Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Kréta ve vaší kuchyni: souvlaki, tzatziki a stifado

Nejlepší suvenýry z dovolené jsou ty jedlé. Proto vám odborník na řeckou kuchyni doporučí, co se vyplatí si ze slunného Řecka přivézt domů či jak si chutě řeckého léta vykouzlit i ve vlastní kuchyni.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K22l86á77r74a 28M10a97š14k65o13v95á 3941284705106

Možná jsem to přehlédla, ale velmi důležitou součástí tzatziků je bílý vinný ocet. Bez toho to bude takové nijaké. A Souvlaki jsem v Řecku měla, a bylo to pouze maso a cibule, které se sice grilovali na jehle, ale podávali se už bez ní, v pitě, s čerstvým rajčetem a samozřejmě s tzatziky. Nicméně ať si je každý udělá tak, jak je má rád :)

0/0
29.7.2016 13:10

P63a90v88e91l 55F87o80l39t59á10n 4940622564

• Tzatziki – no nevím, zakousnu dvě okurky aniž bych z nich musel odstraňovat nějakou šťávu, na to do sebe narvu velkej jogurt (mám rád s marmeládou) a olejem si namažu revmatický kolena.

Výhoda – žádné špinění nádobí (lžíci od jogurtu stačí řádně olízat dočista), žádná pracnost, velká úspora času.

Nevýhoda – nemá to před návštěvou ten správný WOW efekt.

·

• Souvlaki – naprosto překvapivě normální maso na špejli proložené kousky zeleniny.

·

• Kuře na řecký způsob – nečekaně kusy kuřete se zeleninou, smícháme, dáme do lednice uležet a poté upečeme. To by Čecha určitě nikdy nenapadlo.

·

Má smysl pokračovat dál?

+1/−2
3.7.2016 21:54

J82o78s86e78f 18R63i74c38h32t34e64r 9766775157753

Ne. Zález a už neotravuj.

+1/0
3.7.2016 21:58

P67a82v67e63l 26F81o82l48t26á48n 4250672824

Jen ještě maličký dodateček a už zalézám zpět do nory.

Jistě, v upřímném lidovém podání to není pro skutečné znalce dostatečně "hogo-fogo" natož "high cuisine".

Ono se u obyčejného masa na špejli za dvacku těžko zasvěceně hovoří o tom, jak je voda v moři kupodivu slaná a dokonce se na něm někdy dělají vlny, že je v létě v Řecku horko a jiné naprosto nečekané a překvapivé zážitky, nad kterými by poslouchající dámy vyrážely tiché decentní obdivné výkřiky jako "och", "ach" a někdy dokonce "achich" atd.

Ale jakmile dostane tentýž dlabanec cizokrajný název, tak jako mávnutím kouzelného proutku je vše jiné a výše popsané se stává možným. Dokonce i červený krabicák za tři pětky od Lídla najednou dostane jiskru a správný buket...

+1/0
3.7.2016 22:42

P37a76v79e65l 52F25o34l77t34á87n 4400532414

Parbleu, malé opomenutí, poslední věta správně měla znít:

Dokonce i červený krabicák za tři pětky od Lídla, v zákulisí přelitý do láhve s tou "správnou" etiketou najednou dostane jiskru a správný buket...

+1/0
3.7.2016 23:05

J77i38ř35í 22N24e50u21m23e55i90s46t77e79r 2722445623481

Jj, tak už val.

+1/0
3.7.2016 23:10

J62a49n 80B46a60r51t68u22š61k52a 7366501781513

Jo a prosím: souvlaki jak dlouho péci? Nechám si poradit.

0/0
3.7.2016 20:46

J24o31s47e53f 56R35i12c97h13t53e36r 9456405117843

jsou to kostky vepřovýho na jehle, takže cca 15-20 minut

0/0
4.7.2016 0:05

J78a79n 71P39r70i47c59h16y80s36t68a23l 8601708233

Ke cti pani autorky treba priznat, ze aspon vi, jak se pise tzatziki.

0/0
3.7.2016 18:20

Z69d43e13n76ě24k 39W36o26l19f 9591500587945

Caciky :D

0/0
3.7.2016 20:47

J53a11k30u49b 83S43e80m80e95r79á41d 2907186501211

super recepty... lzice smesi na..... a polevku si udelejte celou z pytliku :-)

+2/0
3.7.2016 15:35

M83a43r73t41i83n42a 20K32o67l26o71m58a62z70n21i88k21o51v16a 2147592857846

Chtela jsem reagovat uplne stejne. :-)

+2/0
3.7.2016 16:21

K79a79t88e26ř89i12n21a 68H72a28l51a81š44k28o65v25á 1845305423147

tak ja si ty smesi koreni z Recka vozim kazdy rok - jsou to opravdu jen bylinky, maximalne s krystaly morske soli, zadny glutamatovy hnus od vitany. takze proc nevyuzit, pokud je doma clovek ma :)

+2/0
3.7.2016 20:19
Foto

A77n35n79a 19V69e17s67e88l84á 2130898356

Kdyby tam nebyl dodatek „případně oregáno, tymián, pepř, sladká paprika, pálivá paprika a sůl“, tak byste měl důvod brblat. Ale protože koření tam vypsané je, brbláte tu jen proto, že vás to baví...

+1/0
3.7.2016 23:05







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.