Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Voda, která (ne)zabije chuť dezertu. Pronikněte do tajů aquasommeliérství

Červené víno ke zvěřině a bílé k rybě. Jasně, to vědí všichni, ale co voda? Napadlo vás vybrat si k jídlu tu správnou? Takovou, která dezert nezabije, ale podtrhne jeho chuť.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V72í51ť11a 57N76o50v19á81k 1778573925801

Voda musí mít minimálně 5% alkoholu ! :-)

0/0
8.9.2015 23:23

J58i74t92k98a 29B47r25a91b37c37o10v63á 6258583624409

Těžká voda k těžkému vínu - to je voda složená nikoliv z jednoho atomu kyslíku a dvou vodíku, ale místo vodíku je tzv. deuterium nebo tritium, tj. má dva nebo tři protony. Použití má v jaderném průmyslu. Třeba když by se do sklenice s touto vodou mrskla krychlička plutonia místo ledu, tak by to teprve dostalo ten správný říz :-)

+2/0
8.9.2015 12:40

L86e21n86a 77P71á73t15k85o93v20á 8811603744539

jo, jo speciálně těžká voda pobavila ;-D

0/0
8.9.2015 13:04

M18a64r92t50i28n 47K40ř33í39ž 9153202950367

deuterium nemá v jádře dva protony, ale proton a neutron. Tritium má dva neutrony. S dvěma protony byste dostala helium a to je inertní :-D. Ale jinak dobrý. Vtipnou vlastností těžké vody je, že zamrzá už kolem 4°C, tedy v chladničce je pevná.

0/0
8.9.2015 13:19

L44e51n47a 41P28á87t78k93o66v70á 8241193844699

Jede a já myslela te je to vtip že seriálu Neviditelní. Archivní Štrbské pleso ale oni to myslí vážně. Chtěla bych mít jejich starosti.

+2/0
8.9.2015 11:30

M17a14r19t65i64n 27K83ř28í44ž 9693742390247

Kolik se v ČR uživí aquasommeliérů?

+1/0
8.9.2015 11:09

J98a63n81a 80K67u74b46o69v43á 6569772628710

Koučka přes chuť vody :-)

+1/0
8.9.2015 10:39

J95o58s51e93f 77F40r43o77d33l 3288295490545

Tohle mi trochu připomíná scénu z Penn & Teller: Bulshit, kdy hostům v luxusní restauraci nabízeli předražené vody s exotickými jmény a každý si je nemohl vynachválit. Když jim ale prozradili, že je všechny natočili ze stejné zahradní hadice, už tak nadšení nebyli.

+4/0
8.9.2015 10:17
Foto

A77n52d25r17e76a 65Š87r73e78t40r83o89v56á 7441475980728

Boooze, dneska se da vynosna cinnost udelat uplne ze vseho (kostovaci vody, sex kouci, lide, kteri nas nauci tanec vaginy - to opravdu neni vtip, videla jsem na to na vlastni oci letacek -...). Samozrejme proc ne, kdyz se na to lide chytnou, nabidka a poptavka plati stale. Ovsem rikam si, jestli to neni i dusledek hloupnuti populace, ktera by se uz dnes snad bez motivacnich knih a kurzu a koucu vseho druhu nedokazala ani rozmnozit, najist, vychovat dite...

+3/0
8.9.2015 10:15

W57a40l12t92e31r 34D76i50v90i44š 6957462752442

Stačila mi věta, že voda z kohoutku je všude zhruba stejná. Jestli tohle tvrdí aquasommeliérka, tak jí asi moc chuťových buněk nezbylo.

Aquasommeliérství je kravina, vybírat vodu podle typu jídla je slušná snobárna. Nicméně nepoznat, že chuť kohoutkové vody je radikálně rozdílná, tím se totálně odkecala. A ne, není to jen otázka množství chloru. Záleží na zdroji vody (různá tvrdost, různé minerály), způsobu úpravy i rozvodech. Ovlivňuje to pak i připravené nápoje, zejména čaje (tvorba různých usazenin). Vzhledem k tomu, že jako nealko piju zejména klasickou kohoutkovou vodu (protože nic slazenýho mi nechutná a bubliny nemám rád), tak ty rozdíly v chuti prostě poznám. Založit si na tom živnost mne ale nenapadlo. No, moje blbost, mohl jsem být za vodou.

+10/0
8.9.2015 9:35

M61a40r22t95i93n 53K36ř78í22ž 9733972270287

přesně tak - doma v Modřanech máme údajně stejnou vodu (ze stejného zdroje, se stejnou úpravou) jako v práci v Karlíně. Přesto je ta domácí vyloženě dobrá a ta karlínská vyloženě nechutná, tak tu pijeme vodu ze stojanu.

+1/0
8.9.2015 11:11

I66s14a31b95e94l77l60a 70Z88á46z61v56o27r48k65o84v31á 3910361120956

Samozřejmě, voda z kohoutku nikdy nebude ve dvou různých místech stejná, ale ani na jednom místě v různém čase. Jedna věc je kvalita zdroje. Zejména u povrchového zdroje se mění složení vody značně (dle ročního období, pár dní deště nebo naopak tropů, ale i v průběhu dne, odběr z různých hloubek atd.). Další je technologie úpravy, míchání zdrojů a distribuce (to bude zrovna případ Karlín x Modřany). Stačí se napít ráno po noční stagnaci a večer kdy je velký odběr a i "stejná" voda bude chutnat jinak. Navíc bych chtěla té paní vzkázat, že chlor se už mnohde nepoužívá, může se používat i ozon nebo UV nebo i zcela bez desinfenkce, např. Mladá Boleslav.

+1/0
8.9.2015 12:16

M32a58r43i47e 53D54a45n77č28á37k94o14v16á 5195468693486

ozon se používá už docela hojně, ale přesto se ještě pořád i k ozonu chloruje (viz např. úpravna vody Troubky)

0/0
8.9.2015 12:18

I10s68a24b72e71l93l60a 49Z75á15z70v93o90r81k70o24v32á 3440541870576

Ozon se používá nejen jako desinfekce před distribucí (o tom jsem mluvila), ale i jako "rozbíječ" znečištění = rozložení velkých organických molekul na malé, které by potenciálně měly být méně škodlivé. Nevýhodou je, že nemáte vůbec kontrolu nad mixem, který vznikne (to samozřejmě ani u chloru). Někteří ozon používají již na surovou vodu = Kroměříž. Dobře je to podzemní (spíš infiltrovaná) voda, celkem kvalitní, ale i tak. 

Pokud si provozovatel není jistý kvalitou své distribuční sítě tak tam narve na odchodu vody z úpravny chlor, který má od ozonu tu výhodu, že vydrží ve vodě a udržuje mikrobiologickou bezpečnost až ke koncovému spotřebiteli.

0/0
8.9.2015 12:30

M51a32r24i92e 70D18a65n52č21á38k29o25v82á 5905678873326

ano, ozon je schopen štěpit molekuly, jelikož je silně reaktivní a tudíž se ale i snadno rozpadá na kyslík. to ví každý chemik ;-)

Vy pracujete jako vodohospodářka? ..já jen, že to tak znáte.

0/0
8.9.2015 13:02

I59s64a81b97e77l49l74a 82Z36á55z33v89o82r74k90o80v89á 3580451980796

Jsem původem hygienik vody. Teď dělám v oblasti dotací, převážně na vodovody a kanalizace.

0/0
8.9.2015 14:20

M11a84r93i95e 63D75a50n78č18á89k13o35v98á 5835898153586

:-) jsem si říkala, že tohle nemohl psát laik ;-)

0/0
8.9.2015 15:08

M73a81r49i19e 43D62a42n61č38á63k38o43v91á 5425318873516

a budou z nás aquaholici :-) otevřou se aquárny a žíznivý okna a fast drinky a budeme jedna velká aqua rodina  :-)

0/−1
8.9.2015 9:33

M57a78r87i11e 23D73a34n14č28á64k29o63v83á 5895108753406

Milena Jalůvková nikdy nenapíše komentář, jen z vesela rozděluje mínusy. Ta ženská buď neumí psát, a tak jen mínusuje, nebo se bojí ozvat..?8-o :-)

0/0
8.9.2015 11:51

P84e63t59r70a 67N32o61v44á35k21o22v44á 7258576814478

Třeba jen neví, co ta plochá čárečka znamená, ale líbí se jí to víc než ty dvě překřížené.

+1/0
8.9.2015 20:41

M56a35r21i27e 57D59a18n25č14á24k96o22v97á 5535738373676

:-) vypadá to tak

0/0
9.9.2015 11:43

J61a56n 67N37o80v89á56k 7355664878617

Voda se musí napřed přefiltrovat kvasinkama ;-D

0/0
8.9.2015 8:52

M21i68l13a17n 47Č25e36r63n88ý 5573829359542

To je ale krávovina! Zas někdo neví, co roupama, tak si vymyslí nový obor "aquasommeliérství". A vždy se najde plno snobů, kteří mu na to skočí...

+10/0
8.9.2015 7:41

J44a65r52o34m48i45r 80C47h83a76l62o10u24p19k75a 4459637905897

Vodu si dávám zásadně v rumu.

+1/0
8.9.2015 7:03

M70a56r13i45e 21D89a74n81č27á19k48o19v78á 5315228923256

nebo v pivu :-)

+1/0
8.9.2015 8:10







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.