- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
jj, jeden znamy vzdycky rikal ... co je dobre, to nemuze byt spatne :)
cha cha, už je to tady: průmyslově zpracované potraviny s konzervanty jsou vlastně zdravé.
glutamát sodný není konzervant, přečti si ten článek znova
A co takle chuť u taty, u mamy mě chutná.
Proboha vždyť Daily Mail je bulvár jak blázen a "autor" Famous vždycky plodí podobné pitomosti.
No tak je to napsaný poněkud zmateně. Ale to, že je pět základních chutí (tedy těch, pro které máme specifický receptor) - slaná, sladká, hořká, kyselá a umami, to jsme se na vysoké učili (potravinářský obor). S tím, že k tomu pravděpodobně přibude šestá chuť - tučná, pro kterou snad byly taky objeveny receptory, ale v učebnicích to ještě běžně není.
Každé z těch vypsaných jídel má chuť umami? Vždyť každé z nich chutná úplně jinak! (Asi tomu rozumím jako kozel petrželi s chutí umami. )
Prostě umami znamená "je to dobrý" a autor této geniální myšlenky evidentně vyznává středomořskou kuchyni. Jinak plky plk...
Borec psal na netu, ze pitim zeleninových stav shodil 16 kg.
V článku je zas kopa nepresností. Neexistuje žiadny rozdiel medzi glutamanom sodným v potrave a medzi tým, ktorý sa do jedál pridáva ako ochucovadlo. Je to rovnaká blbosť ako by niekto tvrdil, že chlorid sodný, ktorý sa v jedle vyskytuje prirodzene je niečo iné ako chlorid sodný ktorým si posypem jedlo, keď je málo slané.
A navyše, absolútne žiadna relevantná štúdia nepreukázala škodlivosť glutamanu sodného.
obavam se, ze v tomto nemate pravdu. Studie, ktera poukazala na skodlivost pozivani velkoho mnozstvi glutamatu byla udelana a nejen jednou.