Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Lékař: Za nárůst nemocných celiakií může i přehnaná hygiena v dětství

O nemoci zvané celiakie slýcháme v posledních letech stále častěji. Lidí, kteří nemohou jíst lepek, přibývá. „Příčina nárůstu není zcela jasná, nejpravděpodobnější je změna stravovacích návyků v posledních generacích a daleko vyšší hygienický standard v raném dětství,“ odpověděl on-line lékař Luděk Hrdlička.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P27a14v69e18l 80S58o77b83o34t31k88a 5240464

Pan "doktor" by měl vrátit diplom:

"Podstatou je geneticky podmíněná porucha slizniční imunity spočívající v abnormální reakci některých jedinců na lepek a další prolaminy."

"Dědičnost

Celiakie se dědí autozomálně dominantně s nekompletní penetrací.

Výskyt u rodinných příslušníků 1. stupně je 8–18 %, u jednovaječných dvojčat dosahuje přibližně 70 %"

http://www.wikiskripta.eu/index.php/C%C3%A9liakie

0/0
8.10.2015 12:00

J37i28r40i 14K29l70o22u16d34a 4228670307706

No hlavne vetsina z nich nema celiakii, ale jsou proste jen otraveni glyfosaty z pripravku Round Up od spolecnosti Monsanto, kterym se kropi uroda tesne pred znemi, protoze to zvedne sklizen o 5-7%. Glyfosaty se dostanou z obili do potravin a z nich az dokonce i do materskeho mleka. Tak tak nejak. https://cs.wikipedia.org/wiki/Glyfosát

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/07/30/glyphosate-toxicity.aspx

http://www.bio-info.cz/zpravy/glyfosaty-mohou-zpusobovat-rakovinu

+2/0
8.10.2015 8:17

P26e13t88r 40V26o44s34t54r20ý 3358300553266

A na tu kravinu, že se úroda kropí před sklizní jste přišel jak?

0/0
8.10.2015 12:26

P28a74v42e77l 67S11o46b89o33t42k58a 5930134

http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/smes-nebezpecnych-chemikalii-pod-nasi-posteli-evropska-unie-musi-jednat

"Mezinárodní sekretariát pro chemické látky (ChemSec), Centrum pro životní prostředí a zdraví (CpŽPZ) a Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ): Směs nebezpečných chemikálií pod naší postelí – Evropská unie musí jednat

15. září 2011 | Mezinárodní sekretariát pro chemické látky (ChemSec), Centrum pro životní prostředí a zdraví (CpŽPZ) a Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ)

Mezinárodní sekretariát pro chemické látky (ChemSec) společně s dalšími nevládními organizacemi analyzoval prach z ložnic v řadě zemí Afriky, Asie a Evropské unie, včetně České republiky (1). Dnes byla zveřejněna výsledná zpráva „Domov, sladký domov - překvapení v prachu pod postelí“ (2), která ukazuje, že nebezpečný mix látek narušujících hormonální systém leží utajen pod postelemi po celém světě, a to ve vyšších koncentracích, než byly nalezeny dříve. Látky narušující endokrinní systém (tzv. endokrinní disruptory) jsou stále více spojovány s celou škálou zdravotn&iacut e;ch problémů, včetně narušení plodnosti, rakoviny a poruch pozornosti."

0/0
7.10.2015 22:09

P50a25v54e55l 91S63o82b67o89t56k23a 5180274

BLUDY!!

Ale samozřejmě chápu, čím víc špíny, tím víc nemocí a tím větší business...

0/0
7.10.2015 21:59

M98a82r29t92i93n84a 93S92e50d65l89i15c47k34á 5522125241662

Čím víc špíny, tím víc přirozeného tréninku pro imunitní systém a tím méně imunitních vad.

+3/−1
8.10.2015 0:04

P98a17v83e84l 39S51o69b20o74t10k33a 5640904

To je totální blud stejně jako že špenát je zdrojem železa.

Spála, černý kašel, příušnice, tuberkulóza, ... toxoplasmosa, tasemnice, škrkavky,... mají na zlepšení imunitního systému a na sníženhí počtu alergiků jen ten pozitivní vliv, že slabé děti se nedožijí puberty a tak v brazilských ghetech a slumech opravdu můžete - díky vysoké kojenecké a dětské úmrtnosti - opravdu najít méně alergiků než na sídlišti v Praze.

0/0
8.10.2015 11:56

P74e86t21r 87V37o71s33t58r38ý 3118180643316

Koukám, že míchat hrušky s jablky umíte dobře....

+1/−1
8.10.2015 12:27

P61a14v36e73l 76S29o65b13o20t92k59a 5100754

To jste nepochopil - špína, nemoci i paraziti jdou ruku v ruce.

0/0
8.10.2015 13:02

A45l17e63n43a 33V82e75s65e65l50á 3553581645908

Náhodou - těch nemocí ze špíny zas tak moc není. (A pokud někdo není posedlý přehnanou hygienou a dezinfekcí všeho ve svém okolí, rozhodně to neznamená, že žije ve špíně.)

0/0
8.10.2015 7:26

P36a38v36e82l 34S55o38b42o15t87k22a 5940964

jenže tahle masírka říká něco jiného. Viz i

"Špína v bytě, zdravé dítě. Něco na tom je, tvrdí odborníci

Zdroj: http://ona.idnes.cz/spina-v-byte-zdrave-dite-0wa-/zdravi.aspx?c=A150604_132252_zdravi_pet"

0/0
8.10.2015 11:58

A90l23e54n31a 17V76e44s22e33l82á 3913931545308

Ale houby - "masírka" má úplnou pravdu. Jen ten pojem "špína" je míněn optikou běžné domácnosti. Nemyslí se tím, že máte odpadky házet pod stůl a s-át chodit do kouta.

+3/0
8.10.2015 13:13

P96a78v38e70l 17S36o72b16o48t28k66a 5300724

Ocituji z minulé diskuse:

"Zvýšené riziko nakažení se Toxoplasma gondii neplatí pouze pro kontakt s kočkou jako přímým zdrojem infekce, ale i pro kontakt s materiály kontaminovanými infikovanými výkaly. Velký význam mají v tomto ohledu podrobné studie Frenkela a Ruize z Kostariky (Frenkel & Ruiz 1980; Frenkel & Ruiz 1981). Podle autorů se lidé mající kočku často nakazí uvnitř domu, především v domech s betonovou podlahou, kde kočky defekují. Vysoká prevalence je i u lidí žijících v domech s dřevěnou podlahou, v nichž bývají často prostory sloužící volně žijícím kočkám jako úkryt a jsou tak zdrojem kontaminované půdy. Oocysty jsou schopny v prostředí dlouhodobě přežívat. V zemi zůstávaly infekční i po osmnácti měsících (Frenkel a spol. 1975b). Délka přežívání oocyst závisí zejména na teplotě a vlhkosti. V suchém prostředí a při vystavení přímému slunečnímu světlu dochází k jejich rychlé destrukci (Yilmaz & Hopkins 1972). Na ostrově La Guadeloupe byla v oblastech s větším množstvím srážek vyšší prevalence toxoplasmosy než v sušších oblastech (Barbier a spol. 1983), studie ze Salvádoru však tuto asociaci nezjistila (Remington a spol. 1970). V Peru byla zjištěna negativní korelace mezi prevalencí toxoplasmosy a nadmořskou výškou (Cantella a spol. 1974). "

+

"Vědci z Univerzity Karlovy a Ústřední Vojenské Nemocnice prokázali zvýšené riziko dopravních nehod u Rh-negativních řidičů nakažených parazitem toxoplasma. Mezinárodní časopis BMC Infectious Diseases 26. května uveřejnil rozsáhlou studii českých vědců ukazující, že parazit toxoplasma, kterým je celosvětově nakažena přibližně třetina populace, výrazně zvyšuje riziko dopravní nehody. Vůči negativnímu vlivu infekce byli zcela chráněni řidiči s Rh-pozitivní krevní skupinou, což bylo v souladu s výsledky  dvou loňských studií, ve kterých stejný vědecký tým sledoval v laboratorních podmínkách zhoršování reakčních dob u nakažených Rh pozitivních a Rh negativních osob."

http://www.cuni.cz/UK-3298.html

0/0
8.10.2015 16:17

A91l21e60n35a 10V28e93s63e69l68á 3583421135438

Copy -  past umíte, ale trefit se do tématu, už je horší, že? ;-)

+1/−1
8.10.2015 18:52

P83a58v93e24l 59S51o63b43o87t83k89a 5420654

Ale tohle je o tématu ;-D

0/0
8.10.2015 21:53

J36i83ř86í 80L24i67b57e77r 6908600890802

Samozřejmě, že pro zdravého člověka nemá smysl držet bezlepkovou dietu. Ale přesto bych se drobně zamyslel nad tím, kolik je v současné pšenici lepku, a kolik ho bylo třeba v padesátých letech minulého století. A třeba hledal korelaci mezi tím, kolik lidí tehdy muselo držet bezlepkovou dietu a kolik dnes. Je moc divné, že na toto téma nebyl zveřejněný žádný výsledek výzkumu...

+2/−1
7.10.2015 20:51

T42o28m29á78š 84Š74a10p48o77v40a13l14o44v 2174364579421

Asi budete překvapen, ale výzkum není potřeba, protože obsah lepku je úplně stejný jako před 50 lety, zvýšeno je jen jedna z pověr na podporu tohohle nesmyslu.

+1/−1
7.10.2015 22:08

J68i96ř90í 22L43i13b30e14r 6428740540312

Rád bych Vám věřil, ale jiné prameny říkají, že oproti pšenici z padesátých let je množství lepku v současné pšenici více, jak šedesátinásobné. Další skutečností k úvaze je, že z mouky udělané z pšenice pěstované v Asii buchtu neuděláte - rozpadne se. Důvodem je malé množství lepku. Moc rád bych si v tom udělal jasno, a docela by mne zajímalo, kolik lidí v Asii má bezlepkovou dietu, popřípadě, jaký nárůst takto postižených tam byl v posledních sedmdesáti letech.

+2/0
7.10.2015 23:00

T29o25m11á26š 33Š97a60p81o11v68a63l20o57v 2904354449181

Co jsem se dočetl, tak alespoň u nás je obsah lepku ve pšenici stále stejný. To ale neznamená, že je stejný i v mouce, protože se mění postupy zpracování.

http://www.rozhlas.cz/radiowave/spolecnost/_zprava/bezlepkova-dieta-moda-ocista-tela-nebo-nesmysl--1522401

0/0
7.10.2015 23:37

M50a21r63t23i69n 63K12o57ž21í44n 1365176441800

Teď si představte, kolik je lepku v italské semolině, nebo amerických pšenicích.

0/0
7.10.2015 23:04

J53i95ř16í 12L84i80b84e28r 6168190340432

Tohle nejím, ba se tomu zdaleka vyhýbám...

0/0
7.10.2015 23:09

M18a25r89t52i79n91a 72S22e16d39l46i80c18k61á 5862555681952

To bude nějaký šarlatánský blábol. Krom toho, množství lepku nemá vliv na vznik alergie. Je to primární chybou imunitního systému, že netoleruje běžný antigen. Proč onemocnění přibývá? Víc se diagnostikuje, odhalují se i asymptomatické případy. Dřív, před dejme tomu 150 lety, bylo dítě s opravdovou celiakií "neduživé" a zpravidla se nedožilo dospělosti (ostatně jako 50% všech dětí). Dnes se lidi s celiakií dovedou účinně bránit speciální dietou (na dietě jsou úplně zdraví) a množí se, předávají geny dále. Není vůbec divu, že podobných onemocnění přibývá.

+1/−1
8.10.2015 0:09

J13i69ř65í 41L56i75b75e46r 6398380160642

Píšete o předávání genů - ani manželka, ani já, ani naši rodiče či prarodiče nepotřebovali bezlepkovou dietu. Dcera má jasnou celiakii, syn je "na hranici" celiakie. Je dost dobře možné, že jejich děti budou celiakové. Akorát - kde tato nemoc vzniká, tak "sama od sebe", když předtím v rodině nebyla? Pořád přemýšlím, jaká vnější příčina tuhle nemoc způsobí. Zvyšující se počet celiaků - to není samo sebou.

+1/0
8.10.2015 7:10

P40e78t94r 63V53o77s23t13r29ý 3468630643876

To, že množství lepku nemá vliv na vznik celiakie/alergie na lepek jste vyčetla kde? Nejenom že je pšenice nejvíce šlechtěnou plodinou za posledních cca 70 let, ale také její spotřeba enormně narostla. Naši předkové daleko více než pšenici konzumovali žito.

0/0
8.10.2015 12:41

M80a82r10t71i48n 98H75á65j28e63k 9647466150557

Možná by bylo vhodné zmínit, ze složení lepku před padesáti lety a dnes se poměrně značně liší díky modifikaci mnoha druhu pšenice. Pokud budete jist výrobky z původní einkorn pšenice, možná vám nebudou tolik chutnat, ale rozhodne dělají v člověku menší bordel, než moderní odrůdy. Já lepek jim, ale poznám, ze bych neměl. Par známých přestalo a vypadají... Tak nějak... Lip. A držet děti oddělené chlorem od nějaké přirozené špíny uz snad muže jen idiot...

+3/0
7.10.2015 20:41

P33a20v32e26l 95S74o75b11o39t26k77a 5810914

Toho se tedy držte... v dnešní době stěhování národů ;-D

0/0
7.10.2015 22:00

M91a25r27t88i65n46a 94S91e20d87l65i56c37k43á 5252405121382

Zajímavá spiklenecká teorie. Taky mrkev geneticky není, co bývala. ;-D

0/−1
8.10.2015 0:12

M45a89r23t75i97n 73H23á52j41e70k 9847176330707

No, Vy teorie, doporučuju si něco přečíst. Většina ze současných cca 140 nejpoužívanějších odrůd pšenice prošla více než tisícem cyklů křížení a z toho samozřejmě nejvíce v posledních letech. Takže výnosy se zmnohonásobily, zrn je víc, neopadávají, klasy jsou polovičně vysoké a tvrdší, protože se lámaly. Ale postupně se mění i složení mouky, a tomu se holt lidé přizpůsobují pomaleji.

+1/0
8.10.2015 8:46

L18u81b97o82š 35O71b48r29u25č88a 6851254406161

nedavno jsem omylem dostal bezlepkovy segedinsky gulas s knedlikem.. az na ridsi stavu to bylo celkkem fajn ;)

ale jinak jsem alergicky maximalne na blbce ;)

+3/0
7.10.2015 19:18

M17a19r29e72k 95Š11i46m79o63n 2554347148228

Z čeho se dělá bezlepkový knedlík? Jak vlastně drží pohromadě?

0/0
7.10.2015 20:24

J67i72ř80í 49L78i27b79e48r 6148720160582

Pošlete mail na jliber@seznam.cz, rád pošlu recept :-)

0/0
7.10.2015 20:37

M14a54r19t28i73n56a 81S84e36d36l11i64c76k96á 5142965221802

"Bezlepková dieta" zní sice kouzelně a slabší povahy tomuto kouzlu podlehnou, ale pro člověka bez alergie na lepek je zhola zbytečná. To je stejné jako přesvědčení, že nejíst třeba celer je zdravější, protože hodně lidí má na celer alergii. :-)

+3/−1
7.10.2015 18:50

P61a13v71l25a 24K24v12a30p23i44l90o37v89á 7389798684337

Konečně mi někdo potvrdil, že moje stravovací návyky z dětství, tedy mrkev zrovna vytržená ze záhonu ještě s hlínou, ovoce ze stromu, ovoce z lesa co vidělo vodu jen dešťovou atd., byly vlastně správné. ;-D Tak nějak jsem to tušila a děti vychovávám stejně. Jediná alergie, která mě kdy potkala byla kopřivka POUZE z mléka. Dneska můžu sníst cokoliv a kombinovat klidně třešně s pivem.

+25/0
7.10.2015 15:27

K94a86r75e18l 45N15o40v64á84k 1874548223766

Přesně já jedl psovi jídlo z misky a rval se s nim, slipicim šrot a nahnilé švestky znamenaly první opici

+1/0
7.10.2015 22:13

K13r50i10s75t93ý77n51a 50B47e13n59e42š78o63v23á 5914206376863

Taky jsem u babi na zahrade jedla nemyte ovoce, kedlubny i se slupkou jen omyty v sudu, hladila zvirata a stejne mam vic alergii vcetne silne na kocku. Ale vyznam tohohle postupneho treninku imunitniho systemu uznavam.

+1/0
9.10.2015 21:58

K67r33i37s87t85ý73n37a 62B78e18n83e47š45o35v88á 5774596376353

Taky jsem u babi na zahrade jedla nemyte ovoce, kedlubny i se slupkou jen omyty v sudu, hladila zvirata a stejne mam vic alergii vcetne silne na kocku. Ale vyznam tohohle postupneho treninku imunitniho systemu uznavam.

0/0
9.10.2015 21:58

K38r68i57s10t19ý33n67a 97B12e79n32e15š34o41v29á 5664346256823

Taky jsem u babi na zahrade jedla nemyte ovoce, kedlubny i se slupkou jen omyty v sudu, hladila zvirata a stejne mam vic alergii vcetne silne na kocku. Ale vyznam tohohle postupneho treninku imunitniho systemu uznavam.

0/0
9.10.2015 21:58

P75a47v15l91í77n22a 84B33u51t57a41n27o86v12á 3414774588428

Jsem ráda, že i "gastrolékař" řekl naplno, že pro zdravého člověka nemá význam držet bezlepkovou dietu. Mám ve svém okolí pár lidí, kteří s tím začli blbnout a berou to jako redukční dietu :-/

Samozřejmě, že je zbytečné zahušťovat moukou kde co, ale dejte si k tlačence s cibulí, místo čerstvého pšeničného chleba, třeba pohankový rohlík ;-):-)

+15/0
7.10.2015 15:01

T93o68m39á84š 63Š14a94p80o15v13a24l39o11v 2574584919131

Bezlepková dieta skutečně může pomoct ke zhubnutí a celkové lepší kondici. Není to ale vynecháním lepku, ten je v tom nevinně. Lidé se musí vyhýbat polotovarům a vařit z čerstvých surovin. Čili průměrně inteligentní jedinec dosáhne stejného výsledku i s lepkem.

0/0
7.10.2015 22:11

M20a55r91i20e 93D27a54n54č23á78k38o73v72á 5165538263356

Pavel Pípa jenom mínusuje, ale do debaty se nepřidá. Není to škoda, pane Pípo?

0/0
7.10.2015 14:50

P56a66v49l81a 77N75o17v23á 3185888529450

Třeba nemá dost íček ;-)

0/0
7.10.2015 14:51

M54a27r87i85e 53D82a84n55č32á48k76o29v89á 5465588493666

nebo se bojí, že ho utlučeme argumenty?

0/0
7.10.2015 14:53

P36a74v50e65l 94P14í41p66a 1551535158197

Argumenty o čem? O škodlivém lepku pro zdravého člověka?? :D

+2/0
7.10.2015 14:57

M41a28r20i41e 46D33a35n92č29á55k27o67v72á 5515718203276

Obecně vzato, jak víte, že jste skutečně zdravý? celiakie se totiž z krve prokáže jen v některých případech, nikoli ve všech a intolerance se prokáže pouze tak, že lepek zkusíte vyřadit a je vám líp, ta se z testů zjistit nedá. Netvrdím, že všichni, kdo jsou bez lepku energičtější a celkově více v kondici jsou nutně celiaci a intolerantní lidé, ale faktem je, že po jeho vyřazení se mnozí, nikoli všichni, cítí lépe. Toto je argument. Berte, nebo nechte být, ale vysmívat se?? O čem to svědčí?

+2/−1
7.10.2015 15:04

P43a10v55l26í75n58a 49B84u18t79a76n31o89v49á 3504274988778

Nemyslím, že se p. Pípa vysmívá. Nebo možná trochu jo, ale dokážu to pochopit. Z bezlepkové stravy, se v poslední době, stal obrovský hit, řada lidí v ní hledá, nikoliv zlepšení zdravotního stavu, ale snadné zhubnutí. Takovou bezpracnou dietu ala "hubne to samo". Což je samozřejmě blbost, protože po pár měsících, kdy vynecháváte lepek, zhubnete ale v okamžiku, kdy ho začnete znova jíst, jste tam kde jste byla + něco navíc :-/

+3/0
7.10.2015 15:43

H42e66l86e70n36a 27Č13í43ž10k80o30v20á 9761461682258

To, že se bezlepkovka dostává do módy, bych asi ani nevěděla, nebýt diskusí na iDNES a podobných běžných serverech. Na hubnutí je to samozřejmě nesmysl, co jsem zaznamenala, tak celiak bývá často příliš hubený, neboť nevstřebává živiny, takže při nasazení diety spíš pár kil přibere.

+2/0
7.10.2015 15:55

M83a42r86i75e 40D72a92n64č86á82k50o83v48á 5785958763326

neprosazuji bezlepkovou dietu jakožto hubnoucí program, prosazuji to (avšak jen sama pro sebe, nikomu to necpu) jakožto stravování, které je lehké, pro mnohé lidi zdravější, necítí se nafouknutí, unavení, zlepší se jim pleť .. to, že se z toho stal hubnoucí fenomén nepovažuji za důležité, v minulosti jsme tady měli řadu nesmyslných diet a všichni nakonec prozřeli. Faktem ale zůstává, že mnoho lidí se i přes neprokázanou celiakii cítí na nízkolepkové či zcela bezlepkové dietě lépe.

0/0
8.10.2015 6:53

H10e53l21e48n10a 43Č67í54ž48k41o45v50á 9171971552218

Pardon, že odboučuji od lepku a soustředím se spíše na stravování obecně, ale... už drahná léta, jako laik, si kladu otázku, zda není dobré vzpomenout si na to, co člověku chutnalo/nechutnalo, když byl úplně malý.

Já například, ačkoli jsem nakonec, až na několik málo specifických pokrmů, snědla všechno, jsem tenkrát měla nejraději maso (včetně rybího), zeleninu ve všech úpravách a kyselé ovoce. Nejedla jsem sladké, s výjimkou čokolády (k údivu celé rodiny a širšího okolí -- protože "děti přece jsou na sladké"; jenže mě udělal radost ne dortík, ale 5 deka moravského uzeného s kyselou okurkou), z obilných potravin jsem měla ráda jen špagety a chléb; ne rohlíky, ne buchty a koláče, odmítala jsem skoro vše ze "sladkého", nekysaného mléka (ovocné koktejly, pudink, kakao), jedla jen jogurt a zrající sýry (syrečky, rokfor, hermelín).

Znám ovšem lidi, kteří zase maso odmala nemají rádi a dávají přednost např. těm obilným nebo mléčným věcem.

O co mi jde: jestli to, co nám chutnalo v útlém dětství, když naše chuti ještě nebyly "zdegenerované", není vlastně to, co nám, jako jednotlivcům, prospívá. Za sebe můžu potvrdit, že vždy, kdy se -- často i bezděčně -- vrátím ke stravování, které mi vyhovovalo ve 3 nebo 4 letech, je mi nejlépe.

+7/−2
7.10.2015 14:39

A23l12e81n12a 24V45e54s89e56l97á 3433611265598

Vidíte, já mám spíš opačnou zkušenost. Bývala jsem jako dítě v jídle hodně vybíravá. Doma dobrý, ale najíst se kdekoli jinde něčeho jiného, než nač jsem byla zvyklá, bylo pro mě vyloženě utrpením...

Dnes "sežeru" co mi přijde pod ruku. A vzhledem k tomu, že jsem byla dítko často nemocné, věčně po doktorech, dva měsíce v ozdravovně atd. a dnes mám ve věku 50+ troufnu si říct nadprůměrně dobrý zdravotní stav... tak moje současné chutě nejspíš zdegenerované nebudou.

0/0
7.10.2015 15:52

L59u96b80o40š 79O69b45r24u39č31a 6471754966141

omyl :/ .. nechtel jsem dat minus

0/0
7.10.2015 19:20







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.