Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Rakvička, větrník, laskonka. Jak upéct nej české zákusky podle Fabešové

Jsou to stálice v nabídce českých cukráren, bez kterých si mnozí z nás nemohou představit rodinnou sešlost nebo posezení s kávičkou. Cukrářka Iveta Fabešová se s námi podělila o recepty na nejoblíbenější české zákusky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K59v64e68t39a 20V91a25n19e54k 7502349617907

Neni to prijemne diskutovat o jidle radeji nez o uprchlicich? Takove je to sladsi ...

+3/0
27.10.2015 1:39

M64i88c20h29a46l 65M56i29l85l69e26r 9986252439222

R^

0/0
27.10.2015 9:39

J14i70n83d53ř56i40c69h 51H76r72a58d72e43c80k33ý 6845809702772

"podávat jako dezert rakvičku, v mém věku, to už je zvrhlost!"

0/0
26.10.2015 16:15

B23o63h63u32m72i77l15a 36M73a93j52e39r94o57v12á 4147831664

a co věnečky?

0/0
26.10.2015 19:40

B80o15h60u94m46i42l55a 86M92a23j48e61r84o44v38á 4467301584

U větrníku chybí ten pudink dole

0/0
26.10.2015 9:44

K49v47e20t75a 51V13a94n56e34k 7422639247407

Precetla jsem si vsecky prispevky a naladili jste mne tak ze se uz nemuzu dockat az si neco dam ke kafi. Letim do Cech v pulce listopadu, tak to musim jeste par dni vydrzet:-) Asi zacnu svickovou a zakoncim to stafetkou hned nekde u letiste. Neznate nekdo dobrou cukrarnu v Lounech anebo v Moste? Dekuji

+1/0
25.10.2015 18:10

O49s27k10a65r 27K27o26v30a75ř84í84k 8907873226197

Svíčková je dobrá, ale.... pečená kachna s červeným zelím a domácím bramborovým knedlíkem je VR^R^R^R^R^

+3/0
25.10.2015 19:07

K11v58e37t52a 64V45a55n15e62k 7562109897187

No, to mate pravdu, to si dam druhy den a pekne pivko k tomu.

0/0
26.10.2015 1:18

M22i32c77h81a71l 21M66i44l71l28e12r 9426292709342

preji prijemny pobyt. Ja musim na dalsi navstevu pockat jeste 10 mesicu.

V Praze jsem minule objevil malou zajimavou restauraci ve vchodu do Pasaze Lucerna ze Stepanske.

Jmenuje se Monarchie, byl jsem tam nekolikrat na obede, stoji za zkuseni. Poledni jidelnicek meni kazdy tyden. Zvlast jejich rizky a povidlove tasticky jsou vyborne.

+1/0
26.10.2015 2:49

M89i59c25h81a46l 26M41i15l85l86e21r 9136702939122

Take bych si dovolil doporucit prohlednout si Liberske lahudky ve Vodickove 9. Zakusky vcetne tradicnich typu, oblozene chlebicky, salaty a dobry chleba. Maji i dalsi provozovny, ale byl jsem jenom v te ve Vodickove.

0/0
26.10.2015 2:56

K69v27e35t22a 63V62a16n18e25k 7102529717387

To je hruza, co? My myslime jenom na to jidlo :-)... dekuji za prispevek do diskuze, urcite se v Praze do Monarchie podivam.

+1/0
26.10.2015 4:25

M39i35c20h44a73l 30M24i12l40l27e52r 9906802279902

proc nemyslet na jidlo? ;-) I ta ceska laska pry prochazi zaludkem.

Tady je odkaz na restauraci

http://www.restaurace-monarchie.cz/

Pri navsteve se clovek nejen rad setka s rodinou a prateli, rad se projde po oblibenych mistech, pripadne poznava nove, ale urcite si take rad pochutna na necem, co bezne nema tam kde zije.

U mne jsou to treba oblozene chlebicky. Ackoliv je tady vzdycky vyrabim na specialni prilezitosti a nasi pratele je maji v oblibe, neodolam a v Praze chodim na chlebicky ke specialistum aspon kazdy druhy den!

Muj oblibeny pohled na Prahu a vltavske mosty spojeny s obcerstvenim je z Hanavskeho pavilonu na Letne. Kavicku a neco k tomu, pohled na Vltavu a pohoda.V

+1/0
26.10.2015 5:37

H93a59n17a 94K49a68b58e84š16o17v17á 2718837517107

Pravé kremrole jsou z listového těsta, tyhle šlehačkové nejsou úplně špatné, ale když píšou o české klasice, tak to nejsou :-)

+4/0
25.10.2015 10:53

P81a93v54l12í75n60a 76G75a38j50d79o98š38í98k82o30v81á 5456258233654

Ty kremrole jsou tragické. Známá, která není vyučená cukrářka, peče na všechny oslavy kremrole, které mají nadýchané těsto a rozplývají se na jazyku. Kremrole "vyhlášené" paní Fabešové vypadají spíše jako parodie na kremrole. Další zákusky nemá cenu komentovat, udělali to diskutující přede mnou.

+3/−1
25.10.2015 9:33

M91a56r31t68i79n 49N14o37v66o58t40n60ý 8405454572464

Jak se ta známá jmenuje?

0/0
4.11.2015 11:04

P77a50v39l27í82n78a 54G69a69j29d84o33š85í34k36o68v37á 5446888473324

Proč bych měla uvádět její jméno? Máte pocit, že je vymyšlená?

0/0
4.11.2015 11:40

F43i94l20i71p 48F71u90c48h48s 4969630340832

Nejlepší zákusky byly stejně ty, na které jsem chodíval před cca 35 lety do cukrárny se svou babičkou. Mým favoritem tehdy býval punčový řez - "rumáček". 

Mimochodem, babička nedávno oslavila v plné síle a svěžesti 93. narozeniny. :-)

+3/0
25.10.2015 8:43

M14o93n84i95k81a 23R11o61l98l60o64v80á 5513412316715

Tak to ji preju a vám zavidim.R^

+2/0
25.10.2015 10:38

K33a95r55o20l24í44n55a 28N55a44v16r62á30t30i31l30o98v12á 8302418820412

Jelikoz ziji mimo republiku a obcas mam chut na nas dobry cesky zakusek, tak mi nezbyva nic jineho, nez si doma neco vytvorit. Nejsem vyucena pekarka, nemam originalni recepty, ale . .... vysledek je super. Rada pecu vetrniky, venecky, kremrole, laskonky, harlekyna, medovnik, roladu. Kdyz se vratim do Cech, tak mam nekdy chut si zaskocit na nejakou tu mnamku. Bohuzel, vetsinou je to jen velke zklamani. Pohorsilo se vse, nejen dorty. Proto delam doma vse, co se da. Od domacich tlacenek, sunek, dzemy, az po dorty a zakusky.Sice vas to stoji cas, vyjde to trosku draz, ale chut je uzasna. :-)Hezkou nedeli vsem.

+7/0
25.10.2015 8:33

M62i74c45h70a43l 44M55i90l95l39e68r 9766242119172

skoda, ze nemas tam, kde zijes pristuup k ceskym cukrarum nebo stredoevropskycm uzenarum a pekarum jako mame tady v Australii.

Cukrarnu Prague Cakes vlastni uz radu let 2 Slovenky (zalozil ji cesky cukrar zacatkem 90. let), zalozil pak i Bohemia Cakes a pozdeji prodal dalsimu ceskemu cukrari.

Mame tu celou radu fantastickych stredoevropskych uzenaru a pekare, kteri mj. pecou prima zitny kvaskovy chleba.

Jedine co mi tady chybi je pravy madarsky uherak, ktery se sem nesmi dovazet a tocenica/parenica /Ostiepok, ktera se v obchodech nedostane, ackoliv jsem presvedcen, ze si je nekdo podomacku vyrabi.

Na pravem uheracku a tocenici si pak pochutnam kdyz navstivim Prahu.

+3/0
25.10.2015 9:32

K23a69r68o48l65í49n46a 17N48a40v77r38á44t81i48l21o89v87á 8902438800742

Ziji v Italii, takze do Cech nemam daleko, jak ty. Jidlo je tu urcite kvalitnejsi nez nase ceske, coz se mi tu moc libi. Velky vyber vseho druhu, cerstva zelenina, ryby, poctive uzeniny a hlavne syry. Ceske vyrobky jim, ale uz je moc nevyhledavam. Kvalita je na nizke urovni. Ve vsem barviva, prichute masla (ano, nekde jsem to cetla, zajimalo by me o co jde), stabilizatory, proto jsem se naucila si vse delat sama. Kdyz mam chut, tak si jednou za cas neco upecu nebo uvarim. Moc me to bavi a navic mam radost, kdyz vidim Italy, jak se cpou nasema ceskyma dobrotama.

0/0
25.10.2015 9:56

O52s11k20a72r 63K48o75v92a52ř15í30k 8227843426607

Vidíte to až moc černobíle. I tady v Česku se dají bez problémů najít kvalitní suroviny. Jen člověk musí chtít. Pokud kvalitu našich surovin posuzujete dle nabídek supermarketů...

Mimochodem, Farmářské máslo od Tatry je skvělé.

+4/0
25.10.2015 11:08

K92a27r90o25l67í96n39a 64N16a20v19r57á28t78i88l32o66v36á 8482268670372

Urcite se daji sehnat, souhlasim. Kdyz jedete na tyden, nechcete ztracet cas obihanim specialnich obchodu, ale radeji si uzivate rodiny. Pak vam nezbyde nic jineho, nez si zaskocit do prvniho kramu a jite, to co je. Treba tady v Italii, nemusite vubec daleko. Kvalita se najde vsude. I v obycejnem supermarketu ci na trhu, ktery se kona 2x tydne. Sezenete zeleninu pestovanou ze stejne oblasti, co bydlite. Vajicka od slepic, co maji volny vybeh, cerstve mleko, na jihu i uplne cerstve ulovene ryby (ac se to nesmi - narizeni EU) atd. V Cr to neni moc jednoduche. Farmaske trhy sice existuji, ale obcas nabizi suroviny netypicke pro nas stat. Jak jim tedy muzu verit, ze to co prodavaji je skutecne jejich...

0/0
26.10.2015 11:02

O91s84k97a40r 54K86o71v17a31ř95í15k 8597963696107

No farmářské trhy už moc netáhnou, tedy aspoň na Ostravsku. Rád jsem chodil, bohužel lidí ubývalo a následně to začali balit i prodejci. Velká škoda.

S Itálií samozřejmě souhlasím. Hlavně mě dostal výběr čerstvých hub na každém rohu za hodně příjemné ceny.

0/0
26.10.2015 16:41

K27a22r77o22l45í14n62a 54N89a56v24r63á81t62i84l45o26v92á 8642348150272

Jinak to mate dobry, ze tak daleko si muzete dat neco ceskeho. Alespon si muzete obcas zavzpominat. Ani bych se nedivila, kdyby jste meli kvalitnejsi potraviny, nez v Cechach. Drzim palce, at se u vas dari.

0/0
25.10.2015 10:00

M36i51c52h91a97l 87M22i51l68l81e28r 9326492249702

na kvalitu potravin ani jejich vyber si tu opravdu nemuzeme stezovat. Veliky vyber ovoce - pestuje se tu vse od stredoevropskeho typu (boruvky, jahody, rybiz, tresne) pres subtropicke po tropicke, prave tak velike mnozstvi druhu zeleniny - evropske i asijske typy.

Maso je vyborne protoze mame velky prostor, cisty vzduch a ciste pastviny, mame kolem more= ryby a morske potvory.

Syrarsky prumysl se znacne zmenil od 70. let co se sortimentu i technologii tyce. Treba camembert a brie - tenkrat pouze z dovozu, dnes tu cela rada vyrobcu vyrabi oboji; mimochodem i zasluha ceskych odborniku. K rozvoji prispeli italsti pristehovalci a mnozi dalsi. Podobne tak ruzni evropsti pristehovalci pomohli rozvoji uzenarstvi - styl a chute spanelske, portugalske, francouzske, nemecke, polske, ceske, italske, recke....

Na rozdil od USA, kde si Cesi stezuji, ze treba nedostanou hrubou mouku - tady se vyrabi a mame bezne k mani mnoho druhu chleba, vcetne stredoevropskych typu. Dostaneme tu ceske okurky z dovozu (zn. Nova, bohuzel Znojmii sem uz mnoho let nedovazeji) a ruzne zbozi tohoto typu dovazene z Italie, Nemecka, Madarska, Polska, Balkanu, Stredniho vychodu.....

+1/0
25.10.2015 14:45

K13a31r33o39l40í17n82a 40N33a88v53r45á60t88i65l42o45v93á 8982848350692

Vim, ze Australie ma dost kvalitnich surovin a ruznorodou nabidku jidel. Je to diky pristehovalcum, jak jsi zminil. Trosku o tom neco vim, manzel ma pul rodiny v Australii. Jsou to prave ti Italove, co pestuji limetky, tabak, mango a vse prodavaji. Jedna jeho sestrenice ma uzasnou italskou restauraci v Cairnsu. Pouziva jen ty nejlepsi suroviny. Super, ze se u vas da sehnat hruba mouka! To je zaklad, kazde ceske kuchyne. Preji krasne ziti v krasne zemi. :-)

+2/0
26.10.2015 10:42

M52i15c73h42a48l 87M41i44l59l23e70r 9746222709402

Italove na nahorni plosine za Cairnsem zalozili kavovou plantaz, zpracovavaji urodu a prazi z ni i vlastni kavu. Je velmi dobra. Jini v te oblasti zalozili vinarstvi, kde na vyrobu vina a likeru pouzivaji tropicke ovoce, protoze na hrozny tam je prilis horko.

0/0
26.10.2015 11:24

M93i74c20h53a21l 28M12i53l51l61e61r 9126492829372

da se to take napsat takhle: Australie byla k pristehovalcum vstricna, ferova a pro zmenu pristehovalci se zaslouzili o jeji dalsi rozvoj a prosperitu

+1/0
26.10.2015 11:28

K49a38r44o42l77í27n65a 97N68a94v97r87á39t39i74l84o75v94á 8112508290882

Urcite souhlasim. Rodinni prislusnici dorazili v 60. letech. Nemeli vubec nic, neznali jazyk. Zacinali od 0. V te dobe byla levna puda a tak zacli pestovat. Pestovali tabak a bavlnu. Zacli vydelavat a ted jsou uplne jinde, nez zbytek rodiny, co zustala v Evrope. Australie k nim byla skutecne vstricna a proto je tam, kde je. Dobre, ze si peclive vybira lidi (pristehovalce), ne jak my ted v Evrope. Kdo ma chut pracovat a pomahat rozvijet stat, ma dvere otevrene, kdo se jede prizivovat, neni prijat. Dobre to maji srovnane v hlave.

+1/0
26.10.2015 12:15

M41a24r50c50e60l 31G79r85e84g91o61r 7314735420396

Myslím si, že to je ještě velmi slušné. Hlavně ty laskonky s griliášem mne potěšily.

Když si to člověk srovná s dnešní unifikovanou produkcí, kde většinou tvoří základ obarvené těsto a hnusný uměle ochucený vodový tuk, je tento článek připomenutí kvalitní cukrářské výroby.

A dobrého cukráře je dnes zatraceně těžký sehnat...

+2/0
25.10.2015 7:06

P79a91t22r38i76k 51H57r22a39d72i24l 9769752844170

Pani to dost przni.Takhle se to nedela.V Plzenskym pivovaru pred 20 lety zrusili spilku,ale furt melou jak varej tradicne a tohle je podobny!

+3/0
25.10.2015 6:03

J48a41r18o59s95l30a91v 37Č66e43r27v81e19n16k36a 5178651410554

Pani cukrarka je nejak mimo co ja vim a ucil jsem se tak do laskonek zadnej kokos ale orisky a vetrnik jedine s karamelovou slehackou pokud pani vlastni cukrarnu a tyto pseudodezerty bych dostal na talíř tak by její zamestnanci meli o šarádu postaráno

+6/−1
25.10.2015 5:13

M95i12r87a 21L52o47v82e 3124200768464

R^Pravý dezert karamelový větrník má být z odpalovaného těsta, ve kterém je skutečné máslo, pokryt bohatou karamelovou polevou a musí skrývat karamel i uvnitř. Jemnou žloutkovou šlehačku má doplňovat karamelová šlehačka.R^

+15/0
25.10.2015 4:57

M53i14c10h77a53l 29M23i23l45l18e86r 9636552939592

ta poleva by mela byt kavova, ale jinak se shodneme

0/−1
25.10.2015 9:33

Š68á48r15k13a 64K57o44l29á88č14k59o29v64á 8226233289

Ten grilias je co? Cukr zalijte vodou... kolik vody? U fotky s roladou je napsano oriskova, v receptu o oriskach nic...ach jo. Tri nejasnosti pro me. Blbe napsane.

0/0
25.10.2015 4:18

M80i59r29a 89L22o81v41e 3624170928514

Griliáš je cukrářská hmota, jejímž základem jsou nasekané oříšky přidané do roztaveného zkaramelizovaného cukru.

+2/0
25.10.2015 4:42

M95a47r18i47á42n 27B92e78d44n95á17r22i87k 9181841210728

Není tady štafetka ;-(

+5/0
25.10.2015 3:35

M92i98c58h11a32l 89M16i13l36l14e46r 9866162519942

pani Fabesova a pani redaktorko Havlikova:

 tradicni ceske Laskonky se delaly s rozemletymi LISTKOVYMI orisky, ne s kokosem!!!!!!

Pouzivani kokosu do laskonek je novodoby paskvil.Rv

Laskonka byvala jednim z mych 3 nejoblibenejsich zakusku kdyz jsem pred mnoha lety zil v Ceskoslovensku. Vedle ni to bylo Kavove zrno a Vetrnik.

Ziji v zamori a kdyz jsem se prvne po mnoha letech vracel do Prahy, tesil jsem se na cukrovi. Vetrniky byly fajn, Kavove zrno jsem tenkrat neobjevil, ani ne Parizskou spicku, ale Laskonka byla pro me nejvetsim zklamanim. Dnes ji cukrari delali s (pravdepodobne) levnejsim kokosem a pridavaji do smesi take vic cukru, nez byvalo. Vysledek je preslazeny zakusek mene vyrazne chuti, protoze kokos nema tak vyraznou chut jako listkove orisky a suma sumarum takove zklamani, ze Laskonky nekupuji.

Pri me minule navsteve vloni jsem konecne objevil Kavove zrno, v Liberskych Lahudkach, Vodickova 9 a vedle zrna take dalsi cukrovi, ktere si pamatuji s nostagii. Zrno bylo velmi dobre, ale chutove trochu odlisne od toho co pamatuji.

+1/0
25.10.2015 3:18

M70i16c48h81a79l 65M26i12l71l43e77r 9316722479402

jeste bych chtel dodat, ze pridanim griliase, vyrobeneho s listkovymi orisky, do kremu jak je psano v receptu, se sice vylepsi chut, ale telo Laskonky je porad neskonale lepsi s listkovymi orisky namisto s kokosem. Tak dobre, ze se do kremu ani nemusi pridavat grilias.

+3/0
25.10.2015 3:24
Foto

R80i37c69h67a68r18d 44P50o73l56á12š43e16k 9224553900379

Ty oříšky jsou lískové a ne lístkové. 

Je pravda, že dnes sehnat ty správné zákusky dá trochu honičku, ale dá se to. Je ještě pár cukráren kde to dělají opravdu poctivě.

+7/0
25.10.2015 6:17

M53i21c50h81a68l 13M41i17l75l95e85r 9666532679422

mas pravdu, liskove:-)

0/0
25.10.2015 9:35

M64i94c33h19a26l 48M82i86l36l65e74r 9346762319202

ja si vzdycky pri kazde ceste ze zamori do Prahy davam praci najit dobre cukrarny. ;-)

+1/0
25.10.2015 9:36

K89v25e51t50a 76V61a96n58e21k 7342379607917

To ja take. Jsem rada ze jsem nasla lidi se stejnymi zajmy o dobre pecivo. Myslela jsem si ze bych se nemela zabyvat takovymi "prizemnimi" zalezitostmi jako jsou nejake stafetky (muj nejoblibenejsi zakusek) ale co by nam na tom svete zustalo za radost, ze?!:-)

+1/0
25.10.2015 18:04

M21i57r82a 30L88o68v78e 3204880458744

Nova doba ...vsechno se pomalu ale jiste przni. Rv

+3/0
25.10.2015 4:37

H88e70l34e23n26a 93Š77l63e84s65i16n69g25e12r89o80v67á 8456217845873

Posílám tip na luxusní tradiční kávová zrna:

Cukrárna U Mamlasů, Brno, náměstí Svobody.

+1/0
25.10.2015 19:20

L86u89c75i77e 82F54o45r17m52á98n10k79o76v60á 8165368837420

A jak se v tom receptu na větrníky docílí toho, aby ten krém byl dvoubarevný, jako u těch prodávaných v cukrárnách? Vidím tam jenom jeden druh krému. Nebo ten druhý je pouze šlehačka?

0/0
25.10.2015 1:35

M27i55c72h74a36l 14M87i66l27l97e87r 9206732769602

ten druhy je slehacka

+1/0
25.10.2015 3:19

L85u12k79á57š 45A43d48a42m56e41c 7655154891485

Ten druhy je parizska slehacka.

0/−2
25.10.2015 4:00

M51i83r53a 82L13o93v39e 3244210628704

Do vetrniku se dava karamelova slehacka a zloutkovy krem.R^

+6/0
25.10.2015 4:48







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.