Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Med je lepší než cukr, ale také obsahuje hodně sacharidů

Sladit čaj, kávu či jiné nápoje a jídla medem? Proč ne. Určitě je to lepší než používat bílý rafinovaný cukr. Med obsahuje koktejl životně důležitých a zdraví prospěšných látek. Často je proto nazýván elixírem zdraví a dlouhověkosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V56e26r18o45n51i70k10a 89V62e72s91e61l75á 7835197384823

Med hlavne pomaha proti skytavce. Vyzkouseno:-) Proc porad resit, co je a neni zdrave? Lepsi snist neco "nezdraveho" a byt v klidu, nez mit stres a porad neco resit.:-)

0/0
19.5.2014 15:13

E37d18a 45D87r86á13b31e76k 7729512743657

Do horkého čaje nad 50st med dát můžete, ale nesmíte ho tam nechat celej den :-)

0/0
18.5.2014 1:19

M72a71r16t47i14n31a 40M23o77u85d80r33á 7240133546379

Ježkovyy voči! A co by asi tak měl obsahovat? Že by se jako med obešel bez sacharidů?

+1/0
17.5.2014 23:04

R61o95m91a12n 36H36o35r49n78í39k 2675392144231

Jo a med je jednou z nejčistších věcí, kterou nám může příroda nabídnout. I kdyby totiž včely opylovaly v nějaké zamořené oblasti, ať už chemicky či radioaktivitou, med bude nezávadný, protože ta špína se stane součástí včelího jedu.

0/0
17.5.2014 16:38

R96o58m25a95n 10H29o54r37n78í86k 2965682584321

"Ovšem pozor, med je sice jednoznačně lepší sladidlo než cukr, ale obsahuje okolo osmdesáti procent sacharidů (fruktóza, glukóza, sacharóza).

Právě proto není ve větším množství vhodný pro lidi, kteří se snaží zhubnout, nebo pro diabetiky."

Co je tohle za kravinu?!

1) Kdo chce zhubnout, pohyb, pohyb, pohyb! Pak si můžete dát klidně půl kila bůčku či sklenici medu.

2) Netvrdím, že všem, ale med je diabetikům obecně doporučován. Je nesrovnatelně lepší jak syntetická sladidla, navíc na zpracování glukózy a fruktózy nepotřebujete inzulín, sacharózy je v něm minimum, pokud do něj není dodatečně přidávána (tzn. koupit od včelaře, ne z obchoďáku).

A nakonec, cukry (respektive glukóza a ty cukry na glukózu v těle přeměněné) jsou hlavní výživou mozku, jakékoli tělo jistou dávku cukru potřebuje, stejně tak potřebuje zlé tuky a ještě horší cholesteroly.

+4/−6
17.5.2014 16:34

H64a63n72a 10U75l49r21y54c82h63o46v45á 4809962349914

"navíc na zpracování glukózy a fruktózy nepotřebujete inzulín"

jak to myslíte? hladinu glukozy v krvi udržuje inzulin. a sacharoza se skládá z glukozy a fruktozy, takže podle mě to moc rozdíl nebude, ale med obsahuje některé látky navíc.

s tím pohybem souhlasím, ale sklenice medu by vydala tak na 2 maratony:-)

Nicméně si myslím, že med je určitě lepší než cukr

+5/0
17.5.2014 18:35

S72a83n72d71r17a 36F64e87r57i37a41n50č63í32k48o38v65á 7893558741133

Pre diabetika med rozhodne nie je nezrovnateľne lepší. Med obsahuje glukózu, na ktorej spracovanie samozrejme inzulín potrebujete. Fruktóza má to špecifikum, že nestimuluje slinivku brušnú k tvorbe inzulínu a tým pádom po konzumácii jedla má človek vyššiu glykémiu. Je aj teória, že fruktóza nepotrebuje inzulín na presun do buniek. Ale fruktóza má zas iné nevýhody. Viac sa vzdelajte tu: http://www.pv.sk/vcely/apiterapia_clanok003.asp

Syntetické sladidlá sú bezpečné a väčšina tvrdení o ich škodlivosti sú skôr mýty. http://invivomagazin.sk/chemikalia-z-pekla-pravda-o-aspartame_214.htm

Kto však nechce používať umelé sladidlá môže používať steviu. 

Áno, hlavnou výživou mozgu sú cukry. Ak denne zjete nejaký kus ovocia, pečivo, ryžu, zemiaky alebo cestoviny, tak prijmete dostatok cukrov, ktoré vaše telo potrebuje. Jednoduché cukry by mali tvoriť 10% z príjmu cukrov. Takže ak si osladíte čaj alebo kávu medom, tak je všetko ok. Viac medu rozhodne nepotrebujete. 

Ak by ste si dal raz pohár medu, tak sa vám asi nič nestane. Ak by ste to opakoval častejšie, skončíte obézny a s cukrovkou. Pohár medu má 6865 kj. To sú viac ako dve tretiny odporúčaného celodenného príjmu kj pre manuálne pracujúceho muža. A rovná sa to sústavnému joggingu 3 a pol hodiny, alebo 4 a pol hodiny plávania.

Prosím, nešírte takéto bludy. Môžu si to čítať ľudia, ktorí vám uveria a veľmi vážne si poškodia zdravie.

+3/0
17.5.2014 20:13

H65a14n47a 33U85l13r41y42c62h83o73v40á 4549942349844

Hezky jste se rozepsala mě se nechtělo, ale souhlasím s Vámi, šíření takových blbostí může klidně uškodit. Akorát ta stevie ještě není uplně prozkoumaná, je to celkem moderní novinka. :-)

+2/0
17.5.2014 21:31

M85a60r57e37k 17Š22i28m21o78n 2144297418978

Stevie je schválené sladidlo pod číslem E960, testy na karcinogenity na myších byly negativní. Ale pořád je to nekalorické sladidlo, které způsobuje obezitu oklikou - organismus se přeprogramuje, že co je sladké není zdaleka tak kalorické jak bylo dřív a začne častěji vyvolávat hlad. (trochu jsem to zjednodušil ale pár výzkumů už tu bylo).

0/0
17.5.2014 23:00

S16a24n17d77r26a 68F28e67r33i82a49n60č55í25k73o57v75á 7323778521143

Osobne o niečom takomto pochybujem. Hlad vyvoláva predovšetkým hladina cukru v krvi, nie chuť sladkého. Navyše, naše telo je už naprogramované na to, že kalorické jedlá sa spájajú s rôznymi chuťami. Sacharidy predsa nie sú len sladké.

+1/0
18.5.2014 0:05

J80o14s94e27f 75S57t91e29h22n17o 5981221110

Byl to jeden výzkum a korelace byla vcelku positivní - člověk měl větší chuť na jídlo pokud sladil sladidly. nicméně byl jeden a neřekl bych, že způsobuje obezitu. obezitu způsobuje člověk, který do sebe nacpe cokoliv, když dostane chuť an emá přehled o tom, jak se stravuje :-)

0/0
18.5.2014 0:17

M64a76r59e32k 75Š78i65m65o27n 2364747878568

Proto jsem napsal, že ji způsobuje oklikou (tj. sladidla - větší chuť na sladké - dietní nekázeň - obezita), nečekal jsem, že to budete brát doslova.

0/0
18.5.2014 1:24

S65a12n47d30r37a 95F62e54r12i42a13n82č97í91k69o75v14á 7703428611423

Korelacia neznamena kauzalitu. Vacsia chut na jedlo mohla byt jednoducho sposobena mensim kalorickym prijmom. Co teda nemusi implikovat aj sposobovanie obezity. mimochodom, zvysenu chut na jedlo sposobuje hlavne kolisanie hladiny cukru v krvy. Jednoduche cukry su preto rozhodne horsie ako tie umele.

+2/0
18.5.2014 15:57

H24a19n79a 26U10l12r73y47c24h85o68v52á 4879112359264

Nemáte odkaz na tu studii? Hlavně u diabetiků je vůbec lepší, když si odvyknou chuti na sladké, mají to pak jednodušší.

0/0
18.5.2014 9:18

J73o85s70e26f 47S19t74e26h29n91o 5791721950

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2892765/

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666312004138

0/0
18.5.2014 19:59

T50e31r14e54z93a 33N87o37v49o21t94n60á 7809633277267

Každopádně je to hnus fialovej

0/0
18.5.2014 13:41

S24a55n14d67r50a 87F95e56r89i26a75n98č15í98k79o19v92á 7743288451463

Stevia zas úplná novinka nie je. Ako rastlina na konzumáciu sa pestuje už pomerne dosť dlho. V Japonsku s ňou sladia nápoje od sedemdesiatych rokov minulého storočia. Ako potravinové aditívum bola v EU síce schválená v roku 2011, ale používala sa už dlho predtým.

+1/0
18.5.2014 0:12

P48a42v17e12l 37S46ý45k59o30r85a 7377202987131

Libi se mi vynalez polsky vedcu, včelami proti nezamestnanosti.

0/0
17.5.2014 15:04

P77a33v67e37l 10S43ý17k97o13r16a 7217382447221

Každé takové včelařství má sestávat z šedesáti úlů, z nichž každý má nést čtyřicet kilogramů medu ročně. Doktor Peter Semkiw z oddělení výzkumu včel puławského Zahradnického institutu považuje takové množství vytěženého medu za realistické, ačkoli dnes úly v celonárodním průměru nesou polovinu.

Pokud by byl projekt uskutečněn, nová včelařství by ročně generovala více než 7500 tun medu, což odpovídá polovině nynější roční polské produkce a také polovině objemu dovezeného medu.

Zdroj solidních příjmů pro absolventy a nezaměstnané

Krakovský projekt je určen především absolventům, nezaměstnaným a lidem nad 50 let. Náklady na založení chovu se šedesáti úly autoři projektu odhadují na 88 tisíc zlotých, roční provozní náklady pak na 32 tisíc zlotých. Nová včelařství se však mají stát také zdrojem dlouhodobých solidních příjmů.

http://www.zstyl.cz/styl/odpocinek-dovolena-prace

0/0
17.5.2014 15:12

J25a51r87m87i98l79a 76P17í70c60h48o59v59á 5202407954893

Zlatý voči, na to nemusí mít včely, ale pořídí si ponk nebo hejno slepic. Blbost na n´tou, protože včelám se musí rozumět, jako ostatně všemu.

+2/0
17.5.2014 19:03

P70a94v98e76l 41S68ý16k89o45r12a 7407442137941

no, rozsiril bych to o další aktivity. Ryby farmy pro male zahrady, + zelenina.

0/0
17.5.2014 21:09

R26a18d11i47m 15P44o49l31á10š32e10k 9266953759609

Jistě, leccos se dá dělat, včelaření, rybaření, pěstování zeleniny a ovoce.....

Ovšem pokud se tím máte rozumně  uživit,  musíte tomu rozumět neboli být profík a musíte mít k tomu ekonomické zázemí - příslušně velký statek s vodním hospodářstvím - rybníkem, s chlévy, se stroji , s pozemky atd v hodnotách mnoha desítek miliónů.

Rozjet to jako nezaměstnaný s motykou, rýčem a hráběmi a vlastní králíkárnou na vlastní zahrádce - nějaká tisícovka z toho vyjde , ovšem uživit se z toho nedá ani náhodou, i kdyby tomu člověk věnoval plnohodnotný pracovní čas.

Nakonec když to propočítáte, zjistíte, že stejné množství peněz za čtvrtinu času vyděláte, když místo hrabání v hlíně na zahrádce sednete k počítači a budete doma něco dělat přes internet.

Navíc pokud toho přes zahrádku vyděláte trochu víc, jako nezaměstnanému vám o ty vydělané peníze sníží dávky;-€. Možná nějakou stovečku za snahu vám nechají, ale všechno ostatní seberou skrz to snížení dávek.

0/0
18.5.2014 10:42

P83a57v86e71l 19S31ý66k48o22r47a 7207282817181

ni se na to bohatnuti na vcelach nelibi ta nejistota. Vceli mor,...

0/0
17.5.2014 21:10

R44a74d75i36m 57P52o43l51á19š92e90k 9546313729989

U nás v Česku by 60 úlů stačilo na uživení pouze kdysi za socíku. Kdy byly pevně stanovené výkupní ceny medu 35 Kčs za kilo , volný prodej od včelaře se pohybovat  od 40 po 60 Kč za kilo. Jenže tehdy byl průměrný plat něco nad 2000 Kč.

Dneska  se med vykupuie od 30 Kč za kilo v letech, kdy ho je nadbytek po cca 60 Kč za kilo v letech, kdy ho je málo a od včelaře za dvora prodává za až 160 Kč za kilo. Chtít uživit se z 60 úlů je  u nás dneska fantazmagorie.

Minimální počet úlů na uživení u nás se dneska pohybuje od 300 včelstev výš. A je to standartní včelařský provoz , do kterého je třeba investovat mnoho miliónů, ve kterém je třeba tvrdě pracovat celý rok , ve špičce i s brigádnickou výpomocí . A pořád to není na zbohatnutí, jenom na uživení. A člověk musí ty včely provozovat v nějaké oblasti s hodně lesy a relativně původní přírodou, protože jinde, v zastavěných oblastech, v průmyslových oblastech nebo v oblastech s intenzívním zemědělstvím je kapacita krajiny pro včely nízká a tudíž by byly příliš vysoké náklady.

0/0
18.5.2014 10:30

J54a40n 52S19v23o83r28a81d56a 7400847

kdyz tomu nerozimite, tak o tom nepiste.. ano, medovicova sladina je sbirana vcelami budto ze stromu, ze zeme a. nebo primo z producentu medovice, ale nazyvat to hovinky, je asi to same, jako kdyz ja reknu ze vas pot je vlastne moč...

+3/−1
17.5.2014 13:12

J93a50n 61S35v66o34r31a49d90a 7860357

ach, to mela byt reakce na pana Svobodu..

0/−1
17.5.2014 13:13

J50o69s28e18f 50P16e77k78a28ř 6766449757227

Souhlasím. Více lze najít na ceskamedoteka.cz

0/0
9.6.2014 11:55

J92a78n75a 71P93o59l55á92š78k26o66v48á 5107562678334

Dovolím si nesouhlasit s autorem článku.

Med je zásaditý, Časté užívání medu je protibakteriální.

Bílý cukr je k ničemu, rovněž hnědý tkzv. melasa popřípadě třtinový.

Na hubnutí je med skvělý.

0/−5
17.5.2014 12:48

J29o98s33e18f 66S14t11e49h94n75o 5761741780

Jak přesně se pomocí medu hubne?

+3/0
17.5.2014 13:39

R61o66m27a16n 85H22o73r54n55í76k 2955372794561

V kombinaci glycerínu/polyethylenglykolu/ricínového oleje či jiného projímadla docela snadno.

+5/0
17.5.2014 17:03

R89o11m50a12n 16H30o20r93n56í45k 2525132354741

Slušněji řečeno, vys€rete se z podoby a ještě si radostně zaběháte. A jestli do toho přimícháte i trochu síranu zinečnatého, uděláte si z jícnu turbovýtah žaludečního obsahu ;-D.

+2/0
17.5.2014 17:13

R73a32d98i83m 77H28e10n64e10k 6309927709541

Kupovaný med má s medem společný tak leda název

+2/−2
17.5.2014 11:32

S59a74n53d55r21a 39F34e54r58i92a35n74č68í57k50o71v70á 7693438191473

Akoze ked to kupim, tak to med nie je? Musim mat vlastny vcelin aby som si ho nazbierala az potom to bude med?

Medy samozrejme kupit mozete, kvalita bude ale odpovedat cene.

+2/0
17.5.2014 14:01

R79o80m54a96n 52H11o38r89n45í49k 2805222594651

Stačí si koupit med od včelaře. Takový pak není tepelně upravený, nepřidává se do něj cukr a není na něm nic neříkající nápis "Vyrobeno ze směsi medů ze zemí a mimo země ES".

0/0
17.5.2014 17:19

S44a81n90d95r90a 95F49e28r72i15a57n12č58í51k24o38v59á 7333368451213

No, a viete o tom, že kvalitný med si môžete kúpiť aj v obchode? Ono tí včelári ten med väčšinou nepredávajú len samy, ale od nich ten med niekto odkupuje a potom predáva.

+1/0
17.5.2014 20:17

E93d71a 11D24r85á33b26e68k 7569842933557

a mezi tím ředí a doplňuje ;-D

0/0
18.5.2014 1:21

R97a83d36i88m 78P46o27l51á39š62e80k 9906943979789

Hm, taky dost populistické kecy.  Vykoupený med se musí v lince na zpracování medu rozehřád a sjednotit, aby všechny sklenice v regálu byly stejné.  Taky se filtruje, aby se odstranily pyly a nečistoty a med tak déle vydržel . Taky se nadstavuje procento vody, obvykle zapracováním příliš řídkého medu, který by byl jinak neprodejný. To je všechno.

Problém je akorát v tom, že buďto se ty vykoupené medy rozehřejí málo, aby se nepoškodily enzymy teplem, potom ale je med příliš hustý, vyžaduje na zpracování drahou aparaturu a výsledná cena medu by byla příliš vysoká.

Anebo se rozehřeje hodně, potom je med snadno a levně zpracovatelný , ale zase je teplem více či méně  poškozený.

Kvalitu medu se taky zhorší odfiltrováním příměsi pylů v medu, zmizí tak jeho imunizační působení na pylové alergie.

Med v supermarketu je rozhodně horší než čerstvý med přímo od včelaře. Ale určitě je kvalitnější než když někde u stánku na vánočních  trzích v prosinci  nějaký včelařký šarlatán prodává úplně čistý tekutý průhledný květový med - v  tuto dobu zaručeně tepelně poškozený rozehřátím. Kromě medu akátového  ovšem.

0/0
18.5.2014 10:56

L47i31b21o31r 88J32a29n33e86č28e94k 4765195265111

http://byznys.lidovky.cz/kazdy-druhy-med-v-obchodech-je-sizeny-kvalitu-hledejte-u-vcelaru-p8k-/moje-penize.aspx?c=A130829_131840_moje-penize_mev

0/0
17.5.2014 10:52

L14i58b71o18r 13J53a39n11e69č53e88k 4275685635191

http://www.potravinynapranyri.cz/Search.aspx?lang=cs&listtype=tiles&archive=actual&stext=Med&submitsearch=Hledej

0/0
17.5.2014 10:53

R29a33d90i34m 47P30o35l73á72š65e74k 9646133119599

Otázka je, komu se kupování medu vyplatí. Kilo medu je za 100 - 150 Kč, v jiných zemích EU stojí med klidně i v přepočtu 500 Kč, zatímco  množství řepného cukru odpovídající jednomu kilu medu, asi 0,8 kilo, se u nás koupí asi za 20 Kč.

A ve světě, protože ve světě není "dobrodiní" ochranných cel, kterými EU chrání své výrobce cukru, se 0,8 kilo sacharózy koupí za ekvivalent našich asi 5 Kč.

0/0
17.5.2014 9:59

R51a50d41i23m 60P75o42l32á89š75e92k 9906193609449

http://cs.wikipedia.org/wiki/Med

http://www.vcelky.cz/med.htm

0/0
17.5.2014 9:49

P43e12t64r 33S19v74o53b28o90d63a 7827324973447

V posledním odstavci chybí jeden zásadní článek při postupu výroby medu. Zmiňované lesní sladké šťávy pojídají mšice a podobné breberky. Včely vyrábí med až z jejich hovínek, nikoli přímo ze lesních šťáv;-)

+2/−1
17.5.2014 9:47

R46a78d74i97m 68P93o46l76á36š50e58k 9526893689449

To se nezmiňuje, aby si nepoučení laici, kteří obvykle sami aktivně informace nehledají , nebyli od medu odrazováni.

I když ty "hovínka" je zas druhý extrém, ve skutečnosti se jedná o proces, který nelze vystihnout jedním slovem.

+1/0
17.5.2014 9:53

L71a36d43i63s22l31a41v 62S47l77a50n76i96n 9232313959915

Přesně jsem to chtěl napsat

0/0
17.5.2014 12:36

R19a33d54i38m 24P26o21l90á50š95e34k 9376813599319

Není nad ovcoidní články a ovcoidní lidi, co jim věří. A všichni bečí podle jednotného vzoru :

Přírodní dobré, bééé, umělé špatné, bééééé

Med obsahuje asi 80 % glukózy a fruktózy neboli v podstatě stejné látky, jednoduché cukry, jako jsou v řepném cukru sacharóze.

Dále obsahuje asi 15 - 18 % vody.

Medovicové medy dále obsahují až 5 % vysokomolekulárních bílkovinných a dextrovitých látek, díky kterým tyto medy tuhnou většinou pomalu  a ztuhnuté i samovolně bez jakékoliv úpravy jsou měkké a tak snadno zpracovatelné. Květové - nektarové medy se na podobnou  konzistenci musí upravovat pastováním, samovolně obvykle tuhnou ve tvrdou obtížně zpracovatelnou hmotu.

Dále jsou v medu v malém množství nějaké enzymy a další látky, které tam přidaly včely nebo které se tam dostaly z původního zdroje a přežily včelí zpracování, ovšem  v poměrně malém množství. Ovšem jejich nějaké větší kladné působení na organismus nikdy nebylo prokázáno. Největší kladný význam má právě ta příměs pylu v medu. Pokud je člověk na nějaký pyl alergický, tak dlouhodobou konzumací, třeba přes zimu,medu sklizeného  v tomto období, který příslušný pyl obsahuje jako příměs, se organismus toho člověka imunizuje a pylová alergie je potom prokazatelně slabší nebo úplně zmizí. Až na ten pyl je pro lidský organismus mnohem lepší než sladit třeba čaj medem osladit čaj obyčejným rafinovaným bílým cukrem a k tomu sníst třeba jedno jabko nebo jimý kousek zdravého ovoce nebo zeleniny. Detailisté mohou řepný cukr - sacharózu rozložit na složky - glukózu a fruktózu za vysoké teploty v kyselém prostředí, třeba kyseliny citrónové, viz třeba výroba "pampeliškového medu"

+6/−1
17.5.2014 9:30

J62a58n 56S91v56o88r43a32d25a 7470227

nemuzu ve vsem souhlasit.. zaprve,u medu jsou prokazany kladne ucinky na organismus.. take, cukr je pouze sladidlo, telu nic nedava, vitaminz, ani enzymy, proste nic.. a take, co by jako nemelo v medu prezit zpracovani vcelami? to co davaji do plastu neprojde travicim traktem, takze kde je problem? ony ten slad pouze konzervuji, netravi.. co se jednou dostane do zaludku, nema sanci se dostat do medu v plastvich..

+1/−1
17.5.2014 13:18

M59a89r53e69k 79Š23i29m62o59n 2804447898428

To jako dvě žičky medu ti doplní vitamíny na celý den? aháááá ;-D

0/−1
17.5.2014 23:05

J22a26n 52S30v79o44r37a20d94a 7890557

kde jsem to napsal?

0/0
17.5.2014 23:55

M44a63r73e14k 45Š29i89m32o22n 2764137618118

Osladit si čaj medem místo cukrem Vám dodá tak nepatrně vitamínů, že bych med nepovažoval za zásadní zdroj.

0/0
18.5.2014 1:27

L95e36n53a 24P62á96t70k80o24v66á 8581443714909

Nic proti medu akorát má oproti cukru tu nevýhodu že změní chuť slazeného nápoje či pokrmu a tak se nehodí tam kde to není žádoucí. Já třeba si kávu raději neosladím než bych pila medovou kávu

+6/−2
17.5.2014 9:07







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.