Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Chuť umami zvyšuje pocit nasycení a pomáhá hubnout

Člověk rozlišuje svým jazykem čtyři základní chuti. Sladkou, slanou, kyselou a hořkou. To se učí po generace děti na základní škole, teprve posledních pár let se hovoří o dalších chutích, které náš jazyk umí rozlišovat. Tou pátou, vědci uznávanou chutí, je tzv. umami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K73a22t80e77ř56i90n25a 92P33o46s73l38u90š10n74á 7131274596456

https://www.caro.cz/recepty/recept/4

0/0
15.9.2014 10:36

R81i50c30h25a27r37d 11K70á78b45a 8649268430670

jj, jeden znamy vzdycky rikal ... co je dobre, to nemuze byt spatne :)

+1/−1
24.7.2014 21:30

E20l95i87š60k41a 20K12u59č11e83r81o69v32á 7399822503293

cha cha, už je to tady: průmyslově zpracované potraviny s konzervanty jsou vlastně zdravé.

+5/−5
24.7.2014 20:12

S18l25á33v49e41k 52B96e63r49a54n 1303454568670

glutamát sodný není konzervant, přečti si ten článek znova8-o

+4/−1
24.7.2014 22:56

A29l40e70x80a13n86d52r 85K49o42s31t49k45a 5429566159716

A) je to dochucovadlo, ne konzervant. B) nevím jestli někdo text neupgradoval, ale je tam několikrát řečeno, že OK je pouze v potravinách, které jej obsahují od přírody.

0/−2
26.7.2014 14:14

L86u37b26o56š 10P19í27c77h53a 8897964912659

A co takle chuť u taty, u mamy mě chutná.;-D

+9/0
24.7.2014 20:08

J81a23k54u26b 61U38r61b58á79n63e75k 6322759904286

Proboha vždyť Daily Mail je bulvár jak blázen a "autor" Famous vždycky plodí podobné pitomosti.

+3/−1
24.7.2014 18:49

E91v17a 63J16e43n81í42č18k39o21v29á 2311520131599

No tak je to napsaný poněkud zmateně. Ale to, že je pět základních chutí (tedy těch, pro které máme specifický receptor) - slaná, sladká, hořká, kyselá a umami, to jsme se na vysoké učili (potravinářský obor). S tím, že k tomu pravděpodobně přibude šestá chuť - tučná, pro kterou snad byly taky objeveny receptory, ale v učebnicích to ještě běžně není.

+1/0
25.7.2014 11:41

L96e55o92š 82E60x17n93e29r 1807278538232

Každé z těch vypsaných jídel má chuť umami? 8-o8-o8-o Vždyť každé z nich chutná úplně jinak! :-( (Asi tomu rozumím jako kozel petrželi s chutí umami. :-/)

0/0
24.7.2014 18:46

Š17t73ě49p34á34n28k98a 84P45a35v89l57í82k49o15v24á 1159429174191

Prostě umami znamená "je to dobrý" a autor této geniální myšlenky evidentně vyznává středomořskou kuchyni. Jinak plky plk...

+3/−1
24.7.2014 19:42

L55e30o66š 30E38x92n40e20r 1977878828882

Aha. :-)  Takže tousťák s nugetou k snídani je také umami? ;-)

+2/0
24.7.2014 19:59

E89v68a 34J44e89n85í93č13k52o27v23á 2701650451989

Ale prdlajs, umami je prostě název pro tu pátou základní chuť. Někdy se to studentům přibližuje jako "masová" chuť, ale v podstatě je to chuť glutamátu (maggi, masox, sójovka).

+1/0
25.7.2014 11:44

A21l12e79x23a48n20d44r 67K86o16s29t94k40a 5879876869576

Středomořská kuchyně je jednal chutná a dvak se uvádí jeko velmi zdravá, takže bych s tím neměl problém.

0/0
26.7.2014 14:15

M52a10r66e24k 24Š70i33m28o47n 2134657378168

Je to pátá chuť. tedy pátý rozměr. Přirovnám to pití: Pokud vypiješ vodu s citronem a s cukrem bude to kombinace sladké a kyselé. Pokud vypiješ slazenou limonádu typu tonic, bude to hořké a sladké. Obě věci chutnají úplně jinak, ale sladká složka bude v té chuti u obou, akorát je mozek nedokáže vnímat po složkách. Stejně jako nedokáže v bílém nebo jinak barevném polychromatickém světle rozlišit jednotlivé složky.

+2/0
25.7.2014 1:51

E94v63a 92J92e28n18í27č73k44o77v55á 2111470371709

Umami je prostě chuť glutamátu. Lízněte si masoxu nebo maggi, to je přesně ono. :-)

0/0
25.7.2014 11:42

P90a62v25e63l 39S64ý28k64o77r84a 7957402557941

Borec psal na netu, ze pitim zeleninových stav shodil 16 kg.

0/0
24.7.2014 18:16

S10a16n77d39r79a 21F64e12r47i68a79n69č83í17k32o21v22á 7753438621373

V článku je zas kopa nepresností. Neexistuje žiadny rozdiel medzi glutamanom sodným v potrave a medzi tým, ktorý sa do jedál pridáva ako ochucovadlo. Je to rovnaká blbosť ako by niekto tvrdil, že chlorid sodný, ktorý sa v jedle vyskytuje prirodzene je niečo iné ako chlorid sodný ktorým si posypem jedlo, keď je málo slané. 

A navyše, absolútne žiadna relevantná štúdia nepreukázala škodlivosť glutamanu sodného.

+7/−1
24.7.2014 17:27

S83v87a11t97a51v76a 98D25u18r32a76n71o77v43á 3719779704661

obavam se, ze v tomto nemate pravdu. Studie, ktera poukazala na skodlivost pozivani velkoho mnozstvi glutamatu byla udelana a nejen jednou.

+5/−2
24.7.2014 19:02

S26l15á88v25e56k 83B69e79r20a42n 1653714298960

a stejný počet studií prokázal naprostou neškodnost. Ono jde o to kdo tu studii platí.;-D  p.s. škodlivost kouření se prokazovala více jak 20 let a bylo vypracovány stovky studií se stovkami závěrů...

0/0
24.7.2014 22:54

M91a67r26e27k 75Š41i37m43o65n 2864387458128

Můžete mi prosím oba dva předložit nějaké odkazy? Moje osobní zkušenost je, že větší příjem glutamátu snižuje pevnost drobných cév.

0/0
25.7.2014 1:54

A96n15d73r59e43a 50Č19i27e57r48n67a 5416277370710

Zkuste publikaci " Doba jedová" od Strunecké. Dozvíte se tam, že glutaman vázaný v bílkovině  a volný( zdroj-fermentovaná bílkovina- třeba sojovka, bílkovinný hydrolyzát,kvasnicový výtažek, E 621, atd) jsou nesmírně rozdílné v reakci, vázaný glutaman neškodí,  volný glutaman je naopak nervový jed a zdá se, že stojí i za řadou onemocnění, jako je parkinson, nebo alzheimer,

+1/−2
25.7.2014 6:59

E65v65a 58J45e12n79í78č20k27o53v11á 2391380811489

Ono to tak horký taky nebude. Glutamát je základní složka sójovky a různých jiných omáček, které půlka Asie konzumuje denně a ve značném množství. A nemyslím, že by měli zrovna vyšší výskyt těch chorob, co jste zmínila, naopak patří mezi nejvíc dlouhověké národy.

+2/−1
25.7.2014 11:45

A11n85d20r81e71a 73Č46i81e32r30n20a 5796447290570

Taky existuje syndrom asijské kuchyně, takže to tak horký bude, pro Indoevropana ano. Glutamátové receptory má každý nastavené jinak,navíc tradiční asijská kuchyně necpe ten glutamát úplně všude, jako se to děje tady,on totiž zlepšuje chuť.  Proto se výrobci poslední dobou snaží glutamát ani E 621 neuvádět, ale uvádí ty všelijaké kvasnicové výtažky a látky zvýrazňující chuť, za ty se to schovává..

0/−1
25.7.2014 12:36

I85v58o 13Ž65á76č98e37k 9920432329287

Otázka je, jaké množství je velké. Velké množství čehokoli (soli, cukru, dokonce i vody) může člověka i zabít.

+2/0
24.7.2014 23:51







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.