Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jak vybrat správný olej do kuchyně: důležitý je bod zakouření

Slunečnicový, řepkový, olivový, nebo třeba kokosový? Záleží na tom, k čemu ho budete používat. A některé z nich se hodí nejen na vaření, smažení či pečení, ale také na zkrášlování těla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M48a86r83t73i93n 15K52a79r39á62s70e80k 9478613708228

No prijde mi trochu divne v clanku uvadeny bod "zakoureni" u slunencicoveho a repkoveho oleje - 240 stupnu u repky vs 110 u slunecnice? To mozna tak kdyz se srovna nerafinovany slunecnicovy s rafinovanym HORO, co neni uplne koser ne? Obecne slunecnicovy ma pri stejnem zpracovani "tepelnou stbailitu" o 20-30 stupnu horsi, rozhodne ne o 130 ..... vzdyt slunencicovy olej (upraveny HOSO) se pouziva pro sovoji odolnost vuci vysoke teplote i na smazeni chipsu...

0/0
18.1.2016 13:54

A74n27d46r71e20j 43R73ů15ž31i12č16k41a 6667225346

Nejlepší jsou kokosovej a olivovej.

+1/0
17.1.2016 12:18

T54e96r87e44z59a 80S24u73d60í97k57o72v43á 7358431684945

No jo, ale na tom si štědrovečerní řízek neusmažím :-)

+1/0
17.1.2016 12:43

M92a16r38t82i61n 48K56y14p22r 2772515904984

Hmm, kokosový olej. Svým složením horší než palmový, ale voní hezky.;-D

Tady jeden docela zajímavý článek srovnávající kokosový a palmový olej.

http://www.profitinstitut.cz/Kokosovy_tuk_ANO_ci_NE_Odborne_vyzivove_hodnoceni_kokosoveho_tuku-114

Dost dobře nechápu to nadšení pro kokosový olej, 90% nasycených mastných kyselin, z toho většina s dlouhým řetězcem.

+1/0
17.1.2016 14:56

J21i22r27i 37F25i83n59k 6267219407598

Nekdy ten (skoro) nejlevnejsi muze byt nejlepsi a z toho hlediska je repkovy idealni.

A obsahem nenasycenych m.kyselin je hodnotnejsi nez olivovy.

+1/−2
17.1.2016 8:43

M52a84r72t62i69n 39F79r87a42n20t47i60š82e51k 7915580413405

ale vážně. pro teplou kuchyni není nad sádlo

+1/0
17.1.2016 0:42

M46i13l71a81n 61K86l44o55u16č19e59k 9194777819756

Jak to, dle clanku neni treba prepustene maslo o nic horsi.

0/0
17.1.2016 8:32
Foto

P78a39v75e74l 92Č44e81r97n63í58k 1878725610440

jenže kdo se s tím má dělat žejo? Sádla koupíte kolik chcete v obchodě a jedete. Máslo musíte dlouze zpracovávat (zrychlit to nejde protože byste to připekl)

0/0
17.1.2016 14:23

M84a32r34t28i85n 73F36r87a70n33t85i28š23e33k 7695380333415

když si zakouřim, tak už nevařim

+1/0
17.1.2016 0:41

O64n83d13ř21e26j 82Š47i94n63d15l18e33r 2727248816215

Jinak např. na kvalitní hranolky doporučuji si vytavit lůj a opravdu si je nadvakrát osmažit ve fritéze v loji. Je to naprosto dokonalé.

0/0
16.1.2016 23:09

M30a85r34c89e91l18a 49K89o68u51ř88i74l30o58v37á 3351341553175

pouzivam hlavne sadlo. obcas vyzkousim nejaky olej, ale sadlo zatim porad vitezi

+3/0
16.1.2016 22:28

O77s40k73a16r 50K79o90v19a31ř79í46k 8607703456127

Přesně tak

0/0
17.1.2016 0:26

M12i82c13h42a49l 56M44i23l51l73e93r 9726742159762

u nas u protinozcu prave naopak. Zasadne olej. Pred mnoha lety se tu pouzival skopovy luj (kde je ta ikonka znacici blijak!), ale nastesti s tim od konce 60.let prestavali a naucili se pouzivat jine tuky.

Sadlo se tu pouziva tak malo, ze neni bezne k mani a musel bych si ho vlastnorucne vyskvarit nebo vyhledat evropskeho reznika.

Mame tu ale skvele, kvalitni, cererstve extra panenske oleje z avokada a makadamii, ktere se tu bezne pestuji. K mani jsou bez dodanych esenci nebo s nimi (citron, cili, cesnek, rozmaryna), dale vyborne olivove oleje z mistni produkce s vyberem z ranne, stredni a pozdni sklizne, extra panenske i standardni. Vedle toho ruzne olivove oleje z dovozu ze Spanelska, Recka a Italie.

0/0
17.1.2016 9:44
Foto

P81a97v27e16l 14Č79e55r79n82í19k 1118985270200

Ono v australii (predpokladam ze mluvite o nich jako o protinozcich) jde i o to ze i normalni delnik se zakladnim platem nemusi vubec koukat na cenu jidla. Připravovat běžné jídlo na olivovém oleji si v česku chudší lidé nemůžou dovolit, zatímco v austrálii levné oleje na trhu téměř nejsou protože o ně není zájem.

Když jsem tam přijel, hledal jsem v supermarketech zoufale levné jídlo, protože jsem to všechno přepočítával na naše peníze a naše příjmy. Po pár výplatách mi ale došlo že to je uplně zbytečné.

Proto to ani srovnávat nejde. To co si tam koupíte jako levné a kvalitní by v česku bylo velmi drahé.

+2/0
17.1.2016 14:29

M31i90c27h38a28l 55M54i32l91l15e60r 9426272329422

cena se samozrejme se musi vzdy porovnavat podle mistnich platu a nekdy zalezi take na poptavce.

Krome casu a benzinu na nejakych 60-80km pres mesto (zpatecni cesta) jen abych koupil sadlo na smazeni od nejakeho reznika nebo delikatesu, ktery to skladuje a navic si prislusne uctuje za uzkoprofilove zbozi, to se nevyplati.

Zvlast kdyz mame takovy vyber ruznych druhu oleju z mistni urody, v rozumne cene, ze sadlo na smazeni nijak nepostradame.

Pro dostatecne levne a soucasne dobre olivove oleje z australske vlastni produkce tu je retezec Aldi, ktery prodava olivove oleje z olivovych haju kolem Kyabramu. Na nejfajnovejsi jsou tu ruzni "butikovi" vyrobci z malych plantazi.

Na vareni /smazeni ale mnohem casteji pouzivam neutralne chutnajici ryzovy olej.

0/0
18.1.2016 6:39

B56o16h25u14m54i96l 48M42á64c40a 5311562136293

Kyselina máslová v přepuštěném másle je nesmysl. Jde o kyselinu máselnou.

+3/0
16.1.2016 22:21
Foto

P32a48v57e26l 12Č29e81r75n43í56k 1588315590160

ný, natý, itý, ičitý, ový, istý, ičelý ... kdo si to má pamatovat? :D

máslová / máselná ... pro běžného čtenáře to vyjde nastejno. chemii v tom hledat nebude ;-D

0/0
17.1.2016 14:31

M21a55r71t62i33n 46S36v13o84b94o72d22a 4825575626972

Ted koukam jaky jsem to nouma - znal jsem jenom palmovy, slunecnicovy, olivovy a silikonovy. Pak indulonu :-P

0/−1
16.1.2016 22:13

V95i98k50t12o68r 66W13o26l24f 8122598793726

Důležité je na oleje koukat i z hlediska obsahu nasycených a nenasycených mastných kyselin.

Ty nasycený jsou nejvíc nezdravý a některý oleje jich mají fakt strašně moc, například palmáč, máslo a kokosovej olej.

Tady je hezkej názornej graf: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Comparison_of_dietary_fat_composition.png

+1/−2
16.1.2016 21:13

O68n54d32ř46e42j 31Š18i68n68d32l65e92r 2297638616535

To je zase jedna hloupost, která se opakuje do zlbnutí tolikrát až se tomu věří. Přičemž to stojí na velmi vratkých důkazech a objevují se stále nové proti.

Až nebudu muset obden vyvracet hlouposti o obecné škodlivosti cholesterolu a nasycených mastných kyselin, budu mít takovou radost...

+5/0
16.1.2016 23:06

V88i46k33t23o45r 59W59o79l57f 8472548523546

Zatím jste ještě nic nevyvrátil :).

0/0
16.1.2016 23:25

V48i31k85t55o39r 25S49v49o75b49o36d54a 8382378762846

Byl by odkaz na nějakou studii nebo jiný důvěryhodný (ideálně primární) zdroj informací? Zajímá mě to.

+1/0
16.1.2016 23:27

M19i48l12a50n 71W34e65l36s66e36r 5192948518881

A co palmový olej? Který je obsažen téměř v každé desáté potravině. A kvůli kterému mizí deštné pralesy v indonésii?

+8/−5
16.1.2016 19:27

M94i75l64a23n 29W11e78l46s88e47r 5222138238951

Dostávám mínusy, ale žádné odpovědi. Jak stupidní.

+4/−5
16.1.2016 20:33

J96a68r16o32s81l94a47v 97T51a12c81h23o65v59s88k13y 2162540964850

Vhodnost konsumace pro zdravi nijak nesouvisi s destnymi pralesy

0/0
17.1.2016 9:53

H54o59n88z25a 17R75a15š72í58k 7630377684205

Článek je o olejích do kuchyně, chytráku. Pochybuji, že někdo při smyslech by o něm vůbec uvažoval.

0/−3
16.1.2016 23:16

M68i38c97h29a85l 22T56i51m95k34o 3623404154445

Nerafinovaný palmový olej je v řadě afrických zemích jednou ze základních potravin, takže to není zas tak mimo.

+4/−2
17.1.2016 3:46

H29o56n85z41a 66R15a37š51í46k 7780907244165

Že by tld cz byla najednou pro Afriku? Fíha, to jsem nějak nepostřehl...

0/0
17.1.2016 23:43

I89v74a 49Z86i73k23e13š96o30v90á 2821294428506

jste troškař, u průmyslově zpracovaných (nebo obrobených ) potravin v každé desáté? Spíš bych řekla v 9 z 10. Ale dík tomu jsme doma prakticky vyloučili z jídelníčku polotovary - prostě se vaří po domácku ;-D;-D

+1/0
17.1.2016 15:04

M44a57r35t35i83n 11K40a84r25á72s32e70k 9628823268908

Palmovy se u nas jako olej v domacnosti moc nepouziva (resp prakticky vubec). Co se tyce pouzitiv potravinach, tak palmovy olej nahradil v tech potrevinach predtim pouzivany ztuzene hydrogenovane rostlinne tuky (coz bylo pro zdravi jeste mnohem horsi nez palmovy olej, ktery se ztuzovat nemusi).

+1/0
18.1.2016 13:57

P28e38t70r15a 65N75o56v46á88k27o12v47á 7978656124218

A kde je rýžový?

+5/0
16.1.2016 18:33

M34i64c92h93a21l 53M16i23l75l14e59r 9766642139602

R^

na smazeni pouzivame u nas doma prevazne ryzovy olej, protoze vedle vysokeho bodu zakoureni ma neutralni chut. Na nektera asijska jidla pouzivame chutny makadamiovy olej.

Na pripravu stredomorskych typu jidel zas lehky olivovy a dochutime extra panenkou po uvareni. Zasadne zadne smazeni na extra panenskem. Jedine na salaty a na dochucovani.

0/−2
16.1.2016 19:06

J29o79s38e72f 54D58o36l83e67ž10a87l 1456667971

By mě zajímalo, co by na tu větu, že se extra panenský olivový olej má používat jen ve studené kuchyni, řekl asi jakýkoliv kuchař například ze středomoří. To je samozřejmě naprostá hloupost.

+2/−5
16.1.2016 18:23

M91i86l59a69n 20V45o96t88a31v78a 5734316571392

Na tom je jen půl pravdy. On použitelný je, ale v jejich kuchyni neprobíhá smažení řízků jako u nás. Ingredience se nedělají při tak vysoké teplotě a tak dlouho jako u nás, protože to nejsou řízky ale zelenina. Za druhé tamních kuchař nesahne po extra panenskem, ale o kategorii, respektuje dvě níže, která ma vyšší bod zakoureni, ale pořad je to olivac.

+3/0
17.1.2016 11:42

J61o26s79e81f 85D65o82l66e68ž91a56l 1626977791

To, že se tam zpravidla jídla dělají při jiné teplotě, ale nijak nerozporuji, to je pravda, ale nic to nemění na tom, že se rozhodně nejedná o studenou kuchyni a ono i ten řízek v Itálii najdete - alla milanese. Ale prostě není pravda, že by se tam nepoužíval extra panenský olivový olej při tepelné úpravě, neříkám, že se používá vždy, žádný tuk není vhodný ke všemu, ale zcela běžně se používá například při restování zeleniny do omáček. Schválně si v nějaké kvalitní italské restauraci dejte například úplně jednoduché aglio olio a zeptejte se jich, jaký olej při přípravě použili, opravdu tam nic jiného než extra panenský nepatří - dokonce bych se nebál tvrdit, že u opravdu poctivého italského kuchaře nepatří jiný než extra penenský nejen do aglio olio, ale obecně do kuchyně. Plno (nejen) italských kuchařů spíše doporučuje mít doma dva extra panenské olivové oleje, jeden běžný, ale stále extra panenský, na použití v teplé kuchyni a druhý opravdu kvalitní, který používat opravdu jen za studena na dochucování hotových pokrmů, popřípadě dresinků. Navíc on samotný argument s bodem zakouřením je trochu mylný, je sice pravda, že má nižší stupeň než například rafinovaný, ale to neznamená, že ho má nízký (udává se 200-210 stupňů) a jak sám říkáte, v kuchyni, ve které se používá, se zpravidla vaří za nižších teplot, než například v české kuchyni, takže těch 200 stupňů je více než dostačujících. Druhý argument, který se často používá pro nepoužívání extra panenského při tepelné úpravě je cena. Ale když se kouknete kolik stojí běžný extra panenský a nějaký rafinovaný, zjistíte, že tam také rozdíl prakticky není. Prostě rafinovaný olivový olej (nebo ještě hůře z pokrutin) je asi tak italský, jako carbonara se smetanou.

+2/0
17.1.2016 12:25

V34í92ť33a 17V49a24n82ž26u98r16a 7548665628

už vidím, jak zastavím paní prodavačku v kauflandu: dobrý den, který Vámi nabízený olej má nejlepší bod zakouření. R^

0/0
16.1.2016 17:41

J40o58s59e97f 33D10o96l31e51ž30a16l 1596107251

Ten článek je právě proto, abyste se té prodavačky ptát nemusel....

+13/0
16.1.2016 18:24

P34e28t66r 22S56p47á26l63e37n55ý 3665807439568

Bod zakouření nastává obvykle po obědě. Když se nacpu, vyvalím a dostanu se do bodu, kdy si zajdu zakouřit.

+11/0
16.1.2016 16:54

K44a26t73e36ř28i13n51a 18H19u93t33o61v10á 9571825720277

Tak co jsem slyšela naposledy, tak kokosový olej není vůbec žádný zázrak. Naopak prý většina z těch pozitivních účinků jsou jen legendy (nepodložené žádnými výzkumy).

+2/−5
16.1.2016 16:46

P57e49t97r 57S97p42á92l96e29n45ý 3755307139418

od koho? ;-D

0/0
16.1.2016 16:53
Foto

K51l66á49r86a 34L56i78n40h95a72r26t18o72v87á 6945460677802

Ale jo, taky jsem to někde četla, vybavilo se mi to u článku a vůbec už nevím zdroj, ani jak moc byl věrohodný.

0/0
16.1.2016 18:58

K64a38t19e41ř44i97n46a 83H79u39t98o67v75á 9871155610817

http://video.aktualne.cz/dvtv/skalska-palmovy-olej-kryje-klamava-reklama-hledejte-rostlinn/r~bcf5860ab97111e590ec0025900fea04/

0/0
16.1.2016 21:36

M94a60r70e57k 26Š47i26m52o34n 2414887698148

Proč tu není palmový olej?

+3/−2
16.1.2016 15:05

L11u81k76á93š 65I74n32e19m31a51n 4494503754488

..Protože je to humus!

+1/0
17.1.2016 18:02

M41a38r96e37k 12Š20i16m10o85n 2964337478898

Právě proto by v článku měl být a mělo by to u něj být všechno napsáno.

0/0
19.1.2016 0:09

L91e88n20a 66P56á24t74k38o26v89á 8811323404399

Nejlepší zkušenosti mám s repkovym za studena lisovaným. Ma výbornou chuť.

+5/−1
16.1.2016 13:37

J72a72n 19M30a16c49h98á84č23e37k 3139853584976

palmový olej není ekologicky škodlivý při použití v potravinách. Hlavní podíl palmového oleje se používá jako bionafta ( 50 %) dalších 35 % se uplatní v chemii taktéž se stejných důvodu ( obnovitelné zdroje). výhodou palmového oleje je jeho stablita...

+1/−9
16.1.2016 12:40

P11e95t79r 70B27e83z39s30t21a83r92o36s10t20i 2249476243141

Stabilita a s tou nezdravosti se to prehani... Je to na druhé straně planety, orangutany nejim, ale z to srnky jím a jim vadí řepka a pěstovat olejniny nebo energetické plodiny každý rok není nic dobrého pro půdu

+3/−6
16.1.2016 13:07

M71a79r42e36k 76Š75i26m96o90n 2174747818628

Orangutany nepřímo jíte v tom palmovém oleji.

+5/−3
16.1.2016 15:08

P69e64t76r 36B30e20z21s15t56a10r52o61s34t37i 2799486873691

Právě říkám, že je cíleně narozdil od srnek nejim, proto mi je jedno, kolik jich je...

+1/−9
16.1.2016 15:13







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.