Ona

Diskuze

Ochutnejte české a moravské kraje: kyselica, cvibak a oharková omáčka

Pro gastronomické zážitky nemusíte za hranice. České, moravské i slezské kraje nabízejí spoustu zajímavých receptů. Vyzkoušejte si valašskou kyselicu, sudetský cvibek a brněnskou oharkovou omáčku s okurkami.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Jen reklama na jednu málo prodávanou kuchařku... víc bych v tom nehledala.

0 0
možnosti
Foto

Kyselica je jen obměna slovenské kapustnice a české zelňačky, čili nic nového pod sluncem. Jen s tím rozdílem, že podle kraje a podle chuti se někde do polévky přidávají sušené houby či švestky, do kapustnice pak i mletá paprika. 

Co je však zásadní, léty prověřený poznatek a v receptu je to uvedeno chybně je, že se vaří zelí s bramborami dohromady. Ono totiž kysané zelí jakýmsi způsobem zabraňuje uvaření brambor, které jsou pak víceméně tvrdé třeba i po hodině vaření. Proto je lepší brambory uvařit jako první a teprve poté přidat zelí.

1 0
možnosti
Foto

Omlouvám se, špatně jsem četl. V receptu je psáno, že se to vaří odděleně.

2 0
možnosti
OK

Pohlreich říkal, že tyhle jídla jsou naprosto o ničem a je jen otázkou času, než úplně zmizí. A když to říkal Zdéňa, tak je to určitě pravda. R^

Jo kdyby tam dělali krevety na víně s kaviárem a avokádem, tak by nadšeně chrochtal.

Kyselica R^R^R^

5 3
možnosti
Foto

Dejte odkaz, kde to říkal. Podle mého se jedná o váš výmysl. 

Co já vím, tak Pohlreich právě dbá na jednoduchost a přirozenou chuť pokrmů. Nesnáší prapodivné výmysly českých kuchařů, skrývané pod tajemnými názvy jako Rychtářův měšec, Překvapení šéfa kuchyně, Katův šleh apod. Třeba já jsem se podle něj naučil vařit kulajdu zcela jednoduchým a skvělým způsobem.

1 4
možnosti
VV

Typická česká jídla hlavně zalaté časy, kdy se u nás vařilo z nedovážených věci: kyselica, cvibak a oharková omáčka.;-D;-D;-D

1 0
možnosti
HC

H14a46n46k12a 22C65h84e12n

22. 2. 2014 11:16

Kyselice je super, ale ten cvibak má být co? Smíchat cukr s moukou, máslem a dalším cukrem, jakou to má mít nutriční hodnotu?

0 6
možnosti
SM

Jakou nutriční hodnotu má mít moučník ke kávě?

9 0
možnosti
JS

J54a68n 80S38o57u34k40u93p

22. 2. 2014 11:09

Před prací v lese se jí chleba s podhrdkem a cibulí, nebo něco podobně dietního. Kyselica zrovna před těžkou prací není ideální volba - hromada vody a prázdného zelí.

0 0
možnosti
SM

Jestli Vám mamka doma dělá kyselici jenom z vody a ze zelí, tak Vás docela lituji.:-)

4 0
možnosti
MR

Oharková omáčka s okurkami...........................;-)

2 2
možnosti
Foto

ona totiž na jižní Moravě je okurka oharek

3 1
možnosti
MD

Co je to cvibach, cviboch, cvibak? (slovník cizích slov)

Slovo:cvibach, cviboch, cvibak

Význam:(z něm.) (někdy ve variantách cvíbach, cvíboch, cvíbak) sucharpiškotpřijde mi divné, že to autorka připravuje z kynutého těsta, jestli se jí někdy v minulosti nepomíchaly recepty...Rv

1 0
možnosti
JD

Přesně tak, babička pekla na neděli cvibak. Bylo to piškotové těsto, něco na způsob bábovky, ale tužší. Pekla ho v remosce ... A byl SUPER!

2 0
možnosti
EK

díky za připomenutí slova cvibak (znám jako cvivak). už dlouho jsem ho neslyšela

0 0
možnosti