Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jak omezit cukr a mouku v jídelníčku. Vyzkoušejte zdravější varianty

Cukr a bílá mouka zdraví nijak zásadně neškodí, pokud si je nedopřáváte v nadbytečné míře a denně. V takovém případě mohou způsobit nejenom zdravotní problémy, ale také vznik nadváhy či obezity. Poradíme, čím je nahradit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J44a55n 92Č52e12r40n11ý 6563454196

Ach jo. Všechno špatně. Špalda je zdravá, ale ne s droždím a prdopečem. A že nekyne? Nesmysl. Celozrnný kváskový chleba ze špaldy, vyrostl jak balón. Tyhle odborníky bych krmil od rána do večera tím, co uvařili...

+1/0
20.5.2017 23:43

H10e51l82e10n54a 89Z55a59c65h60a83r13i12á61š78o12v29á 1439603320262

Já jsem se naučila cukr a bílou mouku nahrazovat. Ne že bych to vůbec nejedla, ale když můžu, dám místo cukru sirup (javorový, rýžový, agávový, švestkový, datlový,...) a místo bílé mouky třeba pohankovou. Člověk může žít zdravě a přitom mlsat. :-)

0/0
20.5.2017 9:14
Foto

A73n32d62r73e82a 56Š63r23e78t36r59o51v13á 7581435440528

Jsem velmi rada, ze diky svemu zivotnimu kredu vseho s mirou, ci zlata stredni cesta se nemusim omezovat vubec v nicem. Dopravam si cukr i bilou mouku a dalsi jine novodobe "zabijaky" a nemam sebemensi vycitky. Zivot plny pohanky, bulguru, stevie nebo spaldy by mi asi dost zhorkl (asi jsem nemela stesti, ale zatim jsem nenarazila na zadne nahrazkove jidlo, ktere bych snedla opravdu s chuti a jeste mela zajem si ho dat nekdy v budoucnu).

+5/0
19.5.2017 19:42

A19l16e27n77a 28V66e10s59e51l89á 3893331385808

Já si z bílé mouky či cukru výčitky taky nedělám, ale třeba pohanku taky miluju - na ní není nic "náhražkového", jen je s ní pestřejší jídelníček. A špaldová mouka se co do použití od té "bílé" téměř neliší.

Stévii bych tedy taky nemusela, tam souhlasím.

0/0
22.5.2017 7:40

O23n83d86ř83e76j 59Š46v79e17j98d95a 4511819577530

A cenový aspekt?

+1/0
19.5.2017 10:48

L60i57b30o67r 84H89l51u26b98u95č13e95k 4730320157727

...nezruinuje vás to... https://www.mojestevie.cz/sladidla-ze-stevie/

0/0
20.5.2017 2:24

R32a54d97i77m 38P29o70l59á66š92e71k 9356203789329

Hm, melasa a takzvaný přírodní cukr jsou asi největší podvody, na kterých se dodavatelé těchto takzvaných zdravých potravin asi nejvíc pakují.

Melasa je odpad z výroby cukru. Cukrová třetina nebo cukrová řepa se rozšmelcuje a šťáva obsahující cukr se tak uvolní do roztoku. Z něho se cukr dostává postupným zahušťováním, odpařováním vody a krystalizací. Melasa je potom zbylý matečný louh se zbylým podílem cukru, který by bylo už příliš drahé z toho roztoku dostávat. Používá se proto například do kvasu na výrobu potravinářského lihu nebo se používá do krmení hospodářských zvířat. A část melasy potom levně skupují a raze prodávají dodavatelé takzvaných "zdravých" potravin.

"Přírodní" cukr je téměř totéž. Je to nečištěný a nerafinovaný cukr získaný z toho výše uvedeného roztoku. Maximálně jsou krystalky trochu promyté, aby se při sušení příliš nelepily.

Neboli správně by melasa a "přírodní" cukr měly být prodávány výrazně levněji než klasický bílý rafinovaný cukr.

+9/−2
19.5.2017 8:29

V24l28a11s96t39i42m13i69l 95P32l42a70c83h80ý 5555498154833

to je tak stejně jako jsou strašně bio obilné klíčky, které jsou defacto odpad při mletí mouky a prodávají se u původního výrobce stejně jako mouka. Stejně tak i celozrnná mouka, která je úplně stejná jako normální mouka, jen je méně technologicky náročná a tudíž by měla být levnější. Jakékoliv cukry to je podvod, protože se jedná pořád o stejný cukr, který má identické vlastnosti ať je to řepný, třtinový atd.

0/−2
19.5.2017 9:31

D93a32n28a 36T59e75n31z38l58e18r 5280962785893

Tak melasa neobsahuje téměř žádný cukr, proto je vhodné s ní sladit?

:-)

To jsou zase rady... pečte ze špaldové mouky. ;-DR^ A dejte tam kilo droždí, bude to hnusné, hořké a navíc zdraví nebezpečné, co asi udělá ten přebytek kvasnic (po pečení už tedy mrtvých) v těle?

Šmarjá... odborníci... :-)

+5/−5
19.5.2017 6:38

A88l26e79n80a 55V31e17s43e89l51á 3373801165858

V čem je problém s droždím? Zejména v tak malé dávce, která se dává do těsta (není to kilo, ale jen pár deka)? Znám pár receptů, kde je droždí hlavní složka - polévky, pomazánky apod. a doporučují se jako vhodný zdroj vitaminu B a že by z toho vznikl nějaký přebytek, co by něco nekalého dělal v těle, slyším poprvé...

(Nehádám se, fakt mě to zajímá.)

+14/0
19.5.2017 6:56

M10a74r84t46i31n30a 35M84a10t95ě90j51k31o18v13á 5535612776346

Droždí se nedoporučuje těm, kteří trpí na kvasinkové infekce. Pro zdravého člověka nepředstavuje v rozumném množství zásadní problém.

+2/0
19.5.2017 8:21

D62a80n94a 64T74e67n59z62l85e88r 5370842325943

Říkají to doktoři, tedy opravdoví odborníci. Ale je fakt, že to říkají jen lidem s narušenou imunitou. Jenže... kdo už je dnes stoprocentně zdravý a to pořád. Stačí nějaká skrytá infekce... a droždím si moc nepomůžete.

Reaguju na bláboly v článku, která vyzdvihují sebemenší efekt těch pseudopotravin, zatímco ignorují potenciální nebezpečí, které je spojené s nutně větším množstvím kvasnic při přípravě pečených věcí z nich. Je možné, že to nebezpečí je stejně vysoké jako ten užitek, který by tyto pseudopotraviny měly. Nebo i vyšší, v závislosti na momentální kondici konzumenta.

Dávejte si svoje droždí, ale nedivte se, že vás tuhle bolí a tuhle píchá. :-)

0/−4
19.5.2017 10:50

A24l51e58n42a 42V60e57s68e62l41á 3793841645788

Nojo, ale ono mě nikde nebolí. (Že nepíchá, to bych říct tak úplně nemohla... mohlo by se to špatně chápat... :-)

A mnozí "doktoři - opravdoví odborníci" to droždí docela často doporučují (i když připouštím, že "chcíplé" v pečených věcech asi ne - ale tam nejspíš nebude ani nebezpečné).

Ono je to tak vlastně se vším mléko, vejce... droždí... jednou ano, podruhé ne... ale spíš je to asi otázka víry než faktů.

+5/0
19.5.2017 11:07

D85a34n85a 96T75e12n80z33l28e78r 5290702625693

Zatím jsem nikdy neslyšela mluvit doktora o tom, že máme jíst syrové droždí. Odkud čerpáte? Kteří doktoři to doporučují jako zdravé?

Když mluvím o opravdových odbornících, tak to nejsou nějací doktoři z okresní nemocnice, ale odborníci na lidi, co mají sníženou imunitu.

0/−2
19.5.2017 12:21

A72l97e21n67a 15V29e36s92e60l94á 3283441735158

Takhle jo, tomu rozumím. Oborníci na lidi se zlámanýma nohama vám taky řeknou, že je potřeba tu nohu dát do sádry, ale tím se to přece nestane obecným doporučením. (Ba naopak pro nezlámané nohy je zdravější je do gypsu nestrkat.)

+2/0
19.5.2017 12:25

D21a42n32a 94T82e93n82z10l63e51r 5860552915433

No vidíte, nepochopila jste. Problém je právě obrácený. I zdravý člověk je občas nezdravý. Ale jak říkám, vaše věc, když věříte na droždí jako něco, co vám neuškodí... každý svého štěstí.

0/0
19.5.2017 22:10

M28a39r63i22e 88D93a97n88č42á67k27o58v59á 5595418343126

A na co vše vám může droždí pomoci?

účinné při zvýšené tvorbě žluči,

vhodné při nadýmání,

při zácpě,

neutralizuje a pohlcuje kyseliny,

zlepšuje trávení cukrů,

odbourává hromadění kyseliny mléčné a octové,

pomáhá při problémech s trávením,

neutralizuje játra,

pomáhá při žaludečních vředech,

zlepšuje stav pokožky, pomáhá při problematické pleti Okopírováno z serveru rehabiltace.cz , netuším, dke je pravda, ani nakolik pravdivý je tento web, jen mi to vyběhlo na googlu..vypadá to, že droždí není škodlivé....

0/0
19.5.2017 12:39

P56a66v16l28a 17H46r96a75d79i75l89o97v57a 3267271721434

Setrenice bastila syrovy kvasnice, kdyz byla v puberte samej uhr.

0/0
19.5.2017 13:25

D59a42n64a 64T31e83n20z22l52e89r 5360642455323

Na webových stránkách se toho píše...

0/0
19.5.2017 22:07

M49a31r26i84e 98D34a36n10č31á26k25o23v23á 5325988443206

a další např. zde:

http://www.vylecime.cz/drozdi-dokaze-i-lecit

já se taky nechci hádat, o droždí nevím nic, překvapuje mě, že by mohlo mít negativní účinky, ale i ty pozitivní, které jsem našla na netu...

+1/0
19.5.2017 12:41

A11l40e86n25a 81V91e46s91e44l32á 3173941935178

Internetu bych taky moc nevěřila, notabene stránkám s takovýmto názvem... ale mate mě, že stránek vypočítávajících, na co vše je droždí dobré, vám vyskočí kvantum, ale ani jediná, která by o něm hovořila jako o něčem, co poškozuje imunitu. Přece jen, v dnešní době, že by nějaká tak zásadní informace zůstala před strýčkem googlem tak absolutně utajená?

Mně je to osobně poměrně jedno, na výrobu kynutého těsta jsem většinou líná - ale předchozích pár generací na koláčích, buchtách, vdolcích apod. z kynutého těsta prakticky vyrostlo... Moc mi ty obavy z nějaké statisticky významné škodlivosti nedávají logiku.

+3/0
19.5.2017 13:30

D48a24n39a 66T57e35n98z42l72e19r 5320422425473

Také ty generace vyrostlé na kynutém zboží byly zdravé? Spíš ty, které si dělaly koláče jen jednou do roka a na chleba měly kvásek.

0/0
19.5.2017 22:15

A16l70e95n88a 52V54e25s63e14l44á 3343491345478

Nevím. Co berete za měřítko, jak moc byly generace "zdravé"?

Věk dožití byl vyšší než těch předchozích "koláče jednou do roka". Jasně, hraje tu roli více faktorů, ale nic, co by nasvědčovalo škodlivosti tu není.

Všichni čtyři moji prarodiče se dožili věku mezi 80 a 90 roky, ve slušné kondici... a peklo se u nich skoro denně. Na maso se moc nedrželo.

Ano "kouřil a dožil se stovky" taky není argument, to vím - ale na rozdíl od toho kouření nenacházím nic, co by nasvědčovalo vašemu tvrzení.

Tedy krom toho, že vám to údajně řekl nějaký "opravdový odborník", který je navíc tak moc opravdově odborný, že má přístup k informacím, které jsou tak tajné, že je nevědí ani doktoři z okresních nemocnic...

Divné.

+1/0
20.5.2017 13:02

E16v88a 14B91r36y31c18h73o98v92á 8415850844

A muzete mi tedy, prosim, rict, co mi to drozdi ma teda jako udělat?

0/0
20.5.2017 13:51

E11v97a 23B16r58y59c13h53o38v61á 8205150504

To bude asi tim, ze Vy premyslite, zatímco někdo jen posloucha "odborniky":)

0/0
20.5.2017 13:52

E61v32a 59B34r31y33c84h74o93v66á 8295280494

Ono me ani nepřijde, ze by toho sama paní Tenzler nějak moc věděla o negativních účincích droždí. Zatím jsem se jen dozvěděla, "ze odborníci na sníženou imunitu"(aha), to nějak jakože nedoporučuji, ale ještě jsem neslyšela, proč vlastně, co ze mi to jako ma udělat apod.

0/0
20.5.2017 13:50
Foto

A16n26n96a 95V96e95s20e68l40á 2620168316

Za mého mládí se droždí doporučovalo kvůli vitamínům skupiny B, tvrdilo se, že pomáhá léčit akné. Já ho občas jím dodnes, jím ho jen tak samotné, ze zvyku a protože mi celkem chutná, líbí se mi ta struktura, jak se ten malý kvádřík pěkně ulamuje..., zkrátka mám neurčitý pocit, že mi droždí dělá dobře...

Nikdy jsem neslyšela ani nečetla nic o tom, že by droždí bylo zdraví škodlivé, vždycky jen samá pozitiva. Bude mi sedmapadesát, žádné vážné zdravotní obtíže (i přes občasnou konzumaci droždí) nemám...

+1/0
19.5.2017 16:00

D27a90n74a 44T61e59n52z81l30e79r 5560502485673

Gratuluju. No a já jsem to slyšela. Nemusíte věřit, je to vaše zdraví.

0/0
19.5.2017 22:16

A20l61e98n36a 13V56e85s39e20l96á 3373411645228

Ono to možná bude "placebo naruby". Anna tomu nevěří a problémy se zdravím nemá, vy jo a tak holt je vám z toho zle...

0/0
20.5.2017 13:03

A19l40e92n91a 96V27e10s16e93l10á 3593151685758

PS - vyznělo to víc shazovačně, než jsem zamýšlela... Já ten individuální dopad vlastně nezpochybňuju. Já taky metodou pokus-omyl na sobě zjistila, že mi imunitu nabourává mléko a mléčné výrobky (ač netrpím žádnou intolerancí na laktózu a zcela bezproblémově je trávím a chutná mi) a taky mi to skoro nikdo nevěří.

A taky mám dost tendence každému, kdo má nějaké neidentifikovatelné problémy, navrhovat, ať vynechá mléko... :-)

0/0
20.5.2017 13:12

R66a84d45i49m 54P58o37l10á16š41e36k 9136733409609

Hlavně ale nejezte živé droždí před řízením auta. V zemích, kde je nulová tolerance k alkoholu.

Stačí na to trochu cukru, a to v dnešních kupovaných potravinách neuhlídáte a máte z toho alkohol v krvi. Ty živé kvasinky v žaludku ještě půlhodinu, hodinu nebo možná i déle, je to individuální, v žaludku fungují a vytvářejí z cukrů alkohol.

0/0
19.5.2017 15:31

D63a46n33a 28T86e68n21z49l63e58r 5510492195553

Sice se mi nechce věřit, že by to kvasnice přežily v žaludečních šťávách, ale vysvětlovalo by to, proč dělají tady dámám dobře. :-)

0/0
19.5.2017 22:18

M14a35r53t51i26n63a 52S22e91d90l20i63c81k39á 5852595691242

Vy si myslite, ze zaludecni stavy jsou nejaky sterilizator? Ponekud detska predstava :-D

0/0
20.5.2017 10:41

E35v74a 43B45r22y80c50h88o96v73á 8945850944

A to jako fakt, nebo zase nejaka kachna? Mne by to teda vlastne mohlo být fuk, pac droždí fakt nejim a prakticky nepoužívám, ale fakt me fascinuje, co všechno se člověk na těch diskusích dozvi:)

+1/0
20.5.2017 13:56

E17v86a 90B59r36y10c58h32o24v95á 8215340414

Jako ze jestli pak clovek fakt regulerne muze neco meritelneho nadychat. Ze kvasinky a cukr vytvari alkohol (i kdyz jak v žaludku, teda nevím) samozřejmě vím..

0/0
20.5.2017 13:58

M36a75r15t38i20n76a 97S80e35d82l80i70c89k40á 5702755741542

Asi jste drozdi nejedla nikdy, kdyz si myslite, ze je horke. ;-) Jeden muj ex ho jedl uplne syrove,proste obcas snedl kostku, protoze mu chutnala. Kupodivu stale zije. :-D

0/0
20.5.2017 10:45