Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Co možná nevíte o chlebu. A tři recepty pro ty, kterým doma ztvrdnul

Na celém světě je chléb základem jídelníčku a aktérem mnoha rituálů. I u nás vítáme hosty chlebem a solí. Dávno si však nekupujeme jen klasickou šumavu nebo kmínový, bochníků je na výběr tolik, až oči přechází. Poradíme vám, jak si vybrat, jak chleba skladovat a co s ním, když ho nestihnete sníst čerstvý.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T23o69m38á71š 81T45a18t31í13č67e29k 5870732600928

Na celém světě není chleba základem stravy.

+1/0
15.3.2017 14:40

L28u60d96v25í74k 58G79a19j77d83o93š68í84k 2855133954722

To víte, pro autorku článku Johanu Křížovou zřejmě "celá svět" končí v Chorvatsku. :-)

0/0
15.3.2017 15:38

J81i40n78d90ř28i84š56k11a 83B59u56r25g75e31r79o75v28á 3515454418295

V sámošce když se neprodal chleba, tak se na tvrdý druhý den ráno hodila utěrka a pošlapal se doměkka.:-))) Opravdu! Taky jste koupili chleba, co se vám drobil při krájení? Tak to je ono!;-D

0/0
15.3.2017 12:36

K56a72r43e59l 60D86r86d76a 6334452987

Odcházím se věnovat tomu, co mi doma ztvrdlo. ;-D

0/0
15.3.2017 10:15

K71a56r16e42l 80D12r10d75a 6494232897

Na vojně jsem asistoval na vytváření skvělých karbanátků s chlebem. Začínalo se rozmočením několika bochníků chleba. Chlebová hmota se pak umazala masem, cibulí, vajíčkem, pepřem, solí... Po usmažení se kladla na krajíc chleba s hořčicí a cibulí. Jídlo mělo asi tak 90% obsah chleba. Další skvělý recept na téma jak si večer u alkoholu uspořádat v kuchyni vepřové hody z masa zcizeného ostatním bažantům.

Také skvělý recept pro otce rodu. Za pár kaček takto nakrmíte rotu harantů. ;-D

0/0
15.3.2017 10:14

K98a32r92e12l 62D23r91d65a 6444672637

V receptech chybí chlebová pochoutka Ringo Čecha. Aneb kulinářské recepty vyspělého socialismu. Plátek tenkého chleba připlácnutý mezi dva tlusté chleby. ;-D

0/0
15.3.2017 10:06

K52a34r67e44l 40D67r96d68a 6344602237

Vzpomínám na ruskou babičku v TV, co radila jak se v Rusku přežívalo za války. Nasušil se chleba a pak se následné měsíce chroustal jako suchary. Taky recept.

Ta babka byla v TV u příležitosti nějaké té posametové krize v Rusku a prohlašovala, že jde opět sušit chleba, že přežije i krizi. ;-D

0/0
15.3.2017 10:03

K57a53r28e25l 47D93r26d50a 6694912167

Suším chleba pro slepice. Vždy mě pobaví jak současná Šumava sušením ztratí 50% svého objemu. To dřív dělalo jen maso z Polska. Dnes to umí i chleba. ;-D

+1/0
15.3.2017 9:59

P65e73t21r 65L57e34h72n83e66r11t 2417175138806

Ten pocit kdyz omylem snite modrou pilulku a na idnes hledate rychlou pomoc k nezaplacení. Nadpis článku je skvost.

+2/0
14.3.2017 23:21

J74a45k70u42b 77S80ú88k39e84n74í49k 1828470759

Pubertální úšklebek nad titulkem vylouzen, gratulace titulkáři.

+4/0
14.3.2017 22:23

J96a49n 92Č96e71r46n68ý 6923334746

Upečte si svůj kváskový chléb a nebude řešit trvanlivost. Vydrží klidně týden, ale nám se to ještě nestalo, vždy ho sníme za tři dny. Receptů, jak na to je na internetu spousty. Třeba Cuketkova Šumava bez hnětení je vynikající.

+4/0
14.3.2017 21:59

N19o72v94o49s93a22d 25M46i25r43o71s57l55a17v 9918209268369

...Pane Bože to jsou keci...já doporučuji toto dát pekařům a uvidíme...počkat až chleba vychladne zabalit ho do utěrky a dát do chleblíku....toto platilo asi tak před dvaceti lety možná čtyřiceti...laskavě navštivte soudobou průmyslovou pekárnu a potom pište o tom,co jste v té pekárně zažil..;-D;-D!!

0/0
14.3.2017 21:31

K87v46ě26t73o86s96l86a26v17a 43R44i66g21o80v22á 8957327153

kecy a chlebník;-D

0/0
15.3.2017 8:09

L85e48o44š 71S58ý12k67o13r14a 3481932843150

Takový chlebný kvásek je nekonečný. Sou to kvasnice, který kynou chlebovou moukou... tatínek vždycky nechal zbytek těsta v malý dížce přikrytý plátnem, a to stačilo dolít trochu vlažný vody, kvásek vzkypěl, rozrostl se na sto pecnů, padesát pecnů, sto padesát pecnů podle potřeby. Zkrátka, zázrak.

+4/0
14.3.2017 20:07

M61a29r42t15i86n 57K45o85ž97í62n 1765156811110

Paní, já jsem akademický malíř!

+2/0
14.3.2017 23:09

Z58d31e89n45ě58k 84K85o34r77f 8906258867243

Nejlepsi chleb pekař Rezner Deštné v O.h.

+2/0
14.3.2017 18:38

Z82d91e47n31ě31k 37J82o47n78á75k 5345473868291

Domácí kvásková šumava z obyčejné mouky vydrží bez problémů dva týdny, a stále se dá jíst. "Chleba" z obchodu často plesniví už třetí den. Pokud nezplesniví, vyschne. Čím to je? Přidávají do těsta zárodky plísní? Nebo zásadně pečou z plesnivé mouky?

+8/−2
14.3.2017 12:00

P86e85t67e66r 75K10n19a80p23e13c 7446105288365

V kvasku sa nachadzaju laktobacily a tie pocas fermentacie vytvaraju rozne kyseliny..napr mliecnu, octovu..vzniknute nizke pH prirodzene brani plesniam v raste, pravda nie do nekonecna.

+8/0
14.3.2017 12:50

Z50d50e88n98ě43k 39J12o15n25á54k 5825543288201

Z čeho tedy ten "chleba" v pekárnách dělají, vždyť kvásek je zadarmo.. z droždí?

0/0
14.3.2017 21:11

P52e24t21e21r 97K66n46a91p33e58c 7216235958115

S drozdia ho vykvasia a upecu za hodinu..popripade uz maju nakupenu zmes do ktorej len daju vodu. Proces pripravy ozaj kvalitneho kvaskoveho chleba trva aj 24 hodin..chce to cas..

+5/0
15.3.2017 5:40

F77r44a86n31k 18N55o95v37a85k 5345145571269

Chleba ma v sobe cast neprodanych a rozemletych chlebu starsich, proto pokud v strarem chlebe byly spory plisni, cerstvey nepoctivy chlebe plesnivi drive..

0/−1
15.3.2017 8:06

K81r70y22š82t31o81f 97L38a98n90í33k 1129610895585

jj, taky jsem na to koukal. normalne chleba spotřebujeme do tri dnu (polovinu hned po vytazeni z trouby :-) ale jednou zustal kousek v chlebniku když jsme jeli na dovolenou. a opravdu nebyl po 10-ti dnech plesnivy ani nejak zvlast tvrdy.

0/0
14.3.2017 21:06

M97a72g78d52a62l28e56n65a 46M19a55c45h82o24v25á 2543895546308

Dobrý chleba vydrží klidně týden. I ten koupený, když víte, který koupit. Ale z nejmenované pekárny je za 3 dny plesnivý, protože je nedopečený.

+1/0
14.3.2017 22:47

J20i82n23d70ř14i26š61k21a 35B38u17r64g97e89r44o37v57á 3375144438875

Přidává se rozemletý starý chléb a ten už může mít plíseň.

0/0
15.3.2017 12:38

J15o77s15e81f 50M33u35ž34á19t40k65o 5535133297243

Mě doma ztvrdne obden, ale manželka je ráda.

+15/0
14.3.2017 11:28

P59e18t48r 46H66e45l40l17e12r 5893476924794

Manželka používá šišku chleba? Tak to je drsná! R^

+15/0
14.3.2017 11:39

J87o96s61e49f 86M96u15ž14á17t88k62o 5915353857253

Když dojdou okurky, hodí se cokoliv :)

+7/0
14.3.2017 11:52

J96a50n 21H93o69r29s76k48ý 2886660757525

Napadá mě otázka, kolik let je asi tvé manželce, když tobě, soudě podle příspěvků, je tak něco kolem dvanácti...

+21/−2
14.3.2017 16:57

J74a69n 12K90r13p39e54c 5456223784262

rozmrazenky jsou naproste peklo, prosim, lidi, nekupujte to at navzdy ten hnus zmizi v propalisti dejin. ja vim ze je vopruz si najit pekarnu kde pecou obry chleba a je to zastavka navic z obchodaku, ale je to rozdil ktery ocenite vy, tak pekar, ktery vam krasny a vonavy poctivy chleba upece. vezte ze v obchodacich o jeho produkty neni zajem a spoleha na zakazniky, kterym neni jedno co jedi. a jsem si jisty ze takovy poctivy pekar neprodava nic co by bylo zastiteno znackou Penam, ci se te parodii na pecivo podobalo.

+10/−5
14.3.2017 11:06
Foto

J65i16ř24í 19D51v29o84ř54á40k 5585249200618

Bla, bla bla.

+4/−5
14.3.2017 21:27

K78v52ě32t60o20s57l72a82v21a 53R39i44g14o96v59á 8617807503

prosím,co je propaliště?

0/−1
15.3.2017 8:12

J13a27n 34K54r86p55e19c 5356293134222

je tam ocividne chybejici pismenko, stejne tak, jako vy mate chybejici mezeru za carkou.

+5/0
15.3.2017 8:28







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.