Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Vánoční móda: Zlatá a stříbrná u štědrovečerního stolu

Slavnostní náladu u prostřeného stolu skvěle podtrhne elegantní oblečení. Zkuste letos vyměnit černé šaty za outfit, ve kterém můžete zazářit. A to doslova. Metalické kousky navíc můžete sladit s vánočními dekoracemi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M68i44c65h40a17l 73M93i39l66l37e67r 9466722699982

Tady u protinozcu jsou tyhle "metalicke" kousky popularni na predvanocnich party, ale u rodinnych oslav doma se v nasem teplem vanocnim pocasi dva prednost peknemu letnimu obleceni, obzvlast s tropickymi vzory, ktere jdou tak dobre s teplotou 30C nebo vic. Zlatou, stribrnou anebo obzvlast ted popularni ruzove zlatou damy nosi v doplncich a spercich.

-

zajimava debata dole o rizcich.

Behem meho detstvi proziteho v Praze se u nas doma na Stedry vecer nikdy nedelaly rizky. Podle stareho ceskeho zvyku dodrzovaneho v mnoha rodinach se u nas na Stedry den a Stedry vecer nejedlo zadne jine maso nez ryba.

Na menu byla babiccina skvela rybi polevka, nasledovala ryba pecena na masle servirovana s platky veky a citronem ( kdyz se sehnala stika, byla stika, jinak kapr) a tradicni kapr v trojobalu s babiccinym skvelym bramborovym salatem. Nakonec vanocni pecivo, orechy a pokud byly, tak mandarinky.

U nas doma v Australii michame ceske a australske zvyky. Slavime po cesku na Stedry vecer a darky k nam nosi Jezisek.

Dodrzujeme stary cesky zvyku, ze zadne jine maso nez ryba. V nasem pripade pecena ryba na masle a bylinkach a podle mistnich zvyku take morske plody v ruzne uprave.

Babiccin vanocni salat nesmi chybet, ale jako sladky chod mistni Plum Pudding s brandy maslem, vanilkovym sodo a zmrzlinou a ovocna misa z cerstvych jahod, boruvek, malin a ostruzin, prelita smesi malinoveho syrupu a malinoveho likeru. Slehacka na pozadani.

0/0
25.12.2017 3:21

A45l31e75n77a 69V87e70s31e75l38á 3793571425918

Tak původně byla řeč o smaženém kapru a pak jsme to už zobecnili (nebo spíše zobecnily) na jakékoli řízky. Ale na Štědrý den souhlas - u nás taky jedině ryba.

0/0
25.12.2017 20:16

M25i66c65h18a83l 56M74i89l50l69e30r 9866972629472

:-) nanestesti u nas pro mladsiho syna, ktery na ryby moc neni, leda morske plody. Na Stedry vecer se ale "obetuje".

Ten rizky miluje a rozhodne by vymenil rybu za rizek - nebo steak.

0/0
26.12.2017 2:57

P83a14v89e76l 69J24e35ř36á20b15e86k 7971232884127

Do zlata usmažené řízky

Stříbřitě cukrem posypané vánočky.

Na sobě klidně oblečení lovce mamutů..

+1/0
23.12.2017 19:27
Foto

A37n25d61r47e50a 69Š12r38e87t23r34o55v80á 7151565820888

No nic moc a saty c. 2 snad asi ani nepatri ke stedrovecerni veceri, ale nekam do podniku pro dospele... I jako mlada divka pred 15 lety bych se v tom stydela.

+4/0
23.12.2017 9:57
Foto

A17n82d90r33e88a 80Š71r77e88t40r54o13v96á 7581615100488

Fotka c. 3, samozrejme..

0/0
23.12.2017 10:29

J42a15n34a 60V21a76l81d75r11o63v45á 2670543302637

Mám-li soudit podle fotografií, vánoce slaví dámy ve věku tak maximálně do pětadvaceti, s dokonalou postavou do těch rybích šupin. My starší a kulatější jsme opět neviditelné. Není to malinko ageistické?

+7/0
23.12.2017 8:47

J31a97n89a 39K96u77b47o44v89á 6699612388560

;-D Zase kdybych si vzala ty ošklivé a předražené zavinovací šaty a nakráčela k večeři, rodině by spadla čelist. Tolik zlata!

+3/−1
23.12.2017 8:52

J35a90n63a 71V54a42l72d50r58o38v95á 2160193572867

;-D

0/0
23.12.2017 9:57

J26a36n19a 43K20u90b80o97v68á 6319132698930

Já jsem asi suchar, ale mně to přijde děsně pouťové.

+8/−1
23.12.2017 8:42

M70i43l89e59n47a 34K49l19o98u72č23k22o56v22á 2726690936332

A v tom outfitu smaží taky řízky nebo kapra? Nebo jak to vlastně děláte, vy ostatní? Nachystate jídlo v teplakach, pak honem do sprchy, outfit na sebe, nalicit a hurá ke stolu?

0/0
23.12.2017 7:38

D86a29n59a 27T63e60n27z28l65e54r 5920942495513

Řízky se nesmaží, řízky se jen nasmaží, pak se dají do trouby "dojít". Proto je také salát a řízky tak oblíbené vánoční jídlo. Salát stojí a nic od vás nepotřebuje a zatímco se řízky dodělávají, můžete se přikrášlit. :-)

0/0
23.12.2017 7:51

M71i78l78e24n47a 45K67l84o17u76č27k62o95v31á 2626770176382

Tak každý smažíme řízky jinak. Tak, jak to děláte vy, já ne. Dávám přednost čerstvým, ne dojitym v troubě.

+8/0
23.12.2017 8:53

D74a97n25a 49T43e53n79z39l42e29r 5670942265133

Tak to nevíte, co si necháváte utéct. :-) Jsou to nejlepší řízky, jaké existují. Ale když někdo radši tvrdé kusy ze kterých opadává strouhanka už při zběžném pohledu, ať radši suší řízky v pánvi a namlouvá si, že je má "čerstvé". R^

+1/0
23.12.2017 15:20

M32i70l50e77n43a 57K31l57o64u12č22k81o10v10á 2636940646872

Nesmazim na pánvi, to je už přežitek. A můžu se zeptat, na čem ty řízky nasmažíte? Protože nerozumím tomu, že je na něčem nebo v něčem nasmazite a pak dáte do trouby?

0/0
23.12.2017 15:59

D46a64n30a 51T35e31n44z35l44e18r 5130482265213

Na přepuštěném másle dostanou kůrku a vnitřek dochází při nízké teplotě v troubě. Delší dobu, než by bylo možné na pánvi. Uvnitř jsou jemné, měkké a rozlývají se na jazyku a vnější část je pořád ještě křupavá. Jestli máte chuť, někdy to cvičmo zkuste. Jiné pak s největší pravděpodobností už dělat nebudete. (Aby bylo jasno, nenabádám vás, abyste dělala tenhle experiment zrovna zítra.)

+1/0
23.12.2017 16:28

P60a23v39e34l 80J84e44ř59á16b26e42k 7231372614537

Správný řízek je hezky vysušený, jemně tuhý, aby se večer vzal do ruky, sedlo k pohádce a než pohádka skončí se pomalinku přežvýkal.;-)

0/0
23.12.2017 19:31

D78a74n46a 63T79e58n61z82l80e45r 5280422175233

:-)

0/0
23.12.2017 21:15

M23i54l26e85n10a 31K85l69o39u24č79k52o85v57á 2136180226922

Neodpověděla jste, v CEM to snažíte, když ne v pánvi. V pekaci?

0/0
24.12.2017 7:49

A82n81d64r42e65a 83N45o62v98a 3408584875612

Proc je panev prezitek?

0/0
24.12.2017 12:46

A51l36e45n91a 71V25e37s37e40l66á 3183441325828

Když dělám řízky "ve velkém" pro spoustu lidí, tak je tohle dobrý postup. Je to sázka na jistotu. Ale pokud jen pro rodinu, taky mám radši čerstvé. Pokud jsou tvrdé, byla někde chyba - nejspíš už v použitém, příp. špatně ukrojeném mase.

0/0
23.12.2017 22:20

D37a71n13a 78T71e33n34z59l35e58r 5800882425503

Proč máte pocit, že řízky, které se nesmaží do podoby tuhé podrážky v horkém oleji nejsou čerstvé? :-)

Možná jste nepochopila, že jde pouze o jinou verzi přípravy, ne o to, že by chudinky řízky někde týden ležely.

0/0
24.12.2017 7:43

A47l32e55n21a 50V61e37s26e50l65á 3413911845658

Ale jo, já to pochopila. Však píšu, že tento jiný způsob přípravy taky občas používám. Spíš vy jste, myslím nepochopila, že ta verze bez trouby je taky jen jiný způsob přípravy, který opravdu nekončí "podobou tuhé podrážky".

To jsou ty věčné boje, který způsob je jediný správný (Moji rodiče se takto vydrželi celý život hádat o sekanou. Tatínek tam chtěl mít víc rohlíků, že takto je to "haše" a ne sekaná a maminka zas kontrovala, že peče sekanou a ne buchtu.) Celkem zbytečné, každému vyhovuje něco jiného.

Já ten "troubový" způsob jedla poprvé jako dítě u dědečka, který to tak dělal, protože měl rád řízky, ale neměl zuby a jako děcko jsem ho strašně nesnášela. No a dneska, když se mi sejde rodina, tak je nás kolikrát i dvanáct až patnáct a jinak by to nešlo, když by je neměli dostat na stůl studené, tak jsem zjistila, že vlastně není vůbec špatný. Ale pokud si chci usmažit jen jeden řízek sama pro sebe, tak si na něm pochutnám víc. (Ale to není nic proti příznivcům druhé verze.)

0/0
24.12.2017 8:33

A52n24d55r96e42a 10N18o89v94a 3608854645362

Treba u nas to mame rozdelene - ja delam den predem salat a rizky pak dela muz, takze pak mam cas a klid "zesvatecnit" sebe i kuchyn :)

0/0
24.12.2017 12:49

A91d10r86i21a82n82a 85M89i18l20l96e92r70o55v20á 6312470469791

My to tak děláme odjakživa. Uvaříme, nachystame a prostreme stůl a pak se svatecne oblekneme (ne ty hrůzy jako v článku, ale vezmeme se hezké šaty nebo sukni a tatínek košili a kravatu). Tak nějak se ten večer pak odlišuje od jiných dni v roce :)

0/0
24.12.2017 14:18







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.