Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jak omezit cukr a mouku v jídelníčku. Vyzkoušejte zdravější varianty

Cukr a bílá mouka zdraví nijak zásadně neškodí, pokud si je nedopřáváte v nadbytečné míře a denně. V takovém případě mohou způsobit nejenom zdravotní problémy, ale také vznik nadváhy či obezity. Poradíme, čím je nahradit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J76a39n 69Č33e57r55n10ý 6403764596

Ach jo. Všechno špatně. Špalda je zdravá, ale ne s droždím a prdopečem. A že nekyne? Nesmysl. Celozrnný kváskový chleba ze špaldy, vyrostl jak balón. Tyhle odborníky bych krmil od rána do večera tím, co uvařili...

+1/0
20.5.2017 23:43

H96e30l73e86n34a 73Z63a28c49h76a75r28i18á15š43o73v64á 1869973980412

Já jsem se naučila cukr a bílou mouku nahrazovat. Ne že bych to vůbec nejedla, ale když můžu, dám místo cukru sirup (javorový, rýžový, agávový, švestkový, datlový,...) a místo bílé mouky třeba pohankovou. Člověk může žít zdravě a přitom mlsat. :-)

0/0
20.5.2017 9:14
Foto

A84n64d69r34e96a 53Š62r66e56t41r35o46v69á 7331455210188

Jsem velmi rada, ze diky svemu zivotnimu kredu vseho s mirou, ci zlata stredni cesta se nemusim omezovat vubec v nicem. Dopravam si cukr i bilou mouku a dalsi jine novodobe "zabijaky" a nemam sebemensi vycitky. Zivot plny pohanky, bulguru, stevie nebo spaldy by mi asi dost zhorkl (asi jsem nemela stesti, ale zatim jsem nenarazila na zadne nahrazkove jidlo, ktere bych snedla opravdu s chuti a jeste mela zajem si ho dat nekdy v budoucnu).

+5/0
19.5.2017 19:42

A47l84e17n33a 66V52e83s57e31l63á 3893821895238

Já si z bílé mouky či cukru výčitky taky nedělám, ale třeba pohanku taky miluju - na ní není nic "náhražkového", jen je s ní pestřejší jídelníček. A špaldová mouka se co do použití od té "bílé" téměř neliší.

Stévii bych tedy taky nemusela, tam souhlasím.

0/0
22.5.2017 7:40

O41n76d28ř21e64j 13Š62v36e30j10d61a 4921459507800

A cenový aspekt?

+1/0
19.5.2017 10:48

L47i80b96o62r 56H48l23u91b18u27č22e85k 4760750887727

...nezruinuje vás to... https://www.mojestevie.cz/sladidla-ze-stevie/

0/0
20.5.2017 2:24

R83a65d28i92m 69P51o22l79á18š55e20k 9646163709739

Hm, melasa a takzvaný přírodní cukr jsou asi největší podvody, na kterých se dodavatelé těchto takzvaných zdravých potravin asi nejvíc pakují.

Melasa je odpad z výroby cukru. Cukrová třetina nebo cukrová řepa se rozšmelcuje a šťáva obsahující cukr se tak uvolní do roztoku. Z něho se cukr dostává postupným zahušťováním, odpařováním vody a krystalizací. Melasa je potom zbylý matečný louh se zbylým podílem cukru, který by bylo už příliš drahé z toho roztoku dostávat. Používá se proto například do kvasu na výrobu potravinářského lihu nebo se používá do krmení hospodářských zvířat. A část melasy potom levně skupují a raze prodávají dodavatelé takzvaných "zdravých" potravin.

"Přírodní" cukr je téměř totéž. Je to nečištěný a nerafinovaný cukr získaný z toho výše uvedeného roztoku. Maximálně jsou krystalky trochu promyté, aby se při sušení příliš nelepily.

Neboli správně by melasa a "přírodní" cukr měly být prodávány výrazně levněji než klasický bílý rafinovaný cukr.

+9/−2
19.5.2017 8:29

V17l43a75s82t82i91m30i43l 73P28l84a19c92h52ý 5275858604403

to je tak stejně jako jsou strašně bio obilné klíčky, které jsou defacto odpad při mletí mouky a prodávají se u původního výrobce stejně jako mouka. Stejně tak i celozrnná mouka, která je úplně stejná jako normální mouka, jen je méně technologicky náročná a tudíž by měla být levnější. Jakékoliv cukry to je podvod, protože se jedná pořád o stejný cukr, který má identické vlastnosti ať je to řepný, třtinový atd.

0/−2
19.5.2017 9:31

D37a77n37a 27T57e21n95z68l26e53r 5100382575843

Tak melasa neobsahuje téměř žádný cukr, proto je vhodné s ní sladit?

:-)

To jsou zase rady... pečte ze špaldové mouky. ;-DR^ A dejte tam kilo droždí, bude to hnusné, hořké a navíc zdraví nebezpečné, co asi udělá ten přebytek kvasnic (po pečení už tedy mrtvých) v těle?

Šmarjá... odborníci... :-)

+5/−5
19.5.2017 6:38

A46l53e14n52a 10V91e16s79e62l31á 3533731835428

V čem je problém s droždím? Zejména v tak malé dávce, která se dává do těsta (není to kilo, ale jen pár deka)? Znám pár receptů, kde je droždí hlavní složka - polévky, pomazánky apod. a doporučují se jako vhodný zdroj vitaminu B a že by z toho vznikl nějaký přebytek, co by něco nekalého dělal v těle, slyším poprvé...

(Nehádám se, fakt mě to zajímá.)

+14/0
19.5.2017 6:56

M28a36r90t69i59n33a 77M92a46t88ě85j63k86o23v74á 5755432456696

Droždí se nedoporučuje těm, kteří trpí na kvasinkové infekce. Pro zdravého člověka nepředstavuje v rozumném množství zásadní problém.

+2/0
19.5.2017 8:21

D98a71n49a 48T73e84n67z34l57e24r 5160722825373

Říkají to doktoři, tedy opravdoví odborníci. Ale je fakt, že to říkají jen lidem s narušenou imunitou. Jenže... kdo už je dnes stoprocentně zdravý a to pořád. Stačí nějaká skrytá infekce... a droždím si moc nepomůžete.

Reaguju na bláboly v článku, která vyzdvihují sebemenší efekt těch pseudopotravin, zatímco ignorují potenciální nebezpečí, které je spojené s nutně větším množstvím kvasnic při přípravě pečených věcí z nich. Je možné, že to nebezpečí je stejně vysoké jako ten užitek, který by tyto pseudopotraviny měly. Nebo i vyšší, v závislosti na momentální kondici konzumenta.

Dávejte si svoje droždí, ale nedivte se, že vás tuhle bolí a tuhle píchá. :-)

0/−4
19.5.2017 10:50

A62l50e89n62a 39V78e33s17e52l17á 3253661455158

Nojo, ale ono mě nikde nebolí. (Že nepíchá, to bych říct tak úplně nemohla... mohlo by se to špatně chápat... :-)

A mnozí "doktoři - opravdoví odborníci" to droždí docela často doporučují (i když připouštím, že "chcíplé" v pečených věcech asi ne - ale tam nejspíš nebude ani nebezpečné).

Ono je to tak vlastně se vším mléko, vejce... droždí... jednou ano, podruhé ne... ale spíš je to asi otázka víry než faktů.

+5/0
19.5.2017 11:07

D91a14n85a 86T18e14n83z69l77e87r 5260842905983

Zatím jsem nikdy neslyšela mluvit doktora o tom, že máme jíst syrové droždí. Odkud čerpáte? Kteří doktoři to doporučují jako zdravé?

Když mluvím o opravdových odbornících, tak to nejsou nějací doktoři z okresní nemocnice, ale odborníci na lidi, co mají sníženou imunitu.

0/−2
19.5.2017 12:21

A30l78e40n25a 12V36e33s72e84l22á 3143661465918

Takhle jo, tomu rozumím. Oborníci na lidi se zlámanýma nohama vám taky řeknou, že je potřeba tu nohu dát do sádry, ale tím se to přece nestane obecným doporučením. (Ba naopak pro nezlámané nohy je zdravější je do gypsu nestrkat.)

+2/0
19.5.2017 12:25

D28a42n32a 17T49e62n42z52l37e28r 5640782525923

No vidíte, nepochopila jste. Problém je právě obrácený. I zdravý člověk je občas nezdravý. Ale jak říkám, vaše věc, když věříte na droždí jako něco, co vám neuškodí... každý svého štěstí.

0/0
19.5.2017 22:10

M71a11r46i54e 86D34a86n73č76á98k63o18v80á 5285298723826

A na co vše vám může droždí pomoci?

účinné při zvýšené tvorbě žluči,

vhodné při nadýmání,

při zácpě,

neutralizuje a pohlcuje kyseliny,

zlepšuje trávení cukrů,

odbourává hromadění kyseliny mléčné a octové,

pomáhá při problémech s trávením,

neutralizuje játra,

pomáhá při žaludečních vředech,

zlepšuje stav pokožky, pomáhá při problematické pleti Okopírováno z serveru rehabiltace.cz , netuším, dke je pravda, ani nakolik pravdivý je tento web, jen mi to vyběhlo na googlu..vypadá to, že droždí není škodlivé....

0/0
19.5.2017 12:39

P51a66v91l51a 45H64r18a44d38i66l76o50v21a 3607331831404

Setrenice bastila syrovy kvasnice, kdyz byla v puberte samej uhr.

0/0
19.5.2017 13:25

D10a83n75a 58T78e21n15z53l65e33r 5530402805233

Na webových stránkách se toho píše...

0/0
19.5.2017 22:07

M33a63r44i23e 21D59a51n36č45á37k19o58v66á 5195338643476

a další např. zde:

http://www.vylecime.cz/drozdi-dokaze-i-lecit

já se taky nechci hádat, o droždí nevím nic, překvapuje mě, že by mohlo mít negativní účinky, ale i ty pozitivní, které jsem našla na netu...

+1/0
19.5.2017 12:41

A39l33e50n28a 44V96e34s71e55l85á 3963791415648

Internetu bych taky moc nevěřila, notabene stránkám s takovýmto názvem... ale mate mě, že stránek vypočítávajících, na co vše je droždí dobré, vám vyskočí kvantum, ale ani jediná, která by o něm hovořila jako o něčem, co poškozuje imunitu. Přece jen, v dnešní době, že by nějaká tak zásadní informace zůstala před strýčkem googlem tak absolutně utajená?

Mně je to osobně poměrně jedno, na výrobu kynutého těsta jsem většinou líná - ale předchozích pár generací na koláčích, buchtách, vdolcích apod. z kynutého těsta prakticky vyrostlo... Moc mi ty obavy z nějaké statisticky významné škodlivosti nedávají logiku.

+3/0
19.5.2017 13:30

D14a56n53a 52T85e75n47z22l34e88r 5730472475483

Také ty generace vyrostlé na kynutém zboží byly zdravé? Spíš ty, které si dělaly koláče jen jednou do roka a na chleba měly kvásek.

0/0
19.5.2017 22:15

A30l53e94n30a 10V84e23s16e39l94á 3873661205508

Nevím. Co berete za měřítko, jak moc byly generace "zdravé"?

Věk dožití byl vyšší než těch předchozích "koláče jednou do roka". Jasně, hraje tu roli více faktorů, ale nic, co by nasvědčovalo škodlivosti tu není.

Všichni čtyři moji prarodiče se dožili věku mezi 80 a 90 roky, ve slušné kondici... a peklo se u nich skoro denně. Na maso se moc nedrželo.

Ano "kouřil a dožil se stovky" taky není argument, to vím - ale na rozdíl od toho kouření nenacházím nic, co by nasvědčovalo vašemu tvrzení.

Tedy krom toho, že vám to údajně řekl nějaký "opravdový odborník", který je navíc tak moc opravdově odborný, že má přístup k informacím, které jsou tak tajné, že je nevědí ani doktoři z okresních nemocnic...

Divné.

+1/0
20.5.2017 13:02

E64v72a 53B55r14y72c15h11o23v66á 8465870104

A muzete mi tedy, prosim, rict, co mi to drozdi ma teda jako udělat?

0/0
20.5.2017 13:51

E27v98a 61B53r96y59c84h51o11v90á 8755780554

To bude asi tim, ze Vy premyslite, zatímco někdo jen posloucha "odborniky":)

0/0
20.5.2017 13:52

E50v96a 27B58r63y29c64h95o56v60á 8445270434

Ono me ani nepřijde, ze by toho sama paní Tenzler nějak moc věděla o negativních účincích droždí. Zatím jsem se jen dozvěděla, "ze odborníci na sníženou imunitu"(aha), to nějak jakože nedoporučuji, ale ještě jsem neslyšela, proč vlastně, co ze mi to jako ma udělat apod.

0/0
20.5.2017 13:50
Foto

A73n43n28a 40V38e82s21e84l95á 2170778506

Za mého mládí se droždí doporučovalo kvůli vitamínům skupiny B, tvrdilo se, že pomáhá léčit akné. Já ho občas jím dodnes, jím ho jen tak samotné, ze zvyku a protože mi celkem chutná, líbí se mi ta struktura, jak se ten malý kvádřík pěkně ulamuje..., zkrátka mám neurčitý pocit, že mi droždí dělá dobře...

Nikdy jsem neslyšela ani nečetla nic o tom, že by droždí bylo zdraví škodlivé, vždycky jen samá pozitiva. Bude mi sedmapadesát, žádné vážné zdravotní obtíže (i přes občasnou konzumaci droždí) nemám...

+1/0
19.5.2017 16:00

D90a17n35a 98T63e81n76z76l57e32r 5170832645133

Gratuluju. No a já jsem to slyšela. Nemusíte věřit, je to vaše zdraví.

0/0
19.5.2017 22:16

A27l33e13n69a 48V27e35s62e84l50á 3323701625928

Ono to možná bude "placebo naruby". Anna tomu nevěří a problémy se zdravím nemá, vy jo a tak holt je vám z toho zle...

0/0
20.5.2017 13:03

A66l70e54n89a 48V17e71s22e39l96á 3923771665508

PS - vyznělo to víc shazovačně, než jsem zamýšlela... Já ten individuální dopad vlastně nezpochybňuju. Já taky metodou pokus-omyl na sobě zjistila, že mi imunitu nabourává mléko a mléčné výrobky (ač netrpím žádnou intolerancí na laktózu a zcela bezproblémově je trávím a chutná mi) a taky mi to skoro nikdo nevěří.

A taky mám dost tendence každému, kdo má nějaké neidentifikovatelné problémy, navrhovat, ať vynechá mléko... :-)

0/0
20.5.2017 13:12

R84a51d36i44m 74P34o65l87á80š35e67k 9606243379319

Hlavně ale nejezte živé droždí před řízením auta. V zemích, kde je nulová tolerance k alkoholu.

Stačí na to trochu cukru, a to v dnešních kupovaných potravinách neuhlídáte a máte z toho alkohol v krvi. Ty živé kvasinky v žaludku ještě půlhodinu, hodinu nebo možná i déle, je to individuální, v žaludku fungují a vytvářejí z cukrů alkohol.

0/0
19.5.2017 15:31

D83a75n91a 29T83e20n85z76l26e44r 5570402155923

Sice se mi nechce věřit, že by to kvasnice přežily v žaludečních šťávách, ale vysvětlovalo by to, proč dělají tady dámám dobře. :-)

0/0
19.5.2017 22:18

M16a76r69t59i84n77a 43S24e87d95l37i36c77k89á 5292315871912

Vy si myslite, ze zaludecni stavy jsou nejaky sterilizator? Ponekud detska predstava :-D

0/0
20.5.2017 10:41

E44v89a 54B30r10y58c81h40o97v73á 8195980264

A to jako fakt, nebo zase nejaka kachna? Mne by to teda vlastne mohlo být fuk, pac droždí fakt nejim a prakticky nepoužívám, ale fakt me fascinuje, co všechno se člověk na těch diskusích dozvi:)

+1/0
20.5.2017 13:56

E93v60a 94B73r57y97c10h39o59v87á 8695870954

Jako ze jestli pak clovek fakt regulerne muze neco meritelneho nadychat. Ze kvasinky a cukr vytvari alkohol (i kdyz jak v žaludku, teda nevím) samozřejmě vím..

0/0
20.5.2017 13:58

M90a57r41t95i57n93a 55S65e94d24l48i85c76k20á 5762545781682

Asi jste drozdi nejedla nikdy, kdyz si myslite, ze je horke. ;-) Jeden muj ex ho jedl uplne syrove,proste obcas snedl kostku, protoze mu chutnala. Kupodivu stale zije. :-D

0/0
20.5.2017 10:45







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.