Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Potraviny a nápoje, po kterých budete mít neustále hlad

Máte někdy pocit, že je váš žaludek snad bezedný? Možná si jen vybíráte špatné jídlo, které místo aby vás zasytilo, spíše vyvolává pocit hladu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K85a50t38e15ř56i81n55a 66P10o76s78l50u22š59n22á 7461424306576

Pijte Caro!

0/0
15.9.2014 9:48

J40i63r21k38a 21H59o22n81c62ů 2184894411618

Žerte maso!

0/0
15.9.2014 1:05

P52e20t55r 50M35i86c48h77a10l 2840354291742

A není nejlepší jíst všechno a střídat to?

+1/0
27.8.2014 2:30

M22i34c55h16a68l 21N63o43v37o25t73n21ý 1267552448108

Obcas si dam pohankovou kasi. Tady na to nejsou moc lidi zvykly,ale napriklad dal na vychod je to bezna ranni pochoutka.

+1/−1
14.8.2014 11:18

D92a57v19i44d 27A97d11a13m71e20c 6542808

Moje žena má hlad pořád po cuketě... takže chce další a další :) http://www.onlinekucharka.cz/recept/3017/cuketove-krouzky

0/0
13.8.2014 13:14
Foto

F78r40a78n84t19i45š47e86k 35Č55e48r78n77ý 2287241948810

Alkohol je nejhorší metla lidstva :-)

0/0
13.8.2014 13:05

J38i18ř41í 13T77e16s36n26e84r 3573232333511

Tak to mi hlava nebere :-( moje slinivka inzulín neprodukuje (jsem diabetik) - takže žádné návaly inzulínu nehrozí a přitom bych žral a žral.. Kde je chyba? ;-D

+1/0
13.8.2014 7:51

T44o57m65á81š 63T96a46t88í12č79e17k 5570732460188

Když rozděluje potraviny na dobré a zlé paní Jana Nováková z Horní Dolní, jedná se o neškodnou hlupačku. Když totéž dělají odborníci s tituly, jedná se o nebezpečné šarlatány. :-P

+1/0
13.8.2014 2:15

D39a66v97i83d 16P31e42t11r23ž77e10l33a 2516674333870

No nevím - k čemu je člověku dobrá vláknina? Jakou má výživovou hodnotu? Žádnou. Prý však podporuje peristaltiku střev. Jenže střeva jsou většinou zablokována z důvodu blokace bederní páteře, v důsledku které člověk rovněž špatně dýchá. Dojde-li k odblokování bederní páteře, začnou být vnitřní orgány masírovány a vláknina není zapotřebí. P.S. Ve vláknině se usazují veškeré těžké kovy a pesticidy, nikoli tak ve šťávě z ovoce nebo zeleniny.

+2/−9
12.8.2014 17:57

P33a63v83e21l 90S23ý94k63o27r58a 7917352387331

Pravdu dite.

0/0
12.8.2014 21:34

J55a14n 69K27o85t28l58í39n 9269304115557

Já mívám jiný problém... často se nestihnu najíst, pak mě tak na dvě hodinky trápí hlad a najednou ticho. Když si nevzpomenu, že jsem nejedl, tak (kromě únavy a podráždění z chybějících cukrů) jedu třeba dva dny na jednom rohlíku. Vím, že si tím zadělávám na parádní zdravotní problémy, proto jsem si na telefonu nastavil upozornění "nažer se pitomče" 3x za den.

0/0
12.8.2014 17:25

P52e14t62r 72N93e30c77h91a82n93i89c34k27ý 7263706448660

Podobný problém a nejhorší je, že jeden rohlík (ba někdy i jedno kousnutí do něčeho) stačí k tomu, aby hlad přešel, přitom tělo by snědlo volský povoz i s voskou, ale neřekne si

+1/0
12.8.2014 17:30

M56a38r17t72i88n 31R95o63h33á81č 6159396936467

Může to být i neustálým stresem. Žaludek neotravuje, když to vypadá, jako by šlo celý den o život.

+1/0
12.8.2014 17:54

P62e20t44r 70N90e10c53h63a71n56i45c50k60ý 7243446108690

Možná trochu jo...

0/0
12.8.2014 17:55

B56o23h71u69m90i93l82a 62M81a66j19e70r48o72v61á 4887571364

bože já mám hlad i když mám horečku:-(

+1/0
12.8.2014 19:48

M24a82r55t79i43n 22R91o66h59á36č 6489706816297

Hladovění není nezdravé. Spíše to, čím ten hlad zaženeš.

0/0
12.8.2014 17:51

P33e21t57r 25N31e75c70h25a61n17i18c42k43ý 7923336838830

To mam opacny problem, nemivam hlad i kdyz bych mel mit, tak aspon vim co jist

0/0
12.8.2014 16:58

L60u13k86á29š 26N23o76v78á59k 1760345440555

Především je to o tom člověku jak se stravuje. Nejlepší je tu stravovat se pravidelně, střídat stravu a zbytečně se nepřejídat. Jíst pořád maso také není zdravé. Důležité je uvědomit si vůbec kolik jsem toho snědl a jestli mám vůbec takový výdej energie. Také je důležité si hlídat sůl v jídle, jelikož sůl zadržuje vodu v těle.

+3/0
12.8.2014 16:38

V24i21k84t89o46r 36Z24á45b66r80a64n98s31k47ý 3700108784973

Velmi jednoduchý a pravdivý návod na racionální výživu. R^

Tleskám!

+1/0
12.8.2014 18:42

M42a74r52t86i66n 93S98t16e97r80n 3452714984454

Z toho mi tedy vychazi, ze pecivo je zbytecne, a je lepsi jist rovnou jenom samotne maso bez priloh, peciva anebo testovin ;-D R^

+10/−1
12.8.2014 15:17

P80e15t92r95a 57N53o56v96á68k47o93v31á 7318306944758

To vám vychází dost správně.

+4/−6
12.8.2014 15:26

M15a77r80t77i90n 68R12o36h53á90č 6899396386437

A o zelenině, rýži a bramborách jsi ještě neslyšel co? ;-DR^

+6/−1
12.8.2014 15:27

O98n93d81ř29e27j 25T54r74o52j34a51n 7459160148919

Co z toho se dá jíst k snídani?

0/−1
12.8.2014 21:24

R44o71m77a21n 31Č74e67c90h30u53r22a 6132669517659

Všechno.

0/0
13.8.2014 1:06

J62i26ř67í 35B48a98u49e12r 4124786318400

Když si člověk přečte co je a není zdravé jíst a pít tak bych musel zemřít hlady.

Já si říkám stejně vím h.... po čem se tloustne,stejně se nedovíte z čeho je to vyrobené.

+6/−2
12.8.2014 15:16

S35a55n36d55r62a 97F43e19r28i22a27n16č67í41k13o60v74á 7153228861323

Odkiaľ ste prebrali článok? Túto zmes hlúpostí a poloprávd som už niekde čítala.

1. Je pravda, že jedlo s vysokým glykemickým indexom spôsobuje výkyvy hladiny krvného cukru, čo spôsobuje hlad. Preto je dôležité, čo k tomu ešte zjete. Ak si dáte pečivo samé o sebe,bude to mať efekt ako popisujú v článku, ak si k tomu pečivu dáte kvalitnú šunku, syr, zeleninu, prijimete dostatok vlákniny a bielkovín, tak sa nasýtite. Rovnako aj pizza, ak je na nej nejaké mäso, syr, ktoré majú vysoký obsah bielkovín, tak vás dostatočne nasýti, aj keď je na ceste z bielej múky. 

2. Slané pochúťky hlavne spôsobujú smäd, ktorý ak zaženiete colou, tak je problém. 

3. Glutaman sodný rozhodne neobsahujú čínske pokrmy o nič viac ako iné. Vysoký obsah glutamanu má taliansky syr parmezán, takisto paradajky. Takže talianske cestoviny pomodoro s parmezánom budú mať tiež vysoký obsah glutamanu. 

4. Ľudia, ktorí konzumujú viac glutamanu ako iní ľudia budú konzumovať pravdepodobne viac jedla ako iní ľudia, a preto budú trpieť nadváhou či obezitou.

+14/−2
12.8.2014 11:51

D85a70n34i76e79l 65S91y94r69o74v42ý 4104435419455

rajčata obsahují glutaman sodný??????;-D

+1/−7
12.8.2014 12:07

P93e97t58r14a 32Š42i47m50o97n61o67v16á 6950880373963

Ano.

Proto je na některých obalech napsáno, že je bez PŘÍDANÉHO glutamátu.

+1/0
12.8.2014 13:27

S65a43n18d48r83a 11F77e82r41i50a24n58č46í84k15o33v98á 7663658751553

Samozrejme. Glutaman sodný je aminokyselina (ktorá je jednou zo stavených zložiek proteínov) nachádzajúca v živých organizmoch. A to si predstavte, že ho obsahuje aj materské mlieko.

+6/−1
12.8.2014 13:56

P17a64v88e48l 30P35í24p21a 1581945158417

aj ta krajta uklik sem se mělo být plus omluvuju se

0/0
12.8.2014 19:22

K77r75i66s35t92ý60n92a 30H75y71n80k28o87v14á 9232566438166

Glutamát umělě vytvořený je úplně jiný,než ten, co se přírodně vyskytuje v potravinách....

+2/−5
12.8.2014 12:41

P38e32t60r51a 58Š77i28m10o63n74o62v70á 6820550183263

Čím? A škodí taky?

0/0
12.8.2014 13:27

K68r19i47s97t16ý16n72a 55H78y45n83k70o59v26á 9222676768516

Glutamát sodný se k účelům potravinářského průmyslu vyrábí fermentací kukuřice, cukrové řepy a třtiny. Proces je složitý a využívá mnoho chemikálií. Výsledkem je bílá, krystalická látka, která se dobře rozpouští a míchá.

Při výrobě glutamátu sodného vznikají vedlejší produkty (D-formy aminokyseliny, mono- a dichloropropanoly, kyselina pyroglutamová apod.), které mohou být příčinou glutamátové intolerance.

K největším lžím potravinářského průmyslu o glutamátu sodném patří tvrzení, že syntetický glutamát je identický s přírodním. Není to pravda: přírodní glutamát se nevyskytuje v D-formě.

Po cukru a soli je glutamát sodný nejpoužívanější látkou na ochucování vyráběných potravin a z celosvětového hlediska jde o spotřebu tisíců tun.

+3/−3
12.8.2014 13:32

S66a82n80d36r27a 88F16e92r96i28a67n15č88í35k20o70v45á 7143198451103

Nemáte pravdu, D-forma glutamátu sa v prírode nachádza. 

O glutamanovej intolerancii som ešte v žiadnej odbornej publikácii nečítala, viete mi dať nejaký relevantný odkaz?

Syntetický a prírodný glutaman majú rovnaký chemický vzorec, to znamená, že sú to rovnaké, identické látky. Asi ako vitamín C v ovocí a v tabletke. Stále je to to isté. 

Glutaman sodný je jedna z najtestovanejších látok vôbec a jeho škodlivosť ešte nikto nepreukázal.

+5/0
12.8.2014 13:50

P32a59v15e71l 22Z93a57t49l47o61u93k92a40l 7881359452417

Ve skutečnosti se samozřejmě D izomer kyseliny glutamové vyskytuje v přírodně kvašených produktech (jako je sójovka) v procentuálně vyšším zastoupení, než u synteticky vyráběného glutamátu sodného (kde je zastoupení L izomeru 99,6 procenta), protože spousta druhů bakterií normálně s D izomerem kyseliny glutamové pracuje.

Takže si to bububu odpustíme, ano?

+6/0
12.8.2014 13:50

T90o58m90á22š 19T54a87t73í55č58e60k 5870792180588

Pokud to nespadne ze stromu (nebo z nebe), jak to pánbůh stvořil, je to dílo ZLA! :-)

+1/0
13.8.2014 2:19

O41n51d43ř32e75j 63K14r94y57š53t58o65f 6723211

No z Tebe by měli na VŠCHT  radost--uff.:-/

0/0
27.9.2014 19:43

S58a46n83d35r13a 22F59e53r86i23a15n26č97í66k44o96v60á 7663538451613

To je samozrejme úplná hlúposť. 

Viete aký má chemický vzorec glutaman sodný umele vyrobený? Takýto: NaC5NO4H8

A chcete vedieť aký vzorec má ten prírodný? NaC5NO4H8

+3/0
12.8.2014 13:38

P88a54v12e68l 77B86e63r43a68n 9595877240

Víte jaký vzorec má diamat? - C. A grafit? Taky C. A o tom byl předchozí příspěvek. A u organických látek zejména může být skutečně daná látka v několika různých formách, lišících se třeba jenom jinýmy "úhly" spojení atomů...;-)

+9/−1
12.8.2014 13:45

S62a96n21d75r62a 76F95e97r86i63a30n27č58í65k47o59v59á 7923918221363

Tak keď niekto preukáže, že prírodný a syntetický glutaman a všetky jeho formy majú líšiace sa uhly spojenia atómov a táto odlišnosť má vplyv na zdravie človeka, potom sa môžme pobaviť.

+1/−4
12.8.2014 14:08

M58a69r90t81i66n 34R34o95h20á27č 6629266116457

Ono někomu stačí, když se to prokázalo dříve u jiných synteticky vyráběných látek. Ale někomu ani to ne. ;-)

+1/−1
12.8.2014 15:32

S68a33n31d96r88a 56F47e74r34i33a83n19č21í49k14o82v75á 7663758871133

To je pekné, že to niekomu stačí. Mne nie. Vo vede by takýto argument navyše ťažko prešiel. 

A stále by bolo nutné dokázať, že taká zmena má aj nejaký vplyv na človeka.

+3/−4
12.8.2014 15:45

M37a29r93t95i51n 70R12o75h45á66č 6119566306777

Celých 30 let věda argumentovala a byl všeobecně uznávaný fakt, že nasycené tuky vedou k ucpávání cév a srdečním nemocem. Až teď se začíná zjišťovat, že za většinou problémů stojí spíše jednoduché cukry a že pravděpodobně nejdzravějším tuk je z kokosového oleje, který ho obsahuje rekordní množství a v odlehlých oblastech JV asie, kde  kde prakticky neznají infarkty, to je  normálně používaný olej,. Takže aniž bych vědu nějak zatracoval, čekat až vám to potvrdí, by bylo dost houpé. ;-)

+5/−3
12.8.2014 16:22

M36i38c94h13a64l 88R83e44j66z96e56k 5236847915371

Sandro, tak si ten glutamat uzij. Ja to fakt zrat nemusim, pokud nemusim.

+1/−3
12.8.2014 16:24

S51a94n50d23r41a 41F13e37r11i46a85n44č97í87k65o82v62á 7903718761533

Ty ho ješ tiež, v každej jednej potravine, dokonca si ho tvoje telo vytvára samo, keď ho dostatok neprijímeš v potrave. Takže dobrú chuť a glutaman si užijeme obaja.

+6/0
12.8.2014 19:16

K80r63i20s97t29ý91n61a 95H48y38n85k19o48v93á 9702606438876

Vzorec nevím, ale pro mě je hloupost srovnávat jídlo s glutamátem umělým a přírodním, to máte stejné jako s cukrem, jinak působí v tělě cukr přirozený v ovoci a jinak umělě vatvořený....

+3/−10
12.8.2014 13:49

S46a33n11d92r65a 78F53e84r56i10a24n93č31í22k24o82v69á 7413398241223

Tak o tom som naozaj ešte nepočula. A ako prosím vás pôsobí v tele umele vyrobený cukor? A ako vlastne sa ten umelý cukor vyrába? 

A aký je teda rozdiel medzi tým umelým a prírodným? 

Čo sa ja dnes nedozviem.

+6/−6
12.8.2014 13:59

K48r50i40s62t18ý98n34a 58H92y94n32k28o12v34á 9532526878966

Vy mě bavíte ;-D

+2/−5
12.8.2014 14:18

S41a53n43d45r61a 81F54e16r72i94a65n34č39í30k28o75v96á 7813708401573

Vy mňa nie.

+4/−1
12.8.2014 15:43

L78a28d36i62s15l90a74v 29V86o69n40d81r43á97č69e77k 5126889578172

Z vašich komentářů lze pouze vyvodit, že máte "přirozený" strach ze slova "umělý".

To se stává, podobné je to u lidí, co nepoužívají mikrovlnou troubu, protože jídlo je pak "ozářené".

+8/0
12.8.2014 16:32







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.