Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Varovná znamení, že jíte moc cukru. Trápí vás nadýmání i chuť na sladké

Cukr a především sladkosti z něj připravené chutnají mnohým a většina lidí si bez cukru své stravování neumí vůbec představit. Není nezbytně nutné vzdávat se cukru úplně, ale v hojném množství může vašemu zdraví opravdu škodit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V18i22k33t61o88r 80Z26á61b36r22a51n37s84k65ý 3900528284333

Zijeme v umele preslazene dobe. Dukazy jsou videt vsude kolem - rostouci pocet lidi obeznich a s nadvahou a nezdrava populace. Je pri tom zajimave, jak vetsina diskutujicich odmita prijmout poslani clanku, coz jest nebezpeci neprimerene konzumace sacharidu. A hledaji argumenty proti. I to dokazuje jejich zavislost na nich.

0/0
27.11.2017 17:43

M89i43r81e88k 19G30a98j35e10r 5181896339850

"Nutriční specialistka Natalie Lambová v takových případech doporučuje výživový doplněk chrom."

Neni ten chrom nahodnou mnohem vetsim nebezpecim pro zdravi cloveka, nez cukr?

Druha vec je, ze podobne jako s cholesterolem je to s cukrem. Zalezi totiz nejen kolik, ale takeN jaky cukr clovek konzumuje. Zdravi ohrozujici je predevsim ten, ktery obsahuje vyssi pomer fruktozy ku glukoze, nez je v repnem cukru. Tudiz ten nejlacinejsi (glukozo-) fruktozovy syrup, ktery vyrobci poravin rvou do vseho v poslednich letech kvuli zisku, je to, co hlavne skodi. Vetsina lidi to na sobe pozna dost rychle, protoze se po takovych sladkostech neciti dobre a snadno onemocni kde cim. Neznamena to, ze by se museli vzdat sladkosti, ale musi se jen vyvarovat levnych nahrazek kvalitniho cukru.

0/0
26.11.2017 0:06

K34a81r94e68l 53M12a17r58h77a 3298709725698

No glukozofruktózový sirup má poměr glukózy a fruktózy 1:1, stejně tak jako třtinový a řepný cukr = sacharóza, ta je ovšem disacharid z těchto dvou monosacharidů, štěpí se až při trávení ale také samovolně v potravinách, takže např. Coca-Cola slazená při výrobě sacharózou se ke konci trvanlivosti analyticky jeví téměř tak jako by byla slazena glukózofruktózovým sirupem.

Směs cukrů s převahou fruktózy vzhledem k mnohem vyšší ceně fruktózy proti glukóze asi těžko bude někdo z výrobců dobrovolně používat ke slazení.nějakého svého výrobku...

0/0
29.11.2017 0:19
Foto

H32a55n44a 85M18a62j87e91r89o91v44á 8746984655733

Já to ani nemohla dočíst.. Žiju na džusech, kávě, sladkostech,křupkách, nejen v práci lítám jak namydlenej blesk(sednout si neexistuje) a jsem v pohodě..Na naopak když jím něco"zdravého" tak je mi špatně

0/0
25.11.2017 3:16

J41a82n 96N61á55d80v37o37r60n97í65k 7663278225217

Jste v podstatě feťák zatím ve fázi, kdy je to OK.

+2/0
25.11.2017 7:10

M23i21r25e48k 97G53a89j24e10r 5361456929430

Dokud tu rychlou energii spalite mydlenim blesku, tak se asi nic moc nedeje. Zdravotni problemy zacnou nevyhnutelne, jakmile snizite pohyb.

+2/0
25.11.2017 23:55

M88a60r92t54i46n42a 27S94e32d18l26i88c93k27á 5832865521942

Docetla jsem u akne v oblasti celisti. No, jisteze nadbytek cukru skodi, ale chtelo by to vynechat vylozene blaboly.

+3/0
24.11.2017 13:55

V69á78c78l78a33v 58Š59k66o30d50a 2671967344

"Sacharidy, nebo také karbohydráty, jsou hlavním zdrojem energie a jsou pro náš organismus nezbytné. Jejich nedostatek může způsobit nejen fyzické, ale i psychické zdravotní problémy. Nedostatek sacharidů se nejčastěji projevuje únavou a neschopností se soustředit.

Zdroj: https://ona.idnes.cz/znameni-ze-jite-nadbytek-cukru-dzk-/dieta.aspx?c=A171123_083311_dieta_pet"

Není vůbec pravda, hlavním zdrojem energie by měly být tuky, nicméně pokud má tělo přebytek sacharidů pak bude spotřebovávat primárně je a tuky až v případě jejich nedostatku, pokud chce člověk zhubnout stačí vynechat v maximální možné míře sacharidy(sladkosti, cukr, přílohy k hlavnímu jídlu a pečivo, mouka) a zvýšit příjem tuků. Dále není pravda že nedostatek sacharidů by se projevoval únavou a neschopností se soustředit...

+3/0
24.11.2017 12:18

V19i87k92t48o10r 15Z20á30b83r94a25n89s12k98ý 3590148354163

Zakladnim zdrojem energie je pro nas sacharid. Tuk je sice v nasi potrave nezastupitelny, plni vsak jine funkce. Proto se napr. nemocnym nebo starym lidem, kteri casto zkolabuji nedostatecnou vyzivou podava nitrozilne glukoza - nejednodussi cukr, aby se jim doplnily zasoby krevniho cukru (energie). Spek by jim urcite nepomohl.

Na druhe strane je pravdou, ze tuk je nekolikanasobne vydatnejsim zdrojem energie. Vysledkem jeho stepeni je opet jednoduchy cukr, ktery slouzi jako zdroj energie. Je to vsak slozity proces a pokud neni organizmus na nej dusledne prevedeny (ketodieta), nema pro nas valny vyznam. I lide zijici z nizkosacharidove stravy (ketodieta) nemaji zdroj rychle energie, coz se projevuje negativne napr. u fyzicky vytrvalostnich disciplin.

0/0
27.11.2017 17:58

P36a57v40l74a 23H64r19a37d43i93l78o22v75a 3367341831174

Sladky nemusim, co je rok dlouhej. Ale nemuzu zit bez masa, coz taky neni idealni.

0/0
24.11.2017 11:09

P10e10t77r 83K81l41a74b85í83k 3626886308599

Cukry a rafinované uhlohydráty jsou považovány za „prázdné kalorie“ a další neuvěřitelné perly uvedené v článku, ke kterému chci říci vlastní zkušenost. Tento článek podporující kampaň proti cukru, která způsobuje, že jsou vyráběné potraviny bez chuti - sladkosti nejsou sladké a slané pokrmy nejsou slané. Jak se říká nemastné neslané. Cukr je nenahraditelný zdroj energie pro tělesné buňky o mozku nemluvě. Mám rád jídla slaná ale především sladká a žádné uvedené potíže jsem nezaznamenal. V 53 letech netrpím nadváhou, cukrovkou, nespavostí, nadměrnou únavou, plynatostí s nachlazením jsem již léta nemarodil. Tedy odkazy "specialistů" na všemožné výzkumy mě nechávají v klidu a dál si budu pochutnávat na sladkých jídlech a přisolovat si pečínky a chleba se škvarkama. :-)

+1/−3
24.11.2017 10:15

J10a62n 93N44á41d49v92o44r73n38í39k 7723708255517

A to víte, že pro mozek si tělo umí energii vyrobit i z tuků? Tedy, že cukr (nikoliv složitý sacharid) tělo fakt nepotřebuje?

+2/−3
24.11.2017 10:23

V70i29k87t64o27r 90Z58á13b57r31a53n25s65k88ý 3390118304163

Sacharid se v tele stepi na jednoduchy cukr. Konecnym vysledekem je tedy vzdy stejny zdroj energie, kterou musime dostat, tedy jednoduchy cukr. Zejmena mozek je velkym spotrebitelem cukru - az 20%. Urcitou slozitou zmenou stravovani je prechod na ziskavani energie z tuku (nizkosacharidova dieta). Je to zpusob mozny, ale neprirozeny. Vyzaduje solidni teoreticke znalosti a nejlepe lekarsky dohled (testy). Jiste pozitivni vysledky lze pozorovat, faktem vsak je, ze diky zdlouhavemu procesu stepeni tuku na cukr neni vhodny tento druh vyzivy pro vytrvalostni sportovce. Take ucinky takove vyzivy po dlouhe dobe nejsou dostatecne vyhodnoceny.

0/0
27.11.2017 18:19

J82a93n 25P28a40v94e84l 8893722368706

Statistika. Jsou lidé co kouří do devadesáti. Ale statisticky kuřáci prostě umírají dříve.

+7/0
24.11.2017 10:49

E48d21a 20S25t33á24r64e74k 6336124672516

To si děláte legraci, že jo? Potraviny bez chuti? Jedinou jejich chutí je sladkost a nebo slanost, protože obojího je ve většině potravin v obchodech těžký nadbytek. To, že si vaše tělo zvyklo na tak vysoké dávky cukru a soli je bohužel vaším problém, který ovšem není neřešitelný. Stačí postupně snižovat dávky a za rok či za dva vám začnou vadit nechutně přeslazené či přesolené pochutiny z obchodu.

+8/0
24.11.2017 10:58

V58á46c23l87a33v 36Š54k43o37d18a 2651877314

Cukr není nenahraditelný zdroj energie, tuky fungují mnohem lépe, jelikož nezpůsobují zbytečné výkyvy energie a tělo si z nich dokáže vytvořit cokoliv co potřebuješ pro svůj chod včetně mozku... Lidé žili celá tisíciletí aniž by měli jakékoliv povědomí o cukru a nevšim jsem si že by se někdo někde zmiňoval o tom že by celá populace neměla funkční mozky z nedostatku cukru (Tím bych považoval vaše tvrzení o nezastupitelnosti cukru v jídle za smetenou ze stolu);-)

Nicméně jezte si co jen chcete, pokud vám to vyhovuje, proč ne.

+1/−1
24.11.2017 12:26

P35a52v87l92a 79H36r28a31d42i18l20o42v10a 3427741741364

No, neprehanejte. Cukry jsou i v ovoci, a to ji clovek odpradavna.

+1/0
24.11.2017 13:49

J96a13n 24N51á66d80v27o16r61n63í27k 7913438395547

Ale jak často a v jakém objemu?

+1/0
24.11.2017 15:21

P32a92v96l70a 75H80r53a74d49i29l26o37v12a 3547331931794

Asi jak kde, ne ? Hlavne jedli, co bylo, nejak moc nemeli na vyber.

0/0
24.11.2017 15:46

V68i10k21t61o73r 79Z68á70b69r85a27n72s11k38ý 3970788644203

Chudina ve stredoveku klidne z 80% a to denne.

0/0
27.11.2017 18:23

V16i44k13t97o54r 52Z38á74b31r49a53n24s60k37ý 3690478334423

Nekazte bludy. Sacharidy jsou soucasti nasi stravy odjakziva (semena, obiloviny, ovoce, zelenina). Dokonce prechodem na pestovani obilovin zacaly v potrave prevazovat. Problemem dnesni doby je jejich naduzivani a nedostatek pohybu.

0/0
27.11.2017 18:03

D27a92v57i23d 38K98n15a93p35e11k 8487904276585

... by maximální denní příjem jednoduchých cukrů u dospělého člověka neměl přesáhnout 25 gramů

Zdroj: https://ona.idnes.cz/znameni-ze-jite-nadbytek-cukru-dzk-/dieta.aspx?c=A171123_083311_dieta_pet

A pro koho platí tento údaj, paní nutriční specialistko? Pro 50 kilovou ženskou, co sedí celý den v kanceláři nebo pro 100 kilového chlapa, co celý den maká v lese nebo na stavbě? Neříkejte mi, že pro oba dva.

+11/0
24.11.2017 10:07

J47a44n 26P58a75v69e55l 8673332988576

Jste tu na OnaDnes.

Odpověď jasná? ;-)

+2/0
24.11.2017 10:49

R28o27m55a34n 88Š13e62s15t65á60k 5704619923163

Pro 100kilovou ženskou, co celý den maká v lese.

+11/0
24.11.2017 11:02

D13a91v59i27d 36K36n40a32p94e76k 8267214206705

To mate pravdu, že takovými prkotinami se onadnes nezabývá.

0/0
24.11.2017 11:03
Foto

H62a86n58a 68M58a64j20e81r59o68v45á 8976844855613

Pššt neoponovat, takhle je to naučili na nutričním kurzu;-D..Ale nechat je jeden den pracovat v lese, či na poli, tak padnou:-)

+1/0
25.11.2017 3:08

K96a75r81e32l 51M72a77r94h50a 3968719275948

Takže kdo si dá malý banán (200g) nebo větší jablko (250g) tak už ten den s cukry skončil, otázka je co teda bude jíst aby v tom všem bylo nula jednoduchých cukrů:-) 25 g je tedy nonsens. Obvykle se uvádí 60-90 g, samozřejmě záleží na fyzické aktivitě.

0/0
29.11.2017 0:30

P32e78t18e77r 91M91l51i78c12h 8124122383945

Snad ma pani aspon doktorat z mediciny :)

Pro zajimavost, trpim castym nadymanim. Proc? Protoze potraviny obsahuji nadmerne mnozstvi dusiku. S cukrem to nema nic spolecneho. Treba jsem mesic nic cukrove nemel, pouze pomerance, mandarinky, jablka, ... a jinak normal obedy. A zmenilo se neco, ne.

0/0
24.11.2017 9:29

J31a42n 89P81a38v51e54l 8693972108436

Plynatost má hodně příčin, ale upřímně řečeno, o cukru jsem neslyšel. Obvykle to bývá nadměrný příjem bílkovin či vlákniny.

+4/0
24.11.2017 9:39

V87á67c97l84a90v 18Š71k86o47d24a 2581807604

Je klidně možné že máte přecitlivělost na lepek, zkuste jej omezit (pečivo, mouka atd).

0/0
24.11.2017 12:29
Foto

M66i15r91o43s82l93a73v 79B93u56d50í44n 8145677672

Když jsem byl ve fázi odvykání závislosti na cukru, zkoušel jsem doporučovaný přípravek chrom. Způsobilo to stav, kterému se říká "mám v hubě jak v polepšovně". Jediným způsobem, jak se toho pocitu zbavit, bylo rychle sníst něco sladkého.

0/0
24.11.2017 9:15

M30a72r35i34a77n 73K88e33c93h65l86i92b39a25r 3890803719

Nějaké tři roky provozuji bezcukerný režim. Cukru velmi málo (tak pod 5 g na den, ne vždy se mu dá vyhnout), pro dobrou míru jsem hodně zredukoval i bílou mouku, brambory a bílou rýži.

Zatím mohu hlásit následující výsledky. Předem je dobré upozornit, že jsme různí, takže vaše výsledky by se pravděpodobně v něčem lišily.

1. Tělesná hmotnost se moc nepohnula. Měřeno kolem pasu, pořád stejně, s kolísáním +- 3 cm během ročních období.

2. Výrazně se změnil "denní průběh energie". Cukr a bílé pečivo opravdu dělají takové ty subjektivní výkyvy, kdy bezprostředně po jídle máte pocit, že prasknete a padnete ("mám dost"), pak za cca 2 hodiny přijde hodně energie, pak za cca 4 hodiny opět velký hlad. To se na jiné stravě přestane dít. Teď jsem po velké snídani (čtyři vejce, kus sýra), necítím se přejedený, vydržím na tom tak 6-7 hodin bez dalšího jídla, pak si dám oběd. Obecně takové ty pocity přežranosti či naopak vlčího hladu jsou pryč.

(V téhle souvislosti: mimořádně nápadné je to při nějakých delších pochodech v horách. Dokud jsem věřil na tatranky, čokoládu a müsli tyčinky, chodilo se mi hůře, než dnes, kdy si radši vezmu kus slaniny.)

3. Skutečně velký rozdíl jsem pozoroval ve věci imunity, a to byla věc, kterou jsem nečekal. Celou první půlku života jsem byl smířen s tím, že mám slabou imunitu, což znamenalo 5-6 nachlazení do roka a tak jednu angínu. Od doby, co jsem poškrtal cukr, jsem byl nemocný 2x, takže frekvence nemocí klesla desetkrát. Situace, které by mě v minulosti spolehlivě "sundaly", přežívám dnes bez problémů (zmoknout ve studeném větru a nedostatečném oblečení).

4. Brzy jsem zjistil, že se mi zjemnila chuť. Např. jablko dneska považuji za sladké ovoce. Dřív mi to tak nepřipadalo, ten návyk na cukr mi posouval standardy. Také jsem zjistil, že nápoje jako káva jsou bez cukru daleko osobitější. Dokud do toho člověk házel cukr, výsledkem byla sladká břečka, která se lišila od jiných sladkých břeček jen barvou...

5. Zuby a dásně v daleko větším klidu.

+14/0
24.11.2017 8:41

M60a39r24i33e 58S20o86c13h35o63r92o21v56á 8497856495147

Inspiroval jste mne, ráda bych to vydržela, bohužel mám ráda sladké a ráda peču. Také taky mívám problémy, když to přeženu s cukrem a bílou moukou.

Určitě stojí za pokus to zkusit a možná i vytrvat:-) ale teď před vánocemi,

nadlidský úkol;-)

+1/0
24.11.2017 10:59

V65á73c88l34a12v 86Š76k80o97d77a 2941117444

Sladké se dá udělat i bez použití cukru, například tekutá stévie kterou seženete ve zdravé výživě dělá v tomhle ohledu divy. Stejně tak se dá obejít i bez mouky i když je to trochu dražší, pokud vám dělá problémy a máte přecitlivělost na lepek, jehož nadbytek může přímo negativně ovlivňovat i imunitu...

0/0
24.11.2017 12:43

V63á13c74l77a83v 74Š52k44o71d62a 2471317524

ad 1) Pokud chcete zhubnout Zkuste ještě omezit bílkoviny tak aby váš denní příjem v gramech byl roven vaší cílové váze ( např 70g při cílové váze 70Kg) nebo případně mít prostě příjem bílkovit v gramech pod vaší hmotností (při 90kg přijímat třeba 80g bílkovin).

0/0
24.11.2017 12:34

M19i95r22e46k 25L11a52n35g59e26r 4904461572

Mám podobné zkušenosti a velmi dobré. Nicméně opět to jsou "mé zkušenosti" a těžko to přenášet na jiné. Tento článek je povrchní, protože snad ani jiný být nemůže - k problém je potřeba projít hromadu literatury (a balastu), ta je naprostou většinou v angličtině a nikdo se nenamáhá ji překládat. Životospráva je navíc extrémně individuální. A jako vždy je za tím business, marketing, zájmy lobbingu, nechápavost/odpor doktorů, ignorance vlastního těla... pokud někdo chcete zkusit změnit svůj život, protože máte problémy, najděte si někoho, kdo se zabývá celostně medicínou - a moc takových není. Tam máte šanci uspět, protože k cíli je potřeba dobrat se i sportem, spánkem, sluníčkem, omezit stres atd. atd....

Pro zájemce, jaká je historie s cukrem, doporučuji třeba toto: https://www.theguardian.com/society/2016/apr/07/the-sugar-conspiracy-robert-lustig-john-yudkin ...moc _hezké_ počtení :-(

Něco odbornější, ale pořád krátké, je třeba tady: https://philmaffetone.com/white-paper-carbohydrate-intolerance/

A jak to vypadá v USA, kde to s cukrem počátkem 80tých let všechno začalo? To je shrnuto zde: https://philmaffetone.com/new-study-finds-americans-fatter-ever/

0/0
24.11.2017 16:27

K51a47r51e60l 41N91o11v90á10k 8884461770656

No, jestli to nebude spíš tím, že se v poslední době začaly prodávat sladší odrůdy jablek. :D

0/−1
25.11.2017 12:15

D20a96n68a 92T21e51n13z59l76e80r 5680602615933

Paní "odbornice" nikdy neslyšela o intoleranci na fruktózu, že? Jinak by nemohla vypustit "moudro", že škrob zhoršuje nadýmání.

Intolerancí na fruktózu trpí (nevědomky) až třetina populace. Je to tím, že se dnes a) cukr dává vážně už skoro do všeho (nově také do nudlí)... b) tím, že všechno, co obsahovalo fruktózu přírodní, se šlechtí tak, aby to mělo fruktozy stále více - je to pak sladší a lidi to kupují radši, příkladem jsou některé druhy jablek... c) do spousty průmyslových potravin se cpe fruktóza, protože je sladivější než sacharóza, tedy se cukr v technologiích často mění za průmyslovou fruktozu.

Projevuje se nadýmáním, častými lehkými a nevysvětlenými průjmy - a co by asi lidi nečekali - depresemi. Nestrávená fruktóza (lidem s touto diagnozou střeva produkují málo jednoho enzymu, který se stará o její odbourání) ve střevech totiž eliminuje tryptophan, ze kterého se pak má syntetizovat serotonin. Nedostatek serotoninu - deprese.

V tomhle případě je škrob jediný zachránce. Zjednodušeně - škrob se "balí" ve střevě na fruktozu a trošku zmírňuje její účinky. Pokud se v tom někdo našel - vypusťte cukr, slaďte hroznovým cukrem, rýžovým sirupem nebo stevií (komu to vyhovuje). Pozor na ovoce. Zelenina je většinou v pořádku, až na mrkev. Jíst se dají - brambory, škroby obecně, tedy rýže, mouka, apod. Maso taky nemá fruktózu. Poradila bych také nějakou střevní kúru s bakteriemi - ale proboha ne od "výživových poradců", jděte s tím k doktorovi. Proti nemoci jako takové se ale nic dělat nedá, jen začít jíst stravu bez cukru (fruktózy).

Ve které víkendové škole si asi paní "odbornice" koupila ten diplom na "výživovou poradkyni"? :-/

+2/0
24.11.2017 8:18

M57i19c14h86a82e40l35a 32P15l91a20n30á 2543297613197

Máte nějaký zdroj na ovoce šlechtěné pro vyšší obsah fruktózy? Sama mám třeba zkušenost, že poslední roky mi nechutnají mandarinky ani pomeranče, jsou mi příliš sladké. Vysvětlovala jsem si to věkem, ale zřejmě to bude tím šlechtěním.

0/0
24.11.2017 8:43

R16a74d68i59m 89S55v65o65b14o49d43a 9973749656822

ja to mam podobne s jablkama. mam rad ty zelene kysele. jenze posledni dobou mi to vsechno pripada sladke

+3/0
24.11.2017 10:06

D10a79n97a 53T80e94n11z62l46e39r 5870902755813

Link nemám. I u těch pomerančů to ale tak bude. U mandarinek jsem si toho všimla také.

+1/0
24.11.2017 15:53

M90i95c83h97a67e74l92a 91K11ř13í11ž52o47v82á 1437961375571

Kde jste tyto informace našla vy?

O šlechtění ovoce sice nic nevím, ale vím něco o biochemii. A to znamená, že například proteiny se sice ve střevech štěpí v menší míře až na aminokyseliny, ale ve větší míře se vstřebávají už jako di a tri-peptidy - volný tryptofan tak nevzniká a vstřebá se ho dost.

Taky jsem nikdy neslyšela o tom, že by fruktoza vázala tryptofan a bránila vstřebávání, kdyby to tak bylo, tak mají deprese úplně všichni - fruktoza je přítomna nejen v ovoci a zelenině, ale všude, kde je sacharoza, a to obvykle ve větším množství než tryptofan, takže by se do těla nevstřebal ani ždibíček tryptofanu.

+1/0
24.11.2017 11:29

D49a19n20a 49T56e74n79z23l14e22r 5310302125643

To, že jste o tom neslyšela, je nepodstatné. Já to mám bohužel v rodině. Bohužel v drastické verzi.

Informace mám tedy takříkajíc z první ruky, od extrémně specializovaného doktora.

Ohledně vašeho názoru, že "depresi by měl kde kdo": Vaši fruktózu, pokud máte normální metabolismus, skrz střevní stěnu dopravuje (dřív, než stihne rozložit tryptophan) transponder GLUT5. Pacienti s touhle nemocí ho nemají dost. I to může mít různé nebo kombinované důvody. Nejčastěji ho prostě tělo přestane vyrábět. U mého syna to bylo mezi 5. a 6. rokem. Ale může se to projevit i v dospělosti. A proto, že příčinou je nedostatek právě toho GLUT5, je také nemožné to léčit. V tabletách to dodat nelze, injekcí také ne. Existují podpůrné kapsle, které obsahují tryptophan, trošku to pomáhá, to je fakt.

0/0
24.11.2017 16:03

R89a82d22i53m 58H98o17l90í89k 8188778938515

Tryptophan si můžete koupit v čisté formě.

0/0
24.11.2017 18:51

M38i57c28h29a49l 11H39e51j66r71a50l 2485194281539

A čo vy si, Kefalín, predstavujete pod takým "užitečné živiny"? Když vám něco dá energii, tak to není užitečné?

+1/0
24.11.2017 8:11

J69a79n 70N80á11d46v61o63r69n88í48k 7383508575287

Asi takto: http://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Co-je-inzulinovy-index__s10010x7706.html

0/0
24.11.2017 8:13

M12a71r62i32a50n 65K85e92c80h29l72i22b33a21r 3710153499

Řekněme, že cukr není tak univerzální, jako tuk a bílkoviny.

Tuky a bílkoviny může tělo vynaložit buď na stavbu a údržbu vlastních tkání, nebo je spálit na energii.

Sacharidy, alkohol a spol. se dají použít jen na to spalování na energii, což může a nemusí být užitečné, podle toho, kolik té energie aktuálně reálně potřebujete. Většina lidí v civilizovaném světě není tak fyzicky aktivní, aby účelně využila třeba 150 g cukru denně.

+1/0
24.11.2017 8:47

L80u62k31á20š 46Š95m92a15h75e92l 2577394112714

Zase ten (reklamní) plk, že 70 % imunitního systému je v břiše, a ještě je to dáváno do souvislosti s "prospěšnými střevními bakteriemi"? Ty ve skutečnosti s imunitou souvisí jen velmi vzdáleně.

0/−2
24.11.2017 7:56

J87a92n 47N68á77d85v85o76r86n82í86k 7883618385337

A máte k tomu nějaký detail proč to je "plk"?

+3/0
24.11.2017 8:06

M38a52r97t83i97n56a 86Š36i18r64i74l68l27o73v72á 7385623797

Sacharidy sú cukry, je to synonymum, a že škrob je ťažko strávitelny je pre mna novinka, teda.

0/0
24.11.2017 7:36