Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Šílíte z lepku? Preventivní bezlepková dieta ale před alergií neochrání

Doslova bezlepkové šílenství před lety rozpoutal srbský tenista Novak Djokovič a slavné hollywoodské hvězdy si dietu nemůžou vynachválit. Lidé se skutečnou nesnášenlivostí lepku však z přísné diety nadšení nejsou, vysvětluje v rozhovoru pro páteční magazín MF DNES Rodina předsedkyně Sdružení celiaků Blanka Rubínová.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B56a30r56b23o10r68a 94Z68e14m11a30n72o64v96á 9479563183754

Já jsem přestala jíst pšenici před několika  měsíci - po přečtení knihy Život bez pšenice. A zjistila jsem, že to, co jsem považovala za intoleranci laktozy, byla intolerance pšeničného lepku. Po vysazení pšenice se mi upravilo zažívání, naprosto zmizely skoro každodenní průjmy...Přestaly mi padat vlasy a mám i daleko víc energie, nepotřebuju tolik spát, snesu větší fyzickou zátěž... Není pravda, že je lepek jako lepek -  v ovsu je taky lepek a přitom ovesné vločky mi nezpůsobují žádné problémy. Když pšenici, tak tu původní odrůdu -  jednozrnku, která  měla naprosto jiné složení a obsah lepku než geneticky modifikovaná pšenice, kterou konzumujeme dneska...

+1/0
4.4.2015 22:54

M92a80r92i30e 79D58a66n57č53á76k31o43v78á 5475388423686

Já je snažím v potravě lepek snížit. Kupuji si bezlepkové těstoviny, používám kukuřičnou, rýžovou, jáhlovou mouku, peču ze špaldy a z žitné (tam sice lepek je, ale méně, než v klasické pšenici), kupuji žitný chléb..Ale vysadit lepek úplně je, dle mého názoru, zbytečné, pokud nemá člověk celiakii či intoleranci. Faktem je, že bezlepkové výrobky jsou pro mě stravitelnější, nenadýmají a zlepšily se moje problémy s kolenem a zmizelo akné (které jsem měla i v 28 letech pořád jako puberťák, kožní si s tím nevěděla rady), takže asi na tom lepku něco špatného bude.

+3/0
3.4.2015 7:45

H67a28n66a 30P63a93u23l 2759764233318

Pred dvema lety se mi rozjela uplne nesmyslna alergie - na chlad. Proste na me fouklo a osypala jsem se koprivkou. A koprivka na chodidlech z chozeni na studene podlaze je proste nepopsatelny zazitek. Proste jsem se osypavala z jakekoliv zmeny teploty. Kontrolovat se to dalo - velkymi davkami antihistaminu a obcas k tomu prihodit steroidy. Po porade s kozni lekarkou, ktera se specializuje na koprivkova onemocneni  a na jeji doporuceni jsem zacala drzet prisnou bezlepkovou dietu a ty zmeny byly neuveritelne - behem par tydnu jsem zjistila, ze to co jsem povazovala za normalni cast meho zivota normalni nebylo. Prestala jsem se nadymat, prestala jsem zbesile litat na zachod skoro po kazdem jidle, prestaly migreny a afty v puse jsem nemela od te doby ani jednou. Bylo po obrovske unave a obcasneho "zamlzeni mozku" - hlavne po vydatnem obede plneho lepku. Do roka se ta alergie na chlad zmirnila na tolik, ze nemusim brat vubec zadne prasky a maximalne z hodne velke zimy nebo studeneho vetru zrudnu a svrbi me kuze. 

Obcas je to na houby, hlavne kdyz musim porad nekde vysvetlovat, proc nemuzu urcity veci jist a jenom vysvetlit nekomu chladovou alergii je vzdycky na mrtvici... 

A ano, vyzkousela jsem ho znovu jist - krome toho, ze jsem se zase zacala osypavat, mam jeste zmapovane vsechny verejne zachody v Edinburghu, kde jsem si dala sandwich ze Subway. Od te doby takove hlouposti nedelam a prisnou bezlepkovou dietu drzim uplne stejne, jako kdybych mela diagnozu celiakie.

+4/−1
2.4.2015 21:51

M68a23r88i16e 51K75o54v93á88ř72o13v45á 9770359254312

Pane Šafarčíku, můžete mně vysvětlit, proč dáváte tomuto příspěvku mínus?

0/0
3.4.2015 23:12

H74a68n61a 15P46a39u27l 2919234623978

Treba to byl jenom preklep :-)

0/0
3.4.2015 23:38

E25v66a 71J61e65n69í59č15k77o32v36á 2531160441929

A copak nemáte celiakii? Jako ty příznaky zní dost typicky - trávicí obtíže, únava, afty...

0/0
4.4.2015 11:47

H63a43n51a 96P91a61u12l 2889754463598

ja uz to prave asi nikdy nezjistim, protoze na testy bych musela jist lepek a to proste nejde. Dojizdim do prace skoro 80km (jedna cesta) a pri moji praci bych nemohla porad odbihat :-D

0/0
4.4.2015 21:04

P30a17v15e25l 72F48o79l23t87á34n 4390662344

K danému tématu velice doporučuji následující instruktážní video

http://www.videacesky.cz/parodie-parody-youtube/jak-byt-alergicky-na-lepek

0/0
2.4.2015 18:37

V23l50a81s19t85i81m14i28l 62Š48t46e64c89h34e85r 4611656460634

Nerozumím tomu,proč by člověk měl držet bezlepkovou dietu,pokud mu lepek nevadí?

+5/−1
2.4.2015 18:13

H55e50l95e20n35a 63Č44í12ž24k48o19v79á 9221611422208

Ale vždyť ta paní odbornice zdravým lidem nic takového nedoporučuje, jen konstatuje, že jim to neuškodí.

+4/−1
2.4.2015 18:29

A19n56d83r36e37a 98N93o40v82á 8294631166125

Což nemusí být vůbec pravda. Pokud se od lepku držíte po delší dobu striktně dál, tak si velmi pravděpodobně tou "prevencí" vypěstujete skutečnou intoleranci.

+1/−3
2.4.2015 22:35

S25v67a47t37a28v41a 69D78u48r66a70n76o12v90á 3669299384361

To je pekna hloupost. Intoleranci si vypestuje z premiry vstupu :)

+1/0
3.4.2015 8:05

A18n16d97r58e61a 70N15o80v36á 8864881176195

velmi se pletete. Každý imunolog Vám to potvrdí. Bezlepková dieta jako jakási prevence je špatně.

0/0
3.4.2015 9:56

S95v95a73t94a16v48a 11D73u93r71a43n17o65v27á 3169989724851

To, ze na imunulogii nemate potvrzenou celiakii, nemusi byt dukazem, ze nemate intoleranci na lepek (absolvovala jsem toto kolecko zcela nedavno). Ale, co je nutne rict, ze lepek presto muze zpusobovat spoustu problemu aniz si to uvedomujete. To, ze nemate celiakii/alergii neznamena, ze nemate intoleranci, ktera se projevuje ekzemem, nadymanim, plnosti bricha, chudokrevnosti, migrenami etc. U nas je zvykem, ze lekari leci izolovane a nedivaji se na cloveka jako na celek. Imunolog mi rekl, ze moje problemy nesouvisi s alergii ci celiakii, a maji jiny puvod. Presto moje velmi chytra prakticka lekarka mi doporucila vyradit obiloviny z jidelnicku a ejhle ekzem je v tahu, vecne nadymani take a celkove se citim lepe, tj. mene unavena a migrena taky neutoci, Pritom v tom zase tak dlouho nejedu. 

Je velmi dulezite si uvedomit, ze jako zivocich jsme nebyli zkonstruovani na spoustu potravin, ktere dnes jime a vse se scita. A tak i obsese tim, ze prece musime jist chleb, obiloviny etc. Ale clovek mnohem dele jedl jen maso, vejce, zeleninu, ovoce a obcas mleko z mlecnych zlaz zabitych zvirat ci jinak fermentovane. A verte, ze lepek a jemu pribuzne bilkoviny nezpusobuji jen celiakii, ale vyznamne se podileji na jinych nemocech. Jen obilna lobby je dneska na takovem vrcholu, o kterem se ji pred 100 lety nezdalo, a masaz rohlik, chleb, knedlik, testoviny, susenky ceralni ci z bile mouky, lepek kam se podivat od parku po radoby zdrave pohankove susenky.

+3/−1
3.4.2015 10:16

A33n83d69r11e44a 95N44o40v60á 8484201326735

mluvím o "prevenci", ne o pokusu o řešení již nastalých problémů. Pokud nemáte problémy, držet bezlepkovou dietu je nesmysl.

0/0
3.4.2015 11:27

R81a73d71e63k 37V11o27k71á57l 1930288527884

Ne že měl držet. Ale obecně platí, že lidi dostanou do těla až moc lepku, ten je hůř stravitelný, jeho trávení hodně zatěžuje organismus. Četl jsem zkušenosti třeba některých sportovců, který vysadili či výrazně omezili lepek a velmi brzy se to projevilo na jejich fyzické i psychické pohodě.

Dobře shrnuté je to třeba tu: http://vysnenapostava.cz/2014/08/lepek-prokleti-nebo-vyhra/

Problém je  v tom, že největší množství lepku člověk obvykle zkonzumuje prostřednictvím pečiva. To bezlepkové je velice drahé a obvykle tam platí přímá úměra - čím chutnější, tím dražší. Levnější moc k jídlu není (pro člověka, co je zvyklý na lepkové), navíc bezlepkové pečivo obecně málo vydrží (rychle tvrdne a pokud není čerstvé či rozehřáté, není to nic moc). Částečným řešením je domácí pekárna a různé recepty na chleby z bezlepkových směsí.

+1/0
2.4.2015 23:36

J91a59k88u84b 81R96o65u84s 3533210744642

To je asi první článek na Oně, se kterým jde taknějak rámcově souhlasit 8-o

+2/−1
2.4.2015 15:37

R45a35d84e82k 74V28o98k32á17l 1150168477544

Protože to není elaborát redaktory, co píše o všm možném, ale odpovědi člověka, který o tom opravdu něco ví ;-)R^

0/0
2.4.2015 23:37
Foto

K57a14r53e43l 44T91o20m22á59š24e47k 7744749937989

Zajímavé je, že Italům lepek neškodí, protože použíbaji tvrdou pšenici, která obsahuje více lepku než ta naše. Ty těstoviny se nerozvařují, ale mu jsme kdysi konzumovali vaječné těstoviny, které se nerozvařovaly také. Kromě toho není lepek jako lepek; žitný má jiné složení.

0/−6
2.4.2015 12:11

S57v18a45t48a86v79a 62D81u28r49a49n87o22v14á 3449439544451

lepek jako lepek, neni rozdil mezi zitnym a psenicnym, skodi oba. Jen v zite jeho mene

+4/0
2.4.2015 14:59

M51i47l14a55n 71K93l95o37u89č70e40k 3840355668827

Alergikům a celiakům to je asi opravdu jedno, mně třeba nijak neškodí.

+7/0
2.4.2015 15:07

N59i44k36o52l34a 29Č14e18c25h 9401389986

Tak zrovna Itálie je země s nejrozmanitější a nejdostupnější nabídkou bezlepkových náhražek. :-P

+3/0
2.4.2015 15:55

R58a64d76e17k 76V42o28k12á10l 1130298277744

ano, dá se tam v pizzerii pořídit i bezlepková (a lepkem nekontaminovaná) pizza.

0/0
2.4.2015 23:38

M17a11r53i94e 97V67e14r22n44e87r84o40v34a 9391147229

lepek je pořád lepek - je složen ze dvou bílkovin: gluteninu a gliadinu

+1/0
2.4.2015 17:30

J47a54n 90K94o85v29á93ř 8714671409817

A proto mají v každé druhé italské pizzerii Gluten Free pizzu.

+4/0
2.4.2015 18:00

H16o48n18z52a 43K82r57o35u60ž98e94k 3794529538687

Tedy představa, že celá Itálie jede na těstovinách (jak z příspěvku vyplývá) je k popukání. Oni Italové opravdu nejsou jen špagetožrouti.

0/0
3.4.2015 8:35

T33o35m71á94š 38C86h37r17u23d82i34m55s16k75ý 5294476567886

Jen se mrkněte na složení výrobků. Mlíko a lepek je skoro ve všem....

+1/0
2.4.2015 11:59

M25a70r39t86i61n 33T40e38s58a61ř 2679773303643

Jedna moje babička si taky posteskla: Oni teď do všeho dávají ten lepek... Alergická na lepek ale není :-)

0/0
2.4.2015 12:43

T33e90r89e16z43a 60N27o97v80o92t11n75á 7239443107457

Bohužel to je nekontrolovatelným přemnožováním lidí. Moc lidí = více zdrojů potravy = špalda nestačí, protože nemá takové výnosy jako "dnešní" pšenice, která má ale mnohem více lepku. Na druhou stranu si nedovedu představit, že bych jedla ve škole, kde jsem celý den, jídlo bez pečiva, neb to mě zasytí. Třeba chléb/houska/bageta s máslem a sýrem. Nebo s pomazánkou atd. A k tomu do krabičky nakrájet ovoce a zeleninu. Naštěstí je možnost alespoň tu špaldu sehnat a občas si upcét vlastní pečivo, byť z hlediska technologického a kvality těsta to není úplně ono...

+1/−5
2.4.2015 11:41

S45v37a65t92a90v30a 38D93u75r20a36n60o66v71á 3829329924281

to jsou ty naucene vzorce, kdy si myslite, ze bez chleba a housky to nejde :) Jde jen to chce vice premyslet o tom, co snite

+10/0
2.4.2015 15:00

R21o55m58a30n 66Č62e87c49h57u94r85a 6252869127729

Jasně že to jde, já si třeba víc osladim kafe...

0/−1
2.4.2015 17:03

A64l70e47n49a 35V87e23s63e39l49á 3703761935158

Asi jde - ale bude to lepší? U alergiku a celiaků je to jasné, ti jinak nemůžou a nějak si s tím poradit musí.

Já to chtěla jednou zprubnout - a za týden bez lepku jsem připsala dvě kila a experiment opustila. :-) Přitom jinak ho jím relativně málo - chleba celozrnný žitný v množství jeden krajíc k snídani, víc pečiva jen vzácně. Knedlíky výjimečně, těstoviny skoro nejím... 

Ale snídaně bez chleba mi prostě nešla rozumně vymyslet. Pokud jsem místo ní udělala pohankovou, amarantovou či jinou kaši, tak už to chtělo nasladko - a skok v přijatých sacharidech a kaloriích byl proti tomu žitnému chlebu s šunkou obrovský.

(Neříkám, že to jinak nejde, ale protože jsem k tomu neměla žádný zdravotní důvod, jen zkusit, jestli fakt bez toho lepku je tak skvěle, jak občas někdo říká, tak mi to za tu práci s vymýšlením alternativy nestálo.)

0/0
3.4.2015 6:32

S61v81a54t26a91v77a 47D57u95r79a70n16o74v43á 3359319214491

to chce zkusit snidat neco uplne jineho nez sladke snidane, napr, vajecnou omeletu se spenatem a k tumu pecene bataty.  Nebo grilovanou korenovou zeleninu s tunakem ci jinou rybou, muze klidne byt i kysela. Variaci na zdravou snidani najdete hodne. Mimochodem jen ty omelety z vajicek vam davaji neomezene mnozstvi variaci a ruznych zeleninovych a ovocnych priloh si muzete vymyslet taky neomezene. Navic i ta kase se da udelat naslano, chce to jen chtit a nehledat duvod, proc to nejde.

+1/0
3.4.2015 8:36

A88l20e40n82a 69V68e62s77e49l78á 3633251145798

Ano, tohle právě snídám... variace omelet a vůbec vaječných jídel, spousta zeleniny atd.  A k tomu, co? CHLEBA! (Péct si ráno před odchodem do práce batáty nebo grilovat zeleninu mi přijde jako opravdu úlet... navíc k té zelenině s tuňákem bych stejně místo chleba musela něco vymyslet.)

"Chce to jen chtít a nehledat důvod, proč to nejde". Jenže na to jsem se ptala na začátku - jaký má smysl tohle "chtít"? (Znova - nemluvím o lidech s alergií či celiakií, kteří to prostě vyřešit musí.)

0/−2
3.4.2015 10:14
Foto

L42u32c64i27e 48V66o90n32d12r58á94k14o24v14á 7760733733280

Ono je to ale opravdu o zvyk. Já na přílohy nikdy extra nebyla, tím pádem mě to nijak nezasáhlo.

0/0
3.4.2015 14:43

A19l87e16n35a 51V83e41s75e61l76á 3723661255728

Tak mouka a lepek je jedna věc, ale abych odbourávala veškeré přílohy, by bylo potenciální nebezpečí pro mě. Mám jednu odstraněnou ledvinu, podle testů má ta jedna zbylá sice lepší funkci než u leckoho jiného obě... ale pořád by pro mě nějaké extrémně vysokobílkovinná strava nebyla vhodná. Což při omezení sacharidů (příloh) nutně musí nastat. A vzhledem k tomu, že nejrůznější poruchy ledvinných funkcí jsou statisticky vzato o dost četnější než celiakie, není tady to překopávání zvyků použitelné jako univerzální rada.

0/−2
3.4.2015 15:28
Foto

H25o53n67z18a 51M12o28r61a53v84a 2953359164951

Ideálním řešením je 80/10/10 a časem snídani vynechat vůbec a přejít jen na dvě hlavní jídla.

0/0
4.4.2015 20:37

K93l44a68r61a 71P38r73u30c47h65o70v86a 9537800512288

Aha... ja jsem si rikala odkud ta moda prisla. Samozrejme nic proti tem lidem ktery opravdu lepek nesnasi, ale aby najednou mela 1/10 populace mirnou intoleranci" a podobne, to je proste nesmysl.

+2/−2
2.4.2015 11:25

P17e58t90r 85R61e21z85e25k 3294887

A proč by to měl být nesmysl? Nejde o to, že by měla 1/10 populace NAJEDNOU mírnou intoleranci. Jde o to, že před dvaceti lety jsme nejedli lepek v každém druhém jídle a tak se to tolik neprojevovalo.

+6/−4
2.4.2015 11:39

J31i83ř81í 20K41v16ě25š 1793136332131

Ale jedli, ona ta potvora je totiž v ledasčem.

+8/−1
2.4.2015 11:57

J52a28n58a 11B37o98u85l66o33v94á 7690696671321

Ale projevovalo, jen to nikdo moc neřešil, pokud ty problémy nebyly opravdu závažné.

+7/0
2.4.2015 12:05

A84l49e89n76a 14V22e84s79e61l95á 3663141675628

Nevím, jak před dvaceti lety - ale před nějakými čtyřiceti až padesáti lety se jedlo moučných výrobků daleko víc než teď.

+9/−2
2.4.2015 12:06

S47v83a10t61a91v26a 78D58u14r29a38n25o26v54á 3619659464431

Nepamatuji si, ze bychom meli kazdy den neco s moukou a to moje mamka nebyla, zadny prebornik ve vareni, ale moucna jidla patrila k tem hladovym. Zakladem bylo kysele zeli a brambory, vejce, maso, korenovka,

0/0
2.4.2015 15:02

L90u42c36i92e 40B10a51r36t45o47ň60o95v63á 5530978337735

Jistě, ale chléb se jedl denně a takřka s každým jídlem.

+5/−1
2.4.2015 16:04

L16u26c20i65e 47B93a68r33t45o25ň48o75v50á 5870288697725

Ne tedy paní Duranová, tak jak to bylo s tím chlebem. On se nejedl - v evropském kontextu - denně, jako takřka základní potravina či příloha k čemukoliv? Co takhle dobové fotografie, dokumentární filmy, seznamy prodávaného zboží, objemy pekařské výroby, nic? Proč mínus za pouhé konstatování.

0/0
2.4.2015 17:39

S73v67a21t21a47v62a 11D95u62r35a60n80o54v32á 3989159884231

Chleb pro chude vrstvy byl zakladni potravinou , stejne jako ony brambory a kysele zeli, ale take pohanka. Jedl se denne podle oblasti a ne vsude, nezapomente, ze ony fotografie, seznamy, objemy jsou stare max 150 let a u filmovych dokomentu jeste mene. Uvedomte si, ze spotreba bile mouky v objemech, jake jsou dnes, je zalezitost maximalne poslednich 50 let. Dukazy o tom, ze psenice je preslechtena a ze se to stalo behem cca 70 let od druhe svetove valky je taky dokazano. To, ze se vice jedl chleb zitny nez psenicny je taky znamo. To, ze nebylo samozrejmosti v dobach minulych mit kazdy den na stole buchty, babovky, susenky, housky a ruzne jine pekarske vyrobky je taky znamo. A nakonec ruzne alergie, nemoci souvisejici s nadmernou spotrebou psenice rostou geometrickou radou v zapadnim svete v poslednich desetiletich je taky znamo, chcete vice informaci, hledejte a najdete.

+3/0
2.4.2015 18:20

L71u76c20i55e 27B87a27r88t21o32ň66o72v73á 5920848527155

Ale já neřeším, co se konzumovalo před 150 lety, mne by zajímalo, proč bych se měla tak výrazně odlišovat od typu konzumace mých přímých předků, když kupříkladu problémy s konzumací lepku nemám.  Navíc se s Vámi nijak nepřu, ale proč jste zpochybnila Vy mé tvrzení, že se chléb jedl denně a tvořil významnou složku v potravě. Ano, byl převážně s větším podílem žitné mouky, či úplně žitný. Ale v žitě je lepek také.

0/0
2.4.2015 18:39

A45l31e77n53a 90V59e83s92e71l69á 3273551115768

Já samozřejmě netvrdím, že zrovna u vás... a pravděpodobně to bylo právě tím, že jak píšete, nebyla mamka žádný přeborník na vaření...

Ale třeba moje tchyně dodnes vaří z mouky hodně. Po válce dlouho masa moc nebylo a nejrůznější placky a buchty a vdolky a knedlíky a pagáčky a bramboráky a... (tchyně je skvělá kuchařka, asi bych dokázala najít desítky a desítky jejich dobrot)... byly na talíři denně... a mezitím holt ten "chleba s něčím" (a často tím něčím byla jen sůl).

+1/−1
2.4.2015 19:24

S98v39a42t10a80v55a 83D55u87r53a74n87o18v20á 3199299244581

ale taky mame v rodine celiaky a intoleranci na lepek u nas trpelo dost lidi, ono nadymani, chudokrevnost se u nas vyskytovala dost casto, tim, ze moje mamka nebyla prebornik na vareni jsem myslela, ze nebyla omackovy, buchtovo-babovkovy typ, varila vicemene velmi jednoducha jidla.

0/0
2.4.2015 20:06

A75l78e17n55a 14V30e10s16e92l98á 3253211275598

No, však právě já to tím myslela tak. Většina moučných jídel je dost pracných a je o hodně jednodušší hodit na pánev kus masa a uvařit bramboru. a případně dát k snídani koupenou šunku a sýr než se patlat s buchtou. Jenže tyhle věci tenkrát prakticky nebyly... a už vůbec si je nemohl jen tak někdo dovolit. Takže ženské musely být přebornice a čarovat s omáčkami a buchtami a zapraženými polívkami, aby se rodina vůbec najedla.

0/−1
2.4.2015 20:13







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.