Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Bílí zabijáci v našem jídelníčku: cukr, sůl a mouka

Všechny jsou bílé, i když by jim spíše slušela varovná červená. Bílou mouku, cukr i sůl mělo v jídelníčku lidstvo už před několika stovkami let, ale v přiměřeném množství nebo jen vzácně. My si jich užíváme plnými hrstmi a pomaličku se jimi zabíjíme, řekli odborníci pro magazín Rodina DNES.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P95a93v58e75l 70J31a20n51o86u23š14k76o80v94e30c 1113408669342

Tato diskuse je výživná, článek taky. Dobré je, že to je každého osobní věc co konzumuje. Odpovědný je sám sobě a následky rovněž nese sám.;-)

+2/0
29.3.2015 20:28

M82a10r28i62á31n 45V85o47j39t60e52k 2254717929728

Zapomněli jste na mléko a ztužený tuk. :-P

0/0
29.3.2015 15:23

P85a24v90e55l 89G41r63a77s61g52r90u43b51e42r 8404728634737

Mléko...To je ten bílý jed, co vytéká savčím samicím ze žláz?! Brrr! kdo by se tím jenom mohlů živit?!

0/0
12.4.2015 11:30

P82a98v92e77l 41G36r40a84s82g79r89u44b97e41r 8834188184167

Samozřejmě. Mléko - ten bílý jed, co vytéká savčím samicím ze žláz! Kdo by to proboha pil?!

0/0
12.4.2015 11:59

P19a83v76e92l 28S31o65b19o40t11k43a 5140974

Základem je nekupovat kamennou (Alpskou,...) sůl, ale MOŘSKOU.

Je zdravější a lépe se s ní solí (dává lepší chuť).

+1/0
29.3.2015 14:45

J86a87n 50V87o92n78d18r81á63č25e14k 2576838862279

Docent Kohout nepochopil, že o překyselení se mluví o trávicím traktu a ne o krvi.;-D

0/0
29.3.2015 11:33

L53a58d59i43s34l34a63v 79B96a89l80o70u21n 7311954381515

Každé jídlo je škodlivé. Některé víc, některé míň, ale zdravé není žádné. :-)

0/0
29.3.2015 11:11

T77o80m12a55s 56A53u89g38u10s33t55y67n 6717446441440

Který odborník mohl říct, že je cukr prázdná energie? 8-o

0/0
29.3.2015 11:07

L48u64d81v51í10k 79G73a33j18d53o96š22í18k 2955603674852

To snad nemusel říkat žádný odborník. To je obecně známý fakt u "rychlých cukrů".

0/0
31.3.2015 16:39

M62a79r12t83i71n 96J14i68r14o33u10s17e21k 7346555455368

Tak přebytek soli NaCl kompenzujte solí KCl, E508

+1/0
29.3.2015 4:20

P72a65v24e86l 51J96a17n78o46u13š55k77o29v14e72c 1873818199642

Tak jednoduché to zas není.

0/0
29.3.2015 20:30

A42l59e75š 67Z76e81l94i56n73k25a 1964292516

ale ano je

0/0
30.3.2015 12:50

T75o81m32á93š 52B98l21a81h94o15š 6346937585900

NEJEZTE hlavně KOBLIHY ... jsou z jedovaté bílé mouky a cukru. A ještě k tomu zdarma.

+2/0
28.3.2015 23:59

L29a37d29i39s24l90a13v 75B95a97l46o14u55n 7501434621495

Copak koblihy, ale chleba, to je úplný jed.

0/0
29.3.2015 10:56

S82t13a11n47d80a 77C44h81v97o81s46t 1532518

Co jsem tak slysel, tak skutecne kazdej mrtvej jedl behem sveho zivota chleba. Neco na tech jedech bude :-)))

+3/0
29.3.2015 18:54

L72a27d90i20s36l45a95v 66B14a60l72o15u35n 7951164931645

:-)

0/0
29.3.2015 20:30

O56n26d18ř65e31j 54V34a29c23e44k 1235965651811

Jo, jo, závislosti mají holt různé podoby...

0/0
28.3.2015 23:55

V78l51a38s42t54i80m38i87l 42Š49t84e11c66h62e71r 4121736870854

Po přečtení věty,že konzumací cukru může člověk dostat cukrovku jsem přestal číst.Nemám zase tolik času ,abych ho plýtval čtením nesmyslů,

+6/−2
28.3.2015 21:55

M20i20c87h51a16e82l80a 71K85ř80í30ž28o64v85á 1127411135591

To ale není taková pitomost. Diabetes 2. typu se právě vyvine z nadměrné konzumace nejen cukru, kdy se po nějakém čase zvýšené hladiny cukru v krvi inzulínové receptory v buňkách tzv. vyčerpají a stanou méně vnímavými na inzulín.

Já se zasmála tomu, že bílá mouka obsahuje jen jednoduché cukry. Odkdy je škrob jednoduchým cukrem?

+4/−2
29.3.2015 3:58

M13a91r77e56k 68Š83i67m80o29n 2864717568218

To je trochu zjednodušené. Sníženou účinnost (citlivost receptorů) způsobuje chronický zánět trávicí soustavy, který způsobuje především obezita (ale jsou i jiné příčiny). Je jedno, jestli je způsobená nadměrnou konzumací cukru nebo tuku. Velký vliv má také složení mikroflory (sterilní myši bez mikroflory cukrovku nedostávaly, i když byly obézní).

+1/0
31.3.2015 10:28

M69i34c20h55a71e90l98a 31K58ř73í19ž51o17v22á 1317291255641

Nám právě v klinické biochemii popisovali, že různé buňky mají inzulínové receptory různě citlivé na inzulín (na jeho koncentraci). Slinivka pak vytváří inzulín podle koncentrace glukózy v krvi. Když je glukózy málo, je málo inzulínu a na to reagují jen citlivější buňky (např. mozkové). Když je glukózy moc, začínají na vysokou hladinu inzulínu reagovat i buňky tukové a z přebytku glukózy v krvi začnou dělat tukové zásoby. No a když je v krvi permanentně zvýšená hladina glukózy, tak slinivka permanentně vytváří zvýšené množství inzulínu. Bohužel ty buňky, které měli reagovat již na nízkou hladinu inzulínu si vytvořili rezistenci a začnou reagovat až na zvýšenou hladinu. Proto ta obezita, glukózu primárně přijímají tukové buňky a ukládají ji v tucích. Tohla je začarovaný kruh a končí tak, že se slinivka vyčerpá a přestane produkovat inzulín. Nebo pacient zavčas změní jídelníček a začne cvičit.

Ale člověk je tak složitý systém, který ovlivňuje tolik věcí...

+1/−1
31.3.2015 15:37

J31o68s51e69f 95P18o63t50r 6130831347639

Dřív lidé nekonzumovali cukr a vymletou mouku a málo soli, ovšem dožívali se v průměru 30 - 40 let. Dneska konzumujeme ty jedy, které nás tráví a dožíváme se 75 - 80 let. Není to všechno spíš o tom - všeho s mírou?

Zrní se vymílá na bílou mouku, protože lidem  (ale i zvířátům) bílá mouka chutná oproti moukám s vysokým obsahem popela (vlákniny)

+4/−2
28.3.2015 21:33

L92a10d39i68s59l92a53v 40B39a50l13o38u54n 7281674141615

Taky neměli takovou zdravotní péči jako dnes.

Například já bych bez ní byl už několik let pod drnem a zeť va svých 35 letech taky.

+1/0
29.3.2015 10:58
Foto

J71a46n 60K14r32o50p87á69č 4983389113903

... takže zítra ráno do kafe lžičku cukru více, řádně osolit rajčata a chleba s máslem ke snídani a ke svačině alespoň 6 rohlíků a 30 deka dobře prosoleného buřtíku... k obědu mísu guláše s osmi, jako zákusek ze tři, čtyry máminy buchty, co přes cukr nebudou vidět, ke svačině dvě orošené a dva pytlíky nějakých lupínků a večer to dorazíme půlkou grilovaného kuřátka, hromadou hranclí s tatarkou a lahvinkou kvalitního bílýho... a doktoři třeste se, na mě nevyděláte... ;-D

+4/0
28.3.2015 20:55

L31a86d25i96s94l80a19v 22B47a61l38o75u84n 7351794651235

Když si k tomu dáte maraton, tak klidně.

+1/0
29.3.2015 10:59

P24a76v49e58l 88G41r46a72s58g69r58u50b98e59r 8644518484187

"Bílý cukr, tedy jednoduchý sacharid, je ale pro nás nejméně vhodným zdrojem této živiny a měli bychom jej omezovat."

Ale kdeže! Glykemický index cukru je někde mezi 58-64, což je mírný nadprůměr. Co jsou proti tomu takové brambory (78) nebo chleba (70)! (No jo, ale když ony ty kostky nejsou v tom krajíci vidět!)

Inzulínový index cukru zřejmě ještě měřen nebyl, ale soudě podle toho, co naměřili Bao a kol. u Coca.Coly

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2011/02/15/ajcn.110.005033.full.pdf

je to proti ostatním zdrojům sacharidů úplný beránek.

0/−1
28.3.2015 19:52

J62a86n 40N59o46v58á91k 6234194

Jen papejte ty jedy. Vypadat lépe než ostatní je pak snazší. .. Šup, šup.

0/−3
28.3.2015 19:22

Z17l84a28t96u69š32e 56J83e60l61í41n41k54o77v33á 1455202597702

To máte pravdu, to že není nic v hlavě tak snadno vidět není.

+3/0
28.3.2015 19:48

Z48l12a72t33u46š26e 27J77e81l64í40n90k65o74v32á 1385872407722

Aneb my si tím nejsme jisti a důkazy nemáme, ale protože nic jiného neumíme, tak o tom napíšeme knížku a necháme si dát peníze na výzkum.

Kdyby toto totiž platilo, tak Amerika již vymřela - poměř domácího vaření a hotovek (v těch autoři našli nejvíce soli), cukr, slazení a příjem cukru - viz americké nápoje a koktejly, bílá mouka, tichý zabiják - u Americe na žitné pečivo narazíte ještě méně.

Vždyť už dnes tito výzkumníci mají odvahu a drzost napsat, že snížení příjmu soli se sice na krevním tlaku asi neprojeví, ale ono jsou to vševědoucí.

Byla doba kamenná, bronzová železná a dnes žijeme v době proroků, odborníků, kaučů a gaučů na všechno. A mnozí z nich mají na to i diplom a studovali to mnoho týdnů a občas měli i mnohadenní studijní pobyt u světových odborníků.

+4/0
28.3.2015 19:05

T88o28m52á74š 13T89a16t75í18č18e17k 5240362970318

V Americe těžko sháníš pečivo, který není sladší jak naše buchty. :-)

+1/0
28.3.2015 19:59

J74a17k44u60b 81R79o51u53s 3743290304692

To je ale snůžka keců... Jak tohle může otisknout seriozní plátek?! RvRvRv

0/−2
28.3.2015 18:11

T74o65m32á49š 44J14u47r69e51č95k36a 3693422399503

Seriózní plátek?;-D;-D;-D;-D

+1/0
30.3.2015 6:48

D19a69v73i49d 13B92o44u10c24h93a36l 8589910479

Bože, už zase ty nesmysly. A samozřejmě MAFRA "odborníci".

+4/0
28.3.2015 15:33
Foto

P74a77v54e82l 30P40o19d85e68š71v20a 5889377799

S každým soustem potraviny jsme blíž smrti, děsivé...

+8/0
28.3.2015 15:01

J78a80n 73J28a52r39o42s 1829107790268

Zivot je smrtelna nemoc a prenasi se pohlavnim stykem.

+15/0
28.3.2015 17:34

P75a40v65e17l 54S18o55b54o32t75k28a 5800864

Cukr je základem pro úspěšné odbourávání stresu.

+3/0
28.3.2015 13:45

T22o97m40á32š 11R12e39k24t64o64r 1318434307189

O "kvalitě" tohoto příspěvku svědčí už text v rpvních větách "je prázdným zdrojem energie". Podobné nesmysly aby člověk pohledal. Mimochodem, pokud někomu tak vadí že se konzumují hlavně potraviny, které byly dříve drahá a vzácné tak proč se nepozastaví nad tím, že to co pro naše předky byl levný zdroj potravin je dnes předražená "zdravá výživa"... Pokud to bude, stejně jako dříve, stát zlomek té "bílé mouky" tak se skladba potravin pro velkou část lidí rázem změní.

+21/−2
28.3.2015 12:48

T16o62m14á91š 76T74a65t53í10č53e77k 5240632640438

Přesně tak. "Zabijáci v jídelníčku", "prázdný zdroj energie" - to jsou žvásty pro ezoteričky. Na cukru, soli nebo mouce nic špatnýho není; špatné je jednostranné stravování. Když do sebe budu ládovat akorát jabka okořeněná rakytníkem, určitě se taky nebudu stravovat nejlépe.

Mmch jak mohli opomenout tu oslavovanou středomořskou kuchyni? Ti se údajně stravují superzdravě, přitom je běloučké pečivo všudepřítomné jako vzduch. A jiné si horko těžko seženeš, pokud jseš boháč.

+1/−1
28.3.2015 20:08
Foto

J15o13s60e98f 86N15o53v97a19k 1815965508118

Vyborne dalsi informace: nutritionfacts.org

0/0
28.3.2015 11:05
Foto

H21o75n44z72a 33M98o49r90a28v83a 2503169304671

Ten Kohout je nějakej chytrej: „Překyselování organismu je nesmysl - řečeno jak laicky, tak odborně,“ ale já mu nevěřím. Tělo není jenom krev, máme buňky a tam krev pH neudržuje. Jak to že významně kolísá pH moči i během dne a u vážně nemocných je velmi kyselá, a kde se berou změny pH v trávicím traktu? A co pH slin a pH potu? Taky nějak není v tom velmi úzkém rozsahu jako pH krve. A co kyselina mléčná vznikající ve svalech při námaze? A nevydechujeme náhodou taky kyselý plyn? Inu, i docent občas kecá, ale vědecky.

+2/−4
28.3.2015 11:04

J97a86n 53M85e48r74t80a 3592600691448

pH moči kolísá, protože je to jeden ze způsobů, jak tělo udržuje stálé vnitřní prostředí. V trávícím traktu se mění, protože je to stavěné na to, aby se to tam měnilo, když je potřeba víc kyseliny, tak tělo prostě přidá. pH v ústech ovlivňuje činnost bakterií zubního plaku, sliny slouží mimo jiné i k tomu, aby ty kyseliny neutralizovaly, takže tam má také smysl, aby se jejich složení mohlo měnit.

+6/0
28.3.2015 12:17
Foto

H43o12n61z63a 93M19o78r34a63v42a 2333189154891

Správně, je to složitý systém a docent o něm evidentně ví kulové.

+2/−4
28.3.2015 12:38

M63a24r52t86i29n19a 92M65o46u55d21r64á 7940583756309

to asi těžko:

http://www.fzv.cz/doc-mudr-pavel-kohout-phd/

+1/−1
28.3.2015 15:21

P61e24t73r 38H89a95m86t36i33l 8733708811663

Osobně doufám, že pasáž o překyselení je dost zkomolená, protože takovou blbost co tam je napsána by člověk věnující se problematice nemohl napsat nebo vypustit z úst.

+2/−2
28.3.2015 15:54
Foto

K73a77r48e95l 83T59o37m71á41š59e51k 7764659167529

Na věechno se umírá, pokud je toho příliš. I na vodu. Jsou známy případy, kdy maratonec po závodu vypil vodu a zemřel; příčina byla v tom, že se mu zředila krev a zemřel na nízkou koncentraci sodíku v krvi. Hladina sodíku v krvi se musí pohybovat ve velmi úzkém rozmezí, což regulují ledviny. Je pravda, že při vyšším přílmu soli se zvyěuje objem krve, ale nebylo prokázáno, že to způsobuje zvýšení krevního tleku. Naopak nízký obsah soli, na příklad při ztrátách pocením nebo při průjmech vede k dehydrataci, která se neodsraní pitím obyčejné vody, ale slané; případně se dávají kapačky s fyziologickým roztokem, což je slaná voda.

Bílý cukr a bílá mouka nejsou škodlivější než ty špinavé. Ale ty špinavé jsou dnes dražčí než čisté, i když jsou náklady na jejich výrobu nižší a proto je jim věnována pozornost, aby je lidi kupovali. Stačí bílý cukr zašpinit melasou a hned je dvakrát dražší. U mouky stačí přidat mleté otruby, které se dříve dávaly dobytku a chleba stačí začernit praženým žitem a už je zdravější. Lepek v pšenici většině lidí neškodí, právě naopak, zpomaluje trávení a italové dokonce používají tvrdou pšenici, která má podstatně vyšší obsah lepku a nedá se říci, že jejich národní jídla - těstoviny a pizza jsou nezdravá.

+9/−1
28.3.2015 10:48

M38a24r30t58i43n 79J18i43r76o98u66s37e25k 7626545485218

Vysoký krevní tlak je způsoben nerovnováhou sodíku a draslíku. Lidé s vysokým tlakem mají draslíku málo. Takže pokud si chcete pochutnávat na normálně slaných jídlech, zajistěte si dostatečný přísun draslíku.

0/0
28.3.2015 21:36

J98a20n 80F42r26o98l74í25k 6926880825234

Takže místo cigaret měli v hospodách zakázat cukr ke kávě pod pětitisícovou pokutou.;-D

+9/0
28.3.2015 10:38

M85i22r40o80s83l94a59v 50S32u32c55h64y 5430719950270

Všeho moc škodí. I té negativní reklamy. A ten článek není ničím jiným než skrytou reklamou na "zdravé" produkty. Lidská civilizace vyrostla na mouce, i v pohádkách nás učí, že bez soli to nejde a každý odborník vám potvrdí, že cukr je cukr, ať už je bílý, hnědý anebo medový. Nezabíjí nás přirozená strava, ale nestřídmost a nejrůznější chemické náhražky.

+24/0
28.3.2015 10:12

J31i21ř19í 85S21t40r77m54i34s19k22a 7259542425503

+1

0/0
28.3.2015 10:25

J90i35ř29í 89K86o35n56d41r67á94t 4975871758

Nedávno jsem v rádiu na toto téma poslouchal odbornici. Resumé znělo že v poslední době jíme několika násobně víc mouky než kdykoli předtím. Neříkala že by jsme měli si jíst úplně bezlepku, ale dost to omezit.

0/0
28.3.2015 10:39







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.