Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Lékařka: Dia výrobky nedoporučuji. Před cukrovkou ochrání zdravá strava

Odborníci nazývají cukrovku tichým zabijákem 21. století. Každý rok totiž nemocných přibývá. Ve světě trpí nějakým typem diabetu více než 422 milionů lidí, v Česku jich je téměř 900 tisíc. „Jedinou prevencí diabetes mellitus 2. typu je zdravý životní styl,“ upozornila čtenáře lékařka Michala Pelikánová.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J39a83n 92Č97e25r35n59ý 9624500700650

Doporučuji rozumnou low-carb dietu. Vynechat jednoduché cukry a škroby, cukrové bomby a zvýšit posíl zeleniny. S fruktózou opatrně. paní MUDr. má akorát obecné fráze, ale sama má stoprocentně nadváhu.

0/0
29.4.2016 22:48
Foto

M34i67r93o50s12l26a47v 62S76t86e30i11n93e48r 4560502430966

Snad není od věci, projít si i ta diabetika. V podstatě se ty "prášky" v moderní době zredukovaly na metformin, který má přednost už proto, že žádné negativní zkušenosti zatím nejsou známy a glimepirid, který má jiný mechanismus účinnosti.

Podle druhu příčiny diabetu II. může být metformin málo účinný, ten omezuje pouze absorpci cukrů ve střevě, zatím co glimepirid zvyšuje účinnost a produkci inzulinu vyráběného slinivkou (pankreasem). Pokud tedy 2x 1000mg metforminu nemají dostatečný účinek, může 1 mg glimepiridu denně výsledek podstatně zlepšit. Zvyšování dávky jednoho "prášku" nemá zdaleka proporcionální zvýšení účinku jako výsledek. Naopak, vysoké dávky vedou k návyku a snížení účinnosti léčby.

0/0
28.4.2016 20:57

M55a24r80t46i56n19a 20S87e15d50l33i77c27k23á 5172465601752

Tedy to je ale blbost, diagnóza diabetu z vás odborníka zjevně neudělala...

0/0
1.5.2016 0:19
Foto

M82i83r40o86s28l45a91v 90S19t81e98i58n68e83r 4260652930556

Dovolím si paní doktorce oponovat. Mám už 12 roků dobře nastavený diabet II typu, vždy Hb1Ac pod 7 a tak snad mohu některé omyly přivést na pravou míru.

Především s ovocem velmi opatrně, fruktóza ve srovnání s glukózou má kratší dobu absorpce, vytváří vysoké špičky koncentrace cukru. Jablka, pomeranče, kiwi, hrušky, obsahují mnoho ovocného cukru, stejně nebezpečného, jako řepný cukr.

Tuky diabetiky ohrožují daleko méně, já dávám přednost olivovému oleji z Řecka, jinak raději máslo než margarin- margarin je chemie a žádná přírodní potravina.

V ČR je nejnebezpečnější oblast nápojů. Minerálky s příchutí obsahují množství řepné glukózy, limonády a nektary také. Spolehnout se můžete jenom na vlastní čaj, zde doporučuji ten nejjednodušší zelený, bez parfému a chemie. Na čaj bez cukru si brzo zvyknete. Kávu se špetkou soli, ale bez cukru, totéž. Jinak opravdu suché červené víno, třeba Frankovka, obsahuje málo zbytkového cukru, za to resveratrol, který chrání vaše srdce.

Samozřejmě, něco jíst musíme. Tudíž potraviny s dobrým glykémickým indexem, které nezpůsobují vysoké špičky cukru. Třeba luštěniny, kysané zelí, nejlépe syrové s nastrouhanou mrkví, místo knedlíku raději nudle a hlavně, denně saláty. Úplně nejjednodušší a rychlý je okurkový salát- bezpodmínečně ale oloupat, povrch mívá zbytky chemie, půl lžičky soli, střik octa, trochu mletého pepře, zamíchat a máte žaludek zaměstnaný.

Všechno však musí doplnit denní porce námahy- delší chůze, jízda na kole a práce na zahrádce.

+3/0
28.4.2016 20:26

P84a86v21e84l 39S24o21b95o39t97k68a 5160924

resveratrol je blud podobně jako že je železo ve špenátu

a knedlík je stejný jako jiné těstoviny - mouka jako mouka - brambory nebo topinambur je vždy lepší a zelí nebo řepa (nejen červená) jako příloha také stačí

ale jinak souhlas.

+1/0
28.4.2016 20:31
Foto

M57i87r79o67s59l65a68v 95S45t53e64i10n38e88r 4550802480616

O resveratrolu mám seriózní publikaci od důvěryhodného badatele farmaceutického směru, podloženou experimentem na krysách.

Ale mimo ten resveratrol- i dobrý spánek po dvou sklenkách suchého červeného vína (ne více) je faktor, který přispívá k dlouhověkosti.

Mouka v knedlíku má velký povrch, tudíž se rychleji dostává do oběhu- nudle se rozpouští podstatně pomaleji. Jinak ovšem, 100g knedlíku = 100g nudlí. Brambory je třeba také šetřit, ale patří spíše do kategorie zelenina, čili té lepší. Prostě kalorie, nebo moderněji řečeno žůly rozhodují, redukce váhy je pro diabetes II to nejdůležitější.

+1/0
28.4.2016 20:45

P61a29v60e61l 72S64o97b54o26t74k31a 5150934

podle mne je tvrzení o prospěšnosti resveratrolu v červeném víně podvod:

http://www.znovin.cz/konec-legendy-o-resveratrolu

"Proč to není resveratrol co dělá víno zdraví prospěšné

Resveratrol po otevření lahve s vínem rychle působením vzduchu a světla mizí. Když se napijeme, tak resveratrol, který se dostane do krve, nemůže v těle působit, protože je velmi rychle rozložen a vyloučen. Po podání velké dávky (25 mg) transresveratrolu byly u lidí nalezeny v krvi pouze stopy.

Kolik bychom měli pít, abychom do sebe dostali dostatečné množství resveratrolu?

Podle dávek resveratrolu, které se podávají v pokusech, bychom museli vypít denně 200 až 1000 litrů vína. To by bylo pro každého příliš. Takže zdravé, mírné pití rozhodně nemá tolik resveratrolu, aby mohl účinkovat jako v pokusech.

Proč nebrat místo vína tablety resveratrolu?

Pokusila se o to známá velká farmaceutická firma Glaxo. Ta investovala značné prostředky do výroby tabletového resveratrolu a slibovala si značný profit. Tato firma však v prosinci roku 2010 výrobu resveratrolu ukončila pro zdravotní komplikace, těžké postižení ledvin, které vyvolával.

Podvody Dr. Dipaka Kumara Dase

Druhou ránu zasadila pověsti o účincích resveratrolu aféra Dr. Dipaka K. Dase, ředitele Kardiovaskulárního výzkumného centra University v Connecticutu. Dr. Dipak K. Das se zabýval výzkumem resveratrolu. Jeho publikace jednoznačně svědčily o tom, že resveratrol je příčinou příznivého účinku vína na lidské zdraví. V poslední době však vznikl ve vědeckém světě obrovský skandál. Bylo totiž bezpečně prokázáno, že své výsledky, které měly zdůvodňovat prospěšnost resveratrolu, po dobu nejméně 7 let ve více než 100 případech zfalšoval. Dr. Dipak K. Das byl zbaven všech funkcí na universitě i v redakčních radách a za rok, v roce 2013 zemřel ve věku 66 let. Přestože pověst resveratrolu utrpěla, víno i nadále má v malém množství své příznivé zdravotní účinky a je jasné, že to není resveratrol, který je jejich příčinou."

0/0
28.4.2016 21:37

A31n12t87o51n70í88n 26S65v98o35b59o48d43a 3554833109352

Nahradit přírodní cukr chemickou náhražkou může jen sebevrah :-(

+1/0
28.4.2016 18:52

P64a25v90e46l 17S85o41b94o24t25k68a 5150494

R^

A ještě bych doplnil, ani LIGHT výrobky - např jogurty.

Snižujete si tak příjem vitamínů rozpustných v tucích ze stravy a ženy se pak diví že mají problém s otěhotněním.

0/0
28.4.2016 17:38

K92a74m39i59l 42M96o49r47c84i91n31e94k 3626936116226

Mam 2. Zjistenou dva roky, jsem na inzulinu 4x denne a zlepseni zazivam nyni, kdy snizuji hladunu inzulinudiky tomu, ze jsem se dokazal zbavit stresu. Stres je podle me hlavnim spoustecem cukrovky...diky tomu mam sanci dostat cukrovku pod kontrolu tak abych si nemusel pichat inzl a brat trebas jen prasky...ta zivotosprava je dulezita, ale psychika to je to jádro pudla..

+6/0
28.4.2016 14:57

T39o18m24á53š 90V20o15d24i56č24k26a 6560558558726

Myslím, že ten tzv "zabiják" dneška je právě stres.

+3/0
28.4.2016 15:00

J56a60n58a 41S83t19e82h23l85í60k86o79v32á 2689500530916

ale jak se dá zbavit stresu? :-/

0/0
28.4.2016 15:52

M40i82l84o16s54l61a58v 82U68r24b12a28n 4808929900383

Metodou hlavního článku = uměním vědět, na co se můžete slušně řečeno vykašlat.;-)

0/0
28.4.2016 16:05

J28a73n44a 13S61t26e12h55l94í38k91o13v39á 2829540160696

:-) když to bohužel někdy nejde...

+1/0
28.4.2016 18:18

B33e25n 71P69a66v12k98a 1107583257931

Jste genius a nebo prostě nemáte žrát!

0/0
28.4.2016 16:17

E79v93a 14H67u95r51t13o94v16a 9504396236798

Nejíst cukr a pohyb. Easy

+1/0
28.4.2016 12:15

Z38d20e26n68e55k 53B84o69h95a57c57e76k 1298677617719

Dojem, ze kdyz se nebude konzumovat cukr, bude pohyb a nebude tedy cukrovka, je z medicinskeho hlediska nesmysl. Easy

+3/−1
28.4.2016 13:27

E45v13a 12H11u18r75t10o33v34a 9164866786598

No, tak já si troufám tvrdit, že pokud budou lidé žít zdravě a budou mít dostatek pohybu, tak se diabetu II. typu na 99% vyhnou.

+2/0
28.4.2016 13:42

J10a29n92a 12B90o40u55l84o40v53á 7150396341831

Hahaha, takže můj otec je ta jednoprocentní výjimka? Nikdy neměl ani nadváhu, sportuje i dnes v 85 letech a stejně mu ji po šedesátce diagnostikovali.

0/0
28.4.2016 13:50

M46i56c89h75a82e51l32a 70N46o36v22á71k62o20v91á 8430488658161

jedničku nebo dvojku? Je na inzulinu nebo ne?

0/−1
28.4.2016 13:59

J19a94n38a 63B73o37u36l16o85v15á 7580966701831

Dvojku, samozřejmě - myslela jsem, že je to vzhledem k článku jasné. ;-)

0/0
28.4.2016 17:55

J90a63n 76F44r40o14l37í37k 6396810655894

Starým lidem přestává fungovat více věcí, nejen slinivka. Ta rada lékařky i tvrzení paní Evy platí obecně pro populaci +40, kterým se zakulacují tvary dík nedostatku pohybu a nadbytku příjmu. Lakonickou větu "nejíst cukr a pohyb" bych přece jen rozšířil. Nejíst přídatný cukr a ten co je obsažen v přílohách a pečivu hlídat. Já si přílohy vážím a celkový příjem a výdej eviduji. Podařilo se mě celkem jednoduše t.j. ukázněnost v jídle a denní výdej v pohybu min. 500 kcal zhubnout a dostat cukr v krvi pod kontrolu. Nejvíc si cením úbytku 9 cm v pasu.

+4/0
28.4.2016 14:34

E29v77a 44H91u95r15t49o33v25a 9874176916268

Tak určitě hodně záleží i na tom, co jí. Já jsem psala o tom, že zdravý životní styl a pohyb diabetes dokáží v 99% eliminovat. Ne o tom, že je někdo hubený a sportuje. Znám lidi, kteří nadváhu nemají a ládují se sladkým od rána do večera.

0/0
28.4.2016 18:17

Z48d55e44n46e65k 87B39o50h87a70c55e25k 1988187617779

No, tak ja si troufam tvrdit, ze to drtiva vetsina lidi v CR vi, neb to neni nic noveho.

+1/0
28.4.2016 17:40

E81v65a 56H96u83r18t58o70v92a 9184536576478

Tak to si nemyslím. Jinak by si dobrovolně nehuntovali tělo.

0/0
28.4.2016 18:11

Z68d13e55n83e27k 90B57o91h89a73c93e36k 1488417167889

Huntovali; viz v nadmerne mire napr. koureni, alkohol, opalovani..... a to vcetne lekaru.

0/0
28.4.2016 18:56
Foto

M76i95r95o87s54l42a31v 60S94t42e40i96n73e52r 4560432810136

Sotva. Cukrovku II. typu měly mnohé generace před námi, jenom o tom nevěděly. Měření glukózy v krvi je teprve v 80. letech běžné, předtím v moči, ale to bylo už při vysokých hodnotách možné.

Je to zkrátka dědičné, vyhnout se tomu znamená o tom především vědět a nejíst zmrzlinu.

0/0
28.4.2016 21:01







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.