- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Jen reklama na jednu málo prodávanou kuchařku... víc bych v tom nehledala.
Kyselica je jen obměna slovenské kapustnice a české zelňačky, čili nic nového pod sluncem. Jen s tím rozdílem, že podle kraje a podle chuti se někde do polévky přidávají sušené houby či švestky, do kapustnice pak i mletá paprika.
Co je však zásadní, léty prověřený poznatek a v receptu je to uvedeno chybně je, že se vaří zelí s bramborami dohromady. Ono totiž kysané zelí jakýmsi způsobem zabraňuje uvaření brambor, které jsou pak víceméně tvrdé třeba i po hodině vaření. Proto je lepší brambory uvařit jako první a teprve poté přidat zelí.
Omlouvám se, špatně jsem četl. V receptu je psáno, že se to vaří odděleně.
Pohlreich říkal, že tyhle jídla jsou naprosto o ničem a je jen otázkou času, než úplně zmizí. A když to říkal Zdéňa, tak je to určitě pravda.
Jo kdyby tam dělali krevety na víně s kaviárem a avokádem, tak by nadšeně chrochtal.
Kyselica
Dejte odkaz, kde to říkal. Podle mého se jedná o váš výmysl.
Co já vím, tak Pohlreich právě dbá na jednoduchost a přirozenou chuť pokrmů. Nesnáší prapodivné výmysly českých kuchařů, skrývané pod tajemnými názvy jako Rychtářův měšec, Překvapení šéfa kuchyně, Katův šleh apod. Třeba já jsem se podle něj naučil vařit kulajdu zcela jednoduchým a skvělým způsobem.
Typická česká jídla hlavně zalaté časy, kdy se u nás vařilo z nedovážených věci: kyselica, cvibak a oharková omáčka.
Kyselice je super, ale ten cvibak má být co? Smíchat cukr s moukou, máslem a dalším cukrem, jakou to má mít nutriční hodnotu?
Jakou nutriční hodnotu má mít moučník ke kávě?
Před prací v lese se jí chleba s podhrdkem a cibulí, nebo něco podobně dietního. Kyselica zrovna před těžkou prací není ideální volba - hromada vody a prázdného zelí.
Jestli Vám mamka doma dělá kyselici jenom z vody a ze zelí, tak Vás docela lituji.
Oharková omáčka s okurkami...........................
ona totiž na jižní Moravě je okurka oharek
Co je to cvibach, cviboch, cvibak? (slovník cizích slov)
Slovo:cvibach, cviboch, cvibak
Význam:(z něm.) (někdy ve variantách cvíbach, cvíboch, cvíbak) sucharpiškotpřijde mi divné, že to autorka připravuje z kynutého těsta, jestli se jí někdy v minulosti nepomíchaly recepty...
Přesně tak, babička pekla na neděli cvibak. Bylo to piškotové těsto, něco na způsob bábovky, ale tužší. Pekla ho v remosce ... A byl SUPER!
díky za připomenutí slova cvibak (znám jako cvivak). už dlouho jsem ho neslyšela