Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Zabijácký bílý cukr. Proč ho omezit?

Průměrný Čech sní ročně až 40 kilo cukru. A odborníci na výživu varují, že za chvilkový pocit štěstí a euforie pak zaplatíte psychickým i fyzickým zdravím. Jak rafinovaný cukr ze stravy eliminovat a proč?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

N12i23k82o64l89a 17H65a12u30e31r62o15v37á 6373229960828

Jako to vidí v MOVEAT.CZ? Za 2dcl skleničku suchého bílého vína nebo "panáka" Baileys by se dala zaměnit ranní porce zapékaných čokoládových müsli (tj. 30g). Půlnoční přípitek ve formě 2dcl šampaňského si lze představit jako 1 celou pistáciovou Deli (35 g). Za půl litr světlého 10°C piva by mohl proběhnout pomyslný směnný kalorický obchod za 1 čokoládovou tyčinku Lion (42g) nebo kelímek smetanové dobroty - Pribináčku. Pokud máte rádi barevné alkoholické destiláty typu ochucené ovocné vodky - pak vězte, že za 1 panáka by jste si mlsli celou koblihu s marmeládou. Kaloricky na tom není o moc lépe oblíbené Mojito, místo kterého by kaloricky bez obav mohl "zaskočit" nanuk Magnum almond (86 g).

Takže přeji DOBROU CHUŤ :-)

0/0
29.12.2016 11:56

L31u50k35á56š 88M87a10r30e47d17a 6841354307238

Tihle vyzivovy odbornici, pripomnelo mi to kdyz nam kdysi v kanclu nejaka odbornice povidala o zdrave vyzive a napriklad metabolismus popsala jako potrebu cloveka chodit na velkou, cim rychlejsi metabolizmus tim casteji se musi clovek vyprazvnovat :) Tady je to taky sama perla....

0/0
7.11.2016 12:27

I82v70a44n 95K92a18z93i58m71o11u62r 6592107646156

Zajímalo by mne, jaké má paní hlavní nutriční specialistka Světa zdraví odborné vzdělání? Řekl bych, že na tu její práci stačí základní škola a naučit se pár divných slov. Třeba živina - to zní výživně! A vy to publikujete!

0/0
7.11.2016 0:30

D41a81n88i74e73l 65N93. 96P20o54k33o94r63n69ý 6687586265941

Tak třeba MU v Brně produkuje docela dost absolventů bakalářského studia obor Nutriční terapeut. Takže cokoli až po Bc. Chápu, že tady půjde spíše o Gůgl junyverzity

0/0
7.11.2016 7:26

O11n49d31ř66e92j 25P14a73l36a91t62a 1553368376980

Vy jste ještě ten blud nesmazali? ;-D

+4/0
6.11.2016 15:09

O65s42k74a13r 45K54o48v27a75ř46í85k 8477843986937

Bububu

0/0
6.11.2016 12:51

J43a15r62o65s20l24a95v 58M69e90j67d14r 8567974960666

Je s podivem, že ve článku nezazněla šokující informace vědců z UJC (Univerzita Járy Cimrmana) - i v soli je nezanedbatelné množství cukru!!!!!!

+1/0
6.11.2016 12:16

L64u14k35á83š 22A58d55a10m13e89c 7555394651875

Paneboze, repny i trtinovy cukr je jedno a to same, sacharoza!! Melasa to same, muze byt repna nebo trtinova. Proste kupujte nerafinvoany cukr a pouzivejte s rozumem.

U nas cukrovarnictvi zlikvidovali, ale aspon ta repa se pestuje v Evrope a nevozi se za tezke prachy pres pul sveta.

+2/0
6.11.2016 0:14

M37i97l60o23š 32K93o93l12m76a63n 6876483947782

Když potřebuje obchod na něčem vydělat, tak nastoupí reklama. Před asi deseti roky začali psát o "zdravé" melase. Kilová plechovka za 180.-Kč a nic moc. Nevím jak dnes, ale pamatuji, jak někdy v padesátých letech se melasa dávala do siláží a my jako kluci jsme j chodil "krást" ze sudů. Ti co dělali v JZD si to nosili domů a ženy vymysleli vánoční pečivo z melasy.

+2/0
6.11.2016 8:30

R18a42d39i48m 87P41o39l96á16š29e30k 9566163649169

To bylo po celou dobu socialismu. Když jsem byl hodně později po padesátých letech na brigádě v mísním JZD, tak tam měli melasu v takových velkých nádržích, vždy z kohoutu natočili do kýblu a přichutili prasatům nebo kravám žrádlo.

A afinovaný cukr, což je hnědý cukr, se prodával myslím až do přijetí EU kvót, o pár korun levnější než bílý cukr.

0/0
6.11.2016 15:17

R34i50c29h13a13r39d 16P94ů84ž73a 9720699110578

ono se jde jaksi otrávit i kyslíkem a jak jsem četl článek, autoři by doporučili nedýchat...prostě všeho má být s mírou

Kdyby chtěli opravdu pomoci tak napíší, čím cukr doplňovat aby si s ním organismus poradil a podobně...

+1/0
5.11.2016 18:35

P29e33t19r 59K30a77ň81o22v98s26k10ý 1954682637179

Titulek jak z bulváru. :-) Jinak velmi dobře psal Lukáš Šmahel, vždy je třeba potraviny uvažovat i v kontextu denní aktivity (zejména pohybu) a samozřejmě i ostatních potravin ...

0/0
5.11.2016 16:35

M13i73c47h94a21l 57K63o97z75a75k 7324772361430

Babička vždycky dost sladila a dožila se krásných jednadevadesáti let, a to měla všechny svoje zuby. Vždycky si na kostku cukru dávala alpu pro svěží dech a nám svým vnukům to dávala místo bonbónů. Taky sladím a mám normální konfekční velikost a zuby taky všechny svoje. Nevím k čemu je strašení lidí dobré.

+2/0
5.11.2016 16:20

T63o24m67á68š 94M57o10r95a46v55č44í38k 3517376293855

Nojo, ale jsou lidi, kteří těch kostek cukru dají třeba 100. Jen ve 2l koly je prý 54 kostek a to není konečná. Jedna kostka je prd, se kterou si zdravé tělo hravě poradí, ale ládovat se stovkou "kostek" každý den bez dodání nějaké kvalitní stravy (tedy minerálů) může vést dlouhodobě k nějakým problémům.

+1/−1
6.11.2016 10:52

R12a43d47i41m 76P69o98l32á15š46e71k 9696213839549

Nejhorší je právě ty sladké nápoje furt upíjet nebo furt po troškách jíst cukrovinky. V ústech jsou potom trvale kyseliny vznikající mikroorganismy z toho cukru, což skončí rozežranými zuby a kazy v nich.

A úplně nejhorší je údajně, když se ty sladké ulepeniny, řeba slazené medem jakožto přírodním prostředkem dávají malým dětem a batolatům. Čím dřív si děti zničí první zuby a musí jim tak narůst druhé, tím jsou údajně ty druhé trvalé zuby méně odolné ke kazům.

0/0
6.11.2016 15:22

J85a53r68d45a 88S20o37k36o35l 1716888821481

Tak ten cukr nám prodejte nerafinovaný !!

+3/0
5.11.2016 13:18

Z63d33e26n15e47k 72B27o66h31a32c65e68k 1528577507379

Nerafinovany hnedy, nas cukr byl na krame za sociku. Stal o neco malo mene, nez cukr rafinovany. Ale zase nebyly bezne banany.

0/0
5.11.2016 19:03
Foto

I65v34o 67Z96r62n75í42k 4677635774482

Nerafinovaný stojí 85,- kč kilo občas si ho kupuji ..težko ho budou prodávat za dvacet.

0/0
6.11.2016 19:05
Foto

J74i50ř74í 76B86a45b72i28n90s64k13ý 7387509398681

no souhlasím že je cukr lepší vyměnit za něco zdravějšího ,problém je kde na o vzít a kde to zdravější vzít ? kus zeleniny která by nevyrostla ve skleníku jako hydroponie těžko v obchodáku seženete , mají plné regály krásných výpěstků které ovšem jako zelenina jen vypadají slunko ani zem nikdy neviděly a BIO to je úžasná kapitola o zdravé zelenině pěstované na půdě kterou padesát let polévaly chemií a dodnes se na ní snáší kdejaký sajrajt z chemiček elektráren atd nemluvě o tom že po Černobylu bych rád viděl louku kde neleží stroncium ale protože jim ta zelenina hnije v regálech tak se holt spustí akce ,,nebezpečný cukr,, bez ohledu na to že je prostě všude , mám cukrovku II. typu takže jsem zamířil v obchodě pro ten třtinový cukr , mám ovšem taky důchod takže pohled na cenu nastolil dilema a jediné řešení bylo nechat ten cukr v regále a jít si pro kilo řepné kostky , taky jsem zkoušel na úřadech ,,dotace,, na zdravou výživu , dráteníky o levnější energii aby zbylo na tu zdravou výživu , jasně že mne všichni poslaly do pr... a všichni svorně se schodly na tom že jsem si měl od mládí šetřit a dneska jsem mohl mít k důchodu ty tři miliony nešetřené a měl bych na zdravou výživu :-)

+1/−2
5.11.2016 8:21
Foto

J85a46n 23V32l51a84d78y83k43a 2332588793534

a měli pravdu

0/0
6.11.2016 8:07

J11i57ř82í 47B83á93r77t91ů 7802564879813

Bez cukru budete žít déle, nebo se vám to aspoň tak bude zdát.

+2/0
4.11.2016 22:44

V17l83a32s45t10i30m38i56l 33Š16t55e30c49h54e96r 4881716890434

Neblbněte lidem hlavu.Nejdříve škodily vejce,sádlo,mléko a nyní je na řadě cukr.Je nesmysl cukr vyřadit uplně,tělo ho potřebuje také.Je to o množství.

+5/−2
4.11.2016 21:12

G63e85o92r73g89e 17B30u90r66i44a89n 3938651653439

Cukr ano, ale bily, rafinovany, o tom se mluvi v clanku.

+1/0
5.11.2016 11:21
Foto

B68o77h94u61m96i32l 37P50r96o77c50h36á26z43k49a 9802129194660

z cukru vypálit chlast a je po problému

+2/0
4.11.2016 20:56

M54i28l30a89n 58L55i92n10h47a88r88t 8264616647836

chlast-slast...;-D

0/0
5.11.2016 10:50

O20l37d20ř76i38c46h 40H58o52r75á21k 2654929741325

To je článek na bludný balvan. Jedna věc je zápal a svaté nadšení a přesvědčení druhá je ale realita. Když nahradíte cukr cukrem tak (řepný třtinovým) tak získáte co? Aha, článek pro ty co slepě poslouchají a pocit uvědomělosti ze zdravé výživy.

Mimochodem vnímání chuti sladkého a částečně i barevné vidění dostali do vínku živočichové proto, že sladké je ideální zdroj energie.

Sacharidy jsou prostě jednou z potravin a příjem všech by měl být vyvážený. Veškeré módní nápady jak je smrtelně nebezpečný cukr nebo lepek lze zařadit do škatulky kravinium. Rozhodně vyvážená konzumace kterékoliv potraviny nevede ke škodě uživatele.

+10/−1
4.11.2016 19:05

G93e18o90r56g98e 88B50u57r14i12a50n 3398371133179

Si pletete sacharidy s bilym rafinovanym cukrem. :-)

+2/−1
5.11.2016 11:22

A88n34d74r61e58a 38N53o90v42á 8374171876715

tak jednak je článek o rafinovaném cukru, a to s tím "ideálním" zdrojem energie je naprostý nesmysl.

0/0
7.11.2016 19:46

M47a81r43t37i16n 71K66r93č17i69l 6170848318869

STEVIAR^

+1/−1
4.11.2016 18:49

J62a71n35a 94M10e30r49o67p32e 7408279237729

Pro chlapy ok, u žen je to otázkou - doneslo se ke mně, že u indiánů se používala jako antikoncepce.

0/0
5.11.2016 1:50

J65i64ř10í 23D71v80o62ř85á66k 2304161128

Nesmysly na kvadrát.Jedeme na cukr.Bez rozdílu věku a pohlaví.Bez cukru nefungujeme.Ano nepřejídat se sladkostmi z obchodu ale domácí buchty prostě nelze vynechat.Upečte si svoje já dávám poloviční dávky cukru než píšou v kuchařce a je to dost sladké.Musíme přijímat cukr a ne ho vynechat.To umřeme páni diastrašáci.

+6/0
4.11.2016 16:28

H30a40n50a 94D27o14s53t73á16l65o38v69á 1119224860504

" domácí buchty prostě nelze vynechat" - a to proč?

0/0
5.11.2016 16:11

M97i23l21o95š 87K58o92l37m51a69n 6936233497332

Nedávno jsem četl článek o cukru, kde se psalo o jeho kladech a záporech. Příští rok skončí pro nás "embargo" od EU na pěstování cukrové řepy a výroby cukru. Mimochodem velký podíl na likvidaci našeho cukrovarnictví měl náš Špidla, který se podílel i na ohnutých okurkách, podměrečných banánech a dalších nestandardních zemědělských produktech. Cukr je důležitý pro zdravou výživu, ale je to stejné jako se vším, "Všeho s mírou". Například fáma o lepším hnědém cukru je nesmysl, výrobce uváděl, že by se muselo hnědého sníst několik desítek kilogramů denně, aby byl rozdíl měřitelný. Na výrobu je stejně náročný jako bílý, hnědý je jen přibarven melasou v řádu miligramů na kilogram, ale na základě té fámy nasadili prodejci neúměrně vysoké ceny hnědého cukru.

+3/0
4.11.2016 12:14

R75a15d15i87m 97P98o18l27á37š23e23k 9696983589989

Hnědý cukr je naopak cukr nevyčištěný od melasy. Proto by měl být správně levnější než bílý, protože cukrovar na něm ušetří operace finálního dočišťování a bělení.

+5/0
4.11.2016 12:56

M71a53r69i68a75n45a 67K17r94á15s41n81á 7560677757441

Tak proč je dražší?

0/0
5.11.2016 18:28

Z59d60e66n42e61k 64B95o33h87a50c88e95k 1838827747889

Netusim. Za sociku byl a byl lacinejsi.

0/0
5.11.2016 19:09

M93a77r52t97i49n52a 79S57e40d46l97i92c92k67á 5362695691462

Do mojita nebo horkého rumu/whisky jedině cukr hnědý třtinový R^;-D

+3/0
4.11.2016 10:10
Foto

P77ř20e47m91e65k 19H88o73m45o86l93a 5788205215326

by mě zajímalo jak to je s tím třtinovým. Tenhle článek je zaměřen jen na negaci cukru z řepy.

0/0
4.11.2016 11:20

R65i92c62h88a33r46d 19V17a85c83e30k 5271968392948

V Evropě je třtinový cukr zdravotní zázrak a na Kubě je tím zázrakem bílý cukr z cukrovky.:-)

+3/0
4.11.2016 16:39

K82l62á35r24a 45T96r77n55k84o85v87á 3604789444699

Je to v podstatě totéž, třtinový cukr není o nic zdravější.

+1/0
4.11.2016 17:22

J45i67t86k81a 69K11u43l17h79á23n40k10o40v15á 7817871701754

Třtinový cukr má trochu jinou chuť, proto se dává třeba do těch koktejlů. Zdravotně je to úplně stejné jako rafinovaný, resp. obsahuje asi tolik vitamínů a minerálů jako když olíznete omítku.

+4/0
4.11.2016 20:28

J15o91s21e25f 83Š95l86o68u24f 1169137468581

3. Melasou- je to hustý sirup, který má černou barvu a vzniká po vycukernění cukrové třtiny.

.......................

Nevzniká melasa jenom tak náhodou i po "vycukernění" i cukrové řepy ?

+7/0
4.11.2016 7:51

M57i38l51o23s 84L58a20j57d34a 8806298288446

hmm clanek na objednavku ministerstva zdravotnictvi V

0/−2
4.11.2016 6:04

J31i65ř77í 25H79a14v98e88l 8126389771339

Proč zrovna ministerstva zdravotnictví?

0/0
4.11.2016 9:23

J52i12ř84í 82S42o28u10č75e75k 5816527119639

Hlavně, že uznávaní specialisté se už roky snaží vymýtit ten blud, že bílý cukr způsobuje zdravotní potíže ve vyšší míře než nerafinovaný, třtinový a podobně. Všechno je to látka téhož složení - sacharóza.

Druhý blud se točí kolem obsahu vápníku. Ten je i ve třtinovém cukru tak nízký, že jím nelze pokrýt jakoukoli relevantní část denní dávky. Při obsahu 24-40 mg vápníku na 100 gramů cukru byste pro dosažení denní dávky museli toho cukru sníst 5-10 kg denně. Paradoxní je, že dříve se k rafinaci cukru používal mletý vápenec, takže výsledný bílý cukr obsahoval vápníku 2-10× víc, než třtinový a nerafinovaný cukr, který je nám nyní pro svůj (ve skutečnosti zanedbatelný) obsah vápníku předkládán pomalu jako svatý grál.

+10/0
3.11.2016 23:35

M67i13c22h65a57l 66T39i95m65k61o 3643124464905

Nebojujte zbytečně s větrnými mlýny. Většinu bojovníků za zdravou stravu konkrétní čísla stejně moc nezajímají a fungují v režimu "přírodní = zdravé, průmyslové = nezdravé".....a slovo "rafinace" přeci zní tak, že z toho v té továrně museli udělat smrtelný jed.

+4/0
5.11.2016 14:46
Foto

M33a42r58i67e 36M22e45t60l16i17c71k51á 9481104281672

Vždycky, když čtu tyhle články plné moudra, tak se divím, že lidstvo není už dávno vyhynulé ;-D;-D;-D;-D

+9/−1
3.11.2016 22:50

D54a83n34i23e26l45a 95N76o45v80á20k92o56v46á 5337270393813

Autor je debil a neví, jak se píše "skoncovat". Tak já vám to řeknu: se s na začátku!

+4/0
3.11.2016 22:25

P18a52v43e33l 83S74o50b31o51t15k57a 5850254

bludy.

Ze sladidel - aspartamu - je rakovina, a med vám/dětem zničí zuby.

Ale jasně, co bychom neudělali pro kšeft - a proto utíkejte a nakupujte sladkou alternativu ;-D;-D;-D

+4/−2
3.11.2016 22:05

D90a94n46i93e19l 27N21. 76P17o95k61o89r89n41ý 6357666595691

bludy

tedy to s tím aspartamem

+2/−3
4.11.2016 7:32