Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Pět kroků pro zdravější grilování: vlastní marinády i více zeleniny

Opékání masa na žhavých uhlících je oblíbená česká letní kratochvíle. Bohužel se grilování neřadí zrovna mezi nejzdravější způsoby úpravy potravin. Přečtěte si pět tipů, jak jej udělat o trochu zdravějším.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V58e37r57o61n54i53k63a 75V28e69s60e68l97á 7235417774433

Lidi, kaslete zarucene rady na netu, byl vam dan vlastni mozek, uzivejte leta a Bozich daru, nemusite vysouset kureci, abyste byli zdravi;-)

0/0
18.5.2015 16:37

P24a53v60l84a 93N71o31v66á 3105978729560

A já jsem se domnívala, že zralé hovězí poznám právě tak, že po stisku na mase zůstane důlek... ale tak nejsem profík, takže jsem se asi spletla :-P

0/0
18.5.2015 7:32

D84a58l14i28b51o10r 34P23r72o72c69h98á89z41k66a 5811988526982

Je pravidlem, že redaktoři píší o věcech, o kterých nemají ponětí, takže se chybička občas vloudí. I expert na daktyloskopii se občas utne. O sušeném kuřecím stejku ani ani nemluvě;-D

+1/0
18.5.2015 7:39

P46a12v32l27a 38N71o16v64á 3645358939540

Ovšem todlencto jsou dosti zásadní informace, jinak furt budeme jíst blbě :-/

0/0
18.5.2015 9:20
Foto

D55a90v29i42d 21K56o49m56á23r16e64k 3703500820618

No zrovna jsme přišli z grilovačky. Takový marinovaný libový bůček, nakrájený na tenčí plátky a pěkně pomalu grilovaný, má kurňa taky něco do sebe ;-D. K tomu směs v alobalu - brambory, červená cibulka, česnek, paprika, rajčata, drobné kostičky špíčku na omaštění, žampiony a pár snítek libečku ze zahrádky - to nemělo chybu. Já jsem schopný na ohni upéct cokoliv a pošmáknu si. Nemusí to být jen argentinský býček. Také griluji zásadně jen na žhavých uhlíkách ze dřeva. Dřevěné uhlí a brikety nedají jídlu ten správný šmak a vůni.... A grilovat kuřecí stejk 3/4 hodiny? Není to překlep? Vždyť to musí být jak podrážka. Kuřecí prsíčka chtějí právě pěkně z prudka a ne moc dlouho. Pak mají pěknou barvičku na povrchu a jsou  propečená a přesto krásně šťavnatá uvnitř. 3/4 hodiny opékám možná tak kuřecí čtvrtky ale jestli tím stejkem myslí prsa, tak se mi to zdá opravdu hodně.

+1/0
17.5.2015 21:41

M93a61r14t49i66n 56P98l35a54t62i41l 9741563441458

Zase se doporučuje argentinské hovězí nacpané růstovými hormony - tele rychleji vyroste a zabije se mladší. Kvalitní maso se dá koupit bez problémů i u nás. Třeba z anguse nebo je dobré ho koupit rovnou od farmáře a nechat v ledničce 3-6 týdnů odležet.

0/0
17.5.2015 20:24

L69á86ď77a 28V24r17a70n97ý 7558348598957

No s tou Argentinou nevím. Proti tomu co píšete hovoří to, že tam staří máte uvedené. A telecí poznáte. Já telecí nekupuji ale až z dospělých mladých býků a to ve stejném stáří jak z Čech, tak Argentiny. Navíc ten odchov tam probíhá trochu jinak než u nás.

Pokud beru maso na gril z Čech tak mám několik farmářů a i když už je maso pár týdnu odleželé tomu Argentinskému se nevyrovná.

0/0
17.5.2015 20:54

M85a39r46t61i75n 54P19l22a12t59i85l 9371963551648

Jde o tu hmotnost. Stáří stejné, jiná hmotnost. A té se dosáhne díky steroidům.

0/0
17.5.2015 20:59

L74á79ď79a 81V92r21a76n46ý 7768918328687

To jsou nepodložené pomluvy. 52% území Argentiny tvoří pampy. Oni nemají důvod to cpát prášky narozdíl od Evropy, kde tolik pastvin není a navíc nejsou tak kvalitní.

Pokud je to pravda, dejte odkaz na to kde byly tyto látky zjištěny nebo nějaký skandál.

0/0
17.5.2015 21:17

M54a33r62t58i24n 17P60l22a95t17i11l 9641303461328

Dejte odkaz nebo nějaký skandál, že se to děje v Evropě....

0/0
17.5.2015 21:22

L42á20ď11a 50V31r67a51n95ý 7288758528667

???

0/0
17.5.2015 21:23

L83á18ď92a 69V68r52a85n63ý 7878488118717

Irsko, Německo

http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1011053&docType=ART&nid=11652

0/0
17.5.2015 21:26

L29á45ď42a 68V67r77a24n60ý 7558888438367

http://arnika.org/nemecko-dioxiny-kontaminovane-krmivo-a-potraviny-2010

0/0
17.5.2015 21:27

M74a51r11t10i12n 37P44l81a70t50i76l 9141133461428

Dioxiny jsou sloučeniny chloru, které se ukládají v tucích. Do zvířete se dostanou krmivem nebo vodou. To skutečně nejsou růstové hormony, které mají základ v BST (bovinní somatotrophin).

0/0
17.5.2015 21:30

L21á43ď82a 43V93r19a39n30ý 7848348828387

A to je jako polehčující okolnost? Prostě je cpou svinstvem.

V Argentině je nemusí dokrmovat.

0/0
17.5.2015 21:35

M50a61r91t21i93n 73P66l93a26t51i85l 9611603141288

Necpou. Je to zakázané v celé EU. To, že se našli dioxiny v mase znamená, že bylo v určtém okamžiku kontaminovano krmivo, voda nebo zpracovatelský provoz. Dioxiny nebo jinými chemickými sloučeninami na bázi chlóru se zvířata skutečně nekrmí.

0/0
17.5.2015 21:40

M10a78r68t38i65n 30P45l12a26t72i54l 9491273451308

Navíc prodáváme maso přímo z farmy a lidi nám můžou utrhat ruce. Záleží na spoustě věcí, které kvalitu masa ovlivní.

0/0
17.5.2015 21:01

L25á74ď29a 98V93r30a78n39ý 7818408468517

Já také beru hovězí maso z farem v ČR (ale na grilováni ne) ale to nic nemění na faktu kvality Argentinského hovězího.

+1/0
17.5.2015 21:20

J25o68s57e30f 82H88á89b 2383514269956

čerstvá krkovička tak jak jsem ji přinesl z obchodu, tak na palec široká. Jen hodit na gril, 5 min a 5 min, k tomu z grilu papriku a rajče, pak čerstvou bagetu či chleba. Vytáhnout, nechat pár minut ležet, osolit, pepř a hotovo. To mi stačí na celé léto :-)

0/0
17.5.2015 19:58

J27a17n 14K58o74h47l 4483337481584

Griluju výjimečně, párkrát za léto.. ale obecně se dá bez masa, natož bez masa z grilu, žít docela dobře ;-)

0/−3
17.5.2015 19:25

P94e36t20r 41J60a20r96o31š 2494851975297

leto bez grilovani s prateli, to je jako sex bez orgasmu. muj osobni nazor.

+9/0
17.5.2015 19:43

L78á29ď42a 67V51r70a59n36ý 7168788978777

Přesně tak grilování je více o pohodě a zábavě než o něčem jiném.

+2/0
17.5.2015 20:58

V12e91r88o71n14i90k42a 16V96e91s29e42l46á 7885327784913

Krasny primer;-D

0/0
18.5.2015 16:31

P17e12t40r 97P96r38o83c25h16á95z76k72a 9226516262372

Bože můj . . . kdo to je ten (nebo ta) ..."haa pro iDNES"? 45 minut kuřecí steak? 8-oHůůůůů, to bude potom nepoživatelná vysušená podrážka. Vyzkoušeli jsme všechno možný, ale krkovička je prostě krkovička R^ A propó... při grilování myslet na zdraví? Chochó, to je ale konina. To bych ani nemohl pivko či kořaličku :-P A bez toho grilování není grilováním ;-) Jako předkrm Bavorské klobásky a pak už to jede . . . krkovička, pivko, slivovička, nakládaný hermelín, kuřecí stehení, pivko, slivovička, krkovička, pstruhy, pivko, slivovička, krkovička . . . .atd...atd...a k tomu pořádnej bigbít ;-) Ať žije léto ;-D

+12/−1
17.5.2015 18:32

J41i38r68k31a 35N27o57v52á90k 6312855105109

teda vás bych chtěl mít za souseda, mám to hodně podobně, to by byly pařby R^

+5/0
17.5.2015 18:57

P31e61t48r 80P43r98o76c67h79á14z62k14a 9556966932642

No jo . . . ale ta rána potom druhý den 8-o ;-D

+1/0
17.5.2015 19:47

L42á83ď49a 13V14r14a59n62ý 7578668898537

S krkovičkou nesouhlasím. Má jen jednu výhodu a to, že snese "přegrilování". Když ale zvládnete ugrilovat několik centrimetrů (třeba 6) široký kousek vepřového masa např. kýty, plece ..., zjistíte, že není vůbec suchý a navíc má vynikající chuť. Je to tak dobré, že je škoda to marinovat výraznou marinádou, tak jako u krkovice, protože je nutné u krkovice trochu přebít pachuť vepřového tuku.

S ostatním souhlasím.

+2/−1
17.5.2015 18:58

P86e16t75r 51P83r25o84c44h38á91z77k52a 9486696612342

Je pravda, že 6 cm jsem ještě nedal, ale tak ty čtyři, to jo. Krkovičku mám rád pro její šťavnatost a prorostlost (sakra, to je výraz ;-D), zkouším jí dělat na jedno otočení (když jsou brikety "rozpálené" tak, že jsou bílé). A nepsal jsem, že kýta či plec jsou suché, prostě je jen neděláme ;-)

0/0
17.5.2015 19:46

L15á26ď79a 29V63r86a57n46ý 7458958948267

A jak píšete nejdůležitější je dobrá zábava při grilování.

Pak se snesou i "brikety".

0/−1
17.5.2015 20:47

V11e85r33o76n18i32k79a 72V38e21s29e40l22á 7595367504163

Ale proc si to maso neudelat chutnejsi, kdyz to jde...

0/0
18.5.2015 16:34

V95e63r44o52n35i56k40a 85V70e89s10e57l38á 7165867294683

Presne...jeste na tom svete nejsem samaR^;-)

0/0
18.5.2015 16:33

L42á52ď68a 11V44r25a88n88ý 7948938958497

Chybí tam bod

6. Když se budete řídit radami 1-6 , můžete dát maso do trouby nebo připravit na pánvi. A dokonce ušetříte - nemusíte kupovat gril, náčíní, uhlí.

+8/0
17.5.2015 18:08

J17a13n 60T17i40c48h42ý 8600722750388

Dělat steak tři čtvrtě hodiny? Kdo to proboha psal?

+4/0
17.5.2015 18:04

L91á89ď47a 42V79r24a10n14ý 7428208528277

No je to hodně ale kuřecí se musí dělat víc jak 20 minut ze zdravotních důvodů. Takže OK je cca 30 minut, za 60 minut mám ugrilované celé kuře "na plechovce".

To samozřejmě neplatí u hovězího a vepřového.

+2/−2
17.5.2015 18:10

D83a80l15i61b47o54r 63P39r62o43c46h62á85z49k50a 5961668546672

Což samozřejmě platí, pokud grilujete kuřecí maso s kostí, ne u stejků.

+1/0
18.5.2015 7:43

T94o65m24a75s 20A95u82g19u73s94t88y63n 6387636851750

Proč bych měl proboha kupovat maso z argentiny, když se dá stejně kvalitní a levnější koupit i u nás (i když to není jednoduché, ale pořád jednodušší, než koupit dobré argentnské) ?

0/0
17.5.2015 17:33

L35á35ď86a 93V16r19a45n74ý 7578538838557

Právě jednodušší je koupit dobré argentinské než dobré české (dobré ve smyslu hodící se steaky).

I ty řeznictví co nechávají maso déle vyzrát, tak to nedosahuje kvality argentinského.

Naše maso spíše dosahuje kvalit brazilského nebo urugiajského. Nikdy jsem nepochopil, proč je maso z Argentiny lepší než z Brazilie ale vždy to tak bylo, když jsem ho koupil.

+2/0
17.5.2015 18:14

M40a73r12t47i86n 51P57l60a69t15i93l 9641643441888

Protožev Argentině ho narvou růstovými hormony, aby tele rychleji vyrostlo a zabilo se mladší.... Takže sice máte lepší maso, ale narvané vším možným bordelem.

0/−1
17.5.2015 20:23
Foto

Z44d72e79n18ě98k 10M72a24t71u78š60k61a 7858296485276

ano, maso z argentinského býčka jednak neseženu a podruhé, nechci si na grilování brát půjčku.

Rád bych poznal osobně blbce, kteří tyhle dobré rady sepisují.

+8/0
17.5.2015 14:34

I66v22o 36Ž78á10č91e50k 9750852169347

Ad 5: Když něco "griluji" na tácku, tak to rovnou mohu strčit do elektrické trouby a výsledek bude stejný.

+17/0
17.5.2015 11:43
Foto

P16e30t40r 31K38r70e30n10ž12e77l44o84k 5559667

Myslím, že nemáte pravdu. Grill, už podle překladu slova, je prudká tepelná reakce. Tenký alobalový tácek, který zabrání odkapávání tuku, nemusí nutně tu teplotu nijak snižovat :-)

0/0
18.5.2015 13:01

I59v40o 67Ž36á89č71e40k 9300862379527

Při "opravdovém" grilování na dřevěném uhlí nehraje roli jen žár, ale i kouř, který z toho uhlí stoupá. To maso se vlastně zároveň i tak trochu udí, což ovlivňuje jeho chuť.

Když si doma v kuchyni na pánvi opeču špekáček, tak mi také celkem chutná, ale tomu opečenému na klacíku nad ohněm se nevyrovná.

0/0
19.5.2015 12:16







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.