Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Zabijácký bílý cukr. Proč ho omezit?

Průměrný Čech sní ročně až 40 kilo cukru. A odborníci na výživu varují, že za chvilkový pocit štěstí a euforie pak zaplatíte psychickým i fyzickým zdravím. Jak rafinovaný cukr ze stravy eliminovat a proč?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

N90i41k74o89l97a 67H80a76u97e37r87o89v41á 6403489880458

Jako to vidí v MOVEAT.CZ? Za 2dcl skleničku suchého bílého vína nebo "panáka" Baileys by se dala zaměnit ranní porce zapékaných čokoládových müsli (tj. 30g). Půlnoční přípitek ve formě 2dcl šampaňského si lze představit jako 1 celou pistáciovou Deli (35 g). Za půl litr světlého 10°C piva by mohl proběhnout pomyslný směnný kalorický obchod za 1 čokoládovou tyčinku Lion (42g) nebo kelímek smetanové dobroty - Pribináčku. Pokud máte rádi barevné alkoholické destiláty typu ochucené ovocné vodky - pak vězte, že za 1 panáka by jste si mlsli celou koblihu s marmeládou. Kaloricky na tom není o moc lépe oblíbené Mojito, místo kterého by kaloricky bez obav mohl "zaskočit" nanuk Magnum almond (86 g).

Takže přeji DOBROU CHUŤ :-)

0/0
29.12.2016 11:56

L96u25k88á83š 45M72a13r48e57d75a 6611254727448

Tihle vyzivovy odbornici, pripomnelo mi to kdyz nam kdysi v kanclu nejaka odbornice povidala o zdrave vyzive a napriklad metabolismus popsala jako potrebu cloveka chodit na velkou, cim rychlejsi metabolizmus tim casteji se musi clovek vyprazvnovat :) Tady je to taky sama perla....

0/0
7.11.2016 12:27

I77v79a14n 81K86a45z17i89m55o35u16r 6862807696676

Zajímalo by mne, jaké má paní hlavní nutriční specialistka Světa zdraví odborné vzdělání? Řekl bych, že na tu její práci stačí základní škola a naučit se pár divných slov. Třeba živina - to zní výživně! A vy to publikujete!

0/0
7.11.2016 0:30

D47a80n21i66e35l 50N69. 67P75o28k38o35r41n31ý 6157656135631

Tak třeba MU v Brně produkuje docela dost absolventů bakalářského studia obor Nutriční terapeut. Takže cokoli až po Bc. Chápu, že tady půjde spíše o Gůgl junyverzity

0/0
7.11.2016 7:26

O59n18d84ř58e52j 13P81a55l50a88t82a 1963648136440

Vy jste ještě ten blud nesmazali? ;-D

+4/0
6.11.2016 15:09

O10s76k63a93r 88K31o73v19a13ř85í53k 8607133846837

Bububu

0/0
6.11.2016 12:51

J89a31r52o36s71l83a19v 93M76e39j21d83r 8617864690216

Je s podivem, že ve článku nezazněla šokující informace vědců z UJC (Univerzita Járy Cimrmana) - i v soli je nezanedbatelné množství cukru!!!!!!

+1/0
6.11.2016 12:16

L24u93k35á63š 67A21d75a81m88e50c 7145984151905

Paneboze, repny i trtinovy cukr je jedno a to same, sacharoza!! Melasa to same, muze byt repna nebo trtinova. Proste kupujte nerafinvoany cukr a pouzivejte s rozumem.

U nas cukrovarnictvi zlikvidovali, ale aspon ta repa se pestuje v Evrope a nevozi se za tezke prachy pres pul sveta.

+2/0
6.11.2016 0:14

M98i95l70o60š 66K39o70l91m28a35n 6156103337812

Když potřebuje obchod na něčem vydělat, tak nastoupí reklama. Před asi deseti roky začali psát o "zdravé" melase. Kilová plechovka za 180.-Kč a nic moc. Nevím jak dnes, ale pamatuji, jak někdy v padesátých letech se melasa dávala do siláží a my jako kluci jsme j chodil "krást" ze sudů. Ti co dělali v JZD si to nosili domů a ženy vymysleli vánoční pečivo z melasy.

+2/0
6.11.2016 8:30

R14a69d86i48m 91P70o59l35á49š27e71k 9236493639859

To bylo po celou dobu socialismu. Když jsem byl hodně později po padesátých letech na brigádě v mísním JZD, tak tam měli melasu v takových velkých nádržích, vždy z kohoutu natočili do kýblu a přichutili prasatům nebo kravám žrádlo.

A afinovaný cukr, což je hnědý cukr, se prodával myslím až do přijetí EU kvót, o pár korun levnější než bílý cukr.

0/0
6.11.2016 15:17

R66i84c13h13a76r43d 50P33ů93ž56a 9980289950678

ono se jde jaksi otrávit i kyslíkem a jak jsem četl článek, autoři by doporučili nedýchat...prostě všeho má být s mírou

Kdyby chtěli opravdu pomoci tak napíší, čím cukr doplňovat aby si s ním organismus poradil a podobně...

+1/0
5.11.2016 18:35

P29e63t43r 38K70a22ň11o11v22s37k55ý 1654592777979

Titulek jak z bulváru. :-) Jinak velmi dobře psal Lukáš Šmahel, vždy je třeba potraviny uvažovat i v kontextu denní aktivity (zejména pohybu) a samozřejmě i ostatních potravin ...

0/0
5.11.2016 16:35

M46i27c75h84a35l 43K31o12z32a89k 7414802741390

Babička vždycky dost sladila a dožila se krásných jednadevadesáti let, a to měla všechny svoje zuby. Vždycky si na kostku cukru dávala alpu pro svěží dech a nám svým vnukům to dávala místo bonbónů. Taky sladím a mám normální konfekční velikost a zuby taky všechny svoje. Nevím k čemu je strašení lidí dobré.

+2/0
5.11.2016 16:20

T49o73m74á90š 16M84o83r43a52v37č61í83k 3547566573475

Nojo, ale jsou lidi, kteří těch kostek cukru dají třeba 100. Jen ve 2l koly je prý 54 kostek a to není konečná. Jedna kostka je prd, se kterou si zdravé tělo hravě poradí, ale ládovat se stovkou "kostek" každý den bez dodání nějaké kvalitní stravy (tedy minerálů) může vést dlouhodobě k nějakým problémům.

+1/−1
6.11.2016 10:52

R27a64d51i86m 75P80o24l92á61š46e26k 9416523969899

Nejhorší je právě ty sladké nápoje furt upíjet nebo furt po troškách jíst cukrovinky. V ústech jsou potom trvale kyseliny vznikající mikroorganismy z toho cukru, což skončí rozežranými zuby a kazy v nich.

A úplně nejhorší je údajně, když se ty sladké ulepeniny, řeba slazené medem jakožto přírodním prostředkem dávají malým dětem a batolatům. Čím dřív si děti zničí první zuby a musí jim tak narůst druhé, tím jsou údajně ty druhé trvalé zuby méně odolné ke kazům.

0/0
6.11.2016 15:22

J46a70r61d47a 62S63o58k74o93l 1646938891231

Tak ten cukr nám prodejte nerafinovaný !!

+3/0
5.11.2016 13:18

Z10d79e86n73e64k 14B34o89h92a97c58e34k 1808227547889

Nerafinovany hnedy, nas cukr byl na krame za sociku. Stal o neco malo mene, nez cukr rafinovany. Ale zase nebyly bezne banany.

0/0
5.11.2016 19:03
Foto

I52v40o 46Z61r89n89í32k 4167925924872

Nerafinovaný stojí 85,- kč kilo občas si ho kupuji ..težko ho budou prodávat za dvacet.

0/0
6.11.2016 19:05
Foto

J52i70ř85í 92B85a67b23i22n74s71k61ý 7377289168951

no souhlasím že je cukr lepší vyměnit za něco zdravějšího ,problém je kde na o vzít a kde to zdravější vzít ? kus zeleniny která by nevyrostla ve skleníku jako hydroponie těžko v obchodáku seženete , mají plné regály krásných výpěstků které ovšem jako zelenina jen vypadají slunko ani zem nikdy neviděly a BIO to je úžasná kapitola o zdravé zelenině pěstované na půdě kterou padesát let polévaly chemií a dodnes se na ní snáší kdejaký sajrajt z chemiček elektráren atd nemluvě o tom že po Černobylu bych rád viděl louku kde neleží stroncium ale protože jim ta zelenina hnije v regálech tak se holt spustí akce ,,nebezpečný cukr,, bez ohledu na to že je prostě všude , mám cukrovku II. typu takže jsem zamířil v obchodě pro ten třtinový cukr , mám ovšem taky důchod takže pohled na cenu nastolil dilema a jediné řešení bylo nechat ten cukr v regále a jít si pro kilo řepné kostky , taky jsem zkoušel na úřadech ,,dotace,, na zdravou výživu , dráteníky o levnější energii aby zbylo na tu zdravou výživu , jasně že mne všichni poslaly do pr... a všichni svorně se schodly na tom že jsem si měl od mládí šetřit a dneska jsem mohl mít k důchodu ty tři miliony nešetřené a měl bych na zdravou výživu :-)

+1/−2
5.11.2016 8:21
Foto

J47a22n 36V66l49a19d69y31k62a 2282418983324

a měli pravdu

0/0
6.11.2016 8:07

J67i47ř81í 36B25á22r39t64ů 7522774959483

Bez cukru budete žít déle, nebo se vám to aspoň tak bude zdát.

+2/0
4.11.2016 22:44

V35l31a25s97t12i37m42i15l 50Š87t75e55c54h80e34r 4481966580404

Neblbněte lidem hlavu.Nejdříve škodily vejce,sádlo,mléko a nyní je na řadě cukr.Je nesmysl cukr vyřadit uplně,tělo ho potřebuje také.Je to o množství.

+5/−2
4.11.2016 21:12

G53e45o49r34g55e 74B30u65r89i51a50n 3568361683269

Cukr ano, ale bily, rafinovany, o tom se mluvi v clanku.

+1/0
5.11.2016 11:21
Foto

B55o80h50u51m55i83l 24P67r78o83c40h89á63z23k42a 9932369434210

z cukru vypálit chlast a je po problému

+2/0
4.11.2016 20:56

M65i55l10a75n 49L77i45n46h90a64r93t 8604166387976

chlast-slast...;-D

0/0
5.11.2016 10:50

O10l83d96ř50i73c26h 85H66o64r93á64k 2204169331955

To je článek na bludný balvan. Jedna věc je zápal a svaté nadšení a přesvědčení druhá je ale realita. Když nahradíte cukr cukrem tak (řepný třtinovým) tak získáte co? Aha, článek pro ty co slepě poslouchají a pocit uvědomělosti ze zdravé výživy.

Mimochodem vnímání chuti sladkého a částečně i barevné vidění dostali do vínku živočichové proto, že sladké je ideální zdroj energie.

Sacharidy jsou prostě jednou z potravin a příjem všech by měl být vyvážený. Veškeré módní nápady jak je smrtelně nebezpečný cukr nebo lepek lze zařadit do škatulky kravinium. Rozhodně vyvážená konzumace kterékoliv potraviny nevede ke škodě uživatele.

+10/−1
4.11.2016 19:05

G24e16o44r70g23e 26B78u40r71i15a19n 3918591723279

Si pletete sacharidy s bilym rafinovanym cukrem. :-)

+2/−1
5.11.2016 11:22

A76n11d91r63e39a 44N52o61v27á 8344981896165

tak jednak je článek o rafinovaném cukru, a to s tím "ideálním" zdrojem energie je naprostý nesmysl.

0/0
7.11.2016 19:46

M21a38r71t22i50n 75K57r58č89i92l 6220298688219

STEVIAR^

+1/−1
4.11.2016 18:49

J90a41n80a 65M23e48r87o91p72e 7568769877529

Pro chlapy ok, u žen je to otázkou - doneslo se ke mně, že u indiánů se používala jako antikoncepce.

0/0
5.11.2016 1:50

J62i88ř20í 70D33v19o67ř12á10k 2924671268

Nesmysly na kvadrát.Jedeme na cukr.Bez rozdílu věku a pohlaví.Bez cukru nefungujeme.Ano nepřejídat se sladkostmi z obchodu ale domácí buchty prostě nelze vynechat.Upečte si svoje já dávám poloviční dávky cukru než píšou v kuchařce a je to dost sladké.Musíme přijímat cukr a ne ho vynechat.To umřeme páni diastrašáci.

+6/0
4.11.2016 16:28

H11a24n36a 83D87o72s93t27á53l21o80v60á 1219594110234

" domácí buchty prostě nelze vynechat" - a to proč?

0/0
5.11.2016 16:11

M48i81l93o33š 96K23o68l47m29a69n 6136603667212

Nedávno jsem četl článek o cukru, kde se psalo o jeho kladech a záporech. Příští rok skončí pro nás "embargo" od EU na pěstování cukrové řepy a výroby cukru. Mimochodem velký podíl na likvidaci našeho cukrovarnictví měl náš Špidla, který se podílel i na ohnutých okurkách, podměrečných banánech a dalších nestandardních zemědělských produktech. Cukr je důležitý pro zdravou výživu, ale je to stejné jako se vším, "Všeho s mírou". Například fáma o lepším hnědém cukru je nesmysl, výrobce uváděl, že by se muselo hnědého sníst několik desítek kilogramů denně, aby byl rozdíl měřitelný. Na výrobu je stejně náročný jako bílý, hnědý je jen přibarven melasou v řádu miligramů na kilogram, ale na základě té fámy nasadili prodejci neúměrně vysoké ceny hnědého cukru.

+3/0
4.11.2016 12:14

R96a72d64i64m 97P22o14l13á10š62e59k 9446403819379

Hnědý cukr je naopak cukr nevyčištěný od melasy. Proto by měl být správně levnější než bílý, protože cukrovar na něm ušetří operace finálního dočišťování a bělení.

+5/0
4.11.2016 12:56

M98a20r31i94a29n30a 16K69r70á12s41n75á 7170237847211

Tak proč je dražší?

0/0
5.11.2016 18:28

Z36d16e55n47e25k 95B22o47h96a20c47e28k 1448887657419

Netusim. Za sociku byl a byl lacinejsi.

0/0
5.11.2016 19:09

M41a48r18t48i17n41a 46S15e37d12l62i32c32k14á 5892275881352

Do mojita nebo horkého rumu/whisky jedině cukr hnědý třtinový R^;-D

+3/0
4.11.2016 10:10
Foto

P52ř87e92m65e40k 85H72o33m84o80l11a 5708805145696

by mě zajímalo jak to je s tím třtinovým. Tenhle článek je zaměřen jen na negaci cukru z řepy.

0/0
4.11.2016 11:20

R98i36c97h74a77r78d 88V11a28c45e62k 5731898432178

V Evropě je třtinový cukr zdravotní zázrak a na Kubě je tím zázrakem bílý cukr z cukrovky.:-)

+3/0
4.11.2016 16:39

K91l58á92r90a 10T72r74n11k61o45v24á 3314609454439

Je to v podstatě totéž, třtinový cukr není o nic zdravější.

+1/0
4.11.2016 17:22

J56i97t91k32a 94K15u24l49h19á45n51k69o56v13á 7667951381264

Třtinový cukr má trochu jinou chuť, proto se dává třeba do těch koktejlů. Zdravotně je to úplně stejné jako rafinovaný, resp. obsahuje asi tolik vitamínů a minerálů jako když olíznete omítku.

+4/0
4.11.2016 20:28

J92o31s18e78f 79Š40l94o97u73f 1629607558271

3. Melasou- je to hustý sirup, který má černou barvu a vzniká po vycukernění cukrové třtiny.

.......................

Nevzniká melasa jenom tak náhodou i po "vycukernění" i cukrové řepy ?

+7/0
4.11.2016 7:51

M53i66l70o46s 69L50a93j37d91a 8516498568496

hmm clanek na objednavku ministerstva zdravotnictvi V

0/−2
4.11.2016 6:04

J39i25ř71í 44H65a16v97e38l 8396379631759

Proč zrovna ministerstva zdravotnictví?

0/0
4.11.2016 9:23

J66i96ř34í 30S52o63u92č90e91k 5836987199429

Hlavně, že uznávaní specialisté se už roky snaží vymýtit ten blud, že bílý cukr způsobuje zdravotní potíže ve vyšší míře než nerafinovaný, třtinový a podobně. Všechno je to látka téhož složení - sacharóza.

Druhý blud se točí kolem obsahu vápníku. Ten je i ve třtinovém cukru tak nízký, že jím nelze pokrýt jakoukoli relevantní část denní dávky. Při obsahu 24-40 mg vápníku na 100 gramů cukru byste pro dosažení denní dávky museli toho cukru sníst 5-10 kg denně. Paradoxní je, že dříve se k rafinaci cukru používal mletý vápenec, takže výsledný bílý cukr obsahoval vápníku 2-10× víc, než třtinový a nerafinovaný cukr, který je nám nyní pro svůj (ve skutečnosti zanedbatelný) obsah vápníku předkládán pomalu jako svatý grál.

+10/0
3.11.2016 23:35

M25i11c11h33a50l 81T60i39m49k24o 3333634184555

Nebojujte zbytečně s větrnými mlýny. Většinu bojovníků za zdravou stravu konkrétní čísla stejně moc nezajímají a fungují v režimu "přírodní = zdravé, průmyslové = nezdravé".....a slovo "rafinace" přeci zní tak, že z toho v té továrně museli udělat smrtelný jed.

+4/0
5.11.2016 14:46
Foto

M61a27r87i26e 13M93e78t72l26i72c84k38á 9581574641642

Vždycky, když čtu tyhle články plné moudra, tak se divím, že lidstvo není už dávno vyhynulé ;-D;-D;-D;-D

+9/−1
3.11.2016 22:50

D40a15n38i28e63l15a 74N86o56v75á34k35o52v72á 5697220953123

Autor je debil a neví, jak se píše "skoncovat". Tak já vám to řeknu: se s na začátku!

+4/0
3.11.2016 22:25

P75a13v74e80l 14S40o68b98o37t26k94a 5910344

bludy.

Ze sladidel - aspartamu - je rakovina, a med vám/dětem zničí zuby.

Ale jasně, co bychom neudělali pro kšeft - a proto utíkejte a nakupujte sladkou alternativu ;-D;-D;-D

+4/−2
3.11.2016 22:05

D95a73n19i18e93l 45N53. 50P86o39k40o49r77n68ý 6367106555601

bludy

tedy to s tím aspartamem

+2/−3
4.11.2016 7:32







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.