Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Marmeláda i polévka. Pomerančové recepty, co vás napumpují vitaminem C

Šťavnaté pomeranče jsou skvělé k zahnání zimních chmur a vylepšení chuti jídel o exotický rozměr. Připravte si krevetový salát se zálivkou z pomerančů, nevařenou polévku z mrkve a pomerančové šťávy, pomerančové cupcakes nebo domácí citrusovou marmeládu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M31i41l16e88n63a 90B94i50g84a98s73o79v50á 1304701526908

Pomerančová marmeláda je jemnější, když se přida 1-2 dcl portského

0/0
28.2.2016 11:52

M67i90c83h98a31l 31M22i45l43l31e34r 9936172969872

jeste lepsi je s pridanim skotske. Klasika.R^

0/0
28.2.2016 17:28

T49o86m68á31š 70T94a88t52í87č55e72k 5590882600858

Dobrá diskuse o céčku, jak ho strašně zničí vaření. Nojo, pravda, ubude, ale není to na paleogastrickou revoluci.

Víc mě ovšem baví, jak všichni tito fanatici zapomněli na takové nápoje, ve kterých je céčka víc než dost: zelený čaj a víno. A to člověk kvůli tomu nemusí vůbec nic dělat, to pije za zdravého duševního stavu sám od sebe! :-)

0/0
28.2.2016 1:18

M66i24c71h85a65l 31M18i69l10l29e70r 9556412659112

nikdo nezapomnel, ale vino a zeleny caj jsou tady O/T, protoze rec i clanek je o pomerancich. Schvalne si ho precti.;-)

0/0
28.2.2016 9:24

T42o87m20á33š 92T80a97t98í57č12e24k 5120372350718

Ta souvislost je taková: diskuse o marmeládách -> diskuse o úbytku céčka při tepelné úpravě -> moje popření nutnosti přehnaného chránění céček před úbytkem při zdravé životosprávě.

0/0
28.2.2016 10:55

T42o60m59á76š 17T61a18t51í75č79e79k 5850492600258

Marmelády ať si dělají z pomerančů v Anglii. Marmeláda z lesního ovoce stejně obsahuje víc všeho, akorát by to bylo v rubrice "Džem". :-P

0/0
28.2.2016 1:04

J63a32n51a 55B67o62u36l94o78v86á 7660656691701

Tohle už je vrchol. To už autor neumí rozlišit mezi hovorovým a spisovným výrazem? V ingrediencích je totiž napsaná perla - "rostlinnýho tuku".

+1/−1
27.2.2016 19:17

R62a92d81o97s67l68a20v 77K33l13a92u90d22a 5394538164412

A každý pomeranč znehodnotíme 1/4 kilem cukru. :-P

+8/0
27.2.2016 15:38

R47a82d93i78m 71S56v69o72b44o46d80a 9723199516912

kolik vitaminu c obsahuje marmelada uvarena z pomerance?

+9/0
27.2.2016 12:24

M46i87c81h97a80l 28M80i50l47l40e29r 9586632559322

po 20 minutach vareni!;-D

+2/0
27.2.2016 17:22

M81a87r47t49i82n 71J90u97r15e33č18k62a 2303864471671

cokoliv vařeného neobsahuje moc vitámů, vitamíny dokonce ničí i obyčejný ocelový nůž, proto ti co chtějí max. využití vitamínů z ovoce a zeleniny používají keramické nože

0/−1
27.2.2016 20:32

M81a21r55t12i39n 41K71o87ž60í96n 1455626581230

A proto si všichni to zdravě žijící rawisti a spol připravují smoothies a ty mixéry mají nože z peří že. Kolik asi tak zabere řez ocelovým nožem z celkového objemu ovoce a kolik zabije vitamínů. To jsou zase keci....

0/0
27.2.2016 21:44

J92a23n 49T61i57c43h32ý 8360782100488

Přesně tak. Ale vaření skutečně likviduje kyselinu askorbovou (vitamin C) dost drsně. Několika minutový var likviduje kolem 80 % obsahu. U marmelády může tím pádem zbýt tak 5 %.

0/0
27.2.2016 23:15

T81o58m88á27š 96T92a12t78í57č17e13k 5600262900208

Cokoliv ne, ani v kuchyních fanatiků. Nejvíc se schopností uchovávat céčko i při vysokých teplotách (vaření) vyznačují rajčata, ale i brambory. Představ si, když si umíš uvařit erteple, tak nejíš prázdný jídlo! No dovedeš si to představit? 8-o

0/0
28.2.2016 1:08

M10a86r52t47i18n 41V84á22c19l67a10v 3714528243410

A co citróny?

0/0
27.2.2016 11:39

M12a20r16t29i79n 51J54u90r66e93č65k15a 2503194411961

Někde jsem četl, že ani citróny nejsou až takový zázrak co se týče céčka a při chřipce proto nejsou až tolik spásou. Naopak velké jeho množství je v šípku, černém rybízu kupodivu brokolici. Na wiki pak píšou další zajímavost, že člověk je jeden z mála druhů na planetě, který si vitamín C neumí vyrábět organismem sám (syntézou). To bychom se měli, to bychom pak chřipky skoro vůbec neměli :-)

0/0
27.2.2016 20:30

J57a51n 57T56i79c87h69ý 8680632690488

Bohužel se šípek musí nějak tepelně upravit, takže z něj moc nezbyde. Nejlepšího poměru cena/výkon dosahuje zřejmě paprika.

0/0
27.2.2016 23:16

T86o47m54á96š 95N40o45v49á65k 5184297579809

Z vitaminu se dela hrozna veda. Ano, nase tela bez nich nemuzou zdrave fungovat, ale i nektere vitaminy jsou ve vyssich davkach pro telo toxicke. Cpat do sebe vitaminy horem dolem k nicemu nevede. Je to jen vyhazovani penez. Pestra strava zaruci pravidelny prijem vsech dulezitych zivin do organismu.

+6/0
27.2.2016 11:35

J89a74n 80T22i19c58h23ý 8950432520428

Vitamin C toxický není, prostě jen odejde z těla pryč. Koňské dávky přírodního vitaminu C tak mohou při běžných onemocněních pomoci. Využije se kolik je třeba a zbytek odejde.

0/0
27.2.2016 23:17

T51o52m59á41š 30N37o65v26á16k 5284597539229

Psal jsem nektere vitaminy, ne o vitaminu C. Jelikoz jsem vystudovany farmaceuticky laborant, tak bych o tom mel neco vedet.

0/0
28.2.2016 12:06







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.