Diskuse k článku

Varovná znamení, že jíte moc cukru. Trápí vás nadýmání i chuť na sladké

Cukr a především sladkosti z něj připravené chutnají mnohým a většina lidí si bez cukru své stravování neumí vůbec představit. Není nezbytně nutné vzdávat se cukru úplně, ale v hojném množství může vašemu zdraví opravdu škodit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V72i44k55t62o15r 42Z47á63b18r42a12n67s35k71ý 3960128134203

Zijeme v umele preslazene dobe. Dukazy jsou videt vsude kolem - rostouci pocet lidi obeznich a s nadvahou a nezdrava populace. Je pri tom zajimave, jak vetsina diskutujicich odmita prijmout poslani clanku, coz jest nebezpeci neprimerene konzumace sacharidu. A hledaji argumenty proti. I to dokazuje jejich zavislost na nich.

0/0
27.11.2017 17:43

M91i95r40e47k 95G75a93j22e45r 5391376289670

"Nutriční specialistka Natalie Lambová v takových případech doporučuje výživový doplněk chrom."

Neni ten chrom nahodnou mnohem vetsim nebezpecim pro zdravi cloveka, nez cukr?

Druha vec je, ze podobne jako s cholesterolem je to s cukrem. Zalezi totiz nejen kolik, ale takeN jaky cukr clovek konzumuje. Zdravi ohrozujici je predevsim ten, ktery obsahuje vyssi pomer fruktozy ku glukoze, nez je v repnem cukru. Tudiz ten nejlacinejsi (glukozo-) fruktozovy syrup, ktery vyrobci poravin rvou do vseho v poslednich letech kvuli zisku, je to, co hlavne skodi. Vetsina lidi to na sobe pozna dost rychle, protoze se po takovych sladkostech neciti dobre a snadno onemocni kde cim. Neznamena to, ze by se museli vzdat sladkosti, ale musi se jen vyvarovat levnych nahrazek kvalitniho cukru.

0/0
26.11.2017 0:06

K60a26r70e70l 85M40a45r47h50a 3978429775128

No glukozofruktózový sirup má poměr glukózy a fruktózy 1:1, stejně tak jako třtinový a řepný cukr = sacharóza, ta je ovšem disacharid z těchto dvou monosacharidů, štěpí se až při trávení ale také samovolně v potravinách, takže např. Coca-Cola slazená při výrobě sacharózou se ke konci trvanlivosti analyticky jeví téměř tak jako by byla slazena glukózofruktózovým sirupem.

Směs cukrů s převahou fruktózy vzhledem k mnohem vyšší ceně fruktózy proti glukóze asi těžko bude někdo z výrobců dobrovolně používat ke slazení.nějakého svého výrobku...

0/0
29.11.2017 0:19
Foto

H11a34n24a 39M85a47j73e37r88o46v35á 8466724575593

Já to ani nemohla dočíst.. Žiju na džusech, kávě, sladkostech,křupkách, nejen v práci lítám jak namydlenej blesk(sednout si neexistuje) a jsem v pohodě..Na naopak když jím něco"zdravého" tak je mi špatně

0/0
25.11.2017 3:16

J11a31n 55N67á77d93v16o90r40n59í61k 7713758905337

Jste v podstatě feťák zatím ve fázi, kdy je to OK.

+2/0
25.11.2017 7:10

M44i24r76e34k 89G63a76j97e87r 5381856899570

Dokud tu rychlou energii spalite mydlenim blesku, tak se asi nic moc nedeje. Zdravotni problemy zacnou nevyhnutelne, jakmile snizite pohyb.

+2/0
25.11.2017 23:55

M24a45r56t55i53n96a 72S23e19d94l51i65c38k76á 5632375641902

Docetla jsem u akne v oblasti celisti. No, jisteze nadbytek cukru skodi, ale chtelo by to vynechat vylozene blaboly.

+3/0
24.11.2017 13:55

V16á59c93l40a43v 15Š22k95o86d35a 2391327324

"Sacharidy, nebo také karbohydráty, jsou hlavním zdrojem energie a jsou pro náš organismus nezbytné. Jejich nedostatek může způsobit nejen fyzické, ale i psychické zdravotní problémy. Nedostatek sacharidů se nejčastěji projevuje únavou a neschopností se soustředit.

Zdroj: https://ona.idnes.cz/znameni-ze-jite-nadbytek-cukru-dzk-/dieta.aspx?c=A171123_083311_dieta_pet"

Není vůbec pravda, hlavním zdrojem energie by měly být tuky, nicméně pokud má tělo přebytek sacharidů pak bude spotřebovávat primárně je a tuky až v případě jejich nedostatku, pokud chce člověk zhubnout stačí vynechat v maximální možné míře sacharidy(sladkosti, cukr, přílohy k hlavnímu jídlu a pečivo, mouka) a zvýšit příjem tuků. Dále není pravda že nedostatek sacharidů by se projevoval únavou a neschopností se soustředit...

+3/0
24.11.2017 12:18

V62i27k80t11o76r 81Z62á83b47r15a43n86s98k41ý 3770438204783

Zakladnim zdrojem energie je pro nas sacharid. Tuk je sice v nasi potrave nezastupitelny, plni vsak jine funkce. Proto se napr. nemocnym nebo starym lidem, kteri casto zkolabuji nedostatecnou vyzivou podava nitrozilne glukoza - nejednodussi cukr, aby se jim doplnily zasoby krevniho cukru (energie). Spek by jim urcite nepomohl.

Na druhe strane je pravdou, ze tuk je nekolikanasobne vydatnejsim zdrojem energie. Vysledkem jeho stepeni je opet jednoduchy cukr, ktery slouzi jako zdroj energie. Je to vsak slozity proces a pokud neni organizmus na nej dusledne prevedeny (ketodieta), nema pro nas valny vyznam. I lide zijici z nizkosacharidove stravy (ketodieta) nemaji zdroj rychle energie, coz se projevuje negativne napr. u fyzicky vytrvalostnich disciplin.

0/0
27.11.2017 17:58

P34a74v28l89a 47H91r85a67d91i27l88o16v66a 3627241641174

Sladky nemusim, co je rok dlouhej. Ale nemuzu zit bez masa, coz taky neni idealni.

0/0
24.11.2017 11:09

P60e25t79r 75K12l34a68b83í95k 3766586428379

Cukry a rafinované uhlohydráty jsou považovány za „prázdné kalorie“ a další neuvěřitelné perly uvedené v článku, ke kterému chci říci vlastní zkušenost. Tento článek podporující kampaň proti cukru, která způsobuje, že jsou vyráběné potraviny bez chuti - sladkosti nejsou sladké a slané pokrmy nejsou slané. Jak se říká nemastné neslané. Cukr je nenahraditelný zdroj energie pro tělesné buňky o mozku nemluvě. Mám rád jídla slaná ale především sladká a žádné uvedené potíže jsem nezaznamenal. V 53 letech netrpím nadváhou, cukrovkou, nespavostí, nadměrnou únavou, plynatostí s nachlazením jsem již léta nemarodil. Tedy odkazy "specialistů" na všemožné výzkumy mě nechávají v klidu a dál si budu pochutnávat na sladkých jídlech a přisolovat si pečínky a chleba se škvarkama. :-)

+1/−3
24.11.2017 10:15

J40a42n 13N86á34d87v44o62r84n12í66k 7663138385187

A to víte, že pro mozek si tělo umí energii vyrobit i z tuků? Tedy, že cukr (nikoliv složitý sacharid) tělo fakt nepotřebuje?

+2/−3
24.11.2017 10:23

V29i25k94t94o22r 72Z85á26b30r72a67n21s13k34ý 3400418704863

Sacharid se v tele stepi na jednoduchy cukr. Konecnym vysledekem je tedy vzdy stejny zdroj energie, kterou musime dostat, tedy jednoduchy cukr. Zejmena mozek je velkym spotrebitelem cukru - az 20%. Urcitou slozitou zmenou stravovani je prechod na ziskavani energie z tuku (nizkosacharidova dieta). Je to zpusob mozny, ale neprirozeny. Vyzaduje solidni teoreticke znalosti a nejlepe lekarsky dohled (testy). Jiste pozitivni vysledky lze pozorovat, faktem vsak je, ze diky zdlouhavemu procesu stepeni tuku na cukr neni vhodny tento druh vyzivy pro vytrvalostni sportovce. Take ucinky takove vyzivy po dlouhe dobe nejsou dostatecne vyhodnoceny.

0/0
27.11.2017 18:19

J25a24n 63P46a82v65e47l 8153742328836

Statistika. Jsou lidé co kouří do devadesáti. Ale statisticky kuřáci prostě umírají dříve.

+7/0
24.11.2017 10:49

E46d72a 24S10t79á48r43e90k 6566744702376

To si děláte legraci, že jo? Potraviny bez chuti? Jedinou jejich chutí je sladkost a nebo slanost, protože obojího je ve většině potravin v obchodech těžký nadbytek. To, že si vaše tělo zvyklo na tak vysoké dávky cukru a soli je bohužel vaším problém, který ovšem není neřešitelný. Stačí postupně snižovat dávky a za rok či za dva vám začnou vadit nechutně přeslazené či přesolené pochutiny z obchodu.

+8/0
24.11.2017 10:58

V14á93c67l18a92v 49Š49k22o26d50a 2451407694

Cukr není nenahraditelný zdroj energie, tuky fungují mnohem lépe, jelikož nezpůsobují zbytečné výkyvy energie a tělo si z nich dokáže vytvořit cokoliv co potřebuješ pro svůj chod včetně mozku... Lidé žili celá tisíciletí aniž by měli jakékoliv povědomí o cukru a nevšim jsem si že by se někdo někde zmiňoval o tom že by celá populace neměla funkční mozky z nedostatku cukru (Tím bych považoval vaše tvrzení o nezastupitelnosti cukru v jídle za smetenou ze stolu);-)

Nicméně jezte si co jen chcete, pokud vám to vyhovuje, proč ne.

+1/−1
24.11.2017 12:26

P96a25v89l64a 62H51r84a70d11i66l35o83v54a 3657291651194

No, neprehanejte. Cukry jsou i v ovoci, a to ji clovek odpradavna.

+1/0
24.11.2017 13:49

J85a49n 51N10á63d66v44o32r55n58í98k 7603568425787

Ale jak často a v jakém objemu?

+1/0
24.11.2017 15:21

P56a90v85l97a 92H78r40a34d35i96l44o95v52a 3287381851974

Asi jak kde, ne ? Hlavne jedli, co bylo, nejak moc nemeli na vyber.

0/0
24.11.2017 15:46

V36i54k48t78o14r 84Z52á59b70r97a53n64s44k28ý 3110128674493

Chudina ve stredoveku klidne z 80% a to denne.

0/0
27.11.2017 18:23

V31i19k70t65o57r 38Z17á72b53r72a79n45s39k75ý 3270738344593

Nekazte bludy. Sacharidy jsou soucasti nasi stravy odjakziva (semena, obiloviny, ovoce, zelenina). Dokonce prechodem na pestovani obilovin zacaly v potrave prevazovat. Problemem dnesni doby je jejich naduzivani a nedostatek pohybu.

0/0
27.11.2017 18:03

D96a81v13i71d 57K21n93a52p84e84k 8567914586535

... by maximální denní příjem jednoduchých cukrů u dospělého člověka neměl přesáhnout 25 gramů

Zdroj: https://ona.idnes.cz/znameni-ze-jite-nadbytek-cukru-dzk-/dieta.aspx?c=A171123_083311_dieta_pet

A pro koho platí tento údaj, paní nutriční specialistko? Pro 50 kilovou ženskou, co sedí celý den v kanceláři nebo pro 100 kilového chlapa, co celý den maká v lese nebo na stavbě? Neříkejte mi, že pro oba dva.

+11/0
24.11.2017 10:07

J91a57n 39P41a42v90e36l 8473762458456

Jste tu na OnaDnes.

Odpověď jasná? ;-)

+2/0
24.11.2017 10:49

R30o49m98a42n 94Š35e36s54t57á38k 5874149903423

Pro 100kilovou ženskou, co celý den maká v lese.

+11/0
24.11.2017 11:02

D52a91v32i78d 19K90n49a11p32e33k 8457334426885

To mate pravdu, že takovými prkotinami se onadnes nezabývá.

0/0
24.11.2017 11:03
Foto

H77a67n48a 37M21a24j27e78r60o60v57á 8466784555233

Pššt neoponovat, takhle je to naučili na nutričním kurzu;-D..Ale nechat je jeden den pracovat v lese, či na poli, tak padnou:-)

+1/0
25.11.2017 3:08

K33a51r57e96l 46M17a63r81h89a 3478579405388

Takže kdo si dá malý banán (200g) nebo větší jablko (250g) tak už ten den s cukry skončil, otázka je co teda bude jíst aby v tom všem bylo nula jednoduchých cukrů:-) 25 g je tedy nonsens. Obvykle se uvádí 60-90 g, samozřejmě záleží na fyzické aktivitě.

0/0
29.11.2017 0:30

P17e56t50e72r 56M26l63i18c37h 8644792553195

Snad ma pani aspon doktorat z mediciny :)

Pro zajimavost, trpim castym nadymanim. Proc? Protoze potraviny obsahuji nadmerne mnozstvi dusiku. S cukrem to nema nic spolecneho. Treba jsem mesic nic cukrove nemel, pouze pomerance, mandarinky, jablka, ... a jinak normal obedy. A zmenilo se neco, ne.

0/0
24.11.2017 9:29

J19a12n 53P20a70v63e37l 8853152548836

Plynatost má hodně příčin, ale upřímně řečeno, o cukru jsem neslyšel. Obvykle to bývá nadměrný příjem bílkovin či vlákniny.

+4/0
24.11.2017 9:39

V71á83c51l98a22v 35Š13k68o65d29a 2421537964

Je klidně možné že máte přecitlivělost na lepek, zkuste jej omezit (pečivo, mouka atd).

0/0
24.11.2017 12:29
Foto

M75i56r40o96s81l94a44v 10B56u72d59í46n 8285817202

Když jsem byl ve fázi odvykání závislosti na cukru, zkoušel jsem doporučovaný přípravek chrom. Způsobilo to stav, kterému se říká "mám v hubě jak v polepšovně". Jediným způsobem, jak se toho pocitu zbavit, bylo rychle sníst něco sladkého.

0/0
24.11.2017 9:15

M92a60r81i97a46n 47K28e46c55h10l79i50b59a35r 3710463349

Nějaké tři roky provozuji bezcukerný režim. Cukru velmi málo (tak pod 5 g na den, ne vždy se mu dá vyhnout), pro dobrou míru jsem hodně zredukoval i bílou mouku, brambory a bílou rýži.

Zatím mohu hlásit následující výsledky. Předem je dobré upozornit, že jsme různí, takže vaše výsledky by se pravděpodobně v něčem lišily.

1. Tělesná hmotnost se moc nepohnula. Měřeno kolem pasu, pořád stejně, s kolísáním +- 3 cm během ročních období.

2. Výrazně se změnil "denní průběh energie". Cukr a bílé pečivo opravdu dělají takové ty subjektivní výkyvy, kdy bezprostředně po jídle máte pocit, že prasknete a padnete ("mám dost"), pak za cca 2 hodiny přijde hodně energie, pak za cca 4 hodiny opět velký hlad. To se na jiné stravě přestane dít. Teď jsem po velké snídani (čtyři vejce, kus sýra), necítím se přejedený, vydržím na tom tak 6-7 hodin bez dalšího jídla, pak si dám oběd. Obecně takové ty pocity přežranosti či naopak vlčího hladu jsou pryč.

(V téhle souvislosti: mimořádně nápadné je to při nějakých delších pochodech v horách. Dokud jsem věřil na tatranky, čokoládu a müsli tyčinky, chodilo se mi hůře, než dnes, kdy si radši vezmu kus slaniny.)

3. Skutečně velký rozdíl jsem pozoroval ve věci imunity, a to byla věc, kterou jsem nečekal. Celou první půlku života jsem byl smířen s tím, že mám slabou imunitu, což znamenalo 5-6 nachlazení do roka a tak jednu angínu. Od doby, co jsem poškrtal cukr, jsem byl nemocný 2x, takže frekvence nemocí klesla desetkrát. Situace, které by mě v minulosti spolehlivě "sundaly", přežívám dnes bez problémů (zmoknout ve studeném větru a nedostatečném oblečení).

4. Brzy jsem zjistil, že se mi zjemnila chuť. Např. jablko dneska považuji za sladké ovoce. Dřív mi to tak nepřipadalo, ten návyk na cukr mi posouval standardy. Také jsem zjistil, že nápoje jako káva jsou bez cukru daleko osobitější. Dokud do toho člověk házel cukr, výsledkem byla sladká břečka, která se lišila od jiných sladkých břeček jen barvou...

5. Zuby a dásně v daleko větším klidu.

+14/0
24.11.2017 8:41

M60a54r97i44e 59S68o29c84h21o40r74o18v94á 8677246535187

Inspiroval jste mne, ráda bych to vydržela, bohužel mám ráda sladké a ráda peču. Také taky mívám problémy, když to přeženu s cukrem a bílou moukou.

Určitě stojí za pokus to zkusit a možná i vytrvat:-) ale teď před vánocemi,

nadlidský úkol;-)

+1/0
24.11.2017 10:59

V33á65c71l68a93v 59Š57k73o30d14a 2311227464

Sladké se dá udělat i bez použití cukru, například tekutá stévie kterou seženete ve zdravé výživě dělá v tomhle ohledu divy. Stejně tak se dá obejít i bez mouky i když je to trochu dražší, pokud vám dělá problémy a máte přecitlivělost na lepek, jehož nadbytek může přímo negativně ovlivňovat i imunitu...

0/0
24.11.2017 12:43

V62á19c54l23a89v 28Š12k69o42d35a 2201607224

ad 1) Pokud chcete zhubnout Zkuste ještě omezit bílkoviny tak aby váš denní příjem v gramech byl roven vaší cílové váze ( např 70g při cílové váze 70Kg) nebo případně mít prostě příjem bílkovit v gramech pod vaší hmotností (při 90kg přijímat třeba 80g bílkovin).

0/0
24.11.2017 12:34

M85i72r47e21k 49L20a30n74g23e41r 4714261652

Mám podobné zkušenosti a velmi dobré. Nicméně opět to jsou "mé zkušenosti" a těžko to přenášet na jiné. Tento článek je povrchní, protože snad ani jiný být nemůže - k problém je potřeba projít hromadu literatury (a balastu), ta je naprostou většinou v angličtině a nikdo se nenamáhá ji překládat. Životospráva je navíc extrémně individuální. A jako vždy je za tím business, marketing, zájmy lobbingu, nechápavost/odpor doktorů, ignorance vlastního těla... pokud někdo chcete zkusit změnit svůj život, protože máte problémy, najděte si někoho, kdo se zabývá celostně medicínou - a moc takových není. Tam máte šanci uspět, protože k cíli je potřeba dobrat se i sportem, spánkem, sluníčkem, omezit stres atd. atd....

Pro zájemce, jaká je historie s cukrem, doporučuji třeba toto: https://www.theguardian.com/society/2016/apr/07/the-sugar-conspiracy-robert-lustig-john-yudkin ...moc _hezké_ počtení :-(

Něco odbornější, ale pořád krátké, je třeba tady: https://philmaffetone.com/white-paper-carbohydrate-intolerance/

A jak to vypadá v USA, kde to s cukrem počátkem 80tých let všechno začalo? To je shrnuto zde: https://philmaffetone.com/new-study-finds-americans-fatter-ever/

0/0
24.11.2017 16:27

K86a82r89e50l 44N63o22v51á46k 8244601300476

No, jestli to nebude spíš tím, že se v poslední době začaly prodávat sladší odrůdy jablek. :D

0/−1
25.11.2017 12:15

D20a32n94a 86T12e62n24z79l69e39r 5710592705953

Paní "odbornice" nikdy neslyšela o intoleranci na fruktózu, že? Jinak by nemohla vypustit "moudro", že škrob zhoršuje nadýmání.

Intolerancí na fruktózu trpí (nevědomky) až třetina populace. Je to tím, že se dnes a) cukr dává vážně už skoro do všeho (nově také do nudlí)... b) tím, že všechno, co obsahovalo fruktózu přírodní, se šlechtí tak, aby to mělo fruktozy stále více - je to pak sladší a lidi to kupují radši, příkladem jsou některé druhy jablek... c) do spousty průmyslových potravin se cpe fruktóza, protože je sladivější než sacharóza, tedy se cukr v technologiích často mění za průmyslovou fruktozu.

Projevuje se nadýmáním, častými lehkými a nevysvětlenými průjmy - a co by asi lidi nečekali - depresemi. Nestrávená fruktóza (lidem s touto diagnozou střeva produkují málo jednoho enzymu, který se stará o její odbourání) ve střevech totiž eliminuje tryptophan, ze kterého se pak má syntetizovat serotonin. Nedostatek serotoninu - deprese.

V tomhle případě je škrob jediný zachránce. Zjednodušeně - škrob se "balí" ve střevě na fruktozu a trošku zmírňuje její účinky. Pokud se v tom někdo našel - vypusťte cukr, slaďte hroznovým cukrem, rýžovým sirupem nebo stevií (komu to vyhovuje). Pozor na ovoce. Zelenina je většinou v pořádku, až na mrkev. Jíst se dají - brambory, škroby obecně, tedy rýže, mouka, apod. Maso taky nemá fruktózu. Poradila bych také nějakou střevní kúru s bakteriemi - ale proboha ne od "výživových poradců", jděte s tím k doktorovi. Proti nemoci jako takové se ale nic dělat nedá, jen začít jíst stravu bez cukru (fruktózy).

Ve které víkendové škole si asi paní "odbornice" koupila ten diplom na "výživovou poradkyni"? :-/

+2/0
24.11.2017 8:18

M12i84c50h32a81e74l78a 77P90l49a67n21á 2773887943307

Máte nějaký zdroj na ovoce šlechtěné pro vyšší obsah fruktózy? Sama mám třeba zkušenost, že poslední roky mi nechutnají mandarinky ani pomeranče, jsou mi příliš sladké. Vysvětlovala jsem si to věkem, ale zřejmě to bude tím šlechtěním.

0/0
24.11.2017 8:43

R84a64d30i98m 75S65v61o70b94o56d64a 9443499726672

ja to mam podobne s jablkama. mam rad ty zelene kysele. jenze posledni dobou mi to vsechno pripada sladke

+3/0
24.11.2017 10:06

D54a57n61a 58T37e65n54z31l58e86r 5480362925113

Link nemám. I u těch pomerančů to ale tak bude. U mandarinek jsem si toho všimla také.

+1/0
24.11.2017 15:53

M60i39c41h15a90e61l79a 20K13ř83í33ž95o54v12á 1957201575771

Kde jste tyto informace našla vy?

O šlechtění ovoce sice nic nevím, ale vím něco o biochemii. A to znamená, že například proteiny se sice ve střevech štěpí v menší míře až na aminokyseliny, ale ve větší míře se vstřebávají už jako di a tri-peptidy - volný tryptofan tak nevzniká a vstřebá se ho dost.

Taky jsem nikdy neslyšela o tom, že by fruktoza vázala tryptofan a bránila vstřebávání, kdyby to tak bylo, tak mají deprese úplně všichni - fruktoza je přítomna nejen v ovoci a zelenině, ale všude, kde je sacharoza, a to obvykle ve větším množství než tryptofan, takže by se do těla nevstřebal ani ždibíček tryptofanu.

+1/0
24.11.2017 11:29

D25a82n15a 49T82e41n39z85l45e90r 5620532285143

To, že jste o tom neslyšela, je nepodstatné. Já to mám bohužel v rodině. Bohužel v drastické verzi.

Informace mám tedy takříkajíc z první ruky, od extrémně specializovaného doktora.

Ohledně vašeho názoru, že "depresi by měl kde kdo": Vaši fruktózu, pokud máte normální metabolismus, skrz střevní stěnu dopravuje (dřív, než stihne rozložit tryptophan) transponder GLUT5. Pacienti s touhle nemocí ho nemají dost. I to může mít různé nebo kombinované důvody. Nejčastěji ho prostě tělo přestane vyrábět. U mého syna to bylo mezi 5. a 6. rokem. Ale může se to projevit i v dospělosti. A proto, že příčinou je nedostatek právě toho GLUT5, je také nemožné to léčit. V tabletách to dodat nelze, injekcí také ne. Existují podpůrné kapsle, které obsahují tryptophan, trošku to pomáhá, to je fakt.

0/0
24.11.2017 16:03

R12a43d38i12m 43H85o61l34í41k 8618558108295

Tryptophan si můžete koupit v čisté formě.

0/0
24.11.2017 18:51

M94i59c63h68a77l 76H44e51j68r15a15l 2375454941429

A čo vy si, Kefalín, predstavujete pod takým "užitečné živiny"? Když vám něco dá energii, tak to není užitečné?

+1/0
24.11.2017 8:11

J82a64n 36N96á44d49v63o25r26n59í28k 7943348965787

Asi takto: http://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Co-je-inzulinovy-index__s10010x7706.html

0/0
24.11.2017 8:13

M13a16r53i39a94n 98K83e66c30h91l71i14b82a47r 3780483749

Řekněme, že cukr není tak univerzální, jako tuk a bílkoviny.

Tuky a bílkoviny může tělo vynaložit buď na stavbu a údržbu vlastních tkání, nebo je spálit na energii.

Sacharidy, alkohol a spol. se dají použít jen na to spalování na energii, což může a nemusí být užitečné, podle toho, kolik té energie aktuálně reálně potřebujete. Většina lidí v civilizovaném světě není tak fyzicky aktivní, aby účelně využila třeba 150 g cukru denně.

+1/0
24.11.2017 8:47

L17u83k88á88š 91Š50m93a90h59e64l 2307854232504

Zase ten (reklamní) plk, že 70 % imunitního systému je v břiše, a ještě je to dáváno do souvislosti s "prospěšnými střevními bakteriemi"? Ty ve skutečnosti s imunitou souvisí jen velmi vzdáleně.

0/−2
24.11.2017 7:56

J46a17n 29N50á89d21v84o75r47n57í67k 7573938385947

A máte k tomu nějaký detail proč to je "plk"?

+3/0
24.11.2017 8:06

M34a29r26t75i61n73a 42Š34i74r29i67l74l89o30v91á 7985763417

Sacharidy sú cukry, je to synonymum, a že škrob je ťažko strávitelny je pre mna novinka, teda.

0/0
24.11.2017 7:36