Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pizza slaví svůj den, Češi milují capricciosu, ženy hlavně hawaii

Na neděli 9. února připadá mezinárodní den pizzy, a připomíná tak jedno z nejpopulárnějších italských jídel, které se těší oblibě po celém světě. Češi každý rok sní více než 31 milionů pizz. Průzkum ukázal, že nejraději mají Capricciosu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M85i57c46h87a56l 71M50i39l27l81e86r 9366342449652

Australane pizzu miluji - vsak tady take mame hodne italskych pristehovalcu, kteri zalozili celou radu pizzerii. Od konce 60.let se zacaly mnozit jako houby po desti. Dnes jich je nekolik v kazde ctvrti. Delaji se tu pizzy na tenke bazi, na stredni a jine na tluste. V jednom se ale shoduji - pizza tady musi mit slusne nalozeno na vrchu, at uz je na ni jakakoliv kombinace - na oblozeni se nesmi skudlit. Kazda pizzerie nabizi ty tradicni - Margherita, Capriciosa, Neapolitana, Marinara, 4 corners (4 ruzne naplne, kazda v jedne ctvrtine), v Australii oblibene Hawaian, Americana, Mexicana, Aussie, Vegetarian, Garlic and prawns (cesnekova pomazanka namisto suga, male krevety a mozzarella) a vedle toho se pizzerie predhaneji v nove vymyslenych kombinacich jako Calabrese, Gambretti, Prosciutto, Romana, Kure Tandoori ci Satay, Meat Lovers (masozravcova - kombinace ruznych mas a salamu na bazi ze suga, zadna zelenina, navrch mozzarella), podle toho, co maji zakaznici v okoli radi.

Foto:

https://www.google.com.au/search?q=australian+pizza&client=firefox-a&hs=wNV&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=fflb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=mOT5UsvjFc6MkwWNoYDYCg&ved=0CE8QsAQ&biw=1920&bih=855

0/0
11.2.2014 10:09
Foto

Z49d53e43n27k32a 29S48c12h43o70e97n52b43a75e75c40h64l94e60r 33K19r66u95z85o26v22a 6728282697979

Co me nejvic dojima,pizza hranolky kebap

0/0
11.2.2014 9:09

J41a65n58a 39H84e25i42s93e73r51o47v55á 2126265581298

v Opavě jsem jedla pizzu na bramborákovém základu (tedy místo těsta na pizzu bylo těsto bramborkové) a byla VYNIKAJÍCÍ ;)

ale není nad pizzu z Itálie... ty, co se dělají v ČR se s tím nedají srovant ;)

0/0
10.2.2014 12:37

K17r63i50s51t31ý41n73a 21Š56e82n57k56o11v19á 5555290422447

Naprosto z duše nesnáším, když jsou na pizze suroviny, který tam nepatřej...kečup, eidam, levná šunka či salám, hermelín, niva, "krabí tyčinky" surimi a podobný blafy. Jo a když je místo smetanového základu rajčatové sugo. ;-€

+2/−4
10.2.2014 1:57

M38a42r92e14k 89Z60a96h70r30a18d85i63l 6634789375951

Teda smetanovej základ na mojí vysněnou pizzu určitě nepatří a to jsem zastánce tradičních receptů...

+7/0
10.2.2014 8:14

J15a19k77u27b 76C10i90g47l81e12r 9665847915648

Náhodou třeba s pizza taveňákem (místo mozzarelly) chutná skvěle :)

0/0
10.2.2014 13:32

L94e27n22k67a 87N26o35v13á 9725888535601

Dala jsem vám plus, ale ten smetanový základ mne překvapil 8-o Původní recept je margherita s rajčatovým sugem. Ty odvozeniny jsou pak její variací.

+2/0
10.2.2014 13:58

O20t65a 34B91a28r78t29o14s 7146467511

Ja myslím, že Češi nejlepší picu teprve vymyslej: bude mít nahoře knedlíky s vomáčkou, uprostřed řízek a dole godhaj s tlačenkou (na jednom levelu). Bude muset bejt cca 8 cm vysoká, jinak je to úplný scheisse ...

---

Češi, neblbněte! Nejlepší pizza není ta, která je jak kolo vod vozu a na které je toho naplácanýho nejvíc. Nejlepší pizza je ta, kde koláč krásně voní po kvasnicích a sugo je jenom to nejprostší - rajče, cibule, bazalka a olivový olej. Ale všechno musí bejt prvotřídní, voňavý a zralý, potom je výsledek zaručenej. Vším ostatním se má šetřit, aby se neumlátily vůně a chutě Mediteránu - hlavně zralá a voňavá zelenina a z toho nejvíce: basilico a olivový olej.

+4/0
10.2.2014 1:42

A67n38t50o55n31i87n 93B22l77a65z22e67k 4508952907201

Dost cestuji po svete a pizzu mam rad. Nejlepsi pizzu jsem jedl v Chicagu, potom v NY a potom v Italii. V Chicagu delaji tzv. deep- hlubokou pizzu.Serviruji to jako hlavni jidlo, jedi to priborem a dava se tam hodne te cervene sracky a na rozdil od NY pizzy vice sussi. NY pizza se dela na tenounkem teste . Neni to moc vedeno jako hlavni jidlo, spise ze to vezmete do ruky a jite to na ulici kdyz spechate. je tam daleko mene cerveneho, ale je znama ze to polivaji extra olivovym olejem. V itallii jsem pizzu jedl na mnoha mistech, ale pripada mi chutove daleko chudsi nez ta americka. Ale to je muj nazor.

+2/0
10.2.2014 1:11

M70a11r45i87e 73P25o89k35o22r89n83á 9865644870

Jedla jsem pizzu v Itálii dostkrát a v každé restauraci byla jiná, jinak vysoká. Jedla jsem ji i v Česku a docela to ušlo. Jednu z nejchutnějšícj jsem jedla v Sofii.

0/0
9.2.2014 23:24

M97i98r59e74k 79K81o84v94a40c82i53k 5521661501327

"Středomořská kuchyně je oblíbená díky tomu, že je jednoduchá na přípravu a lehce stravitelná."

Škoda, že celá řada českých pizzerií a rádobyitalských restaurací dělá z pizzy nebo těstovin nálož, po který je problém vstát od stolu. Ono to třeba není úplně chuťově špatný, ale se středomořskou kuchyní to nemá společnýho vůbec nic... A pizza s dvanácti ingrediencema, kde nechybí hermelín a podobný nesmysly je prostě zvěrstvo. Nacpat deset věcí na pizzu umí každej - dobrá pizzerie se pozná podle Margherity :-)

+3/0
9.2.2014 22:42

M87a18r43i12e 11P63o49k52o47r25n42á 9405144160

Jedla jsem pizzu se svými italskými přáteli a už jsem skoro nemohla, jaká to byla nálož, oni to však snědli a ještě si dali navrch velkou zmrzlinu. Italové dokážou snít hodně, ale dělají to jen občas.

0/0
9.2.2014 23:27

M57i89r15e63k 90K52o95v41a45c89i29k 5591911421427

Oni si hlavně umí to jídlo užít a není jim líto času, kterej tomu věnujou ;-D Do nás už od dětství cpali  "Dobré chutnání bez povídání". "Kdo dojí první, je král." atd. :-( Já si následky nesu do dneška - jak si nedam pozor, tak jídlo do sebe hrnu hrozně rychle :-(

+2/0
10.2.2014 0:35

M81a54r49t60i98n 55K53r57č57i21l 6570568218599

Nejhorší je,když českej šizunk sype na pizzu eidam.Za to bych sekal ruce,nebo alepoň sebral živnosti.

+5/0
9.2.2014 22:02

M46a50r80t88i82n 91N47o88v75o96t35n56ý 7723525810505

Tak to jste ještě neviděl pizzu se "sýrem" rostlinného původu. Proti tomu je eidam zlatej.

0/0
11.2.2014 9:49

H70o17n19z11a 43K87o90z52e16l 8114459572164

Nejlepsi je pizza o nahy servirky s veeelkejma...plicema :-)

+2/0
9.2.2014 20:32

H78o93n48z29a 85K53o77z78e13l 8584499962914

od nahy

0/0
9.2.2014 20:33

L78u51d35v52í82k 11G74a16j49d50o47š19í25k 2585593384812

No jo. Capricciosa nebývá na rozdíl od ostatních druhu v Česku tak ošizená. Margharita zase bývá nejlevnější.

Jinak hlavní důvod, proč je pizza tak populární je obrovská přidaná hodnota na surovinách - jinými slovy je to super kšeft. Takže pizzerie je pomalu na každém rohu a každý Srb, Chorvat nebo Turek se tváří jako Ital a dobře vydělává. A navíc je to často i dobré. :-)

+8/0
9.2.2014 20:27

S81o56f89i82e 95M13o86r36a85v98c14o71v67á 8576698132507

Lepší pizzu než je Riina od Riccarda jsem ještě nejedla.

0/0
9.2.2014 20:17

M18i49l27a63n 27K44r81á98l 8383538111201

jsem tam dělal a flusali jsme do nich, nevím jestli tahle tradice tam zůstala;-D

+1/0
9.2.2014 20:56

S69o93f28i50e 30M76o92r17a18v82c48o47v26á 8956118702447

Snažíte se být vtipný, nebo jste jenom hloupý?

+1/−1
9.2.2014 21:12

O81s92k76a15r 74K50o19v21a28ř63í21k 8177833666587

nejlepší parodii na pizzu dělá Chachar ;-D...Rv

0/−1
9.2.2014 19:48

J85a25n 26K15l84i31m47a 7790763950412

Pizza slaví svůj den? To je možné,ale ne v CZ. 90%Čechů pravou pizzu ještě nejedla:-)  V cz se jí jako pizza, buchta s náhraškou sýra,salámů atd.atd.

+5/−3
9.2.2014 19:21

J34a11n 78K46l31i42m21a 7630563590332

Ž  X

0/0
9.2.2014 19:22

M15o94j53m19í39r 11H22l80o98u34š26e88k 1617106788954

Díky za tu naši! Měl jsem v Itálii tři a jíst se nedala ani jedna!!! Rv

0/−4
9.2.2014 19:29

J84a23n 43N22o10v19á42k 6254184

Nedaly se jíst? Co jim bylo?

0/0
9.2.2014 19:41

J41a80n 42K78l95i29m19a 7980613200312

To je právě ono pizza v CZ nechutná stejně jako v itálii .stejně jako Italský prejt nechutná stejně jako v CZ :-)

+3/0
9.2.2014 20:14

L60u75d90v45í67k 94G95a17j18d22o27š46í51k 2465353494232

Ale jo. Jsou podniky v ČR kde pizza chutná jako Italská. Nesmíte jen chodit do těch, kde servírují "takypizzu" rozmrazenou z Makra za 70Kč.

+1/0
9.2.2014 20:32

J46a32n 95S61o37u10k96u29p 1784124136145

To je uplně jedno. Pravá pizza, to je jako ´pravý čaj´, tohle je mezinárodní jídlo, které se v každé zemi extrémně přiohýbá a modifukuje. Česká pizza je nepoměrně blíž italské než americká a nikoho to netrápí.

+3/0
9.2.2014 22:34

J17a89n 98M89a57r44e19k 7317962547158

Co to je, pizza Hawai? Každý Ital by se při tomto názvu a chuti osypal. Prostě v Itálii pizza na sladko neexistuje. Neprzněte originální recepty a argumenty typu, my si to v Čechách budeme dělat jak chceme opravdu neobstojí.

+3/−10
9.2.2014 19:06

K22a35m16i95l 24S44t90r42n69a78d 1948610394242

....pizzu Hawai jsem jedl mockrat v italii a nevsiml jsem si ze by se z toho Ital osypal :-)

+5/0
9.2.2014 19:14

M69i32c74h93a26l 87N92a91c12h11t31m27a55n93n 8117252287250

No, na jednu stranu máte pravdu, na stranu druhou plno tradičních pokrmů doznalo v zahraničí velkých změn a přesto nejsou ničím podřadným. Třeba Kalifornské sushi je populární všude na světě, stejně jako kari Vindaloo, které v Indii často ani neznají (jedná se totiž původně o portugalský pokrm). Taktéž populární snad všude ve světě.

+4/0
9.2.2014 19:21

J91a27n 82S35o31u14k82u84p 1874694426345

Zajímavé, já mluvil s mnoha Italy a většina celkem nelibě nese, že je Itálie považována za ´matku pizzy´, přijde jim to jako maximálně okoukaný stereotyp. Tohle jídlo se dělá po světě v kvantě modifikací a dám boty, že žádná opravdu nějakého Itala nevytáčí.

+1/0
9.2.2014 22:37

G21a38b69r74i87e21l43a 37N80o66v21o29t33n15á 3733969877953

Pizza Hawai má původ v Kanadě. Nemyslete si, že za všechno můžou Češi nebo že všechno se může stát jen v Česku.

0/0
9.2.2014 23:53

A40n54t60o79n68i21n 40B43l11a70z21e41k 4988332597761

No vidis, ja jsem cetl ze v USA.

0/0
10.2.2014 0:51

G89a92b57r79i16e88l81a 90N44o35v15o62t12n25á 3403849957903

Tak v Severní Americe a vejdeme se tam oba. :-)

0/0
10.2.2014 10:26

P38a87v73e40l 68S57v44o53b20o72d25a 3499662870692

A co mezinárodní den článků o ničem ?

+2/0
9.2.2014 18:40

A55n25t79o49n18í89n 51C71e69t45k43o16v77s40k84ý 7394358457176

Ten se tady slaví 365 dní v roce. :-P

+16/−1
9.2.2014 18:54

J93a70n 13P58a34v98l45í61k 6779183741937

Capricciosu mám hodně rád. Dokonce i mí italští kamarádi na ni nedají dopustit. Ale v poslední době jem si zamiloval pizzu Don Forty, hádejte od koho :-)

0/0
9.2.2014 18:40

J67a27n 91P56a10v59l45í86k 6119863251137

Jo, zapomněl jsem dodat, že se sýrovým okrajem :-P

0/0
9.2.2014 18:41

P94a34v51e65l 22S34v42o89b14o59d92a 3989512650552

Obojí Babica ?

+5/0
9.2.2014 18:41

L49e71n38k72a 63N94o50v75á 9885848835831

To psal zase nějaký specialista na pizzu. Americká pizza je podle něj vysoká 2 cm a ta italská jen 0,5 cm ;-D. Pravá neapolská pizza, milí pisálkové, je dosti vysoká a hodně kynutá. Jinak se dneska ve většině italských pizzerií dělá pizza doooodně tenká, určitě míň než půl centimetru. Prostě žádné pravidlo, jak má být vysoká, neexistuje! A nebo pokud existuje, rozhodně je to jen teorie a rozhodně to není půlcentimetr!!

+5/−1
9.2.2014 14:23
Foto

M79a88r57i16e 17B54a10ť62o98v57á 2796480536748

Přesně táák,pořádně vysoká a nakynutá je pravá neapolská pizza.Tak ji peču už asi 10 let podle receptu ze zahraniční kuchařky a není to vůbec špatné,naopak  jí dáváme přednost před teňounkými těsty v restauracích a pizzerkách.A já si ji dnes zrovna peču aniž bych věděla že budu s ní oslavovat její velký den;-)

+1/0
9.2.2014 15:07

E83l89i17š33k92a 14K44u13č95e25r71o23v61á 7179542583623

a já zrovna ty buchty nerada, mám ráda tenoučkou pizzu

+8/0
9.2.2014 16:26

M80a38r50t62i10n 56K53r85č53i51l 6130568918919

A co na tu kynutou pizzu vaše postava?

+2/0
9.2.2014 22:06
Foto

M88a29r87i20e 59B67a65ť90o78v49á 2756920416438

tak postavu jsem NIKDY řešit nemusela....

0/0
10.2.2014 9:46

F93e92r91d17i49n93a97n20d 12S22l83a43v63í46k 1495622412569

předpokládám, že těch 0,5cm se myslí v nejširším místě, obvykle okraj. Že v Itálii existuje jeden typ pizzi tlustý, která je ovšem italskou vyjjímkou, neznamená, že typická italská pizza není tenká kolem těch 0,5cm. V tomhle článek nelže.

+3/−1
9.2.2014 16:30

A13n33t82o93n72í96n 94C89e96t88k58o10v85s17k24ý 7194918597586

Předpokládáte špatně.

0/−1
9.2.2014 18:54

V94á16c96l92a78v 26K75a36d26l14e28c 3514261186297

To víte Neděle. Hlavně že je napsaný článek a chyby se neřeší.

0/0
9.2.2014 10:39

J88a18r60o98s30l94a22v 58D96r19g60á12č 2360767281531

Proscciuto se šunkou...to je jako šunková se šunkou? ;-D

Mimochodem asi jste mysleli prosciutto ne? ;-D

+6/0
9.2.2014 8:39







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.