Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Na Vánoce si dám raději lososa, říká lékařka Cajthamlová

Jíme málo ryb a dietologové nám to dávají pravidelně „sežrat“. Ještě že jsou ty Vánoce. Jenže smažený kapr v trojobalu naše zdraví nespasí. Jakým rybám tedy dávat z hlediska našeho zdraví přednost? Odbornice na zdravou výživu Kateřina Cajthamlová v novém vydání týdeníku Téma mimo jiné radí, jak si připravit zdravého kapra.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M89a74r95t67i76n 52J90i63r61o87u59s23e74k 7276715155938

Paní doktorko, nejspíš si dáte Lososa z farmy. Ten má 32-34% tuku na 100g. Dobrou chuť a myslím to vážně, tuk je nosič chuti. Tučný losos dobře chutná, kam se hrabe kapr se svými 3% až 9%. :-) Bohužel asi ten losos z farmy, krmený peletemi bude koncentrát jedů, ačkoli dobře chutná.

0/−1
22.12.2016 22:45

L40u27c34i58a65n 34P24a14p25a77z30i57a35n 5754947481215

Její hloupost. Neúcta k tradicím svého národa ukazuje, že nepatří mezi nás.

0/−2
18.12.2016 10:21

J36i81r28i 29D63o78m44i95n92i35k 1431188101350

Musím se smát, když o zdraví mluví rádoby mediální hvězda, která hulí, jak tovární komín a ten její smrad smíchaný s nějakým parfémem, to je síla.

0/0
18.12.2016 0:10

M66a79r36t65i25n 39J43i61r48o74u84s40e40k 7336475785778

Navíc kapr NENÍ ryba býložravá!! Kapr naopak má většinu potravy ve formě bílkovin, tedy pokud odmyslím ty kapry krmené obilím. Býložravá ryba je typicky Amur bílý.

0/0
17.12.2016 19:55

M60a77r22t21i96n 69J79i30r37o30u78s81e68k 7296315215458

Že kapr neobsahuje žádné vitaminy není pravda. Další lež je obsah tuku, který kolísá mezi 3-9g /100g porci podle toho, jak intenzivně byly ryby krmeny, 12,1g je totální výmysl. Navíc kapr ulovený v písníku nebo jiném typu vody, než je bahnitý rybník není žádný bahňák, protože žije v prostředí prakticky bez bahna. :-/

0/0
17.12.2016 19:52

M20i54c67h38a95l 45M19i16l41l68e92r 9266202189212

nevim duvod proc se tady hadat. Vanoce jsou svatky miru, dobre vule a dobre pohody. Mely by byt i svatky vzajemne tolernace.V

At si je kazdy oslavi po svem jak nejlepe muze ( nebo neoslavi, pokud na ne neveri) a hlavne at nestrka nos do talire a domu tomu druhemu jako nejaka stara Blazkova s kritikou, co ten druhy dela.

Ke komu chodi Jezisek, at si uzije Jeziska, ke komu Santa, at si uzije Santy, ke komu nikdo - at si uzije svych vlastnich rodinnych tradic. Ale at nikdo nekritizuje toho druheho za jeho vyber. Jsme prece v demokracii.

Podobne tak s vanocnimi jidly. At si kazdy pochutna na tom, co ma o Vanocich nejradsi a kdo nechce pocitat kalorie, at je klidne a bez vycitek posle pres svatky na dovolenou, jako to delame my.;-)

0/0
17.12.2016 9:15

M94i28l17a31n 66J59u92r45á44ň 3473785122397

Stará baba a neví co je dobré;-)))

+1/−2
17.12.2016 8:12

P78e90t52r 44M76a83r34š49o97u87n 5255658686246

A já myslel, že si vezme jen nejlepší bobule s omegamastnotou, jak se mi během roku objevil leták ve schránce, na co dělat rybu? :P

0/0
17.12.2016 0:47

R38o50s88t34i32s90l68a64v 85Š49i43g52u87t 4867180453593

Jez si lososa,zpívej Merry Christmas a vyhlížej v krbu Santa Klause...Já zůstanu u kapra s bramborovým salátem a poslechu našich tradičních koled...Chystáte p.Cajthamlová v příštím roce opět ten asociální,brakový pořad,kde zneužíváte zoufalosti některých lidí?Přeji vám hodně štěstí a zoufalců v příštím roce!!!Bez nich a stejných zoufalců kteří ty vaše ubohé pořady sledují by vám totiž reálně hrozila osmihodinová pracovní doba někde třeba za kasou a příští vánoce asi kapr s bramborákem...

+3/−2
16.12.2016 23:39

J10a70n 36H38r38u23z34a 8674738439277

Až budte mít přes metrák, cukrovku a vysoký tlak ještě mnohé z jejich rad použijete. ;-D Přeji mnoho šťastných hodin u TV Nova.

0/0
17.12.2016 13:40

S69t77a18n42i50s93l33a31v 16S95l89o76v16á87k 1322878572379

Dobrou chuť paní doktorko :-)

http://potravinyx.cz/index.php/2016/05/24/norsky-losos-je-jedna-z-nejjedovatejsich-potravin-ve-svete/

+1/0
16.12.2016 23:35

J50a80n 60H20r79u79z15a 8684528119227

Podobné informace si vyhledáte o vepřovém, kuřecím, "zdravé" zelenině atd. Míra kontaminace lidského těla je závislá na množství a těch kuřat sníte mnohonásobně více než lososů. ;-)

0/0
17.12.2016 13:44

L59u21d97ě33k 94N30o68r78e64k 5433556453245

dejte si co chcete!!! a dejte nám pokoj

+3/0
16.12.2016 23:02

J21i38n92d73ř45i60c31h 35M12i78t25t16e75r 6884275961616

A co zdravé cigárko paní doktorko, pořád kouříme ?

+3/0
16.12.2016 22:59

R70a87d64i77m 15S83i40m65u18n64e36k 2660880586854

jenomže kapřík je bio, ale losos je chovaný a krmený granulemi a antibiotiky

+4/−1
16.12.2016 22:49

J47a14n 73H65r67u76z74a 8784648609377

"Bio" kapřík dokrmovaný stejně jako norské lososy. Alespoň z těch menších nádrží.

0/0
17.12.2016 13:45

V85l95k 53J78a24r91o88s46l45a92v 8743352

Dá si lososa , ale stejně ji to už nepomůže a to chce radit druhejm ;-D;-D;-D

0/0
16.12.2016 22:25

P56e59t86r 88H15o94r23á69k 1749223359564

Mám pocit, že paní je poněkud oplácaná. Asi neumí poradit ani sama sobě.

+3/0
16.12.2016 21:56

V89l51a22d32i95m13í20r 88F98i49b33i12g79e22r 5204571511964

Ví co dělat aby byla cajk, ale chybí jí jako drtivé vetšině lidí vůle

+1/0
16.12.2016 22:53

J68a48n 11H21r98u39z21a 8274878889597

U žen to není tak snadné jako u mužů. A i já bojuji s jojo efektem. Tělo si postupně zvykne na dávku výdeje energie cvičením a začnou pracovat geny. A když se podívám na fotku dědy tak to neřeším. ;-)

0/0
17.12.2016 13:47

J65a24n25a 30N41ě52m67e12č47k33o23v96á 3703254661596

Buch.. buch... rány hlavou do stolu. Kolik člověk reálně přibere z dvousetgramové porce kapra??? Po celodenním hladovění?

A dokonce i když normální člověk na Vánoce nabere dvě tři kila, normálním pohybem to "vychodí" ani nemrkne za dva měsíce! V čem prokristapána lidi pořád vidí problém???

Ono řešit, jestli jeden den v roce kapra nebo lososa kvůli dietě už je taky ale forma úchylky. :-/

+13/0
16.12.2016 21:41

M47a65r13t24i11n59a 27S69e38d87l50i49c11k32á 5652915921112

Krasne rceni o zdravych rybach... Vymlatime oceany a pak si uzijeme trochu tech tezkych kovu na taliri :-)

+1/0
16.12.2016 21:11

T20o88m67á87š 64Š90u78b14a 6839946303

Jo, a pri tom vyhuli krabku.

+3/0
16.12.2016 19:39

P24e53t66r 49T33ů56m50a 5225645134705

Norsky losos z farmy neni zdrava potravina

+4/−4
16.12.2016 17:37

J36i62ř86í 93S50u47m36e61c 3865425260749

You tube. Och ryba!

0/0
16.12.2016 22:48
Foto

M98a87r17e88k 14C44e32r91n96y 5818586927

Lososovy steak, pokud mozno z farmy u pobrezi Irska....takovej pokrytec..

+2/−1
16.12.2016 16:56

Š87á26r90k35a 41M90a12t83y89á84š80o22v34á 1441445942899

Cajthamlová,která neumí uvařit ani rybí polívku tu bude něco vykládat, prej bahňák - ty náno, kapr se musí nechat vyplavat,neprodaj ti kapra vylovenýho ode dna rybníka..ale kapra vylovenýho koncem října,co se vyplavává v sádkách....navíc vývar se dělá z hlav a kostí a případně odřezků..mlíčí je výborné na polívkové knedlíčky a jikry přidané do svítku,k čistému rybímu vývaru (ne do klasické rybí polévky) , jsou naprosto luxusní.!!

+19/−1
16.12.2016 13:48

P40e94t13r 62B25u80r49e59š 7311720331815

Nevím zda to tu někdo v diskuzi zmínil, proto to připomenu. Na slovenské STV pustili dokument jistého francouzského vědce, který se zajímal o chov lososa v Norsku. Shrnu to, buďte velmi ostražití. Do krmiva této ryby byli přidávány insekticidy (přímo ve výrobě z barelu), který měl stabilizovat tuky. Ryby měly malformace a byly zpětně mlety do krmiva. Vrcholem bylo, že za touto firmou jako jedna z řady byla vysoce postavená úřednice z ministerstva. Rozbory z těchto ryb dělány myslím ve Francii a výsledky ... Žádná odezva na dotazy tohoto člověka, zatajování ... Nechápu proč tento dokument neběžel i u nás v České televizi ? Raději snad nevidět. To samozřejmě neznamená, že se to neděje i jinde, včetně nás, ale milovníci lososa buďte opatrní !

+16/0
16.12.2016 12:10

J98i44ř43í 64S15u44m57e58c 3195695610119

Youtube. Och ryba. To budete valit oci!!!!!!

0/0
16.12.2016 23:00

I34v72a25n 96M32i18n90á20ř 7862574117911

.. "maso kapra nedává polévce dostatečně silnou chuť". Proto se vaří hlavy a používá z nich jejich jemné maso. Jikry je nejlépe osmahnout na pánvi s máslem. Tvrzení paní doktorky, že jí kapr připadá bahnitý - již dávno není nutné brát vážně. Tuto vlastnost ryby ztrácí, po určené době v sádkách - odkud jsou následně připraveny na trh.

+8/−1
16.12.2016 11:12

J28a96n84a 63S75t53e91h41l79í20k65o13v81á 2779890780386

tak to jsem asi vždycky jedla nějaké jiné kapry ;-D prostě kapr smrdí..

+4/−8
16.12.2016 12:15

B59e42d80ř84i42c11h 23S56m75e43t34a50n24a 9897888568844

Asi jo nebo si přes předsudky nevidíš na špičku nosu.

+4/−2
16.12.2016 13:30

J63a23n26a 59S73t55e93h17l19í91k91o15v41á 2299360230296

jaký předsudek, to je fakt, čichněte si třeba k candátovi a poznáte ten rozdíl ;-)

+1/−4
16.12.2016 13:35

Š17á28r50k59a 46M21a51t62y61á96š25o96v55á 1681505222919

a byli čerství?;-)

+1/−1
16.12.2016 13:49

J31a14n25a 25S43t81e17h39l48í92k14o63v83á 2389910310876

ano ;-D

+1/−2
16.12.2016 13:56

P76a68v48e66l 22Š62e78b47e31s91t41a 4192928945468

Ryba je čerstvááááá!

Není čerstvááááá!

:-)

+2/0
16.12.2016 16:42

J45a89n 16H43r91u24z90a 8124178769397

To je rozdíl mezi dravými a býložravými rybami. Proto jsou ty štiky a candáti oproti kaprovi drazí. Pokud máte fajnový jazýček jako moje rodinka nezbývá než kapra filetovat. Pokapaný limetkou nebo citronem na másle je filet na přírodno nebo jen pomoučený značka ideál u každé ryby.

0/0
17.12.2016 13:54

J80a13n68a 57S43t41e67h62l46í62k45o33v81á 2479130610636

Právě proto nemám potřebu jíst kapra ani filetovaného, když si mohu dát mnohem lepší rybu..;-)

0/0
17.12.2016 16:06

M43a84r47t17i82n 21J68i46r92o12u25s54e83k 7546565635148

Kapr není býložravý.

0/0
17.12.2016 19:58

A85l49e65n28a 33S82a75s61k36o82v97a 6363691203192

Zkuste k němu přidat trošku česneku - den předem pomažu filety směsí česneku, hořčice a soli, druhý den obalím, a chutná výborně.

0/0
16.12.2016 15:40

T76o87m49á53š 43T53a43t94í84č46e74k 5930742590318

Chuť a čuch kapra zlepší taky vydatné zakapání citrónovou šťávou, stačí na hoďku dvě v lednici. Ale česnek s hořčicí zní zajímavě. :-)

0/0
16.12.2016 17:06

Š18á60r78k35a 82M98a75t23y76á66š24o33v16á 1581415622939

přesně tak...je vedle,jak ta jedle....!!

+1/0
16.12.2016 13:49

M75i54c43h74a76l 68N23o60v51á95k 6322325478466

Pane Ponížile, co jíte vy na Štědrý večer, když dáváte samé mínusy? Leda tak hambáče;-D

0/0
16.12.2016 22:05

R11o66s61t33i76s28l19a41v 83Š92i87g72u39t 4667850293713

Paní Cajthamlová ať si jí co chce.A je mi líto všech,kteří tyhlety Cajthamlové a jí podobné potřebují a poslouchají...Já snad neznám člověka který by mi byl více nesympatický než tahle paní.Možná ještě Šmucler&Šmuclerová...

+12/0
16.12.2016 10:24
Foto

R77o86s42t40i79s83l76a73v 85S11t65r68ž48í34n27e54k 2441751861152

panu babišovi lososi chutnají určitě taky

+1/0
16.12.2016 18:01

M91a79r39t27i57n 44K12r90č83i79l 6490308848199

Psala Burešová,že Bureš jí na Štědrý večer krevety.

0/0
16.12.2016 23:13

M12i60r68o58s67l35a80v 48V98l53a33s39á27k 4338490483212

Zato má dobře zavedenou firmu. Viděl jste ceník?

0/0
16.12.2016 22:07

R22a50d52e83k 72K94o61p11a61r 4368411702939

Souboj mezi tradicí a "zdravým" životním stylem...

Pokud si člověk dá porci smaženého kapra a k tomu pár dkg salátu, nic se mu nestane. Možná nebude dostatečně trendy, ale to je tak všechno.

Ano, i na Štědrý večer se dá pást rukolový salát se semínky a klíčky... Ale proč?

Tradiční pokrm je tradiční pokrm. A člověk nemusí sežrat 2 kila salátu a pak mít žlučníkovej záchvat, přeci....

+28/−1
16.12.2016 10:19

A26l84e29x27a49n18d51r 83C17h37y46t65i98l 2904282135211

Není to žádný souboj. cajthamlová jasně napsala, že jí kapr nechutná. A mně zase rozčiluje vytahování kostí.

Protože je to tradiční neznamená, že to musím žrát. Se salátem si dám lososa a řízek. Žádný souboj tradic a trendů bych v tom nehledal.

+8/−3
16.12.2016 10:25

P71e72t59r 40M11i19k72e67š 4580751946634

tak to záleží hlavně na tom jak dokážete kapra naporcovat. Pokud to tiž umíte tak nemusíte mít vtom řízku ani kostičku ( pokud si nedáte ocas ).

+2/−1
16.12.2016 10:32







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.