Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Marmeláda i polévka. Pomerančové recepty, co vás napumpují vitaminem C

Šťavnaté pomeranče jsou skvělé k zahnání zimních chmur a vylepšení chuti jídel o exotický rozměr. Připravte si krevetový salát se zálivkou z pomerančů, nevařenou polévku z mrkve a pomerančové šťávy, pomerančové cupcakes nebo domácí citrusovou marmeládu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M96i27l65e69n30a 77B49i88g37a71s95o92v82á 1674701896878

Pomerančová marmeláda je jemnější, když se přida 1-2 dcl portského

0/0
28.2.2016 11:52

M63i98c14h61a80l 26M37i23l40l61e37r 9326692469152

jeste lepsi je s pridanim skotske. Klasika.R^

0/0
28.2.2016 17:28

T13o33m28á86š 56T70a21t86í19č80e92k 5440842930158

Dobrá diskuse o céčku, jak ho strašně zničí vaření. Nojo, pravda, ubude, ale není to na paleogastrickou revoluci.

Víc mě ovšem baví, jak všichni tito fanatici zapomněli na takové nápoje, ve kterých je céčka víc než dost: zelený čaj a víno. A to člověk kvůli tomu nemusí vůbec nic dělat, to pije za zdravého duševního stavu sám od sebe! :-)

0/0
28.2.2016 1:18

M21i51c60h43a51l 80M89i57l44l46e48r 9426172479872

nikdo nezapomnel, ale vino a zeleny caj jsou tady O/T, protoze rec i clanek je o pomerancich. Schvalne si ho precti.;-)

0/0
28.2.2016 9:24

T61o14m11á59š 86T78a43t51í13č40e92k 5870272520988

Ta souvislost je taková: diskuse o marmeládách -> diskuse o úbytku céčka při tepelné úpravě -> moje popření nutnosti přehnaného chránění céček před úbytkem při zdravé životosprávě.

0/0
28.2.2016 10:55

T33o92m38á45š 55T25a80t19í12č63e32k 5430702510208

Marmelády ať si dělají z pomerančů v Anglii. Marmeláda z lesního ovoce stejně obsahuje víc všeho, akorát by to bylo v rubrice "Džem". :-P

0/0
28.2.2016 1:04

J31a77n79a 70B91o41u39l82o44v27á 7410186191401

Tohle už je vrchol. To už autor neumí rozlišit mezi hovorovým a spisovným výrazem? V ingrediencích je totiž napsaná perla - "rostlinnýho tuku".

+1/−1
27.2.2016 19:17

R21a86d12o39s91l46a25v 49K78l11a41u45d33a 5914568334562

A každý pomeranč znehodnotíme 1/4 kilem cukru. :-P

+8/0
27.2.2016 15:38

R98a79d60i30m 71S19v46o80b17o91d62a 9543119386822

kolik vitaminu c obsahuje marmelada uvarena z pomerance?

+9/0
27.2.2016 12:24

M71i98c70h51a44l 41M40i59l72l15e38r 9116682599942

po 20 minutach vareni!;-D

+2/0
27.2.2016 17:22

M16a89r86t93i84n 18J38u79r89e25č91k92a 2203394321851

cokoliv vařeného neobsahuje moc vitámů, vitamíny dokonce ničí i obyčejný ocelový nůž, proto ti co chtějí max. využití vitamínů z ovoce a zeleniny používají keramické nože

0/−1
27.2.2016 20:32

M33a10r13t61i60n 92K85o80ž21í67n 1495106571650

A proto si všichni to zdravě žijící rawisti a spol připravují smoothies a ty mixéry mají nože z peří že. Kolik asi tak zabere řez ocelovým nožem z celkového objemu ovoce a kolik zabije vitamínů. To jsou zase keci....

0/0
27.2.2016 21:44

J79a45n 21T56i96c56h63ý 8230442970638

Přesně tak. Ale vaření skutečně likviduje kyselinu askorbovou (vitamin C) dost drsně. Několika minutový var likviduje kolem 80 % obsahu. U marmelády může tím pádem zbýt tak 5 %.

0/0
27.2.2016 23:15

T69o89m61á29š 48T47a49t42í81č51e76k 5680562420548

Cokoliv ne, ani v kuchyních fanatiků. Nejvíc se schopností uchovávat céčko i při vysokých teplotách (vaření) vyznačují rajčata, ale i brambory. Představ si, když si umíš uvařit erteple, tak nejíš prázdný jídlo! No dovedeš si to představit? 8-o

0/0
28.2.2016 1:08

M96a10r22t72i50n 88V79á42c58l22a56v 3974818353390

A co citróny?

0/0
27.2.2016 11:39

M68a85r68t63i96n 32J94u29r91e28č11k59a 2243824371681

Někde jsem četl, že ani citróny nejsou až takový zázrak co se týče céčka a při chřipce proto nejsou až tolik spásou. Naopak velké jeho množství je v šípku, černém rybízu kupodivu brokolici. Na wiki pak píšou další zajímavost, že člověk je jeden z mála druhů na planetě, který si vitamín C neumí vyrábět organismem sám (syntézou). To bychom se měli, to bychom pak chřipky skoro vůbec neměli :-)

0/0
27.2.2016 20:30

J52a10n 63T11i66c22h31ý 8340232790208

Bohužel se šípek musí nějak tepelně upravit, takže z něj moc nezbyde. Nejlepšího poměru cena/výkon dosahuje zřejmě paprika.

0/0
27.2.2016 23:16

T29o69m36á90š 51N60o56v22á17k 5814877779579

Z vitaminu se dela hrozna veda. Ano, nase tela bez nich nemuzou zdrave fungovat, ale i nektere vitaminy jsou ve vyssich davkach pro telo toxicke. Cpat do sebe vitaminy horem dolem k nicemu nevede. Je to jen vyhazovani penez. Pestra strava zaruci pravidelny prijem vsech dulezitych zivin do organismu.

+6/0
27.2.2016 11:35

J73a15n 92T80i31c87h29ý 8270752830868

Vitamin C toxický není, prostě jen odejde z těla pryč. Koňské dávky přírodního vitaminu C tak mohou při běžných onemocněních pomoci. Využije se kolik je třeba a zbytek odejde.

0/0
27.2.2016 23:17

T54o81m70á38š 12N72o46v38á83k 5514837109319

Psal jsem nektere vitaminy, ne o vitaminu C. Jelikoz jsem vystudovany farmaceuticky laborant, tak bych o tom mel neco vedet.

0/0
28.2.2016 12:06







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.