- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
No prijde mi trochu divne v clanku uvadeny bod "zakoureni" u slunencicoveho a repkoveho oleje - 240 stupnu u repky vs 110 u slunecnice? To mozna tak kdyz se srovna nerafinovany slunecnicovy s rafinovanym HORO, co neni uplne koser ne? Obecne slunecnicovy ma pri stejnem zpracovani "tepelnou stbailitu" o 20-30 stupnu horsi, rozhodne ne o 130 ..... vzdyt slunencicovy olej (upraveny HOSO) se pouziva pro sovoji odolnost vuci vysoke teplote i na smazeni chipsu...
Nejlepší jsou kokosovej a olivovej.
No jo, ale na tom si štědrovečerní řízek neusmažím
Nekdy ten (skoro) nejlevnejsi muze byt nejlepsi a z toho hlediska je repkovy idealni.
A obsahem nenasycenych m.kyselin je hodnotnejsi nez olivovy.
ale vážně. pro teplou kuchyni není nad sádlo
Jak to, dle clanku neni treba prepustene maslo o nic horsi.
když si zakouřim, tak už nevařim
Jinak např. na kvalitní hranolky doporučuji si vytavit lůj a opravdu si je nadvakrát osmažit ve fritéze v loji. Je to naprosto dokonalé.
pouzivam hlavne sadlo. obcas vyzkousim nejaky olej, ale sadlo zatim porad vitezi
Kyselina máslová v přepuštěném másle je nesmysl. Jde o kyselinu máselnou.
ný, natý, itý, ičitý, ový, istý, ičelý ... kdo si to má pamatovat? :D
máslová / máselná ... pro běžného čtenáře to vyjde nastejno. chemii v tom hledat nebude
Ted koukam jaky jsem to nouma - znal jsem jenom palmovy, slunecnicovy, olivovy a silikonovy. Pak indulonu
Důležité je na oleje koukat i z hlediska obsahu nasycených a nenasycených mastných kyselin.
Ty nasycený jsou nejvíc nezdravý a některý oleje jich mají fakt strašně moc, například palmáč, máslo a kokosovej olej.
Tady je hezkej názornej graf: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Comparison_of_dietary_fat_composition.png
To je zase jedna hloupost, která se opakuje do zlbnutí tolikrát až se tomu věří. Přičemž to stojí na velmi vratkých důkazech a objevují se stále nové proti.
Až nebudu muset obden vyvracet hlouposti o obecné škodlivosti cholesterolu a nasycených mastných kyselin, budu mít takovou radost...