Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Děti bez lepku? Nesmysl. Vynechat by ho měli jen celiaci, tvrdí expertky

Chtějí vařit svým dětem co nejzdravěji, a tak z jídelníčku škrtli lepek. Jejich potomci tak drží bezlepkovou dietu, ačkoliv nemají celiakii. Zaručí jim to lepší zdraví, nebo spíš uškodí? Na to nejnovějším vydání odpovídá páteční magazín MF DNES Rodina DNES.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R74a12d54i27m 85K40o88k55t30a 7262377489729

Bezlepkový jídelníček bývá dietnější, protože z něj zmizí sušenky, uzeniny a také pečivo... to je teda blabol na treti. Mame v rodine bezlepkare, varim pro nej nekolikrat tydne plus snidane svaciny a teda uzeniny, susenky i pecivo se u nas nalezaji. Stejne tak slozite neplanujeme co budeme varit, proste si rekneme na co mame chut a uvarime to. Jedinej problem je verejny a zvlaste pak skolni stravovani, tam na bezlepkare opravdu nemysli.

0/0
7.2.2016 22:19

K74a30r23l39a 80N66o81v97á79k22o33v96á 1282110268758

Někdy se podivuji nad tím, že jsem vůbec dokázala do dnešního dne přežít, když všechno tak škodí.

+3/0
5.2.2016 12:49

A79n52d94r52e26a 46N71o82v87á 8114691936265

Když si člověk rozebere svůj jídelníček tak zjistí, že nejvíce prostě sní mouky. Nejsem zastáncem striktní bezlepkové diety, ale zastáncem výrazného omezení lepku v jídelníčku. Každý, ať si zkusí sám, co s ním několik měsíců s minimem lepku udělá. Za mne tedy - naprostá bomba.

0/0
5.2.2016 11:12

A84l11e28n73a 34V77e30s14e32l31á 3893621465758

Co si pod tím "naprostá bomba" mám představit?

Taky tu mouku v poslední době docela omezuju. Ani ne tak, že bych cíleně omezovala mouku, jako že spíš přidávám zeleninu, objevila jsem pro sebe dýně a batáty... a ta mouka se tím hodně vytěsnila. Jo, lépe tak sestavím jídelníček, aby mi dobře vycházel poměr bílkoviny-tuky-sacharidy a má to tak celkem pozitivní vliv na "povánoční redukci". Tj. ano, vyhovuje mi toto stravování. Ale že by naprostá bomba? To asi ne.

+2/0
5.2.2016 11:18

A32n42d93r87e21a 86N38o53v45á 8834531306585

tak u mne nastala úprava zažívání (celoživotní problém se zácpami je pryč), břicho mám ploché, takhle ploché jsem ho neměla nikdy v životě, výrazné vylepšení pokožky - za mne tedy - bomba.:-)

0/0
5.2.2016 11:38

A82l50e56n92a 65V22e14s63e36l31á 3783531765478

Aha... tak mě zelenina ve většim množství spíš lehce nadýmá, takže ploché břicho nic moc. Pokožka taky ne a zažívání bylo dobré vždycky...

Ale každopádně díky za odpověď.

+1/0
5.2.2016 11:42

J55a74n 29M72e61r62t10a 3952600541168

Počkejte, a jak konkrétně jste změnila stravu? Omezení lepku nemohlo být jedinou změnou. Podle čeho usuzujete, že za změnu zdravotního stavu může omezení lepku?

0/0
5.2.2016 21:32

J80a81r38o55m56í81r 88Š79r57á71m31e80k 3747966967332

Já zírám! Ta, která několik let používala falešné PhD, napsala i něco, co má hlavu a patu...

Každopádně Slimáková není skutečná odbornice, proto by si měla plkat na svém blogu, prodávat knihy svým ovečkám, ale rozhodně by neměla být prezentována jako odbornice na výživu.

0/0
5.2.2016 9:54

D70u67š15a72n 19Š67i19m90ů97n69e63k 9794671942828

Ono úplně stačí konzumovat primární potraviny: ovoce, zeleninu, maso, ryby, luštěniny, rýži a pít vodu a kvalitní víno a pálenku při nachlazení. Když si člověk dokáže odepřít všechny chemicky dochucované, rafinovaným cukrem slazené a 2 a více let trvanlivé polotovary :-) tak je úplně v pohodě.

+3/−1
4.2.2016 22:31
Foto

M54i94r47o58s40l31a34v 79S73t95e63i95n89e82r 6538474973645

S lepkem a mléčným cukrem se zabývají hypochondři. Ale když chcete ubrat z nadváhy, první co musíte vynechat, jsou rohlíky, knedlíky a pivo.

I když mají dost kalorií, neuškodí luštěniny, jako čočka, hrách, fazolky. Kysané zelí a okurky naložené v soli jsou také vhodné. Brambory v přiměřeném nožství, saláty v každém množství, na tvrdo uvařená vejce, avokádo, ryby v jakékoliv formě jsou optimální dieta, která nezpůsobuje nedostatek bílkovin, vláknin, hořčíku nebo draslíku. Máte-li však sklon ke křečím svalů, pak neváhejte a dopřejte si banán.

Turci nakládají do octa i syrovou zeleninu- mrkev, zelné listy, nedozrálá rajčata, květák a lák osolí , lehce opepří a ooctují- vitaminy zůstanou zachované. Karišik turču je základem i německé směsi zvané Leipziger allerlei. K redukční dietě bych důrazně doporučil i ostrý cayenský pepř- pul biber, čilí, samozřejmě nepřehánět, ale střeva se tím dokážou popohnat a tím snížit příjem kalorií. Pan Joule mi zatím nepřipadá příslušný. Žaludek uklidníte nejlépe podmáslím nebo jogurtem, namíchaným půl a půl s odstředěným mlékem a na špičku nože soli.

Kávy se nebojte, ale nezapomeňte do namleté kávy přidat špetku soli- neutralizuje to hořkou příchuť. Cukr je skoro jed- ochuzuje organismus o potřebné látky, dráždí pankreas, a je příčinou nadváhy zejména dětí a žen.

+2/0
4.2.2016 21:58

D65u75š34a91n 49Š43i71m24ů29n64e58k 9224341102888

De facto potvrzuješ to co jsi na začátku vyvrátil, protože to všechno zdravé co jsi vypsal je zároveň 100% bezlepkové

+3/0
4.2.2016 22:20

J75a48n 36M78e58r47t91a 3482420341978

Jakým způsobem by měl cukr ochuzovat tělo o potřebné látky?

+2/0
5.2.2016 1:03

E22l13i22š10k25a 26K25u80č13e39r16o29v12á 7979242683173

osobně se domnívám, že bezlepková dieta je návratem k přirozené stravě. sama jsem na to líná, no :-D

+1/−1
4.2.2016 21:16

K15a24t25e83ř39i95n10a 16V15ý21b29o15r28n83á 6840599249

Přirozené je jíst všechno, co jste schopná strávit.

+7/0
4.2.2016 21:18

J45i59ř21í 16L64i42b94e19r 6298850460412

Ano, samozřejmě s vámi souhlasím. Jen bych si dovolil zdvořile poznamenat, že Američané a Evropané jsou tímto konstatováním nadšeni, neb při jejich spotřebě masa mají podstatně větší šanci umřít na rakovinu tlustého střeva. ;-D

0/0
4.2.2016 21:49

J16a75r59o32m33í41r 37Š19r82á37m73e26k 3107186217142

Jen tak mezi námi, červené maso je skutečně poměrně spolehlivě prokázaný rizikový faktor pro kolorektální karcinom, ale relativní riziko červeného masa per se je poměrně malé. Takže rozhodně není věcně v pořádku hovořit o nějaké podstatně vyšší šanci.

+1/0
5.2.2016 9:57

J61i96ř20í 31L43i52b83e78r 6198950980592

Na jedné straně s Vámi samozřejmě souhlasím, na druhé straně je sic vědecky prokázané, že kouření má vliv na rakovinu plic, ale mnozí kouří do devadesáti let, a umírají na něco jiného. Přesto si myslím, že nějaký procentní nárůst oproti stravě, která obsahuje více vlákniny, tam bude. :-)

0/0
5.2.2016 15:54

K81a88t30e75ř23i69n72a 14V52ý54b94o59r53n31á 6140619319

Platí, že všeho s mírou. Což si národy, které si mohou dovolit cokoliv, velmi neradi připouštějí.

0/0
5.2.2016 18:03

J46i88ř63í 34L83i14b66e88r 6358200720332

Ano, ano, ano. Jen bych si dovolil podotknout něco o gramatice: národy - nerady ;-D

0/0
5.2.2016 20:53

D75u52š24a44n 38Š59i10m48ů53n49e85k 9484481982198

ani ne tak přirozené jako pestré a v podstatě zdravé stravě. Obiloviny a tudíž lepek je totiž téměř ve všem nezdravém, čím "zaháníme" hlad (bílé pečivo, sušenky, tyčinky ....) Když lepek nemůžeš, tak si prosťě tyhle svinstva plná éček nedáš.

+1/0
4.2.2016 22:22

J51a25n 71P89a30v79e26l 8873582198946

Obiloviny a lepek nejsou to samé. To je jako říci, že v autě je vždy benzín.

Obiloviny tvořili, co vím, stovky tisíc, možná desítky či stovky milionů let slušnou část našeho jídelníčku. Na obilovinách není nic špatného. Problém je v tom, že se šlechtili na větší objem lepku.

0/0
5.2.2016 16:37

A56l14e25n19a 34V43e62s41e28l78á 3523451195928

Otázka je, do jaké míry se slovo "přirozené" rovná "zdravé".

+2/0
4.2.2016 22:32

J54a61r81o92m48í77r 85Š45r14á57m47e20k 3477826127952

Co je přirozeného na tom nejíst semena trávin? A hmyz jíte? ;-)

+1/0
5.2.2016 9:55

D69a69l30i30b56o45r 81K74o26š78e74k 4802709191739

Kdo chce at ji, kdo nechce at neji. Sirit poplasne zpravy o jedech apod je ale proste hloupe. Jediny kdo na tom prodela jsou skutecni celitici, pro ktere je bezlepkove jidlo cim dal tim drazsi cim vic je trendy.

0/0
4.2.2016 20:59

E49l68i19š64k38a 36K73u90č71e58r12o64v23á 7749302353693

ale houby s octem. je tím levnější, čím větší je segment spotřebitelů a bezlepek se stává normou. drahé jsou vždycky jen speciality.

+5/0
4.2.2016 21:17

R33a68d65e13k 79V17o89k17á32l 1410428507214

Mně by zcela vážně zajímalo, jak se děti stravují v pracovní dny. Ve školní jídelně mají lepek prakticky denně. Nebo jdou domů a mají tam navařeno či namraženo? A jak to děti budou řešit, až pojedou se školou na výlet, na táboře, na lyžáku?

Ptám se z pozice otce sedmiletého celiaka, kterému denně do školky a nyní do školy musíme nosit doma uvařený oběd.

+7/0
4.2.2016 20:42

J12i28ř56í 44L47i26b40e65r 6548500610222

Přesně tak. Dceři manželka taky vaří a ve školní kuchyni jí jídlo ohřívají. Sice je to trochu nepohodlné, ale zato máme jistotu, že donesené jídlo dcera sní, protože jí chutná ;-D

0/0
4.2.2016 21:27

D71a16v25i79d 46H58o66l95c73m74a78n 8894845466879

Pravdou je, že dříve se chléb pekl z žita s zanedbatelným množstvím lepku. Takový chléb jsem měl u celiaka a lepší jsem nikdy předtím nejedl. :)

+4/0
4.2.2016 20:39

R11a74d30e14k 41V58o31k47á98l 1460668397814

BLP chleba je super (hlavně doma pečený)... jen je problém, že moc dlouho nevydrží čerstvý. A BLP rohlíky a housky jsou na tom ještě hůř.

0/0
4.2.2016 20:44

D19a38v67i24d 24H51o67l45c82m90a51n 8944835826259

Nevím, klasický rohlík je druhý den gumový.

+1/0
4.2.2016 20:48

J37i52ř77í 54L61i79b52e63r 6788290570792

Asi jste nikdy neslyšel o firmě Schär. Doporučuji se s ní seznámit, většina větších prodejen už jejich výrobky prodává.

0/0
4.2.2016 21:28
Foto

M23i83r77o79s10l91a36v 23S64t46e21i75n69e93r 6298654903385

Já žiji přes zimu v Bavorsku, tady mají všude skutečně žitný, t.j. od přírody tmavý chléb, třičtvrtě kila za 0,99 EUR. Přes léto jsem v ČR a kvalitní chléb musím vyhledávat, ty tmavé jsou jenom obarvené a z pšenice.

Skutečně žitný chléb vám vydrží vláčný skoro dva týdny, ta pšeničná obarvená buchta je tvrdá už druhý den.

+1/0
4.2.2016 22:09

M61a46r74t47i31n 71F92r87a84n29t39i84š13e44k 7935930863315

jenom proboha necpěte ten žitný chléb celiakovi. On je totiž sice od přírody tmavý, ale lepku obsahuje množství srovnatelné s bílou obarvenou pšenicí

0/0
8.2.2016 16:51

J97i23ř70í 94L90i56b11e72r 6158660770902

Odkdy je v uzeninách lepek? Myslím tím kvalitní uzeniny, a ne ta separátová svinstva... Článek psal odborník na slovo vzatý :-( Rv

+6/−1
4.2.2016 20:12

J84o32s97e87f 90V94a43l47a 9450553183163

lepek je treba i v whisky - proc by se do uzenin nepridaval skrob jako treba do jogurtu ? Bezlepkova bude jenom 100% sunka a tu sezenete tezko

0/0
4.2.2016 21:17

J13i51ř92í 34L61i17b40e74r 6108420430912

Maje doma celiaka (dceru), děkuji, "hraběcí" rady, či konstatování bez zkušeností nepotřebuji. Je i řetězec v ČR, který si zakládá na tom, že v uzeninách (a taky paštikách) žádný lepek není. A nepatří k drahým, co se týče ceny zboží. Dokonce mají i v nabídce kuchyně minimálně jedno bezlepkové jídlo. Že je lepek v pivu, s tím souhlasím, zda je i ve whisky (po destilaci), s tím se budu muset seznámit, ale nemyslím si to. Můžu se plést. :-)

0/0
4.2.2016 21:25

M25i90r50o82s90l30a97v 86H31ý16l 5385537619149

A proč byste si kupoval jakojogurt se škrobem, když si můžete koupit pořádný bez škrobu? Se šunkou je to zrovnatak, nekupujete pseudošunky.

+2/−1
4.2.2016 21:29

J56a13n98a 52B82o61u67l61o88v87á 7140186471531

Lepek není škrob. Škrob je sacharid, lepek je bílkovina.

+2/0
4.2.2016 22:14

K47a25t84e89ř64i94n75a 13V92ý64b54o35r20n28á 6800459649

Lepek je v té bagetě. Uzeniny mají zase jiné "neduhy". :-)

0/0
4.2.2016 21:17

J80a98n12a 83N71ě11m89e59č40k57o38v61á 3933854211596

Moje problémy s trávením po pečivu přestaly přesně ve chvíli, kdy jsem ho přestala kupovat a začala péct vlastní.

Takže můžete hádat, co si myslím o démonizování pšenice, a kdo má odvahu, přečtěte si složení baleného chleba. Oproti mouce, droždí a soli je to dost nechutné čtení.

Ještě se zamyslete, kam jdou prachy z bezlepkových diet a kolik jich je... a víc netřeba dodávat.

+5/−1
4.2.2016 19:35

J43i71ř67í 22L68i71b49e61r 6378940590282

Jednoduché řešení - kupovat rohlíky a chleba, které jsou doopravdy upečené a ne rozpékané (tedy ze zmrazených polotovarů napěchovaných chemií). Po rozpékaném pečivu mě pálila žáha tak, že jsem už dlouhá léta žádné raději nekoupil. :-)

+1/0
4.2.2016 21:32

A17l41e50š 69S16l68a52v66í53k 9568620536829

Mám bezlepkovou dietu. Napíšu to lakonicky - ta paní je hloupá.

+14/−2
4.2.2016 17:29

M98a14r63e27k 74Š40i69m67o23n 2604847198768

Máte alergii na lepek? Pokud ne, tak ji držíte úplně zbytečně.

+3/−5
4.2.2016 19:09

J52i21ř36í 61L31i43b16e39r 6418320250872

Zkuste se poučit, co je to alergie na lepek a co je to celiakie. Pak třeba napíšete i něco smysluplného ;-D

+2/0
4.2.2016 21:33

M91a86r27e68k 91Š88i25m15o67n 2844717458968

Budiž - pokud nemá celiakii ani alergii na lepek, tak nemá smysl ji držet.

+1/0
4.2.2016 22:44

J19i30ř28í 57L49i28b89e83r 6968900100552

S tím lze samozřejmě souhlasit :-)

0/0
4.2.2016 22:45

A27l93e40š 20S76l69a72v41í12k 9868480826499

Ano, mám alergii na lepek. Už 17 let. Nepřeji to nikomu. Mimochodem předtím jsem to napsal úplně jasně.

0/0
5.2.2016 6:42

A54l67e94š 92S71l83a35v64í26k 9348330856209

Ano mám. Již17 let. Předtím jsem to napsal úplně jasně.

0/0
5.2.2016 6:46

O82n82d95ř96e17j 88Š35i67n46d71l30e73r 2577178126715

Na druhou stranu je ale přenice ve stravě v podstatě zbytná, nepotřebná věc bez nějakého velkého nutričního přínosu. Dopřávám si ji jen zřídka jako pochoutku v podobě například kváskového chleba pod škvarky, carbonara nebo malého dortíku v kavárně. Kdysi jsem někde četl srovnání tradičních druhů pšenice jako durum nebo špalda s novými agresivně šlechtěnými plodinami a bylo to poměrně zajímavé čtění. A mám osobní zkušenost s tím, že žitno-špaldový dobře proleželý kváskový chléb například. nedělá an některým celiakům problémy.

+9/−3
4.2.2016 15:35

J16a42n 79D74v98o73ř31á88k 4143292253297

Co jsou "agresivně šlechtěné plodiny"? To se jim vyhrožuje při šlechtění násilím, nebo snížením dávky hnojiva???

+4/−2
4.2.2016 20:31







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.