Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jezte jako ve Francii: uvařte si ratatouille a upečte lotrinský koláč

Nenechte se odradit pověstí francouzských receptů. Nejsou tak složité a záhadné, jak se říká, a navíc žádný učený z nebe nespadl. Vyzkoušejte s námi pár jídel od jednoduššího toustu po vyhlášené dezerty. Uvidíte, že si Francii domů můžete přivolat snáze, než jste si mysleli.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I82v28a50n 46M56a71r59e27k 6214388562

!! Jen by mě zajímalo jestli i např. v Japonsku,Francii,Švýcarsku,Itálii,a dalších zemích tak "horlivě" propagují naši kuchyni,už se mi jen při pohledu na všechny ty blafy zde mnohdy  prezentované dělá nevolno a to tu chválabohu ˇještě neprezentují  smažené šváby,cvrčky moučné červy či nakládané hady ! 8-o Rv Rv Rv !!

0/−7
24.8.2014 15:40

T87e85r37e86z12a 54N95o77v41o50t86n88á 7829683117437

Nevím, co si představujete pod pojmem blaf. ;-) Já teda škrob a vodu v párku, křehčené kuře, "jogurty" z tuny škrobu, barviv a aromat vydávané za zdravou svačinku pro děti... Máme tu jistou nabídku receptů a je jen naše volba, zda budeme zkoušet nové věci, nebo třeba zabedněně zůstávat u řízku a vepřo-knedlu [>-]

+3/0
25.8.2014 9:17

Š32á74r86k83a 71Č98e74c39h13o65v56á 8418646145335

Netušila jsem, že pokud preferuji českou kuchyni (která je mnohem bohatší, nežli řízek a vepřo-knedlo), tak jsem zabedněná. Je jestli vy necítíte jen potřebu být tzv. in.

0/−1
25.8.2014 12:39

T60e67r71e35z55a 74N72o54v55o52t44n62á 7289953397667

Ani ne ;-D jen mi přijde ujetý považovat cizí kuchyně za blaf. Ok, uznávám, že česká kuchyně není jen řízek a vepřo-knedlo...

+2/0
25.8.2014 13:21

M76i55c37h37a52l 34M53i83l87l20e96r 9826462969642

nemyslim, ze mit rad vepro-knedlo je zabednenost a domnivam se, ze to tak doslovne nemyslela ani Tereza. Neni nic spatneho mit rad ceskou kuchyni, kdyz je jeden narozeny v Cesku. Nasi kluci jsou narozeni na druhem konci sveta, kde ziji. Jeden miluje rizek nade vsechno, vepro knedlo jen bez zeli, ale vedle toho nejradsi kus steaku a italskou kuchyni, zatimco ten druhy vepro-peco-knedlo-zelo, chlebicky s uherakem a bramborovym salatem, smazak a oba miluji gulas. To vedle Ciny, Indie, Thajska, Francie, Recka.....kterazto jidla se u nas doma take vari . Proste mame radi svetovou kuchyni.

Zabednenost a take omezenost je kdyz se nekdo ohani mistni stravou jako jedinou prijatelnou moznosti a SOUCASNE pri tom kyda hnuj na jine kuchyne a nazyva je blafy...... a jeste si stezuje, ze jinde asi ceskou kuchyni nepropaguji, tak proc by v Cesku meli propagovat kuchyne jine.8-o8-o8-oMne to pripada jako takova zapadakovska buranstina.

Stejne jako cestovani rozsiruje dusevni obzory, tak kulinarske zazitky, ktere jsou s nim spojeny, rozsiruji a obohacuji chutovou skalu turistu.

+2/0
25.8.2014 15:58

A23n36n26a 36K30r21á43s54o68v58á 6300404400378

Řízek vynalezený v miláně a zpopularizovaný Rakušany je podle váš české jídlo?

0/0
26.8.2014 22:07

J46a56k42u72b 97R79o85u36s 3763800364232

A kde je kebab nebo pilav? Jídla z článku už ve Francii nikdo nejí... RvRvRv

+2/−3
24.8.2014 12:21

J46i44ř76í 88N17o58v87á30k 6364112699181

Ale ji

+1/−1
24.8.2014 12:52

M55i42c10h68a77l 31M92i23l56l51e63r 9636192479272

kdybys mel vic penez a jeste vic rozumu, mohl by ses podivat do Francie a mohl se stravovat v ruznych restauracich a bistrech.

 Zjistil bys asi ke svemu velkemu prekvapeni, ze tradicni francouzska kuchyne je nadale ve VELKE oblibe, a ze kecas, kdyz tvrdis, ze "Jídla z článku už ve Francii nikdo nejí."

0/−1
24.8.2014 14:35

J77a86k58u45b 10R17o33u96s 3203910684222

A slova jako "nadsázka", "karikatura" nebo "ironie" vám něco říkají, pane rozumný, vzdělaný a bohatý? :-P

+3/−1
24.8.2014 14:37

M81i51c16h20a54l 72M64i52l46l85e66r 9986582429102

tve 3 palce dolu na konci prispevku te prozradily, ze jsi to nemyslel jako nadsazku, ironii atd. Jenom se ted z toho snazis vykroutit a udelat tzv. z nouze ctnost.

 A jinak dekuji za uznani. V porovnani s tebou jsem evidentne vzdelanejsi, rozumejsi a bohatsi.

+3/−1
24.8.2014 14:41

M40i93c80h22a78l 69M40i19l43l76e65r 9696112319452

PS. ty 3 palce dolu patri tobe samemu za kecani nesmyslu a omezeny rozhled po sveteRvRvRv

0/−1
24.8.2014 14:36

A89n76d19r19e20a 70P50r41o18s90s54e94r79o91v29á 8596855666162

Zkoušel už někdo ten koláč? Vypadá výborně, ale nejsem si jista tou "cizí" přísadou? Kde to seženu, popř.dá se to nahradit?:-)

0/0
24.8.2014 10:23

L92e12n38k78a 88B52o50č41k71o42v87á 3133633308113

Předpokládám, že tou "cizí přísadou" myslíte "creme fraiche" - my v českých podmínkách používáme pouze co nejtučnější zakysanou smetanu. Recept přímo z článku jsem nezkoušela, ale jinak peču tyto koláče (ve francouzštině se nazývá quiche) už léta a v rodině i mezi přáteli jsou velmi oblíbené... Dá se tam zužitkovat ledacos, co máte zrovna doma... Tento lotrinský (quiche lorraine) je se slaninou, my máme rádi třebas i cibulový, pórkový, špenátový, zkoušeli jsme i s lososem... Na internetu najdete jistě i plno dalších tipů. dá se jíst jak za tepla, tak studený...

+6/0
24.8.2014 12:36

K94a89t88e48ř31i39n88a 61V71a31š34á73k60o27v24á 5271792129945

creme fraiche je slehacka - alespon tak se to bezne preklada a pouziva...nevim, proc tu maji smetanu a slehacku zvlast, ale normalne je ve fr receptech bud mleko a slehacka anebo v drtive vetsine  jen ta smetana (slehacka,  takze u nas pouzivat proste smetanu ke slehani)

0/0
24.8.2014 14:06

M38i42c60h96a30l 66M69i38l77l98e29r 9876902739782

creme fraiche neni slehacka, je to velmi tucna lehce NAKYSLA smetana

+2/0
24.8.2014 14:37

M95i38c69h46a45l 75M13i49l66l57e63r 9776892249572

v Cesku nejlepe nahradit smesi smetany ke slehani a mensiho mnozstvi co netucnejsi kysele smetany.

0/0
24.8.2014 14:42

Š24á18r10k67a 91Č67e44c92h68o81v61á 8118206625515

Nahradit - Babica by z vás měl radost !;-)

0/0
25.8.2014 12:41

P43e43t10r80a 30N84o56v42á66k28o34v91á 7938496654878

Jak velký je chuťový rozdíl mezi ratatouille a lečem?

+1/−1
24.8.2014 9:29

A78l23e30x83a20n86d32r 80K20o61s44t11k64a 5829746919866

Obrovský. Ratatuille je z jiné zeleniny, jen nepatrně prošlé teplem a okořeněné.

+6/0
24.8.2014 9:47
Foto

A24n24d30r77e18a 92Š71r66e75t43r49o66v75á 7501535130938

Ano, nedava se tam vejce a navic se tam dava i dost jine zeleniny, neni to jenom paprika a rajce.

+2/0
24.8.2014 10:15

M82i86c89h77a41l 56M20i28l70l68e49r 9556772829522

vedle zminene zeleniny obvykle pridavame do ratatouille v posledni fazi pripravy par prekrajenych, vypeckovanych cernych oliv.

0/0
24.8.2014 14:45

A42n15n78a 34K44r19á69s29o58v27á 6440524810248

Ratatouille v žádném případě nevařte! Stačí napřed osmažit a nakonec malinko podusit.

+6/0
24.8.2014 2:37

B43a20r90b97o70r10a 87B12ä18u82c66h20e59l47o34v31á 1217975606962

Já jsem se ratatouille jen velmi volně inspirovala. Používám stejné ingredience. Veškerou zeleninu nakrájím na kostičky, hodím na pekáč vyložený pečícím papírem, zakápnu trochou oleje a peču cca 20 minut. Kolem ratatouille to sice jen běželo, ale dobré je to taky.

+2/−1
24.8.2014 15:41







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.