Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Recepty na cukroví podle odborníků na zdravou výživu

Svátky nemusí vždy končit pálením žáhy a zděšeným pohledem na váhu. Výživoví specialisté v pátečním magazínu Rodina DNES poradí, jak na to. Zkuste jejich tipy na vánoční cukroví a pečte v menším množství.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

H80a75n61a 66P23r53o24c66h17á59z17k87o32v44á 9658963602913

Děkuji pěkně. Raději si upéct svoje oblíbené a nejíst toho prostě kila.

+3/0
15.12.2017 0:11

M93a24r12t94i21n 12K35ř57í86ž 9913302800747

Už jenom z toho nadpisu a označení jednotlivých receptů se mi udělalo nevolno.

+2/0
14.12.2017 15:51

E90v41a 45C36h31y23ť73o42v39á 5888375348150

kakaové máslo, domácí med pár lžiček vody a ochutit oříšky nebo pikantně cayenským pepřem, a je to luxusní čokoláda bez přidaného rafinovaného cukru nebo 100% tuku. a je to za půl hoďky hotové

0/0
14.12.2017 13:47

M40i33c18h88a64e64l36a 32P18l56a65n84á 2633597403657

Fascinuje mne, jak někdo v receptu použije místo cukru javorový (agávový, rýžový etc.) sirup a následně prohlásí výrobek zdravým. Sirupy obsahují jednoduché cukry, které jsou z hlediska zdraví nebo hubnutí stejně na prd jako sacharóza z řepného či třtinového cukru. Takže takového cukroví je také potřeba jen zobnout stejně jako toho klasického. Jenže takový normální cukr se do těsta nepoužívá jen kvůli chuti, ale také konzistenci těsta a z tohoto důvodu je lepší nenahrazovat. Na milost beru ty datlové kuličky, to neberu jako náhražku, spousta starých receptů obsahuje tyhle míchaniny sušeného ovoce a ořechů. Ale pořád je to mix tučného a sladkého, takže člověk se musí krotit. A mimochodem nutriční hodnoty mouky a ovesných vloček jsou také srovnatelné, takže nahrazovat jedno druhým z důvodu jiného než chuťové preference, je také nesmysl.

+11/0
14.12.2017 13:35

D65a32n46a 35T83e25n56z85l18e43r 5820852585633

R^ Naprosto přesné.

Nenahrazovat. Zrovna jsem kdesi četla recept, kde paní "vylepšila" spojovací krém pudinkem, v ostatních receptech vůbec spojovala linecké pudinkem. Dušovala se, že to už staletí peče celé rodině a všichni to vyžadují. Tůdle... :-) Za týden by to shnilo...

+4/0
14.12.2017 14:17

I34s73a70b15e70l11l48a 96Z37á64z54v51o81r84k78o50v67á 3630431760726

Máslové krémy nastavuji pudinkem vždy, protože bych je jinak nepozřela. Cukroví s takovým krémem samozřejmě musíte držet v chladu. Já ho skladuji v ložnici, kde je teplota mezi 5 a 10 st. C (v paneláku prostě musíte použít lednici). Vydrží v pohodě celé svátky až do Silvestra, déle není třeba.

0/0
14.12.2017 19:16

D66a90n97a 31T25e76n32z80l30e80r 5490732545313

Když si představím pudink po dvou týdnech... ne, děkuju... opravdu ne.

0/0
14.12.2017 19:22

A91l24e58n87a 38V26e68s93e80l80á 3413421705168

Taky mi tučný krém nechutná a nastavuju pudinkem. Dělám to teda jen u zákusků k rychlé spotřebě, ale ten týden mezi Vánocemi a Silvestrem by to v chladu bezpochyby vydrželo taky.

0/0
14.12.2017 19:30

P66a75v29l52a 81H89r67a82d71i83l55o34v26a 3267171831144

Ja cukrovi s kremem nedavam od malicka. Maslove kremy mi nikdy nechutnaly. Vanocni cukrovi mam nejradsi maximalne s dzemem, jako linecke apod. Dorty s maslovym kremem taktez nemusim.

+2/0
14.12.2017 21:24

M77i37c62h86a36e18l75a 14T59i14c71h19á 3276884811159

Ja vsechno cukrovi slepuji zasadne marmeladou (nejlepe rybizovou) za vyrazneho prispeni rumu ;-)

+1/0
15.12.2017 0:21

L25e23n53k61a 96K90o63m63á18r51k73o41v14á 2108523861

spíte doma v 5 stupních?8-o

0/0
19.12.2017 10:46

M96i75c62h15a18l 29M40i66l52l47e32r 9856942739542

u nas v rodine zasadne uznavame filozofii, ze Vanoce jsou jednou v roce a slavit je "zdravymi" nahrazkami a pri zachovani nejake zdrave zivotospravy je kontraproduktivni. Na to mame cas po cely rok.

Maslo, majoneza, morske plody.... cokolada, cukr, vino, sampanske a likery...hura!!V

+7/−1
14.12.2017 11:58

G93e72o28r11g12e 62B31u16r85i72a98n 3788831443439

Odbornici na zdravou vyzivu evidentne vubec nemaji predstavu co je zdrava vyziva a lide co pisi do diskuze, dle jejich prispevku, vubec ne. :-)

0/0
14.12.2017 11:42

M10i59l61e84n21a 50K35l76o96u94č81k85o18v59á 2686760686432

Fuj. To bych tedy rodině nemohla udělat, takový prasarny. Není nad pravé linecke, rohlíčky, ořechy, vosi uly.....

+9/−1
14.12.2017 9:41

A96l79e67n84a 97P49e33t75r69u 4762415190491

2 cm másla je jaká míra? jak velká čokoláda? Jak velké avokádo? Půl hrnku kakaa? Co to sakra je?

Zdravé cukroví - snězte jen pár kousků, ne celou mísu a nemusíte péct ovesnou kaši nebo plácat podivné avokádové cosi

+12/−1
14.12.2017 8:24

L55u32b19o46m71í34r 19P62e13t67r95o31v15s29k75ý 5236566278953

A

0/0
14.12.2017 8:21

D39a44n85a 64T74e25n60z22l60e44r 5800582445863

Milé oněnky z redakce. Kakové máslo (v čokoládě) JE rostlinný tuk. Ještě jsem neměla čokoládu ze sádla, ale mohl by to být dobrý zážitek. ;-D

+12/0
14.12.2017 8:18

P55a36v63l98a 22H96r52a58d80i93l21o70v62a 3917291571624

A to ja cokoladu ze sadla mela ! Sousedi za sociku na vanoce delali domaci cokoladu do formicek, normalne se sadlem. Bylo to tedy dost hnusny.

0/0
14.12.2017 10:58

D22a59n45a 78T15e69n67z43l31e20r 5220572275313

Fuj... :-) To by měl být spíš kakaový salám, byly v tom ještě piškoty a ořechy? R^

0/0
14.12.2017 12:51

P19a61v44l59a 92H22r23a44d29i52l80o62v91a 3527141621684

Ne. Normalne jen ta sadlova cokolada z formicek (jako jsou formincky na pracny, orechy apod.).

0/0
14.12.2017 13:06

D91a13n81a 68T98e98n18z49l66e95r 5640892855403

R^ ... ještě jednou fuj. :-)

+2/0
14.12.2017 14:19

H10a63n71a 12K19a28b42e35š44o48v76á 2398927977527

No spíš to bylo ze ztuženého tuku, babička to taky dělala.

+1/0
14.12.2017 18:11
Foto

A76n24d39r68e51a 29Š53r44e62t19r61o35v20á 7361265580538

Tss, je to preci jednou v roce, tak proc to resit? Vsechno same nahrazky a jist se to neda. V rodine se ted zacaly pect pernicky z pohankove mouky a bez cukru a je to hnusne, tvrde jako kamen a chutna to, jako by clovek chroupal pohankove suchary s nadechem hrebicku. Ja chapu, kdyz si nekdo odpira veci v ramci zdrave zivotospravy a linie, ale jak pisu na zacatku, kvuli par dnum v roce se jeste nikdo nezhroutil.

+9/−1
14.12.2017 8:11

D43a21n79a 98T30e50n93z43l35e66r 5680432905693

Problém je v tom, že internet je plný frikulínovských, ale bohužel naprosto špatných receptů s cool a in přísadami. Pak to lidi vidí, napečou a myslí si, kdo ví co mají (nebo si nepřiznají, že naletěli vtipálkovi).

R^Nejlepší vzít nějakou starou knihu. V době, kdy se netisklo kde-co, se dávalo pozor, jestli v těch kuchařkách dávají recepty smysl...

+5/0
14.12.2017 8:20

O16d20s96t88r80a35n31ě43n21ý 55U28ž18i91v56a91t32e97l

Uživatel požádal o vymazání
+16/0
14.12.2017 0:34

I28r89e33n94a 80P27e52l56h72r44i34m25o62v84s10k71a 3481551250

Presne, repkovy olej, mouka....proc vubec takove clanky vznikaji?

+1/0
14.12.2017 2:46

A22l47e44n32a 32P98e10t33r79u 4212575460511

jde o to, že kakaové máslo má velmi specifické vlastnosti, třeba bod tání, který má podstatný vliv na vlastnosti, pokud se nahradí jiným tukem, třeba palmovým, kokosovým nebo podobným, chutná jinak a jinak se rozpouští (typicky chutná jako vosk), proto se to rozlišuje

+1/0
14.12.2017 8:25







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.