Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vánoční svátky chutně, ale i zdravě: bez lepku, cukru i laktózy

Bezlepkové, bezlaktózové, bez bílého cukru a s ohledem na co nejmenší zatížení našeho organismu. I takové mohou být vánoční svátky. Pojďme se inspirovat a udělat něco užitečného pro své tělo třeba už o letošních vánočních svátcích.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J68a83n94a 58V60y90s53k34o19č73i94l26o70v47á 8367308169824

Vidím, že psát sem, že v článku je téměř vše pravda, asi nemá vůbec smysl. Cukr je bílý jed a to doslova. Lepek je pro mne také jed, jsem celiak. Quinoa je skvělá a zdravá věc. Se zeleninouR^. Nepít mléko a nejíst mléčné výroby...atd atd. Vím, házím hrách na stěnu nebo perly........víte komu.:-/

0/−1
21.12.2015 21:26

J19a93r64o96m93í65r 58Š24e28b74e90l56a 5712282188509

Milá dámo, píšete nesmysly. Sacharóza je pro lidské tělo látka přirozená, na jejíž zpracování (na rozdíl od mono a polysacharidů) je uzpůsobeno.

A už středověký učenec Paracelsus řekl, že "Jed od léku odlišuje pouze podávané množství."

Otrávit se můžete i obyčejnou vodou (a vyčištěnou/destilovanou ještě rychleji), když jí vypijete dostatečné množství. XD

0/0
22.12.2015 2:28

S30t24á14ň38a 47K86o86m28o84r61o10u54s42o21v24á 3105143377149

Pak to zapijte kávou bez kofeinu, jako svačinku trochu šunky bez masa zapijte pivem bez alkoholu - a budete tu do 100 let - alespoň vám to tak bude připadat. Prostě NEŽRAT tolik a občas se pohybovatR^;-D

+3/0
15.12.2015 21:58

A70n59d70r89e38a 98N46o71v78á 8424611126755

no, prostě - klidně si to upečte z klasických surovin, jen toho nes..rte 5 kg. Tak jednoduché to je.:-) Hezké svátky.

+4/0
15.12.2015 20:47

S17t30á26ň21a 26K77o44m31o17r45o22u41s64o14v81á 3175603907529

R^:-)

0/0
15.12.2015 21:54

Š43á24r47k90a 58Č34e74c39h11o24v18á 8858326595335

Dobrá hysterie ! Co takhle se jít napást !

+2/0
15.12.2015 18:07

J46a22n93a 12V82y36s92k81o62č23i57l58o73v93á 8647648289504

Ne, jezte co chcete. Kdo chce kam, pomozme mu tam. Cukr, máslo, mléko, hladkou pšeničnou mouku. Jen do toho. A pak k doktorovi.;-)

0/0
21.12.2015 21:27

K19a67r61o69l38i66n86a 50K47r43á16t98k59á 4893818404662

To, že s melasou a celozrnnou moukou bude ten krémový dortík zdravější, nebo že merlík chilský vytvoří zdavější trojobal, je sebeklam, který povede leda tak k tomu, že si lidi řeknou Ale v tom je špalda, to je vlastně zdravá výživa, takže toho můžu sežrat trojnásobek, hurá.

Jestli není lepší udělat normální linecké z másla, mouky a cukru, sníst ho přiměřeně a pak si kvůli těm minerálům a vláknině dát jednu mrkev...

+6/0
15.12.2015 17:59

J68a23n57a 17V25y50s41k83o77č10i75l11o44v45á 8597898449224

Nemáte pravdu, ale nemá smysl vám to vyvracet.

0/−1
21.12.2015 21:40

P91a71v75l82a 36K25v41a87p58i75l63o62v67á 7759428364947

Já bych opravdu tolik neopovrhovala třtinový cukrem nebo medem. Ale pokud jste někdo četl i ty RECEPTY, tak použití vanilkového extraktu je úúúúplně mimo moje chápání. To je chemická s.ačka jen když tu lahvičku otevřete. To jako v Česku nejde koupit vanilka??

+1/0
15.12.2015 11:30

N50i69n43a 92P26o30k85o60r65n20á 1492135961559

Ja myslim, ze netusite, co to je vanilkovy extrakt nebo si to s necim pletete. Na vanilkovem extraktu nic chemickeho neni, je to vanilka vylouhovana v alkoholu. Hodi se do receptu, kde chcete chut vanilky, ale nechcete napr. narusit vzhled kremu nebo testa vanilkovymi zrnicky. My si doma vyrabime vlastni, ale parkrat jsem ho i koupila napr. Marks&Spencer, a je to opravdu jen alkohol a vanilka.

+1/0
15.12.2015 17:36

P19a25v76l89a 68K89v85a86p41i74l36o91v65á 7299248424987

No tak běžně se pod názvem vanilkový extrakt prodává taková malá hnědá lahvička od dr.oetkera a už když to otevřete je to na poblití.

0/0
15.12.2015 18:04

M68i17r50a 19L29o11v29e 3744510898314

Lepek je obsažen v ječmenu, pšenici, žitu, ovsu a triticale. Musí se tedy vynechat mouka pšeničná, žitná, ječmenná, ovesná, špaldová. R^

0/0
15.12.2015 3:43

J69a14r91o84m60í29r 54Š47e89b85e72l45a 5192632388679

Lepek jako takový obsahuje pouze pšenice (setá, tvrdá, špalda). Vámi jmenované obilniny obsahují směsi lepku podobné.

Lepek je směs dvou bílkovin Gluteninu a Gliadinu ve pšenici. Ostatní obilniny neobsahují Gliadin ale jiné prolaminy (např. sekalin, hordein nebo avenin).

Glutenin zajišťuje vláčnost a lepivost těsta a je velmi žádoucí pro pečení a výrobu těstovin.

0/0
15.12.2015 8:34

J66a34n63a 65V46y33s21k80o95č56i46l89o23v57á 8247278109634

Navíc oves neobsahuje glutén/lepek vůbec.

0/−1
21.12.2015 21:23

J26a36r82o51m40í45r 74Š75e51b22e94l70a 5402552898429

Milá paní Vyskočilová, musím vás zklamat, oves směs lepku podobnou obsahuje. Konkrétně obsahuje bílkovinu Avenin.

+1/0
22.12.2015 2:19

M62i50r86a 34L84o45v92e 3204880138824

Med je udajne plny plisni.

0/−2
15.12.2015 3:30

J63a33r42o71m55í45r 54Š46e12b84e24l93a 5282892698809

Pane Bože! Oni doporučují nahradit čistou sacharózu (bílý cukr) méně vyčištěnou sacharózou (hnědý, třtinový cukr).

Myslím, že redakce by si měla poslechnout co říkájí opravdoví odborníci a ne šarlatáni z řad obchodníků:

http://www.uloz.to/xB9igr6k/myty-o-potravinach-doc-ing-frantisek-bunka-ph-d-mp3

+8/0
15.12.2015 0:45

J97a85r34o25m89í98r 80Š94e73b39e74l78a 5802432718629

A to ještě nemluvím o tom, že lepek se pouze vyskytuje v pšenici a jeho alergizující složkou jsou prolaminy.

Tím, že doporučíte Pšenici špaldu, se lepku rozhodně nezbavíte, protože ta jej pořád obsahuje (ale méně). Špalda obsahuje téměř stejné množství škrobů jako pšenice setá, ale lepší složení a vyšší obsah bílkovin (až 16%). Nejdůležitější ale je, že její lepek je méně kvalitní - na těstoviny se nehodí vůbec, a na peče se s ní hůře.

Melasa - opět sacharóza - je vedlejším produktem při rafinaci cukru. Obsahuje minerální látky to ano, ale jako jejich zdroj je nepodstatná.

Jednoduché cukry jako fruktoza také nejsou žádná výhra - tělo je neumí správně zpracovat a nevytváří k jejich odbourání inzulin, fruktoza blokuje zpětnou vazbu o dostatku energetického příjmu do mozku - tloustne se po ní více. XD

To už je lepší konzumovat polysacharidy, které jsou hůře stravitelné.

+10/0
15.12.2015 1:04

P36e62t20r 51P18a50v48e34l 1858198879570

Ten titulek mi připomněl jeden vtip postavy Brada Pitta z Přátel.

"It's no fat, no sugar, no dairy... It's no good, throw it out..."R^

+5/0
15.12.2015 0:32

M47i55r68a 44L24o63v93e 3344630878914

;-D;-D

0/0
15.12.2015 3:43







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.