Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Lékařka: Dia výrobky nedoporučuji. Před cukrovkou ochrání zdravá strava

Odborníci nazývají cukrovku tichým zabijákem 21. století. Každý rok totiž nemocných přibývá. Ve světě trpí nějakým typem diabetu více než 422 milionů lidí, v Česku jich je téměř 900 tisíc. „Jedinou prevencí diabetes mellitus 2. typu je zdravý životní styl,“ upozornila čtenáře lékařka Michala Pelikánová.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J41a33n 27Č72e87r48n59ý 9454770130400

Doporučuji rozumnou low-carb dietu. Vynechat jednoduché cukry a škroby, cukrové bomby a zvýšit posíl zeleniny. S fruktózou opatrně. paní MUDr. má akorát obecné fráze, ale sama má stoprocentně nadváhu.

0/0
29.4.2016 22:48
Foto

M69i88r76o62s87l31a82v 35S72t44e34i74n75e84r 4410232420116

Snad není od věci, projít si i ta diabetika. V podstatě se ty "prášky" v moderní době zredukovaly na metformin, který má přednost už proto, že žádné negativní zkušenosti zatím nejsou známy a glimepirid, který má jiný mechanismus účinnosti.

Podle druhu příčiny diabetu II. může být metformin málo účinný, ten omezuje pouze absorpci cukrů ve střevě, zatím co glimepirid zvyšuje účinnost a produkci inzulinu vyráběného slinivkou (pankreasem). Pokud tedy 2x 1000mg metforminu nemají dostatečný účinek, může 1 mg glimepiridu denně výsledek podstatně zlepšit. Zvyšování dávky jednoho "prášku" nemá zdaleka proporcionální zvýšení účinku jako výsledek. Naopak, vysoké dávky vedou k návyku a snížení účinnosti léčby.

0/0
28.4.2016 20:57

M78a67r14t45i52n43a 35S10e70d89l37i15c61k43á 5362835861552

Tedy to je ale blbost, diagnóza diabetu z vás odborníka zjevně neudělala...

0/0
1.5.2016 0:19
Foto

M15i59r91o66s30l28a92v 37S96t97e51i96n13e16r 4460132750346

Dovolím si paní doktorce oponovat. Mám už 12 roků dobře nastavený diabet II typu, vždy Hb1Ac pod 7 a tak snad mohu některé omyly přivést na pravou míru.

Především s ovocem velmi opatrně, fruktóza ve srovnání s glukózou má kratší dobu absorpce, vytváří vysoké špičky koncentrace cukru. Jablka, pomeranče, kiwi, hrušky, obsahují mnoho ovocného cukru, stejně nebezpečného, jako řepný cukr.

Tuky diabetiky ohrožují daleko méně, já dávám přednost olivovému oleji z Řecka, jinak raději máslo než margarin- margarin je chemie a žádná přírodní potravina.

V ČR je nejnebezpečnější oblast nápojů. Minerálky s příchutí obsahují množství řepné glukózy, limonády a nektary také. Spolehnout se můžete jenom na vlastní čaj, zde doporučuji ten nejjednodušší zelený, bez parfému a chemie. Na čaj bez cukru si brzo zvyknete. Kávu se špetkou soli, ale bez cukru, totéž. Jinak opravdu suché červené víno, třeba Frankovka, obsahuje málo zbytkového cukru, za to resveratrol, který chrání vaše srdce.

Samozřejmě, něco jíst musíme. Tudíž potraviny s dobrým glykémickým indexem, které nezpůsobují vysoké špičky cukru. Třeba luštěniny, kysané zelí, nejlépe syrové s nastrouhanou mrkví, místo knedlíku raději nudle a hlavně, denně saláty. Úplně nejjednodušší a rychlý je okurkový salát- bezpodmínečně ale oloupat, povrch mívá zbytky chemie, půl lžičky soli, střik octa, trochu mletého pepře, zamíchat a máte žaludek zaměstnaný.

Všechno však musí doplnit denní porce námahy- delší chůze, jízda na kole a práce na zahrádce.

+3/0
28.4.2016 20:26

P72a65v53e33l 29S61o30b21o45t45k39a 5720404

resveratrol je blud podobně jako že je železo ve špenátu

a knedlík je stejný jako jiné těstoviny - mouka jako mouka - brambory nebo topinambur je vždy lepší a zelí nebo řepa (nejen červená) jako příloha také stačí

ale jinak souhlas.

+1/0
28.4.2016 20:31
Foto

M49i11r54o66s36l51a86v 10S83t26e59i15n38e12r 4280922330976

O resveratrolu mám seriózní publikaci od důvěryhodného badatele farmaceutického směru, podloženou experimentem na krysách.

Ale mimo ten resveratrol- i dobrý spánek po dvou sklenkách suchého červeného vína (ne více) je faktor, který přispívá k dlouhověkosti.

Mouka v knedlíku má velký povrch, tudíž se rychleji dostává do oběhu- nudle se rozpouští podstatně pomaleji. Jinak ovšem, 100g knedlíku = 100g nudlí. Brambory je třeba také šetřit, ale patří spíše do kategorie zelenina, čili té lepší. Prostě kalorie, nebo moderněji řečeno žůly rozhodují, redukce váhy je pro diabetes II to nejdůležitější.

+1/0
28.4.2016 20:45

P24a40v59e58l 24S89o61b35o71t15k98a 5160574

podle mne je tvrzení o prospěšnosti resveratrolu v červeném víně podvod:

http://www.znovin.cz/konec-legendy-o-resveratrolu

"Proč to není resveratrol co dělá víno zdraví prospěšné

Resveratrol po otevření lahve s vínem rychle působením vzduchu a světla mizí. Když se napijeme, tak resveratrol, který se dostane do krve, nemůže v těle působit, protože je velmi rychle rozložen a vyloučen. Po podání velké dávky (25 mg) transresveratrolu byly u lidí nalezeny v krvi pouze stopy.

Kolik bychom měli pít, abychom do sebe dostali dostatečné množství resveratrolu?

Podle dávek resveratrolu, které se podávají v pokusech, bychom museli vypít denně 200 až 1000 litrů vína. To by bylo pro každého příliš. Takže zdravé, mírné pití rozhodně nemá tolik resveratrolu, aby mohl účinkovat jako v pokusech.

Proč nebrat místo vína tablety resveratrolu?

Pokusila se o to známá velká farmaceutická firma Glaxo. Ta investovala značné prostředky do výroby tabletového resveratrolu a slibovala si značný profit. Tato firma však v prosinci roku 2010 výrobu resveratrolu ukončila pro zdravotní komplikace, těžké postižení ledvin, které vyvolával.

Podvody Dr. Dipaka Kumara Dase

Druhou ránu zasadila pověsti o účincích resveratrolu aféra Dr. Dipaka K. Dase, ředitele Kardiovaskulárního výzkumného centra University v Connecticutu. Dr. Dipak K. Das se zabýval výzkumem resveratrolu. Jeho publikace jednoznačně svědčily o tom, že resveratrol je příčinou příznivého účinku vína na lidské zdraví. V poslední době však vznikl ve vědeckém světě obrovský skandál. Bylo totiž bezpečně prokázáno, že své výsledky, které měly zdůvodňovat prospěšnost resveratrolu, po dobu nejméně 7 let ve více než 100 případech zfalšoval. Dr. Dipak K. Das byl zbaven všech funkcí na universitě i v redakčních radách a za rok, v roce 2013 zemřel ve věku 66 let. Přestože pověst resveratrolu utrpěla, víno i nadále má v malém množství své příznivé zdravotní účinky a je jasné, že to není resveratrol, který je jejich příčinou."

0/0
28.4.2016 21:37

A91n66t34o20n56í12n 61S79v75o34b46o71d80a 3364733239322

Nahradit přírodní cukr chemickou náhražkou může jen sebevrah :-(

+1/0
28.4.2016 18:52

P28a91v51e21l 40S57o98b88o51t40k75a 5740254

R^

A ještě bych doplnil, ani LIGHT výrobky - např jogurty.

Snižujete si tak příjem vitamínů rozpustných v tucích ze stravy a ženy se pak diví že mají problém s otěhotněním.

0/0
28.4.2016 17:38

K24a94m83i19l 11M23o71r76c17i45n31e45k 3446646356226

Mam 2. Zjistenou dva roky, jsem na inzulinu 4x denne a zlepseni zazivam nyni, kdy snizuji hladunu inzulinudiky tomu, ze jsem se dokazal zbavit stresu. Stres je podle me hlavnim spoustecem cukrovky...diky tomu mam sanci dostat cukrovku pod kontrolu tak abych si nemusel pichat inzl a brat trebas jen prasky...ta zivotosprava je dulezita, ale psychika to je to jádro pudla..

+6/0
28.4.2016 14:57

T51o18m34á61š 57V81o80d24i15č80k35a 6760208678596

Myslím, že ten tzv "zabiják" dneška je právě stres.

+3/0
28.4.2016 15:00

J31a14n10a 19S31t75e96h26l71í10k60o50v84á 2169880940226

ale jak se dá zbavit stresu? :-/

0/0
28.4.2016 15:52

M44i62l39o87s66l49a62v 65U23r13b94a95n 4418459980953

Metodou hlavního článku = uměním vědět, na co se můžete slušně řečeno vykašlat.;-)

0/0
28.4.2016 16:05

J76a70n24a 39S64t26e89h75l21í18k89o57v31á 2399380980916

:-) když to bohužel někdy nejde...

+1/0
28.4.2016 18:18

B40e63n 75P15a30v43k47a 1597553657621

Jste genius a nebo prostě nemáte žrát!

0/0
28.4.2016 16:17

E92v30a 75H67u25r50t87o39v27a 9804826796458

Nejíst cukr a pohyb. Easy

+1/0
28.4.2016 12:15

Z49d21e54n41e71k 18B90o72h65a95c49e14k 1458297707509

Dojem, ze kdyz se nebude konzumovat cukr, bude pohyb a nebude tedy cukrovka, je z medicinskeho hlediska nesmysl. Easy

+3/−1
28.4.2016 13:27

E80v91a 14H70u34r22t28o86v24a 9884166876508

No, tak já si troufám tvrdit, že pokud budou lidé žít zdravě a budou mít dostatek pohybu, tak se diabetu II. typu na 99% vyhnou.

+2/0
28.4.2016 13:42

J69a73n59a 80B95o68u80l31o91v28á 7820566701291

Hahaha, takže můj otec je ta jednoprocentní výjimka? Nikdy neměl ani nadváhu, sportuje i dnes v 85 letech a stejně mu ji po šedesátce diagnostikovali.

0/0
28.4.2016 13:50

M78i27c20h15a67e67l75a 10N89o74v74á25k97o36v53á 8570288848831

jedničku nebo dvojku? Je na inzulinu nebo ne?

0/−1
28.4.2016 13:59

J25a36n75a 53B63o33u12l69o58v10á 7850866761511

Dvojku, samozřejmě - myslela jsem, že je to vzhledem k článku jasné. ;-)

0/0
28.4.2016 17:55

J97a32n 44F71r94o81l82í11k 6966590905304

Starým lidem přestává fungovat více věcí, nejen slinivka. Ta rada lékařky i tvrzení paní Evy platí obecně pro populaci +40, kterým se zakulacují tvary dík nedostatku pohybu a nadbytku příjmu. Lakonickou větu "nejíst cukr a pohyb" bych přece jen rozšířil. Nejíst přídatný cukr a ten co je obsažen v přílohách a pečivu hlídat. Já si přílohy vážím a celkový příjem a výdej eviduji. Podařilo se mě celkem jednoduše t.j. ukázněnost v jídle a denní výdej v pohybu min. 500 kcal zhubnout a dostat cukr v krvi pod kontrolu. Nejvíc si cením úbytku 9 cm v pasu.

+4/0
28.4.2016 14:34

E92v64a 32H64u73r35t37o85v44a 9484516516658

Tak určitě hodně záleží i na tom, co jí. Já jsem psala o tom, že zdravý životní styl a pohyb diabetes dokáží v 99% eliminovat. Ne o tom, že je někdo hubený a sportuje. Znám lidi, kteří nadváhu nemají a ládují se sladkým od rána do večera.

0/0
28.4.2016 18:17

Z51d43e65n16e50k 89B88o87h47a56c38e31k 1228567887129

No, tak ja si troufam tvrdit, ze to drtiva vetsina lidi v CR vi, neb to neni nic noveho.

+1/0
28.4.2016 17:40

E42v34a 77H93u72r12t18o14v36a 9444216616488

Tak to si nemyslím. Jinak by si dobrovolně nehuntovali tělo.

0/0
28.4.2016 18:11

Z64d62e83n91e29k 38B40o48h45a90c19e11k 1408157267749

Huntovali; viz v nadmerne mire napr. koureni, alkohol, opalovani..... a to vcetne lekaru.

0/0
28.4.2016 18:56
Foto

M36i52r22o80s96l42a16v 27S72t71e78i41n57e11r 4230542760366

Sotva. Cukrovku II. typu měly mnohé generace před námi, jenom o tom nevěděly. Měření glukózy v krvi je teprve v 80. letech běžné, předtím v moči, ale to bylo už při vysokých hodnotách možné.

Je to zkrátka dědičné, vyhnout se tomu znamená o tom především vědět a nejíst zmrzlinu.

0/0
28.4.2016 21:01







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.