Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Klasiku k nedělnímu obědu si můžete uvařit i v redukční verzi

Nemusíte hned držet zázračné a složité diety, při nichž nejde dělat nic jiného, než shánět hůř dostupné suroviny. Stačí zůstat u svého vaření, jen sem tam něco ubrat, anebo vyměnit, třeba podle rad Ivy Málkové ze sdružení STOB.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Š63á65r86k86a 70Č13e40c61h18o17v22á 8328656355345

Proplachovat kyselé zelí je barbarství !

+2/0
13.1.2015 6:26

V79e88r54o34n34i95k77a 47V96e58s10e63l39á 7975807114293

Ja mam taky rada neprehanet to s prilohou, zato zeli muzu opravdu hodne. I kdyz dva male knedliky by bylo malo  i na mne, obezni vsak nejsem, takze to resit nemusim.

0/0
12.1.2015 15:21

M43a34r89t62i37n15a 79B80r72a60b89e81n97c72o14v75á 4483175198519

Spousta jídel se dá uvařit zdravě, stačí jenom nepoužívat hodně tuku, mouky, tučné maso, ubrat na možství přílohy a přidat místo toho zeleninu, pokud se to hodí.

0/0
11.1.2015 20:49

I85r65e65n15a 65P32e57l71h32r38i42m74o82v32s68k38a 3291531970

Tento clanek jsem nepochopila, nic dietniho jsem tam taky nenasla a s recepty povetsine nesouhlasim.

Klasika je klasika a jen, kdyz je poctive uvarena, tak je vynikajici.  Pokud je jen parkrat do roka, tak to vubec nevadi a stihlost si kazdy zachova i ve strednim nebo vyssim veku.

0/0
11.1.2015 20:05

J25a93n44a 52B96o14u42l31o19v92á 7530876211241

Opravdu bych chtěla vidět, jak by někdo podle té gramáže vařil, jak velký knedlík by vytvořil. Zejména sníh z poloviny bílku jde opravdu skvěle ušlehat. Nepochopila jsem - to má být množství na jednu porci? Tak proč je v jednom receptu půl kila masa, v dalším kilo zelí, a knedlík se vaří ze 120 gramů mouky a poloviny housky? To opravdu není množství pro čtyřčlennou rodinu, ani kdyby jedla velice skromě, ovšem množství masa a zeleniny tomu odpovídá. Až na poslední recept, kde se zas peče jedno kuřecí stehno. To opravdu někdo bude péct v troubě? Co nějaké ekonomické chování, vařím přece pro víc lidí, eventuelně počítám s tím, že část jídla se využije na další zpracování, energie taky není zadarmo. (samozřejmě, pokud nejsem cikán, jak jsme se tu nedávno dozvěděli, ti musí mít každý den vše čerstvé....) Navíc - není nutné do kynutého knedlíku dávat mléko, do zelí mouku - tím se hned ušetří kalorie.

+9/0
11.1.2015 16:52

S44v24a77t11a42v89a 14D75u47r16a89n38o30v52á 3779289164601

Klasicke pokrmy, klasicky dietne :) Ale tohle neni podstata meho prispevku, STOB dava jen navod jak slozit jidelnicek, vetsina uzivatelu STOB je zaregistrovana na stobklub.cz, kde je k dispozici sebekaucink, ktery nastavi pomer BTS dle pravidla 1 g na 1 kg vahy, zaroven pocita s tim jestli jste lidi bez pohybu ci sportovci, bilkoviny si sami muzete navysit az na 30 %. Cimz si zarucite dobry pomer BT. 

To, ze si normalni clovek vetsinou neumi slozit jidelnicek je take normalni, ale mnoho lidi, kteri sebekaucink na STOBu pouzivaji se to nauci.

+2/0
11.1.2015 14:42

Š54á71r66k53a 81Č33e44c94h72o78v69á 8608186935285

Sebecaucink ;-D

0/0
13.1.2015 6:27

J96a80n88a 78K34u53b15o91v34á 6649242108280

No, tak nám vlastně ukázali recepty, jak je v malých obměnách nejspíš všichni děláme.

Jen když koukám na porci a čtu " jeden a půl knedlíku...", chce se mi brečet.

Podle mě není redukční verze, ale prostě množství.

+1/0
11.1.2015 14:19

S84v36a69t63a30v86a 43D39u89r10a28n14o32v71á 3399959814291

1,5 je tak akorat, zbytek by mel byt v zelenine (zeli), coz jsou taky sacharidy a v mase. Tim knedlikem se nemate precpat.

+2/0
11.1.2015 14:43

J19i19ř48i51n27a 34M22a23n36d89á57t65o34v95á 9967738400515

Už roky nejím víc než 2 knedlíky k porci a myslíte, že jsem ukázkově štíhlá? Ono to totiž vždy nemusí být jen o jídle. I když nadměrná obezita jistě je, ovšem nějaká ta nadváha být nemusí :-(

0/0
11.1.2015 18:04

J90a35n30a 27M92r98á91z57k27o48v38á 8716850823240

Zde uvedený předpis na kynuté knedlíky je velmi kostrbatý.

Takže:

- do mísy hrubou mouku, osolit, promíchat. rozdrobit do toho droždí v pokojové teplotě, celé vejce, zadělat vlažnou vodou

- hňácat a hňácat

- těsto posypat kostičkami ze zatvrdlého rohlíku

- přikrýt utěrkou, nechat na teple kynout

- po čase prohňácat, aby se kostičky zapravily do těsta

- znova kynout.

Pak vytvořit šišky, hodit do vřící vody, udržovat v mírném varu, po 10 minutách otočit (musí se do šišky šikovně strčit vařechou), vařit dalších deset minut.

Svíčková: tymián NE, ale musí tam být špek, ať si STOB trhne. Taky barbarství: do české svíčkové - koření kari! Tfuj!

+7/0
11.1.2015 13:14

M26a71r81t93i72n22a 43B73r71a30b18e43n92c35o86v61á 4403465188779

Proč ne tymián? Já ho do svíčkové dávám, i moje babička ho dávala, včetně bobkového listu, nového koření a celého pepře. Každý podle svých zvyklostí, takže žádná kategorické ne.

0/0
11.1.2015 20:41

J87a30n26a 60M31r12á88z61k36o40v21á 8726840833400

Když i Vaše babička....fajn, tak to zkusím, nebráním se.;-)

0/0
11.1.2015 23:24

T33r84u40k66s78o69v27á 86K34a67r21o39l26í80n39a 2592837641656

Paní Kučerová, tak mi řekněte, jak to chcete udělat jinak ohledně těch bílkovin? Řekla bych, že něco málo vím o zdravém jídelníčku, počtu živin atd., a zrovna teda 23 g bílkovin(pouze z masa, nepočítáme přílohu) je slušný číslo a jestli se chcete držet vzorce gram bílkovin/kilogram váhy, tak by to neměl být za den problém, pokud nevážíte přes 100 kg :-)

0/−2
11.1.2015 12:50

S63a94n68d91r41a 45F80e32r10i86a46n77č19í17k94o30v81á 7703288311533

1g bielkovín na kilo váhy človeka je denné minimum, optimum je tak 1,5-2g na kilo váhy, u športujúcich ľudí to môže byť aj viac. Takže to slušné číslo určite nie je.

+1/0
11.1.2015 21:45

P30a18v85e43l 50S72o39b77o70t73k57a 5770254

PŘESNĚ!!!

Konečně se někdo odhodlal a podpořil to za co dostávám v diskusi vždy hrozně vynadáno - že svíčková v podstatě zdravá zeleninová omáčka a špagety nebo české nudle nebo knedlík je prakticky totéž.

Záleží hlavně jak a z čeho vaříte a kolik si toho naložíte, a pokud naopak sníte k obědu 2 dietní kuřátka tak to také není nic zdravého.

+3/−1
11.1.2015 10:53

J90a97r86o13s18l65a91v 33M48e76d26u71n90a 6572558617180

ono to ale není jen o součtu kJ, ale o jednotlivých složkách - zejména bílkoviny, sacharidy, tuky, cukry....

+1/0
11.1.2015 11:51

M15i62l56a78n 29K53l95o62u63č73e16k 3730315708547

Zas tak zdravá zeleninová omáčka to není, ta zelenina je dlouhým pečením poměrně zmasakrovaná, ale není to ani nic hrozného,asi hlavně záleží, kolik se tam nalije smetany.

+2/−1
11.1.2015 12:24

P79a32v14e86l 64S89o47b79o53t36k57a 5270384

To všechno záleží jak to děláte... tj. svíčková může být kalorická bomba, ale také jen rozšlehaná dušená zelenina.

+8/0
11.1.2015 13:09

J87i87ř63i33n24a 24M94a38n34d28á38t44o22v95á 9437438300775

Vláknina je to vždy.

0/0
11.1.2015 18:05

M68a54r21c84e36l66a 18K80o64u77ř15i38l50o41v64á 3421381483595

staci jist do polosyta   a k tomu trosku pohybu a   nepotrebujem zadne klasiky v redukcni verzi

+6/−1
11.1.2015 10:27
Foto

I21v45o 96C52h25u44d19o18b52a 9300686681204

jo bohužel to neplatí na každého,třeba k vůli nemoci:-P

+2/0
11.1.2015 13:34

E97l25e72n90a 70D78ě17d98k54o19v84á 9530960687857

Kde vidíte umělá sladidla? Stevie není umělé sladidlo...http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A9vie_sladk%C3%A1...

+2/0
11.1.2015 10:15

R98i94c62h83a97r46d 77K61á33b45a 8139418150970

Napr. stevie se v textu objevilo az pozdeji ...

0/0
11.1.2015 10:35

R49i70c65h62a42r47d 78K61á57b42a 8839398730670

A jeste bych se autorky zeptal, ktera dalsi napr. nejsou umela, kdyz napr. stevie

0/0
11.1.2015 10:35

E48v38a 65K25o49v55á34č54i82k89o16v85á 9619219408847

No já knedlo, zelo, vepřo vařím už dlouhé roky trochu leit. Maso podlévám vodou, a jako přílohu dělám kysané zelí, které vařím ve vodě, trošku přisladím cukrem - žádné umělotiny, které vyvoolávají cukrovku. Když je zelí uvařené, vodu sliji a zamíchám do něho nakrájenou cibuli a nechám 10 minut pod pokličkou. A je to rozhodně zdravější, než na sádle, nebo oleji dušené zelí. A samozřejmě knedlík. A každý moje zelí miluje.:-)

+3/−2
11.1.2015 10:09

M72a39r45t42i90n75a 47B74r44a20b53e25n64c87o26v58á 4173225468839

Ta lžíce nebo dvě oleje na zelí pro 4 osoby není ani ve zdravém jídelníčku žádný hřích. Takže pokud ho někdo má rád klasicky, tak to není problém.

+1/0
11.1.2015 20:43

V89e78r85o31n17i43k83a 14V51e11s62e16l32á 7225107914623

On nekdo dela zeli na sadle nebo oleji? To nechapu proc, vzdyt omastku mate dost v podobe stavy z masa.

0/0
12.1.2015 15:25

A36l91e13n28a 22V10e83s66e17l95á 3753771695128

Předpokládám, že kvůli chuti. Na tuku osmahnutá cibule je něco hodně jiného, než jen tak trochu ovařená.

0/0
13.1.2015 10:09

J71a42n54a 62B64o94u60l38o49v74á 7830686221961

Chtěla bych vidět, jak z toho malého množství zeleniny udělá pořádnou omáčku. Navíc zkaramelizovaný cukr je tam zbytečný, stačí nechat trochu dohněda osmahnout právě tu zeleninu. Umělé sladidlo do zelí je taky pěkný hnus, není lepší přidat trošku cukru, a pak si na talíř dát velkou porci zelí a raději omezit knedlíky?

+16/0
11.1.2015 10:07

T52o33m12á61š 33L54u88d10v45í98k 5320708893556

Samozřejmě. Alternativně lze samozřejmě použít cukr třtinový, či hroznový (glukopur).

0/0
11.1.2015 10:10

S39a73n80d41r18a 56F98e50r36i60a70n51č87í51k33o90v30á 7683758811153

A aký v tom podľa vás asi bude rozdiel? Ale patríte medzi tých, čo si myslia, že v trstinovom cukre je snáď menej cukru?

0/0
11.1.2015 21:47

P83a50v85e77l 33S13o48b71o64t16k35a 5310784

jj, umělá sladidla jsou k ničemu, tělo cukry potřebuje a to hlavně při stresech. Kromě toho například aspartam má ohromný glykemický index.

0/−2
11.1.2015 10:54

M95a41r28t83i28n84a 46B81r81a23b19e10n63c68o41v69á 4263275868489

Zkaramelizovaný cukr dodá omáčce trochu jinou chuť než obyčejný cukr.

+1/0
11.1.2015 20:44

E68l60i49š77k92a 46K90u92č24e14r80o74v20á 7689672143163

čistě technicky, jelikož u receptu není napsán počet porcí, těžko určit, kolik to má kJ na porci. Pokud je správný můj odhad a je to pro čtyři osoby, pak se doberete k typickému problému stravování podle STOB, totiž chronickému nedostatku bílkovin. Konkrétně u 100 g syrového libového vepřového se dostanete na 22,8 g bílkovin. Přitom by hubnoucí měl přijmout minimálně 1 g bílkovin/kg tělesné hmoty. a plátek nízkotučného sýra a paprika na svačinu to nezachrání.

+6/−1
11.1.2015 9:41

T82o85m93á67š 94L82u86d27v46í62k 5850308843256

Měl jsem za to, že se on těchle podvýživených "diet" už odborníci odklánějí a dbají právě zejména na poměr bílkoviny/tuky. Jak vidím, odborníci u STOB stále trvají na starých pořádcích a snaží se propagovat stravu s nedostatkem proteinů.

+3/−3
11.1.2015 10:13

T46r73u81k11s13o94v36á 90K13a80r64o17l70í53n51a 2942567841546

Já nechápu, kde na tyhle rozumy chodíte, vidíte jen "STOB" a přestane Vám to přemýšlet? Znám lidi, kteří si sestavují jídelníčky podle systému STOB a počet bílkovin mají vždy minimálně 1.2g/kg váhy-

+2/0
11.1.2015 12:53

M75a57r31t13i61n51a 24B86r90a71b60e75n55c49o32v79á 4703245428759

Mě naopak STOB pomohl srovnat si rovnováhu hlavně mezi bílkovinami a sacharidy. A že jsem miluju maso. Ale když jsem si začla zadávat do jejich tabulek, tak jsem zjistila, že musím hodně přidat na bílkovinách a hodně ubrat na sacharidech - či-li hlavně na přílohách. A to jsem neměla pocit, že si toho dávám tolik. Ono nejlepší je je kritizovat, když to člověk neviděl ani z rychlíku.

+1/0
11.1.2015 20:47

R10i34c27h78a32r24d 53K86á39b41a 8919868380970

Chcete ceskou klasiku v redukcni verzi? Co treba chleba se skvarky a sadlem? A silnym slazenym kafem se smetanou?

Je to jednoduche, koupite si knäckebrot, namazete florou, kterou smichate s kousky orestovane cukety ...

Kafe uvarite z melty, pridate cajovou lzicku odtucneleho mleka a tri kapsle umeleho sladidla.

To se pak ani nebudu divit, ze zacnou lidi varit podle LH.

+12/0
11.1.2015 8:37

O80l63i94v59e94r 19N41e43u60m44a63n57n 3840456569

R^;-D

+1/0
11.1.2015 9:46

A21l74e93x32a66n74d52r 43K77o26s31t19k32a 8982628726794

Umělé sladidlo. Výborný nápad to propagovat. V době, kdy se ví, že tato svinstva vyvolávají mimo jiné cukrovku.

+10/−2
11.1.2015 1:53

J22a60r89m37i69l39a 80H81e40l46e76s42i43c75o12v78a 4911174730263

kdyby jenom cukrovku, to by nebylo to nejhorsi:-/

0/−1
11.1.2015 9:31







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.