Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nejzdravější jídelníčky světa. Po boku Japonska najdete Dánsko i Francii

Řecko, Itálie nebo Japonsko jsou svými jídelníčky známé, národy severní Evropy a západní Afriky už méně. Všechny si ale zaslouží přední příčky na seznamu zemí, které se stravují vyváženě a vzorově. Inspirovat se můžeme nejen u nich, ale překvapivě také u Francouzů - známých milovníků bílého pečiva.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

A20n81t61o91n33í73n 97M23a45l37ý 9728622928324

Článek bych bral s rezervou. Pár příkladů:

Japonci málo solí. A hojně používají sójovku. (Ta je ovšem slaná jak potvora).

Dánové jí prý maso střídmě. (Přitom ve světových statistikách se ve spotřebě masa řadí na přední příčky.)

Francouzi prý konzumují bagety střídmě, což není pravda - viz příspěvek pana Kanta.

+4/0
30.6.2017 10:52

M47i82r67o40s35l40a57v 92S45u40c67h37y 5320289370960

Stejně tak byl před pár lety zbořen mýtus o dlouhověkosti Japonců. Většina "stoletých" totiž dávno byla po smrti, jen to jejich děti v důchodovém věku nenahlásily úřadům, aby si přilepšily ke svému důchodu.

0/0
12.7.2017 18:56

J60a72n 54K93a90n46t 9561328158873

Ziji jiz dost dlouho ve Francii, znam francouzsky zpusob ziti a stravovani, mam tudiz opravnené duvody nesouhlasit s obsahem clanku, tykajicim se této zeme.

1. Bagety a croissanty nekonzumuji stridme, ale ve velkém. Ke snidani namaceji bagetu ci croissant potrené maslem do kavy s mlékem ci do caje podobne jako v Cesku tak cini bezzubi dedeckové a babicky. K obedu prikusuji s oblibou bagetu k bramborovym hranolkum a nadelaji navic na stole i na podlaze spoustu drobku...

2. Neznam rodinu, ktera by nevlastnila mikrovlnku. Duvod ? Staci se podivat do nakupnich voziku zakazniku hyper- a super-marketu. Plno prumyslovych potravinovych polotovaru, zmrazenych hotovych jidel, vsechno s vysokym obsahem ecek (E), tuku, soli a cukru...Coca-Cola, Fanta a dalsi preslazené limonady se zde prodavaji a konzumuji ve velkém. Nevim, kde autorka clanku sehnala youtuberku Justine Lecontovou, ktera je prikladem zcela atypické Francouzky.

3. S tim kazdodennim pohybem Parizanu a Parizanek to neni zase tak prehnané. Pokud pracuji, sedi v kancelari na zadku a nebehaji po parizskych ulicich. Dost lidi praktikuje jogging nebo provozuje nejaky sport...Na ulicich potkavate lidi stihlé i obézni asi jako ve vetsine zemi. Mozna méne pupkatych muzu ve srovnani s Ceskem, ale Francouzi neznaji takové dobroty jako ovar, jitrnice, domaci tlacenku, stavnaty bucek...a konzumuji podstatne méne piva ! A francouzky muz se mnohem lépe obléka...porovnejte napriklad E. Macrona a M. Zemana...

+12/0
29.6.2017 16:29

T63e90r82e56z62a 75B67a24b30i47j35o51v58á 8554799525

lepší než článek....

+3/0
30.6.2017 21:42
Foto

L53í38d73a 94V75š46e49t89e42č80k26o46v98á 5410933149486

jojo.. pivo dělá pěkná těla :) jedno pivo má cca 200 kalorií. A kdo když se řekne jdeme na jedno to jedno opravdo vypije? :))

0/0
12.7.2017 18:44

J51a82r94o27m76i26r 46C89h95a75l78o50u80p30k11a 4659277515797

Úplně každý.

0/0
17.7.2017 16:24
Foto

M84i65l96o30š 20F66. 20P62e43c73h20a81r 3943521560415

Na to jedno se jde. Pak už se nikam nejde.

0/0
18.7.2017 2:30
Foto

M77i63r15o63s41l96a25v 35S65t28e88i76n63e74r 6668234753955

Zdravější kuchyně by v Čechách mohla být, kdyby se více dovážely mořské ryby- ty, které dostanete běžně v obchodech mražené, jsou zpravidla ty méně oblíbené, za to pořádně drahé. Zlatý čas byl ještě za Novotného, to se do ČR dostávala pravá bílá treska z Islandu, sleď nasolený, marinovaný, uzený nebo pečený byl běžně všude a levně k mání.

Tehdy vzácná zelenina a ovoce se dnes vyskytuje opravdu ve velkém množství, jenom si na ně většina obyvatelstva musí zvykat. Pivo je nápoj pro několik dnů velkého horka, jinak jsem raději pro víno s minerálkou.

Z moderního jídelníčku v Čechách mizí hrách, fazole a čočka, i cibule nebo česnek jsou stále vzácnější - třeba guláš by měl mít stejné množství cibule, jako masa, aby měl správnou chuť. Klasické karbanátky nebo sekaná s bramborovou kaší a zelím se také z jídelníčků restaurací vytrácí. Svačinové polévky ustupují instantním polévkám z kbelíku.

+3/0
29.6.2017 10:38

J82o37l84a72n41a 82B13r16z64y94b53o28h47a71t26á 9259479336

Přesně tak. Mne nadzvedává, když někdo kritizuje třeba svíčkovou. Ale nevím, co je špatného na libovém hovězím mase, pasírované kořenové zelenině a smetaně. Pokud toho někdo "nesežere" kýbl, nemůže po tom přibrat. :-P

+4/0
30.6.2017 8:34

G29e35o54r28g47e 18B53u56r91i53a48n 3678761363539

Spravna vaha jeste zdaleka neznamena byt zdravy. Takze za mne svickovou rozhodne ne.

+1/−4
1.7.2017 12:55

G20e79o24r57g74e 57B50u68r86i77a77n 3628491123519

Odpovídající váha ještě zdaleka neznamená být zdravý. Svíčková za mne rozhodně ne.

0/−2
1.7.2017 12:57

G52e43o48r21g93e 37B87u38r80i91a28n 3918251363789

Skoro 11 let nejim zadne maso, ani z ryb a prubezne telesne testy mam na spickove urovni. Pritom jeste dost intenzivne sportuji. :-)

+1/−4
1.7.2017 12:59

A20l83e73š 14N89o96v68o74t78n46ý 9506576906789

Tohle bude zřejmě jeden z Vašich posledních příspěvků.. ;-)

0/0
7.7.2017 21:25

J44a65n 11K22r53p41e53c 5396873974712

sebrane cancy z turistickych pruvodcu... zejmena v Siera Leone jsou svou dietni kuchyni vyhlaseni. je tak dietni, ze dietnejsi byt nemuze, jen obcas je bohata na "olovo". dlouhovekost japoncu je rovnez mytus ktery padl zmenou penzijniho systemu, tudiz se davno zemrele rodice na ktere jejich potomci brali duchody, vyplati opet pohrbivat. a tak by se dalo pokracovat dal a dal. predstava, ze se kazdy stravuje podle toho jak je napsano v turistickem (kulinarskem) pruvodci daneho regionu je neuveritelne hloupa. naprosta vetsina lidi se stravuje "zavodne" nebo fastfoodove. ritual temer obradni tabule jizanskeho kulinarskeho umeni kdy cela siroka rodina sedi u stolu a dalekosahle debatuje cele dny a noci u vina a zdrave stravy.. videl to doopravdy nekdo nekdy na vlastni oci? dale ta neustale opakovana mantra "sezonni a mistni potraviny". wa da fak... a cojineho bych zral kdyz mi to zrovna roste na zahrade a zemedelcum na polich? zmrazene hnusy? to prece nikdo normalni neji ani kdyz je mimo sezonu. jednou s touhle pitomosti o zazraku "sezonni potraviny" nekdo prisel a ocividne je spousta tech, kteri tuto blbost nejsou schopni po tolika letech opustit.

+3/−2
29.6.2017 10:34

A27n60t32o41n47í77n 39S83e23b73e87r65a 7803378720169

Ideální je vše zapíjet dvěma pivy, to vám pomůže s trávením a budete štíhlí a zdraví na pořád :-D

+2/0
29.6.2017 9:39

M92a90r30i25a92n 31K37r68a48l 6864472854477

A kdyz vsechny ty jidelnicky smicham dohromady, tak mi vyjde, ze muzu jist vpodstate uplne cokoliv. Dulezity je, se neprecpavat.

+16/−2
28.6.2017 18:56

M80a47r66t23i80n 57V58a89š44i93n32a 2759696352971

A nějaký ten pohyb k tomu ...

0/0
17.7.2017 23:57

M16a92r93t29i61n 20K38r46o65u69p13a 2781723839550

Dánsko a Francie brzo přejde na kebab. ;-D

+6/−8
28.6.2017 18:13
Foto

J98i96ř90í 27D98v91o39ř16á89k 5915779820268

A kdy, hlavo XXII ?

+1/−5
28.6.2017 18:17

S94i27m85o38n42a 49S85e75d19l49á81č20k44o86v49á 3964115597917

Dle pana Kroupy brzo :-)

+1/0
29.6.2017 12:42

P53a76v33e82l 39V29e17t23e24š21n13í40k 7255218595377

Dejte si boršč, to Vás uklidní.

+5/−5
29.6.2017 1:12

D37a63n91i95e73l 16K27r85o56n39e58r 7944374566967

A proc by se mel uklidnovat?

+1/0
29.6.2017 14:16

J48o10l59a42n90a 75B19r72z23y30b46o54h60a97t88á 9549829806

Boršč je výborná polévka. Máte něco proti? 8-o

+3/−1
30.6.2017 8:35

T94e52r33e94z41a 15B96a47b73i87j11o71v19á 8734249615

já myslím že už přešli a nejen oni

0/0
30.6.2017 22:11

M69a48r49i11e 86V23a16š27í46č45k75o26v72á 3131743432158

Zrovna u Japonců jsem si nejsem tak jistá. Ano, jedí sice potraviny chudší na tuky, či cukry, ale zase mají vše přesolené a lidé často mají potíže se srdcem a chorobami se solí spjatými... Také jsem zkoušela párkrát vařit miso, či jiné pokrmy, ale měla jsem velký problém právě se solí.

+4/0
28.6.2017 16:50
Foto

J70i42ř24í 90D51v61o84ř53á89k 5135989970988

Možná.

Možná je nyní móda nesolit. Ale NaCl,tedy jedna ze solí , se do organismu může dostat v potravě..

Další možností je třeba dýchání. Vdechování vzduchu,v kterém jsou koloidně přítomné kapky slané vody.

Samozřejmě tato vlhkost nevzniká odpařováním, ale unášením drobných kapiček mořské vody z "hřebenů vln"povrchu moří, oceánů.

P.S.Japonci mají ve velké oblibě i vepřové.

0/−4
28.6.2017 18:28

M68i75c16h20a96l 12Š40r75o62u57b17e57k 8774676123310

kdy\ž to je težký, čerstvou krevetu koupíte ve středomoří za dvě stovky za kilo. Tady je mražená = plná vody za trojnásobnou cenu.

+10/0
28.6.2017 13:24

P14a67v26e68l 56G28r32a61s76g26r58u46b11e88r 8244468514407

"Pro takzvaný „francouzský paradox“ existuje několik vysvětlení. Studie francouzských a amerických vědců například ukázala, že francouzské restaurace, bistra i fast foody nabízejí podstatně menší porce jednotlivých pokrmů než ty ve Spojených státech."

Ale houby paradox. Je to pravidlo. Čím víc tuků a bíkovin jíte, tím déle žijete, protože zabraňujete vzniku kardiometabolických chorob, které jsou hlavní příčinou lidské smrti. Francouzi konzumují nejvíc tuků na celém světě.

0/−2
28.6.2017 13:16

P35a77v24e42l 36G22r85a97s23g63r56u88b30e57r 8264368314557

(A po Islanďanech druhé největší množství bílkovin.)

0/0
28.6.2017 13:21

L80e74o46p91o59l56d 72P94r23o26k38e21š 8279804787

V Súdánu je také málo obézních lidí.

+4/−1
28.6.2017 11:48

M63i35l74a19n 28N69ě13m14e10c 1385110136596

A je to tady zase, jídlo jako léčebná terapie. Správný maso, správný tuky a hlavně nejíst nic, co si běžný středoevropan představí pod pojmem jídlo. Přitom se stačí nepřežírat a člověk může jíst, co ho napadne :)

+8/−2
28.6.2017 11:33

A88n37d90r29e23a 76N54o91v82a 3618814115252

Zajimalo by me, jestli treba takove sushi prodavane u nas by pozrel Japonec.

+5/0
28.6.2017 10:46

P96e10t67r 27J44u10r30č24e21k 4399564330

Jak mi tedy odborník vysvětlí skutečnost, že Řekové i přes tu super zdravou středomořskou dietu patří k nejobéznějším v Evropě.

+10/−1
28.6.2017 10:28

P26a54v52e72l 42G41r69a29s81g75r98u49b83e29r 8434298954627

Jsou líní a jejich strava obsahuje (na rozvinutou zemi) poměrně vysoký podíl pšenice. Tyto faktory spojují všechny středomořské země. Kdybyste si například zajel do takového Chorvatska, zjistil byste, že tamější středoškoláci mají nižší úroveň fyzické kondice a trpí ve větší míře obezitou než obyvatelé chorvatského vnitrozemí, kteří se po většinu roku neválejí u moře.

0/−2
28.6.2017 13:20

P76a18v59e51l 67G14r79a24s89g73r12u65b20e45r 8764498434227

Právě vzhledem k relativně vysokému podílu pšenice už Středomoří ztratilo výsadní pozici jako region s výjimečně nízkým výskytem kardiometabolických chorob. Ve skutečnosti je dnes kosí infarkty víc než v západní a severní Evropě, kde v posledním půlstoletí dramaticky vzrostla konzumace tuků a bílkovin. Středomořská strava však obsahuje míň živočišných tuků a je míň hodnotná po stránce kvality bílkovin, takže pro změnu zase trpí míň rakovinou.

+1/0
28.6.2017 13:30

P31a63v79e16l 11G75r23a79s34g96r48u47b20e46r 8124798144647

Jsou líní a jejich strava obsahuje (na rozvinutou zemi) poměrně vysoký podíl pšenice. Tyto faktory spojují všechny středomořské země. Kdybyste si například zajel do takového Chorvatska, zjistil byste, že tamější středoškoláci z Dalmácie mají nižší úroveň fyzické kondice a trpí ve větší míře obezitou než obyvatelé chorvatského vnitrozemí, kteří se po většinu roku neválejí u moře.

+1/−1
28.6.2017 13:30

R22a74d37e82k 68H38o14d18a45ň 9976587151703

To sice patří, přesto je ale choroby spjaté s konzumací potravin likvidují výrazně méně, než třeba Čechy.

Co se týče obezity, to je pravda - ale to je dáno především nedostatkem pohybu.

0/0
28.6.2017 13:22

P97a78v48e88l 60G43r63a38s34g53r29u66b68e77r 8864928974107

Čechy likvidují především choroby spjaté s obludnou konzumací alkoholu. Jen si to už konečně někdo musí přiznat.

+5/−1
28.6.2017 13:32

T97o70m48á66š 73H82o27r55á43k 8170525706519

Řekové sice jí zdravě, ale zase kouří nejvíce v Evropě.

+2/0
28.6.2017 10:14

M81i55r58e58k 85Š76t82e73f55a59n 9459559169598

se anai nedivím, vidím v košících běžně rohlíky s Vysočinou a pivo, takže ideální návštěva k dokrtorovi - dřív nebo později

+1/−3
28.6.2017 7:12

P94e75t40r 13S20p73á59l91e40n87ý 3795337159808

ja myslim, ze na kosice jeste dobre.

+1/0
28.6.2017 9:23

J18o72s21e56f 77V94a69c79e90k 7931238472471

S českým jídelníčkem je to dost těžké. Pokud bychom se stravovali jako naši předkové, tak nebudeme na ulicích potkávat tolik tlusťochů a nebude tolik nemocných lidí.

Podle mých rodičů začalo všechno kolem 70. let, kdy najednou bylo všeho "dostatek". Lidé se naučili jíst maso a uzeniny každý den a na tradiční způsoby stravování se začalo zapomínat.

+7/−1
28.6.2017 6:46

M63a51r64t88i70n97a 52N23á44d68v57o59r39n63í11k32o52v76á 1772146707276

Možná už dřív. Moje babička říkávala, že po skončení války spousta lidí prohlásila "teď budeme jíst jen maso" a už u toho zůstali.

+4/0
28.6.2017 7:47

P76e63t74r 75N24e65c80h37a91n48i67c19k70ý 7303416448650

To máte už v obecné škole: "Vy máte ten chléb, ale tlustě namazaný" "To víte paní, co jsme dřív nemohly, teď můžem" A já se jim po těch hrůzách ani nedivím. Znám i opačný případ, kdy válka naučila jíst skromně a nikdy se nesmělo nic vyhodit, všechno se použilo a to až do 90. let.

+3/0
28.6.2017 8:38

J87a45n32a 57S42t56e54h55l52í92k11o86v32á 2959700830886

maso problém není, problém jsou přílohy..

+4/−1
28.6.2017 14:08
Foto

M75i50r33o89s70l59a73v 75S59t86e39i96n28e44r 6438164533305

Proto také nerad chodím do restaurace. Moukou zahuštěné omáčky a knedlíky jsou uhlovodíková bomba.

Vepřové je zpravidla bůček. Ryby jsou zpravidla sladkovodní, často z chovu, krmeného granulemi. Nebydlím v Praze, takže kvalitní možské ryby nenajdu- jenom ty obalované obsahují dobře 30% jakési obalovací směsi, která úžasně nasává olej z pánve.

+2/−3
28.6.2017 20:38

J70a24k71u30b 21K81a74m36i42n83s66k18y 9598916670473

Jo ty uhlovodiky jsou mrchy. Methan, ethan, mozna i propan s butanem do kazde svickove. Byl bych s tema termitama opatrny.

+5/0
28.6.2017 23:28
Foto

M40i70r84o90s22l85a45v 28S45t38e19i22n45e48r 6808264183345

Uhlivodany obsahují uhlík i vodík. Ty cyklické a aromatické uhlovodíky také,jenom jinak pospojované.

Název jsen zvolil analogicky k vodíkové bombě- má také ničivý účinek, ovšem okamžitý, knedlíky, rohlíky a uhlovodany obecně nás zabijí zvolna.

0/0
29.6.2017 10:25
Foto

M49i71l16o11š 24F89. 15P13e50c24h83a90r 3493971350425

Proč tomu říkáte vznešeně uhlovodany, když jsou to vlastně česky cukry (nebo snad správně sacharidy)? Zní to vědecky, že?

0/0
18.7.2017 2:38
Foto

M53i31l30o18š 11F34. 85P62e17c75h43a92r 3193331590265

I pro pána Bhútána...

0/0
18.7.2017 2:36







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.