Diskuse k článku

Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší pravděpodobností se zasekneme na masových kuličkách či marinovaném sledi. A to je škoda.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T77o22m27á95š 12T35a13t13í44č71e73k 5250832110508

To vypadá na chutná jídla. Ale k té čerstvosti: já jsem myslel, že největší švédská specialita je shnilá ryba! ;-)

0/0
24.10.2017 13:52

V75l80a83d80i34m59í62r 53N67e44j71e94z28c16h91l13e89b 3691635491477

Candát a losos není ryba?

+7/0
24.10.2017 12:52

R49u40d86o31l33f 17K38y58n63c56l 3572427193574

co je to za slovo ten Páj? 8-o

0/−1
24.10.2017 8:00

I75v32a 79K81r65i95š86t67o43f 9588670680410

Naprosto běžné slovo pro koláč.

+4/−1
24.10.2017 8:28
Foto

H49a53n67a 33A79n21t79o21n41o46v41á 6927729404294

Není jednodušší pro koláč používat slovo koláč?

+2/−1
24.10.2017 9:50

A60l15e22n40a 71V57e58s92e41l93á 3403681655838

Páj není úplně totéž, takže je to podle mě v pořádku. (Klasický koláč má náplň nahoře, páj uvnitř.)

+2/−1
24.10.2017 10:05

A44l98e62n89a 57V70e88s32e16l14á 3743851765648

Ajta... teprve teď koukám na ten recept... a vypadá to, že tohle je fakt koláč a nikoli páj. Člověk nemá lézt do diskuze dřív než do článku...

+3/0
24.10.2017 10:06

M51i68r50k28a 63S93v94o12j38t17k63o28v19á 3807198736854

Páj se v českých zemích používal historicky asi do roku 1950(například v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové, slovo koláč vůbec nenajdete), po té jej nahradil dnes běžnější termín koláč. Dalo by se říci, že páj, je skoro více české než dnes známější koláč. Protože všichni obrozenci používali slovo páj. Kdo trochu čte, tak se s tímto termínem setká celkem často.

+1/0
24.10.2017 12:01

I78v85a79n71a 80M57o58t72a76l39í12k43o32v18á 5644521820172

A není to tak, že páj se dělá z nekynutého, křehkého máslového těsta a do kulaté formy s vysokou vrstvou náplně, která je často smetanová? Ptám se, nejsem nijak zvlášť zběhlá v pečení, abych si byla jistá názvoslovím.;-D

0/0
25.10.2017 11:25
Foto

R64i38c87h10a25r64d 79P15o67l86á29š63e35k 9134963320649

Ne, že bych měl až tak hluboko do kapsy, ale pro mě ty základní suroviny jsou za docela dost peněz. Nějaký normální recepty by nebyly?

+5/0
24.10.2017 6:37