Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nejzdravější jídelníčky světa. Po boku Japonska najdete Dánsko i Francii

Řecko, Itálie nebo Japonsko jsou svými jídelníčky známé, národy severní Evropy a západní Afriky už méně. Všechny si ale zaslouží přední příčky na seznamu zemí, které se stravují vyváženě a vzorově. Inspirovat se můžeme nejen u nich, ale překvapivě také u Francouzů - známých milovníků bílého pečiva.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

A88n82t75o40n62í18n 13M86a37l64ý 9958732138764

Článek bych bral s rezervou. Pár příkladů:

Japonci málo solí. A hojně používají sójovku. (Ta je ovšem slaná jak potvora).

Dánové jí prý maso střídmě. (Přitom ve světových statistikách se ve spotřebě masa řadí na přední příčky.)

Francouzi prý konzumují bagety střídmě, což není pravda - viz příspěvek pana Kanta.

+4/0
30.6.2017 10:52

M30i10r67o84s88l89a70v 35S65u78c33h86y 5920149480530

Stejně tak byl před pár lety zbořen mýtus o dlouhověkosti Japonců. Většina "stoletých" totiž dávno byla po smrti, jen to jejich děti v důchodovém věku nenahlásily úřadům, aby si přilepšily ke svému důchodu.

0/0
12.7.2017 18:56

J77a68n 30K41a40n18t 9351338238933

Ziji jiz dost dlouho ve Francii, znam francouzsky zpusob ziti a stravovani, mam tudiz opravnené duvody nesouhlasit s obsahem clanku, tykajicim se této zeme.

1. Bagety a croissanty nekonzumuji stridme, ale ve velkém. Ke snidani namaceji bagetu ci croissant potrené maslem do kavy s mlékem ci do caje podobne jako v Cesku tak cini bezzubi dedeckové a babicky. K obedu prikusuji s oblibou bagetu k bramborovym hranolkum a nadelaji navic na stole i na podlaze spoustu drobku...

2. Neznam rodinu, ktera by nevlastnila mikrovlnku. Duvod ? Staci se podivat do nakupnich voziku zakazniku hyper- a super-marketu. Plno prumyslovych potravinovych polotovaru, zmrazenych hotovych jidel, vsechno s vysokym obsahem ecek (E), tuku, soli a cukru...Coca-Cola, Fanta a dalsi preslazené limonady se zde prodavaji a konzumuji ve velkém. Nevim, kde autorka clanku sehnala youtuberku Justine Lecontovou, ktera je prikladem zcela atypické Francouzky.

3. S tim kazdodennim pohybem Parizanu a Parizanek to neni zase tak prehnané. Pokud pracuji, sedi v kancelari na zadku a nebehaji po parizskych ulicich. Dost lidi praktikuje jogging nebo provozuje nejaky sport...Na ulicich potkavate lidi stihlé i obézni asi jako ve vetsine zemi. Mozna méne pupkatych muzu ve srovnani s Ceskem, ale Francouzi neznaji takové dobroty jako ovar, jitrnice, domaci tlacenku, stavnaty bucek...a konzumuji podstatne méne piva ! A francouzky muz se mnohem lépe obléka...porovnejte napriklad E. Macrona a M. Zemana...

+12/0
29.6.2017 16:29

T75e19r57e73z83a 97B26a80b95i98j11o50v29á 8614619325

lepší než článek....

+3/0
30.6.2017 21:42

L13í51d52a 68V14š63e43t58e95č74k41o71v68á 5930763539896

jojo.. pivo dělá pěkná těla :) jedno pivo má cca 200 kalorií. A kdo když se řekne jdeme na jedno to jedno opravdo vypije? :))

0/0
12.7.2017 18:44

J23a79r22o61m81i80r 17C16h95a14l47o12u58p16k68a 4199367665827

Úplně každý.

0/0
17.7.2017 16:24
Foto

M63i19l40o42š 60F60. 97P51e35c56h86a29r 3543201370485

Na to jedno se jde. Pak už se nikam nejde.

0/0
18.7.2017 2:30
Foto

M48i98r50o32s43l46a71v 98S26t40e10i88n15e32r 4450122210226

Zdravější kuchyně by v Čechách mohla být, kdyby se více dovážely mořské ryby- ty, které dostanete běžně v obchodech mražené, jsou zpravidla ty méně oblíbené, za to pořádně drahé. Zlatý čas byl ještě za Novotného, to se do ČR dostávala pravá bílá treska z Islandu, sleď nasolený, marinovaný, uzený nebo pečený byl běžně všude a levně k mání.

Tehdy vzácná zelenina a ovoce se dnes vyskytuje opravdu ve velkém množství, jenom si na ně většina obyvatelstva musí zvykat. Pivo je nápoj pro několik dnů velkého horka, jinak jsem raději pro víno s minerálkou.

Z moderního jídelníčku v Čechách mizí hrách, fazole a čočka, i cibule nebo česnek jsou stále vzácnější - třeba guláš by měl mít stejné množství cibule, jako masa, aby měl správnou chuť. Klasické karbanátky nebo sekaná s bramborovou kaší a zelím se také z jídelníčků restaurací vytrácí. Svačinové polévky ustupují instantním polévkám z kbelíku.

+3/0
29.6.2017 10:38

J44o59l79a29n61a 62B39r54z59y28b76o58h36a74t19á 9669699676

Přesně tak. Mne nadzvedává, když někdo kritizuje třeba svíčkovou. Ale nevím, co je špatného na libovém hovězím mase, pasírované kořenové zelenině a smetaně. Pokud toho někdo "nesežere" kýbl, nemůže po tom přibrat. :-P

+4/0
30.6.2017 8:34

G13e32o45r90g19e 23B12u60r70i92a28n 3898541743179

Spravna vaha jeste zdaleka neznamena byt zdravy. Takze za mne svickovou rozhodne ne.

+1/−4
1.7.2017 12:55

G20e60o56r29g86e 46B21u77r82i27a94n 3498881643909

Odpovídající váha ještě zdaleka neznamená být zdravý. Svíčková za mne rozhodně ne.

0/−2
1.7.2017 12:57

G31e45o64r41g78e 74B30u34r45i76a67n 3898691203639

Skoro 11 let nejim zadne maso, ani z ryb a prubezne telesne testy mam na spickove urovni. Pritom jeste dost intenzivne sportuji. :-)

+1/−4
1.7.2017 12:59

A15l53e68š 48N75o27v88o79t33n56ý 9356486286959

Tohle bude zřejmě jeden z Vašich posledních příspěvků.. ;-)

0/0
7.7.2017 21:25

J68a34n 46K69r48p56e63c 5576753984852

sebrane cancy z turistickych pruvodcu... zejmena v Siera Leone jsou svou dietni kuchyni vyhlaseni. je tak dietni, ze dietnejsi byt nemuze, jen obcas je bohata na "olovo". dlouhovekost japoncu je rovnez mytus ktery padl zmenou penzijniho systemu, tudiz se davno zemrele rodice na ktere jejich potomci brali duchody, vyplati opet pohrbivat. a tak by se dalo pokracovat dal a dal. predstava, ze se kazdy stravuje podle toho jak je napsano v turistickem (kulinarskem) pruvodci daneho regionu je neuveritelne hloupa. naprosta vetsina lidi se stravuje "zavodne" nebo fastfoodove. ritual temer obradni tabule jizanskeho kulinarskeho umeni kdy cela siroka rodina sedi u stolu a dalekosahle debatuje cele dny a noci u vina a zdrave stravy.. videl to doopravdy nekdo nekdy na vlastni oci? dale ta neustale opakovana mantra "sezonni a mistni potraviny". wa da fak... a cojineho bych zral kdyz mi to zrovna roste na zahrade a zemedelcum na polich? zmrazene hnusy? to prece nikdo normalni neji ani kdyz je mimo sezonu. jednou s touhle pitomosti o zazraku "sezonni potraviny" nekdo prisel a ocividne je spousta tech, kteri tuto blbost nejsou schopni po tolika letech opustit.

+3/−2
29.6.2017 10:34

A84n24t79o60n95í75n 10S23e77b73e35r11a 7233468110519

Ideální je vše zapíjet dvěma pivy, to vám pomůže s trávením a budete štíhlí a zdraví na pořád :-D

+2/0
29.6.2017 9:39

M22a17r16i39a56n 34K64r21a39l 6974512224557

A kdyz vsechny ty jidelnicky smicham dohromady, tak mi vyjde, ze muzu jist vpodstate uplne cokoliv. Dulezity je, se neprecpavat.

+16/−2
28.6.2017 18:56

M16a38r53t82i62n 60V47a37š82i56n55a 2219706542691

A nějaký ten pohyb k tomu ...

0/0
17.7.2017 23:57

M67a20r10t67i96n 43K56r51o45u52p61a 2301123499620

Dánsko a Francie brzo přejde na kebab. ;-D

+6/−8
28.6.2017 18:13
Foto

J54i62ř53í 17D48v29o52ř48á61k 5985739670658

A kdy, hlavo XXII ?

+1/−5
28.6.2017 18:17

S60i93m68o12n63a 96S11e39d39l54á78č98k63o92v11á 3314425587977

Dle pana Kroupy brzo :-)

+1/0
29.6.2017 12:42

P74a38v92e12l 14V31e34t27e28š57n10í93k 7385778945567

Dejte si boršč, to Vás uklidní.

+5/−5
29.6.2017 1:12

D76a49n96i32e11l 19K32r10o83n54e52r 7554274316167

A proc by se mel uklidnovat?

+1/0
29.6.2017 14:16

J13o10l97a38n71a 58B89r47z76y46b77o52h39a44t25á 9109149176

Boršč je výborná polévka. Máte něco proti? 8-o

+3/−1
30.6.2017 8:35

T26e61r33e19z56a 88B51a38b18i57j60o75v16á 8944229545

já myslím že už přešli a nejen oni

0/0
30.6.2017 22:11

M10a94r98i15e 45V65a39š71í59č54k57o79v86á 3841823492458

Zrovna u Japonců jsem si nejsem tak jistá. Ano, jedí sice potraviny chudší na tuky, či cukry, ale zase mají vše přesolené a lidé často mají potíže se srdcem a chorobami se solí spjatými... Také jsem zkoušela párkrát vařit miso, či jiné pokrmy, ale měla jsem velký problém právě se solí.

+4/0
28.6.2017 16:50
Foto

J39i65ř96í 95D55v21o56ř10á63k 5115399700708

Možná.

Možná je nyní móda nesolit. Ale NaCl,tedy jedna ze solí , se do organismu může dostat v potravě..

Další možností je třeba dýchání. Vdechování vzduchu,v kterém jsou koloidně přítomné kapky slané vody.

Samozřejmě tato vlhkost nevzniká odpařováním, ale unášením drobných kapiček mořské vody z "hřebenů vln"povrchu moří, oceánů.

P.S.Japonci mají ve velké oblibě i vepřové.

0/−4
28.6.2017 18:28

M50i64c96h38a49l 25Š94r67o50u86b88e73k 8644986183630

kdy\ž to je težký, čerstvou krevetu koupíte ve středomoří za dvě stovky za kilo. Tady je mražená = plná vody za trojnásobnou cenu.

+10/0
28.6.2017 13:24

P35a17v25e46l 49G97r25a98s87g47r98u51b44e36r 8674118184887

"Pro takzvaný „francouzský paradox“ existuje několik vysvětlení. Studie francouzských a amerických vědců například ukázala, že francouzské restaurace, bistra i fast foody nabízejí podstatně menší porce jednotlivých pokrmů než ty ve Spojených státech."

Ale houby paradox. Je to pravidlo. Čím víc tuků a bíkovin jíte, tím déle žijete, protože zabraňujete vzniku kardiometabolických chorob, které jsou hlavní příčinou lidské smrti. Francouzi konzumují nejvíc tuků na celém světě.

0/−2
28.6.2017 13:16

P59a50v47e68l 87G81r94a51s76g33r41u56b12e92r 8564378934247

(A po Islanďanech druhé největší množství bílkovin.)

0/0
28.6.2017 13:21

L34e30o52p49o97l50d 11P25r53o33k23e29š 8869644747

V Súdánu je také málo obézních lidí.

+4/−1
28.6.2017 11:48

M48i67l25a83n 47N34ě29m93e72c 1745820516846

A je to tady zase, jídlo jako léčebná terapie. Správný maso, správný tuky a hlavně nejíst nic, co si běžný středoevropan představí pod pojmem jídlo. Přitom se stačí nepřežírat a člověk může jíst, co ho napadne :)

+8/−2
28.6.2017 11:33

A54n51d23r49e22a 42N80o65v48a 3618984465522

Zajimalo by me, jestli treba takove sushi prodavane u nas by pozrel Japonec.

+5/0
28.6.2017 10:46

P43e57t80r 32J88u67r66č18e44k 4779724890

Jak mi tedy odborník vysvětlí skutečnost, že Řekové i přes tu super zdravou středomořskou dietu patří k nejobéznějším v Evropě.

+10/−1
28.6.2017 10:28

P68a93v40e56l 77G65r55a65s55g72r40u82b10e86r 8164988354867

Jsou líní a jejich strava obsahuje (na rozvinutou zemi) poměrně vysoký podíl pšenice. Tyto faktory spojují všechny středomořské země. Kdybyste si například zajel do takového Chorvatska, zjistil byste, že tamější středoškoláci mají nižší úroveň fyzické kondice a trpí ve větší míře obezitou než obyvatelé chorvatského vnitrozemí, kteří se po většinu roku neválejí u moře.

0/−2
28.6.2017 13:20

P67a77v40e13l 76G48r70a83s16g26r43u50b75e78r 8324808284117

Právě vzhledem k relativně vysokému podílu pšenice už Středomoří ztratilo výsadní pozici jako region s výjimečně nízkým výskytem kardiometabolických chorob. Ve skutečnosti je dnes kosí infarkty víc než v západní a severní Evropě, kde v posledním půlstoletí dramaticky vzrostla konzumace tuků a bílkovin. Středomořská strava však obsahuje míň živočišných tuků a je míň hodnotná po stránce kvality bílkovin, takže pro změnu zase trpí míň rakovinou.

+1/0
28.6.2017 13:30

P33a87v82e15l 43G89r79a13s73g79r45u82b68e40r 8304758984417

Jsou líní a jejich strava obsahuje (na rozvinutou zemi) poměrně vysoký podíl pšenice. Tyto faktory spojují všechny středomořské země. Kdybyste si například zajel do takového Chorvatska, zjistil byste, že tamější středoškoláci z Dalmácie mají nižší úroveň fyzické kondice a trpí ve větší míře obezitou než obyvatelé chorvatského vnitrozemí, kteří se po většinu roku neválejí u moře.

+1/−1
28.6.2017 13:30

R86a91d54e68k 72H70o48d22a25ň 9786937171123

To sice patří, přesto je ale choroby spjaté s konzumací potravin likvidují výrazně méně, než třeba Čechy.

Co se týče obezity, to je pravda - ale to je dáno především nedostatkem pohybu.

0/0
28.6.2017 13:22

P81a84v81e21l 52G81r34a86s60g10r12u67b35e10r 8474858234737

Čechy likvidují především choroby spjaté s obludnou konzumací alkoholu. Jen si to už konečně někdo musí přiznat.

+5/−1
28.6.2017 13:32

T76o46m45á87š 72H41o60r26á43k 8920285206849

Řekové sice jí zdravě, ale zase kouří nejvíce v Evropě.

+2/0
28.6.2017 10:14

M94i70r97e59k 10Š56t86e48f51a21n 9809859889858

se anai nedivím, vidím v košících běžně rohlíky s Vysočinou a pivo, takže ideální návštěva k dokrtorovi - dřív nebo později

+1/−3
28.6.2017 7:12

P43e71t32r 62S97p50á12l56e71n24ý 3185527319938

ja myslim, ze na kosice jeste dobre.

+1/0
28.6.2017 9:23

J18o87s15e76f 74V14a40c69e74k 7101908972731

S českým jídelníčkem je to dost těžké. Pokud bychom se stravovali jako naši předkové, tak nebudeme na ulicích potkávat tolik tlusťochů a nebude tolik nemocných lidí.

Podle mých rodičů začalo všechno kolem 70. let, kdy najednou bylo všeho "dostatek". Lidé se naučili jíst maso a uzeniny každý den a na tradiční způsoby stravování se začalo zapomínat.

+7/−1
28.6.2017 6:46

M31a64r65t58i97n86a 97N87á93d80v93o76r17n38í33k56o89v16á 1782626777596

Možná už dřív. Moje babička říkávala, že po skončení války spousta lidí prohlásila "teď budeme jíst jen maso" a už u toho zůstali.

+4/0
28.6.2017 7:47

P45e44t16r 81N58e26c67h71a41n63i34c29k47ý 7903226258310

To máte už v obecné škole: "Vy máte ten chléb, ale tlustě namazaný" "To víte paní, co jsme dřív nemohly, teď můžem" A já se jim po těch hrůzách ani nedivím. Znám i opačný případ, kdy válka naučila jíst skromně a nikdy se nesmělo nic vyhodit, všechno se použilo a to až do 90. let.

+3/0
28.6.2017 8:38

J54a42n10a 37S93t38e68h46l79í82k79o68v30á 2379300230846

maso problém není, problém jsou přílohy..

+4/−1
28.6.2017 14:08
Foto

M29i58r76o49s69l40a26v 61S26t68e57i69n46e21r 4410672610456

Proto také nerad chodím do restaurace. Moukou zahuštěné omáčky a knedlíky jsou uhlovodíková bomba.

Vepřové je zpravidla bůček. Ryby jsou zpravidla sladkovodní, často z chovu, krmeného granulemi. Nebydlím v Praze, takže kvalitní možské ryby nenajdu- jenom ty obalované obsahují dobře 30% jakési obalovací směsi, která úžasně nasává olej z pánve.

+2/−3
28.6.2017 20:38

J65a17k75u69b 11K74a46m97i50n13s43k21y 9438276410443

Jo ty uhlovodiky jsou mrchy. Methan, ethan, mozna i propan s butanem do kazde svickove. Byl bych s tema termitama opatrny.

+5/0
28.6.2017 23:28
Foto

M74i60r23o26s47l20a35v 79S97t98e67i51n21e16r 4840752790576

Uhlivodany obsahují uhlík i vodík. Ty cyklické a aromatické uhlovodíky také,jenom jinak pospojované.

Název jsen zvolil analogicky k vodíkové bombě- má také ničivý účinek, ovšem okamžitý, knedlíky, rohlíky a uhlovodany obecně nás zabijí zvolna.

0/0
29.6.2017 10:25
Foto

M76i53l88o74š 73F32. 41P74e57c82h57a23r 3523151750655

Proč tomu říkáte vznešeně uhlovodany, když jsou to vlastně česky cukry (nebo snad správně sacharidy)? Zní to vědecky, že?

0/0
18.7.2017 2:38
Foto

M17i47l29o23š 39F39. 37P76e70c42h33a35r 3913651370635

I pro pána Bhútána...

0/0
18.7.2017 2:36







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.