Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Sladkým se nedopuju, říká slavná cukrářka Petra Stahlová

Ještě před dvěma lety řídila rodinnou nábytkářskou firmu. Pak odjela studovat pekařství a cukrářství do školy francouzského michelinského šéfkuchaře. Dnes Petra Stahlová sama učí ve své škole, zájemci čekají v pořadníku i půl roku a je považována za největší odbornici na francouzskou cukrařinu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

D22a50n65a 15T36e15n71z46l47e47r 5630982185233

Pokud se to někdo naučí za 5 měsíců, tak to asi nic moc zvláštního nebude. Jsou kuchaři, ti mají michelinské hvězdy. Někdo jednu, někdo více. Ale jít si dělat kurs k někomu, kdo si dělal kurs u někoho, kdo má jednu hvězdu... je tak trochu legrační. :-)

+1/0
26.11.2017 15:02

M69a50r49i88a20n46n77a 15R77o47h50a58r90t 3634229624766

Tak zrovna millefeuille neni zadny kumst. A pokud vladnete francouzstinou tak staci vskutku nejaka dobra odbornejsi publikace. Pravda, sama mam kurzy od Lenôtra, ale proste to sikovny clovek zvlada pomerne s prehledem. Mne zas vadi, ze si nekdo postavi karieru na tom, ze absolvoval petimesicni kurz a dava to zahore. Navic Ducasse je sice slavny kuchar, ale jde spis o obchodni znacku. Sam uz skoro nevari. A co se cukrariny tyka, jsou zde jine reference.

+4/0
26.11.2017 12:39

Š58á92r69k57a 28K79o27l57á10č17k93o57v21á 8466653499

Otevřela cukrářskou škoku, která patří k největším v Česku? Je to zveličené. Pořádá jen víkendové kurzy pro 6 lidi. Na to mi stačí si koupit nějakou francouzkou kuchařku.

Sympatičtější by mi byla snaha zdokonalovat cukráře v pečeni českých laskomin, zákusků atd. Stále se tu otevírají italské, franzouzské restaurace, ale poctivé české jidlo a dezert na jídelních lístkách nevidím. Jen dokola tiramisu, zavin a palacinky. Co českého, sladkého ochutná u nás cizinec?

+7/0
26.11.2017 9:14

R75a40d61m54i12l40a 67S75i17m71č28á63k76o23v18á 5345833695145

pojedu k Petře již na svůj třetí kurz, rozhodně nedělá jen víkendové :-) a koupit si kuchařku, to vám tedy určitě nestačí ;-D podotýkám, že nejsem z cukrářského oboru, ale pečením relaxuji a čistím si hlavu, baví mě to... o její kurzy je obrovský zájem, jsou okamžitě vyprodané...

0/−1
26.11.2017 9:39

Š16á48r65k51a 69K32o41l19á39č83k56o66v10á 8836193259

Dívala jsem se na její stránky, protože mě zaujala. Má tam uvedené primárně víkendové, ale ok, pokud to má i jinak. Já jen za tím názvem škola čekala víc. Sama studovala pět měsícu a chce to předat během víkendu. Přijde mi spíš škoda, že sama nevyrábí a neprodává, nedodává. Vlastně jen školí během víkendu, jak udělat např. pralinky.

+3/0
26.11.2017 10:29
Foto

A33n60d18r73e27a 34Š92r49e56t61r62o79v86á 7981695730518

No nevim, jestli je ve francouzskem cukrarstvi o co stat. Kdyz jsem do Francie prijela, byla jsem uplne ocarovana vzhledem zakusku (oproti nasim indiankum, kremrolim, puncakum apod. to bylo jako mercedes a trabant), vypadaly tak nadherne, ze clovek skoro slintal za vylohou. Ovsem toto kouzlo trva do okamziku, kdy neco z toho ochutnate. Od te doby tomu rikam nalestena bida. Vyzkousela jsem vsechno mozne v ruznych cukrarnach a vsechno bylo pokud ne vylozene hnsune, pak velmi nevyrazne a nezajimave. Kam se to hrabe na obycejne vetrniky. Jinak ale sladke pecivo maji vyborne, to ano (me nejmilovanejsi je viennoise au chocolat - toho jsem jedla kila :-).).

+3/−2
26.11.2017 8:43

P41a59v11e19l 88S90l31a70d31o38v90n59í14k 6277783677976

Patrně máte specifickou českou chuť, jak by jistě řekly nadnárodní řetězce, dodávající do Česka náhražky.;-D

+4/0
26.11.2017 9:24
Foto

A83n72d74r94e86a 80Š54r25e93t18r69o60v32á 7401245810258

Kazdy ma jinou chut, je to stejne jako vkus hudebni ci odevni. Rekla bych, ze si celkem potrpim na kvalitni jidlo a kvalitni suroviny, varim ze zakladnich surovin, nepouzivam nic instantniho, zadne polotovary, nez neco koupim, divam se na slozeni, veci jako vegeta a maggi mi nesmi na stul, takze si myslim, ze chut moc deformovanou nemam. Ale ty francouzske zakusky mi proste nechutnaly. Vypadaly prekrasne, az oci prechazely, ale ta chut proste vzhledu zdaleka nedosahuje. A nebyla jsem jedina z cizincu, co jsme tam byli, shodli jsme se, ze to proste bylo zklamani. Jejich sladke i slane pecivo je ale vynikajici, to je bez debat.

+1/−1
26.11.2017 11:48

R68a34d17m15i44l68a 85S13i95m94č12á89k51o44v82á 5225873245955

myslíte ty hnusné větrníky z náhražek?

zrovna u Petry jsem se naučila Millefeuille a musím podotknout, že nic lepšího jsem za posledních několik let nejedla... naučila mě udělat fantastické domácí listové těsto, které z běžně dostupných surovin prostě neuděláte... když si přivezu výtvory z jejího kurzu, něco nechám doma, zbytek beru klientkám ke kávě a byly vždy nadšené... ještě jsem neslyšela, že by některá řekla, že je náš větrník lepší ;-D

+1/−1
26.11.2017 9:55
Foto

A97n55d54r77e55a 93Š93r82e61t20r97o97v75á 7761885570548

Ne, poctivy vetrnik. A zrovna millefeuille jsem parkrat v Parizi hodila do kose, millefeuille pro me byly s prehledem nejhnusnejsi zakusky, co jsem tam jedla.

+1/−1
26.11.2017 11:35

R59a91d49m13i88l90a 89S85i51m35č52á72k85o47v43á 5255283835685

;-D

0/0
26.11.2017 12:06
Foto

A24n55d61r21e49a 85Š34r91e96t96r35o22v62á 7861385620958

Vy jste nejaka hakliva, ne? :-) Jen proto, ze uz k pani Stahlove pojedete na treti kurz peceni, nemate patent na to, co je univerzalne chutne pro vsechny.

+2/0
26.11.2017 12:16

R73a91d19m63i63l91a 13S67i51m19č74á71k64o81v57á 5925293435975

někde snad píšu, že mám patent??? každému co jeho jest... jen proto, že odpovím smajlem se musíte do mně obout??

0/0
26.11.2017 12:32
Foto

A97n80d10r27e63a 98Š91r88e26t23r88o85v57á 7841475510368

No tech smajliku je prilis mnoho a na me pusobi vylozene vysmesne. Kdyby to bylo bez nich, melo by to uplne jine vyzneni. Napr. jak vy byste si vysvetlila, kdybyste sdelila nazor a nekdo vam tam dal huronsky se smejiciho smajlika bez textu? Vyklad je jednoznacny, rekla bych...

+1/0
26.11.2017 12:48

M73a14r59i63a57n53n97a 75R58o30h42a24r77t 3294439524396

Ja nevim, ja jsem v Parizi zila 12 let a zase se budu na jare vracet. Zakusky se s temi ceskymi nedaji srovnat. At uz do kvality surovin, tak do chuti. Napada mne jedine vysvetleni vasich neblahych zkusenosti. Nekupovala jste zakusky v dobrem podniku.

+1/0
26.11.2017 12:42
Foto

A63n25d73r74e54a 64Š70r13e86t54r61o33v27á 7861265390318

Ja obecne ceske zakusky ale take nemusim (nelibi se mi, jak vypadaji, a casto jsou preslazene), mam rada jen vetrniky a beze roladu. Ovsem od toho, co jsem videla za vylohama, jsem ocekavala mnohem vice nez od naseho naprikladu puncaku (ktery vylozene nesnasim). Dle vzhledu to bylo presne pro me: mam radeji malo testa a hodne slehacky nebo nejakeho kremu. Ale ta chut me hodne zklamala. Prvni millefeuille jsem dojedla jen proto, ze mi bylo lito tech 5 eur, co jsem za to dala, a opravdu mi na tom chutnalo jen to ovoce naaranzovane na vrchu. Celkove to bylo takove divne tuhe, vubec se to nerozpoustelo na jazyku, chut uplne mdla... Rekla jsem si, ze tomu dam jeste sanci (jak uz jsem psala, kdo by tomu odolal, kdyz to vypada tak prekrasne), zkousela jsem ruzne cukrarny po Parizi, zkousela jsem ruzne dalsi zakusky, ale vzdycky jsem byla zklamana. Nejvic mi chutnala viennoise au chocolat, coz ale neni zakusek...

0/−1
26.11.2017 13:01

M28a24r83i44a50n37n11a 50R15o77h59a73r47t 3934559424276

Tak ja uplne nejsem na kremsnyty a na deserty z odpalovaneho testa. Ale millefeuille patri k mym nejoblibenejsim. Taky se mi parkrat stalo, ze mi nechutnal. Ale nasla jsem takove podniky, kde je delaji naprosto famozni. Namatkou v sedmicce kousek od la tour maubourg na rohu ulice jean nicot. Nejlepsi millefeuille. S ovocem bych si ho nikdy nedala a vlastne jsem videla jen variantu s malinami. Jinak kdekoli je cokoladova ganache nebo creme de citron. Viennoise nemusim. Prijde mi to testo takove tuhe. Radsi si dam brioche nebo pak uz dobry pain au chocolat.

0/0
26.11.2017 13:57
Foto

A30n32d76r60e29a 49Š87r59e69t97r46o52v40á 7421265830568

Jo, viennoise zalezi na tom, jak pekari setri s pepites de chocolat :-). Take jsem narazila na ty mene chutne, tuzsi a spise suche, ale i ty se daly bez vycitek snist. Nejlepsi je, kdyz mate stesti na cerstve vytazene z pece, kdy je jeste tepla a cokolada polotekuta (a je ji hodne), ja jsem byla schopna snist treba 3 denne. Kdykoliv jsem sla kolem pekarny, musela jsem si koupit... Jinak pain au chocolat a brioska jsou take dobre, ostatne jak uz jsem psala, tohle sladke pecivo je dobre snad bez vyjimky :).

0/0
26.11.2017 15:30

J10a29n 68P94e23t87á72k 7335497853217

A mohu se zeptat, z jakých nedostupných surovin to listové těsto děláte, když to není z těch běžně dostupných ��

+3/0
26.11.2017 14:33

K39a49r60o15l89i98n66a 93M61a69r98i74e 94H83l79a38v64s96o73v45á 6434889905923

a které jsou ty běžně nedostupné suroviny?

0/0
26.11.2017 18:50