Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Rostlinné tuky nám pomáhají i škodí. Se kterými šetřit?

Češi za rok spotřebují zhruba 25 kg tuků na osobu. Z toho je asi 5 kg másla, ale většinu tvoří rostlinné tuky a oleje. Mnoho lidí stále neví, které z nich opravdu prospívají. Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček v projektu "Vím, co jím" opět radí, jak vybírat vhodné potraviny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L97u78d29m15i33l66a 10Š48i26n39d80e66l29á90ř54o71v33á 7332346192171

Ta "odbornice" Hlavatá byla zapojena i do projektu vyzivadeti.cz, který sponzorovaly nadnárodní společnosti - výrobci margarínů. O margarínech a jejich škodlivosti si raději přečtu od nezávislé poradkyně: http://www.margit.cz/encyklopedie/margariny/

+1/0
4.5.2014 12:24

J62o39s68e65f 36N72o94v53á52k 1409736719491

Ono se v poslední době začíná dost ukazovat, že dřívější závěry vědců o tom, jak živočišné tuky škodí byly přehnané. Já doma smažím jak na sádle, tak na řepkovém oleji, podle potřeby. Obecně ale kolem sebe pozoruji návrat surovin, které lze nazvat jako domácí - zmiňované sádlo, čerstvé selské mléko i domácí masné výrobky. Čerstvé suroviny zpravidla lze sehnat mimo velké markety, tj. na tržištích nebo přímo u výrobců. Někdy to není snadné, ale jde to. A například na mléčné výrobky se specializují tyto rozvozy (a není jich málo): http://www.mlekozfarmy.cz/rozvozove-trasy/

+1/0
1.5.2014 13:20

P49e65t37r 72F75r78ý35d27e14k 7769721979573

Ony ty zavery byly silne podporovane prumyslem, pro ktery je mnohem jednodussi vyrobit rostlinny olej, nez maslo/sadlo. Stejny prumysl nyni lobuje v Evropske unii o zakazu farmarskych trhu...

+1/0
2.5.2014 8:16

J44i16ř91í 10K80a37l75o40č 6881705659

Ano, tam je zakopaný pes. A změna nastane, až se přesune poptávka zpátky k výrobkům od lokálnách farmářů. Proto to chce šířit aktuální informace a poznatky a ne utvrzovat v dávno překonaných omylech, jak to dělá autor článku.

0/0
5.5.2014 13:47

J75o64s11e73f 75N30o85v38á35k 1559296149311

Souhlas, osobně doufám, že záměr EU potlačit místní trhy je jen další z řady hoaxů, které jsem už o Unii slyšel.

0/0
6.5.2014 15:30

P67e94t61r 43F37r37ý22d63e87k 7629731479183

Btw. mleko z farmy neni moc kvalitni, pochazi od plemene Holstein a je od krav, ktere jsou natesnane v kravine... Je to samozrejme kazdeho volba, ale ja kupuji mleko primo od konkretniho zemedelce, ktery chova kravy (plemeno ceska stracena) na svych pastvinach.

+1/0
2.5.2014 8:23

J45o48s72e90f 21N72o34v48á11k 1199136699251

Viděl jsem fotky, kde žijí a nejsou to klasické kravíny. Chuťově je mléko vynikající. Konkrétního zemědělce s dobytkem na pastvě bohužel neznám, ale s mlékem z Radonic jsem zatím spokojený, takže nemám důvod to měnit.

0/0
6.5.2014 15:28

M40i11l51a21n 29V19o59t71a94v58a 5694796781552

Hm. Az na to, ze se uz davno zjistilo, zo tomu tak neni a je to trochu naopak. Ale to by lide nesmeli cist zastarale nazory rodoby dietologu, ale precist si studie kardiologu a dalsich. Pak muzete narazit na vety typu. Cely zivot jsme jim lhali, je to naopak. Trchu patrejte, ale v odborne lekarske litarature posledni doby a budete prekvapeni

+1/0
1.5.2014 9:56

F42i38l63i11p 22T20ř11e82b77a 6913850818386

"V současné době se ale margaríny vyrábějí z kvalitních rostlinných tuků a olejů pouze mechanickými postupy. Před patnácti, dvaceti lety skutečně margaríny obsahovaly velké množství trans nenasycených mastných kyselin. V současné době se ale při výrobě margarínů používají zcela nové technologie, při kterých trans nenasycené mastné kyseliny nevznikají,"

Zdroj: http://ona.idnes.cz/rostlinne-tuky-pomahaji-i-skodi-dnv-/zdravi.aspx?c=A140429_135148_zdravi_pet

Aha. Náhoda tomu chtěla, že jsem několik hodin po přečtení článku viděl díl pořadu A dost! věnovaný ztuženým rostliným tukům. Výsledek? 8 ze 24 testovaných vzorků obsahuje množství trans-kyselin, za které vás v některých státech EU mohou nepodmíněně odsoudit. Jinak ale není důvod se obávat...

+3/0
30.4.2014 19:40

P92e57t42r 56F59r33ý34d66e95k 7339861219623

Musis si uvedomit, ze tahle serie clanku je reklamni kampan. A reklamni kampan vzdy vychvaluje vyrobky, ktere se snazi propagovat...

Dneska jsem si dal k snidani rybu, usmazenou na prepustenem masle, mnam (bydlim u more)...

+1/0
2.5.2014 8:31

K27a97r85e76l 77E41n50d91l54e92r 3683790490685

Když někdy omylem dám na pánev řepkový olej, je mi z toho smradu rybiny na zvracení. Děkuji, nechci. Ať to jí ten, kdo chce jíst zdravě. Já se radši místo toho chci cítit dobře.

+3/0
30.4.2014 17:29

R91o14m87a53n 29N89o74v18á43č75e41k 6235682354705

Jak někdo může jíst něco tak odporného jako je margarín? 8-o

+3/0
30.4.2014 14:16

K40a81r59e92l 22E46n78d36l59e98r 3543590190875

Margarín byl původně z hovězího loje. To bych asi taky nemusel.

0/−1
30.4.2014 17:30

P55e38t84r 59F85r79ý89d53e30k 7269191669353

Ja naopak hovezi luj muzu, delam si z nej i kremy a masti.

+1/0
2.5.2014 8:40
Foto

K22a30r80e38l 97T59o27m74á67š23e22k 7104899427689

Řepkový olej používáme už dávno, ale zrovna tak vepřové sádlo (to má stejný poměr nasycených a nenasycených kyselin jako lidské sádlo. Omega3 mastné kyseliny dodáváme ve formě lososového oleje. Podle mého názoru nasycené kyseliny našemu tělu nevadí, právě naopak, jsou lepší než nenasycené. Mnoho vysoce nenasycených kyselin musí tělo předělávat pochodem, podobným hydrogenací a mohou vznikat trans mastné kyseliny. Trans´mastné kyseliny v margarinech způsobily v minulosti mnoho škody na naši populaci a jsou hlavním důvodem infarktů v mladém věku. Já jsem se margarinům a ztuženým tukům vyhýbal a mám nyní 82 let, doposud bez infarktu a mozkové příhody.

+6/−2
30.4.2014 11:31

K50a39t25e59ř17i56n15a 13V57a31š77á14k45o53v13á 5611362589135

ja mam rada oleje, a stridam i ty netradicni - slunecnicovy ale nemam rada.

Je super zkusit treba ryzovy, lneny, dynovy, makovy, kavovy, oriskovy, fenyklovy...

spotrebuju jich dost malo, nesmazim (a kdyz, tak na malince trosce ryzoveho). Pro zvirata lososovy...

Kokosak mam spis kosmeticky :-)

0/−1
30.4.2014 11:29

I14v61a80n17a 57P96o56k77o67r84n27á 8654763530407

jen 5kg másla na osobu/rok. To je docela málo, jen naše rodina sežere měsíčně cca 1kg másla a 1kg sádla. Olej a margarín doma mám, ale jen pro případ kdyby...

+3/0
30.4.2014 10:46

M82o49n25i95k81a 18H14a73b75a34n49o38v48a 7698323687196

No tak naše rodina ani zdaleka nesežere za rok těch 5kg, takže tak se počítá ta statistika. :-)

+2/0
30.4.2014 11:01

M47o63n83i65k45a 77H44a52b59a59n57o34v89a 7458603477676

Jinak pokud sníte jako rodina 1kg másla měsíčně pak sníte jako rodina 12kg másla ročně. Pokud jste více než dva, pak jste spíše pod průměrem. ;-)

+3/0
30.4.2014 11:12

K98a72m77i85l 42S17c32h53w75a43g80e71r 3163496295246

a 12kg másla obsahuje 9,84kg tuku ;-)

0/0
30.4.2014 13:30

I94r95e67n16a 76M98a83t79e27j47k64o54v23a 2285105599911

No a?

0/0
1.5.2014 5:42

K87a31m63i68l 45S68c76h50w57a23g34e68r 3193786875506

"Češi za rok spotřebují zhruba 25 kg tuků na osobu. Z toho je asi 5 kg másla"

No není moc jasné jestli se bavíme o tucích nebo o másle, nějak se nám tu do článku dostali jabka a hrušky ;-D

0/0
6.5.2014 16:45

R83o69b31e64r51t 10B92a94l78a12b62á88n 9832873312

Těch kotrmelců v "oficiální" výživové politice už jsem zažil tolik, že všechny další revoluce v téhle oblasti sleduji se shovívavým úsměvem. Mléko, vejce, tuky, obiloviny, soja a bůhvíco ještě - od glorifikace až k naprostému zatracení.

+7/−1
30.4.2014 10:04

R29e62n71a56t57a 41H91a40v36l31í46č10k57o35v65á 3929786553755

Přesně tak! Zůstanu u osvědčeného másla a sádla, oleje mi nechutnají, kuneróly jakbysmet!

+7/0
30.4.2014 10:06

M35o76n25i88k69a 32H79a63b75a49n89o74v87a 7688393457476

Pokud jste zdravý a bez nadváhy, stačí jíst střídmě a pravidelně a myslím, že člověk nemusí řešit nějak extra skladbu tuků, cukrů atd. Pokud máte nadváhu, tak doporučení poradců vám pochopitelně můžou pomoci. Pokud se bavíte o tom, že se příliš často mění nějaké názory na konkrétní druh potraviny, tak oficiální výživovou politiku stanovuje Světová zdravotnická organizace. Zde najdete jen naprosté minimum nějakých výrazných změn přístupu ke konkrétní potravině. Dost často spíše kolují neoficiální zprávy až hoaxy. ;-)

+2/−1
30.4.2014 10:44

R88e25n26a93t36a 38H39a33v24l77í56č94k30o75v96á 3959156423545

To by ti poradci ale nesměli každý týden vycházet z jiné studie: jednou je mléko zdravé, podruhé způsobuje zažívací problémy nebo o celozrnných moukách, těstovinách, pečivu, tyčinkách taky tvrdí každý něco jiného. A pití? Jednou jsou minerálky zdravé, pak zase způsobují ledvinové kameny, jednou je nutné vypít alespoň 3 litry vody denně, jiní znalci řeknou: pít tehdy, až je žízeň! No blázinec na kolečkách! Kdo chce zhubnout, měl by se především víc hýbat-cvičit, běhat, chodit na dlouhé procházky, jezdit na kole-co mu zdraví dovolí!

+2/0
30.4.2014 16:09

J92o84s55e66f 86N18o21v76á60k 1809566349691

Jak píše paní Habanová, je to hlavně o střídmosti (In medio stat virtus). O střídmosti a vyváženosti našeho energetického příjmu a výdeje. A také jsme každý jiný, jednomu škodí obiloviny, druhému vejce a třetímu obé prospívá.

0/0
6.5.2014 15:34

S66l36a56v41o65m59í19r 82B88e60n40e98š 6652847290544

Pane Baloune, s tím vaším příjmením máte plné právo myslet jenom na máslo, sádlo a ostatní potraviny.

0/−6
30.4.2014 9:34

L68a97d89i72s33l13a91v 95B39a69l36o48u30n 7271564621955

Tchýně prvních 70 let života mastila jen sádlem a dalších 29 máslem a olejem podle toho, který zrovna koupila.

Asi už tyhle články, co je lepší, číst nebudu, každou se chvíli se lepší změní na horší a horší na lepší a já z toho mám guláš.

Vyškvařím si sádlo jako tchýně za mlada.

+14/−1
30.4.2014 7:03

M98a69r59e19k 69Z48a73h76r94a83d12i66l 6164569195541

Jakože se dožila takovýho věku kvůli tukům, které používala, nebo nepoužívala? 8-o Tak to jo...

+1/0
30.4.2014 7:15

L90a41d36i86s36l78a92v 12B52a48l69o29u49n 7551494401225

Jako, že je jedno čím mastíme. Ale hlavně s mírou.

+4/−2
30.4.2014 7:29

M51a13r88e29k 83Z18a87h30r33a59d36i96l 6214369135301

No jo, to ale můžete říct u každé potraviny. Jenže každý si tu "míru" různých druhů potravin představuje jinak...

0/0
30.4.2014 8:24

I90v20a72n64a 30P69o21k43o79r26n67á 8944343170747

Všeho s mírou a hlavně pozitivní myšlení, to je recept na dlouhověkost.

+3/0
30.4.2014 10:51

J44a56n 26R74a43t66h51o12u22s52k78ý 7485580689518

Tyhle příklady jsou v každé diskuzi ale je to o tom si uvědomit, že jíst zdravě neznamená, že budete určitě zdraví ale zvýšíte tím pravděpodobnost, stejně je to i s kouřením, rakovinu plic klidně může dostat i nekuřák ale má na to mnohem menší šanci.

+2/0
30.4.2014 8:14

M26i51l57a92n 45K34l58o29u49č86e82k 3280175508387

Podle tzoho, kolik tu má lidí stoletých babiček co celý život jedly jenom sádlo a kouřily do 90, by měl být náš národ nejzdravějším a nejdlouhověkejším na světě, není tomu tak.

+3/−1
30.4.2014 8:57

I71v61a37n35a 28P32o76k79o86r54n56á 8524313620187

no, jestli máte zdroj, kde koupit pěkné hrbetní sádlo na škvaření, tak sem sním. Sádlo je dneska nedostatkové zboží, a když je tak je to sádlo vnitřní, navíc tenounké plátky jsou lisované do větších bloků. Sakra, dala bych si škvarky, nebo chleba se sádlem, škvarky a cibulí.

+2/0
30.4.2014 10:50

L27a42d94i30s56l25a78v 81B59a81l97o32u66n 7551934791675

Taky bych si dal pořádné škvarky.:-P

Ale zjistil jsem, že řízky pečené i na kupovaném sádle jsou křehčí a měkčí. Vepřové i kuřecí. Alespoň to.:-(

0/0
30.4.2014 13:56

S82a14n12d49r75a 96F40e26r96i29a80n22č58í78k11o75v28á 7333738111743

Argument "moja svokra/teda/dedo" je skutočne nedostatočný. Vaša svokra sa dožila takého veku z množstva rôznych príčin. Genetika, pohyb, celkové zloženie stravy, zdravotná starostlivosť atď. Chcieť si teda vyvodiť závery z jedného človeka a chcieť sa na základe toho zariadiť a pritom ignorovať najnovšie poznatky vedy (ktoré sa menia tak ako sa mení a zlepšuje naša schopnosť skúmať) chce skutočne veľkú dávku ignorancie. 

Odporúčam vám prečítať si tento článok: http://www.zradielko.sk/2014/03/preco-osobna-skusenost-nie-je-dostatocny-dokaz/

+1/0
30.4.2014 12:38

M54a17r25t45i58n 52H68o50r77ň56á29k 7981621722

máslo&sádlo&ghí hotovo tečka

+3/0
30.4.2014 6:31

T62o79m13á24š 91T28a33t25í98č80e62k 5770682480528

Ať žije sádlo! Domácí, v doprovodu škvarečků!! :-) Řepkové olej si lijte do smrdutéch nafťáků, já to žrat nebudu, ani kdyby se pod tím podepsalo deset Einsteinů. :-P

Nojo, v tom výčtu ale chybí kromě sádla taky oliváč... sakra, kde to jsme? Článek na podporu řepky, či co. :-P

+15/−2
30.4.2014 4:58

M65a78r74t55i92n 80H39o56r42ň60á60k 7801721372

je to článek na podporu řepky, přitom jinde je zase milion článků jak není řepka vhodná, krom toho jsem podobný rozhovor zaregistroval i ve státním rádiu

+5/0
30.4.2014 6:32

M78a12r65e39k 79Z48a13h65r53a70d86i81l 6364829985451

To by mě zajímalo, kdo tvrdí, že řepkový olej je (oproti ostatním rostl. olejům) nevhodný...

+1/−1
30.4.2014 7:13

J77i88ř89í 80Z38ý14k62a 9309863271680

... ono je zapotřebí rozlišovat použití toho oleje. Pokud se použije řepkový olej ve studené formě, tak je výživově zhruba stejně kvalitní jako olivový. Ale pokud jej použijete na smažení či pečení, tak je to problém. Není příliš stabilní, rozkládá se na nepříliš vhodné látky. Nicméně slunečnicový není na smažení také vůbec vhodný. Pokud není ke smažení určený - pak jde většinou o rafinovaný olej, případně ze speciální odrůdy s vyšším obsahem kyseliny olejové.

0/0
30.4.2014 8:51

M97a73r67e59k 67Z72a43h36r52a83d75i13l 6194729275751

No, tak to mi povězte, který olej je podle vás na smažení nejlepší, když ne řepkový ...

0/0
30.4.2014 11:57

P19e12t32r 93F57r29ý58d60e24k 7139821479963

Z oleju kokosovy, ale jsou i lepsi tuky na smazeni - sadlo a mlecny tuk (prepustene maslo).

+2/0
30.4.2014 13:56

M72a60r75e59k 61Z85a96h54r96a28d31i67l 6204649195341

Ten nesmí být ovšem ztužený...

0/0
30.4.2014 14:30

P15e24t77r 29F41r45ý53d76e24k 7459141259473

Nechapu, proc by nekdo ztuzoval mlecny tuk, kokosovy olej nebo sadlo? Ty jsou preci tuhe v lednici vzdycky.

+1/0
2.5.2014 8:11

Š10t16ě57p40á52n 15B86u12r51i42a22n 3643893221565

Vepřové sádlo. Bez legrace.

0/0
6.5.2014 23:06







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.