Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Co možná nevíte o chlebu. A tři recepty pro ty, kterým doma ztvrdnul

Na celém světě je chléb základem jídelníčku a aktérem mnoha rituálů. I u nás vítáme hosty chlebem a solí. Dávno si však nekupujeme jen klasickou šumavu nebo kmínový, bochníků je na výběr tolik, až oči přechází. Poradíme vám, jak si vybrat, jak chleba skladovat a co s ním, když ho nestihnete sníst čerstvý.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T51o71m38á53š 73T41a52t54í44č36e66k 5900612170408

Na celém světě není chleba základem stravy.

+1/0
15.3.2017 14:40

L54u69d24v59í18k 63G46a25j67d31o46š89í90k 2155773864542

To víte, pro autorku článku Johanu Křížovou zřejmě "celá svět" končí v Chorvatsku. :-)

0/0
15.3.2017 15:38

J55i38n15d54ř52i21š95k79a 30B93u35r55g36e38r51o59v33á 3185214528345

V sámošce když se neprodal chleba, tak se na tvrdý druhý den ráno hodila utěrka a pošlapal se doměkka.:-))) Opravdu! Taky jste koupili chleba, co se vám drobil při krájení? Tak to je ono!;-D

0/0
15.3.2017 12:36

K29a82r30e35l 48D61r67d63a 6644102887

Odcházím se věnovat tomu, co mi doma ztvrdlo. ;-D

0/0
15.3.2017 10:15

K96a60r46e19l 94D43r73d49a 6304332617

Na vojně jsem asistoval na vytváření skvělých karbanátků s chlebem. Začínalo se rozmočením několika bochníků chleba. Chlebová hmota se pak umazala masem, cibulí, vajíčkem, pepřem, solí... Po usmažení se kladla na krajíc chleba s hořčicí a cibulí. Jídlo mělo asi tak 90% obsah chleba. Další skvělý recept na téma jak si večer u alkoholu uspořádat v kuchyni vepřové hody z masa zcizeného ostatním bažantům.

Také skvělý recept pro otce rodu. Za pár kaček takto nakrmíte rotu harantů. ;-D

0/0
15.3.2017 10:14

K37a18r73e18l 96D37r77d47a 6804572137

V receptech chybí chlebová pochoutka Ringo Čecha. Aneb kulinářské recepty vyspělého socialismu. Plátek tenkého chleba připlácnutý mezi dva tlusté chleby. ;-D

0/0
15.3.2017 10:06

K34a30r89e52l 85D88r55d95a 6904322427

Vzpomínám na ruskou babičku v TV, co radila jak se v Rusku přežívalo za války. Nasušil se chleba a pak se následné měsíce chroustal jako suchary. Taky recept.

Ta babka byla v TV u příležitosti nějaké té posametové krize v Rusku a prohlašovala, že jde opět sušit chleba, že přežije i krizi. ;-D

0/0
15.3.2017 10:03

K88a46r40e93l 76D19r13d84a 6594252257

Suším chleba pro slepice. Vždy mě pobaví jak současná Šumava sušením ztratí 50% svého objemu. To dřív dělalo jen maso z Polska. Dnes to umí i chleba. ;-D

+1/0
15.3.2017 9:59

P55e74t33r 96L69e23h86n15e61r74t 2687175188596

Ten pocit kdyz omylem snite modrou pilulku a na idnes hledate rychlou pomoc k nezaplacení. Nadpis článku je skvost.

+2/0
14.3.2017 23:21

J30a49k47u82b 27S87ú43k25e95n24í95k 1978920519

Pubertální úšklebek nad titulkem vylouzen, gratulace titulkáři.

+4/0
14.3.2017 22:23

J28a32n 64Č12e38r11n32ý 6293384986

Upečte si svůj kváskový chléb a nebude řešit trvanlivost. Vydrží klidně týden, ale nám se to ještě nestalo, vždy ho sníme za tři dny. Receptů, jak na to je na internetu spousty. Třeba Cuketkova Šumava bez hnětení je vynikající.

+4/0
14.3.2017 21:59

N83o92v30o31s24a34d 39M26i89r55o93s91l25a50v 9448289118599

...Pane Bože to jsou keci...já doporučuji toto dát pekařům a uvidíme...počkat až chleba vychladne zabalit ho do utěrky a dát do chleblíku....toto platilo asi tak před dvaceti lety možná čtyřiceti...laskavě navštivte soudobou průmyslovou pekárnu a potom pište o tom,co jste v té pekárně zažil..;-D;-D!!

0/0
14.3.2017 21:31

K75v39ě54t51o90s32l12a32v73a 45R86i78g60o46v55á 8277607123

kecy a chlebník;-D

0/0
15.3.2017 8:09

L62e14o97š 15S67ý12k15o77r10a 3821142623510

Takový chlebný kvásek je nekonečný. Sou to kvasnice, který kynou chlebovou moukou... tatínek vždycky nechal zbytek těsta v malý dížce přikrytý plátnem, a to stačilo dolít trochu vlažný vody, kvásek vzkypěl, rozrostl se na sto pecnů, padesát pecnů, sto padesát pecnů podle potřeby. Zkrátka, zázrak.

+4/0
14.3.2017 20:07

M61a71r76t77i47n 75K80o70ž56í85n 1375546781790

Paní, já jsem akademický malíř!

+2/0
14.3.2017 23:09

Z44d38e42n89ě61k 46K45o22r42f 8576698607533

Nejlepsi chleb pekař Rezner Deštné v O.h.

+2/0
14.3.2017 18:38

Z67d85e68n60ě69k 11J68o19n41á83k 5645843698741

Domácí kvásková šumava z obyčejné mouky vydrží bez problémů dva týdny, a stále se dá jíst. "Chleba" z obchodu často plesniví už třetí den. Pokud nezplesniví, vyschne. Čím to je? Přidávají do těsta zárodky plísní? Nebo zásadně pečou z plesnivé mouky?

+8/−2
14.3.2017 12:00

P73e17t35e28r 70K39n68a24p25e63c 7476915298935

V kvasku sa nachadzaju laktobacily a tie pocas fermentacie vytvaraju rozne kyseliny..napr mliecnu, octovu..vzniknute nizke pH prirodzene brani plesniam v raste, pravda nie do nekonecna.

+8/0
14.3.2017 12:50

Z90d20e32n19ě60k 16J29o10n54á26k 5285233938241

Z čeho tedy ten "chleba" v pekárnách dělají, vždyť kvásek je zadarmo.. z droždí?

0/0
14.3.2017 21:11

P58e67t66e26r 53K21n26a50p13e87c 7556445898295

S drozdia ho vykvasia a upecu za hodinu..popripade uz maju nakupenu zmes do ktorej len daju vodu. Proces pripravy ozaj kvalitneho kvaskoveho chleba trva aj 24 hodin..chce to cas..

+5/0
15.3.2017 5:40

F93r49a65n77k 90N45o98v79a77k 5455845241589

Chleba ma v sobe cast neprodanych a rozemletych chlebu starsich, proto pokud v strarem chlebe byly spory plisni, cerstvey nepoctivy chlebe plesnivi drive..

0/−1
15.3.2017 8:06

K55r93y40š14t21o70f 12L97a70n51í31k 1509260165455

jj, taky jsem na to koukal. normalne chleba spotřebujeme do tri dnu (polovinu hned po vytazeni z trouby :-) ale jednou zustal kousek v chlebniku když jsme jeli na dovolenou. a opravdu nebyl po 10-ti dnech plesnivy ani nejak zvlast tvrdy.

0/0
14.3.2017 21:06

M74a41g88d66a66l63e31n62a 79M28a43c25h78o73v53á 2183695596798

Dobrý chleba vydrží klidně týden. I ten koupený, když víte, který koupit. Ale z nejmenované pekárny je za 3 dny plesnivý, protože je nedopečený.

+1/0
14.3.2017 22:47

J21i38n41d84ř56i73š47k97a 53B32u59r41g26e13r19o23v20á 3815624608775

Přidává se rozemletý starý chléb a ten už může mít plíseň.

0/0
15.3.2017 12:38

J36o60s25e35f 47M27u93ž37á21t71k19o 5215833307883

Mě doma ztvrdne obden, ale manželka je ráda.

+15/0
14.3.2017 11:28

P11e93t90r 22H43e13l88l46e75r 5193296144964

Manželka používá šišku chleba? Tak to je drsná! R^

+15/0
14.3.2017 11:39

J21o91s39e43f 98M64u85ž90á24t90k28o 5615753887413

Když dojdou okurky, hodí se cokoliv :)

+7/0
14.3.2017 11:52

J47a39n 52H25o19r28s10k76ý 2776730247115

Napadá mě otázka, kolik let je asi tvé manželce, když tobě, soudě podle příspěvků, je tak něco kolem dvanácti...

+21/−2
14.3.2017 16:57

J27a40n 20K38r36p35e63c 5936213174322

rozmrazenky jsou naproste peklo, prosim, lidi, nekupujte to at navzdy ten hnus zmizi v propalisti dejin. ja vim ze je vopruz si najit pekarnu kde pecou obry chleba a je to zastavka navic z obchodaku, ale je to rozdil ktery ocenite vy, tak pekar, ktery vam krasny a vonavy poctivy chleba upece. vezte ze v obchodacich o jeho produkty neni zajem a spoleha na zakazniky, kterym neni jedno co jedi. a jsem si jisty ze takovy poctivy pekar neprodava nic co by bylo zastiteno znackou Penam, ci se te parodii na pecivo podobalo.

+10/−5
14.3.2017 11:06
Foto

J29i69ř38í 69D48v28o11ř80á94k 5725469310668

Bla, bla bla.

+4/−5
14.3.2017 21:27

K89v29ě37t28o46s76l38a26v68a 53R56i64g88o36v33á 8497687653

prosím,co je propaliště?

0/−1
15.3.2017 8:12

J22a77n 10K81r75p90e26c 5296803144362

je tam ocividne chybejici pismenko, stejne tak, jako vy mate chybejici mezeru za carkou.

+5/0
15.3.2017 8:28







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.