Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Cukroví bez mouky, cukru a pečení. Raw strava míří letos i na sváteční stoly

Syrová (anglicky raw) strava se u nás těší stále větší popularitě. Letošním hitem je raw vánoční cukroví, které je chutné i bez mouky, bílého cukru a hlavně bez vystávání u trouby a čekání na změknutí oblíbených kousků. Vybrali jsme pro vás nejlepší recepty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V59o88j26t37ě51c66h 11R37ů94ž38e51k 1957422664222

Zajímalo by mě, kolik ze zdejších haterů to zkusilo, moc jich nebude.

0/0
20.12.2015 1:16

O84n15d21ř46e44j 21M82a98l13ý 3864603503983

Nebojte, křížaly a oříšky jsem už měl. ;-D

0/0
20.12.2015 3:12

V65o86j19t68ě57c81h 58R79ů98ž47e34k 1487552674102

Tak nehejtujte.

0/0
20.12.2015 12:47

M44a53r90t35i15n 40J47i65r96o71u30s13e98k 7486265705648

Rozemletá cukrová řepa, zasypaná kokosem - to by mohlo být dost sladké a RAW.

+1/0
19.12.2015 22:51

D56a42n79a 23T78e70n96z93l41e72r 5390462205123

Ok, namleté ořechy a datle, zhňácané do těsta, do toho nějaký cukrový sirup, sem tam špatně udělaná skoročokoláda, co drhne na jazyku.

Moc náročné to není a moc chutné taky asi ne.

0/0
19.12.2015 16:44

M90i30l57e92n71a 49K94l52o37u45č82k20o30v40á 1204933331660

Vzhledove je to děsný

0/0
19.12.2015 14:42

J67a20n69a 83S70t16a12s79t61n87a 7937386566449

A kde jsou RAW RUMOVE KOULE?

+1/0
19.12.2015 12:19

M49a77r58t63i13n94a 87K35o81l45o21m48a13z83n47i39k35o31v13a 2547742147106

Co ma byt pro me jako stredoevropana zdraveho na pokrmech slozenych ze samych exotickych poravin?

+1/0
18.12.2015 23:05

P20a67v69e98l 43N91e59v13e59č85e29ř16a34l 6522836224860

Nejsem žádný kuchař a vařit neumím, ale v TV jakýsi odborník vysvětlil rozdíl mezi rafinovaným a surovým cukrem, který pouze není zbaven "nečistot". Jinak pro raw stravu nevadí, že třeba cukr při výrobě určitě přestoupí magickou teplotu 45°C?

+1/0
18.12.2015 18:18

K55a29t17e84ř46i41n79a 79V75a17š22á89k38o45v76á 5781782249705

raw strava cukr prave nepouziva...vetsinou sladite ovocem, pripadne sirupy, ktere pri vyrobe tuto teplotu neprekroci.

0/0
19.12.2015 10:53

E53v90a 38D48r61o38z85d94o28v71á 7599827165245

Vážení raw fanatici. Jestli vám to někdo ještě upřímně neřekl, tak jíst se to nedá. Ze slušnosti vaše kulinářské umění ochutnám, ale přidat si rozhodně nepůjdu a nejsem určitě sama.

+3/−1
18.12.2015 14:47

K28a18t43e33ř29i44n60a 56V18a15š56á81k33o80v71á 5571612439245

to urcite nejste. Ale kvuli tomu lidi s jinymi chutemi nemusi byt fanatici :-)

0/0
18.12.2015 15:17

H44a59n57a 68D33o87s22t85á57l73o65v57á 1979784650184

Ale oni většinou bohužel jsou.

+1/0
19.12.2015 12:58

A11l26e32n69a 19V24e71s67e56l76á 3143761525808

Já nevím - proč by se nedalo? Podle surovin jsou v tom samé fajn věci.

Já sice peču klasiku, nicméně i v té mám největší spotřebu ořechů, mandlí, ovoce, čokolády, vajec a másla - mouky a cukru do toho padne minimálně. Jasně, peču na stopade, kdeže raw. Ale ty recepty tady na mě nepůsobí nijak odpudivě.

+3/0
18.12.2015 16:21

M83a22r11t24i81n 36N15o31v84o59t63n85ý 7613775510955

Co znamená "bez bílého cukru "? Z toho by se dalo vyvodit, že jiný než bílý cukr je OK.

+2/0
18.12.2015 14:33

K54a65t11e20ř61i42n89a 74S66e67d54l80á25č51k13o10v83á 3433908396520

Přitom slavný agávový sirup je v podstatě podobný svým chováním v těle jako neslavný glukozovo-fruktozový sirup.

+3/0
18.12.2015 16:57

E76v92a 16R54o24c63c53o 6288220689159

Kromě těch kokosových kuliček je to vše od pohledu odporné. Cukroví nejím, ale tohle je opravdu úlet ;-D.

+3/−2
18.12.2015 14:18

A65n46n24a 71K85i76r24š26o66v29á 9976390325143

Já bych to prostě nenazývala cukrovím v našem smyslu slova - jsou to prostě raw sladkosti. Nic víc, nic míň. (byla bych v tomto případě rigidní, jako u pomazánkového másla ;-))

+2/0
18.12.2015 14:24
Foto

K46a51t67e34ř43i84n84a 45M51a40r12t57í91n49k72o84v19á 8307527821949

To se mi teda vůbec nelíbí, a to cukroví nejím ani "normální"... :-/

0/0
18.12.2015 14:14

O48n37d86ř43e64j 44M60a17l48ý 3394513473303

Když někomu odpojí elektriku ČEZ, tak se z něj taky stane raw gurmán? ;-D

+9/−1
18.12.2015 12:46

M80i77l68a81n 70Č38e13r18n53ý 5743979119672

Asi jste nečetl text. Vitariáni k přípravě svých pokrmů nutně potřebují osšťavňovač, mixér a sušičku, máte snad dojem, že tyto přístroje se pohánějí ručně?8-o

0/−1
18.12.2015 13:04

K92a72t82e34ř59i11n44a 69V81a16š17á26k94o55v43á 5961302589335

nutne to nepotrebuji....je to ale plus :) A ano, i rucne se to da...nicmene je to narocnejsi - odstavnovac na kliku, struhadlo a topeni nebo slunce ;-D:-)

+1/0
18.12.2015 14:14

O87n19d77ř44e81j 11M75a76l84ý 3934793443233

Dovedete si představit, že ještě donedávna jsem se bez odšťavňovače na elektřinu obešel a sušičku jsem nahradil prostým slunečním svitem?

+1/0
20.12.2015 3:11

M59a40r84t58i71n77a 56T44r40o13j85a32n35o84v49á 5793788295

Tak vida, to jsem byla včera zcela trendy a cool... RAW hovězí s RAW cibulí a RAW česnekem... jen ty topinky to holt trochu pokazily...

+13/0
18.12.2015 12:38

M43i96l63a28n 66Č26e95r97n39ý 5783669309202

Měl jste je opéci při teplotě do 45°C a byl byste z obliga.;-)

+1/0
18.12.2015 13:05

J51a31n 57F54r27o97l97í65k 6276710105624

RAW vajíčko nebylo?

0/0
18.12.2015 13:41

M33i37l63a12n 80Č41e79r30n74ý 5233279279602

Taky bylo. Jen ho zapomněl uvést.;-)

0/0
18.12.2015 13:49

M10a15r91e51k 66Ž15a23b82č58í68k 5346362297327

To vaše "raw" šudlily po válce babičky, když nebylo co jíst. Celkově spojení mlsat zdravě je nesmysl. Hezky pěkně buček, maslíčko, cukr, maso, majonéza a problém mají ti, co celý rok nic nedělali a teď paradoxně během svátků se omezují, protože je žere najednou svědomí.

+4/−4
18.12.2015 12:10

K17a78t65e19ř68i98n26a 84V83a25š76á63k65o48v12á 5581502259645

a i kdyby, byly zdravejsi, neprezrane a netrpely civilizacnimi chorobami. Jo a umely si vazit obycejnych veci, vedely totiz, co je hlad. Nic spatneho na tom nevidim, ba naopak

0/0
18.12.2015 14:16

L13u59k91á84š 82C68a13b74r36n14o15c56h 4325258318206

cukrovi bez cukru neni cukrovi

+7/0
18.12.2015 12:08

M31i58l38a43n 11Č82e45r49n52ý 5483179639962

Tak, ono je to v titulku trošku zavádějící. Cukr tam samozřejmě je, akorát v jiné podobě, nevyrábí se totiž klasickým cukrovarnickým postupem, ale získává se zahušťováním sladkých šťáv rostlin.Tudíž zůstávají zachovány různé živiny, jako minerální látky, enzymy a vitamíny, které se jinak rafinací nenávratně ztrácejí.

+2/−1
18.12.2015 13:12

K27a55t19e41ř51i46n62a 14V13a39š15á63k51o92v69á 5611152559155

ja treba sladim spis jen susenym ovocem, ty ruzne stavy ani nekupuju.

0/0
18.12.2015 14:24

T36o15m11a74s 15P75l22a63n51e38k 8864641239935

až na ty kokosové kuličky a čokoládové srdíčka to vypadá jako by to už někdo požvýkal. Je každého věc co bude mít o Vánocích na stole ale za mě jednoznačně NE!

+10/0
18.12.2015 12:06

F42r84a67n51t52i29š84e26k 56V78e64s68e80l95ý 5372393220460

Tak ten názor na čokoládu je naprosto dokonalý: Ani se nesnažím zapírat, že miluji čokoládu v jakékoliv podobě. Ale raw čokoláda je jiná, lepší a opravdovější.

Čokoláda s hrudkami je hnus. Čokoláda má mít nějaké složení a nějakou strukturu. Pokud je to nemá, tak to není čokoláda.

Je to úplně stejné, jako když vegetariáni říkají, že kdo jednou ochutná vegetariánské jídlo, už nebude toužit po mase.

Nechápu proč někdo kvůli praštěné a nijak nepodložené ideologii jí drahé a nekvalitní jídlo. A je jedno jestli je vegan nebo raw man.

+4/−1
18.12.2015 12:03

M46i42l58a30n 15Č90e66r13n63ý 5803499199692

Nechápu, proč když něčemu nerozumíte, označujete to za praštěné a ničím nepodložené. Kdybyste měl aspoň elementární znalosti biologie, toto byste nikdy nevyslovil.

Co je levné nebo drahé, to je relativní. Ano, raw jídla jsou díky používaným surovinám dražší. Úspora energie při vynechání vaření v tom už nehraje podstatnou roli... Ale proč nekvalitní, proboha? To bych spíš tvrdil o mnohých potravinách, které koupíte levně v českých obchodech, které obsahují plno náhražek, chemických aditiv, vysoký obsah soli, cukru apod.;-O

+2/−2
18.12.2015 13:31

F54r46a21n98t73i83š44e57k 75V50e67s34e14l47ý 5742623740260

Mám elementární znalosti biologie. Ne o moc lepší, ale nějaké tam jsou. já tedy většinou věřím odborníkům. Jaké procento gatroenterologů doporučuje raw stravu? Neznám ani jednoho, praktický lékař mi ji taky nedoporučil, neviděl jsem ani jednu studii, která by prokazovala, že raw strava je pro člověka lepší než normální vyvážený jídelníček.

To, že někdo nejí raw, ještě neznamená, že jí prefabrikovenou kejdu. V normálních obchodech poslední dobou najdete v čím dál tím větší míře normální potraviny. RAW je móda, stejně, jako byla móda paleodieta nebo sacharidové vlny.

+2/0
18.12.2015 16:22

K19a78t66e59ř32i36n38a 30V86a11š42á58k40o79v45á 5791902839455

jakoze kdyz mate primo rozemlete kakaove boby, jsou nekvalitnejsi nez palmovy tuk a cukr s minimem techto bobu co jsou ve standartni cokolade ? Aha. ;-D

+1/0
18.12.2015 14:18

F48r60a88n54t22i42š93e82k 66V39e73s57e34l96ý 5312273820400

Ano je to nekvalitnější. Stejně jako čerstvě rozemmletá tepelně nezpracovaná mouka je horší než upečený chleba, neuvařené brambory jsou horší než uvařené a tepelně neupravené fazole jsou dokonce jedovaté.

Co to je standartní čokoláda? Milka za 20 korun s 30% kakaa? Ona se dá koupit i dražší a kvalitnější čokoláda. V dnešní době není problém sehnat čokoládu s víc než 80% kakaa. Akorát ta čokoláda má mnohem lepší texturu, člověk se s tím nemusí patlat a i na pohled je to hezčí.

+3/0
18.12.2015 16:17

K33a59t19e65ř24i52n64a 22V95a58š82á87k65o85v84á 5181612839245

Ale to mluvite o strukture, ne o kvalite. To je rozdil. A to, co si s temi lisovanymi boby udelate, je na vas. Jestli "patlat" znamena varit ci upravovat potraviny, vezte, ze to spoustu lidi bavi.

S polevou na cukrovi se taky "patlate" - at uz ji mate z takove nebo makove cokolady. O kvalite to nevypovida vubec nic...

A to, ze malokdo je zvykly na chut cokolady, takze mu nechutna, to nepopiram. Nicmene zamenovat kvalitu za chut ci strukturu je dost mimo.

0/0
19.12.2015 10:57

A94n98n29a 57K78i14r33š64o83v59á 9276160305353

Vánoční cukroví peču poctivé - pěkně máslo, cukr.....vše, jak má být. Je to jen JEDNOU za rok, tak si to hodlám užít. Po zbytek roku se chovám střídmě, snažím se i tak "zmanipulovat" svoji rodinu ;-) . Takže dobrou chuť s moderními raw nejídly ;-D

+18/0
18.12.2015 11:53

M23i75l41a80n 35Č64e39r70n34ý 5753189979582

Jak to můžete vědět, když jste to neochutnala? Člověk by měl být alespoň v obraze, než něco začne kritizovat. Takhle mi to připomíná situaci za bolševika, kdy se hromadně podepisovala "rozhořčená provolání" proti manifestům (2000 slov, Charta 77, Několik vět), které si převážná většina neměla ani možnost přečíst...

Já bych osobně tyto recepty rád vyzkoušel a cukroví bude zřejmě chutné, soudě dle použitých surovin. Jen bohužel nemám doma potřebné přístruje, kvalitní mixér a sušičku.

+3/−5
18.12.2015 13:20

J76a88n 42U38l96r11i69c13h 8358983936351

Svaba jsem taky neochutnal a pokud nepujde o zivot tak taky neochutnam. A muze tisic lidi tvrdit jaka je to lahudka.:-P

+7/−2
18.12.2015 13:37

A16n96n45a 44K86i82r82š51o16v39á 9306540475373

Ochutnala - polkla, nic moc. Kromě drceného česneku jím všechno (no chrousty asi ne :-P)

+1/0
18.12.2015 13:45

J18a16n 96F50r52o67l46í75k 6356630245564

A pokud chcete (jako já) udělat něco i pro svoji váhu pak je dobré veškeré dávkování cukru snížit na polovinu, použít buď třtinový cukr nebo med (zákusky v Řecku jsou dobré jen díky medu i když je přeslazují)n péct z celozrnné mouky a nezapomenout na ořechy. Až teprve vysoká hladina cukru mě donutila experimentovat a třeba taková domácí meruňková a višňová marmeláda s minimem cukru je v cukroví příjemná. Sám jsem byl překvapen s výsledky.

0/0
18.12.2015 13:50

M90a16r35t98i17n 77N94o46v48o81t56n29ý 7273455860525

Já cukr skoro vůbec nepoužívám, takže mám s tím hubnutím smůlu.

+1/0
18.12.2015 15:00

K20a49t80e35ř40i56n58a 11S66e59d73l40á21č59k15o39v18á 3863758146560

Jaký je prosím rozdíl mezi třtinovým cukrem a cukrem bílým? Kromě zcela zanedbatelného množství nějakých prospěšných látek vůbec žádný. Je to cukr. U toho medu je těch prospěšných látek více, ale pořád to není žádná hitparáda.

0/0
18.12.2015 17:02

I69s90a48b97e27l19l71a 28Z54á39z12v86o20r45k77o14v23á 3890411420946

Hm, měli by u toho uvést i kalorické hodnoty. Některé kousky jsou už pohledu na seznam ingrediencí výživné.

+2/0
18.12.2015 11:40

J87a56n 71F65r37o61l16í51k 6726560545474

Tak třeba datlové lanýžky mají zhruba 100 g 200 kcal. To je půl hoďky na rotopedu.;-D

0/0
18.12.2015 13:56

K53a92t39e19ř17i84n27a 55S23e55d23l94á35č97k68o73v95á 3223988286410

Výhodou je to, že jak je to nacpané tukem, tak toho nesníte moc, prostě je to takový hutný, že sníte pár kousků a jste doslova zaplácaný. Takže pokud někdo sní talířek cukroví na posezení, tak těhle hutnejch výtvorů sníte tři-čtyři a budete se cítit i sytý.

0/0
18.12.2015 17:07

R90o41b38e42r55t 54M61á26s80l10o 1451721777137

No náhodou jsem to již ochutnal. Z daným vzorků se umístilo jednoznačně na posledním místě.

Osobně si myslím, že pokud to neobsahuje cukr tak by se tomu cukroví vůbec nemělo říkat. Stejně jako špekáčkům, které neobsahují maso.

+6/0
18.12.2015 11:35







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.