- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Najdeme je tak především v trvanlivém pečivu, levných cukrovinkách, náhražkách čokolády nebo některých polevách," upozorňuje výživový specialista Petr Havlíček.
Juhůůů konečně jednou něco, co mě nemusí trápit.
Při výběru potravin se řídím chutí.Je mi šumafuk kolik transmasných kyselin to obsahuje.
Když já mám ty polomáčené sušenky tak ráda... :)
Ve videu říkají, že slunečnicový olej není vhodný na tepelnou úpravu a přitom na obalu je napsáno, že je vhodný jak na tepelnou, tak na studenou úpravu potravin.
a v reklamě na Kinder čokoládu říkaj, že je plná mléka jak by řekla babka z Kulového blesku, to je směroplatný
Idealni tuky na smazeni? Sadlo, prepustene maslo a kokosovy olej. Divim se, ze dneska jeste nekdo veri tem nesmyslum o skodlovosti nasycenych mastnych kyselin. A neustala kampan za konzumaci sacharidu je take trapna, pritom sacharidy (sladkosti, pecivo...) jsou hlavni pricinou cevnich onemocneni a konzumace saturovanych tuku a cholesterolu jim naopak muze zabranit (za urcitych podminek - napr. prave snizeni prijmu sacharidu...)
souhlas, jen to smažení jsem doma vypustila úplně a nikomu to nechybí.
Hlavně se neřídit časopisy (včetně internetových deníků), kde je každý týden nový potravinový bubák.
Zdravý rozum říká, že pokud je něco chutné, levné a má to hustý seznam složení, tak to moc zdravé nebude.
Na druhou stranu pořád lepší než jíst kořínky a dožívat se třicet let.
Podle mých znalostí se na výrobu margarinů používají stále tuky, vyrobené hydrogenací. Rozdíl je ale v tom, že se hydrogenace vede až do úplného nasycení (trans mastné kyseliny jsou jenom nenasycené). Tento nasycený tuk se potom smísí s olejem v takovém poměru, aby vznikla hmota o konzistenci másla. Potom se přidávají různé příchutě, vůně, barviva a vitaminy, aby výsledny tuk co nejvíce připomínal máslo (protože je to náhražka másla). V tom videu jsem si všiml, že autoři zavrhují také sůl. Já osobně jsem astmatik a mám chronický zánět průdušek. Protože málo solím, trpím nedostatkem soli, což způsobuje odvodňování mého těla a špatně se mi odkašlává. Proto si musím doplňovat sůl pitím slané vody, stejně tak, jako se to dělá v lázních Luhačovce, kde je hlavním léčivým prostředkem slaná voda (Vincentka). V rostlinách není žádná sůl (je tam jen chlorid draselný) a proto se musí dávat přežvýkavcům k lízání sůl.
No dobře, ale margaríny mají třeba jenom 10% nasycených tuků ...
Jinak jste si všiml špatně, sůl nezavrhují.
toto nemám ráda, pořád dokola...zítra bude jezte jen sádlo, pak zase mléko.
Jezte na co máte chuť, ať nevypadáte nezdravě jak pan Havlíček
Pan Havlíček rozhodně nevypadá nezdravě.
Osobně dělám vše na sádle které si sám vyškvařím a nemusím číst co je dobré nebo špatné na obale asi jsem po dědovi ten jel na sádle celý život ,umřel v 94 !
No vidis, kdyby smazil na rope, tak je jeste nazivu!
Nenechte se napálit. Jde jen o jednu z dalších marketingových akcí, zabalených do líbivého obalu o zdravých potravinách. Myslím, že tentokrát to je v režii Aholdu.
Ještě nedávno řepkové oleje byly špatné, a i po jejich úpravě (erukaci) byly slunečnicové lepší. A najednou je to obráceně?
Tavené sýry jsou prý škodlivé. Mám tchýni 99 let a denně zbaští 1-2 trojúhelníčky tavených sýrů.
Mám zkušenost, že každou chvíli je něco škodlivé a za pár let velice zdravé a pak zase škodlivé a pak zase zdravé a .....
Že jsem tenhle článek četl