Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Děti bez lepku? Nesmysl. Vynechat by ho měli jen celiaci, tvrdí expertky

Chtějí vařit svým dětem co nejzdravěji, a tak z jídelníčku škrtli lepek. Jejich potomci tak drží bezlepkovou dietu, ačkoliv nemají celiakii. Zaručí jim to lepší zdraví, nebo spíš uškodí? Na to nejnovějším vydání odpovídá páteční magazín MF DNES Rodina DNES.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R90a54d58i12m 66K74o32k78t34a 7742477219739

Bezlepkový jídelníček bývá dietnější, protože z něj zmizí sušenky, uzeniny a také pečivo... to je teda blabol na treti. Mame v rodine bezlepkare, varim pro nej nekolikrat tydne plus snidane svaciny a teda uzeniny, susenky i pecivo se u nas nalezaji. Stejne tak slozite neplanujeme co budeme varit, proste si rekneme na co mame chut a uvarime to. Jedinej problem je verejny a zvlaste pak skolni stravovani, tam na bezlepkare opravdu nemysli.

0/0
7.2.2016 22:19

K10a27r16l28a 71N39o16v24á68k70o36v69á 1772610178238

Někdy se podivuji nad tím, že jsem vůbec dokázala do dnešního dne přežít, když všechno tak škodí.

+3/0
5.2.2016 12:49

A94n98d54r31e48a 95N70o93v88á 8734581576565

Když si člověk rozebere svůj jídelníček tak zjistí, že nejvíce prostě sní mouky. Nejsem zastáncem striktní bezlepkové diety, ale zastáncem výrazného omezení lepku v jídelníčku. Každý, ať si zkusí sám, co s ním několik měsíců s minimem lepku udělá. Za mne tedy - naprostá bomba.

0/0
5.2.2016 11:12

A47l40e93n38a 23V35e95s69e82l64á 3543631835808

Co si pod tím "naprostá bomba" mám představit?

Taky tu mouku v poslední době docela omezuju. Ani ne tak, že bych cíleně omezovala mouku, jako že spíš přidávám zeleninu, objevila jsem pro sebe dýně a batáty... a ta mouka se tím hodně vytěsnila. Jo, lépe tak sestavím jídelníček, aby mi dobře vycházel poměr bílkoviny-tuky-sacharidy a má to tak celkem pozitivní vliv na "povánoční redukci". Tj. ano, vyhovuje mi toto stravování. Ale že by naprostá bomba? To asi ne.

+2/0
5.2.2016 11:18

A49n59d61r20e65a 38N74o91v89á 8354131566225

tak u mne nastala úprava zažívání (celoživotní problém se zácpami je pryč), břicho mám ploché, takhle ploché jsem ho neměla nikdy v životě, výrazné vylepšení pokožky - za mne tedy - bomba.:-)

0/0
5.2.2016 11:38

A38l96e79n57a 66V31e39s42e41l64á 3353211535388

Aha... tak mě zelenina ve většim množství spíš lehce nadýmá, takže ploché břicho nic moc. Pokožka taky ne a zažívání bylo dobré vždycky...

Ale každopádně díky za odpověď.

+1/0
5.2.2016 11:42

J56a50n 44M70e50r97t46a 3192820331458

Počkejte, a jak konkrétně jste změnila stravu? Omezení lepku nemohlo být jedinou změnou. Podle čeho usuzujete, že za změnu zdravotního stavu může omezení lepku?

0/0
5.2.2016 21:32

J82a64r66o21m37í46r 26Š83r37á25m21e25k 3437246317522

Já zírám! Ta, která několik let používala falešné PhD, napsala i něco, co má hlavu a patu...

Každopádně Slimáková není skutečná odbornice, proto by si měla plkat na svém blogu, prodávat knihy svým ovečkám, ale rozhodně by neměla být prezentována jako odbornice na výživu.

0/0
5.2.2016 9:54

D25u24š47a17n 80Š18i87m40ů31n48e37k 9654461382158

Ono úplně stačí konzumovat primární potraviny: ovoce, zeleninu, maso, ryby, luštěniny, rýži a pít vodu a kvalitní víno a pálenku při nachlazení. Když si člověk dokáže odepřít všechny chemicky dochucované, rafinovaným cukrem slazené a 2 a více let trvanlivé polotovary :-) tak je úplně v pohodě.

+3/−1
4.2.2016 22:31
Foto

M95i92r10o19s12l94a25v 79S97t94e42i23n23e35r 4230272340826

S lepkem a mléčným cukrem se zabývají hypochondři. Ale když chcete ubrat z nadváhy, první co musíte vynechat, jsou rohlíky, knedlíky a pivo.

I když mají dost kalorií, neuškodí luštěniny, jako čočka, hrách, fazolky. Kysané zelí a okurky naložené v soli jsou také vhodné. Brambory v přiměřeném nožství, saláty v každém množství, na tvrdo uvařená vejce, avokádo, ryby v jakékoliv formě jsou optimální dieta, která nezpůsobuje nedostatek bílkovin, vláknin, hořčíku nebo draslíku. Máte-li však sklon ke křečím svalů, pak neváhejte a dopřejte si banán.

Turci nakládají do octa i syrovou zeleninu- mrkev, zelné listy, nedozrálá rajčata, květák a lák osolí , lehce opepří a ooctují- vitaminy zůstanou zachované. Karišik turču je základem i německé směsi zvané Leipziger allerlei. K redukční dietě bych důrazně doporučil i ostrý cayenský pepř- pul biber, čilí, samozřejmě nepřehánět, ale střeva se tím dokážou popohnat a tím snížit příjem kalorií. Pan Joule mi zatím nepřipadá příslušný. Žaludek uklidníte nejlépe podmáslím nebo jogurtem, namíchaným půl a půl s odstředěným mlékem a na špičku nože soli.

Kávy se nebojte, ale nezapomeňte do namleté kávy přidat špetku soli- neutralizuje to hořkou příchuť. Cukr je skoro jed- ochuzuje organismus o potřebné látky, dráždí pankreas, a je příčinou nadváhy zejména dětí a žen.

+2/0
4.2.2016 21:58

D97u12š12a24n 56Š52i42m28ů82n70e10k 9864781742298

De facto potvrzuješ to co jsi na začátku vyvrátil, protože to všechno zdravé co jsi vypsal je zároveň 100% bezlepkové

+3/0
4.2.2016 22:20

J27a25n 33M22e35r37t44a 3252510731668

Jakým způsobem by měl cukr ochuzovat tělo o potřebné látky?

+2/0
5.2.2016 1:03

E94l62i26š13k23a 53K66u44č35e89r15o52v59á 7819362403943

osobně se domnívám, že bezlepková dieta je návratem k přirozené stravě. sama jsem na to líná, no :-D

+1/−1
4.2.2016 21:16

K37a11t32e75ř24i97n88a 22V86ý89b89o67r55n37á 6440299929

Přirozené je jíst všechno, co jste schopná strávit.

+7/0
4.2.2016 21:18

J35i39ř14í 38L14i64b60e87r 6688750670432

Ano, samozřejmě s vámi souhlasím. Jen bych si dovolil zdvořile poznamenat, že Američané a Evropané jsou tímto konstatováním nadšeni, neb při jejich spotřebě masa mají podstatně větší šanci umřít na rakovinu tlustého střeva. ;-D

0/0
4.2.2016 21:49

J96a80r40o98m43í91r 75Š58r68á15m49e39k 3237336857202

Jen tak mezi námi, červené maso je skutečně poměrně spolehlivě prokázaný rizikový faktor pro kolorektální karcinom, ale relativní riziko červeného masa per se je poměrně malé. Takže rozhodně není věcně v pořádku hovořit o nějaké podstatně vyšší šanci.

+1/0
5.2.2016 9:57

J17i90ř70í 21L27i30b76e96r 6368390750222

Na jedné straně s Vámi samozřejmě souhlasím, na druhé straně je sic vědecky prokázané, že kouření má vliv na rakovinu plic, ale mnozí kouří do devadesáti let, a umírají na něco jiného. Přesto si myslím, že nějaký procentní nárůst oproti stravě, která obsahuje více vlákniny, tam bude. :-)

0/0
5.2.2016 15:54

K62a10t56e64ř90i41n56a 89V55ý74b79o77r75n23á 6530959259

Platí, že všeho s mírou. Což si národy, které si mohou dovolit cokoliv, velmi neradi připouštějí.

0/0
5.2.2016 18:03

J79i51ř92í 57L69i27b57e58r 6468650980532

Ano, ano, ano. Jen bych si dovolil podotknout něco o gramatice: národy - nerady ;-D

0/0
5.2.2016 20:53

D10u33š31a38n 74Š11i14m24ů18n81e32k 9774211402388

ani ne tak přirozené jako pestré a v podstatě zdravé stravě. Obiloviny a tudíž lepek je totiž téměř ve všem nezdravém, čím "zaháníme" hlad (bílé pečivo, sušenky, tyčinky ....) Když lepek nemůžeš, tak si prosťě tyhle svinstva plná éček nedáš.

+1/0
4.2.2016 22:22

J25a57n 67P30a14v96e54l 8433812158936

Obiloviny a lepek nejsou to samé. To je jako říci, že v autě je vždy benzín.

Obiloviny tvořili, co vím, stovky tisíc, možná desítky či stovky milionů let slušnou část našeho jídelníčku. Na obilovinách není nic špatného. Problém je v tom, že se šlechtili na větší objem lepku.

0/0
5.2.2016 16:37

A15l51e20n97a 90V86e55s66e34l45á 3153751705988

Otázka je, do jaké míry se slovo "přirozené" rovná "zdravé".

+2/0
4.2.2016 22:32

J45a24r92o11m40í62r 29Š54r69á89m37e42k 3677546207282

Co je přirozeného na tom nejíst semena trávin? A hmyz jíte? ;-)

+1/0
5.2.2016 9:55

D27a36l33i33b90o15r 32K31o36š65e52k 4742349611539

Kdo chce at ji, kdo nechce at neji. Sirit poplasne zpravy o jedech apod je ale proste hloupe. Jediny kdo na tom prodela jsou skutecni celitici, pro ktere je bezlepkove jidlo cim dal tim drazsi cim vic je trendy.

0/0
4.2.2016 20:59

E58l32i16š21k94a 24K80u61č60e34r25o23v77á 7409462753373

ale houby s octem. je tím levnější, čím větší je segment spotřebitelů a bezlepek se stává normou. drahé jsou vždycky jen speciality.

+5/0
4.2.2016 21:17

R48a97d22e81k 84V65o75k24á87l 1360588647374

Mně by zcela vážně zajímalo, jak se děti stravují v pracovní dny. Ve školní jídelně mají lepek prakticky denně. Nebo jdou domů a mají tam navařeno či namraženo? A jak to děti budou řešit, až pojedou se školou na výlet, na táboře, na lyžáku?

Ptám se z pozice otce sedmiletého celiaka, kterému denně do školky a nyní do školy musíme nosit doma uvařený oběd.

+7/0
4.2.2016 20:42

J66i10ř21í 66L31i30b71e40r 6398650660112

Přesně tak. Dceři manželka taky vaří a ve školní kuchyni jí jídlo ohřívají. Sice je to trochu nepohodlné, ale zato máme jistotu, že donesené jídlo dcera sní, protože jí chutná ;-D

0/0
4.2.2016 21:27

D17a19v23i74d 84H54o97l27c54m62a52n 8764875816189

Pravdou je, že dříve se chléb pekl z žita s zanedbatelným množstvím lepku. Takový chléb jsem měl u celiaka a lepší jsem nikdy předtím nejedl. :)

+4/0
4.2.2016 20:39

R28a83d46e58k 52V94o60k23á57l 1910568677164

BLP chleba je super (hlavně doma pečený)... jen je problém, že moc dlouho nevydrží čerstvý. A BLP rohlíky a housky jsou na tom ještě hůř.

0/0
4.2.2016 20:44

D46a70v81i96d 15H71o70l89c89m68a88n 8194135126839

Nevím, klasický rohlík je druhý den gumový.

+1/0
4.2.2016 20:48

J89i21ř38í 58L13i46b35e80r 6858700150862

Asi jste nikdy neslyšel o firmě Schär. Doporučuji se s ní seznámit, většina větších prodejen už jejich výrobky prodává.

0/0
4.2.2016 21:28
Foto

M58i26r66o17s78l17a37v 44S57t57e79i15n97e90r 4480392730426

Já žiji přes zimu v Bavorsku, tady mají všude skutečně žitný, t.j. od přírody tmavý chléb, třičtvrtě kila za 0,99 EUR. Přes léto jsem v ČR a kvalitní chléb musím vyhledávat, ty tmavé jsou jenom obarvené a z pšenice.

Skutečně žitný chléb vám vydrží vláčný skoro dva týdny, ta pšeničná obarvená buchta je tvrdá už druhý den.

+1/0
4.2.2016 22:09

M55a68r14t48i83n 97F88r20a41n34t60i98š75e19k 7555550143825

jenom proboha necpěte ten žitný chléb celiakovi. On je totiž sice od přírody tmavý, ale lepku obsahuje množství srovnatelné s bílou obarvenou pšenicí

0/0
8.2.2016 16:51

J21i61ř60í 74L55i54b14e83r 6238460200732

Odkdy je v uzeninách lepek? Myslím tím kvalitní uzeniny, a ne ta separátová svinstva... Článek psal odborník na slovo vzatý :-( Rv

+6/−1
4.2.2016 20:12

J71o91s35e27f 65V66a13l60a 9370553743533

lepek je treba i v whisky - proc by se do uzenin nepridaval skrob jako treba do jogurtu ? Bezlepkova bude jenom 100% sunka a tu sezenete tezko

0/0
4.2.2016 21:17

J56i37ř68í 48L12i34b11e24r 6798860770982

Maje doma celiaka (dceru), děkuji, "hraběcí" rady, či konstatování bez zkušeností nepotřebuji. Je i řetězec v ČR, který si zakládá na tom, že v uzeninách (a taky paštikách) žádný lepek není. A nepatří k drahým, co se týče ceny zboží. Dokonce mají i v nabídce kuchyně minimálně jedno bezlepkové jídlo. Že je lepek v pivu, s tím souhlasím, zda je i ve whisky (po destilaci), s tím se budu muset seznámit, ale nemyslím si to. Můžu se plést. :-)

0/0
4.2.2016 21:25

M85i10r63o30s34l46a87v 24H47ý48l 5985427429189

A proč byste si kupoval jakojogurt se škrobem, když si můžete koupit pořádný bez škrobu? Se šunkou je to zrovnatak, nekupujete pseudošunky.

+2/−1
4.2.2016 21:29

J15a94n27a 57B17o67u14l32o15v17á 7520786821981

Lepek není škrob. Škrob je sacharid, lepek je bílkovina.

+2/0
4.2.2016 22:14

K66a33t94e72ř16i34n62a 45V42ý65b71o22r18n35á 6540239939

Lepek je v té bagetě. Uzeniny mají zase jiné "neduhy". :-)

0/0
4.2.2016 21:17

J59a42n16a 17N52ě16m21e81č54k92o78v57á 3843474341786

Moje problémy s trávením po pečivu přestaly přesně ve chvíli, kdy jsem ho přestala kupovat a začala péct vlastní.

Takže můžete hádat, co si myslím o démonizování pšenice, a kdo má odvahu, přečtěte si složení baleného chleba. Oproti mouce, droždí a soli je to dost nechutné čtení.

Ještě se zamyslete, kam jdou prachy z bezlepkových diet a kolik jich je... a víc netřeba dodávat.

+5/−1
4.2.2016 19:35

J64i29ř74í 42L73i79b96e74r 6498320140492

Jednoduché řešení - kupovat rohlíky a chleba, které jsou doopravdy upečené a ne rozpékané (tedy ze zmrazených polotovarů napěchovaných chemií). Po rozpékaném pečivu mě pálila žáha tak, že jsem už dlouhá léta žádné raději nekoupil. :-)

+1/0
4.2.2016 21:32

A81l23e89š 37S55l74a45v71í39k 9918550506499

Mám bezlepkovou dietu. Napíšu to lakonicky - ta paní je hloupá.

+14/−2
4.2.2016 17:29

M78a36r76e77k 96Š17i85m17o92n 2434917798438

Máte alergii na lepek? Pokud ne, tak ji držíte úplně zbytečně.

+3/−5
4.2.2016 19:09

J96i83ř91í 83L12i13b34e97r 6908270470142

Zkuste se poučit, co je to alergie na lepek a co je to celiakie. Pak třeba napíšete i něco smysluplného ;-D

+2/0
4.2.2016 21:33

M21a23r17e42k 33Š24i78m94o16n 2964127988678

Budiž - pokud nemá celiakii ani alergii na lepek, tak nemá smysl ji držet.

+1/0
4.2.2016 22:44

J63i25ř20í 15L88i42b56e40r 6708810610682

S tím lze samozřejmě souhlasit :-)

0/0
4.2.2016 22:45

A36l66e56š 58S32l41a32v65í63k 9898740616929

Ano, mám alergii na lepek. Už 17 let. Nepřeji to nikomu. Mimochodem předtím jsem to napsal úplně jasně.

0/0
5.2.2016 6:42

A23l48e85š 82S40l96a26v38í68k 9918960456649

Ano mám. Již17 let. Předtím jsem to napsal úplně jasně.

0/0
5.2.2016 6:46

O43n85d75ř31e59j 53Š80i75n76d64l56e62r 2827408476195

Na druhou stranu je ale přenice ve stravě v podstatě zbytná, nepotřebná věc bez nějakého velkého nutričního přínosu. Dopřávám si ji jen zřídka jako pochoutku v podobě například kváskového chleba pod škvarky, carbonara nebo malého dortíku v kavárně. Kdysi jsem někde četl srovnání tradičních druhů pšenice jako durum nebo špalda s novými agresivně šlechtěnými plodinami a bylo to poměrně zajímavé čtění. A mám osobní zkušenost s tím, že žitno-špaldový dobře proleželý kváskový chléb například. nedělá an některým celiakům problémy.

+9/−3
4.2.2016 15:35

J92a11n 32D96v66o12ř59á26k 4433532533927

Co jsou "agresivně šlechtěné plodiny"? To se jim vyhrožuje při šlechtění násilím, nebo snížením dávky hnojiva???

+4/−2
4.2.2016 20:31







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.