Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kréta ve vaší kuchyni: souvlaki, tzatziki a stifado

Nejlepší suvenýry z dovolené jsou ty jedlé. Proto vám odborník na řeckou kuchyni doporučí, co se vyplatí si ze slunného Řecka přivézt domů či jak si chutě řeckého léta vykouzlit i ve vlastní kuchyni.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K88l68á89r83a 73M81a71š26k78o13v95á 3951924305616

Možná jsem to přehlédla, ale velmi důležitou součástí tzatziků je bílý vinný ocet. Bez toho to bude takové nijaké. A Souvlaki jsem v Řecku měla, a bylo to pouze maso a cibule, které se sice grilovali na jehle, ale podávali se už bez ní, v pitě, s čerstvým rajčetem a samozřejmě s tzatziky. Nicméně ať si je každý udělá tak, jak je má rád :)

0/0
29.7.2016 13:10

P16a48v47e54l 74F91o50l48t18á46n 4680842604

• Tzatziki – no nevím, zakousnu dvě okurky aniž bych z nich musel odstraňovat nějakou šťávu, na to do sebe narvu velkej jogurt (mám rád s marmeládou) a olejem si namažu revmatický kolena.

Výhoda – žádné špinění nádobí (lžíci od jogurtu stačí řádně olízat dočista), žádná pracnost, velká úspora času.

Nevýhoda – nemá to před návštěvou ten správný WOW efekt.

·

• Souvlaki – naprosto překvapivě normální maso na špejli proložené kousky zeleniny.

·

• Kuře na řecký způsob – nečekaně kusy kuřete se zeleninou, smícháme, dáme do lednice uležet a poté upečeme. To by Čecha určitě nikdy nenapadlo.

·

Má smysl pokračovat dál?

+1/−2
3.7.2016 21:54

J73o28s38e34f 77R42i56c64h21t63e88r 9516605637663

Ne. Zález a už neotravuj.

+1/0
3.7.2016 21:58

P69a90v24e83l 26F28o36l88t13á49n 4240312474

Jen ještě maličký dodateček a už zalézám zpět do nory.

Jistě, v upřímném lidovém podání to není pro skutečné znalce dostatečně "hogo-fogo" natož "high cuisine".

Ono se u obyčejného masa na špejli za dvacku těžko zasvěceně hovoří o tom, jak je voda v moři kupodivu slaná a dokonce se na něm někdy dělají vlny, že je v létě v Řecku horko a jiné naprosto nečekané a překvapivé zážitky, nad kterými by poslouchající dámy vyrážely tiché decentní obdivné výkřiky jako "och", "ach" a někdy dokonce "achich" atd.

Ale jakmile dostane tentýž dlabanec cizokrajný název, tak jako mávnutím kouzelného proutku je vše jiné a výše popsané se stává možným. Dokonce i červený krabicák za tři pětky od Lídla najednou dostane jiskru a správný buket...

+1/0
3.7.2016 22:42

P30a80v47e14l 96F21o52l59t74á71n 4270602724

Parbleu, malé opomenutí, poslední věta správně měla znít:

Dokonce i červený krabicák za tři pětky od Lídla, v zákulisí přelitý do láhve s tou "správnou" etiketou najednou dostane jiskru a správný buket...

+1/0
3.7.2016 23:05

J96i93ř83í 58N12e24u38m83e77i27s32t83e68r 2412475383341

Jj, tak už val.

+1/0
3.7.2016 23:10

J83a63n 20B19a43r40t26u83š54k48a 7206161941283

Jo a prosím: souvlaki jak dlouho péci? Nechám si poradit.

0/0
3.7.2016 20:46

J95o33s52e31f 41R15i53c46h10t92e62r 9526625257293

jsou to kostky vepřovýho na jehle, takže cca 15-20 minut

0/0
4.7.2016 0:05

J37a79n 14P31r50i86c63h49y63s62t63a66l 8731578743

Ke cti pani autorky treba priznat, ze aspon vi, jak se pise tzatziki.

0/0
3.7.2016 18:20

Z27d77e82n97ě35k 59W25o19l15f 9331790467635

Caciky :D

0/0
3.7.2016 20:47

J26a55k90u77b 11S63e26m68e16r84á54d 2417426831881

super recepty... lzice smesi na..... a polevku si udelejte celou z pytliku :-)

+2/0
3.7.2016 15:35

M68a77r47t79i88n34a 75K84o68l63o88m69a22z70n98i97k69o49v98a 2327172707856

Chtela jsem reagovat uplne stejne. :-)

+2/0
3.7.2016 16:21

K65a19t40e16ř21i92n38a 66H92a75l35a50š36k84o10v57á 1385505703317

tak ja si ty smesi koreni z Recka vozim kazdy rok - jsou to opravdu jen bylinky, maximalne s krystaly morske soli, zadny glutamatovy hnus od vitany. takze proc nevyuzit, pokud je doma clovek ma :)

+2/0
3.7.2016 20:19
Foto

A23n22n93a 14V97e16s85e83l91á 2420608806

Kdyby tam nebyl dodatek „případně oregáno, tymián, pepř, sladká paprika, pálivá paprika a sůl“, tak byste měl důvod brblat. Ale protože koření tam vypsané je, brbláte tu jen proto, že vás to baví...

+1/0
3.7.2016 23:05







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.