Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Mýty o otravě z jídla v létě: maso rozmrazujte ve dřezu a oplachujte vodou

V letních dnech stoupá spolu s venkovní teplotou i riziko otrav ze zkaženého jídla. Bakterie obsahuje většina potravin a kontaminované jídlo ponechané v teple napomáhá k jejich rozmnožování.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L57a20d69i42s95l62a10v 39Z14o56c20h 8772448804858

Kdo viděl běžnou chladničku s vnitřní teplotou (i mimo nulovou zónu) pod 4,5°C?

0/0
25.7.2016 14:03

I54v96a 37K85r32i55s54t17o77f45o82v36á 7405713672582

http://www.eufic.org/article/cs/artid/spravne-uchovavani-potravin-chladnicce/

0/0
25.7.2016 15:56

K41a40t95e47ř77i16n86a 68V74a81š52á98k12o35v36á 5751132229455

Bojim bojim bu bu bu...

Tak vam nevim, nikdy jsem za svuj zivot takovehle rady neresila....nikdy jsem se taky jidlem neotravila (kdyz nepocitam nestridmost, ale to je fakt jina sorta), a uzivam radosti...i s bakteriemi zda se. Aspon je nas na tu zivotni jizdu vic ;-D

0/0
12.7.2016 23:31
Foto

J37a70n 19H94a88v12e13l90k96a 3231356691675

„Stačí potraviny zabalit do uzavíratelného plastového sáčku, ponořit do studené vody a každých 30 minut vodu vyměňovat, aby zůstala dostatečně CHLADNÁ“

Tato osoba absolutně neví, o čem píše. Ona se ta voda tím zmrzlým masem jako samovolně OHŘÍVÁ?

+4/0
12.7.2016 17:19

H45e96l77e46n48a 42V18e47v19e67r20k50o12v54a 3159527

No samozřejmě že ledové maso ochlazuje vodu.;-D;-D

0/0
12.7.2016 19:53

I18v16a 33K27r36i40s87t31o45f16o45v73á 7255883542482

Tak dle rady z článku máme maso rozmrazovat v ledové vodě. Proč ji tedy máme vyměnovat, když ji maso ochlazuje, nikoliv ohřívá (jako třeba když si chladíme čaj)? ;-) Voda se stává stále studenější (a to je asi dobře?;-)), napustíme-li novou, bude teplejší než ta stávající.

+2/0
13.7.2016 6:19

M21a84r63t14i56n 89S36m69r14e96č27e12k 1975538853570

Loučím se, bo podle článku jsem dávno mrtev.

+3/0
12.7.2016 16:37

M97a47r87i16e 12V51e41r14n19e55r10o41v96a 1448320299221

To jsou zase žvásty. Ta poslední bakterie je správně Yersinia a ne Yersenia (mimochodem původce moru). A skutečně se dokážou během 24 hod. pomnožit na 1 bilion? Není to náhodou miliarda?

;-)

+1/0
12.7.2016 16:18

A71n38n27a 89Š10i94m28a78l62i23a38k22o84v32á 7900294865753

Je, ale to by se nesmělo sosat ze zahraničních zdrojů... ;-)

+2/0
12.7.2016 16:29

M76i11c48h45a69l 53L59u94s10k 1885944721686

"Rozmrazovat také můžete v umyvadle v chladné vodní lázni. Stačí potraviny zabalit do uzavíratelného plastového sáčku, ponořit do studené vody a každých 30 minut vodu vyměňovat, aby zůstala dostatečně chladná."

;-DR^

+6/0
12.7.2016 14:44

R74u97d88o36l24f 68V66á96l52e69k 2361499374123

Tak to jsme vsichni v Thajsku uz vymreli.

+2/0
12.7.2016 12:42

J90o33s33e19f 21V19a67l54a 9280733353683

az tak uplne smesne to neni. Znam cloveka, ktery si z mesicniho pobytu v Indii privezl ameby a jaterni cysty. Mel co delat, aby z toho neumrel. V Indii se proste takove veci neresi a jednoduse se umre..........

+1/0
12.7.2016 14:09

K73a40t14e94ř38i83n89a 53V63a24š94á95k75o60v30á 5771342409215

a na jednoho takoveho cloveka znam cca 10 az 15, kteri se vratili naprosto bez problemu, cili to asi nebude Indii ;-)

+1/0
12.7.2016 23:32

M95a41g50d68a 71K76a79t82z62o11v29á 9786251109558

K tématu bych měla historku ze života kamarádky kuchařky. Při pravidelném školení hygieny jim lektorka kladla na srdce, jak je důležité mít zvláštní prkýnko na maso, zvláštní na zeleninu, jak správně zamrazovat a rozmrazovat...všude číhá salmoneloza. Paní lektorka ji měla už dvakrát. Z kuchařek, které školila, žádná. Ono ani s hygienou se to nesmí přehánět. Tím samozřejmě nechci říct, že ve veřejném stravování by měla být čuňata. Ale přehnaná čistota spíš to onemocnění podpoří, protože nevznikne imunita.

+11/−5
12.7.2016 12:16

I93v36a 92K56r40i52s58t83o47f75o38v36á 7425593882892

Jak kuchařky věděly, že lektorka měla již 2x salmonelozu? 8-o

+1/0
12.7.2016 12:42

J30a87k61u38b 36Š32a71f42a27n58d10a 7365527431451

Řekla jim to?

+6/0
12.7.2016 12:49

M79a95g29d66a 92K84a76t98z68o46v57á 9126911439508

Řekla jim to, v tom byl ten vtip. Ona s tou přehnanou hygienou ji měla a kuchařky ne.

+3/0
12.7.2016 16:44

J46o33s73e21f 98V90a62l70a 9290703643593

nevidim v tom protimluv. Ve vetsine pripadu se enteritida chytne nekde v hromadnem stravovani nebo z polotovaru pripravenych mimo domov ( uzene ryby, majonezy, vajicka, tepelne neupravene maso) Takze kucharky si varily pro sebe doma, zatimco pani lektorka na cestach si musela holt nechat pripravovat jidlo od jinych. Co je na tom nesrozumitelneho ?

+4/0
12.7.2016 13:59

J39o81s51e32f 40V14a40l57a 9400223923953

dalo by se to jeste rozvest tak, ze kucharky si svoje jidlo pripravi mozna lepe, nez to pro zakazniky........

+3/0
12.7.2016 14:00

M14a52g87d91a 90K77a30t78z98o76v21á 9766621419448

Nesrozumitelného nic, jen mě pobavila ta situace- paní lektorka tak dodržuje předpisy, a přitom už dvakrát onemocněla. Že by to bylo na cestách, o tom se nezmínila, i když možné to je. Ale přehnaná hygiena není o moc lepší než nedostatečná.

0/0
12.7.2016 16:46
Foto

H53a26n34a 10A94n37t34o47n26o27v24á 6277979604844

K pobavení to není - paní lektorka tak důsledně prosazuje pravidla, protože na vlastní kůžipoznala jak to dopadá, když se poruší. Salmonelu mohla chytit právě z jídla v provozech, kde se na pravidla kašle.

+1/0
13.7.2016 10:00

A19n33d39r77e16a 55N12o69v79a 3508504845602

Jestli ono není důležitější, zda ji neměl žádný ze strávníků, než žádná z kuchařek :)

+3/0
12.7.2016 15:03

M61a69g74d69a 98K68a85t41z16o21v96á 9676791159718

No, počítám, že ty kuchařky se stravují taky tím, co uvaří, nebo že by si vařily zvlášť?

+1/0
12.7.2016 16:46

J74o76s60e31f 27V24a66l86a 9460833353873

poznamky z praxe : alimentarni enteritidy (potravou zpusobene strevni infekce) se dneska v praxi vyskytuji velmi zridka. Snad 99% vsech infekci tvori viry zpusobene prujmy ( Norvo atd) kde otazka tepelne upravy nehraje prakticky zadnou roli a ttyto infekce se prenaseji se prhlavne kontaktem rukou Norvovirove prujmy se nedaji lecit, jediny druh "lecby" je saturace tekutinami (nejlepe ucinkuje smes objemovych 30% ciste jablecne stavy a 70% slane mineralky, nejlepe podchlazene, s ledem)

+1/0
12.7.2016 12:09

P51e55t54r 59H53o51r73s85k55ý 9525533288386

Před pár lety jsem měl campylobacter z jedné prima kuřecí klobásky.. Opravdu peklo, tři dny jsem se v podstatě nehnul z postele (strategicky umístěné v místnosti vedle WC), skoro 40 horečky, příšerné bolesti, zhubnul jsem 6 kilo. Nikomu to nepřeju.

+7/0
12.7.2016 11:59

L74i53b13o22r 41M19o36u50č40k94a 1128887285672

sakrys .. to jidlo je pekne nebezpecna vec! melo by se zakazat!!

+5/0
12.7.2016 11:07
Foto

D45a93v82i37d 84H73o79m44o84l60a 4612532259153

Hm...psala pro blesk a je módní stylistka na volné noze. A jako lektorka angličtiny nám přeložila blábol plný protimluvů a hovadin. Nemluvě o faktu, že bych chtěl vidět, kdo si dnes na nějakou párty nebo grilování dá na stůl otevřený luncheon meat apod.

+2/−6
12.7.2016 10:48

V28o25j32t32ě42c91h 52G70r63o74s15s 9749974475206

Takže maso se nemá umývat, protože stříkající voda by mohla bakteriemi kontaminovat okolní prostředí. Ale ovoce a zelenina se umývat rozhodně mají. Tedy při mytí ovoce a zeleniny žádná voda nestříká, nebo jak mám tomuto vysoce odbornému článku rozumět?

+16/−5
12.7.2016 10:28

R59a51d69i35m 83S37v90o72b25o68d53a 9583399676512

rozumite tomu naprosto spravne ;-)

+1/0
12.7.2016 11:22

P59a87v93e30l 31T25r72ü78b56e36n24e74k40r 7171321202742

Stačilo by trošku přemýšlet a mít základní znalosti z hygieny a biologie (Tedy u Vás). Přečtěte si třeba něco campylobacter. Odkaz nedávám, stačí vyhledat Googlem.

+3/0
12.7.2016 11:27

R42u33d34o19l90f 27P40e77k37á51r17e63k 9872431229123

Nejhorší je smrt z vyděšení...

+26/−2
12.7.2016 10:26

D21e24n26i79s 77H25u94m86l 4712235975696

Nechapu, ze jeste ziju

+52/−2
12.7.2016 9:45

T62o59m64á91š 57B78e25n16d42a 4420689690627

Mělo být +

0/0
12.7.2016 11:34

B51o93h72u65m25i67l91a 11M71a29j92e15r39o95v26á 4387471464

Já myslím že zdaleka největší prasárna je kupovat mleté maso

+1/−13
12.7.2016 9:18

H76e29l70e25n76a 85V24e15v19e27r16k69o78v55a 3559277

Mleté maso z marketu v balíčku určitě ne.Ale nechat si namlít u řezníka kousek plecka a kousek hovězího,tak to je výborné.

+5/0
12.7.2016 9:56

Š36á31r31k30a 56M55a16t67y89á40š71o85v28á 1821975772949

maso si namelu doma...

+1/−1
12.7.2016 10:46

H94e90l50e91n36a 26V86e51v19e58r73k93o12v49a 3469597

Když nás byl doma plný počet,tak jsem taky maso mlela doma.Ale na 2 porce se mi to opravdu nechce.Hlavně umývání mlýnku mne nebaví.

+5/0
12.7.2016 11:43

J22a69k94u16b 26R89e31i22t12e34r 2455230378864

Máte jistotu, že má mlýnek v opravdu dobrém a čistém stavu? Já bych to neriskoval a namlel si to sám.

+1/−1
12.7.2016 11:04

H35e28l38e74n82a 63V15e35v98e15r43k78o46v95a 3419737

Jistotu nemáte nikdy,ale pokud jste pátý v řadě na mleté maso,tak aspoň víte že tam není binec od včerejška.

0/0
12.7.2016 11:39

R87a90d35k36o 15M23a13j70e77r15č69í37k 4884118796727

Tak určitě dávám mletému masu u řezníka přednost, ale s mletým masem ze supermarketu jsem nikdy žádný problém neměl, ač chuťově je to rozdíl značný.

+8/0
12.7.2016 11:17

K24a32r32l55a 65N37o66v82á54k86o69v89á 4714472525347

Musíte si dávat pozor, zda kupujete skutečně jen mleté maso nebo něco, co se nazývá "masný výrobek", "masný polotovar z mletého masa" apod. Do toho druhého se přidává fůra éček, aby to lépe vypadalo, déle vydrželo, zakryl fakt, že to není zrovna z kvalitního masa atd. Na chuti je to pak znát, nicméně ani bakterie v tom patrně nepřežije;-D

V marketech je ale k dostání i čisté mleté maso, pravda, trochu dražší, nevypadá tak úžasně, jako to s éčky, ale je dobré.

+3/0
12.7.2016 12:45

K80a38t46e54ř87i10n80a 22V25a67š95á77k93o76v45á 5971342709645

tak to jo, ale to se pozna v pohode ze slozeni...ale to plati vicemene o vsech potravinach

0/0
12.7.2016 23:35

K24a73t85e17ř59i33n51a 81F28e52n23c97l40o62v45á 8563607638343

A při omývání zeleniny jako voda necáká?

+13/0
12.7.2016 8:52

D84a23n50a 20T39e96n40z88l88e76r 5510712645113

Rozmrazování je vždycky nehygienické. Neměla bych strach ani tak z masa samotného, to se totiž tepelně upraví a tím "dezinfikuje", jako spíš z kontaminace všeho kolem.

+6/−1
12.7.2016 8:08

M81a37r60e94k 30Z86a31h45r27a62d68i11l 6684659245571

Přesně tak, o to jde. Kontaminace prostředí a dalších potravin, které nebudou tepelně zpracovány...

0/−1
12.7.2016 8:29

M30a83r43e10k 84Z50a73h62r55a19d29i44l 6624159765801

Nemluvě o pracovních nástrojích...

+2/−1
12.7.2016 8:29

M57a95t57ú34š 83E60l39i76a13š 3490956874515

Preto je vhodné dodržať správny reťazec prípravy potravín. Mäso a vajcia spracovať vždy posledné. Najprv nakrájať zeleninu a dať nabok. Potom huby, ak sa používajú (po nich vždy vymeniť dosku a nôž, alebo ich umyť) a ako posledné mäso. Jednoznačne preferujem vždy všetko dopredu nakrájať a až tak začať s varením. Je to síce časovo náročnejšie, ale 20 minút ušetrených tým, že zeleninu začnem krájať až po tom, čo som dal dusiť mäso, mi za to nestojí. A to práve z dôvodu kontaminácie.

0/0
12.7.2016 10:58

I37v37a 74K73r40i56s66t37o64f26o41v63á 7965493202662

Já teda nejdříve zpracovávám maso. Dělá se totiž nejdéle. Salát dělám až nakonec. ;-) Aby byl čerstvý a zelenina v něm mi neovadla, než se udělá maso.

+1/0
12.7.2016 11:18

M81a22r84e86k 53Z72a17h89r73a68d54i65l 6954459545841

A na vše máte jeden nůž a prkýnko ;-D

0/−1
12.7.2016 13:25

I21v27a 80K53r70i32s57t20o52f92o79v26á 7705863212282

Proto je třeba dodržovat zvýšenou hygienu při zpracování masa. Když zpracovávám maso, vždy důkladně vydrhnu prkénko i nůž a umyji si ruce. Znám ovšem ze svého okolí lidi, co si na jednom prkénku nakrájí kuře a pak rajčata na salát. :-P... Argumentem je: ale nám ještě nikdy nebylo blbě. ;-D

+8/0
12.7.2016 8:49







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.