Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Éčka jsou jen byznys. Nutriční terapeuti je démonizují, říká profesorka

V potravinách dostáváme každý den do těla živiny, ale i škodliviny. Máme se tohoto koktejlu chemikálií bát? Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze, v rozhovoru pro časopis TÉMA tvrdí, že to s kvalitou českých potravin není až tak zlé.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K39a88t65e97ř53i46n61a 45F24e26n92c82l48o36v95á 8453477558583

Toto uz pred casem rikala jina pani z VSCHT v Hydeparku CT1 (jmeno si nepamatuju) - ze ecka jsou hlidana a v mnozstvi obsazenem v potravinach jsou bezpecna. Ovsem take rekla, ze jsou casto zbytecna a maji nahradit kvalitni suroviny. Tim se dostavam k pozadavkum spotrebitelu, kteri vetsinou chteji levne, dobre vypadajici a trvanlive...

Tato pani ma pravdu s tim, ze se na "problematice spravne stravy" prizivuje spousta "poradcu".

+2/0
27.1.2015 13:08
Foto

H44o52n95z82a 59M30o48r94a24v10a 2123829774731

Co to znamená "...není až tak zlé"? Že se "koktejlu chemikáliíí" nemusíme až tak bát?

+2/0
24.1.2015 23:19

P39e93t16r96a 95C47h20a78l60a61š92o28v35á 2118273918127

Zajímalo by mě, jak mám názor profesorky vysvětlit kůži svého dítěte, které je, světe div se, na "éčka" alergická. Alergologožka nenašla po několika provedených testech vůbec žádnou prokazatelnou alergii a až po nějaké době byla ochotna připustit to, co já mám na své dcerce leta odpozorováno - stačí bonbón s chemickým barvivem, sýr barvený annatem, jídlo okořeněné glutamátem a její pokožku bych vám nepřála vidět. Pečlivý výběr potravin je nutný... Důvod, proč do sebe cpát zbytečnou chemii??

+1/−2
23.1.2015 14:36

V90e92r21o54n69i55k38a 44V58e58s32e61l43á 7415487294523

Zbytecna chemie je opravdu zbytecna. Alergii na chemikalie chapu. Nechapu ale treba, proc mam alergii na nektere pyly, ktere jsou prirodni a absolutne neskodne. Zato barviva a chemie v potravinach mi nic nedela (tedy ne z akutniho hlediska). Akorat mne ty prechemizovane potraviny proste nechutnaji. Treba takovy jogurt Vitalinea (kdysi ochutnan a ihned zavrzen) - fakt hnus.Tak proc bych to jedla.

+1/0
23.1.2015 15:44

M54a29r97t48i98n 45J79i82r90o13u64s34e28k 7316125215188

Alergie na pyly je onemocnění imunitního systému, způsobené očkováním. Očkování naučilo váš imunitní systém pyly rozpoznávat jako nebezpečí a on na to přehnaně reaguje.

0/−3
24.1.2015 0:01

J18a70n 32N13o82v64á70k 7485474258587

to jako že před očkováním nikdo senou rýmu neměl?

+1/0
26.1.2015 9:41

K45a28t22e72ř74i79n80a 28F53e12n55c23l37o63v65á 8903147258363

Ja jsem kuprikladu alergicka na ciste prirodni superekobio pyl.

0/0
27.1.2015 13:10

F55r20a52n35t69i25š25e69k 88K58o59ř10í83z86e43k 7641770397891

Některá barviva a ochucovadla se opravdu používají zbytečně, případně jen kvůli tomu, aby se prodala svinstva a chutnalo to dobře. Ale třeba dobrou svíčkovou bez éček prostě neudělám. Přidávám do ní 100 g E150, ale je pravda, že ho nekupuji v chemičce, ale dělám si ho sám ;-)

+3/0
23.1.2015 13:08

M53a47r13t58i19n 61J93i42r68o46u90s60e54k 7216915155158

No z E951 by to vyrobit nešlo. ;-D

0/0
24.1.2015 0:29

P20e58t96r 56N14ě90m31e67c 4525282682797

Jak už je dávno známé:

E 101 vit. B2, E 160a ß-karoten, E 160d lykopen, E 161 lutein, E 251 dusitan, E 262 diacetát Na, E 300 vit.C, E 307 α-tokoferol, E308 γ-tokoferol, E 309 δ-tokoferol, E 325 laktát Na, E 330 kys.citronová , E 375 niacin, E 440 pektin, E 554 fosfáty, E 621 glutamát Na = rajče

+10/0
22.1.2015 19:57

J72a84r35o11s60l77a33v95a 10N89o40v37á 5558787778380

já mám nejraději  E948 - Kyslík ;-)

+4/0
22.1.2015 22:19

M13a47r18t78i80n 33M16a80i82k84s62n25a44r 3154903928232

E621 se nachází ale jen v zralém rajčeti :)

0/0
23.1.2015 10:02

T68o83m20á89š 98K76a87p94l14a24n 8783309503773

Co to furt proboha plácáte o nějaké zdravosti / nezdravosti éček. Mně zdravost nezajímá, já ty éčka nechci, protože tam prostě nemají co dělat a jen řeší nějaký problém, který by nenastal, kdyby výrobce dělal kvalitní potravinu a prodejce to skladoval a prodával správně a čerstvé

Tj. když dá někdo do jogurtu nějakou přísadu, aby byl hustější nebo aby déle vydržel, tak jej nechci ne proto, že tam je nějaké E, ale proto, že prostě jogurt je mléko plus bakterie mléčného kvašení. Nic víc, nic míň a je-li správné mléko a správná bakterie, tak prostě bude pár dní dobrý jogurt.

Stejně tak chci čerstvou klobásu, kde je maso, koření a je řádně vyuzená, ano, vím že bude dvakrát dražší než klobása, kde je půlka masa (a ještě bůhvíjakého) a zbytek plnidla a že je potřeba, aby ji správně skladovali (a pak zas vydrží i déle než ty umělotiny).

A kromě toho prostě odmítám pohled těhle chemiků, že potravina rovná se sloučenina chemických prvků v nich obsažených. Ano, já vím že se dá vajíčko popsat jako mix 25 různých látek z toho 21 "éček", ale prostě jsem bytostně přesvědčen, že je pro lidský organismus mnohem přirozenější sníst jedno vajíčko, než těch 25 látek smíchaných ve zkumavce.

Když nic jiného tak proto, že chuť, zažívání a vztah k jídlu je z velké části dáno psychicky a prostě mě konzumace chemicky připravených potravin připadá mnohem méně uspokojivá, než konzumace čerstvých přírodních potravin (i kdyby byly z čistě chemického hlediska méně dokonalé).

+20/−17
22.1.2015 19:24

L35i61b28u29š44e 49N87o56v66o13t52n25á 8965611875907

Tomáši, souhlasím s Vámi. Konečně normální, pozitivní názor.

+7/−9
22.1.2015 20:06

J19a96r26o67s71l67a87v 38H36o59r22á73k 5663532846400

Nazor typickeho trouby, ktery podlehl te demonizaci ecek. Predne. Neochucene jogurty, kdyz uz o nich pisete, ecka neobsahuji. Je to tak i ve vyhlasce. Druhak ecka nejsou jen neco silene chemickeho, umeleho, pridaneho. Jsou to i ciste prirodni latky. Ale kvuli tupcum, co chteji mit vse rozepsano na etikete, ale nasledne se v tom stejne nevyznaji a stresuji jako vy, se tam uvadet musi. Takze bacha treba na citron. Proboha, citron je plny ecek (kyselina citronova - E330), rozhodne jej nejezte, je velmi nezdravy! Fuj, to musi byt hromada chemickeho svinstva, co? :-P

+12/−3
22.1.2015 22:16

T14o58m10á96š 24V70e51s15e66l12ý 5795678730119

tak si načtěte, jak se ta kyselina citrónová průmyslově vyrábí. Opravdu ji neždímou z citronů ;-)

+2/−3
23.1.2015 0:18

J24a10r14o94s26l61a62v 77H20o47r33á90k 5693322746300

Coz nic nemeni na tom, ze je i prirodniho puvodu, ze ano. Jako i dalsi latky. A ze kdyz udelam limonadu z pramenite vody a stavy z cerstve vymackaneho citronu a do slozeni napisi voda, E330, tak se takovy Kaplan zhrouti co mu prodavam za chemicke svinstvo.

+5/−3
23.1.2015 10:44

T12o81m72á48š 65V96e64s72e29l67ý 5915598650919

njn, chce to zjistit informace a potom použít mozek. Ale tak je to se vším ;-)

+3/−1
23.1.2015 16:07

M10a24r36t22i59n 17J78i49r90o31u61s93e21k 7766165545478

Svými příspěvky tady stále víc dokazuješ, že jsi to, čím tituluješ  pana Kaplana.

0/−1
24.1.2015 0:10

L76i83d63k29a 16Z28e17l14i59n36k83o36v33á 2121960853194

Spousta éček tam být musí, jinak by ty potraviny nevdržely dýl než den.

+2/−3
23.1.2015 8:32

P33e95t78r 20K24a94p80l21a59n 7212538

Ečka je hromadné označení přísad, ktzeré se používají při výrobě potravin. To znamená, že mnohé z těchto látek mohou být součástí základních surovin, která jiou v potravině použity. O  tom, že některá z nich nejsou zdraví prospěšná, nemůže být pochyb, ale hysterii okolo jejich údajné škodlivosti vyvolali laici, kteří v rámci touhy po "přírodním" stravováním považují všechna za škodlivou chemii. Přitom zdravotní nezávadnost eček, které je povoleno do potravin přidávat je pečlivě zkoumána a zdraví škodlivá je zakázáno používat v celé Evropě.

0/0
29.1.2015 12:47

M54a30r57t28i81n 89M18a94i45k84s80n16a32r 3614323338512

Ok, první věc... blbost mluvit o éčkách. Všechny látky a koření skoro mají svoje É označení. Co je problémem, je to že spousta Éček jsou chemicky vyrobena a díky ním se vyrábějí "laciné" nahrážky potravin.

Ale souhlasím s tím, že pokud u jogurtu, kde nemá co dělat škrob... očividně je něco špatně, pokud u klobásy najdete košelinu... proč? červená barva tam má být od koření.

A jako dodatek, je zajímavé že Ečka a jejich škodlivost je už i oskorována, ale každé je skorováno samostatně, nikoliv s interakcí s ostatními.

+2/0
23.1.2015 10:08

J25a87n 34S74e83d87l80á36k 9432337806124

si najděte vlastího farmáře kde budete vědět jak co dělá a nelezte do supermarketu.

0/0
23.1.2015 11:57

M52a69r94t74i62n 83J11i18r12o46u25s17e60k 7116385265738

Přesně. Nedávno tu byl článek s testem vlašských salátů. "Rekordman" jich v sobě měl 24, těch éček. Nebo udělat "nezdravý" podle normy ČSN.

1. Brambory 3500 g, 2. Salám šunkový 2280 g, 3. Okurky sterilizované 900 g

4. Hrášek sterilizovaný bez nálevu 200 g, 5. Celer kořenový 320 g, 6. Mrkev 480 g 7. Hořčice plnotučná 200 g, 8. Pepř mletý 5 g, 9. Ocet 150 g, 10.Worcester 50 g, 11. Majonéza 2000 g, 12. Cukr krupice 100 g, 13.Sůl 100 g.

+2/0
24.1.2015 0:14

K26r87i90s52t64ý32n34a 45H68y65n49k30o83v57á 9192156528746

pro mě je furt lepší dát dětem k svačině chymicky oštřené jablko, než chemicky nadupané kostíky a jiný sajrajtíček.....

+11/0
22.1.2015 17:21

V89e15r52o48n59i24k30a 15V10e80s73e73l55á 7705167204553

Dcerka rada tyhlety produkty, protoze je tam hracka, magnetka, samolepka, "tetovani". Je to marketing zamereny na deti. Jinak ma rada i poctivy bily jogurt, ovoce, zeleninu. Jedou o chuti nejakeho toho "detskeho" produktu vyjadrila dosti nelichotive;-D

+1/0
22.1.2015 17:29

L42i37b47u29š45e 58N15o96v44o79t33n54á 8365191645847

Máte doma pozitivní výchovu.

0/0
22.1.2015 20:07

V20e32r72o35n66i72k69a 47V64e51s59e71l23á 7935427204383

No, zas tak dobri vychovatele co se vyzivy tyce nejsme. Ona ma proste takove nejake zdrave chute sama prirozene. Jasne, cas od casu ma chut na neco "nezdraveho"...ale ma treba volne k dispozici sladkosti, co se ve vanocnim obdobi "nashromazdily" - a ubyvaji hodne pomalu. Ma neco dokonce jeste od mikulase.

0/0
23.1.2015 15:37

M24i81c67h33a39l 41F10r55a13n79z 7893753781892

já jsem u jednoho jogurtu ukázal jedno nejmenované "éčko", pak jsem jí ukázal, jak se vyrábí a od té doby mě hlídá, jestli kontroluju složení potravin...:-)

+1/−2
22.1.2015 23:58

M26i87c62h32a97l 80F53r81a72n89z 7813763841852

vypadlo mi slovo "dceři", pardon :)

0/0
22.1.2015 23:59

V91e12r11o68n94i39k54a 51V40e54s78e32l27á 7315857814933

Pochopeno z kontextu;-)

0/0
23.1.2015 15:34

H67a74n35a 71G19r89e95g60o66r55o51v90á 4840554544542

Nutriční terapeut je vysokoškolsky vzdělaný odborník (kterému jsou vědecké poznatky vtloukány do hlavy 3 roky)To, jak s nimi naloží, je otázka druhá...

Nutriční poradce= výživový poradce je někdo, kdo absoloval několikatýdenní kurz pořádaný v lepším případě v rámci rekvalifikace (tzn. nepolíbený vědou)

Autor(ka) by měl sjednotit terminologii;-O ten nadpis je dost zavádějící

+8/0
22.1.2015 17:15

V17e52r11o20n94i45k33a 47V84e43s82e10l79á 7595667104783

Diky za upresneni. Prave to je problem, ze "poradcem" na cokoliv se dnes stava ledac kdo, mnohdy muze svymi radami spise uskodit, nekdy je skoro lepsi septat se kamarada;-D

+3/0
22.1.2015 17:25

T31o17m50á23š 76K11a16p50l11a49n 8863629663843

Mimochodem - podle aktuálních zákonů platných od loňského roku je poradce za své rady hmotně i trestně zodpovědný (a nemůže se z toho vyvlést ani smlouvou).

+1/0
22.1.2015 19:26

V10e33r24o73n29i75k86a 57V44e36s50e37l35á 7895257104103

I kdyz mne financni poradce sjedna nevyhodnou pojistku a tvrdi jak je vyhodna, traba napriklad?

+1/0
23.1.2015 15:40

L55a72d69i76s15l41a77v15a 45K60a18n55k57r70l80í98k42o58v84á 1156409899224

Paní profesorka mluví o nutričních poradcích :-/a né nutričních TERAPEUTECHV. Bohužel je to slovíčkaření, ale sami lidé potom neví ke komu si zajít pro radu!!!!!      

.Nutriční poradce Vám poradí s úpravou stravy pokud jste v ideálním zdravotním stavu. Nutriční terapeut navíc může pomáhat i ve stavu onemocnění člověka, a proto má větší znalosti o těle, nemocech a vlivu stravy na nemocný organismus. Proto má i přehled o vhodnosti Éček. Když pak slyšíte, že paní učitelka ve škole říkala, že nemáme jíst chleba, protože je obarvený ;-€- pak už tedy nevím co jíst budeme !!!!

Karlovarská ambulance výživy

+4/0
22.1.2015 16:21

G30e86o79r10g84e 50B21u89r49i11a93n 3248911883799

Mate hodne malou predstavivost, kdyz po vyrazeni chleba uz nevite co budete jist. :-)

+1/−2
22.1.2015 21:09

J67a55k18u37b 67B66ř41í98z72a 2556509940750

Karlovarská ambulance výživy  ;-D

0/0
23.1.2015 9:26

R20o69m20a42n 51B82í96l14ý 5560365925557

Jo taková ,,brilantní modř", to je doslova démonizovaná chemikálie. A přitom je přírodní, přírodně se dělá z přírodního dehtu. Přitom výsledek na myších byl taky přírodní, vyrostly jim přírodní nádory.

+12/−3
22.1.2015 16:04

V20e17r60o43n77i91k29a 74V13e75s76e71l32á 7805317234343

Brilatni modr - uz ten nazev mne napovida, ze to asi do potravin nepatri ;-D Spis bych to hledala ve vytvarnych potrebach... Dehet, nedeste...

+1/0
22.1.2015 16:14

R58o89m74a17n 79B79í90l60ý 5710195915747

Bohužel, takový zelený pendrečky ji kupodivu obsahují: http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek/E133

https://www.dtest.cz/ecka/24/brilantni-modr-fcf

Rv

0/0
22.1.2015 21:18

D21a28v25i81d 57H59u79r65k94a 3630313301721

Není Éčko jako Éčko. To zaprvé. A za druhé - jsem přesvědčen, že čím méně syntetiky a umělých barviv do sebe nacpu, tím udělám lépe. Proč mám mít barvené vajíčko na žluto a šunku na červeno? Že přírodní barva se nám (lidem) nelíbí? Více věřím těm, co radí "S éčky opatrně" než těm, co říkají "Jíst se dá všechno"

+16/−1
22.1.2015 15:57

V37e42r96o86n61i30k68a 71V55e66s61e85l74á 7395267104703

Jist se da vsechno (otazka s jakymi nasledky), ale barvit neco umelymi barvivy je zbytecna blbost. Ja rozhodne nepotrebuju mit potraviny zarivych neprirozenych barev, hlavne aby to bylo kvalitni a chutne.

+7/−1
22.1.2015 16:02

J68i10n54d62r83i60c93h 24K72o10l64a28r 7700370695123

Bohuzel, jste si jista, ze vite, jakou presne ma mit spravnou barvu takova sunka? Rikaji, ze v ruznych castech evropy to lide hodnoti jinak. Nekde je ruzovejsi, jinde vic do seda atd. A podle techto zvyklosti nam tam prave pridavaji ty barvy. Uz si nas vychovali, takze v obchode sahneme po tom nejhezdim kousku, ktery si myslime, ze je uplne zdravy a pritom to je ten nejnabarvenejsi.

+5/0
22.1.2015 16:16

V79e47r82o13n98i50k49a 29V28e54s66e38l17á 7275427794933

Za syrova je veprove maso ruzove, po tepelne uprave sede. Uzene tak neco mezi. Teda myslim. Jista si byt nemuzu, musela bych videt nejaky "tradicni domaci" postup vyroby. U sunky neni problem jen barveni, ale i silene mnozstvi pridane vody. A to nejen u sunky:-(

+1/0
22.1.2015 16:24

D36a63v75i66d 87H75u47r81k23a 3600653501111

Voda je jen voda. Tu navíc jen zaplatíme. To je problém peněženky a ne zdraví. Problém jsou červená barviva a rychlící soli. Přirozeně šunka zraje dlouho a dnes nejsou peníze na to, aby zabírala místo v sušárně. Tak se to rychlí

+3/0
22.1.2015 16:31

V28e96r59o16n36i55k22a 11V30e28s79e35l18á 7275317864953

Jasne, je to jina vec, ale pro mne "kvalitni" je nejen "zdrava", ale take neosizena. Jo, dneska se ledacos rychli, je to des, kurata musi rust rychleji... Nedavno mne dostal napis u nejakeho ovoce v Bille, kde bylo na cedulce "uzrale na strome";-D

+1/0
22.1.2015 16:54

J39i30n70d91r16i60c12h 23K13o10l10a88r 7470840975273

jj, vsichni vime, ze cersve je ruzove, varene bez rychlosoli je sede atd. Ale tam jde prave o jemne odstiny, kdy pokud je to mirne nasedle, tak my uz to vnimame jako, ze to je zelene a zkazene a napriklad nemcovi se to tak libi vic a bral by jako zkazene ty nase vic ruzove.

+1/0
22.1.2015 16:58

V10e57r16o32n79i70k30a 77V73e17s82e50l58á 7695547594853

To je pravda, taky sem si nekdy rikala "neni ta sunka zelena", a pritom jen nebyla nabarvena. Dobre je si tento fakt uvedomovat a nenechat se zmast. Diky.

+3/0
22.1.2015 17:11

J83i40ř93í 58Ř93e66h93o45ř 9128368556338

ve skutečnosti nikdo z mediálně známých lidí zabývajících se výživou nikdy plošně nepopíralo éčka jako takové. I třeba v pekle na talíři byl díl kde vysvětlovali že ne všechny éčka škodí. Problémem je spíš "proč?". Proč bych měl do sebe každý den dostávat něco nepřirozené, něco navíc, něco uměle vytvořené. Je jasné, že přidat někam vitamín C je v pohodě. Ale proč bych měl jíst něco co je uměle obarvené, nebo dochucené. Vždyť přítomnost takové látky v potravině znamená, že se mě někdo snaží podvést. Salám se dá udělat i bez éček. Pokud si tedy z toho s éčky odmyslím barvivo a umělá dochucovadla. Potom to asi nebude žádná mňamka. Často je také upozorňováno, že jde o násobení. Nedostanete u nás v jídle žádné skutečně potvrzené škodlivé éčko. Ale dostáváte jich do těla desítky denně z různých potravin. A žádná studie se nezabývá tím, že do sebe dostanete nějakou chemii ráno k snídani, v mlsce o svačině, u mekáče k obědu, v super instantním kafi odpoledne a v tom dvoulitru limonády.

+3/−3
22.1.2015 15:42







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.