Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jak vybrat správný olej do kuchyně: důležitý je bod zakouření

Slunečnicový, řepkový, olivový, nebo třeba kokosový? Záleží na tom, k čemu ho budete používat. A některé z nich se hodí nejen na vaření, smažení či pečení, ale také na zkrášlování těla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M27a95r82t81i23n 38K15a44r21á98s55e71k 9488433978888

No prijde mi trochu divne v clanku uvadeny bod "zakoureni" u slunencicoveho a repkoveho oleje - 240 stupnu u repky vs 110 u slunecnice? To mozna tak kdyz se srovna nerafinovany slunecnicovy s rafinovanym HORO, co neni uplne koser ne? Obecne slunecnicovy ma pri stejnem zpracovani "tepelnou stbailitu" o 20-30 stupnu horsi, rozhodne ne o 130 ..... vzdyt slunencicovy olej (upraveny HOSO) se pouziva pro sovoji odolnost vuci vysoke teplote i na smazeni chipsu...

0/0
18.1.2016 13:54

A39n18d28r61e14j 85R20ů98ž82i18č31k12a 6247305366

Nejlepší jsou kokosovej a olivovej.

+1/0
17.1.2016 12:18

T16e36r39e66z25a 88S79u66d98í36k60o28v75á 7298281964515

No jo, ale na tom si štědrovečerní řízek neusmažím :-)

+1/0
17.1.2016 12:43

M20a65r62t51i96n 90K67y16p95r 2102735904354

Hmm, kokosový olej. Svým složením horší než palmový, ale voní hezky.;-D

Tady jeden docela zajímavý článek srovnávající kokosový a palmový olej.

http://www.profitinstitut.cz/Kokosovy_tuk_ANO_ci_NE_Odborne_vyzivove_hodnoceni_kokosoveho_tuku-114

Dost dobře nechápu to nadšení pro kokosový olej, 90% nasycených mastných kyselin, z toho většina s dlouhým řetězcem.

+1/0
17.1.2016 14:56

J89i24r84i 92F28i42n81k 6277199197718

Nekdy ten (skoro) nejlevnejsi muze byt nejlepsi a z toho hlediska je repkovy idealni.

A obsahem nenasycenych m.kyselin je hodnotnejsi nez olivovy.

+1/−2
17.1.2016 8:43

M19a90r10t85i20n 89F80r84a65n20t45i61š77e38k 7255670323695

ale vážně. pro teplou kuchyni není nad sádlo

+1/0
17.1.2016 0:42

M25i25l87a41n 18K22l74o35u56č86e45k 9784427119936

Jak to, dle clanku neni treba prepustene maslo o nic horsi.

0/0
17.1.2016 8:32
Foto

P52a60v95e14l 57Č26e25r24n17í79k 1888385450550

jenže kdo se s tím má dělat žejo? Sádla koupíte kolik chcete v obchodě a jedete. Máslo musíte dlouze zpracovávat (zrychlit to nejde protože byste to připekl)

0/0
17.1.2016 14:23

M76a60r19t21i12n 93F30r40a10n78t35i60š63e12k 7445150333195

když si zakouřim, tak už nevařim

+1/0
17.1.2016 0:41

O51n18d27ř42e20j 20Š16i54n10d17l17e51r 2787758296575

Jinak např. na kvalitní hranolky doporučuji si vytavit lůj a opravdu si je nadvakrát osmažit ve fritéze v loji. Je to naprosto dokonalé.

0/0
16.1.2016 23:09

M95a77r34c76e48l79a 62K51o80u70ř53i93l23o79v18á 3831701473305

pouzivam hlavne sadlo. obcas vyzkousim nejaky olej, ale sadlo zatim porad vitezi

+3/0
16.1.2016 22:28

O28s23k65a49r 12K66o12v85a23ř88í31k 8127153126677

Přesně tak

0/0
17.1.2016 0:26

M34i20c38h84a39l 88M65i45l70l66e26r 9926742909332

u nas u protinozcu prave naopak. Zasadne olej. Pred mnoha lety se tu pouzival skopovy luj (kde je ta ikonka znacici blijak!), ale nastesti s tim od konce 60.let prestavali a naucili se pouzivat jine tuky.

Sadlo se tu pouziva tak malo, ze neni bezne k mani a musel bych si ho vlastnorucne vyskvarit nebo vyhledat evropskeho reznika.

Mame tu ale skvele, kvalitni, cererstve extra panenske oleje z avokada a makadamii, ktere se tu bezne pestuji. K mani jsou bez dodanych esenci nebo s nimi (citron, cili, cesnek, rozmaryna), dale vyborne olivove oleje z mistni produkce s vyberem z ranne, stredni a pozdni sklizne, extra panenske i standardni. Vedle toho ruzne olivove oleje z dovozu ze Spanelska, Recka a Italie.

0/0
17.1.2016 9:44
Foto

P46a14v58e57l 16Č90e55r74n67í74k 1618665730300

Ono v australii (predpokladam ze mluvite o nich jako o protinozcich) jde i o to ze i normalni delnik se zakladnim platem nemusi vubec koukat na cenu jidla. Připravovat běžné jídlo na olivovém oleji si v česku chudší lidé nemůžou dovolit, zatímco v austrálii levné oleje na trhu téměř nejsou protože o ně není zájem.

Když jsem tam přijel, hledal jsem v supermarketech zoufale levné jídlo, protože jsem to všechno přepočítával na naše peníze a naše příjmy. Po pár výplatách mi ale došlo že to je uplně zbytečné.

Proto to ani srovnávat nejde. To co si tam koupíte jako levné a kvalitní by v česku bylo velmi drahé.

+2/0
17.1.2016 14:29

M78i64c50h36a87l 69M79i97l40l57e63r 9816512979332

cena se samozrejme se musi vzdy porovnavat podle mistnich platu a nekdy zalezi take na poptavce.

Krome casu a benzinu na nejakych 60-80km pres mesto (zpatecni cesta) jen abych koupil sadlo na smazeni od nejakeho reznika nebo delikatesu, ktery to skladuje a navic si prislusne uctuje za uzkoprofilove zbozi, to se nevyplati.

Zvlast kdyz mame takovy vyber ruznych druhu oleju z mistni urody, v rozumne cene, ze sadlo na smazeni nijak nepostradame.

Pro dostatecne levne a soucasne dobre olivove oleje z australske vlastni produkce tu je retezec Aldi, ktery prodava olivove oleje z olivovych haju kolem Kyabramu. Na nejfajnovejsi jsou tu ruzni "butikovi" vyrobci z malych plantazi.

Na vareni /smazeni ale mnohem casteji pouzivam neutralne chutnajici ryzovy olej.

0/0
18.1.2016 6:39

B19o90h20u62m75i84l 71M54á98c20a 5211592526633

Kyselina máslová v přepuštěném másle je nesmysl. Jde o kyselinu máselnou.

+3/0
16.1.2016 22:21
Foto

P33a71v24e44l 66Č16e26r89n15í14k 1218345150550

ný, natý, itý, ičitý, ový, istý, ičelý ... kdo si to má pamatovat? :D

máslová / máselná ... pro běžného čtenáře to vyjde nastejno. chemii v tom hledat nebude ;-D

0/0
17.1.2016 14:31

M93a74r64t92i32n 64S75v63o97b89o88d57a 4345655396242

Ted koukam jaky jsem to nouma - znal jsem jenom palmovy, slunecnicovy, olivovy a silikonovy. Pak indulonu :-P

0/−1
16.1.2016 22:13

V37i27k25t74o68r 43W28o25l44f 8812428143866

Důležité je na oleje koukat i z hlediska obsahu nasycených a nenasycených mastných kyselin.

Ty nasycený jsou nejvíc nezdravý a některý oleje jich mají fakt strašně moc, například palmáč, máslo a kokosovej olej.

Tady je hezkej názornej graf: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Comparison_of_dietary_fat_composition.png

+1/−2
16.1.2016 21:13

O98n37d69ř38e76j 78Š43i27n87d93l75e10r 2347808356865

To je zase jedna hloupost, která se opakuje do zlbnutí tolikrát až se tomu věří. Přičemž to stojí na velmi vratkých důkazech a objevují se stále nové proti.

Až nebudu muset obden vyvracet hlouposti o obecné škodlivosti cholesterolu a nasycených mastných kyselin, budu mít takovou radost...

+5/0
16.1.2016 23:06

V41i49k86t74o76r 86W95o59l46f 8212758583296

Zatím jste ještě nic nevyvrátil :).

0/0
16.1.2016 23:25

V20i88k60t88o64r 69S30v59o79b54o31d21a 8352428502256

Byl by odkaz na nějakou studii nebo jiný důvěryhodný (ideálně primární) zdroj informací? Zajímá mě to.

+1/0
16.1.2016 23:27

M86i18l41a82n 94W93e67l36s98e12r 5772338268111

A co palmový olej? Který je obsažen téměř v každé desáté potravině. A kvůli kterému mizí deštné pralesy v indonésii?

+8/−5
16.1.2016 19:27

M29i24l16a98n 43W86e44l64s60e74r 5162868278741

Dostávám mínusy, ale žádné odpovědi. Jak stupidní.

+4/−5
16.1.2016 20:33

J48a44r46o79s20l59a13v 43T74a34c25h31o34v88s61k91y 2952420784340

Vhodnost konsumace pro zdravi nijak nesouvisi s destnymi pralesy

0/0
17.1.2016 9:53

H17o14n36z98a 62R79a84š35í42k 7350957764295

Článek je o olejích do kuchyně, chytráku. Pochybuji, že někdo při smyslech by o něm vůbec uvažoval.

0/−3
16.1.2016 23:16

M28i91c62h32a66l 73T23i67m54k88o 3893764194975

Nerafinovaný palmový olej je v řadě afrických zemích jednou ze základních potravin, takže to není zas tak mimo.

+4/−2
17.1.2016 3:46

H82o71n63z41a 37R61a19š70í21k 7440827104355

Že by tld cz byla najednou pro Afriku? Fíha, to jsem nějak nepostřehl...

0/0
17.1.2016 23:43

I33v69a 18Z78i56k95e13š41o36v39á 2341324298206

jste troškař, u průmyslově zpracovaných (nebo obrobených ) potravin v každé desáté? Spíš bych řekla v 9 z 10. Ale dík tomu jsme doma prakticky vyloučili z jídelníčku polotovary - prostě se vaří po domácku ;-D;-D

+1/0
17.1.2016 15:04

M79a28r23t59i89n 64K96a22r70á11s97e44k 9668583168568

Palmovy se u nas jako olej v domacnosti moc nepouziva (resp prakticky vubec). Co se tyce pouzitiv potravinach, tak palmovy olej nahradil v tech potrevinach predtim pouzivany ztuzene hydrogenovane rostlinne tuky (coz bylo pro zdravi jeste mnohem horsi nez palmovy olej, ktery se ztuzovat nemusi).

+1/0
18.1.2016 13:57

P78e31t41r49a 52N59o74v42á93k73o76v71á 7528476414218

A kde je rýžový?

+5/0
16.1.2016 18:33

M26i80c90h56a61l 54M28i13l23l61e68r 9206432889472

R^

na smazeni pouzivame u nas doma prevazne ryzovy olej, protoze vedle vysokeho bodu zakoureni ma neutralni chut. Na nektera asijska jidla pouzivame chutny makadamiovy olej.

Na pripravu stredomorskych typu jidel zas lehky olivovy a dochutime extra panenkou po uvareni. Zasadne zadne smazeni na extra panenskem. Jedine na salaty a na dochucovani.

0/−2
16.1.2016 19:06

J83o57s17e92f 82D76o60l14e85ž29a85l 1226927531

By mě zajímalo, co by na tu větu, že se extra panenský olivový olej má používat jen ve studené kuchyni, řekl asi jakýkoliv kuchař například ze středomoří. To je samozřejmě naprostá hloupost.

+2/−5
16.1.2016 18:23

M74i39l88a80n 62V75o11t54a12v59a 5284286861822

Na tom je jen půl pravdy. On použitelný je, ale v jejich kuchyni neprobíhá smažení řízků jako u nás. Ingredience se nedělají při tak vysoké teplotě a tak dlouho jako u nás, protože to nejsou řízky ale zelenina. Za druhé tamních kuchař nesahne po extra panenskem, ale o kategorii, respektuje dvě níže, která ma vyšší bod zakoureni, ale pořad je to olivac.

+3/0
17.1.2016 11:42

J48o41s52e55f 76D91o24l44e53ž58a44l 1646757151

To, že se tam zpravidla jídla dělají při jiné teplotě, ale nijak nerozporuji, to je pravda, ale nic to nemění na tom, že se rozhodně nejedná o studenou kuchyni a ono i ten řízek v Itálii najdete - alla milanese. Ale prostě není pravda, že by se tam nepoužíval extra panenský olivový olej při tepelné úpravě, neříkám, že se používá vždy, žádný tuk není vhodný ke všemu, ale zcela běžně se používá například při restování zeleniny do omáček. Schválně si v nějaké kvalitní italské restauraci dejte například úplně jednoduché aglio olio a zeptejte se jich, jaký olej při přípravě použili, opravdu tam nic jiného než extra panenský nepatří - dokonce bych se nebál tvrdit, že u opravdu poctivého italského kuchaře nepatří jiný než extra penenský nejen do aglio olio, ale obecně do kuchyně. Plno (nejen) italských kuchařů spíše doporučuje mít doma dva extra panenské olivové oleje, jeden běžný, ale stále extra panenský, na použití v teplé kuchyni a druhý opravdu kvalitní, který používat opravdu jen za studena na dochucování hotových pokrmů, popřípadě dresinků. Navíc on samotný argument s bodem zakouřením je trochu mylný, je sice pravda, že má nižší stupeň než například rafinovaný, ale to neznamená, že ho má nízký (udává se 200-210 stupňů) a jak sám říkáte, v kuchyni, ve které se používá, se zpravidla vaří za nižších teplot, než například v české kuchyni, takže těch 200 stupňů je více než dostačujících. Druhý argument, který se často používá pro nepoužívání extra panenského při tepelné úpravě je cena. Ale když se kouknete kolik stojí běžný extra panenský a nějaký rafinovaný, zjistíte, že tam také rozdíl prakticky není. Prostě rafinovaný olivový olej (nebo ještě hůře z pokrutin) je asi tak italský, jako carbonara se smetanou.

+2/0
17.1.2016 12:25

V36í75ť41a 35V59a48n32ž79u38r80a 7238455518

už vidím, jak zastavím paní prodavačku v kauflandu: dobrý den, který Vámi nabízený olej má nejlepší bod zakouření. R^

0/0
16.1.2016 17:41

J81o96s88e74f 94D93o21l72e42ž72a18l 1306777181

Ten článek je právě proto, abyste se té prodavačky ptát nemusel....

+13/0
16.1.2016 18:24

P30e80t53r 25S85p69á73l78e69n33ý 3675797649128

Bod zakouření nastává obvykle po obědě. Když se nacpu, vyvalím a dostanu se do bodu, kdy si zajdu zakouřit.

+11/0
16.1.2016 16:54

K20a59t38e19ř35i19n26a 55H78u63t49o52v13á 9711635660217

Tak co jsem slyšela naposledy, tak kokosový olej není vůbec žádný zázrak. Naopak prý většina z těch pozitivních účinků jsou jen legendy (nepodložené žádnými výzkumy).

+2/−5
16.1.2016 16:46

P56e50t27r 51S35p22á94l53e71n72ý 3215727319938

od koho? ;-D

0/0
16.1.2016 16:53
Foto

K39l90á11r23a 14L62i81n20h61a62r50t27o14v71á 6825960207212

Ale jo, taky jsem to někde četla, vybavilo se mi to u článku a vůbec už nevím zdroj, ani jak moc byl věrohodný.

0/0
16.1.2016 18:58

K58a75t26e61ř22i76n96a 64H84u47t62o97v52á 9341835330587

http://video.aktualne.cz/dvtv/skalska-palmovy-olej-kryje-klamava-reklama-hledejte-rostlinn/r~bcf5860ab97111e590ec0025900fea04/

0/0
16.1.2016 21:36

M51a89r67e10k 84Š10i94m87o76n 2344317508218

Proč tu není palmový olej?

+3/−2
16.1.2016 15:05

L55u60k61á61š 96I14n42e26m24a14n 4574283254298

..Protože je to humus!

+1/0
17.1.2016 18:02

M22a18r38e65k 93Š54i30m92o38n 2204357588808

Právě proto by v článku měl být a mělo by to u něj být všechno napsáno.

0/0
19.1.2016 0:09

L38e83n87a 54P56á52t38k86o11v45á 8551293504169

Nejlepší zkušenosti mám s repkovym za studena lisovaným. Ma výbornou chuť.

+5/−1
16.1.2016 13:37

J43a47n 41M49a84c65h87á85č59e21k 3409753294286

palmový olej není ekologicky škodlivý při použití v potravinách. Hlavní podíl palmového oleje se používá jako bionafta ( 50 %) dalších 35 % se uplatní v chemii taktéž se stejných důvodu ( obnovitelné zdroje). výhodou palmového oleje je jeho stablita...

+1/−9
16.1.2016 12:40

P26e50t35r 13B25e74z58s38t69a56r14o88s37t27i 2759626183241

Stabilita a s tou nezdravosti se to prehani... Je to na druhé straně planety, orangutany nejim, ale z to srnky jím a jim vadí řepka a pěstovat olejniny nebo energetické plodiny každý rok není nic dobrého pro půdu

+3/−6
16.1.2016 13:07

M86a21r82e60k 88Š35i69m69o94n 2774717578778

Orangutany nepřímo jíte v tom palmovém oleji.

+5/−3
16.1.2016 15:08

P36e33t22r 46B75e41z40s53t91a76r73o89s36t59i 2569476213331

Právě říkám, že je cíleně narozdil od srnek nejim, proto mi je jedno, kolik jich je...

+1/−9
16.1.2016 15:13







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.