Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Rady Zdeňka Pohlreicha: jak napravit katastrofy při vaření

… a za stálého míchání lijeme do záchodu. Tuhle situaci nejspíš zažil každý, kdo se občas motá v kuchyni, a různé pohromy se nevyhýbají ani profesionálním kuchařům. Spoustu věcí však můžete při vaření zachránit, jen je třeba vědět, jak na to.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

L86u82b82o60m51í64r 74J82a72n19o94t41a 5166654636875

Pan Pohlreich je poslední dobou případ sám pro sebe :-/

0/0
4.10.2014 7:02

P20e32t55r 15N33o32v19o85t80n83y 3359422909962

Hrudky z těsta odstraníte pomocí ručního mixéru nebo cedníku.  To by jeden nevymyslel. ;-D

0/−2
1.9.2014 15:24
Foto

J93i54ř33í 68R65o73h61a55n 5524888987755

Mě se nedávno stalo, a musím se přiznat, že kdyby mi při hledání vařečky náhodou nepadl zrak na cedník, nenapadlo by mě to těsto procedit. Já nejsem kuchař, a tak mě tohle na první pohled nejlogičtější řešení nejdřív vůbec nenapadlo, původně jsem chtěl ty cucky vytahat lžičkou. Ale každý den se učím něco nového.

+5/0
1.9.2014 15:58
Foto

D98a55v51i71d 95S29c17h90n65e46b46e28r82g63e73r 9955788673383

Ne lehce připálenou omáčku ještě dokáže pomoci rozpálená naběračka do ruda, nevím jak je to možné ale funguje to.

0/0
31.8.2014 21:25

J41i91n74d25r49i17c47h 98K88o35l63a79r 7650160575333

Takze kvuli zachranene omacce znicim naberacku? :) ... a to tim staci tu omacku nabirat, nebo se to tim zamicha, nebo jak to je? :)

0/0
1.9.2014 8:48
Foto

D63a43v18i86d 15S35c10h40n56e18b14e85r11g10e64r 9765848593663

Neříkal jsem že máte zničit naběračku, omáčku samozřejmě přelijeme do čistého hrnce, kovovou naběračku rozpálíte nad plamenem sporáku, vložíte do omáčky, a po chvilce vyjmete.

0/0
1.9.2014 10:55

J83i33n39d12r63i58c29h 27K64o12l65a79r 7220340405193

aha :) dekuji za vysvetleni .. nicmene s indukci toho moc nerozpalim .. jedine litinovou panvicku a ta nevim, jestli se mi do kastrolu s pripalenou omackou vleze :D

+1/0
1.9.2014 12:31
Foto

D62a70v79i32d 16S91c43h67n40e12b60e97r87g70e86r 9945168483733

Tak s indukcí to problém bude, to je fakt.

0/0
1.9.2014 12:45

L98u33c41i53e 37B85a17r44t38o90ň38o91v60á 5700898127155

Já zase od profesionálního kuchaře (a od maminky) slyšela a praktikovala radu - připálené okamžitě do jiného čistého kastrolu, a nastrouhat do toho hned syrovou bramboru. Funguje to samozřejmě jen u něčeho a ne u sladkých jídel. A jakmile je v tom smetana, tak je mnohem hůře. A připálené sladké kaše, pudinky a krémy prostě nezachráníte, to musíme vyhodit. Nedávno nám jedna jinak velmi dobrá a ověřená cateringová firma připálila na konferenci polévky. Byla to výborná husté krémové: smetanová z čerstvého hrášku a také z dýně. Jenže je nechali bublat na ohřívácích dlouho, nehlídali to, a když přišlo nejvíce hostů, tak už to bylo přčmoudlé a nedalo se to moc jíst.

0/0
1.9.2014 13:24

L14u36c60i90e 89B71a71r61t96o31ň38o93v25á 5700738737605

Pardon, ještě mi tam vypadlo, že se to musí přecedit, tj, ta rozšmelcovaná brambora zůstane v tom původním připáleném hrnci. Také to funguje na přesolené, ale to je v článku zmíněno.

0/0
1.9.2014 13:30

L41e85n30k26a 51J46u97ř56i15c76o11v20á 7106361969679

Tohle by mě nenapadlo, díky za typ ;-)

Když něco připálím já, a doslova se to vaří, až se to pomalu vyvaří, nevyhazovat, nemíchat!, nezalévat!, ale ihned překipat do druhého hrnce. Často to pomůže, protože spálenina drží spolu s částí už pokažené omáčky, a zbytek je kupodivu v pořádku, stačí opatrně přelít a v novém hrnci až přidat vodu. Kdybyste ji přidali hned, tak by třeba i připálené brambory vzniklou párou načichly, tak budou jen aromatičtější, jako pečené v popelu, ale nebudou spálené, a omáčka také, sice ji bude míň a bude ji třeba i nadstavit, ale pokud po přelití do nového hrnce a přidání vody je stále na ochutnání jedlá, stačí přidat vejce nebo sušenou smetanu, a hned jí přibude ;-)

+2/0
1.9.2014 12:56
Foto

L81i18b61o69r 91V40y64k77o50u22p29i64l 9286985389147

Ano, máte pravdu.

0/0
1.9.2014 23:05

L80u88k61á89š 61O44m83á93č69k50a 5961934411356

Parádní rady, to jsem nevěděl. R^;-D

0/−2
31.8.2014 19:53

V44l79a93d85i78m32í33r 60V34y21s81o30k15ý 8922562461905

takže v podstatě 6-7rad, ne?

+1/0
31.8.2014 18:51

M10i97c92h85a90l 38S88e35m47r34á66d 3102506437709

Když se jídlo nepovede... objednejte pizzu... :-P

+12/0
31.8.2014 18:12

P46a24v76l48a 69K42v30a16p80i30l64o49v18á 7419388904477

Navrhuju sníst psy.

+1/−1
1.9.2014 10:46

J32a58n95a 95M48a49l52á 5514159597418

i když je nemáme?

0/0
1.9.2014 11:42

P97a65v60l82a 77K21v82a89p25i17l75o58v79á 7909218654367

Ale máme husu kryso ..., krysu huso??? :-)

+1/0
1.9.2014 22:00

J87i79ř93í 18Š42v29a76g91r 3468730975746

A když je to moc hustý, přidejte tam vodu.

Rady jak pro děti.

+6/0
31.8.2014 17:38

A34n95n63a 82K88r18á24s68o81v71á 6960574470758

Radši přidávám vývar.

+4/−1
31.8.2014 21:11

M39a55r10t26i14n 36N83á26p63l34a64v32a 5647469839901

A teď raďte mistři kuchyně. Nedávno jsme vařili vývar, slepičí. Přes noc že ho necháme a druhý den doladíme. Jenže ještě horký jsme ho dali do chladné místnosti a to byl asi ten problém. Dochutit se to nedalo, cítit to bylo jako hrachovka, chuť nevalná, taková mírně nakyselá. Nakonec se vylila, ale dá se takový vývar ještě vůbec zachránit? Díky.

0/0
31.8.2014 15:57

P40e46t84r25a 89N20o21v75á89k82o96v95á 7548256824468

Jak moc chladné? Jestli byl kyselý, tak mi přijde, že byl prostě v teple a zkysl...?

+3/0
31.8.2014 17:25

S89t30a90n29i69s71l89a18v42a 39K27r65e52j77č84o90v40á 4590723324842

Vývar zkysl prostě proto, že na něm zůstala mastná vrstva (zvlášť na slepičím), která působila jako izolace a polévka nemohla pořádně zchladnout. Přitom stačilo málo - vývar čas od času promíchat až do úplného zchladnutí :) ... to samé třeba větší množství guláše, taky chce míchat ;)

+14/0
31.8.2014 17:29

M43a34r35t31i38n 86N71á47p50l28a62v97a 5567629989211

No jo, vařit se skončilo před půlnocí, tak už se nikomu nechtělo. Byly to  dva opravdu velké hrnce a padlo na ten vývar snad 6 ks drůbeže. Večer měl chuť nadějnou a druhý den to bylo jak jsem psal... Ale díky, příště budeme chytřejší :-)

0/0
1.9.2014 0:00

A76n23n34a 81K77r81á57s34o39v29á 6210634840328

Polívku musíte nechat mírně odklopenou, jinak se zatáhne a můžete ji vyhodit. Problém nebyla ta chaldná mástnost, nábrž poklice.

+1/0
31.8.2014 18:24

M73a47r80t70i86n 66N93á47p42l13a45v93a 5877989129531

Děkuji za radu. Polívka byla přikrytá a skončila jak píšete, vylila se...

0/0
31.8.2014 23:57

L30u31c90i29e 82B58a96r12t49o61ň75o11v90á 5190758187615

Bohužel nedá, zkyslé jídlo nijak. To je škoda, zrovna u slepice. Jo jo, tohle vám udělá i guláš, když ho nepromícháte, a necháte utěsněný, může zkysnout.

0/0
1.9.2014 13:27

P27e53t24r 27B84a75r41t26o38n79í31č45e82k 7939571315852

Proč je tento článek v rubrice "Ona dnes"? Copak chlapi nevaří?8-o

+3/0
31.8.2014 15:42
Foto

J97a88r71d65a 49K24r50a77t30k34y 9897919552328

Protoze to kazdej kuchar zna:D

+8/0
31.8.2014 18:45
Foto

A36n37n41a 69V55e87s35e45l55á 2590128546

Protože OnaDnes chlapi čtou přednostně...

+3/0
2.9.2014 0:16

P78a74v65l66a 67K28v78a15p20i85l45o95v77á 7399738494637

Můj největší kuchařských prǔšvih: Pozvalajsem návštěvu ne králičí stehna na víně a na slanině. Velmi dobrý osvědčený recept. Sedm stehen stejné velikosti a jedno větší. Utekla jsem to, píchla do jednoho stehna s tím, že je to dost, sundala skleněnou poklicia dala zpét do trouby opéct. Mezitím jsem umyla poklici. Pak jsem to vydala a zjistila, že to větší stejnou je ještě tužší, znovu jsem to přiklopila TOU umytou poklicí a dala zas do trouby. Do půl minuty z trouby rána jak z děla. Z králíka na víně byl králík na skle. Po chvíli zděšení a po slovech, běžte děti naproti do hospody něco koupit .... Jsem šťávu přecedila přes nejjemnější sitko a pečlivě pinzetkou obrala nožičky od střepů. To nejlepší však bylo pryč.

0/0
31.8.2014 15:31

J50i50n33d82r56i93c17h 50K33o12l43a59r 7610430215623

To jako ze jste po takove nehode to jidlo servirovala?? ... to jste si byla opravdu tak jista, ze tam zadny sklo nekde nezustalo? To ja bych takhle asi neriskoval. Jidlo neni u nas zas tak vzacny, aby se nemohlo vyhodit, i kdyz osobne to delam taky velmi nerad.

0/0
1.9.2014 8:53

P94a45v74l21a 63K66v71a23p49i22l50o90v45á 7909258234857

No s vědomím všech zůčastněných co se stalo. Rozhodně jsem o tom nelhala. Ty nohy jsem zkoumala pod lupou, nikdo nic nenašel. Kapr má raky kosti a je třeba dávat pozor.

0/0
1.9.2014 10:45

J81i14n18d77r70i31c79h 57K25o43l25a45r 7540580515343

No, kosti nejsou sklo, ale v poradku. Vsichni jste prezili, tak jste nic neprehledla :)

0/0
1.9.2014 12:33

H42a82n93a 98Z37a98m82r77a20z42i44l52o26v15á 9415850306731

Střepy nejsou takový průšvih... střeva uhnou. ;-)

0/0
1.9.2014 22:56

J79a39n 12F84r33o23l93í62k 6486330555764

Ještě tam chybí jedna rada. Nečum do časopisu, na TV nebo do počítače a čekej u plotny. Od té doby co sám držím morálku nic jsem nepřipálil nebo nepřevařil.

+18/0
31.8.2014 13:58

J94i62ř98í 66Š12v18a31g23r 3578810315396

Můj počítač také může za veškeré mé připálené výtvory. ;-D

+8/0
31.8.2014 17:33

T66e38r85e37z41a 20H12a38j24k80o77v22a 5317572594790

Muj taky.

0/0
1.9.2014 15:42
Foto

K15l73á60r59a 31L42i47n81h53a58r12t33o64v16á 6255960187712

Můj se o tuto čest dělí s dětma :-)

0/0
1.9.2014 17:32
Foto

P27a93v37e66l 31B37l31á27h62a 1236846858458

Mně trochu rozhodila "témata" pod článkem - Mezinárodní Měnový Fond?? Cože?

0/−5
31.8.2014 13:12

P54a57v50e18l 83V31a70n17ě34č90e14k 4824823171771

A cetl jste clanek? Pak pochopite proc.

+4/0
31.8.2014 13:33

P72e18t65r 80V14a58n40ě64k 3527478523326

Ty Zdenkovi " kostky ve skluzu " jsou hrozný . Tak spálit kvalitní maso na grilu umí jenom on. A jak ho národ žere je až neuvěřitelný ! No holt kdo umí,tak umí.

+5/−15
31.8.2014 12:45

J38i14ř79í 34N95e66u23m57e74i24s97t41e75r 2462635923131

Národ žere Láďu Hrušku, fyi. Jenom toho zříte každý den s nějakou ptákovinou, která nemá chybu.

+1/−1
31.8.2014 13:02

J33i82ř47í 30N52o53v53á56k 6134812859231

Holt umi varit a i je showman dobrej!

+1/−2
31.8.2014 14:00

P91e97t69r 40B98a42r12t53o66n17í25č69e59k 7129581205342

?????? Jaký Zdenkovi kostky ve skluzu? To neznám! Viděl jsem od něj jak vaří (peče, griluje a pod.), ale nikdy nedělal kostky ve skluzu. Vy asi budete typický "buřtgulášník", že? ;-)

+1/−1
31.8.2014 15:55

B15a67r93b46o61r28a 63K15a12m84e60r35o76v92á 3849360437819

Zdeněk R^

+2/−3
31.8.2014 11:57

B25o37h10u75m13i60l48a 46M25a67j77e70r49o93v43á 4327971244

Co jsou nehezky nakrájené brambory? Já jsem ráda když oloupu hrnec brambor že je nějak nakrájím, abych neměla křeče v ruce ;-(

+3/−1
31.8.2014 7:58

J91i76ř40í 78Č15e35r95n56ý 6518273880248

Ty nehezky nakrájené brambory jsou např. jeden centimetrovej a další pěti, nebo různě vykrajováním zdeformované brambory. I očima jíme.:-)

+4/−1
31.8.2014 8:36

P40e42t25r29a 42N81o34v38á63k42o97v25á 7128956374418

Tak s tím nemám problém. Když se to dobře uvaří, tak jestli je na bramboře vodět, že byla v nějakém místě vykrájená, mě fakt netrápí.

+4/0
31.8.2014 17:27

V44ě65r91a 54K93a69b44í66č51k46o31v74á 7794556190307

Rozmačkat a hotovo;-D

+1/0
31.8.2014 21:18







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.