Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Coleslaw a jeho křupaví a svěží salátoví bratři

Pokud se vám nechce do podezřelé anglické výslovnosti, říkejte mu zelný salát. To je totiž pravý význam anglického názvu coleslaw (vyslovuje se kólsló), který pochází z nizozemského slova koolsalade. Existuje na něj mnoho receptů, některé i bez zelí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J12a94n 28C91h91o41b18o17t 5713298829837

A ktery coleslaw je ten s brokolici...?

0/0
20.5.2014 18:59

M68i85c30h70a51l 93M68i79l61l97e54r 9106882309872

tradicni coleslaw NENI ten of KFC, ackoliv je docela mozne ze prave pres KFC se rozsiril v Cesku a ruzni Cesi si ho vybrali jako standard, k nemuz se chteji priblizit.

V anglosaskych zemich, kde je coleslaw velmi popularni uz strasne dlouho, by se mezi vsemi domacimi i profesionalnimi kuchari povazovalo za podradne vybrat si za vzor neco z fast-foodu a snazit se to co nejpecliveji kopirovat.

Prakticky kazda rodina ma svuj vlastni recept. Zaklad je jemne nakrouhane zeli + mrkev + zalivka. Co jeste se k tomu prida a z ceho je zalivka potom zalezi na kazde rodine.

 My napr. nejcasteji delame coleslaw ze zeli, mrkve, salotek, nasekaneho kopru, zalivkou je domaci majoneza rozredena citronovou stavou. Nekdy pro zostreni pridame lzicku kremoveho krenu nebo trochu utreneho cesneku.

Pro coleslaw ke steakum a klobaskam z BBQ vynechame kopr a majonezu, dame utreny cesnek, posypeme smesi nahrubo cerstve umleteho cerneho pepre a spanelske uzene papriky (pimento) a zalivkou je smes citronove stavy a olivoveho oleje.

Manzelcina kanadska pritelkyne zas k zeli a mrkvi pridava zrnka hroznoveho vina, na male kousky nakrajeny mlady cheddar, zaleva ochucenou kyselou smetanou. Spanelsky soused do coleslaw pridava na platky nakrajene olivy, bud cerne, nebo zelene plnene paprickou a zalivka je domaci majoneza s cesnekem, cili a trochou octa.

0/0
20.5.2014 5:51

F20r27a70n38t49i48š25e87k 68K29ý47h22o64s 8188191503176

k diskuzi o salátech mám jediný možný přízpěvek http://www.lolroflmao.com/wp-content/uploads/2011/09/Salad-you-hilarious-mothafucka.jpg :-)

0/0
19.5.2014 16:06

O66l63d32ř48i87c10h 41H26o73r87á59k 2614659281175

Hele ten článek není špatný, ale ta terminologie je příšerně zcestná.

Kdybyste to nazvali variace na zelný salát, nebo zelný salát 10x jinak, tak je výborný (článek). Ale jak tam začnete házet názvy jako Cloleslaw či Waldorf (ten je opravdu bez zelí, je to hlavně bulvový a řapíkatý celer a jablka).

Drobné úpravy a nuance jsou přípustné, každý kuchař má své malé vychytávky, ale hrubé chyby jsou neodpustitelné a pokud jsou hrubé chyby v základních surovinách, je to nejhrubší chyba.

Mimochodem i do Coleslawu se někde dává celer, ono občas najít ten jediný správný je těžké. Ale ve Waldorfu prostě zelí není.

+3/0
19.5.2014 10:51

M60i91c45h39a35l 64M89i44l30l69e41r 9116312559552

ano, nazyvat tu podivnou smes Waldorfem je paskvil

+1/0
19.5.2014 12:55

Z67l39a94t28u41š44e 18J76e24l23í38n34k79o67v95á 1925922227562

Do Waldorfu se občas dává i hroznové víno, ale zelí fakt ne. A už vůbec ne jako základ.

+1/0
19.5.2014 15:52

M20a22r12t81i34n46a 31K10o63l16o70m27a33z81n87i65k58o89v38a 2107262527896

Akoratze do klasickeho Coleslavu jim jeste chybi cibule, estragon, cukr, sul a pepr. A lepsi je vinny ocet nez jablecny,. dobra je i citronova stava. Prave se jim tu cpu ve velkem. ;-D

+2/0
18.5.2014 22:52

M69a50r54t47i53n68a 38K85o44l38o81m75a97z29n98i41k59o53v15a 2827462387476

Ano a ne kysana smetana, ale sladka.

0/0
18.5.2014 22:53

M70a49r14t60i86n 28P75a61u32l 4364509601627

Salát waldorf zelí vůbec neobsahuje., celer se do něj dává vařený a kromě jablka ještě vinné hrozny a ořechy. Jinými slovy, je to něco úplně jiného než variace zelného salátu. Takže autorovi dávám Rv.

A kromě toho "prohoďte s půlkou hlávky na nudličky nasekaného bílého zelí"- to je jako co? 8-o

+7/0
18.5.2014 13:07

H87a71n83a 23H61a76n20a 2799359981380

a do coleslaw se dava cibule a kmin a nedava se kysana smetana....

+2/0
18.5.2014 15:55

M35i15c21h40a49l 29M97i12l88l36e55r 9816172789492

Kmin NE!

0/0
19.5.2014 12:00

M39i29c14h20a53l 71M31i55l34l91e46r 9686542749482

s kminem je stredoevropsky zelny salat, ne coleslaw

0/0
19.5.2014 12:01

M61a47j37k59a 60Š21u47m17b34e40r30o53v11á 3395263701845

Taky mi není jasné, jak se prohazuje salát, který v podstatě stojí na ručním zpracování zelí8-o (opravdu to chce zelí poctivě mačkat minimálně 1/4 hodiny). Takže abych parafrázovala autorku - říkejme mu prostě zelný salát, ale nikoliv ColeslawRv

+1/0
18.5.2014 16:40

M31a48j15k10a 10Š41u80m64b42e83r64o27v79á 3315663791355

BTW, tady je recept, podle kterého dělám coleslaw - mám ho vyzkoušený a je opravdu skoro k nerozeznání od toho z KFC;-)

http://www.topsecretrecipes.com/KFC-Cole-Slaw-Recipe.html

Zelí po nasekání 1/4 hodiny mačkám s trochou soli, protože zkřehne a líp pak nasáká zálivku;-)

0/0
18.5.2014 16:48







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.