Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Katův šleh nejezte, radši jděte jinam. 10 věcí, co vám kuchař neřekne

Kuchyně restaurací v Česku se za poslední roky změnily. Většinou k lepšímu. Přesto stále v některých vaří kuchaři, o kterých se rozhodně nedá říct, že jsou profesionálové na svém místě. Nic to však nemění na tom, že vůči hostům vystupují velmi sebevědomě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M42a41r57t81i80n 48K37u10n49e91s27c65h 2513673909

Příště někdo potká opraváře aut, který používá vyjetý olej jako nový, nebo naúčtuje věci, které neudělá... a bude nám říkat deset věcí, proč nechodit do servisů. 

Láďa Hruška se mi nelíbí, ale chápu co dělal a na čem vydělal. Pohlreicha mám rád a taky chápu, že má smysl, to co dělá... Ale nechápu, proč by mě mělo nějaké kuchařské prase, které se k tomu ještě přizná, radit a říkat, že ostatní jsou taky prasata.

Martin

0/0
24.3.2015 12:51

M71a65r59t43i25n 62K94u94n62e78s63c53h 2373273269

Obecně mi články "deset věcí..." děsí... Deset  rad, jak uspokojit ženu... Deset rad jak nastartovat váš intimní život... Vždy přemýšlím, kdo to asi psal.... jestli vůbec ví o čem mluví, nebo proste potřeboval něco napsat.

V tomto případě ani moc přemýšlet nemusím. Článek napsala paní, co se v gastronomii moc nevyzná a jako jediný zdroj použila kuchaře, který na tom není o moc líp... Určitě existují restaurace, kde je to o strach. Znám spoustu kuchařů a je pravda, že většina chybu nepřizná, i když na ni spolu s ním koukáte v kuchyni při přípravě... 

Na druhé straně kuchaři, který paní redaktorce sloužil jako zdroj, by nemělo býti nasloucháno jako nějakému odborníkovi, ale je třeba prohlásit, že pán je PRASE. 

Ke každému bodu jde na psát dlouhý článek, jaká je to hloupost. Ale asi nemá cenu polemizovat s kuchařem, který tvrdí, že nechá přesolenou polívku nebo rozvařenou rýži (upravit přesolenou polívku umí snad každý kuchař a rýže v ceně porce není tak velká položka, aby ji nemohl uvařit znova (pokud by se to rozvaření mohlo vůbec kuchaři v konvektomatu stát)). 

Nepamatuji si (a to jsem většinu zmiňovaných pořadů o vaření viděl vícekrát každý díl), že by někde ukázali, jak do katova šlehu někdo dává něco starého nebo divného, jen se snažili ukázat, že ho dělá každá hospoda v ČR.. používají se tam zbytky masa.. to určitě.. ořezy a tak. ale zbytky ze včera??? které??? neumím si to představit.

Pan "kuchař" nejvíce vydělává na těstovinách aglio olio..  Maximálně 8 Kč náklady na porci... Tady je jasně vidět, že ani paní redaktorka ani "odborník" neví o čem mluví. Recept: česnek, těstoviny, panenský olivový olej, chilli, petržel a parmazán...

Možná někdo nepoužije petržel nebo ne úplně nejkvalitnější olej.. Ale musí použít parmazán... cena cca 50Kč za deset deka... tzn jen parmazánu je v jídle více než za 8 Kč. 

Nevím, proč vznikají takové články. Nevím proč je píší lidé, kteří o tématu nevědí vůbec nic... Příště někdo potká opraváře aut, který používá vyjetý olej jako nový, n

0/0
24.3.2015 12:50

P46a21t56r68i46k 77H54r44a20d44i92l 9189442894570

Na cerstvou hotovku se muze zeptat jen dement a bujon do vyvaru prida taky jen dement,navic to smrdi a nepozna to jen,no proste...

0/0
12.3.2015 7:48

R71o59b82i83n 37Ž63i70ž79k83a 2768264776626

To je pěknej matloň, ale zas tak mě to nepřekvapuje.

Rada k té devítce - rtěnka na talíři je sice pěkná, ale stačí to přendat na jinej talíř a je po značce. Ale vyklopte na jídlo půlku slánky a pak ať vám to zkusí vrátit.

0/0
8.3.2015 14:42

P85e28t68r 73B56á22č73a 8105286405205

V Česku bohužel stále platí, že většina hostů preferuje cenu před kvalitou jídla.

No jo no, ceske narod Rv

0/−1
7.3.2015 10:05

J32a34n 86P14a97z15d27e11r86a 7277884159801

špagety aglio olio 8,-;-D;-D

0/0
6.3.2015 22:51

R77e43n42a19t56a 84H87a61v11l38í66č57k58o74v48á 3709436453975

V restauracích se stravuji jen zcela vyjimečně,  popsané praktiky mě ještě víc odrdily. Měl by někdo seznam "bezpečných" jídel v hospodě? Můj partner hlásí pivo...

+1/−1
6.3.2015 17:43

P58e64t53r 26B41á46č92a 8785776205605

Nesmite chodit do hospod na menicko za 69, je spousta kvalitnich a dobrych restauraci, kde si clovek pochutna.

+1/0
7.3.2015 10:06

R60e98n10a79t67a 74H44a39v67l18í83č35k43o71v85á 3759416573685

To je mi jasné, ale po tom, co ukázal Pohlreich, jak někde může vypadat vaření, ztrácím chuť to vůbec riskovat. Nedělám si iluze, že v nějakém stravovacím zařízení bude jídlo "jak od maminky", ale za svoje peníze chci kvalitu. Nejsem na nějaké exotické speciality nebo cizí kuchyně, nejvís mi chutná poctivá česká svíčková, ale i tu dokáží někteří kuchaři pořádně zprznit.

reagovat

0/0
7.3.2015 11:37

J35i47ř56í 54G68a81l28a78m87b92o24š 8488946813322

Katův šleh mám opravdu rád.

To je důvod, proč jím jen ten, co si uděláme s manželkou doma.!

+4/0
6.3.2015 9:55

M27a16r95t58i74n67a 12B67r11a67b90e55n69c90o96v73á 4163135468629

Já nevím, co proti tomu všichni dají. Zprasit se dá kdejaký jídlo. U nás dělají katův šleh výborný, lepší jsem nikde nejedla, s výborným bramborákem. A bez kečupu samozřejmě. Zbytky v tom nerecyklují, oni by ani nějak neměli z čeho, když se všechno sní.

0/−1
6.3.2015 19:18

P90e35t61r 52B35á98č91a 8255606785255

Evidentne gurman ;-D

+2/0
7.3.2015 10:07

M68i85c48h88a62l 58M35i61l20l60e78r 9536852679242

ohledne palacinek

Manzelka pouziva francouzsky recept (crepes), podle nehoz palacinkova smes musi alespon pul hodiny odstat, nez se palacinky mohou smazit. Duvod: kuchynska chemie a vysledek: jemnoucke palacinky jak hedvabi.

Kdyz vari pro nejakou navstevu a vi, ze bude mit malo casu, klidne si pripravi testicko na palacinky 2-3 hodiny predem, uchovava v lednici.

Druha metoda, kterou pouziva treba kdyz mame masopustni "palacinkove utery" a  spotrebujeme palacinek vetsi mnozstvi, je jejich predsmazeni. Usmazi palacinky dopoledne jen tak hodne nalehko, da do lednice, cely stos zabaleny do pergamenu a polytenove folie. Vecer je v mensich skupinach hodi na velkou elektrickou panev a rychle dosmazi na cerstvem masle, podava s horkou pomerancovou a cokoladovou omackou.

Cili nic nemozneho pro kuchare v restauraci s palacinkami na menu, pripravit testicko predem nebo i palacinky predem a bleskove dosmazit na masle pred podavanim.

0/0
6.3.2015 1:56

M37i33c28h11a26l 73M87i78l85l64e24r 9706962319422

samozrejme pokud se nejedna o jeden z lepsich podniku, ktery si zaklada na priprave Crepe Suzette (jeden z mych nejoblibenejsich moucniku V) pripravovanych primo u stolu!

0/−1
6.3.2015 4:31

V13á74c84l17a21v 39K10r14č58m84á52ř 1535208112805

Měl to byt plus, jen jsem se jaksi netrefil :-/

0/0
5.3.2015 23:53

P73e81t98r 48H40r77a87d36i59l 4231520223602

Pane Nechanický, můžete mi prosím napsat jak se dá točená jedenáctka ředit desítkou?

0/0
5.3.2015 19:36
Foto

D20a76v93i21d 89S22c38h46n50e20b81e17r25g93e28r 9965678883443

Pokud nesledujete přímo výčep jak se vám pivo točí, tak si číšník či výčepní v klidu vaše pivo naředí pivem co má navíc aby ušetřil to co mu chybí, bohužel i toto se stává.

+2/0
5.3.2015 20:53

J34a75r62o43s95l24a32v 92D71r96o95b79n61ý 6256568907967

všechno se dá, třeba v jedné nejmenované hospodě točí Nymbrinus a Gambrung

+3/0
6.3.2015 0:03

J74a75r59o98s20l67a45v 44D57r37o58b70n72ý 6426408267847

pardon Gamburk

+1/0
6.3.2015 0:03

M33i25r84o11s40l76a93v 96K16a52š77p23a84r 3362637781701

Kuchař? spíš elév.                                                                                             "Přece nemůžu říct pravdu, že guláš leží v teplé vodní lázni už několik hodin,"          Každý přece ví že guláž se musí do druhého dne "rozležet".   Ano, hygienická norma hovoří že hotové jídlo se musí spotřebovat do tří hodin  ale pouhým uvařením se  guláž nestává hotovým jídlem, je to pouze polotovar. Hotovým se stává až přidáním syrové cibule.

+1/0
5.3.2015 19:27

M15i69c24h68a73l 75M52i74l60l78e73r 9656222369332

syrovou cibuli do gulase?8-o

RvRvRv

 Moje babicka - skvela kucharka- by te hnala kostetem z kuchyne!

0/−4
6.3.2015 1:25

P47e30t97r 71K67o81m88í74n29e31k 3269697392919

Guláš bez syrové cibule? To si nedovedu představit. Ta tam být musí!

+7/0
6.3.2015 10:08

V78e24r72o43n19i62k68a 20V25e18s56e20l34á 7875117434283

Kazdemu podle jeho gusta. Ja tam syrovou cibuli muzu, manzel ne.

+2/0
6.3.2015 12:10

M41a85r64t86i61n87a 43B79r98a46b86e34n93c54o54v35á 4153305868939

Pro toho, kdo jí má rád, tak tam patří. Já to ráda nemám, zas si dávám třeba nakrájenou papriku. Ale správný hospodský guláš si představuju s knedlíkem a cibulí.

0/0
6.3.2015 19:20
Foto

D51a48v91i23d 83S60c86h56n59e34b78e49r41g29e82r 9515968153243

Bohužel i já jako kuchař jsem si takovými podniky prošel, je to peklo vařit pro "debila" který vy o vaření . . . . nic. Kuchař si může jen zkusit objednat kvalitní věci, ale následující rozmluva se šéfem o ceně surovin je výživná, proto říkám že kuchař má hrdost a pro lidi kteří ho nutí vařit tímto stylem by ani neměl začít pracovat, ale bohužel vždy tam někdo pracovat půjde.

+7/0
5.3.2015 19:18

J37i21ř55í 75L82u69k72á37š83e62k 5640791610953

Já zrovna Katův šleh celkem rád R^

+3/0
5.3.2015 19:08
Foto

D22a40v47i44d 25S93c47h13n81e91b52e86r62g55e53r 9225348523633

Podle mě lze i katuv sleh uvařit kvalitně. Ale je to tom jestli jste ochotný zaplatit 120 Kč

+4/−1
5.3.2015 19:20

J33i80ř79i24n37a 46M47a11n89d23á29t74o71v23á 9697798330705

Co je na šlehu za 120,- KáČé?

0/−1
5.3.2015 20:03
Foto

D20a59v69i97d 42S73c51h92n89e27b85e74r38g18e51r 9545188423883

Čerstvé suroviny, kvalitní maso, sleh nemá zas tak daleko do stroganova.

+1/0
5.3.2015 20:06

J58i66ř30i87n57a 98M12a91n77d33á22t89o41v83á 9427118810525

čerstvé maso stojí jiné peníze, než nečerstvé? Kde se takové kupuje? Nezapomeňte na gramáž .... kus masa je něco jiného než směs ....Stroganov je z hovězího, katův šleh z vepřového, možno naloženého ... co máte dál za kuchařský nesmysl?

0/−1
5.3.2015 20:12
Foto

D72a20v81i80d 63S93c54h20n72e37b54e46r62g70e24r 9705898813603

A asi jsem nepostřehl že jste ostřílená gastronomií a vyznáte se v tomto víc než kdokoliv jiný, tak že začneme asi tím  že jsem nepsal o čerstvém ale o kvalitním mase, čerstvost masa očekávám, kvalita je zase o značném rozdílu, asi nevidíte rozdíl, vyzrálé maso za třeba 400 kč/kg a masem z tesca za 99,9kč/kg uvědomte si že kuchař má na rozdíl od vás značný sortiment od nekvalitních až po velmi kvalitní suroviny.

+4/0
5.3.2015 20:43

V92í49ť19a 84N73o49v11á22k 1928733835951

Kupte plnou a jeďte si dát polévku k benzínové pumpě do NSR . Zamastěte 6 eček za pytlíkovou gulášovku a pak se vraťte mudrcovat o ceně 120 kč za poctivě uvařené jídlo.

0/−1
5.3.2015 23:46

M34a19r53t36i89n25a 47B83r48a34b62e54n90c28o49v78á 4743365698689

Já s vámi v zásadě souhlasím, hlavně jde o kvalitu, tak ta se musí zaplatit. Ale zrovna tedy srovnávat šleh se stroganovem, to by mě nenapadlo. Snad jenom že se jedná o minutkovou směs z masa. Mam hrozně ráda obojí.

0/0
6.3.2015 19:24

B71á20r10a 90T79e70s72n95e88r54o53v97á 5785630694499

Nejsem profi kuchař, ale uvědomte si, že v těch 120 Kč nejsou jenom (v ideálním případě čerstvé a kvalitní) suroviny, ale také plat kuchaře, spotřeba energií a - ano - zisk.

+8/0
5.3.2015 20:30

M38o61j70m43í10r 65M22o18t10y84č31k29a 3572815714240

Dovolim si poznamenat ze u jídla je plat kuchaře, energie i třeba mytí talířů po jídle fixní položkou - na rozdíl od te cena surovin. Nebo myslíte že kuchař dostane víc za steak než za špagety?

0/0
5.3.2015 20:55

L97á56ď35a 65V46r43a36n97ý 7448768218527

Samozřejmě dostane vztaženo za jídlo více za špagety pokud si je vyrábí sám jak by mělo být zvykem než za steak.

0/0
5.3.2015 23:41

J44a17n 10Š92l48é85g18l 8342970188973

Vzpomínám si, že jsme chodili do jedné restaurace s kámošem na jídlo a docela nám tam chutnalo. Přestali jsme a asi po roce jsme se tam vrátili. Co jsme nevěděli, že tam byl nový kuchař. Takže kamarád si objednal stejné jídlo jako vždy a hned jsme zjistili, že tam je nový kuchař. Reakce toho číšníka nezapomenu "ježíš to néééé, nedávajte si brambory, on to nerad loupe a pak nadává jako špaček, dejte si raději hranolky".

Říkal to docela vážně, takže nás to pobavilo. Kamarád si dal tedy hranolky, ale byli jsme tam naposled :-).

+4/0
5.3.2015 18:13

J38i19ř43i77n71a 69M86a73n69d96á70t35o64v65á 9227248710255

Pokud je pro kuchaře palačinka náročné jídlo, měl by se zamyslet nad změnou zaměstnání. Měla jsem možnost nahlédnout do zákulisí několika restauračních kuchyní a jejich skladovacích prostor. Gyros z maringotky si dám od té doby raději.

+13/−2
5.3.2015 17:20
Foto

D36a16v12i31d 45S95c57h49n23e28b63e42r85g16e73r 9575278663173

Nebuďte tak kritická, já byl od hygieny pochvalen, palačinky nejsou složité, ale jde o mnoho okolností, palačinky připravené do předu jsou špatně, ale ve kšeftu udělat palačinky není úplně jednoduché.

+2/0
5.3.2015 19:22

J33i92ř30i72n16a 34M77a74n20d38á66t83o29v94á 9207358920705

Umíchám těstíčko (2 minuty? max.), nechám stát, věnuji se jiné objednávce (cca 10-15 min), smažím (max. 10 minut i s rozehřátím pánve), naaranžuji na talíř - 2 minuty ..... co není jednoduché? A pokud jde o vaši hygienu ... jste ve "své" kuchyni 24hod/denně jediný kuchař?

0/−2
5.3.2015 20:02
Foto

D31a17v22i42d 75S22c47h59n50e42b38e49r58g90e63r 9955158173133

Když mám na liště třeba patnáct bonů je vážně každá minuta drahá.

+3/0
5.3.2015 20:06
Foto

D23a80v58i38d 70S79c74h13n89e96b58e65r20g63e32r 9345958853253

Nejsem jediný kuchař ač jsem párkrát byl, ale hygienu se snažím dodržovat jak to jde, ač to lehké není. Občas strávím dost času po proti partě abych si kuchyni upravil do svých představ.

0/0
5.3.2015 20:08

L79á87ď95a 93V86r27a33n77ý 7108278358387

Jsem amaterský kuchař pro čtyřčlennou kuchyni a dokážu si představit co udělá palačinka pří obědnávce ve špičce.

pokud vy ne, tak je smutné pokud vaříte. ;-(

+2/0
5.3.2015 23:38

A40l23e30n84a 67V17e35s63e13l14á 3413711565608

Jasně, ve špičce prostě JE frmol, to si asi představit umí každý. Ale našel byste nějaké jídlo, které v porovnání s tou palačinkou by dalo méně práce? Já dost těžko...

0/0
6.3.2015 10:38

V45í78ť82a 47N37o41v71á18k 1308863425921

Vy víte o vaření úplný....za ty vaše 2 minuty míchání těstíčka musíte vyprodukovat xx krát větší přidanou hodnotu. To si zkoušejte doma v sobotu a nevyjadřujte se k tématu o kterým nic nic nevíte.

Každá vteřina je drahá.

+1/0
5.3.2015 23:54

J61i43ř83i61n50a 34M88a78n32d37á78t49o11v48á 9377778890265

Tak to nevařte raději nic.

0/0
6.3.2015 10:24

V83í91ť62a 24N69o72v42á31k 1438863105971

20 let a pár set tisíc jídel pro spokojené zákazníky mluví něco jiného. To už mě opravňuje se vyjadřovat ke gastro tématu..

0/0
6.3.2015 19:44

J51a21r64o79s73l42a11v 68S29t79e30r32n70w65a55l55d 2677875

Zajímalo by mě co je ve kšeftu za problém. Když je nezvládám, nedávám je na jídelníček. Jinak mít připravené těsto dopředu přeci není takový problém (nemyslím z minulého dne, ale hoďku dvě předem, když je chvilka času)? Samotná příprava palačinek je jak s pizzou, kdo jí umí, je to koncert, radost dívat a kdo ne, buď se naučí, nebo ať jde vařit čaj. Naše děti zvládají od cca 10 let udělat palačinky pro 7 členou rodinu k večeři či obědu v čase minutkové kuchyně. Chuť výborná, ano nějaký čas se to učily, ale když jim to tak chutná :-)

0/0
6.3.2015 16:11

J40a33n79a 51L96a26n19g69o80v69á 2915776910673

Já na nich nesnáším to smažení. Nesmí být ani moc bledé, ani příliš tmavé... Stát u nich, čekat a obracet, navíc pánev je zpočátku málo prohřátá, takže usmažení trvá déle než později atd.

+1/−2
5.3.2015 19:34

P44e44t36r80a 97N88o82v57á14k57o24v24á 7718826924478

Co to bylo za troubu kuchaře? Přijde mi jak vidlák, co dojel do města. Proč si lidi dávají aglio olio, když je to jen olej, česnek a špagety a stojí to 8 pětek při nákladech 8 korun? No protože když se to umí, tak je to velice jednoduché a velice dobré jídlo, pane kuchaři.

+7/−4
5.3.2015 16:49







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.