Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

UKÁZKA: Máte pšeničné břicho? Žijte bez lepku, píše lékař v knize

Na český trh dorazila kniha amerického lékaře Williama Davise Život bez pšenice. Ve Spojených státech vzbudila velký rozruch. Autor v ní tvrdí, že vynecháním pšenice z jídelníčku lze nejen zhubnout dvacet kilogramů za pár měsíců, ale že pšenice je zároveň příčinou některých civilizačních chorob. Mnoho odborníků ovšem tato tvrzení odmítá. Z knihy přinášíme ukázku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T51o98m57á72š 24D56o66l14e84ž27a70l 8873647580758

To mi připomělo moji prababičku, která když dostala od babičky maso(vajíčka apod.) z schlebem tak jen prohlásila. Chleba to není nic pro mě a chleba  dostal pes:-)

0/0
1.6.2014 10:45
Foto

J50a15n 52L38i68n79h94a81r26t 3411643551835

Čekal jsem, že to tvrzení v úvodu "Mnoho odborníků ovšem tato tvrzení odmítá." bude v článku nějak rozvinuto, protože odbýt to jednou větou je hrubě nekorektní. No, mýlil jsem se. To by se asi té knihy tolik neprodalo, co? Že se, autore, za svoji prodejnost nestydíš.

+2/0
31.5.2014 21:28
Foto

J97a95n 57L20i30n32h31a55r52t 3881273671865

Ach, ten roztomilý boxík? Tak ten to fakt spasil. Rv

0/0
31.5.2014 21:30

R40a98d18e73k 40N69e12s22v11o93r15n43y 8550759716313

Pan mel 15 kg nadvahu "okolo pasu" pricemz jedl "rozumnou vyvazenou stravu" a to cele pri mesicni bezecke kilometrazi cca 200+ km? ;-D

+2/0
31.5.2014 15:08

V68l85a15d42a 80M59u79s85i73l 9480966478443

Američani už ná s vědou několikrát zklamali. Po prvé spočíétali špatně   železo ve špenátu a po druhé červené krvinky  v l ml krrve...!!!!!!

+1/0
31.5.2014 13:56

V96l25a34d69a 80M49u94s73i51l 9110946528713

Připomíná mi to anekdotu jakse 2 angličani sešli v nebi. Povídá jeden: Je mi zde dobže. Kdyby mně žena nekrmila  ovsenou kaší, mohli sy být dávno

0/0
31.5.2014 13:55

V96l11a52d75a 74M55u59s33i82l 9130226358163

My co kráčíme po vrcholch  vědy doporučujeme celozrný chléb, celozrné pečivo a tedle !!!!!!

0/0
31.5.2014 13:53

R79i29c31h98a90r72d 64M76i13k77u80l72e74n36k75a 1579267837194

Pokud se pánovi chce po požití 100g celozrného chleba zvracet a je mu 36 hodin velmi zle, měl se jít léčit, asi není v pořádku, mohl by i zemřít. To poznám i já, bez amerického medicinského diplomu.8-o

+3/0
31.5.2014 12:58

V88l19a61d77a 43M97u73s50i87l 9200236228213

Non iurare  in verba  magistri..

   U  nás  v Evropě výzkumy z tak docela neplatíkař Wintrobe udal hodnoty červrvinek 4,5 až 5 milionů..

    tak platí pro lidi   žijící v nadmořské výšce  tak 1 400

0/0
31.5.2014 12:06

R43i74c68h75a52r52d 19M32i87k93u93l32e71n13k10a 1299827757664

A teď to zkuste česky....

+1/0
31.5.2014 12:57

I28v12a46n 95Č27u50k86a 3112274311752

nekouřím, nepiju,sežeru na co přijdu, klobásy, tvaroh, zmrzlinu, čokoládu snídám celou, denně půlku chleba, kilo ovoce nebo zeleniny, bonbony 100gr co den, dva tři litry zelenýho čaje,  nadlábnu se i na noc. spím jak dítě. 183cm 85 kg 52 let. jak na to? nic nebrat moc vážně, na kole 10km do práce, 10 z práce denně i zimě do minus 10 (pak už to nebrzdí) no a běhat celej den po lešení. a abych nezapomněl, mít nějaký ty vnitřní genetický dispozice.

+3/0
30.5.2014 22:17

J66a88n 65D68o38b10r66o10v15o73l73n85ý 1110253672556

Co jste tim chtel rict?

0/0
31.5.2014 7:44

J71o94s73e31f 14N44o56v92á19k 6961771510348

že je zedník...

+6/0
31.5.2014 11:08

L64a51d91i11s21l36a15v 65H13r73ů10z61a 8821696920536

No jo, environmentalismus už ztrácí dech, tak nastupuje boj proti pšenici...

+2/0
30.5.2014 20:17
Foto

P26e45t80r 59S94l25e16z52á10k 2709321414724

Bez lepku několik měsícu v roce a -10kg dole a bez problému. To  proste tak je.

+4/−1
30.5.2014 15:46

V59l41a31d25a 75M49u31s81i84l 9880876618883

Panr Slezáku bezlepkový salá   stojí asi 35 Kč 10 dkg..

  Jestli máte ve strožo, jen do toho

0/0
31.5.2014 13:57

J68a30n 73P68a31v73e63l48k91a 3607961904381

To nemá logiku. V prvné ukázce autor zjistí, že má břicho z pšenice a ve třetí, že má na pšenici alergii.

+6/0
30.5.2014 15:45

P49e44t49r 10H49a14r72i92p52r42a77s46a17d 30H70a71j40i56č 8913960164557

Má to logiku. Přečtěte si příspěvky. To, že máte potíže ještě neznamená, že správně jíte. To první je o nějaké dispozici a to druhé o disciplíně a o způsobu života. Samozřejmě, že lidi s nadváhou budou mít asi potíže větší, jenomže touha na něco dobrého je silnější, dokud to není opravdu vážné. :-)

0/0
31.5.2014 23:05

M84a78r40t49i58n 77P34r66á79š34e34k 8465101860423

Tak, pšenice je dnes nízká protože se používají růstové regulátor, které zkracují délku stébel (zkracují délku mezi kolénky) ne protože je to geneticky dáno.

0/0
30.5.2014 11:45

J84a48r83k88a 94P25r87o94s32e24c52k91á 1755611149143

obecně po odstranění rohlíků, knedlíků a chleba z jídelníčku zdravý člověk zhubne, zejména ti v mladším věku nemají problém.

 Co se týká starších lidí 40+, tam ten metabolismus začne být líný, tělo unavené,...a je třeba přidat více pohybu. 

Podle mne základním kamenem je metabolismus, pak snědené kalorie a pak pohyb. Metabolismus a stáří člověka mluví kdo, jak rychle bude hubnout, případně naopak, kdo a jak rychle nabírat. A čím častěji se nějaké takové diety ( pro hubnutí drží), tím těžší je zhubnout. Někdo se nemusí hýbat vůbec a je štíhlý do konce života, přitom jí běžné věci, jiný se trápí a nic.Další verzí ( horší) je ukládání tuků v orgánech a na ně ,( tuky se ukládají nejen pod kůži), to se hubne nejhůř, ne-li u některých to nejde bez medikamentů vůbec.

0/0
30.5.2014 11:40

P92e32t92r 59H69a68r10i55p94r68a85s61a53d 21H69a30j83i39č 8553170184187

Mám několik poznámek, protože mám osobně nesnášenlivost na lepek. Projevuje se to tak, že mi to netráví, a mám některé výše popsané obtíže, ale ne v takové vysoké míře. Také je zajímavé, že tělo bylo schopné velmi dlouho i přes ony obtíže, lepek nějak zpracovávat, ale nebylo to moc příjemné a trvalo mi dost dlouho, než jsem přišel na to, čím to je. Takové nespecifické příznaky jako je bolení břicha, plynatost, průjem a "není mi dobře" na naše doktory neplatí. ;-D

Za prvé, lepek je bílkovina. není mi tedy jasné, proč si pan doktor měřil cukr, uhlohydráty jsou složené cukry a i když jejich typ může být v různých vzorcích chleba odlišný, tak to na metabolismus lepku bude mít (možná) malý vliv. Je to spíše o slinivce a jestli měl pan doktor 10mmol/l, tak má diabetes zaručeně.

Za druhé, na mýtus o tom, že zhubnete, zapomeňte pokud máte opravdu nějaké potíže. Naopak, tím, že vám začnou střeva fungovat jak mají, tak začnete přibírat, protože vám to začne trávit. Je to dobře, protože se do těla začnou dostávat i živiny, které lepek blokoval, ale váhu si hlídat stejně musíte.

Za třetí. Lidé, kteří mají opravdu vážný problém, tj. celiatici a alergici na lepek vypadají většinou, jako když mají ještě anorexii, jsou nezdravě štíhlí až podvyživení, z toho plyne, že přibývání na váze je naopak žádoucí.

Pro zdravého jedince, který chce zhubnout, je vypuštění obilovin dobrá cesta. V indické ajurvédě je tato dieta označovaná jako alpahárí nebo kája kalapa. Jí se jenom vařená zelenina s přídavkem určitého konkrétního koření a s malým množstvím oleje, nebo másla, a ovoce. V tomto případě dochází přirozeně i k omezení uhlohydrátů. Brambory jsou povolené jen v omezené míře, stejně jako banány právě kvůli vysokému obsahu uhlohydrátů. :-)

+6/0
30.5.2014 10:50

I20v40a 95K82a18r34l15o84v57s14k74á 5295407239163

Není pravda, že celiaci musí být zákonitě hubení, to je již dávno vyvrácený mýtus. V mém případě k extrémnímu hubnutí došlo až ve chvíli, kdy jsem v sobě neudržela absolutně žádné jídlo, a váha šla rapidně dolů během necelých dvou měsíců, poté jsem skončila na kapačkách, aby tělo přijímalo alespoň nějaké živiny. Ovšem před tímto obdobím jsem několik let měla mírnou nadváhu, přesto, že jsem měla permanentní průjmy a i aktivní pohyb ;) Po zavedení diety se mi váha stabilizovala a zůstala jsem normálně štíhlá. Znám dost celiaků, kteří na tom byli podobně a rozhodně nezdravě štíhlí nebyli. Na celiakii se přišlo u většiny z nich až na základě diagnostiky kvůli jiným přidruženým nemocem.

+1/0
31.5.2014 16:08

P36e71t25r 47H37a93r36i38p36r51a20s53a32d 18H45a16j96i95č 8843210624627

Ano, u celiakie je typické, že se nějakou (i poměrně dlouhou dobu) nic neděje a pak najednou to střeva už nezvládají a pak je to hodně zlé. Díky za doplnění, i pan doktor píše, že měl nadváhu, přestože má alergii. Já jsem se osobně opravdu setkal vždy se samými hodně hubenými. Proto se také nepočítám mezi výrazně rizikovou skupinu, protože s nadváhou mám také problém. :-)

0/0
31.5.2014 22:56

M85a60r75t50i19n 20V81o86k33o80u55n 9238563673396

u nas se da psenice docela snadno nahradit daleko lepsi spaldou (puvodni stara odruda psenice, ktera ma podstatne mene lepku), zitem nebo pripadne dalsimy druhy obili.pecu si vlastni chelba, pul napul spalda a zitna mouka, vetsinou celozrna BIO a chutove to je uplne jinde nez klasicky chleba. take to vydrzi tyden

0/0
30.5.2014 10:48

H68a79n24u83š 11H69o41r96á79k 9811754216973

Prave naopak, spalda obsahuje mnohem vic lepku nez normalni psenice.

+3/0
30.5.2014 15:23

J76a33n 54M11o53t73ů84r64e71k 7860832251569

A ze všech těchto teorií a pokusů vždy jen vypadne: jezte přiměřeně, pravidelně a co nejpestřeji! A zásadní pravidlo je, že se nic nemá přehánět.  Takže jíst cokoliv v nadměrném množství je špatně.

+3/0
30.5.2014 10:38

J48a27n 38M97o19t61ů77r75e38k 7250702371609

Nějak nevím, ale mám dojem, že se míchá dohromady lepek a pšenice, což není to samé.... a je tedy otázka, zda je to o tom lepku a nebo o té pšenici.

Ano, tyto teorie už jsem slyšel mnohokrát, ale vždy nějak mám pocit, že je to práve o tom, že spousta lidí více či méně nesnáší lepek, jen o tom neví.

+4/0
30.5.2014 10:34

L92a54d62i95s68l43a98v 83S19l98a36n54i69n 9822813749965

Něco podobného nedávno vyšlo na streamu. Tak mi z toho vyplynulo, že bych měl žrát jen kořínky. A to jen do doby než dojde nějaký chytrák a začne tvrdit "jezte písek", kytičkám neubližujte! :-) jo a podle všeho mám překyselený organismus ;-D

+3/0
30.5.2014 5:03

P92e40t67r 54H30a23r68i81p71r24a43s31a48d 18H83a72j91i80č 8403110754287

Trochu přeháníte. Ale je pravda, že vegatariání mamají Ph moči zásadité, zatímco masojedi kyselé. Kupte si papírky a zkuste si to. Ještě normální je to mezi Ph 5-8, aspoň podle návodu.

0/0
31.5.2014 23:00

J50a26n72a 39V28y12s52k49o77č94i10l41o31v40á 8697168719404

Nejím obiloviny 3 roky. Diagnóza - celiakie. Že bych zhubla, jak se nám snaží namluvit americký doktor? Ani náhodou. 3kg nahoře a bojuju dál. Bezlepková dieta vám s hubnutím nepomůže...naopak.:-/

+5/−1
29.5.2014 17:54

M93a23r95k28é64t61a 70V90š52e80l76i12c51h73o30v74á 9882510801906

Asi dost záleží na tom, co jíte místo tý pšenice ;)

+11/−1
29.5.2014 19:35

T65o38m32á45š 47M30o17r85a52v13č84í18k 3987176613325

Sry za mínus, to mělo být plus. Bezlepková se nerovná automaticky nízkokalorická.

+6/0
29.5.2014 19:49

H31a60n21u68š 36H59o71r71á75k 9531364206563

Celiakie, nejakou dobu nelecena -> poskozeny strevo. Poskozeny strevo = spatny vstrebavani zivin. Potrebny mnozstvi potravy je u dietu nedrziciho celiaka vetsi nez u normalniho cloveka a zvykne si na to. Po zavedeni diety se strevo oklepe, ziviny se vstrebavaj a pokud clovek ji jako pred tim, jde vahou nahoru.

+5/0
29.5.2014 22:25

T50o28m35á79š 45T37a84t72í82č27e40k 5620142980768

Nojo, kukuřice není dietka. Proso má těch zléch kalorií podstatně míň. (Problém prosa je taková hodně neutrální chuť, ale africký recepty to vyřeší. Kuskus s jáhlovou krupicí jako obilninou je nejlepší, protože když se to proso uvaří v páře z toho "guláše", chutná neodolatelně. :-))

0/0
29.5.2014 23:36

M51i66l68o51š 67S89t69r32a67d16i65o60t 3681922931954

Pečivo jsem přestal jíst před deseti lety, tenkrát jsem shodil asi 10 kilo za tři měsíce.

+1/0
30.5.2014 16:21

K14a81t37e64ř57i76n31a 29V21a23š33á46k65o73v95á 5901412649885

Vysazeni lepku je vyborne, mam ozkouseno, a ani to nevyjde draze. Nejde totiz o to kupovat drahe bezlepkove varianty standartniho stylu, ale spis o to, zmenit celkove pristup, jidelnicek..

Me bylo doporuceno nejist kynute kvuli kandidoze, ze zacatku se to zdalo tezke, pak jsem to postupne nahrazovala temi chroupacimi chlebicky (nic moc, ale da se..) - v tech je bohuzel zase  spousta kukurice..

Pak jsem spis varila (ryze,bulgur,pohanka,cela psenice, atp..)

Ted se zajimam o raw, chleba ani pecivo uz nekupuju a kupodivu mi vubec nechybi...semo tamo si neco dam, nejsem nijak extra striktni, ale rozhodne ne kazdy den, spis vyjimece - a kupodivu, nechybi mi to.. ani trochu.

Jinak jeden z puvodnich druhu psenice je jednozrnka anebo kamut - pry je daleko lepe snaseji i lidi s lepkovou alergii.

Vpodstate se vyhybam vsem temhle vsudypritomnym geneticky modifikovanym plodinam - kukurice, psenice, soja...

+7/−6
29.5.2014 14:26

T86o92m91a29s 55C88e27n45e55k 6697794850913

Jinými slovy, nejde ani tak o chleba samotný, jako o to co na něj namažete...to je myslím podstata tohoto zázraku.

+2/−2
29.5.2014 14:31

O33l55d35ř29i56c93h 79B84í57l56ý 7478345204436

mně by spíš chybělo to co na něj mažu....chleba s máslem a pažitkou je prostě luxus, totéž s medem ( pravým, ne to břečkou z obchodu ) nebo jen třeba lučina s kedlubnou, rajčetem, a podobně.

+5/0
29.5.2014 14:44

J76a44n 46K83o13s 6388453543937

..lucinu s jablkem.

0/0
30.5.2014 17:34

K55a77t86e90ř66i40n67a 78V50a96š23á66k74o28v49á 5521812969155

ja nejim ten chleba, takze jde o chleba :-)

+4/0
29.5.2014 15:06

D96a78n31i38e19l86a 68U12r43b18a53n21o65v67á 2464290615546

nějak jsem v článku nenašla co je to to "pšeničné břicho" o kterém se píše v nadpisu...

+10/0
29.5.2014 14:17

T83o91m10a68s 61C70e23n35e19k 6687274430593

Mě spíš vadilo, že většina pečiva byla vyrobena z kukuřičné mouky. To jsem hrubě nedával.

0/0
29.5.2014 14:01

O56l48d48ř96i65c33h 49B76í14l96ý 7378345694966

Reakce lidí jsou i pochopitelné ( možná si tím omlouvám i svůj přístup ) a vymanit se z té nekonečné spirály je hodně obtížné.

Začíná to už v dětství, kde slyšíte, že se musí vše dojídat a na nějaké pocity dětí se moc nedbá, prostě to sněz, ve škole " diktát " pokračuje a kdo vybočuje je ten problémový. Než začnete používat hlavu je tady puberta a poslední co by Vás zajímalo jsou informace např. o potravě pokud to není někdy projev vzdoru.

Tudíž máte pryč cca 20 let a parádní návyk na klasickou konzumní stravu kterou jí drtivá většina populace a životní styl k tomu přímo vyzývá.

Pokud chcete vyskočit z jedoucího rychlíku, většinou to způsobí nějakej náhlej impuls a pak tu šance je, ale zase mnoho překážek ať už od známých a rodiny ( podívej se, všichni to jedli nebo jedí a jsme v pořádku ) přes dostupnost alternativy u potravin ( to se výrazně zlepšuje samozřejmě po svůj přístup ( nastudovat rozmanité vyvážení stravy není zas jen tak, když o tom víte houby )

Nijak nebrojím za vyřazení pšenice z jídelníčku, nebo např. masa ( obojí mu chutná, ale to kdysi chutnal i slazenej čaj, než jsem si zapomněl na 3 týdny trekování v horách cukr ) nicméně tak nějak cítím, že to není ta cesta kterou úplně chci jít a trochu experimentuju. Zatím mám zkušenost s vysazením drtivé většiny masa  občasnou konzumací ryb a nebyl to do životního stylu žádnej zásah. Vysazení lepku mi přijde ještě jako zajímavější alternativa, ale tady to bude chtít mnohem více nasazení směrem k přemýšlení o jídelníčku.

Závěrem bych dodal, že moje pohnutky nejsou váhové ( běh, triatlony, biky spolehlivě spálí vše ) ale čistě pragmatické vzhledem k fungování a přínosu lepší stravy na výkonnost a především kvalitu života.

+9/−1
29.5.2014 13:51

H84e56l98e38n98a 87Č97í96ž15k14o38v27á 9601241832768

To je dost výstižné, co píšete. Já jsem zjistila (ale to je jen moje osobní zkušenost, nemusí platit pro každého), že je dobré vzpomenout si, co člověku chutnalo a nechutnalo, když byl hodně malý. Každý jsme jiný a každému patrně prospívá trochu jiný jídelníček.

Já si třeba moc dobře vzpomínám, že jsem stále vyžadovala maso plus zeleninu a ovoce; přílohy (knedlíky, brambory) mě nebavily (rýže ano), ale jíst jsem je musela. Sladké jsem nesnášela, hlavně nic z kynutého těsta. Z mléčných věcí mi chutnalo jen kyselé, hlavně obyčejné žervé a čerstvý tvaroh.

A vidím to na sobě i dnes; prakticky bych mohla žít jen na hovězím (vepřové mě nudí a unavuje, kuře sním, ale nebaví mě, kachna mi chutná, ale ne moc často), na rybách a na zelenině a ovoci. Odjakživa jsem ten typ, co může sníst dvacetidekový biftek nebo roštěnku a jako přílohu blanšírovanou, vařenou nebo dušenou zeleninu. A kdykoli na to cíleně myslím a na pár dní podle toho upravím jídelníček, je mi hned líp. Ale někomu může vyhovovat úplně něco jiného -- jak říkám, každý jsme jiný, zřejmě nelze paušalizovat.

+3/0
29.5.2014 14:16

K58a95t72e26ř70i79n94a 22V76a78š93á71k44o90v72á 5371772209405

se mi  nestava, ze by me maso nudilo nebo bavilo ;-D

Ale jinak souhlas, taky jsem si (po uprave jidelnicku) vzpomnela, ze jako mala jsem nesnasela maso v omackach, atp, ale jist jsem to  musela..

Dneska uz se da vybrat spousta variant, nastesti

0/0
29.5.2014 14:35

V27ě55r61a 58B42e44n68o48v72á 9349920373

Strava je také o penězích, kolik si může důchodce dopřát 20 dkg bifteků, kolik stojí zelenina, ovoce, sýry a mléčné výrobky?

+1/0
29.5.2014 19:23

H96e52l33e21n11a 21Č39í38ž58k13o74v30á 9281211412928

Do velké míry máte bohužel pravdu, hovězí je skutečně drahé. Ale např. taková mrkev nebo celer a čerstvé zelí jsou docela levné, ale fakt je, že jejich sytivost není bůhvíjaká.

+1/0
29.5.2014 22:33
Foto

M35i86r86o15s65l68a66v 53S96t46e39i81n11e40r 6328874833515

Jako "bohatý" důchodce bych si ten čtvrtkilový biftek mohl dovolit, ale jak dlouho?

Ale dělá se mi mdlo, když takovou kupu masa vidím. Pro srovnání: dnes jsem si koupil 250 g kuřecích prsních řízků. Vzal jsem z toho balíčku asi třetinu (2 plátky) nakrájel na nudličky jako to dělají Číňané, na másle 5 minut osmažil, přidal na malé kousky pokrázenou zeleninu- malé mrkvičky, kapii, lahůdkovou cibulku, zelený mražený hrášek a mražené fazolkové lusky, den předtím namočené čínské houby MuErr, a všechno ještě 15 minut mírně podusil. Pak jsem přidal čajovou lžičku rýžového škrobu rozmíchaného v půl skleničce studené vody, osolil, přidal trochu glutamátu , půl lžičky sambálu ulek , promíchal a nechal 3 minuty dojít.

Mezitím se podusila moje rýže, mám basmati opravdu z Pákistánu a mám oběd na dva dny.

Těch 250g kuřecích řízků mi stačí na celý týden. Nejlepší bylo, že si i můj kocour opravdu s chutí kousek toho kuřete snědl, jinak je vybíravý.

V pokročilém věku je důležitý výběr toho mála, co ještě sníme. Kvalitní olivový olej, máslo, zelenina a ovoce z místních zdrojů, nikoliv z průmyslové výroby. Vejce z naší obce, nebo té sousední, co ty slepice vidím na dvorku hrabat. Dvakrát za rok nás výslužka ze zabíjačky nezabije, jinak ale opravdu dávám pozor, odkud ty potraviny jsou. V ČR je opravdu problém s chlebem. Nikde už není ten tradiční, jak se pekl ještě za války. A rohlíky jsou náš konec, něco tak nekvalitního je opravdu zločinem na obyvatelstvu. Mražené polotovary rozpečené v obci také nejsou lepší. Kvas, přesněji kvasinky, jsou hlavní hodnotou pečiva- jsou dnes nahrazovány chemií.

+4/0
30.5.2014 19:29

M95i29l20o78š 70S25t47r81a81d24i79o41t 3401312121744

To je pravda, pečivo nejím 10 let a je třeba to něčím nahradit (jíst se musí).  Rozhodně mé měsíční náklady na stravu výrazně vzrostly.

0/0
30.5.2014 16:24

K23a84t47e86ř70i38n84a 79V24a64š81á56k36o27v80á 5861462759245

zelenina stoji min, a v mnohe je daleko vic vapniku a lepe vyuzitelneho, nez v mlece a jeho vyrobcich.

Jde jen o to naucit se to delat "jinak" - napr. oriskova a seminkova mlika jsou vyborna, makove mliko je daleko lepsim zdrojem vapniku nez kravske...a navic vyjde levneji :-)

To je jen jeden z mnoha prikladu, je pravda, ze je to narocne na zmenu premysleni, a na aktivni hledani toho, co me konkretne vyhovuje, spousta lidi ma vtluceno do hlavy spoustu nepravd a polopravd...

nejlepsi je se trochu procistit a naucit se  naslouchat svemu telu, at uz se pak clovek rozhodne jist jakkoliv, maso, vege, atp.

0/0
31.5.2014 0:39







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.