Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Čechům začalo chutnat pivo Ale i speciály. S kupony je koupíte se slevou

Češi i Češky se v poslední době objevují nové pivní světy - roste zájem o produkce minipivovarů, ale i piv typu Ale, Stout nebo pivní speciály. Pokud se v nich nevyznáte, nabízíme vám vysvětlení základních pojmů. Skvělá piva můžete nyní navíc nakoupit s kupony Nákupů Ona Dnes se slevou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V98e18r37o18n70i53k95a 70S93i35m23u34n41k93o61v63a 8347980935452

Nejlepší piva jsou stejně belgický

0/0
21.3.2016 15:57

M93a39r25t11i60n 91J12i68r26o78u45s46e32k 7666535795968

Mě nikdy chutnat nepřestalo. Nicméně se mohu podělit se zkušenostmi s pivem Krakonoš. Jedenáctka z Krkonoš je vynikající, nicméně, abyste docílili plnější, plně rozvinuté chuti, nechte sud 14 dní stát někde v chladnu a klidu. Pěkně to pod tlakem dokvasí a pak nemá chybu.

0/0
21.3.2016 9:54

J49a62n 44P46o97l12á79k 3471793828877

Krakonoš je výborný, já mám rád dvanáctku R^

0/0
22.3.2016 12:03

M10i69c73h21a76e10l 48M68e91n35s57i78k 8511376540252

Z nouze ctnost.

Protože (dřívější) PIVO-vary dnes, sloučeny, pod jakýmisi koncerny, produkují jen "spodně kvašené normalizované scanky" - počínaje Krušovicemi přes Radegast až po ten slavný Prazdroj (měl bych jmenovat i Starobrno, ale to se nepočítá, to produkovalo scanky i předtím) -,

Češi musejí hledat jinde - a svrchně kvašená piva jsou dobrá volba. Jen abychom se je naučili vařit.

0/0
20.3.2016 23:27

J89a75n 12P73o50l80á65k 3841463588987

Nebo pít klasické piva vařená v jiných než "euro" pivovarech...

0/0
22.3.2016 12:04

Z95d36e45n62ě79k 18S23k68ř55i15v34a69n 5324270839866

"Čechům začalo chutnat pivo"? Co je to za nesmysl? Pivo Čechům chutná dávno, však se taky drží několik let na 1. místě ve spotřebě.

+5/0
20.3.2016 7:36

G71a91b82r92i19e53l 85M89a70r77c19e47l 6283140876734

Ale mam rad, hlavne IPA, a tak jsem byl zvedavy na cesky Ale od Bernardu. A musim bohuzel rict, ze to bylo jedno z nejhorsich piv, co jsem kdy mel. Mel jsem problem ho dopit cele. :-/

+1/0
20.3.2016 0:00

T27o11m52á42š 56T71a76t69í37č67e97k 5200652160788

Bernard bohužel zklamal. Ne že by to byl úplný propad, ale ambice kdysi byly vyšší.

+3/0
20.3.2016 0:44

G55a65b93r93i92e62l 64M88a51r49c55e91l 6113980746494

Urcite. Ja se dost tesil, az ho vyzkousim.

0/0
20.3.2016 14:09

M51a26r59t51i30n 74K51o39ž98í24n 1225656501550

Z toho mainstreamu je docela dobrá IPA z Náchoda a taky je velice dobrá IPA z Vysokého Chlumce.

0/0
20.3.2016 21:31

D75a33n64i98e62l 81N34. 19P94o20k62o21r10n91ý 6117796755701

No, to jsou kydy. Akurát pro oněnku Rv

+1/−3
19.3.2016 21:15

M61i28c55h93a15l 63K58u80t23á63l94e77k 9505986488954

Rád bych podotknul že v článku je chyba:

„Nejsilnějším pivem světa byl ještě nedávno Snake Venom „Hadí jed“ ze skotského pivovaru Brewmeister se svými 67,5 % alkoholu.

-podle tady tohoto by to pivo bylo silnější než slivovice (ta má kolem 50% alkoholu) tak vysokých koncentrací se dá dosáhnout jen pomocí destilace ;).

Jedná se tedy o stupňovitost piva

jinak já sem velkým příznivcem pivních speciálů a rozmanitosti pivních stylů, neustálé pití 11° či jiného piva považuji za pivní analfabetismus a zbytečné ochuzování se o jiné daleko zajímavější chutě ! ;)

+4/−4
19.3.2016 17:52

T73o31m36á12š 46T92a25t42í30č49e88k 5180732590388

Jedenáctky se dneska pijó na žízeň. ;-)

0/0
20.3.2016 0:42

M28a48r51t13i32n 98K81o28ž10í49n 1805676691240

Poměrně dost se dá zesilovat pivo tzv. vymražováním, kdy se oddělí voda která zmrzne od lihu. Pil jsem jednou nějaký speciál z Rakouska vyráběný touto cestou o obsahu kolem 35% alkoholu (pokud by mě neřekli že je to pivo, považoval bych to za nechutný likér), ale že se dá takto dosáhnout 67.5% alkoholu pochybuji.

0/0
20.3.2016 21:35

P27e69t62r 72Č13e27r78m53á72k 9348675139230

Článek hezkej ale Berkovy komentáře jsou v kontextu s realitou perly. Především zmínka o tom jak musí ležák ležet, což je v situaci kdy v Plzni jedou všechnu klasiku jenom přes CKT opravdu úsměvné.

+4/0
19.3.2016 14:35

T72o65m74á49š 16T63a34t75í38č97e94k 5250962910138

Že mám zrovna náladu, tak to postnu tady: su vinař, což samozřejmě pití piva nevylučuje. Ale právě zrušení toho uležení bylo naprosté zřícení kvality piv. Asi díky tomu dneska, když chcu jít na pivo, mám kam, ale se zmíněným pivovarem to nemá nic společného ani omylem. Ale k věci: to, čemu se u piva říká ležení, to je to samé jako u vína archivování. Setrváním v klidu, tmě, tichu a stabilní nízké teplotě dochází k vyrovnání chuti, ve zkratce, že potom není v puse extra voda, líh, kyselina a cukr, ale že ty složky splynou a vzniknou krásné chutě a aromata.

Jedná se o poslední stupeň tvorby vína, který dokáže zvednout hodnotu nejvíc ze všech výrobních kroků. Tož jenom tak, mimochodem.

0/0
20.3.2016 0:59

M35a61r64t35i54n 27K13o78ž35í45n 1695416591740

Nemáte pravdu. Během ležení sice dochází k zakulacování chuti, ale především dochází k velmi pomalému dokvášení zbytkových cukrů. Toto dokvášení probíhá při teplotě kolem jednoho stupně a pod tlakem (narozdíl od hlavního kvašení, kdy to kvasí při teplotě kolem deseti stupňů a nádoba není pod tlakem). Tím, že to dokváší pod tlakem dochází k rozpouštění CO2 v pivu a tím se pivo sytí a získává říz. Dokvášení je nedílnou součástí technologického postupu výroby piva a není to nějaký bonus navíc. Pivo po hlavním kvašení (tzv. mladé pivo) nemá říz, páchne a je nevábné chuti, nepil byste ho.

0/0
20.3.2016 21:30

T75o27m44á29š 85T18a61t35í10č73e14k 5440472870708

Díky, pěkně vysvětleno (a logické). Není to přesto tak, že je to obdobné jako u vína: čím rychleji se to dokvašení provede, tím méně je dosažený výsledek "vyzrálejší"?

0/0
24.3.2016 17:50

J67a56r16o35m75í27r 20Č68e42c57h 1943688867482

Ono nekdy Cechum nechutnalo?Mam take rad dobre pivo ,piji je na chut a ne na mnozstvi.Problem je ze dnes v hospodach si clovek moc nevybere.Co kraj to regionalni pivovar a vsechny hospody okolo nic jineho nenabidnou.Treba Liberecky kraj vsechny hospody v mem okoli toci povine Svijany, ktere ja numuzu ani citit.Takze kdyz chci dobre pivko musim bud lahvove nebo vyrazit mimo.

0/−2
19.3.2016 14:13

L13u45c31i74a11n 62P80a60p95a20z82i50a10n 5604897301195

Není tak zle, také v Libereckém kraji najdete velké množství hospod, kde mají nejen Svijany. V nabídce je zde také velké množství i z malých pivovarů, minipivovarů z Libereckého kraje. A pokud jste opravdu z Liberecka, pak doporučuji vyrazit na pivní výlety i do blízkého zahraničí - čepovaná či lahvová piva z Německa i Polska, radost ochutnávat. Kdo hledá, najde. Rozhodně nejsou na Liberecku jen euro piva a Svijany.

+3/0
19.3.2016 19:26

R79u24d17a 67S87l63a16v82í56k 5643578126701

Ve středu jsem ochutna tři ale od polského minipivovaru Pinta. Amůžu opravdu doporučit.

+4/0
19.3.2016 13:55

L90u49c74i86a95n 37P81a68p45a35z89i17a59n 5944527341275

Znám, v Polsku je velké množství malých pivovarů, skupina PINTA zahrnuje více malých pivovarů. Takových skupin je v Polsku více. A často mohu říci, že piva z těchto malých minipivovarů jsou lepší než průměrné české piva a velmi srovnatelná s českými malými minipivovary. Pintu mohu také doporučit!

+1/0
19.3.2016 19:19

J58i78ř21í 48H24u53d78e80c 4252811259912

Jeste tak aby to pochopili majitele restauraci a netlacili vsude produkt plzenske chemicky

+7/−8
19.3.2016 12:07

D54a97n33i57e35l 29J43a74n22k64o 9619489490442

Koho chleba jis toho pisen zpivej - aneb kdo jim zaplati vybaveni toho cepuji. A ceskemu zakaznikovi to z cca 90% nevadi. Jeste jsem nevidel hosta kterej vesel do hospody a kdyz zjisti co cepuji slusne podekoval a odesel. Zabrbla a stejne si objedna ....

0/0
19.3.2016 12:22

L88u27k60a37s 67P63r58i39k15r78y89l 9321765948958

co mate za pivo? gambac? tak to nechci. toto jsem udelal mockrat

+5/0
19.3.2016 13:02

D16a80n55i66e76l 90J37a65n58k34o 9759189580142

A rekne ti nic jineho nemam, na vesnicich kde je jedna hospoda neni na vyber .... Takze zustanes na matonce ;-(

0/0
19.3.2016 14:03

L93u26k72a97s 79P64r60i29k86r24y61l 9431245918538

kdyz chci pit, chodim do hospod, kde vim co maji a kde mi chutna. pokud se nekde stavuji na jidlo nebo neco, tak to pivko v k tomu obedu proste ozelim

+7/0
19.3.2016 14:09

J67a13n 51P48o78l16á83k 3161803718537

No já jsem seděl v hospodě, kde se točí europatok, jen v případě nějakého posezení v rámci práce, jinak si pečlivě vybírám. A nejsem sám, nejsem :-)

+7/0
19.3.2016 13:04

L60u60k12á13š 90Š54l98e34h20o62f26e33r 1953399455859

Jste náš hrdina ;-D;-D;-D

+1/0
19.3.2016 16:08

J92a41n 14P43o75l44á22k 3891313338697

Já vím, děkuji za uznání R^

0/0
19.3.2016 17:26

M79a96r20t19i90n 35M36i14k98o27l83á32š16e43k 7890810903

Bernard Bohemian Ale R^

0/0
19.3.2016 12:04

A50l78e55š 18J43a30v89ů74r75e38k 2762269480210

není špatný, ale typický ALE má být hořký ...

0/0
19.3.2016 13:00

L80u66k83a28s 36P98r52i34k97r69y35l 9451675188188

zaprve zbytecne voltazni, co do chuti slabsi prumer

0/0
19.3.2016 13:03

L97u98k84a62s 30P48r52i77k61r45y76l 9291435248958

co voltaze myslim, ze to rozhodne neni ale, kterej se da lit celej vecer :) a jako lahudka jeden a zdar, tak to radeji volim jine znacky

0/0
19.3.2016 13:04

T58o86m59á15š 13H64o32l25e62k 5815470261797

V Anglii a v USA jsem pil lepší ALE

+1/0
19.3.2016 13:08

J84a82n 97S61o81u65k77u38p 1904634286725

..nejhnusnější ejl na trhu.

+6/0
19.3.2016 13:37

R38u87d32a 81S59l79a18v20í11k 5213478846611

Měl jsem i horší, např Gwern nebo Bobr.

0/0
19.3.2016 13:53

G15a52b74r83i32e79l 81M32a71r92c77e47l 6243470776464

Souhlas. Taky jsem zatim neochutnal horsi.

0/0
20.3.2016 0:04

L67u66k33a41s 42P73r75i98k42r13y12l 9381155778728

ze se zrovna berka vyjadruje i k psenici :D ten jejich fenix to je opravdu zazrak :D

+1/0
19.3.2016 11:45

T44i22b10o76r 22V12i54z68v82a46r49y 9664944533445

No spíš než třetinku místo 3 tuctových piv si dám tři kvalitní místo 5 obyčejných. Takový Kout nebo Matuška...

+7/−1
19.3.2016 11:29

P44e42p40a 73Č43u54m23p52e28l40í76k 7757518284773

Piv je celá řada. je super, že to pije více lidí na chuť. Často si někdo myslel, že pivo je na žízeň.

Přitom jedno chutná ovocně, další jako káva, nebo sladce apod...Je toho moc a každý si tam najde to svoje na chuť. Nebo belgické čokoládové je skvělé.

Jsou tam větší variace jak u vína.

+8/0
19.3.2016 11:19

T52o26m92á30š 43H35o24l69e64k 5435230961507

Cpát do piva cizí příchutě a nazývat to pivo je úchylné. Pivo je pivo a limonáda je limonáda, kakao je kakao. Dostatečnou variabilitu piv vytváří už různé odrůdy základních vstupních surovin a způsob výroby (kvašení, vaření, uležení)

+1/−7
19.3.2016 13:07

J94a92n 16S80o54u97k67u69p 1964414446275

Příchutě ovoce, či kávy, jsou dosažitelné pomocí variability surovin a postupů, takže ten komentář je uplně mimo.

+2/0
19.3.2016 13:42

T30o68m80á45š 45H36o12l49e15k 5925320721737

Ano, Guiness má příchuť kávy, protože se dělá z praženého ječmene. Znám i piva, která chutnají po ovoci díky odrůdy chmele nebo sladu. Ale já jsem psal o přidávání cizích ingrediencí jako jsou různé sirupy a případně zmíňována čokoláda, což se děje. Takže můj příspěvek není mimo.

0/0
19.3.2016 14:00

O20l18d29ř71i75c40h 30B56a72u57e35r 5333941309535

Čokoládové pivo se dělá z čokoládového sladu.

+1/0
19.3.2016 14:31

J59a18n 54S83o58u12k22u65p 1434334286165

Čokoládové pivo se dělá z čokoládového sladu (ano, některé přidávají čokoládu), ovocné tóny jsou typické pro mnoho svrchně kvašených piv. Těžko říct, co to znamená ́pivo je pivo ́, když původně pivo bylo něco uplně jiného a existuje obrovské množství receptů a procedur pro vaření piva. Stačí se podívat do nedávné historie, jak u nás vypadalo pivo ještě před vynálezem dekokce.

Do piva se může dávat kdeco, tradičně se to tak dělá, to je jen utkvělá česká představa, že pivo začíná a končí u ležáku a jenom jedna podoba piva je tím pivem. Přitom je u nás oblíbené medové pivo, což je v podstatě to samé a nikomu to nepřijde divné. Vznik IPY, APY atd. je provázen jednou velkou improvizací, pivo má ve skutečnosti velmi svobodnou filosofii, těžko se dá určit, kdy to pivo ještě je a kdy už ne.

+4/0
19.3.2016 15:26

J20a56n 45N11o69v43á17k 6444884

Český ležák je takový podivný kult. Není spojen s žádným lepším stolováním, vlastně je to čistě buranské pití.

Těžko říci, proč jsme na něj tak hrdí. Možná pro tu lidovost... V podstatě je to takový Zeman mezi nápoji .)

+4/−31
19.3.2016 10:25
Foto

R48i96c31h11a23r69d 57P21o54l21á50š16e58k 9884953480489

Jaký podivný kult? Je to prostě jeden z nejrozšířenějších druhů piva.

+4/0
19.3.2016 11:00

M24i70l96o52š 85S47t57r33a20d98i36o55t 3641892861854

To se přeci nevylučuje.

+2/0
19.3.2016 11:10

J64a21n 20N33o81v44á41k 6634544

Nejen že nevylučuje, mně se zdá, že to spolu naopak souvisí.

Když kult, tak musí jít o rozšířený jev.

+2/0
19.3.2016 11:24







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.