Diskuze

Éčka jsou jen byznys. Nutriční terapeuti je démonizují, říká profesorka

V potravinách dostáváme každý den do těla živiny, ale i škodliviny. Máme se tohoto koktejlu chemikálií bát? Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze, v rozhovoru pro časopis TÉMA tvrdí, že to s kvalitou českých potravin není až tak zlé.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KF

Toto uz pred casem rikala jina pani z VSCHT v Hydeparku CT1 (jmeno si nepamatuju) - ze ecka jsou hlidana a v mnozstvi obsazenem v potravinach jsou bezpecna. Ovsem take rekla, ze jsou casto zbytecna a maji nahradit kvalitni suroviny. Tim se dostavam k pozadavkum spotrebitelu, kteri vetsinou chteji levne, dobre vypadajici a trvanlive...

Tato pani ma pravdu s tim, ze se na "problematice spravne stravy" prizivuje spousta "poradcu".

2 0
možnosti
Foto

Co to znamená "...není až tak zlé"? Že se "koktejlu chemikáliíí" nemusíme až tak bát?

2 0
možnosti
PC

Zajímalo by mě, jak mám názor profesorky vysvětlit kůži svého dítěte, které je, světe div se, na "éčka" alergická. Alergologožka nenašla po několika provedených testech vůbec žádnou prokazatelnou alergii a až po nějaké době byla ochotna připustit to, co já mám na své dcerce leta odpozorováno - stačí bonbón s chemickým barvivem, sýr barvený annatem, jídlo okořeněné glutamátem a její pokožku bych vám nepřála vidět. Pečlivý výběr potravin je nutný... Důvod, proč do sebe cpát zbytečnou chemii??

1 2
možnosti
VV

Zbytecna chemie je opravdu zbytecna. Alergii na chemikalie chapu. Nechapu ale treba, proc mam alergii na nektere pyly, ktere jsou prirodni a absolutne neskodne. Zato barviva a chemie v potravinach mi nic nedela (tedy ne z akutniho hlediska). Akorat mne ty prechemizovane potraviny proste nechutnaji. Treba takovy jogurt Vitalinea (kdysi ochutnan a ihned zavrzen) - fakt hnus.Tak proc bych to jedla.

1 0
možnosti
FK

Některá barviva a ochucovadla se opravdu používají zbytečně, případně jen kvůli tomu, aby se prodala svinstva a chutnalo to dobře. Ale třeba dobrou svíčkovou bez éček prostě neudělám. Přidávám do ní 100 g E150, ale je pravda, že ho nekupuji v chemičce, ale dělám si ho sám ;-)

3 0
možnosti
MJ

No z E951 by to vyrobit nešlo. ;-D

0 0
možnosti
PN

P70e55t85r 70N25ě82m10e65c

22. 1. 2015 19:57

Jak už je dávno známé:

E 101 vit. B2, E 160a ß-karoten, E 160d lykopen, E 161 lutein, E 251 dusitan, E 262 diacetát Na, E 300 vit.C, E 307 α-tokoferol, E308 γ-tokoferol, E 309 δ-tokoferol, E 325 laktát Na, E 330 kys.citronová , E 375 niacin, E 440 pektin, E 554 fosfáty, E 621 glutamát Na = rajče

10 0
možnosti
JN

já mám nejraději  E948 - Kyslík ;-)

4 0
možnosti
TK

Co to furt proboha plácáte o nějaké zdravosti / nezdravosti éček. Mně zdravost nezajímá, já ty éčka nechci, protože tam prostě nemají co dělat a jen řeší nějaký problém, který by nenastal, kdyby výrobce dělal kvalitní potravinu a prodejce to skladoval a prodával správně a čerstvé

Tj. když dá někdo do jogurtu nějakou přísadu, aby byl hustější nebo aby déle vydržel, tak jej nechci ne proto, že tam je nějaké E, ale proto, že prostě jogurt je mléko plus bakterie mléčného kvašení. Nic víc, nic míň a je-li správné mléko a správná bakterie, tak prostě bude pár dní dobrý jogurt.

Stejně tak chci čerstvou klobásu, kde je maso, koření a je řádně vyuzená, ano, vím že bude dvakrát dražší než klobása, kde je půlka masa (a ještě bůhvíjakého) a zbytek plnidla a že je potřeba, aby ji správně skladovali (a pak zas vydrží i déle než ty umělotiny).

A kromě toho prostě odmítám pohled těhle chemiků, že potravina rovná se sloučenina chemických prvků v nich obsažených. Ano, já vím že se dá vajíčko popsat jako mix 25 různých látek z toho 21 "éček", ale prostě jsem bytostně přesvědčen, že je pro lidský organismus mnohem přirozenější sníst jedno vajíčko, než těch 25 látek smíchaných ve zkumavce.

Když nic jiného tak proto, že chuť, zažívání a vztah k jídlu je z velké části dáno psychicky a prostě mě konzumace chemicky připravených potravin připadá mnohem méně uspokojivá, než konzumace čerstvých přírodních potravin (i kdyby byly z čistě chemického hlediska méně dokonalé).

20 17
možnosti
LN

Tomáši, souhlasím s Vámi. Konečně normální, pozitivní názor.

7 9
možnosti
KH

pro mě je furt lepší dát dětem k svačině chymicky oštřené jablko, než chemicky nadupané kostíky a jiný sajrajtíček.....

11 0
možnosti
VV

Dcerka rada tyhlety produkty, protoze je tam hracka, magnetka, samolepka, "tetovani". Je to marketing zamereny na deti. Jinak ma rada i poctivy bily jogurt, ovoce, zeleninu. Jedou o chuti nejakeho toho "detskeho" produktu vyjadrila dosti nelichotive;-D

1 0
možnosti
HG

Nutriční terapeut je vysokoškolsky vzdělaný odborník (kterému jsou vědecké poznatky vtloukány do hlavy 3 roky)To, jak s nimi naloží, je otázka druhá...

Nutriční poradce= výživový poradce je někdo, kdo absoloval několikatýdenní kurz pořádaný v lepším případě v rámci rekvalifikace (tzn. nepolíbený vědou)

Autor(ka) by měl sjednotit terminologii;-O ten nadpis je dost zavádějící

8 0
možnosti
VV

Diky za upresneni. Prave to je problem, ze "poradcem" na cokoliv se dnes stava ledac kdo, mnohdy muze svymi radami spise uskodit, nekdy je skoro lepsi septat se kamarada;-D

3 0
možnosti
LK

Paní profesorka mluví o nutričních poradcích :-/a né nutričních TERAPEUTECHV. Bohužel je to slovíčkaření, ale sami lidé potom neví ke komu si zajít pro radu!!!!!      

.Nutriční poradce Vám poradí s úpravou stravy pokud jste v ideálním zdravotním stavu. Nutriční terapeut navíc může pomáhat i ve stavu onemocnění člověka, a proto má větší znalosti o těle, nemocech a vlivu stravy na nemocný organismus. Proto má i přehled o vhodnosti Éček. Když pak slyšíte, že paní učitelka ve škole říkala, že nemáme jíst chleba, protože je obarvený ;-€- pak už tedy nevím co jíst budeme !!!!

Karlovarská ambulance výživy

4 0
možnosti
GB

Mate hodne malou predstavivost, kdyz po vyrazeni chleba uz nevite co budete jist. :-)

1 2
možnosti
RB

R41o98m17a38n 62B18í42l71ý

22. 1. 2015 16:04

Jo taková ,,brilantní modř", to je doslova démonizovaná chemikálie. A přitom je přírodní, přírodně se dělá z přírodního dehtu. Přitom výsledek na myších byl taky přírodní, vyrostly jim přírodní nádory.

12 3
možnosti
VV

Brilatni modr - uz ten nazev mne napovida, ze to asi do potravin nepatri ;-D Spis bych to hledala ve vytvarnych potrebach... Dehet, nedeste...

1 0
možnosti