Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jak omezit cukr a mouku v jídelníčku. Vyzkoušejte zdravější varianty

Cukr a bílá mouka zdraví nijak zásadně neškodí, pokud si je nedopřáváte v nadbytečné míře a denně. V takovém případě mohou způsobit nejenom zdravotní problémy, ale také vznik nadváhy či obezity. Poradíme, čím je nahradit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J13a51n 26Č17e50r27n11ý 6373354736

Ach jo. Všechno špatně. Špalda je zdravá, ale ne s droždím a prdopečem. A že nekyne? Nesmysl. Celozrnný kváskový chleba ze špaldy, vyrostl jak balón. Tyhle odborníky bych krmil od rána do večera tím, co uvařili...

+1/0
20.5.2017 23:43

H58e65l29e82n84a 77Z76a22c49h52a80r12i97á26š84o32v35á 1849503650442

Já jsem se naučila cukr a bílou mouku nahrazovat. Ne že bych to vůbec nejedla, ale když můžu, dám místo cukru sirup (javorový, rýžový, agávový, švestkový, datlový,...) a místo bílé mouky třeba pohankovou. Člověk může žít zdravě a přitom mlsat. :-)

0/0
20.5.2017 9:14
Foto

A64n49d84r48e66a 41Š34r22e98t93r36o79v10á 7211425230338

Jsem velmi rada, ze diky svemu zivotnimu kredu vseho s mirou, ci zlata stredni cesta se nemusim omezovat vubec v nicem. Dopravam si cukr i bilou mouku a dalsi jine novodobe "zabijaky" a nemam sebemensi vycitky. Zivot plny pohanky, bulguru, stevie nebo spaldy by mi asi dost zhorkl (asi jsem nemela stesti, ale zatim jsem nenarazila na zadne nahrazkove jidlo, ktere bych snedla opravdu s chuti a jeste mela zajem si ho dat nekdy v budoucnu).

+5/0
19.5.2017 19:42

A59l27e15n60a 64V83e26s32e48l27á 3903651935758

Já si z bílé mouky či cukru výčitky taky nedělám, ale třeba pohanku taky miluju - na ní není nic "náhražkového", jen je s ní pestřejší jídelníček. A špaldová mouka se co do použití od té "bílé" téměř neliší.

Stévii bych tedy taky nemusela, tam souhlasím.

0/0
22.5.2017 7:40

O51n83d18ř23e10j 78Š97v45e21j45d87a 4361539867750

A cenový aspekt?

+1/0
19.5.2017 10:48

L28i26b72o89r 22H61l89u47b39u14č83e11k 4310430917167

...nezruinuje vás to... https://www.mojestevie.cz/sladidla-ze-stevie/

0/0
20.5.2017 2:24

R31a43d98i59m 37P25o13l28á22š53e61k 9806923249769

Hm, melasa a takzvaný přírodní cukr jsou asi největší podvody, na kterých se dodavatelé těchto takzvaných zdravých potravin asi nejvíc pakují.

Melasa je odpad z výroby cukru. Cukrová třetina nebo cukrová řepa se rozšmelcuje a šťáva obsahující cukr se tak uvolní do roztoku. Z něho se cukr dostává postupným zahušťováním, odpařováním vody a krystalizací. Melasa je potom zbylý matečný louh se zbylým podílem cukru, který by bylo už příliš drahé z toho roztoku dostávat. Používá se proto například do kvasu na výrobu potravinářského lihu nebo se používá do krmení hospodářských zvířat. A část melasy potom levně skupují a raze prodávají dodavatelé takzvaných "zdravých" potravin.

"Přírodní" cukr je téměř totéž. Je to nečištěný a nerafinovaný cukr získaný z toho výše uvedeného roztoku. Maximálně jsou krystalky trochu promyté, aby se při sušení příliš nelepily.

Neboli správně by melasa a "přírodní" cukr měly být prodávány výrazně levněji než klasický bílý rafinovaný cukr.

+9/−2
19.5.2017 8:29

V56l72a45s71t98i74m91i14l 62P89l92a69c83h95ý 5945958244763

to je tak stejně jako jsou strašně bio obilné klíčky, které jsou defacto odpad při mletí mouky a prodávají se u původního výrobce stejně jako mouka. Stejně tak i celozrnná mouka, která je úplně stejná jako normální mouka, jen je méně technologicky náročná a tudíž by měla být levnější. Jakékoliv cukry to je podvod, protože se jedná pořád o stejný cukr, který má identické vlastnosti ať je to řepný, třtinový atd.

0/−2
19.5.2017 9:31

D52a80n15a 20T87e25n89z10l69e70r 5100182385663

Tak melasa neobsahuje téměř žádný cukr, proto je vhodné s ní sladit?

:-)

To jsou zase rady... pečte ze špaldové mouky. ;-DR^ A dejte tam kilo droždí, bude to hnusné, hořké a navíc zdraví nebezpečné, co asi udělá ten přebytek kvasnic (po pečení už tedy mrtvých) v těle?

Šmarjá... odborníci... :-)

+5/−5
19.5.2017 6:38

A45l88e17n53a 57V97e29s17e55l50á 3933951475318

V čem je problém s droždím? Zejména v tak malé dávce, která se dává do těsta (není to kilo, ale jen pár deka)? Znám pár receptů, kde je droždí hlavní složka - polévky, pomazánky apod. a doporučují se jako vhodný zdroj vitaminu B a že by z toho vznikl nějaký přebytek, co by něco nekalého dělal v těle, slyším poprvé...

(Nehádám se, fakt mě to zajímá.)

+14/0
19.5.2017 6:56

M42a44r25t58i64n65a 26M71a95t51ě62j57k56o19v73á 5315432626816

Droždí se nedoporučuje těm, kteří trpí na kvasinkové infekce. Pro zdravého člověka nepředstavuje v rozumném množství zásadní problém.

+2/0
19.5.2017 8:21

D64a13n48a 17T87e52n65z78l32e73r 5590682925283

Říkají to doktoři, tedy opravdoví odborníci. Ale je fakt, že to říkají jen lidem s narušenou imunitou. Jenže... kdo už je dnes stoprocentně zdravý a to pořád. Stačí nějaká skrytá infekce... a droždím si moc nepomůžete.

Reaguju na bláboly v článku, která vyzdvihují sebemenší efekt těch pseudopotravin, zatímco ignorují potenciální nebezpečí, které je spojené s nutně větším množstvím kvasnic při přípravě pečených věcí z nich. Je možné, že to nebezpečí je stejně vysoké jako ten užitek, který by tyto pseudopotraviny měly. Nebo i vyšší, v závislosti na momentální kondici konzumenta.

Dávejte si svoje droždí, ale nedivte se, že vás tuhle bolí a tuhle píchá. :-)

0/−4
19.5.2017 10:50

A36l83e58n72a 56V10e46s48e31l90á 3923641375658

Nojo, ale ono mě nikde nebolí. (Že nepíchá, to bych říct tak úplně nemohla... mohlo by se to špatně chápat... :-)

A mnozí "doktoři - opravdoví odborníci" to droždí docela často doporučují (i když připouštím, že "chcíplé" v pečených věcech asi ne - ale tam nejspíš nebude ani nebezpečné).

Ono je to tak vlastně se vším mléko, vejce... droždí... jednou ano, podruhé ne... ale spíš je to asi otázka víry než faktů.

+5/0
19.5.2017 11:07

D93a16n78a 32T91e12n29z89l76e50r 5700392595753

Zatím jsem nikdy neslyšela mluvit doktora o tom, že máme jíst syrové droždí. Odkud čerpáte? Kteří doktoři to doporučují jako zdravé?

Když mluvím o opravdových odbornících, tak to nejsou nějací doktoři z okresní nemocnice, ale odborníci na lidi, co mají sníženou imunitu.

0/−2
19.5.2017 12:21

A77l49e42n84a 85V22e96s79e75l88á 3603101815778

Takhle jo, tomu rozumím. Oborníci na lidi se zlámanýma nohama vám taky řeknou, že je potřeba tu nohu dát do sádry, ale tím se to přece nestane obecným doporučením. (Ba naopak pro nezlámané nohy je zdravější je do gypsu nestrkat.)

+2/0
19.5.2017 12:25

D88a20n11a 84T44e41n84z34l53e64r 5420732365373

No vidíte, nepochopila jste. Problém je právě obrácený. I zdravý člověk je občas nezdravý. Ale jak říkám, vaše věc, když věříte na droždí jako něco, co vám neuškodí... každý svého štěstí.

0/0
19.5.2017 22:10

M27a92r71i39e 16D88a55n22č53á31k52o78v81á 5965368123436

A na co vše vám může droždí pomoci?

účinné při zvýšené tvorbě žluči,

vhodné při nadýmání,

při zácpě,

neutralizuje a pohlcuje kyseliny,

zlepšuje trávení cukrů,

odbourává hromadění kyseliny mléčné a octové,

pomáhá při problémech s trávením,

neutralizuje játra,

pomáhá při žaludečních vředech,

zlepšuje stav pokožky, pomáhá při problematické pleti Okopírováno z serveru rehabiltace.cz , netuším, dke je pravda, ani nakolik pravdivý je tento web, jen mi to vyběhlo na googlu..vypadá to, že droždí není škodlivé....

0/0
19.5.2017 12:39

P41a12v46l21a 86H39r68a54d24i44l92o25v87a 3307531481694

Setrenice bastila syrovy kvasnice, kdyz byla v puberte samej uhr.

0/0
19.5.2017 13:25

D51a57n94a 88T70e75n88z43l97e57r 5620912615133

Na webových stránkách se toho píše...

0/0
19.5.2017 22:07

M36a27r61i98e 42D34a90n16č15á41k69o61v74á 5205298383436

a další např. zde:

http://www.vylecime.cz/drozdi-dokaze-i-lecit

já se taky nechci hádat, o droždí nevím nic, překvapuje mě, že by mohlo mít negativní účinky, ale i ty pozitivní, které jsem našla na netu...

+1/0
19.5.2017 12:41

A31l35e43n36a 83V54e47s51e41l70á 3323531415218

Internetu bych taky moc nevěřila, notabene stránkám s takovýmto názvem... ale mate mě, že stránek vypočítávajících, na co vše je droždí dobré, vám vyskočí kvantum, ale ani jediná, která by o něm hovořila jako o něčem, co poškozuje imunitu. Přece jen, v dnešní době, že by nějaká tak zásadní informace zůstala před strýčkem googlem tak absolutně utajená?

Mně je to osobně poměrně jedno, na výrobu kynutého těsta jsem většinou líná - ale předchozích pár generací na koláčích, buchtách, vdolcích apod. z kynutého těsta prakticky vyrostlo... Moc mi ty obavy z nějaké statisticky významné škodlivosti nedávají logiku.

+3/0
19.5.2017 13:30

D90a31n81a 88T87e69n68z53l16e45r 5600512885563

Také ty generace vyrostlé na kynutém zboží byly zdravé? Spíš ty, které si dělaly koláče jen jednou do roka a na chleba měly kvásek.

0/0
19.5.2017 22:15

A10l23e23n32a 77V28e29s70e35l68á 3983421175608

Nevím. Co berete za měřítko, jak moc byly generace "zdravé"?

Věk dožití byl vyšší než těch předchozích "koláče jednou do roka". Jasně, hraje tu roli více faktorů, ale nic, co by nasvědčovalo škodlivosti tu není.

Všichni čtyři moji prarodiče se dožili věku mezi 80 a 90 roky, ve slušné kondici... a peklo se u nich skoro denně. Na maso se moc nedrželo.

Ano "kouřil a dožil se stovky" taky není argument, to vím - ale na rozdíl od toho kouření nenacházím nic, co by nasvědčovalo vašemu tvrzení.

Tedy krom toho, že vám to údajně řekl nějaký "opravdový odborník", který je navíc tak moc opravdově odborný, že má přístup k informacím, které jsou tak tajné, že je nevědí ani doktoři z okresních nemocnic...

Divné.

+1/0
20.5.2017 13:02

E89v91a 30B83r61y10c57h70o53v37á 8395490724

A muzete mi tedy, prosim, rict, co mi to drozdi ma teda jako udělat?

0/0
20.5.2017 13:51

E62v81a 36B90r33y13c58h94o41v56á 8185310624

To bude asi tim, ze Vy premyslite, zatímco někdo jen posloucha "odborniky":)

0/0
20.5.2017 13:52

E91v71a 60B56r30y88c37h60o91v26á 8535400664

Ono me ani nepřijde, ze by toho sama paní Tenzler nějak moc věděla o negativních účincích droždí. Zatím jsem se jen dozvěděla, "ze odborníci na sníženou imunitu"(aha), to nějak jakože nedoporučuji, ale ještě jsem neslyšela, proč vlastně, co ze mi to jako ma udělat apod.

0/0
20.5.2017 13:50
Foto

A37n56n51a 51V69e93s47e78l55á 2170538416

Za mého mládí se droždí doporučovalo kvůli vitamínům skupiny B, tvrdilo se, že pomáhá léčit akné. Já ho občas jím dodnes, jím ho jen tak samotné, ze zvyku a protože mi celkem chutná, líbí se mi ta struktura, jak se ten malý kvádřík pěkně ulamuje..., zkrátka mám neurčitý pocit, že mi droždí dělá dobře...

Nikdy jsem neslyšela ani nečetla nic o tom, že by droždí bylo zdraví škodlivé, vždycky jen samá pozitiva. Bude mi sedmapadesát, žádné vážné zdravotní obtíže (i přes občasnou konzumaci droždí) nemám...

+1/0
19.5.2017 16:00

D18a19n14a 12T93e60n72z75l39e46r 5650982915803

Gratuluju. No a já jsem to slyšela. Nemusíte věřit, je to vaše zdraví.

0/0
19.5.2017 22:16

A19l60e45n12a 88V20e47s91e45l31á 3483881145478

Ono to možná bude "placebo naruby". Anna tomu nevěří a problémy se zdravím nemá, vy jo a tak holt je vám z toho zle...

0/0
20.5.2017 13:03

A37l25e23n25a 53V13e87s79e27l56á 3893311915678

PS - vyznělo to víc shazovačně, než jsem zamýšlela... Já ten individuální dopad vlastně nezpochybňuju. Já taky metodou pokus-omyl na sobě zjistila, že mi imunitu nabourává mléko a mléčné výrobky (ač netrpím žádnou intolerancí na laktózu a zcela bezproblémově je trávím a chutná mi) a taky mi to skoro nikdo nevěří.

A taky mám dost tendence každému, kdo má nějaké neidentifikovatelné problémy, navrhovat, ať vynechá mléko... :-)

0/0
20.5.2017 13:12

R90a96d20i85m 52P77o22l38á27š20e15k 9646313709279

Hlavně ale nejezte živé droždí před řízením auta. V zemích, kde je nulová tolerance k alkoholu.

Stačí na to trochu cukru, a to v dnešních kupovaných potravinách neuhlídáte a máte z toho alkohol v krvi. Ty živé kvasinky v žaludku ještě půlhodinu, hodinu nebo možná i déle, je to individuální, v žaludku fungují a vytvářejí z cukrů alkohol.

0/0
19.5.2017 15:31

D67a79n55a 71T67e37n12z31l52e83r 5480772315793

Sice se mi nechce věřit, že by to kvasnice přežily v žaludečních šťávách, ale vysvětlovalo by to, proč dělají tady dámám dobře. :-)

0/0
19.5.2017 22:18

M27a54r97t88i54n34a 54S33e37d13l61i69c24k85á 5942145471472

Vy si myslite, ze zaludecni stavy jsou nejaky sterilizator? Ponekud detska predstava :-D

0/0
20.5.2017 10:41

E66v19a 10B87r19y74c30h98o62v94á 8875430684

A to jako fakt, nebo zase nejaka kachna? Mne by to teda vlastne mohlo být fuk, pac droždí fakt nejim a prakticky nepoužívám, ale fakt me fascinuje, co všechno se člověk na těch diskusích dozvi:)

+1/0
20.5.2017 13:56

E38v44a 17B47r91y59c65h41o25v91á 8235560274

Jako ze jestli pak clovek fakt regulerne muze neco meritelneho nadychat. Ze kvasinky a cukr vytvari alkohol (i kdyz jak v žaludku, teda nevím) samozřejmě vím..

0/0
20.5.2017 13:58

M67a15r67t87i44n56a 78S10e39d63l70i27c66k87á 5232335341902

Asi jste drozdi nejedla nikdy, kdyz si myslite, ze je horke. ;-) Jeden muj ex ho jedl uplne syrove,proste obcas snedl kostku, protoze mu chutnala. Kupodivu stale zije. :-D

0/0
20.5.2017 10:45







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.