Diskuze

Kontroverzní transmastné kyseliny: čím se řídit při výběru potravin

Tuky jsou pro naše tělo nezbytné. Pokud ale vybíráme ty špatné, mohou škodit zdraví. Pozor bychom si měli dát na potraviny s transmastnými kyselinami. Jaké množství je ještě vhodné a kdy sáhnout po jiném výrobku? Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček v projektu "Vím, co jím" opět radí, jak se zdravě stravovat.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Najdeme je tak především v trvanlivém pečivu, levných cukrovinkách, náhražkách čokolády nebo některých polevách," upozorňuje výživový specialista Petr Havlíček.

Juhůůů konečně jednou něco, co mě nemusí trápit. ;-D

0 0
možnosti
Foto

Při výběru potravin se řídím chutí.Je mi šumafuk kolik transmasných kyselin to obsahuje.

2 0
možnosti
Foto

A50n74n75a 66V59e14s17e63l73á

11. 2. 2014 14:58

Když já mám ty polomáčené sušenky tak ráda... :)

1 0
možnosti

Ve videu říkají, že  slunečnicový olej není vhodný na tepelnou úpravu a přitom na obalu je napsáno, že je vhodný jak na tepelnou, tak na studenou úpravu potravin.:-/

1 0
možnosti
Foto

a v reklamě na Kinder čokoládu říkaj, že je plná mléka;-) jak by řekla babka z Kulového blesku, to je směroplatný;-)

0 0
možnosti

P33e49t57r 73F97r10ý55d37e92k

11. 2. 2014 12:14

Idealni tuky na smazeni? Sadlo, prepustene maslo a kokosovy olej. Divim se, ze dneska jeste nekdo veri tem nesmyslum o skodlovosti nasycenych mastnych kyselin. A neustala kampan za konzumaci sacharidu je take trapna, pritom sacharidy (sladkosti, pecivo...) jsou hlavni pricinou cevnich onemocneni a konzumace saturovanych tuku a cholesterolu jim naopak muze zabranit (za urcitych podminek - napr. prave snizeni prijmu sacharidu...)

4 1
možnosti
Foto

souhlas, jen to smažení jsem doma vypustila úplně a nikomu to nechybí.

0 0
možnosti

Hlavně se neřídit časopisy (včetně internetových deníků), kde je každý týden nový potravinový bubák.

Zdravý rozum říká, že pokud je něco chutné, levné a má to hustý seznam složení, tak to moc zdravé nebude.

Na druhou stranu pořád lepší než jíst kořínky a dožívat se třicet let. ;-)

3 0
možnosti
Foto

Podle mých znalostí se na výrobu margarinů používají stále tuky, vyrobené hydrogenací. Rozdíl je ale v tom, že se hydrogenace vede až do úplného nasycení (trans mastné kyseliny jsou jenom nenasycené). Tento nasycený tuk se potom smísí s olejem v takovém poměru, aby vznikla hmota o konzistenci másla. Potom se přidávají různé příchutě, vůně, barviva a vitaminy, aby výsledny tuk co nejvíce připomínal máslo (protože je to náhražka másla). V tom videu jsem si všiml, že autoři zavrhují také sůl. Já osobně jsem astmatik a mám chronický zánět průdušek. Protože málo solím, trpím nedostatkem soli, což způsobuje odvodňování mého těla a špatně se mi odkašlává. Proto si musím doplňovat sůl pitím slané vody, stejně tak, jako se to dělá v lázních Luhačovce, kde je hlavním léčivým prostředkem slaná voda (Vincentka). V rostlinách není žádná sůl (je tam jen chlorid draselný) a proto se musí dávat přežvýkavcům k lízání sůl.

4 0
možnosti

No dobře, ale margaríny mají třeba jenom 10% nasycených tuků ...

Jinak jste si všiml špatně, sůl nezavrhují.

0 0
možnosti

toto nemám ráda, pořád dokola...zítra bude jezte jen sádlo, pak zase mléko.

Jezte na co máte chuť, ať nevypadáte nezdravě jak  pan Havlíček

4 0
možnosti

Pan Havlíček rozhodně nevypadá nezdravě.

3 1
možnosti

Osobně dělám vše na sádle které si sám vyškvařím a nemusím číst co je dobré nebo špatné na obale :-) asi jsem po dědovi ten jel na sádle celý život ,umřel v 94 !

11 1
možnosti

No vidis, kdyby smazil na rope, tak je jeste nazivu!

1 0
možnosti

Nenechte se napálit. Jde jen o jednu z dalších marketingových akcí, zabalených do líbivého obalu o zdravých potravinách. Myslím, že tentokrát to je v režii Aholdu.

2 1
možnosti

Ještě nedávno řepkové oleje byly špatné, a i po jejich úpravě (erukaci) byly slunečnicové lepší. A najednou je to obráceně?

Tavené sýry jsou prý škodlivé. Mám tchýni 99 let a denně zbaští 1-2 trojúhelníčky tavených sýrů.

Mám zkušenost, že každou chvíli je něco škodlivé a za pár let velice zdravé a pak zase škodlivé a pak zase zdravé a .....

Že jsem tenhle článek četl :-(

2 1
možnosti