Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Příliš mnoho éček zakrývá nekvalitní výrobek. Jak zjistit, která škodí

Písmeno E na obalech potravin stále mezi mnoha lidmi vyvolává podezření, že jim chce výrobce podstrčit jakýsi chemický koktejl. Éčkům se přitom nelze zcela vyhnout, některá dokonce mohou být i riziková. Při dodržování správných zásad se jich nemusíte bát. S výběrem zdravého výrobku vám může pomoci i mobilní aplikace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

J98i13n13d80ř31i64c92h 52Š26k91r67l78a 6282544919

Pokud se lidé naučí vařit, tak jak to bylo běžné pred 30ti lety, tak bude vše OK. Do masa, mléka, másla a mouky se žádné škodlivé Éčka nepřidávají. Kdo trpí nedostatkem kreativity, ať vaří podle programu bodykey. http://hankaskrlova.unas.cz/

0/0
1.5.2015 10:36

M84a27r72t88i58n98a 49K73o72l33o52m37a75z65n56i95k92o48v26a 2497142397846

"Éčkům se přitom nelze zcela vyhnout, některá dokonce mohou být i riziková."

Cestina zase dostava na p.del...

+3/0
20.4.2015 8:45
Foto

K63a65r54e23l 15M58á54d94l74e 6734191774323

Větu jsem četl snad pětkrát a hledal chybu ve své nechápavosti. Těší mě, že nejsem sám.

0/0
21.4.2015 7:56

M67i64l88o27š 36K79o60h52o55u98t 6464564325531

Euroamarouny jsou dnes všude :-/

0/0
19.4.2015 0:39

D51a39l23i25b16o31r 61K28o74š53e49k 4942779971589

Taky je trochu rozdil v tom jak se pouziva.. V polivce asi OK, ale na panvi s olejem je to zverstvo

0/0
18.4.2015 23:18
Foto

T43o59m52á97š 91S17m75o22l45í88k 3601822856263

Hlavně nekupovat Babišovo !

+10/0
18.4.2015 18:09

M18i31l69o63š 29K41o79h67o52u56t 6584564235241

jednou si nás kůpí všecky... ale nejdřív jeho výrobky musí vytlačit ty všudypřítomné čínské

0/0
19.4.2015 0:35
Foto

T92o48m38á31š 26S91m13o10l54í49k 3551412156503

Už takhle jsme odpad Evropy

0/0
20.4.2015 18:18
Foto

J61i41n30d14ř52i95c15h 88Š30k63r97l39a 6152854119

Nedává mi smysl bojkot Babišových produktů. Babiš zaměstnává tisíce lidí a když to lidé přestanou nakupovat, tak ti lidé budou na pracáku a Babiš? Ten se jen bude chechtat české slabomyslnosti. [>-]

0/0
1.5.2015 10:33
Foto

T94o83m76á23š 37S83m24o71l67í79k 3841702686753

Nejradši bych bojkotoval všechny nákupy v kocourkově !

0/0
1.5.2015 10:45

P38e58t77r78a 48N46o47v14á61k51o34v92á 7398506974258

To je zas blábol. Souvětí, kde první věta odporuje druhé. Nebo věty, které by měly logicky navazovat, si vzájemně odporují...

+1/0
18.4.2015 17:48

Z40d90e18n26e76k 36B28o56h89a77c92e61k 1448437837309

"Všechna éčka, která se používají, musí být bezpečná a povolená mezinárodním úřadem EFSA (European Food Safety Authority), který o jejich používání rozhoduje na základě hygienicko-toxikologických testů.

Jak zjistit, která škodí"

To je zase vyplod.

+6/0
18.4.2015 15:12

V76l39a51d84i59m91í67r 80V48í53t58e83k 4822868848977

RajčEEEEEEEEEEEEEEEE?;-D

+5/0
18.4.2015 14:20

M40i76l70a68n 92H41l56a80d67k98ý 8842858110

Článek je nesmysl. Stále máme nejpřísnější normy v Evropě. 50% Éček jsou přírodní látky. I samotné rajče má v sobě éčka ... Jedna z látek proti které se brojí, je glutamát sodný ... Přitom se nejvíc používá v asijské kuchyni a právě tam se lidé dožívají nejdelšího věku. Že by to bylo jeho škodlivostí ?

+7/−2
18.4.2015 9:46

J14i30ř41í 73S94o50u54č89e15k 5576587529649

Tím nelze argumentovat. Právě proto, že glutaman sodný (z přírodních zdrojů) je v některých částech Asie používaný po tisíce let, tamnímu obyvatelstvu nevadí (genom jedinců, pro které mohl být škodlivý, tam dávno vypadl z evolučního procesu). V Evropě ale používaný nebyl, takže je klidně možné, že tu máme skupinu obyvatel, pro níž je nějakým způsobem škodlivý. To je stejné jako kdybyste řekl, že rakovina kůže v důsledku nadměrného opalování je mýtus, když na africké domorodce svítí pořád a počet úmrtí v důsledku rakoviny kůže je tam nižší než v Evropě.

„50% Éček jsou přírodní látky.“

Amanitiny v muchomůrce zelené jsou také přírodní látky, dokonce ze 100 % :-)

+4/−3
18.4.2015 10:36

S92a52n41d71r91a 46F26e89r75i49a51n73č95í71k51o98v72á 7893638601173

To ste si tu zas povymyslal hluposti. Glutaman sodny nie len ze nie je skodlivy (tiez zalezi od koncentracie, ale napr. taka sol je pre cloveka skodlivejsia), ale pre cloveka je nutny, pokial ho neprijmete dostatocne v strave, vase telo si ho metabolizuje samo. Vo velkom mnozstve sa nachadza v paradajkach, hubach, parmezane...

0/−3
18.4.2015 10:58

J78i63ř42í 38S95o79u50č81e33k 5166117109889

Než budete příště reagovat, zkuste si nejdříve příspěvek přečíst a odpověď napsat až potom. Kde přesně jsem napsal, že je glutaman sodný škodlivý?

Mimo to vaše srovnání s přirozeným obsahem je mimo mísu, jde o řádově odlišný obsah. Ve 100 g rajčat je 80-240 mg glutamátu sodného. V potravinách s přidaným glutamátem bylo zjištěno i přes 5000 mg na porci polévky. Dala jste si někdy místo polévky 3-4 kg rajčat?

+5/0
18.4.2015 12:42

S24a19n75d61r67a 95F35e63r78i66a77n33č97í54k27o24v92á 7963458851133

"V Evropě ale používaný nebyl, takže je klidně možné, že tu máme skupinu obyvatel, pro níž je nějakým způsobem škodlivý. "

Je to blbost. 

Su jedla, ktore obsahuju tepelne spracovane paradajky, ktore ked su zbavene vody na vahu obsahuju omnoho viac glutamanu. Ak si posypete cestoviny parmezanom, tak jedlu dodate viac glutamanu, nez keby ste si ho poliali sojovkou. Navyse, vsetko jedlo obsahuje glutaman, akurat v roznych koncentraciach. 

V akych potravinach to bolo zistene? Budte konkretny.

0/−1
18.4.2015 15:54

J59o24s45e90f 50K64r92a83l 3747483614587

Podstatné je říct, že glutamáty tvoří pátou chuť a výrobky s glutamáty jsou žádané kvůli vysoké závislosti na nich. (Na vojně se běžně vyráběly jídla a glutamát se do nich lil po kanystrech, proto všichni starší chlapi co byli na vojně automaticky dávají magy do polévky, aniž by ji dopředu ochutnali). Dávají se do výrobků chudých na maso, aby se tam vytvořila iluze dostatku masa na druhou stranu se to taky dává do masných výrobků nejspíš špatné kvality neboť nechápu, že salámy s relativně vysokým podílem masa maji látky zvýrazňující chuť, ale proč tu chuť nevytáhnout víc nahoru viz. s tou závislostí na glutamátech. Potravinoví inženýři prostě ví jak na nás. 8-o

+1/0
18.4.2015 15:40

S86a94n89d40r76a 64F98e81r49i10a40n44č82í77k65o57v83á 7873308971493

Z toho ale nevyplyva, ze by bol glutaman skodlivy. A je logicke ze cloveku viac chuti chutnejsie jedlo, no tvrdit, ze to sposobuje zavislost je trochu mimo.

0/−3
18.4.2015 15:56

M73i78l27a35n 96H74l21a60d25k26ý 8172908370

Taky Vaše Amanitiny mi asi nikdo do jídla nedává ...

0/0
19.4.2015 0:33

M18i24l49a58n 93H25l94a84d71k25ý 8402668340

;-DTaky Vaše Amanitiny mi asi nikdo do jídla nedává ... Nebo Vy si je tam dáváte místo Éček, abyste se před nimi ochránil ?

0/0
19.4.2015 0:34

J92i79t15k62a 75J98a86n79ý68r69o91v65á 6648143830656

Glutamátem v laboratořích krmí myši, když potřebují aby byly tlusté.

0/0
21.4.2015 14:24

M41i19c13h35a68l 38B16a62ž68a91n45t 3356332433216

Až na to že se používá jen v pseudoasijské kuchyni. R^

0/−1
18.4.2015 19:32

M91a41r26t69i57n 83T25e38s37a31ř 2679253573843

Nejdřív si zjistěte fakta, než něco podobného napíšete. Laminaria japonica není žádná pseudoAsie.

0/0
20.4.2015 12:35
Foto

J54i20ř58í 62C74h68o89c71h38o28l39á21č 5224273500746

naše přísné normy na potraviny byly začátkem devadesátých let zrušeny pod naprosto absurdními důvody, jedinný důvod ale byl aby se šunt mohl začít dovážet i vyrábět

0/0
20.4.2015 21:24

A53n68t75o37n75í95n 17T30r67č37á14l86e44k 6199204536617

Za proklínaného bývalého režimu jsme měli snad nejpřísnější normy na světě ohledně potravin. Teď si výrobci mohou podat ruce s firmou Trikatel z filmu Křidýlko nebo stehýnko....

+10/−6
18.4.2015 9:01

I19v39a69n65a 43N70o81v73a12k15o56v39a 2422502839672

V cem mely byt tehda normy prisnejsi? Jen technicka zaostalost neumoznovala vyrobu dnesnich umelotin. Vzpomente si treba na tehdejsi limonady, opravdu si myslite, ze byly tak zlute a nebo cervene diky vysokemu obsahu ovocnych stav?

+14/−1
18.4.2015 11:45
Foto

Z55d39e49n61k77a 33J51a30v57ů87r33k79o60v84á 6650867115829

jo,v džemech byly plesnivé jahody a v kysaném zelí načůráno od pracovníků konzerváren ..jo,jen sevo tom nevědělo a nepsalo na etikety

+1/0
18.4.2015 19:19

L83a40d82i85s11l35a69v 48H76a86š26k53a 4463406151680

Rajce obsahuje 16 ecek? A neni to ve stylu kyselina askorbova=vitamin C, ktera ovsem obsahuje pouze cast prirodniho vitaminu C tudiz to neni plnohodnotny vitamin C?!

+2/−6
18.4.2015 8:25

J58a75r37o10m88í80r 81K42r62á20l 4960189244149

Čím se liší kyselina l-askorbová od plnohodnotného vitamínu C ?

+15/−1
18.4.2015 9:03

M73a81r58t19i10n 81T54e14s78a22ř 2109463343763

Co jste měl z chemie v 2. ročníku střední školy?

0/0
20.4.2015 12:36

D21a56n28a 20S11m19e38t85a22n12o75v51á 3776720884922

Éčka kam se podíváš, i kyslík je éčko :D

+1/−1
18.4.2015 7:13

J20a65r73o93s37l17a52v 64V85o11j89t45ě74c90k74ý 4213688344236

Populizmus, nic jiného ;-€

+1/−2
18.4.2015 6:07

R51e18n87a79t38a 90V71o15l17n41á 6373912601922

Na sýru z Poslka byl uveden chlorid sodný. Je to v pořádku?

+1/0
18.4.2015 5:09

Z23d47e15n18ě27k 33W56e69r26n30h64a44r47t 6207105422508

Kristepane, taková hrůza, chlór. To v žádném případě nejezte, doporučuji to zakopat na zahradě minimálně metr hluboko.

+14/−1
18.4.2015 5:27

J37i35ř64í 11M23a81t74u12š 6889301742

A taky záhadná sloučenina H2O.

+7/0
18.4.2015 7:12

T25o71m35a18s 75H97a68b81a57n 7860222649961

:-) Že by to byla kuchyňská sůl?

+4/0
18.4.2015 7:27

D31a52n53a 41S27m90e38t64a79n16o72v90á 3476200484452

Když z Polska, tak technická sůl ;-D

+2/0
18.4.2015 8:00

L26a87d51i18s84l43a18v 53H66a74š64k62a 4223306841400

Mozna to bylo pul na pul s draselnym

0/0
18.4.2015 8:26

J14a21r57o80s64l82a72v 33D50o68š51e79k 7879968374614

Neoznačená reklama. Jasné porušení zákona.

0/−5
18.4.2015 1:42

P51e92t15r 78F37r30ý87d76e84k 7779761639773

Konej svoji obcanskou povinnost... :)

+4/0
18.4.2015 6:40

P18a78v48e11l 60R43e65z55n64i71c91e47k 3815654144552

"přídatné látky"?!?! Co je to proboha za paskvil?

0/−9
18.4.2015 1:39

Z21d25e14n32ě71k 57W43e92r63n52h36a36r78t 6147105152648

Ale to je správně, jde o terminus technicus, kterým se aditiva označují. Dejte to do Google a uvidíte.

0/0
18.4.2015 5:30

J54a11r66o90m45í31r 50K72r89á59l 4550329224329

I terminus technicus by mohl být vytvořen podle pravidel jazyka. :-/

0/0
18.4.2015 9:01

M74a75r60t79i54n 14T16e43s25a24ř 2959733343643

Bez ohledu na pravidla jazyka, kolik jste přečetl v posledních 20 letech etiket na potravinách?

0/0
20.4.2015 12:37

J60a54n 58Š17p47e45c24i74á67n 2330690529249

Diky za aplikaci :)

+1/−3
18.4.2015 0:37

M72a25r34t31i69n 88Č75e75r55n34ý 7981934701

Tak to az pujdu na beznej nakup tak vyrazim rano a prijdu po obede nez to vsechno prozenu mobilem.

+6/−3
18.4.2015 0:10

J48i40ř14í 91V65y80h69n95á23l82e22k 2195178464636

Pravda, ale příště už si zapamatujete co je co a už to nebude na půl dne. Tak jako tak, je tohle lepší řešení, než podporovat šmejd třeba z Polska [>-]

+2/−2
18.4.2015 0:39

M50a16r18t65i80n 88Č80e22r54n34ý 7301974781

Tak tohle ja moc neresim. Delim to na chutna a nechutna. Ale nerikam ze lide co si poctive ctou etikety delaji neco spatne. Je to jen moji lenosti. :-)

+7/0
18.4.2015 0:50







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.