Diskuze

Jak omezit cukr a mouku v jídelníčku. Vyzkoušejte zdravější varianty

Cukr a bílá mouka zdraví nijak zásadně neškodí, pokud si je nedopřáváte v nadbytečné míře a denně. V takovém případě mohou způsobit nejenom zdravotní problémy, ale také vznik nadváhy či obezity. Poradíme, čím je nahradit.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J27a30n 42Č36e45r25n61ý

20. 5. 2017 23:43

Ach jo. Všechno špatně. Špalda je zdravá, ale ne s droždím a prdopečem. A že nekyne? Nesmysl. Celozrnný kváskový chleba ze špaldy, vyrostl jak balón. Tyhle odborníky bych krmil od rána do večera tím, co uvařili...

1 0
možnosti

Já jsem se naučila cukr a bílou mouku nahrazovat. Ne že bych to vůbec nejedla, ale když můžu, dám místo cukru sirup (javorový, rýžový, agávový, švestkový, datlový,...) a místo bílé mouky třeba pohankovou. Člověk může žít zdravě a přitom mlsat. :-)

0 0
možnosti
Foto

Jsem velmi rada, ze diky svemu zivotnimu kredu vseho s mirou, ci zlata stredni cesta se nemusim omezovat vubec v nicem. Dopravam si cukr i bilou mouku a dalsi jine novodobe "zabijaky" a nemam sebemensi vycitky. Zivot plny pohanky, bulguru, stevie nebo spaldy by mi asi dost zhorkl (asi jsem nemela stesti, ale zatim jsem nenarazila na zadne nahrazkove jidlo, ktere bych snedla opravdu s chuti a jeste mela zajem si ho dat nekdy v budoucnu).

5 0
možnosti

Já si z bílé mouky či cukru výčitky taky nedělám, ale třeba pohanku taky miluju - na ní není nic "náhražkového", jen je s ní pestřejší jídelníček. A špaldová mouka se co do použití od té "bílé" téměř neliší.

Stévii bych tedy taky nemusela, tam souhlasím.

0 0
možnosti

Hm, melasa a takzvaný přírodní cukr jsou asi největší podvody, na kterých se dodavatelé těchto takzvaných zdravých potravin asi nejvíc pakují.

Melasa je odpad z výroby cukru. Cukrová třetina nebo cukrová řepa se rozšmelcuje a šťáva obsahující cukr se tak uvolní do roztoku. Z něho se cukr dostává postupným zahušťováním, odpařováním vody a krystalizací. Melasa je potom zbylý matečný louh se zbylým podílem cukru, který by bylo už příliš drahé z toho roztoku dostávat. Používá se proto například do kvasu na výrobu potravinářského lihu nebo se používá do krmení hospodářských zvířat. A část melasy potom levně skupují a raze prodávají dodavatelé takzvaných "zdravých" potravin.

"Přírodní" cukr je téměř totéž. Je to nečištěný a nerafinovaný cukr získaný z toho výše uvedeného roztoku. Maximálně jsou krystalky trochu promyté, aby se při sušení příliš nelepily.

Neboli správně by melasa a "přírodní" cukr měly být prodávány výrazně levněji než klasický bílý rafinovaný cukr.

9 2
možnosti

to je tak stejně jako jsou strašně bio obilné klíčky, které jsou defacto odpad při mletí mouky a prodávají se u původního výrobce stejně jako mouka. Stejně tak i celozrnná mouka, která je úplně stejná jako normální mouka, jen je méně technologicky náročná a tudíž by měla být levnější. Jakékoliv cukry to je podvod, protože se jedná pořád o stejný cukr, který má identické vlastnosti ať je to řepný, třtinový atd.

0 2
možnosti

Tak melasa neobsahuje téměř žádný cukr, proto je vhodné s ní sladit?

:-)

To jsou zase rady... pečte ze špaldové mouky. ;-DR^ A dejte tam kilo droždí, bude to hnusné, hořké a navíc zdraví nebezpečné, co asi udělá ten přebytek kvasnic (po pečení už tedy mrtvých) v těle?

Šmarjá... odborníci... :-)

5 5
možnosti

V čem je problém s droždím? Zejména v tak malé dávce, která se dává do těsta (není to kilo, ale jen pár deka)? Znám pár receptů, kde je droždí hlavní složka - polévky, pomazánky apod. a doporučují se jako vhodný zdroj vitaminu B a že by z toho vznikl nějaký přebytek, co by něco nekalého dělal v těle, slyším poprvé...

(Nehádám se, fakt mě to zajímá.)

14 0
možnosti