Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Steak jako dort. Pečte ho zprudka nadvakrát a dopékejte v troubě

Umíte připravit perfektní steak? Budete potřebovat prvotřídní maso, rozpálenou pánev (i troubu) a hodinky k odpočítávání času. Pokud chcete steak trochu jinak, než jste zvyklí, můžete vyzkoušet dva slavné steakové recepty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P13e91t25r 28K90o43š84í73č52e15k 8841160855351

Tak jsem si ten steak chtěl udělat, ale nepodařilo se mi splnit bod 1: "1. Požádejte řezníka o plátky z roštěné s krásným mramorováním (ideálně uzrálé nasucho) vysoké 3 cm o hmotnosti 225 g.".

Řezník se sice snažil, ale i když jsem mu toleroval u té výšky i 1 milimetr víc nebo míň (měl jsem sebou šupleru), do té váhy 225 gramů se prostě nedokázal trefit. Nakonec mě asi po půlhodině vyhodil, a já zůstal hladovej. Příště půjdu k nějakýmu šikovnějšímu, nebo trpělivějšímu.

0/0
8.3.2015 23:07

P16a53v45l93a 91N86o35v29á 3315658139860

Od Jamieho Olivera jsem také vyzkoušela obrácený postup. Steak z kvalitního masa připravit dle standartního postupu... nesolit, nepepřit, nemarinovat, ale poté, co sundáme z grilu teprrve do připravené marinády nechat odpočinout - olej, sůl, bylinky. Taky je to pecka, trochu jiná chuť...

0/0
2.3.2015 9:00

Z22d95e63n21ě62k 97T50e70s70n98e51r 1356921109973

Dobrý steak je lahůdka...ale...je potřeba vůbec ta pánev?:) Na můj vkus skoro ne - mám rád dost krvavé;) čerstvě mletá mořská sůl a čerstvě mletý zelený pepř stačí;)

+2/0
2.3.2015 7:54

M78i22c17h12a96e53l 17F61i98š28a36r 4148903823699

Hovezi steak "well done" je asi jako nechat si ohrat polevku gazpacho...

+6/0
2.3.2015 0:00

M58a25r13e30k 88T20ů41m51a 4852658246632

Hlavně je třeba mít pořádnou pánev, na keramickou nebo teflonovou zapomeňte!

0/0
1.3.2015 22:36
Foto

M12a20t11e91j 88S46u49k19e57n10i89k 9674872111215

Steak vždy solím až po upečený. Ale dása aj pred prečením. Len zásadne sa musí použiť hrubozrnná soľ. Nikdy nie obyčajnou posoliť lebo potom ozaj steak nie je taký dobrý. Na panvici ale záleží najviac. Obyčajnou hliníkovou to nie je ono. Dobrá panvica musí mať aspoň kilo.

+7/0
1.3.2015 19:44

R44o71m46a79n 86K38u91b19a89l78a 8187770472

No ja si v CR dam gulas a svickovou, steak jim doma v Capital Grille nebo Ruth's Chris... Jinak nas dobry znamy ktery tady vlastni jednu z nejlepsich restauraci a myslim si ze jidlu rozumi mel odvahu a dal si steak v Cowboys Steaks v Praze a rikal ze tam z toho vsichni delali velkou vedu a vysledek uplne prumerny steak...;-D

0/0
1.3.2015 18:51

M69i31c46h82a88l 10T59r88i26s43k24a 2530437602107

Pro ty, co steak nesoli, resp. soli po uprave - je to naprosta, ale naprosta pitomost. Projdete si recepty ze zemi, kde umi steaky nejlepe - argentina, brazilie, usa, japonsko apod. Vsude soli pred upravou. Grilovani seaku je tak rychla uprava, ze k zadnemu vysuseni masa nemuze dojit. Je to cesky nesmysl, ktery nema zadne gastronomicke opodstatneni a nikde se nepouziva!

+10/−1
1.3.2015 18:30

P24a22v62e11l 18N29o17v24á28k 4443768775191

Nemělo by se solit dlouho před úpravou. Takže marinovat bez soli. Jestli ale osolím těsně před nebo těsně po samozřejmě nemůže být rozdíl.

0/−1
1.3.2015 18:43

M10i20c23h79a68l 11T48r36i63s17k78a 2860507322277

Kvalitni steak nepotrebuje marinadu. Po x letech experimentu a zkouseni ruznych receptu zasadne a pouze delam steak S&P - dobre maso, sul a pepr. Soli nesetrim - sul se pri grilovani a odpocinuti masa do steaku vsakne a zvyrazni chut masa. Nejlepe chutna stak pripraven na kvalitnim drevenem uhli.

(Studoval jsem gastronomii 5 let, za mlada jsem varil ruzne po svete)

+7/0
1.3.2015 18:50

I37g31o36r 53P77l90a94n76d25e17r 9687274626160

ale pouziva sa steak sa ma solit az po tepelnej uprave...on totiz tu stavu pusti..v tom case ked odpociva...urcite nesolit dopredu nie je cesky vynalez...

0/0
3.3.2015 15:54

L27u47k22a31s 50M88a16d30l44e 4840416217728

tady je to samej mistr kuchar,pod clankama z Brodu samej specialista pres kliftony,a  vo clankach z politiky ani nemluvim,

v Cesku davaj doktoraty z politologie asi sudicky;-)

+1/−1
1.3.2015 18:00

L59u15k83a23s 67N96e88m85e95c 7179330102274

.... samej mravokarce a hodnotitel druhych ...

+2/0
1.3.2015 18:05

J15a42n 96S72í98d82e85k 3307451688662

Je neuvěřitelné že takový člověk může vařit. Každý jen trochu slušný kuchař vám řekne: Maso na steak nikdy nesolit před opečením, až po. Jemu prostě osolený steak vyteče, tedy krev. Každý má svůj recept, ale solit předtím, to ať dělá raději šťouchané brambory.

+4/−15
1.3.2015 12:59

M64a10r43i21o 17T86r51n21k65a 6270443718410

Gordon Ramsay suggests sprinkling black pepper and sea salt onto a plate, then pressing the meat into the seasoning moments before placing it into the pan.

+4/0
1.3.2015 13:18

D93a11l30i72b30o30r 40P87r31o32c82h72á32z71k84a 5571348526242

No jo, ale ten přece vaření prd rozumí, páč se nedívá na české kulinářské hvězdy:-)

+1/0
1.3.2015 22:37

O45s27k57a66r 63K77o77v19a65ř21í43k 8107693706647

jaká krev? ;-D

+4/0
1.3.2015 13:45

P77a97v62e23l 98R24a38t77h43o77u59s48k84ý 6250659631

Stává

0/0
1.3.2015 13:49

M41i74r30o35s24l45a43v 65P93r51o21c73h75á87z32k22a 4112665928857

Přesně tak. Maso zásadně solit až na talíři!!!

+1/−2
1.3.2015 14:34

M93a21r52i98o 17T48r23n88k14a 6390923938980

Gordon Ramsay suggests sprinkling black pepper and sea salt onto a plate, then pressing the meat into the seasoning moments before placing it into the pan.

+3/0
1.3.2015 15:35

P57a11v35l49a 45N50o41v64á 3955288579130

Dobrý, se ale trochu opakujete, ne? Už jste se několikrát jasně vyjádřil, že jste expert.

0/0
2.3.2015 7:51

M12a55r55i46o 46T27r31n79k68a 6300313308280

Ja som nikde netvrdil ze som espert len my trvalo asi 1min googlovania aby som vyvratil expertom ze takto pripravuju steak sefkuchary na ostrovoch. Ked som pozeral ich relacie tak vzdy solili pred.

0/0
2.3.2015 8:15

M75a31r53i61o 64T57r27n73k27a 6850953728650

Som len reagoval na pana Sidka on sa zda byt expertom:)

0/0
2.3.2015 8:18

O26s60k31a96r 91K94o94v52a46ř67í43k 8667913746717

zvláštní.... Pohlreich řekl, že je to vlastně jedno. Takže by se měl chopit šťouchadla?

+3/0
1.3.2015 15:19

L29u88k80á13š 28Š27l73e19h20o44f62e98r 1853899835699

Plácáte nesmysly... Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Zdenda Pohlreichů, všichni solí steak před pečením ;-)

+5/0
1.3.2015 16:24
Foto

J58a73n 79K11o70v57a70ř37í35k 4355749382638

nejvíce mě dostanou lidé, kteří přijdou k nám do restaurace a chtějí pořádně propéct roštěnou, nebo rumpsteak, že minule to  bylo uvnitř růžové. pak se diví, že mají podrážku, kterou těžko rozkoušou.

+11/0
1.3.2015 12:03

P20a93v71e82l 54N53o38v14á92k 4533488515501

Nejvíc mě dostanou zaměstnanci restaurace,  kteří si myslí,  že existuje souvislost mezi stupněm propečení a tuhostí masa ;)

+9/−2
1.3.2015 12:14

O21n62d39ř94e19j 61S62t97a84r92o22c73h 5110703272534

A mohl byste tuto svoji geniální myšlenku použít i na běžné testování steaku, jestli je rare, medium a well-done pomocí stisknutých prstů a bříška od palce? Dohledáte si to u profi kuchařů, doporučují to všichni. Co myslíte, že se tím tlakem zjišťuje?

+3/0
1.3.2015 14:20

P77a92v51e44l 55N98o49v89á26k 4403468545641

Minul jste pointu. Jestli to někdo nemůže uzvykat, tak je to zejména kvalitou masa, ne tím, že je to well-done.

+1/−2
1.3.2015 18:33

P65e29t41r 58K29o46š18í96č40e25k 8231750645341

To máte nějaký zmatený. Do stejku kuchař dloube prstem jen tehdy, když se s ním předtím šťoural v nose, a potřebuje si ho utřít.

0/0
8.3.2015 23:21

D10a59v18i53d 81B20o59u25c59h96a16l 8939210229

To mne mnohem více překvapují zaměstnanci restaurací, kteří svůj pocit, jak má to jídlo vypadat, povyšují nad preference hosta, který to platí. Notabene, když zjevně používají suroviny či postupy, pomocí kterých nedokáží udělat steak na well done, aby se to dalo jíst...

+12/−2
1.3.2015 12:15

7482770789241

Kde je ta tvoje restaurace?

0/−1
1.3.2015 12:37

V17á42c29l72a79v 24P80o34u19s55t46k77a 3370681892

Také bych se takové rád vyhnul.

+2/−2
1.3.2015 12:51
Foto

J73a49n 40K17o86v63a44ř15í50k 4685439522348

To nebude problém, rezervace jsou na březen všechny využity ;-D

+1/0
1.3.2015 12:57

M34a94r58i61o 45T97r68n32k15a 6370783938710

Ked pouzijes kvalitne maso dobre pripravene a dozrete tak aj well done steak je jemny a nie je ako podrazka. Ked kupujete podrazky sa necuduj ze to hostom nechuti.

+3/−2
1.3.2015 13:21

P56a10v13e77l 81R68a47t14h46o72u18s70k91ý 6600719371

Kdyby měl to maso tak nekvalitní, tak nerozkoušou ani rare. Well done je prostě suchý a tužší, to neokecáte. To už si můžou dát hotovku.

+6/−1
1.3.2015 13:32

M78a14r46i70o 55T10r23n96k84a 6410393988670

Robi to vas reznik nejak takto?:

When I shop for beef, I want it to be really flavourful so I look for beef that’s been hung. Chefs and top butchers know that this maturing process, called hanging, is the secret to really tasty beef. Hanging or dry-ageing is the process in which beef on the bone is hung in a cool, dry atmosphere for up to 30 days. While a meat like pork should only be hung for five to seven days, beef really does benefit from this lengthy maturing. A hanging period of at least two weeks will make a difference, but for optimum results you really want beef that’s been hung for four weeks.

0/−1
1.3.2015 21:10

P68a21v60e23l 24R16a44t11h71o86u74s14k30ý 6860329501

Když si chci dát doma dobrý steak, kupju si zavaukovaný plátek, teď už nevím dodavatele, nějaký Německý, 399 Kč/kg. Podle popisu na obalu maso zrálo při 1°C pět týdnů. Steak je měkoučký a šťavnatý, ještě se mi nestalo, že by nebyl.

0/0
2.3.2015 10:06

P90a53v47e95l 93N36o33v42á32k 4263568855161

Nekecej, frajer. Radši začnete objednávat maso, který zákazník ukousne ve všech stupních propečení.  Já zvládnu servírovat maso doma, tak se přestaň vymlouvat na zákazníka.

0/−4
1.3.2015 18:36

P91a49v39e47l 45R77a60t56h56o77u53s37k35ý 6160269711

To nic není, tudle jsem měl tatarský biftek a ten byl syrový úplně! Hrůza.

+7/0
1.3.2015 13:37

T65o34m22á90š 56K93a87p91l12a72n 8413879283893

Pořiďte si Tefal Optigrill a ten steak budete mít vždy perfektní - samo si to ten steak změří a zváží ogriluje jej z obou stran přesně tak, aby byl tak jak chcete a za polovinu času.

0/−7
1.3.2015 10:22

H97e59l57e94n78a 46V44e66v83e19r71k93o43v75a 3929687

Tohle zvládne průměrný kuchař na litinové pánvi.Pokud má slušné maso.:-)

+6/0
1.3.2015 11:52

D67a29v16i70d 65B90o43u94c59h97a61l 8479440729

Když máte "slušné" maso a dobrý zdroj teploty. Sama litinová pánev je vám k ničemu, když to budete dělat například na sklokeramice, která vám nedodá dostatek tepla stabilně. Ideální je v takových podmínkách opravdu gril s dobrým výkonem, elektronika je k ničemu, udělat správně steak není žádné umění, po několika pokusech to musí zvládnout každý.

0/−2
1.3.2015 12:09

P45a71v37e65l 79N93o79v40á36k 4793368985501

Nedělejte z toho laboratorní záležitost. Dobrá pánev vám teplotu udrží i na sklokeramice. Rozpálit,  jednu stranu,  druhou, odležet, servírovat, hotovo. Cokoliv dalšího je šaškárna.

+8/0
1.3.2015 12:18

P13a28v61e59l 21S97o43u14č22e81k 7564342167255

A já jsem si vždycky myslel, že pokud chci být lékařem, musím ovládat medicínu, pokud chci být účetním, musím ovládat účetnictví, pokud chci být redaktorem, musím ovládat češtinu. Na iDnes očividně ne:) Dnes si tady čtu třetí článek a všechny mají hrubky:-/

+10/0
1.3.2015 9:34

J61a45n 80J83a96r31o21s 1729987650768

Pořiďte si Tefal Optigrill a článek bude vždy perfektní

+25/0
1.3.2015 11:19

D98a88v37i92d 36B44o65u50c39h75a96l 8479490489

Asi si připadáte vtipný? Měl byste na tom ještě pracovat...

0/−10
1.3.2015 12:02

M11i67c33h88a80l 41N72a77c27h93t55m94a38n77n 8387402297950

Jak vidno, jste zatím jediný, komu to vtipné nepřipadá;-)

+6/0
1.3.2015 12:41







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.