Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Řízky dopékám v troubě mezi chlebem, prozradil šéfkuchař Jan Punčochář

Řízek Češi milují, ať už jde o nedělní oběd nebo Vánoce. Zeptali jsem se špičkového šéfkuchaře Jana Punčocháře na všechno, co potřebujeme vědět, abychom si pochutnali na šťavnatém a zároveň křupavém masu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J14a59r74a 89R91a91n62k 1811236129831

Rizky uz delavala moje babicka zasadne v troube, tuk se neprepaluje, n ikde nic nepachne, jsou zdravejsi a chutnejsiR^

0/0
26.12.2014 0:10

J93a19n33i93e 73S93e60d14l76á26ř21o84v54á 7239291755495

Když vaří pan Sapík tak to se mnou nic nedělá (navíc vypadá, že by mohl dostat každou chvíli infarkt). Ale když vaří Zdéňa "Polrajchůj", tak mi tečou sliny! :D

+2/0
14.12.2014 19:32

T77o53m44á76š 48Š94a94p92o51v14a89l83o50v 2884114339821

Nevěřil bych tomu, ale výborný je řízek se skořicí přidanou do mouky.

0/0
3.12.2014 6:27

J41a29r80m56i28l59a 60M43a21c15h91o74v30á 9765724268224

....já řízky smažím na pánvi na sádle - zprudka na barvu - pak je dám na plech, na pečící papír a klidně nechám hodinu, až hodinu a půl  dodělávat  při teplotě do 100 stupňů, spíš na 85...krásně dojdou, přebytečný tuk zůstane na papíře, jsou křupavé a kupodivu i taková kuřecí prsa, či řízky z kýty jsou nádherně měkoučke a šťavnaté...

+3/−1
2.12.2014 22:05

V13ě68r67a 16K54a23b37í11č32k88o70v30á 7364366190617

Super tip,díky,zkusím.Známý mi už vyprávěl,jak babička nechává dojít řízky v troubě a že jsou úžasné,ale nevěděl přesně,jak to dělá.

0/0
2.12.2014 23:01

J70a80r98m93i91l59a 92M82a43c37h89o12v28á 9315364278664

Věrko ale opravdu ne víc jak 100 stupňů...to by se vysušily...ničím nezakrývat a pomaličku dokud nejsou "rozpadací"  nechat pracovat...vyzkoušejte, já už jinak nedělám  pár let....

0/0
3.12.2014 6:57

A38l84e42n64a 75P85i16p52e55r 9941707891

U nas se vzdycky na vanoce jedl smazeny kapr a ja jsem ho koupila nekolik prvnich let v Kanade ale protoze nad nim tady vsichni ohrnuji nas (protoze kapr je "bottom feeder", jak se mne zosklivil). Stejne tak jatra - mela jsem je rada ale po letech komentaru jak jatra "smrdi" a buh vi co jeste, tak uz na ne nemam chut.

Pro dedecka jsme vzdycky delali kureci rizky (z mleteho masa) ale nepamatuju jestli ho maminka mlela doma nebo uz koupila maso umlete. Ja jsem dnes koupila balicek mleteho krocana a balicek mleteho kurete - vim, ze to velmi libove maso ale ja smazim rizky asi tak jednou za 3 roky tak mne to bude chutnat i tak. My je vzdycky nechame dojit v troube prolozene platky masla.

0/0
22.12.2014 22:17

M22i84c77h81a22l 58P94o72n32o30c53n74ý 2844725271

Mate zmrzly drzky? - Ne, my tady topime ...

+5/0
2.12.2014 20:03

M33i35l82a11n 62P52a63c97e51k 6760953932933

"smažené telecí držky" ;-DR^

0/0
2.12.2014 19:35

M92i50c46h64a32l 91N30a52c21h29t15m71a41n53n 8447182417660

A když nemáte maso, tak tam dejte citron...

+1/0
2.12.2014 19:27

A78r13n68o82š27t 72K93y18n46c58l 9862361140253

Hmmm. Mnam. Citron v trojobalu.

+1/0
2.12.2014 23:24

K63a10m78i81l 82C87e52c91h 6514739215154

Hruska,jen vyjety motorak s auta,nebo na soplu.

+1/−1
2.12.2014 18:48

L76a38d30i98s28l89a19v 20V26o90l35f 9207322721695

Co na to Láďa Hruška?

0/−1
2.12.2014 18:14

J24a54n 71M65a83z24ů88r17e40k 2748624348525

když řízek, tak jedině na másle...olej fuj.

+3/−4
2.12.2014 17:58

V24á86c61l93a70v 21J94o64n86á47š 8392963272933

Na sadle...

+16/0
2.12.2014 18:36

A97r72n74o68š58t 20K28y37n46c79l 9182371900873

Na másle, na sádle. Já to raděj dělám na pánvi.

+2/−1
2.12.2014 23:21

J31o89s34e65f 64V65o95l39f39í40k 4498215769143

A co se šípkovou omáčkou: Se zelím!

+1/−1
16.12.2014 15:10

E37v17a 41H68r65u30b89á 4430647162132

Telecí držky :DD

+1/0
2.12.2014 17:29

A23r34n85o49š81t 85K42y30n17c43l 9952231730413

Tzv. Držkové telecí.

0/0
2.12.2014 23:22

I60v97a68n 43M43a28r46e42k 6234108392

Zvláštní ,všude po mailech koluje varování před používáním palmového oleje na vaření & smažení a zde nám jej "mistr" kuchař vřele doporučuje ? ! ? ! 8-o

+3/−3
2.12.2014 17:15
Foto

J47i49ř70í 70R96o86h34a27n 5614518417195

Nikdy neřekl, že je to zdravé jídlo. Jen radí jak to udělat chutné.

+1/−1
2.12.2014 18:28

T88o57m54á16š 90Š69a70p41o92v67a37l15o32v 2314104319861

Po mailech taky koluje návod na vložení ICE čísla do mobilu, recept proti infakrtu a dojené požadavky nigerijských princů ...

+2/0
3.12.2014 6:25

J65a80r21a 85R20a43n46k 1711596209561

http://authoritynutrition.com/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil/

0/0
26.12.2014 0:12

I70v94a 21K88r28i87s78t85o88f21o55v72á 7525683452792

Cordon, známý též jako Gordon... ;-D;-D;-D

+2/0
2.12.2014 16:37

M21i64c47h75a85l 13P40o94n70o30c33n78ý 2234185441

Blééé :-)

+3/0
2.12.2014 20:04

R40o58b23e69r97t 55B47a85l44a52b23á41n 9742203172

Vepřovej řízek jedině na vepřovým sádle.

+28/0
2.12.2014 10:56

O67s27k73a63r 34K16o21v44a70ř66í64k 8257283976637

přesně

+5/0
2.12.2014 17:54

M98i72c80h76a25l 23F38r97ý47d33a 1732789133322

Já dávám koření do mouky, do které se maso obaluje jako první. Tak se příjemně okoření maso a ne obal. Na kuřecí zamíchám trochu koření na pečené kuře, na vepřové používám arniku (adžiku). A před smažením ještě jednou do vajíčka - to je mňamka...

+2/−1
2.12.2014 9:14

K71a71m64i84l 62P61y16t15e58l83a 8382290241529

arnika sem adzika tam - vsechno jedno

+3/0
2.12.2014 10:38

C12a42r39m28e87n 79K52e50l60l97i93e 8921381281358

Ja potiram veprove rizky rozetrenym cesnekem a nechavam prolezet nez je obaluji.

+5/0
2.12.2014 12:54

J40a59n36a 17N21o97v94á98k40o64v45á 7577930239958

Michale, vy jste "kuchař" k pohledání. ;-D

Adžika je kořenící směs obsahující česnek, koriandr, papriku, chmeli-suneli, kopr a sumah, zatímco Arnika je vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovité, oplývající žlutými květy. :-P

+2/0
2.12.2014 20:00

M47i94c98h85a95l 14F92r55ý89d33a 1782319203662

Arnika je jednak bylina a jednak je to jiný název pro zmíněnou kořenící směs více známou pod názvem Adžika.

0/−2
2.12.2014 20:03

F89r69a32n86t78i28š33e11k 21K13a54b16r43h98e62l 3525320582378

schnitzel jedině na přepuštěném máslíčku ;)

+6/0
2.12.2014 8:46
Foto

R63i60c98h93a52r32d 31P47o14l46á83š41e75k 9844413490949

tak to já řízky smažím klasickým způsobem, ale potom je dám do nějaké nádoby s pokličkou a v lehce zahřáté troubě je nechám dojít. Potom je kůrčička tak akorát. Nejhorší co může být, jsou řízky z friťáku - brrrr.

+13/−1
2.12.2014 7:24

J22a69r24o93s72l45a83v 95T41a88c70h92o91v47s10k30y 2922560164900

Naopak, z fritaku jsou lepsi, protoze se delaji pri standardni teplote, tuk se neprepaluje. Za panvi toho nedocilite.

+7/−17
2.12.2014 8:14
Foto

R75i79c64h57a80r29d 64P37o70l77á31š11e58k 9674393610439

tak dobrou chuť ;-(

+6/−1
2.12.2014 8:16

D42a90v24i24d 96J21a42v59o53r22s97k82ý 3215827374354

Ve friťáku je to samozřejmě barbarství, to Vám řekne každý dobrý kuchař.

+8/−1
2.12.2014 8:34

J57a29n 41N14o66v23o52t79n56ý 1344621672683

to ty, ale nejsi

+2/−8
2.12.2014 8:51

A33l17e48n85a 60V64e90s75e77l68á 3313961365178

Nemyslím, že by problém byl ve friťáku - pokud bude použit ten správný a čerstvý tuk. (Což teda u těch friťáků bývá často potíž, že se mění jen jednou za čas.)

+7/−1
2.12.2014 10:47

P66a53v58e94l 92F75a10r48a 9967567764281

R^ Konečně napsal někdo, kdo někdy vařil a ne rádoby odborníci na vaření typu typu Polášek nebo Javorský!

+2/0
2.12.2014 13:30

J47i43ř67í 72K57o74d90ý19d87e90k 7440350316723

Ve Vídni by vás pověsili na nejbližší kandelábr :-)

+4/−1
2.12.2014 8:35

P43e81t51r 72H81e69l85l45e23r 5123746674734

Ale prd, vídeňákům nedám ani čuchnout a řízek sním sám! :-)

0/0
3.12.2014 11:42

O92n42d84ř19e90j 18S41t27a57r18o15c20h 5560153262284

He he, hlavně to nikdy neříkejte žádnému kuchaři :-)

+3/0
2.12.2014 9:49

J74a18n 33Š72i30m41á28k 4956340742177

Vždycky mě fascinuje jak ti super kuchaři ukazujou jak dělají jeden řízek na malý panvičce a jak tomu dávaj tu lásku.... to si fakt myslej, že jim někdo sežere, že takhle dělají třeba 250 řízků pokud by byly na meníčku????

+12/−1
2.12.2014 10:50

B42o11h29u64m96i88l11a 97M76a12j80e53r26o89v54á 4857721464

Ve Vídni ano !

+2/0
2.12.2014 12:48

J61a35n63a 69B27o47u92l51o93v52á 7600236871841

Ale to nebudou stát jako v české hospodě, menu za 90 Kč včetně nápoje

+2/0
2.12.2014 14:41

L25u11k98á26š 37O52m17á30č55k17a 5491264931646

A co my s tím? Nemám problém za kvalitní jídlo zaplatit, na rozdíl od tebe.

+2/−1
2.12.2014 16:28

J16i81ř75í 55S55o59u71č48e52k 5716837809709

To jste na omylu. Na YouTube si můžete najít videa, jak nejvyhlášenější rakouské restaurace připravují vídeňský řízek. Říkají tomu sice pánev, ale fakticky jde spíš o hrnec, ve kterém je 5 cm rozpáleného oleje. Takové mají tři s různou teplotou a řízek v každém nechají jen několik vteřin, pak jde rovnou na talíř. Hluboká nádoba s olejem rozpáleným na přesně stanovenou teplotu, jakou používají, má k friťáku mnohem blíž než k českému smažení na ploché pánvi s půlcentimetrem tuku.

+2/0
2.12.2014 18:27

M55o93j57m46í62r 23M95o37t25y90č38k57a 3292385404790

Promiňte, ale doteď jsem žil v přesvědčení, že Vídeňský řízek = telecí řízek na másle (případně na vepřovém sádle). Tak to v těch restauracích asi moc vídeňský řízek nebude a nebo to není olej.

0/0
6.12.2014 16:12

A56l29e11n53a 38V44e22s76e15l67á 3373221765578

Už nevím, kde jsem četla, že "obyč" varianta je smažená na oleji a rozuštěným máslem se pak řízek jen zlehka potře a "ovoní".

Verze na másle a z telecího už je spíše "delux".

0/0
6.12.2014 19:10







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.