Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst moc cukru

Nejspíš už jste slyšeli, že nadbytečný příjem cukru zvyšuje riziko vzniku zubního kazu a přispívá k nadváze a obezitě. Přebytek cukru ve stravě však může vést i k mnoha dalším problémům.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L62u11d61v44í94k 52G47a51j67d25o34š95í12k 2785523264492

"...Cukry patří mezi nejjednodušší sacharidy..."

Slovo "sacharid" pochází z řeckého "sákkharon" (angl. saccharide, rus. sakhar) a česky to znamená CUKR.

Nevím jaký debil přišel na to, že jednoduchým cukrům se má říkat cukry a složitým se má říkat sacharidy.

Jinak nadměrný příjem cukru NENÍ zdrojem cukrovky.

+1/0
5.5.2017 13:01

J18a22n 86D39l15o89u90h74ý 7584229970429

To je nejvetsi omyl 20. Stoleti. Je dnes v 21. Stoleti prokazano, ze nadmerna konzumace cukru akceleruje sklony k tomu, ze dotycny bude mit cukrovku. Ostatne i v tomto clanku je to zjednodusene vysvetleno.

+1/−1
5.5.2017 16:52

J77a69n 85D93l17o72u35h63ý 7594799460329

Nejak jsem tam nevidel, co ze je spatne na tech umelych sladidlech? Takovej jenom vystrel do tmy ten nadpis na konci clanku...

0/0
5.5.2017 12:07

L61u65d11v41í95k 12G62a81j55d12o16š65í46k 2455713204862

U řady z nich je podezření na kacinogeny. Například dnes populární Stevia má pravděpodobně (zatím nejednoznačně prokázané) další vedlejší účinky. Zatím se hovoří o vlivu na tvorbu insulinu a vlivu na krevní tlak.

0/0
5.5.2017 13:56

J84o81l54a15n72a 97B39r39z88y39b52o87h65a69t71á 9899349736

Já nedávno zkolabovala u zubaře. Nejdřív jsem slyšela hlasy z dálky, poté tma, ticho... Po probuzení první, na co se mne zubař ptal, jestli jsem jedla před jeho návštěvou. Samozřejmě, že ne. Poučil mne, že pokud mám sklony k omdlévání, mám si před nějakou stresovou situací, o které vím, že budu prožívat (zubař, gynekolog;-)) vzít kousek čokolády nebo nějaké oplatky. Že rychlý cukr je na omdlévání nejlepší lék. R^

0/0
3.5.2017 16:16

L13u57k93á71š 94M40a51r40e71d14a 6481574447628

Zrovna pri navsteve zubare bych takovy kolaps na kresle uvital, abych proceduru stourani se v puse prospal :)

+2/0
4.5.2017 10:32

F48r78a77n35t41i58š63e35k 70K52o66c59o74u26r85e39k 6260403727419

Teď jste mě tak rozhodili, že jsi jdu dát na uklidnění nervů dortík a čokošku :-P;-D

+4/−1
3.5.2017 15:01

J24a25k24u88b 51R12o74u11s 3933890814542

Čokošku :-( :-( :-( :-( :-(

0/0
26.6.2017 13:45

J76o14l19a86n44a 40B40r70z47y42b15o37h21a30t23á 9659109546

Kávu s mlékem a cukrem mám vyhodit? Ani náhodou. Mlíko si nechám.

0/−1
3.5.2017 11:51
Foto

A72l75b25e29r46t 33P88ě36n32i66č57k69a 2450888975897

Jsem rád, že o pivu žádná negativní zmínka ;-D

Jinak, stačí pravidelně nějaká sportovní aktivita a množství cukru jakéhokoliv druhu vám je tak nějak šuma fuk.

+3/0
3.5.2017 0:29

J55a64n 38D50l98o85u69h34ý 7984199870139

Nemate pravdu, realne sledovali sportovce, co si davaj po nebo pred vykonem sladke pochuceniny a v dlouhodobem horizontu se GI zvysuje. Sportem zabranite akorat ukladani tuku - ten se spotrebuje, ale krav je na tom stale spatne.

0/0
5.5.2017 12:10

L67u37d46v73í56k 30G24a65j34d40o79š29í60k 2225733824112

Zrovna v pivu je toho cukru docela dost. Navíc kvašením štěpíte polysacharidy na (ty "zlé") jednoduché sacharidy, které potřebujete k tvorbě alkoholu.

0/0
5.5.2017 14:02

M12a52r16t46i65n 64H84r24o10u68d13n50ý 5267202574307

Nežrat.

+2/−2
2.5.2017 22:24

J30o97l85a91n10a 48B30r33z72y59b74o45h76a38t35á 9139689326

Fakt? Jak dlouho jste to vydržel? ;-D

0/−1
3.5.2017 16:14

L55u12k51á46š 12M52a31r73e86d26a 6731484247818

Da se to pry vydrzet do konce zivota:)

+1/0
4.5.2017 10:33
Foto

E58l97i62š36k80a 81A61n81n29a 43K86u89b29i17č85k74o65v44á 2282692171165

Autorka zřejmě neběhá, tak přidám zkušenost. Když jsem zavodila na dráze na tratích do 1500m, tak jsme před výkonem jedly čokoládu. Co běhám vytrvalost, tak rozlisuju maratón - ten běhám na rychlé cukry, ultra nebo pomalejší tréninkové běhy na pomalé cukry a tuky. Jinak v knize o tréninku mozku se píše, že cukr podporuje činnost mozku. Docela tomu věřím - když jsem psala třeba týden nějakou práci a skoro nic jsem nejedla, tak mě udržovaly v kondici cukrovinky, čokoláda apod.

+3/0
2.5.2017 22:14

G82a27b54r63i28e22l31a 56J83a58n76s25k46á 6234129535302

Autorka zřejmě ani nejí cukry. Odtud pramení i některé chyby v textu ;-D

+2/0
2.5.2017 23:37

J16a50r35o68s63l55a82v 45M45a98r31e81k 3540782162758

Já si v rámci běžecké tréninku také dávám čokoládu, ale až po tréninku(10-30km), jedna tabulku mi stačí na tři tréninky.

0/0
4.5.2017 8:25

M74a79r18t71i62n68a 39S34e45d84l19i73c82k92á 5822305441372

Ty kydy o vysokem glykemickem indexu jsou fajn, ale bylo by skvele doplnit informaci, ze tuk glykemicky index snizuje. Takze sladka cokolada ma stejny glykemicky index jako suchy chleba.

+8/0
2.5.2017 21:19

M76a43r48i51a37n 44K19e28c28h90l49i11b15a51r 3100493659

Glykemický index je ve skutečnosti dost individuální věc, závislá na metabolismu daného jedince.

Posledních pár let se dělají pokusy s tím, když se N osobám dá kontinuální glukometr a ta samá jídla. Výsledné křivky jsou dost jiné. Někoho rozhodí i rajčata, jiný stráví bez problémů i čokoládovou zmrzlinu.

Z velké části je to určeno genetikou, proto mívají jednovaječná dvojčata téměř identické postavy, i když žijí na jiných kontinentech a jedí jinou stravu.

(Jednovaječná dvojčata, kde jedno je obézní a druhé štíhlé, jsou velmi vzácný jev. V Británii je chtěli studovat a sehnali 4 páry v celé UK.)

+1/0
2.5.2017 21:47
Foto

E15l39i89š61k76a 25A89n82n53a 80K10u51b61i77č86k53o77v44á 2672342471455

Já jsem takové znala. Byli to moji spolužáci na ZŠ. Ty si nikdo nepletl :-)

0/0
2.5.2017 22:06

J98o53l43a77n88a 33B40r43z18y34b26o86h52a39t82á 9609619536

A byla jednovaječná nebo dvojvaječná. ?;-)

0/0
3.5.2017 16:17

R64o96m55a44n 66V65o50l14f 6950334692821

Take se nedoporucuje k cukrum kourit, je to navykova kombinace :-)

0/0
2.5.2017 18:21

M75a12r30t16i85n55a 83S86e91d59l49i44c56k83á 5642195471132

Ono vubec jidlo je strasne navykove ;-)

+8/−1
2.5.2017 21:29

L92u25k89á12š 36Š90m10a41h87e92l 2727924102694

To jsou knížecí rady, hlavně s těmi luštěninami. Ty zase mohou způsobovat dnu. Já když si po běhu nedám něco sladkého, tak určitě nebudu závratně inteligentnější, naopak. Spíš by mělo platit, že nic se nemá přehánět a strava má odpovídat životnímu stylu.

+17/−2
2.5.2017 18:12

M59a42r31t94i80n66a 82S98e72d69l93i25c61k98á 5602125551122

To vysvetlujte gaucovym intelektualkam, ktere misto kazdodenni dvouhodinove prochazky travi cas googlenim nesmyslu o hubnuti.

+3/0
2.5.2017 21:22

K10r13y17š78t79o48f 20H29l73a97v62á20č 9932919888882

a to, že se "nic nemá přehánět a strava má odpovídat životnímu stylu", to má být ta neknížecí "rada"? 8-o

0/−2
3.5.2017 8:38

K12r34y87š82t52o64f 14L29a55n95í86k 1749910495395

dna neziskate z jidla, to vam muze přivodit dnavy zachvat. ale luštěniny nejsou v tomtro smeru nejhorsi.

0/−1
3.5.2017 10:37

J41o90l72a89n91a 89B78r92z21y74b16o67h30a88t77á 9769149356

Dna je nemoc. S DNA nemá nic společného. Takže se opravdu nemusíte bát slovo dna sklonovat. Takže: dnU nezískáváte z jídla atd. atd. ;-)

+1/0
3.5.2017 16:19

V59á73c71l28a13v 47H94o82s61c82h 8926738272791

hlavne tu chybi informace, jak vysazeni cukru + (laktozy + lepku) ma zasadni vliv na potlaceni projevu lehke retardace, epileptickych zachvatu. Byvala spoluzajda z gymplu si takhle vylecila dite, ktere lekari uz odepisovali a kteri umeli jenom predepsat leky... A navic plati mnohem min za potraviny. Takovej radobyjogurt preslazenej, to je zhluk latek, ktere telo nici, jenom sacharidy, laktoza a zbytky antibiotik a pesticidu. Uz to jeji dite neji a je krute v cajku.

+2/−3
2.5.2017 17:29

P44e65t71r 46H14o98c97h20m18a23n 2230766835431

Já jsem přestal jíst úplně a jsem nejvíc v cajku.

+13/0
2.5.2017 20:50

P25e50t77r 90M60a24r28š77o21u38n 5535768166406

Jak dlouho ještě? :))

+3/0
2.5.2017 21:08

J17a85k29u92b 94M71a12t58o51u73š 3775162252503

Tak přestal jíst po večeři, a tipuji že mu to vydrží nejdéle do rána ;-D

+5/0
2.5.2017 21:37

V59á58c50l28a13v 79H41o82s90c41h 8586978122321

jenze ja ted vim, ze lzete.

0/0
3.5.2017 17:54

M37a28r69t96i68n90a 34S88e29d28l15i81c84k73á 5762105841452

Jasne

+1/0
2.5.2017 21:17

V73á67c28l69a19v 49H96o73s57c25h 8536698942911

co, jasne.

0/0
3.5.2017 17:54

J48a74n 40N80á75d18v25o90r60n40í40k 7453468275167

Říká se tomu Ketodieta, dnes celkem populární, lékaři to používají právě na léčbu epilepsie již desítky let. Jí se v podstatě skoro jen bílkoviny a tuky, sacharidy jen do 20-50 gramů za den.

0/0
3.5.2017 8:11

V64á81c16l95a84v 40H82o62s27c77h 8726338212741

presne tak, ketodieta. A spousta doktoru radsi bude sypat leky...

0/0
3.5.2017 17:55

J79o29l34a35n65a 16B54r91z10y90b68o54h22a37t87á 9339719316

Vynechala-li cukr, laktozu a lepek tak co to dítě jí??? Sádlo?

0/−1
3.5.2017 16:20

V89á19c74l19a57v 83H63o19s84c56h 8616188522961

zeleninu, ovoce, bezlepkove obiloviny, bezlaktozove mleko a vyrobky z nej.

+1/0
3.5.2017 17:56

P50a20v41e15l 14S79v40a72t23o63š 2906463506711

Vy jste tedy hodne omezena...kdyz vas napadlo jen sadlo..8-o z vas museji mit doktori radost...aspon pro ne bude porad dost prace...a to je tolik moznosti, co jist..teda vasi reakci fakt nechapu..tze kdyby nebyl cukr, mliko a pecivo dala byste diteti sadlo...ted chapu, ze chodi po ulicich tolik...sadla

0/−1
4.5.2017 10:43

M12i93c39h54a55l 81P23a46d64ě32r44a 7690252800587

To je nejaky ujety trend nezrat cukr? Protoze me prijde, ze si v tom jede uplne kazdy slaboduchy moderni lulin / pipka. Neco jako nezrat pecivo par roku zpatky .

+10/−6
2.5.2017 17:23

P91a82v57e93l 28S43v80a31t82o53š 2416583756541

Ne neni to ujety trend, nezrat rafinovany cukr..jen ti chytrejsi pochopili, ze tudy cesta ke zdravi nevede..a protoze zavislost na cukru vznika temer okamzite, ti chytrejsi se mu vyhybaji a jedi ho jen v prirozenym stavu...ovoce, obiloviny a tak..

0/−3
2.5.2017 20:51

M82a71r16t22i61n24a 55S12e16d36l38i60c84k86á 5952455871972

Jak se lisi sacharoza v ovoci od sacharozy v kostce?

+2/−1
2.5.2017 21:24

M80a79r40i16a96n 27K16e89c79h20l85i23b95a15r 3680623929

1. Ve většině ovoce sacharóza ani není. Je tam fruktóza. Nechci tvrdit, že je to lepší.

2. Velmi podstatná je rychlost trávení. Např. vypijete-li oslazený nápoj, vstřebají se živiny v něm obsazené velmi rychle. Naproti tomu syrové jablko, plné vlákniny, se tráví několik hodin.

Ten rozdíl se nejlépe představí na srovnání se silnicí. Úzkou uličkou zvládne projet, dejme tomu, 100 aut za hodinu zcela plynule. Pokud se tam ale těch 100 aut pokusí nacpat během jedné minuty, dojde k dopravnímu kolapsu. Přitom je to stále těch samých 100 aut; jenom jejich koncentrace v čase se změnila.

+2/0
2.5.2017 21:44

P25a32v18e11l 35S56v85a56t28o42š 2436553846851

Ten cukr v kostce je rafinovany...cokoliv nejak prumyslove zpracovane je spatne..at uz jsou to obiloviny, tuky, cukr...ono cukr i ten prirozeny treba v ovoci by se nemel jist na kila...ovoce je jen takovy prijemny zakusek...ne hlavni slozka stravy.

0/−1
3.5.2017 11:06

F94a54n 59K78u45c47e85r54a 4988310805139

Nutriční specialisté a jejich bláboly. Jím co mi chutná a sladkého se nevyhýbám, spíše naopak, ale že bych za těch skoro 60 let byl obézní, nebo měl nadváhu nějak nepozoruji:-/.

+11/−2
2.5.2017 16:25

M69a87r19i30a68n 97K91e71c73h36l86i72b34a92r 3830863639

Lidi jsou různí.

To ovšem neznamená, že v populaci jako v celku nefungují nějaká pravidla.

Populace, která konzumuje cca 50 kg cukru ročně (např. Mexičané) bývá v průměru o dost tlustší než ta, která má jen 10 kg cukru ročně (např. Japonci).

Úmyslně jsem vybral příklad dvou zemí, kdy poměr bohatství je opačný, než byste čekal.

+5/0
2.5.2017 21:49

P82a59v15e93l 25S40v62a27t69o30š 2756483266101

Vyhybat se nemusite...staci si jen vybrat to dobry..ne ty sra...ky z obchodu..ono to bez sladke chuti ani moc nejde..jo blaboly, ono se staci podivat kolem sebe..obezita kam se podivam...

0/−1
3.5.2017 11:10

T36e96r64e67z76a 35H59a44j51k83o20v58a 5177802354840

S temi Francouzi bych to zase tak neprehanela. Jejich sladkosti jsou vsude a naprosto famozni.

+10/0
2.5.2017 10:26







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.