Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Tvrdý s tmavou kůrkou. Tři odborníci radí, jak poznat poctivý chléb

Tři pekaři se dohadují, který chleba je nejlepší. Mohl by tak začínat dobrý vtip, ale tentokrát jde o článek o kvalitním pečivu. Poradí vám, jak koupit dobrý chléb a že při tom nemusíte utratit moc peněz.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

H92a66n30a 64S65v25o94b31o36d65o30v95á 8383871437594

U nás (malé město) máme dvě pekárny, je z čeho vybírat, obě mají dobré pečivo. Ale stejně jednou za čas si upeču domácí kváskový chleba. V troubě, příprava jednoduchá a vždycky si pochutnám, nikdy z něho nezbude ani kousek.

0/0
20.5.2015 9:51
Foto

D64a36g90m25a25r 63D32r42o74b21n26á 10K82u74b93a36l74í20k 2428270512549

Páni, to jsou věci.. kupuji, co mají v Lidlu - to je totiž naproti a já chodím z práce kolem 18 hodiny.. mléko za ty ceny, co milí diskutující píšete? když je pod 20Kč,  připadám si jako King, chleba mám pocit že dosahuje ceny nejfajnovějšího pečiva.. Šumavu v Lidlu mívají - kupuji na topinky, ty z těch různých úžasných chlebů, co mají v sortimentu prostě neudělám.. A tak to je, když moje hlava zpracovává pracovní povinnosti a nemá čas si uvědomit, že "kauza chleba" je dnes doopravdy téma na vědeckou práci..

PS: jestli jsem neměla použít název "Šumava" a měla si vymyslet něco více všeobecného, tak se velice omlouvám - člověk již dnes neví, co smí a co nesmí v naší demokracii..

0/0
14.4.2015 22:15

L57u63c38i86e 15S44m20o48l26í35k22o31v29á 9171874413653

koukám, že pani autorka koukala na jídlo s.r.o. ;-D

0/−1
8.4.2015 12:50

L39u44c86i88e 54B97a93r47t60o71ň93o30v28á 5550258177195

Já myslela, že chléb je také v klatbě...to víte, lepek...metla lidstva. Islámský stát a lepek....

+1/−1
8.4.2015 12:27

D78a36v86i38d 57R87a32i36n 1944897873614

Obyčejná Šumana za dvacku? Jestli myslíte klasickou 1200g, tak za dvacku dneska už rozhodně ne-é:-P

0/−1
8.4.2015 12:13

O54l85g48a 43P53o12l82á64č65k12o64v44á 4484533714268

Myslím si,že domácí chleba vyjde na víc jak 20 korun,ale to je fuk, nutriční hodnota a chuť je důležitější. Občas pečeme, ale máme dobrého místního pekaře, jeho chleba s sebou vozíme k příbuzným jako dárek. Bohužel cena je rozhodující pro většinu lidí a když rodina sní 800 gramový chleba za jeden den, tak si rozmyslí, jestli dají 26 nebo 18 Kč. Tak je to s většinou potravin. Mléko v mlékomatu máme za 15, tučnost 4,1%, ale polotučné je za 12,90 v akci. Je jasné, co lidi koupí.

+1/−1
8.4.2015 9:49

T97i78b96o23r 20V38i60z54v37a80r55y 9644624593185

Dvě a i šest korun rozdíl snad nikdo neřeší, to není dobrý příklad, to myslíte vážně?

+5/−2
8.4.2015 10:33

S16v85a16t85a55v86a 73D53u41r52a53n75o70v52á 3899149254161

Pro lidi na socialnim minimu je 2 a vice korun opravdu rozdil. Vemte pani demonstrovany chleb za 26 a 18, denne takova rodina usetri na chlebu 8 kc a tak kazdy druhy nebo treti chleb maji za tuto usetrenou castku (zavisi na kolik jim zbyde z predchoziho nakupu ) nebo za to muzou koupit treba zeli ci jinou zeleninu..

Jina vec je, ze tito lide nakupuji spoustu hlouposti a zbytecnosti.

+2/−2
8.4.2015 10:58

R17a96d21i90m 47P43o57l86á88š26e31k 9366983129529

To je známá věc, že tato skupina lidí nakupuje některé zboží a služby znatelně dráž než si je obstarávají ti lépe situovaní.

Souvisí to hodně s ovlivnitelností a se snadností, jak jsou tito lidé masírováni reklamou a s jejich pasivitou.

+1/−1
8.4.2015 12:15

L56u37c61i46e 85B69a41r33t35o64ň69o65v61á 5880118477755

Mám kamarádku, která je opravdu na sociálním minimu. Je sama s dcerkou, kamarádka má určité  zdravotní problémy, avšak je mobilní, fyzicky nepostižená. Chápu, že to nemá to jednoduché a ráda jí pomohu. Dcerka chodí do školy, kamarádka je již několik let doma nezaměstnaná, chce požádat o částečný ID, občas nějaké brigády. Nedávno jsem je vzala na hory. Přivezla si "vlastní jídlo"...nejraději prý obě holky večeří hotovou pizzu z Alberta, a asi 20 ks "Tatranek Albert Value", protože tohle má malá nejraději. Buchtu a domácí sekanou jsem pekla já. I při občasných návštěvách nelze u nich doma přehlédnou, že nejčastěji konzumují polotovary.

+4/−1
8.4.2015 12:34

O40l58g54a 61P96o24l48á71č38k67o96v57á 4314153524518

Bohužel ano, šetří se na základních potravinách. Ale na druhou stranu se kupují podivné oplatky namísto doma upečených buchet, brambůrky, "limonády" 2l/6,90 v akci.... Jsou lidi na tom hodně špatně, je tady zvykem vyplácet jen minimální mzdu. Ale ceny energií a vody jsou stejné jako v botatších regionech.

+3/−1
8.4.2015 11:10

T32i24b24o37r 66V38i45z75v72a84r35y 9764774943965

Nepřipadám si nějak nad poměry při penězích, a pravda, žiju v Praze, ale tohle jsem tedy nikdy neřešil. Jestli chleba nebo pivo stojí o pět korun méně. Nekupuju bochník denně no.

+2/0
8.4.2015 11:19

K86r77y55š95t50o56f 89L59a22n23í73k 1579120435745

mne vyjde cca kilovy chleb na 12,- CZK pokud se pece v sazbe D25d, dalsi uspora se da dosahnout pouzitim domaci pekarny, ale tam pak chybi klasicka kurka, takze ji pouzivam jen na zitny chleb, ktery se stejne kvuli konzistenci testa musi pect ve forme.

0/−1
8.4.2015 13:18

K14a59r26e24l 38C74h86r19a19s11t22i78n88a 4213884700935

Když mi řekl známý pekař, kolik vydělá, málem jsem mu nevěřil. Za směnu se musí naotáčet, ale odměna je špatná. V obchodech je však takový výběr druhů chleba, že domácí pekárna mě neláká.

+3/0
8.4.2015 9:37

L42u70b20o78š 75Z19a11o94r41a63l 3110232910809

No když si vezmete místní rozpočet 20 Kč. za chleba, a kolik stojí na pultě, a my do toho ty energie a práci musíme počítat, a to ten obchodník má z toho většinou víc jak výrobce, tak kolik si myslíte, že nám zbyde pro toho pekaře. Práce na 3 směny, většinou 12 hodin, soboty, neděle, svátky, jediný den kdy nepečeme je 25.12., poněvadž dnešní člověk nemůže být jeden den bez chleba, to je zaměstnání, teď si vezměte co za lidi musí v těch pekárnách dělat, 90% jich pracuje za minimální mzdu.

+3/0
8.4.2015 10:44

R43a42d97i80m 75P59o62l65á31š10e67k 9466933389769

Třeba strašně hnusný je chleba v Kauflandu v Ostravě na Karolíně. Tmavý, asi obarvený nějakým přepraženým karamelem, gumový a nedopečený, asi šetří na energii ....prostě hrůza. Ten lidi nekupovali, ani když ho tam zlevnili o třetinu.

Ale třeba hned vedle v Nové Karolíně v Albertu je chleba perfektní.

+1/0
8.4.2015 9:20

J11i47r33i 52G79a24z40d33a 8954383504254

Proc jsou pripravene směsi spatne? Občas si je koupím a ten chleba nebo špatný. Dle složení by tam zadne stabilizátory a pod byt neměly

+1/0
8.4.2015 9:19

J29á95n 20B85a95d26i30o78v45s90k40ý 2229204416756

Zapecena reklama na Glóbus.

+1/−2
8.4.2015 9:17

F48r19a20n39t24i72š27e40k 25V76e69s22e65l12ý 5182113510350

No on je to popis pravdy. Když beru řetězce, tak v Praze jsou chleby z Globusu to nejlepší, na co jsem narazil. Do tesca jsem přestl kvůli počivu chodit, v Bille nic moc (ale myslím, že občas mají kváskový chleba), Albert není taky žádná výhra, jediný, na dobrý chleba jsem narazil v Lidlu.

Spíš to beru jako antireklamu na Penam, který dodává nedopečené bochníky, které snadno zplesniví. Nemám takovou spotřebu, takže chci, aby mi chleba vydržel aspoň 4 dny. A to horal nebo konzumní chleba z Globusu umí (oba jsou kváskové).

V jiných regionech to může být jinak, Hlavně na vesnicích se často bere od menších pekáren, tak to nemusí být až taková tragédie jako v Praze, kde všichni berou od Babiše. Jak se zpívá v reklamě na jeho kostelecké uzeniny: "Bejvávalo dobře", ale pak to koupil Agrofert a stojí to za *****

+8/−1
8.4.2015 9:53

K44a43r69e20l 24N71a29s72t58o41u20p17i21l 3420471480911

Souhlas, pokud zrovna jedeme do Globusu, tak tam chleba, nebo i jiné pečivo klidně vezmu, v Praze je ale jinak hodně možností, jak koupit dobrý chleba a nebrat ty Burešovy hnusy...

+3/−1
8.4.2015 10:21

D23a84g98m35a51r 12T65o94m18k35o13v64á 3768377885873

Také mám malou spotřebu, takže čerstvý chléb putuje hned do mrazáku a venku nechám jen část, kterou mohu max. do dvou dnů zkonzumovat ;-)

Když se zmrazí opravdu čerstvý, zůstane takový i za měsíc.

0/0
13.4.2015 14:24

P85e74t97r 16N37e94č48a19s 8512240851296

Paní Černá, myslíte že svět se točí kolem Prahy? Už jste ochutnala dačický chléb, který koupíte v kdejaké vesnici okolo Dačic? Domníváte se že na venkově chodíme všichni v rádionkách a neumíme ani upéct chleba?

+3/0
8.4.2015 9:05

J18a65n 37B73e27d20n94á26ř 1522108924419

Míchal jsem těsto v pekárnách 15 let. Nejlepší byla vždy Moskva,Kyjev. To jsou žitné chleby. Teď si peču doma sám. Nejdůležitější je vždy kvas a propéct ho! Dále si dělám i s 50% pšeničný mouky a přidam si vždy co chci. Orestovanou cibuli,česnek,víc kmínu,zakysanou smetanu,podmáslí,sádlo,škvarky,pivo,lňené semínko,sezam,ovesné vločky,prostě cokoli.Dobrou cvuť.

+10/0
8.4.2015 9:01

J13i25ř15í 45N25o17v80á14k 3312280344676

No prave Globus se nema cim chlubit, maji tam desitky druhu peciva, ktere jsou v den zakoupeni super, ale uz druhy den je to "hnus". Kvalitni chleba se musi dat jist i dalsi dny, coz Globus rozhodne nesplnuje, takze i kdyz jinak je Globus super, prestal jsem tam chodit, protoze pecivo tam maji opravdu strasne... Chleba koupeny u nas u pekare, nebo i u Vietnamce ve vecerce je vlacny jeste i za dva dny, tim z Globusu se da druhy den zabijet, nebo se droli akorat tak pro slepice...

+2/−3
8.4.2015 8:57

M49a41r63t27i45n 88R82ů37ž26i46č85k52a 9974391478669

žitný mají dobrý, selský rohlík také a najdou se i další kousky

Vietnamci ho kupují kde? já jich spoustu vidím s plným košíkem právě nakupovat v marketech do těch svých krámků :)

+3/0
8.4.2015 9:31

K41a71r44e84l 81N66a13s22t89o12u92p43i42l 3810961880401

To je zajímavé, že nám chleba i pečivo z globusu vydrží. Umíte ho vůbec skladovat?

+2/−1
8.4.2015 10:22
Foto

M68i34c85h56a76l 79B63r26e65š24k66o38v62e46c 4851698244716

Ale jo, i velké pekárny umějí udělat kvalitní chleba, dokonce to jde i z těch směsí a prefabrikátů, ze kterých to dělají, ale to by se to nesmělo oje*ávat a ředit, aby se více vydělalo. Faktem pak je, že spousta toho co je na trhu (tedy aspoň v Ostravě) se nedá jíst a většina se druhý den po zakoupení rozpadá na kusy.

+2/0
8.4.2015 8:43

M59a82r49t85i82n 37M50i37k43o94l49á93š44e48k 7950220393

Hlavně to dejte přečíst Burešovi, vážená redakce IDNESu ;-D

+5/−2
8.4.2015 8:36

P14e61t20r64a 90Š80a67š25k51o46v82á 1362659175725

Mám doma svůj kvásek a chleba už vůbec nekupujeme. A když se rozpočítají náklady na suroviny, je to fakt na dvaceti korunách. Další náklady jsou ale na elektřinu, protože se musí půl hodiny nahřát trouba a minimálně další půlhodinu se chleba peče. Takže opravdu to za dvacet korun jde a hlavně ten chleba je dobrý.

+2/−4
8.4.2015 8:18

J28a19n 47S15o89u82k50u57p 1154484466675

Tak jde to za těch 20 nebo ne? Napíšete ´je to na dvaceti korunách´, potom, že v tom není energie (a čas počítám taky ne) a nakonec opakujete, že za 20 to jde.

+16/0
8.4.2015 8:30
Foto

L76a70d79i27s42l49a17v 80A18n14t16o67š 7128803698414

R^;-D

+5/0
8.4.2015 8:32

R90e67n10a77t87a 75H75a34v10l89í31č55k62o13v14á 3259536233905

Čas bude ta hlavní "surovina" !

Kdo někdy dělal obyčejné kynuté těsto, tak ví, že ani to není práce na 10 minut... A kde mají lidi brát čas na pečení chleba doma, pokud chodí do práce a o víkendu si rodinu chtějí užít, ne trčet u trouby a čekat na dopečení chleba. Nemluvě o tom, že je taky potřeba jiných domácích prací(úklid, praní, vaření...) Občas si chleba upéct-proč ne, ale abych obden pekla doma chleba, to asi nehrozí.

+3/−3
8.4.2015 8:47

L54u70b28o50š 86Z57a35o64r23a13l 3780132190239

Ona vám paní ještě zapomněla říct, že pokud dělá opravdu poctivý chleba z poctivého kvasu, tak si ráno v 6 vymíchá první stupeň kvasu, druhý ve 12,, třetí v 18, a v 21 míchá chleba, a má ho o půlnoci upečený.

+3/0
8.4.2015 9:07

P19a65v46l48a 68N79o11v94á 3555268519280

Poctivý kvas se dá založit dopředu a jenom ho "přikrmovat". Popřípadě se taky dá sehnat bez práce. :-P

+3/0
8.4.2015 9:32

L61u28b14o98š 90Z23a87o88r25a69l 3720272230299

Po 25ti letech vedení středně velké pekárny, se specializací na chleba, mě o tom ještě chvilku vykládejte. Vy prostě děláte to co většina pekáren, vy si tu "poctivost" zkracujete.

+4/0
8.4.2015 9:39

S62a21b61r31i31n86a 21D42v53o47ř67á76k83o43v88á 3596242

Třístupňové vedení v domácích podmínkách není potřeba. Kvásek uchovávám v chladničce, večer založím s žitnou celozrnnou moukou, do rána vzejde a mohu zadělat těsto. Po 1-2 hodinách druhé hnětení a umístění do ošatky a za další 1-2 hodiny do trouby. Takže ano, člověk musí být celé dopoledne na dosah kuchyně, ale nikoli stát u trouby. Samotné práce je na tom tak hodina, s pomocí hnětače 15 minut.

Do českého chleba jsem se zamilovala na první ochutnání a asi se ho nikdy nepřejím :-)

+5/0
8.4.2015 9:35

P11a98v67l95a 17N59o24v22á 3645248299960

Hlavně vás to ale musí bavit. To je asi nejdůležitější předpoklad. ;-)

+1/0
8.4.2015 10:08

S48a92b29r34i48n26a 89D42v34o94ř64á16k28o73v66á 3416232

Pochopitelně, že mě to baví. A těší mě vidět, jak potom strávníkům chutná. Nechápu, proč není možné jednoduše říct "pečení mě nebaví" a namísto toho vymýšlet racionální zdůvodnění, proč je taková činnost hloupá :-)

+1/0
8.4.2015 10:27

R39e54n10a65t55a 70H28a54v33l54í61č47k18o65v71á 3909446143535

Aha! Takže každý druhý den nejdu do práce, protože se budu motat kolem pečení chleba. To si můžou dovolit jen ti, kdo nedělají na 3 směny a nebo jsou nezaměstnaní...

+4/−2
8.4.2015 9:53

P47a52v45l26a 98N26o88v15á 3435608769420

Nemusíte, nikdo vás nenutí. Stejně tak si klidně na véču můžete ohřát párky. Je jenom na vás, čím se krmíte. Pro někoho je pečení chleba radost.

+3/−1
8.4.2015 10:03

R91e82n97a35t69a 29H41a92v31l11í78č25k71o38v93á 3259396923255

Ale klidně se radujte, ovšem ti, kdo chodí do zaměstnání, mají na radosti spojené s pečením chleba čas tak leda o víkendu nebo o dovolené... a to se radši věnuji rodině, než stepování kolem sporáku! Jsou malá pekařství, kde koupíte dobrý chleba i jiné pečivo, také občas jezdíme na výlety na různé jarmarky a tam bývají někdy skvělé dobroty!

+2/−2
8.4.2015 10:43

P82a69v22l92a 70N92o38v11á 3485658659830

Já vám to neberu. Taky chleba nepeču tak často. Jen jsem chtěla upozornit na to, že je pro někoho čas strávený v kuchyni u plotny koníčkem, toť vše.

+1/0
8.4.2015 10:55

T93o56m22á68š 64F20i39r12b71a13c21h32e46r 9720290544690

Je fakt že lidé jsou různí, mají různé koníčky a různé úchylky :-P

+2/0
8.4.2015 11:12

R32e72n75a50t45a 92H71a78v89l37í41č40k27o92v36á 3659266843675

Za pár dní tady bude článek, jak prima je prát na valše;-D;-D

Vařím docela ráda, ale abych pekla chleba častěji než 1x za měsíc, to ne. A tím pádem nepotřebuji v lednici kyblík s kváskem...Opatřím si ho jen na konkrétní pečení, když už se rozhodnu péct chleba doma.

+1/−2
8.4.2015 11:31

P58a68v39l15a 10N89o53v79á 3585898559960

Tak některý ženský zase baví žehlení, což nepochopím zase já....

+2/−1
8.4.2015 15:14

I73v83a40n25a 91M89e42i57e63r49o88v74á 5824966704535

Upéct chleba je v dnešní době s hnětačem těsta práce pod půl hodiny! Myslím opravdová práce. Umíchání kvasu (2 minuty), příprava ingrediencí (5 minut), překládání těsta (5 minut), stáčení a přesun těsta do ošatky (5 minut), zapnout troubu a dát do ní plech (1 minuta), vložení chleba a vyndání z trouby (čas snad psát nemusím) Mezi tím vším je spousta a spousta času na hraní s dětmi, chození do práce (kvasu můžete dát 10 hodin na vyběhnutí) i na domácí práce.:-)

0/−1
8.4.2015 13:29

P19e83t66r30a 87Š61a94š11k92o67v75á 1592919225235

Když já nedokážu spočítat energii ani svůj čas, takže odhadem je to 20 Kč suroviny, cca 15 Kč energie a můj čas je zadarmo, protože mě to baví. Chleba si kvasí sám, občas ho popřekládám, upeču a je to

+3/0
8.4.2015 9:27

P88e44t39r67a 55Š86a76š44k75o83v36á 1142189785645

Zde je to spočítáno přesněji. http://www.maskrtnica.cz/kolik-stoji-domaci-chleba/

+1/0
8.4.2015 9:30

J32a12n 29S10o70u73k33u34p 1194224886395

Ale to sme, paní Šašková, v bratru na pětatřiceti korunách, to je proti dvacce dost rozdíl. Čas není nikdy zadarmo, i když Vás to baví. Je to prostě cena vstupu, i když jej nevyčíslujete.

+2/0
8.4.2015 10:50

J32a34n24a 81S65t50e36h10l40í52k38o25v65á 2419490900456

a když se započte čas.. ;-)

+1/0
8.4.2015 10:33







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.