Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Na kožní problémy funguje změna jídelníčku. Co vynechat a co si dopřát

Kůže je největší orgán lidského těla a mnohdy nastavuje obraz toho, co se děje uvnitř organismu. Proto je třeba léčit zejména příčiny vyrážek, kopřivek a dalších kožních problémů. Pomoci může třeba zelenina.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

H37a29n21a 36P44a98u50l 2969934693368

Pred par lety jsem zacala trpet chladovou alergii. Kdo nezazil koprivku na chodidlech z chozeni doma na boso, nevi co je bolest. Stacilo prejit z mistnosti do mistnosti, rozdil teploty par stupnu a hned jsem se osypala od heavy az k pate. Doslova. V zime chodit ven bylo skoro nemozne... Prvne jsem se lecila steroidama a antihistaminama, trochu to pomohlo. Pak mi kozni lekarka - specialistka na koprivkova onemocneni poradila vysadit lepek. Postupne se to zlepsovala a do roka jsem mohla vysadit veskere leky. Dietu dodrzuji velice prisne, protoze i pri trose lepku zase zacnu reagovat na chlad. Akorat je to docela fuska vysvetlit lidem, proc nemuzu jist lepek, protoze o chladove alergii nikdo neslysel...

+2/0
4.12.2016 10:22

J95a43n63a 41N96o87v59á56k88o95v28á 7767310829458

Chladovou alergií trpěl můj starší syn zhruba od čtyř do patnácti let. Ty vykulené nechápavé pohledy učitelek, vedoucích na táboře a zdravotníků. kterým jsem vysvětlovala, jak ta alergie "funguje" a jak jí předcházet, to bych vám přála vidět. Myslím, že většina z nich si někde v ústraní klepala na čelo a vůbec tomu nevěřila. :-(

+1/0
4.12.2016 22:45

H28a17n60a 51P80a70u85l 2619704673228

Ja lidem ukazu fotky na telefonu. ;-D;-D;-D

0/0
5.12.2016 20:26

J69a77n 53P50e11k17a 5733783313

Potvrzuji, sám jsem to tak před lety vyřešil. Na nepříjemný jakobyexém + suchou kůži kolem očí nepomáhalo nic z lékárny, nic od kosmetiky.. naopak, nakonec vše dráždilo. Krátkodobé zklidnění podporoval akorát tak čístý rýžový olej. Nicméně až po delší době mi došlo, že problém bude uvnitř - a odepsal jsem z jídelníčku chemické potraviny (mrkněte na http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek .. ten web mi dost pomohl) a většinu masa. No, za nějaké týdny bylo znát zlepšení a po pár měsících problém vymizel. Ještě se potom vrátil asi po půl roce v lednu, ale jen na chvilku...

0/0
4.12.2016 8:58

J92i52ř10í 36P37u53d19i73l 8960198513898

;-DAsi nejlepší je nic nežrat !! Tam neni potom nic nezdravého !! Naši předci jedli všechno, ale mělo to háček ! Když maso, tak čistý, bez srač... A ta mouka? vemte jakékoliv zrní, normálně ho umelte a máte mouku, čistou! Bez přísad proti všemu.... Chleba je z mouky ,soli, kvásku a vody ! Přečtě te si na obalu od cheba z čeho ten cheba je.......A to je nejen chleba........ Tady máte prvopočátek onemocnění.....

+2/−5
3.12.2016 20:32

T52o97m79á43š 45M51o87r64a20v80č92í73k 3837286803135

O naše předky bych se neopíral. To co jedli by pro dnešní lidi byla přísná dieta a to co dělali, by byl pro dnešního člověka brutální bootcamp :)

+3/0
3.12.2016 21:28

B48á94r20a 12T51e61s52n75e16r34o24v37á 5615210644619

v něčem máte pravdu, na druhou stranu naši předci umírali běžně mezi 40. a 50. rokem života...

0/0
3.12.2016 22:05

T25o32m26á79š 72M17o64r64a85v24č20í21k 3597356523185

Jenže to nebylo díky stravě (maximálně tak kvůli nedostatku stravy). Oni běžně umírali i ve věku "nula let". Byl nalezen hrob slovanských církevních hodnostářů, kteří neměli tak tvrdý život na poli, měli lepší hygienické návyky a i přes absenci novodobých lékařů se dožili všichni více jak 60 let.

+2/0
3.12.2016 22:26

J72a16n35a 12N97ě48m47e89č54k14o36v21á 3373604131986

Ve zkratce: nejezte s...ky a nebudete mít problém. Vcelku souhlasím, až na tu obvyklou mánii proti masu a mouce, zcela opomíjející, že to jsou potraviny, na kterých lidstvo "vyrostlo" do dnešní doby. Fakt se děsím chvíle, kdy nám fanatici tu mouku a pečivo začnou v rámci veřejného blaha zakazovat...

PS, citlivějším lidem doporučuju čtrnáctidenní test na kolu bez cukru. Po třech skleničkách denně jsem měla horší ksicht, než v sedmnácti. Zmínku o "tajných přísadách" limonád v článku docela postrádám.

+1/−2
3.12.2016 12:54

T26o40m58á60š 11M11o39r41a39v55č26í37k 3517416263805

Dnešní mouka a její množství. Nejsem si jistý, že jsme "vyrůstali" zrovna na tomto. Mnozí to fakt přehánějí, Slované měli pestřejší jídelníček a tolik mouky nekonzumovali. Druhá věc je, zda jsme si všichni za tisíce let opravdu geneticky zvykli (zvlášť na kvanta bílé mouky). O mase bych nepolemizoval vůbec, tam je to ještě mnohem starší záležitost - pokud je to kvalitní maso.

+3/−3
3.12.2016 18:48

P81a15v64e55l 85P62í63p75a 1831365348687

Opravdu? Povídejte co se v Evropě konzumovalo kromě mouky? Resp. obilí?

+1/−3
3.12.2016 20:27

T79o53m37á34š 20M21o93r28a75v90č17í70k 3757936713515

Opravdu to chcete vědět, docela prostoduchá otázka? Zelenina, ovoce, luštěniny, proso, pohanka.....Slované nebyli takoví blázni do pšenice nebo bílé mouky jako my. Milovali jáhly a pohanku, jedli i víc luštěnin.

+5/0
3.12.2016 20:42

R31a20d48e23k 87H54o39d31a95ň 9576237631753

Z toho že něco jedli bych se ještě nesnažil tvrdit, že to milovali :-P

+4/0
3.12.2016 21:12

T81o76m74á76š 70M60o85r27a91v27č40í46k 3967146903975

Napsal jsem to proto, že ty kaše se dlouho (až do staršího novověku) zachovaly jako sváteční jídlo. Osladili si tím život. Myslím, že sladké milovali i v té době. Ale když jste tak pedantský, máte pravdu, že je to nevědecký výraz;-)

0/0
3.12.2016 21:16

T92o78m91á89š 21M53o73r86a20v79č35í23k 3167376613965

Navíc to není téma jen o obilovinách. Proso je obilovina. Srovnávám s dnešní moukou. Nad takovým Slovanem by kupodivu zajásal i kdejaký "alternativec", nejen dietolog. Neměli cukr, tak sladili hodně ovocem, občas medem, javorovým sirupem, rádi jedli klíčky z luštěnin, houby, sůl byla nad zlato, jedli hodně bylin, velmi kvalitní maso mladých (proti dnešku) štíhlých a netučných zvířat, pohanku, mladý ječmen, kvalitní chléb, který dnes nekoupíte ..... atd.

+3/−1
3.12.2016 20:59

T40o51m92á23š 42M93o14r42a84v34č39í91k 3187766893495

Nebyly žádné velkochovy tlustých prasat kdoví jakým sajrajtem krmených či dopovaných, ale volně pobíhala, krmila se tím co našla v přírodě a porážela se relativně mladá, aby bylo maso libové a kvalitní.

+2/0
3.12.2016 21:08

A48l32e13n78a 31V72e64s38e12l86á 3653891345718

Nějaký historický zdroj na toto by byl? Podle mě se masa jedlo relativně málo - ale nemyslím, že to, co se jedlo, bylo mladé a už vůbec ne libové. Chleba se sádlem byl určitě častější potravou než libové maso. (Navíc tehdejšími měřitky, kdy maso bylo vzácné a fyzické aktivity bylo naopak hodně, libové maso nebylo kvalitní. Více energie dodalo to tučné. Libové maso je kvalitní pro nás, když se jím cpeme denně a většinu dne sedíme na zadku.)

0/−3
3.12.2016 22:21

T21o64m65á42š 16M54o20r76a65v98č73í58k 3157866243805

To si jako myslíte, že jsem si to jen tak ze srandy všechno vymyslel;-D Slované - M. Beranová (1988, Panorama Praha, 304 str.)

+2/0
3.12.2016 22:30

T78o43m89á84š 74M82o34r81a75v67č86í64k 3207546373245

M. Úlehlová-Tilschová: Česká strava lidová, Praha 1945, nakl. Družstevní práce

0/0
3.12.2016 22:36

T17o22m23á73š 36M75o70r45a39v71č66í13k 3147716673775

BERANOVÁ, M. 2005: Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha.

ŽEMLIČKA, J., 1999: Čechy v době knížecí, Praha

PEŠKE, L. 1985: Domácí a lovná zvířata podle nálezů na Slovanských lokalitách v Čechách. SNMH 39.

PLEINEROVÁ, I. - NEUSTUPNÝ, E. 1987: K otázce stravy ve staroslovanském období. AR 39.

OPRAVIL, E. 1972: Rostliny z velkomoravského hradiště v Mikulčicích. Studie AÚ ČSAV v Brně 2. Praha.

KÜHN, F. 1980: Obilí a plevele u Slovanů v 6. - 10. století. In: Slované v 6. - 10. století (Břeclav - Pohansko 1978) Brno.

KRZEMIEŃSKA, B. 1963: Užitkové rostliny a rostlinná výživa středověkých Čech. Vznik a počátky Slovanů 4.

BERANOVÁ, M. 1990: Chléb a sýr u českých Slovanů. AR 42.

0/0
3.12.2016 22:42

T31o18m31á10š 49M96o37r39a82v65č48í67k 3557656203705

A můžu znát váš zdroj, který odporuje faktům? Jen by mě zajímal prst, ze kterého jste to cucala;-)

0/0
3.12.2016 22:32
Foto

A59n50n91a 73V49e53s13e72l53á 2550138256

Za první republiky běžná pražská žena v domácnosti z nižší střední vrstvy vařila převážně bezmasá jídla, maso se připravovalo k nedělnímu obědu a při výjimečných příležitostech. Živiteli čili hlavě rodiny se v týdnu občas přilepšilo párkem nebo buřtem.

Zdroj: babička - ročník 1896, matka - ročník 1921...

0/0
4.12.2016 4:57

T30o77m13á98š 19M50o88r46a16v24č67í25k 3847446533195

Slovan jsem (možná) i já nejen naše babičky:) Ráno jsem si dal šunku, k tomu 3 rohlíky, na oběd budu mít taky maso - můžu tvrdit tedy, že Slované jedli maso, bílé pečivo pořád a k tomu tučné? :).....Záleží na časové ose vzhledem ke genetice. Můžeme nad tím polemizovat, ale už vstup do našeho trávícího systému s tím má problémy. Zuby si na naší stravu nezvykly ani za 10 000 let a prababičky to moc nevylepšily:) A aby nebyla mýlka - nepolemizuji nad množstvím, ale nad kvalitou a libovostí. Ty materiály pojednávají převážně o středověku, Mrkněte třeba na ten druhý zdroj a budete překvapená jak pestře a na dnešní dobu ultra-zdravě se stravovali. Schválně kolik znáte celiaků nebo lidí s nějakým druhem intolerance na obiloviny a kolik lidí je alergických na maso nebo klasickou zeleninu. Jedno už prostě máme v genech, na to druhé si třeba za tisíce nebo desítky tisíc let taky zvykneme a kazy zubů a celiakie budou extrémně vzácnou chorobou.

0/0
4.12.2016 6:15

A32l76e82n15a 55V42e54s31e74l14á 3733761155588

Pravda, otázka je, do jak hluboké minulosti jdete. Jestli někam do pravěku, můžete mít co se stravy týká pravdu. (Ale pak zas mají pravdu ti, co poukazují na to, jak krátký život většina tehdejších lidí žila.)

Já uvažovala spíše v historii řekněme předminulého století. Kdy už se věk dožití tak moc nelišil (průměr ano, ale ti, co přežili dětství už měli zhruba stejnou šanci na dlouhověkost jako máme dnes), ovšem vykrmovala se sádelnatá, na energii bohatá prasata.

0/0
5.12.2016 11:39
Foto

T93o92m21á19š 15G62r48o58s14m75a73n 5641456824752

Já myslím, že pokud někdo žije v prostředí, kde neni dobrá voda, tak mu to stejně nepomůže. Sám jsem měl problémy s kůží, dokud jsem studoval do letošního jara a byl jsem v Liberci a nebo na koleji, kde nebyla zrovna super voda. Od doby, co bydlím na bytě v Praze, kde je fakt super voda, tak mám tak čistou kůži jako snad nikdy předtím a to jsem ze svého jídelníčku nezměnil vůbec nic.

Je zajímavé, když na onaDnes píšou chlapi komentáře :-)

+11/0
3.12.2016 8:41

B87o15h10u92m50i75l71a 96M69a87j32e81r34o14v76á 4217411564

pojali to jako on a dnes

+5/0
3.12.2016 8:59

E67l73i32š72k34a 48S56v83o28b78o39d81o76v19á 6471982251670

;-DR^

0/0
3.12.2016 18:53

Z76d21e17n78ě31k 94W51o30l81f 9791230537365

Voda na Harcově byla akorát hodně tvrdá, na nic jiného si za těch pět let stěžovat nemůžu.

0/0
3.12.2016 9:11

J64a42n 17P76e19k52a 5253793613

Pomůže. Lidské tělo je skvělá samočistící mašina, dost toho zvládne, ale když jí jen házíte klacky pod nohy tím, že ji zaděláváte ze všech stran... tak to logicky nemůže zvládat věčně.

0/0
4.12.2016 8:59

Z46d66e57n91ě67k 86W21o23l43f 9341880197445

Mléčné výrobky, přemíra masa a cukru. Je to jednoduché.

+3/−6
3.12.2016 8:12

K29a48r88e51l 36M30a14l65í75k 1693740525748

Nechte 4 tydny na slunci:-):-):-) to je dobra rada na zimu.Vyber temat na iDnes je nekdy k smichu.4 tydny slunce v kuse to je malokdy i pres leto...

+4/0
3.12.2016 7:56

D49e69n42i38s 55H10u86m24l 4732505315396

tojo, navíc ta mrcha ještě většinou každý večer zapadne

+4/0
3.12.2016 10:26