Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Ochutnejte české a moravské kraje: kyselica, cvibak a oharková omáčka

Pro gastronomické zážitky nemusíte za hranice. České, moravské i slezské kraje nabízejí spoustu zajímavých receptů. Vyzkoušejte si valašskou kyselicu, sudetský cvibek a brněnskou oharkovou omáčku s okurkami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M48a14r31t42a 70S19o77u12k47u34p69o16v14á 9746426280910

Jen reklama na jednu málo prodávanou kuchařku... víc bych v tom nehledala.

0/0
22.2.2014 22:26

M26i34l87a69n 21Č32e98r69n84ý 5863829169122

Kyselica je jen obměna slovenské kapustnice a české zelňačky, čili nic nového pod sluncem. Jen s tím rozdílem, že podle kraje a podle chuti se někde do polévky přidávají sušené houby či švestky, do kapustnice pak i mletá paprika. 

Co je však zásadní, léty prověřený poznatek a v receptu je to uvedeno chybně je, že se vaří zelí s bramborami dohromady. Ono totiž kysané zelí jakýmsi způsobem zabraňuje uvaření brambor, které jsou pak víceméně tvrdé třeba i po hodině vaření. Proto je lepší brambory uvařit jako první a teprve poté přidat zelí.

+1/0
22.2.2014 21:02

M18i29l67a43n 45Č96e16r62n66ý 5103199809302

Omlouvám se, špatně jsem četl. V receptu je psáno, že se to vaří odděleně.

+2/0
22.2.2014 21:14

L82e37n71k92a 21S78y23n63k17o30v94á 9577423129

A na Valašsku taky říkáme podle dědiny zelňačka/kyselica a šoupáme tam sušené hřiby. :) Brambory a zelé, živobytí celé - pro chudé vesnice bez rozdílu kraje a národnosti.

0/0
26.2.2014 11:31

O22s23k12a75r 42K14o40v71a12ř15í93k 8937213456637

Pohlreich říkal, že tyhle jídla jsou naprosto o ničem a je jen otázkou času, než úplně zmizí. A když to říkal Zdéňa, tak je to určitě pravda. R^

Jo kdyby tam dělali krevety na víně s kaviárem a avokádem, tak by nadšeně chrochtal.

Kyselica R^R^R^

+5/−3
22.2.2014 19:18

M53i40l75a90n 96Č68e90r49n89ý 5383509139882

Dejte odkaz, kde to říkal. Podle mého se jedná o váš výmysl. 

Co já vím, tak Pohlreich právě dbá na jednoduchost a přirozenou chuť pokrmů. Nesnáší prapodivné výmysly českých kuchařů, skrývané pod tajemnými názvy jako Rychtářův měšec, Překvapení šéfa kuchyně, Katův šleh apod. Třeba já jsem se podle něj naučil vařit kulajdu zcela jednoduchým a skvělým způsobem.

+1/−4
22.2.2014 21:08

S94i27m90o10n40a 65P43a59n60t16ů25č68k84o28v82á 3408265302803

http://hobby.idnes.cz/pohlreich-pohrbiva-svickovou-dk0-/hobby-domov.aspx?c=A130205_144638_hobby-domov_bma

Jinak vám blahopřeju, že jste se naučil vařit polívku skvělým způsobem. My, nudní smrtelníci, kteří jen dáváme ingredience do hrnce, tiše závidíme;-D

+4/−3
22.2.2014 21:48

O54s71k66a39r 65K17o38v23a27ř95í20k 8757123476957

R^;-D

0/0
23.2.2014 9:03

V22í51t98e78k 34V36a27l80a23c24h 7554200525965

Typická česká jídla hlavně zalaté časy, kdy se u nás vařilo z nedovážených věci: kyselica, cvibak a oharková omáčka.;-D;-D;-D

+1/0
22.2.2014 14:32

H34a19n33k31a 22C89h70e97n 7167259975915

Kyselice je super, ale ten cvibak má být co? Smíchat cukr s moukou, máslem a dalším cukrem, jakou to má mít nutriční hodnotu?

0/−6
22.2.2014 11:16

S68o31f17i60e 36M89o42r67a46v69c26o70v20á 8376568472577

Jakou nutriční hodnotu má mít moučník ke kávě?

+9/0
22.2.2014 13:23

H16a44n94k47a 51C29h88e93n 7767199785745

Jo tak já budu asi exot, ke kávě si většinou dávám třeba ovesné koláčky nebo sušené ovoce nebo něco ze zakysané smetany třeba s ovocem, anebo když už zákusek, tak nějaký opravdu dobrý s krémem a/nebo ovocem, proto ve mně moučník "cukr-máslo-mouka-další cukr" nevzbuzuje úplně důvěru a něčím bych ho kdyžtak doplnila. Možná to trochu přeháním, je fakt, že mám malé děti, tak je chci naučit základy trochu slušnějších stravovacích návyků, protože jak se naučí jíst teď, tak budou pak asi jíst celý život...

0/−1
22.2.2014 21:57

S14o90f72i87e 91M68o79r21a95v52c44o81v95á 8596758132887

Já si obvykle nedávám ke kávě nic, nebo jenom kousek kvalitní čokolády a taky se snažím stravovat zdravě, ale to neznamená, že bych zatracovala to, co jedí jiní lidé, hlavně něco, co vůbec neznám.

+1/0
22.2.2014 22:24

H35a73n48k51a 19C22h48e87n 7237939275265

Myslím, že zrovna tady není problém si představit výsledek receptu :-) A samozřejmě ať si každý jí, co chce, jenom mě to prostě dost překvapilo, u nás se suchému těstu politému máslem s cukrem prostě neříká moučník...

0/0
22.2.2014 22:30

S87o48f97i72e 86M35o72r73a36v37c41o96v70á 8536268182307

Já si to samozřejmě představit dovedu, dokonce podobný moučník znám. Nepotíral se cukrem a máslem, ale máčel se v cukrovém sirupu a obaloval v cukru s kakaem. Jako děti jsme to milovaly a jak se říká - olizovaly jsme se až za ušima. Ale Vy máte svou pravdu, tak si ji nechte.

0/0
22.2.2014 22:46

H98a98n20k76a 55C88h95e83n 7577869125345

Co jsem vám udělala, že jste na mě takhle agresivní? (ptám se jenom ze zvědavosti) :-)

0/0
22.2.2014 22:49

P88a28v81l54a 47L32i26s16k50o97v87a 9329866804155

Nerikejte, ze jste si ke kave NIKDY nedala zadnej dortik, kterej nejen ze nemel zadnou nutricni hodnotu, ale jeste ke vsemu byl deeesne kalorickej;-)...a mj. ten cvibak(nebo jak se to jmenuje) mi prijde podobny jako treba klasicka americka kobliha(smazene kynute testo na zaver omaceny v curkovym syrupu) anebo vynikajici ceske trdlo

0/0
23.2.2014 3:14

H73a48n41k41a 66C59h90e38n 7467399235625

já to fakt moc nejím, tohle navíc bude suché, protože je to pečené v troubě. Dala bych na to těsto aspoň čokoládovou polevu, anebo na dvě vrstvy a mezi to pudink, ať to za něco stojí. A sirup se píše s "i" :-)

0/0
23.2.2014 13:15

L58á79ď90a 41V86r50a56n29ý 7868428198487

No už ty časopisy nečtěte. Prostě je to třeba dobrý a oni cukr, mouka, máslo nemají nutriční hodnotu?

+2/0
22.2.2014 14:33

H66a45n13k56a 60C67h77e20n 7957969665475

Jaké časopisy?? Pro mě cukr, mouka, máslo a kvasnice či co jsou prostě těsto plné prázdných kalorií, ne dezert :) Dezert má být podle mě buď aspoň trošku "zdravý", anebo tak dobrý, že nevadí, že zdravý není :) Ale samozřejmě ať si každý vaří, co uzná za vhodné...

0/0
22.2.2014 22:34

A28l73e48n74a 18V36e49s66e95l74á 3963291175888

Já chápu, že tyhle jídla třeba nemusíte, ale neříkejte, že jste se teprve dnes překvapeně dověděla, že existujjí buchty... 8-o

0/0
23.2.2014 19:53

H49a64n51k76a 57C23h79e63n 7317709615335

Nee, to ne, ale je fakt, že když mi někdo třeba na návštěvě podstrčí buchtu, která je samé těsto, max poleva nahoře, jinak nic (oříšky, ovoce...), přijde mně to trochu bez fantazie už :) Navíc metabolismus po třicítce se fakt mění...chjo...

0/0
24.2.2014 13:43

D90a28n64i73e87l49a 53U51r74b90a75n59o10v79á 2534680825256

ježíš ten článek je zjevně o tradičních jídlech -  česká moravská a slovenská tradiční kuchyně vesměs moc zdravá není.Musli s jogurtem opravdu s tradičními jídly moc společného nemají.

A jo máte pravdu chroupat ke kávě ovesné vločky nebo sušené ovoce to  jste opravdu poněkud exot (nic ve zlém), a chápu, že je to pro vás asi těžko uvěřitelné, ale v kavárnách si opravdu většina lidí místo ovesných vloček dává ke kávě nějaký dortík plný samých prázdných kalorií.;-)

0/0
24.2.2014 10:58

H67a54n42k79a 14C56h49e43n 7727759285625

Jasně, udělat občas na snídani bábovku není problém. Na druhou stranu, pokud se tady budou neustále uctívat "tradiční recepty" z doby, kdy předkové dobývali pařezy v lese a umírali v padesáti-šedesáti, budeme se dál strašně divit, proč je ČR na špici např. ve výskytu rakoviny tlustého střeva (přesně konzumace těžkých tučných jídel s nedostatkem vlákniny).

0/0
24.2.2014 13:40

A98l60e34n64a 84V74e75s30e24l95á 3483621295668

No, já nevím, ale zrovna nárůst rakoviny tlustého střeva je spíš spojen s novodobým stravováním než s tímto. Na té "prázdné  mouce" vyrostlo docela dost generací - prostě proto, že je to levné zasycení. Třeba tchyně pocházející z dosti skromných poměrů má "něco z mouky" jako hlavní složku stravování doteď (taky nenaříká, že nevyjde s důchodem... a pokud se zdraví týká, je jí skoro osmdesát a zahradu si ještě v pohodě zryje sama).

Je problém v celkovém složení potravy, když budou převažovat jen cukry a tuky, ale jednotlivě na těchto receptech vůbec nic špatného není.

0/0
24.2.2014 14:42

H49a83n32k25a 42C75h16e80n 7367889575715

No a v té "tradiční české kuchyni" přece převažují cukry a tuky, ne? :) Jinak naše babi jedla strašně, neustále se cpala mastným, a dožila se ve skvělém zdraví 91 let... Stejně si ale myslím, že je lepší trochu přemýšlet, než něco strčím do pusy. Nic, jdu klíčit mungo fazole :)

0/0
24.2.2014 17:33

J64a65n 23S62o84u68k76u97p 1694614626605

Před prací v lese se jí chleba s podhrdkem a cibulí, nebo něco podobně dietního. Kyselica zrovna před těžkou prací není ideální volba - hromada vody a prázdného zelí.

0/0
22.2.2014 11:09

S26o33f12i42e 41M44o39r10a14v96c74o22v53á 8256138632957

Jestli Vám mamka doma dělá kyselici jenom z vody a ze zelí, tak Vás docela lituji.:-)

+4/0
22.2.2014 13:31

J85a97n 49S95o18u75k15u68p 1604454326395

Díky, moje mamka už mi dávno nic nevaří, neb je mrtvá - aby ste věděla, když už si ji berete do té své nevymácháne huby. Na rozdíl od Vás vím, kolik člověk spotřebuje energie za den práce v lesisku, na tom nic nemění ani klobása, špek, nebo cokoliv jiného, co si tam u vás doma dáváte.

+1/−7
22.2.2014 16:23

Z27d34e18ň48k92a 25V38e77s41e68l81á 8739545187680

Pane Soukupe, nevím, proč jste na paní/slečnu Moravcovou tak vyjel a použil slova "nevymáchaná huba". Svůj příspěvek jistě nemyslela zle, nevidím tedy jediný důvod na něj reagovat způsobem, jakým jste reagoval Vy. Rv

+5/0
22.2.2014 17:37

S79o24f22i88e 60M10o92r11a10v27c37o85v15á 8776338912507

Děkuji za zastání, ale lidé, kteří se neumějí chovat a místo k argumentům se uchylují k hrubostem mne nemohou urazit.

+5/0
22.2.2014 18:38

Z23d70e35ň64k15a 39V79e69s93e93l26á 8709845607450

Není za co. :-)

+1/0
22.2.2014 18:40

J17a81n 13S67o43u18k45u33p 1494104266965

Paní Moravcová, argumenty jsem už předložil - já v lese dělal roky a tvrdím, že na kyselici se nedá odtáhnout den práce tam. Máte nějaký protiargument, že se tu tak plácáte po ramenou s paní Veselou? Vy jste v životě patrně nedržela motorovou pilu v ruckách a ještě ´mě litujete´, že mi moje mamka něco vaří. Skutečně jste si jistá, že máte co říct?

0/0
23.2.2014 9:36

D78a53n12i22e35l38a 12U13r59b23a51n18o39v61á 2534520285886

pane Soukupe váš argument, že z vaší zkušenosti vám kyselice nestačí beru - ale Vaše hysterie a slovní agresivita kvůli Vaší mamince byla prostě zbytečná a neadekvátní a ukazuje, že problém a argumenty je i na vaší straně, když je musíte opírat o takovéhle vyjadřování jako "nevymáchaná huba".

Jinak co se týká těžké práce versus strava ano souhlasím při dlouhodobé námaze je protřeba tělu dát jak sacharidy a tuky kvůli výkonu a energii tak bílkoviny v takovém poměru, aby tělo dlouhodobou zátěž vydrželo a nedocházelo a nezačlo požírat vlastní svalovou hmotu.

0/0
24.2.2014 11:05

J42a66n 18S90o62u65k76u17p 1934714696675

Ano, nevymáchaná huba to je, nemá ani dost rozumu na to, aby přiznala, že se mě tím mohla třeba dotknout, což dotkla. Vidíte situaci značně černobíle, neznám toho důvod. Já jsem poměrně tolerantní člověk, mě osobně urazit nelze, ale jak vidím, že si někdo bere do huby mé rodiče, tak přes to vlak nejede.

Ano, to druhé píšete dobře, což bylo ostatně to, co jsem tvrdil na začátku.

0/0
24.2.2014 14:21

L22e39n76k37a 76S20y79n52k17o41v33á 9177913889

Pan Soukup je hysterka. :D Moja babička už je taky mrtvá a za živa vařila kyselicu. Co je na tom hrozného to vážně netuším, skončíme tam stejně všichni, tak jakápak urážka, jen přecitlivělý chlap.

0/0
26.2.2014 11:35

J92a70n 11S34o26u82k67u72p 1924314356185

Ona nepotřebuje advokáta, paní Veselá. Ona MĚ LITUJE, že mi mamka něco vaří (nevaří) - nevím, proč mě lituje a nevím, co chce k tématu říct, protože já se poměrně jasně vyjadřuju ke zmíněné patetické představě lesníka snídajícího kyselicu a ona k mé matce. Skutečně jste si jistá, že paní Moravcová nepálí od pasu a ještě uplně mimo?

0/0
23.2.2014 9:38

Z84d89e82ň58k11a 34V91e78s70e43l76á 8169535607630

Nikomu nechci dělat advokáta, prostě jsem vyjádřila svůj názor, že Vaše reakce byla naprosto nepřiměřená. I nesouhlas se dá vyjádřit slušně.

0/0
23.2.2014 11:44

J35a28n 41S41o91u18k94u92p 1834844686625

Jenže já nevyjadřoval žádný souhlas, nesouhlas - paní Moravcová totiž nevyjádřila žádný názor, jenom trolí mou matkou a lítostí, že mi vaří (patrně) špatnou polévku, chápete? Probůh, podívejte se, co jsem psal původně a jak ona reaguje - je kompletně mimo místu a defacto místo argumentu jenom napadá schopnosti mé matky (která je jednak mrtvá, druhak to byla shodou okolností kuchařka) vařit správně polévku. O to vtipnější je, že níže píše něco ohledně ´místo k argumentům se uchylují k ..´, když ona sama ve své první reakci žádný argument nejenže nepředkládá, ale raději se rovnou uchýlí k politování kuchařského umění mé matky.

0/0
23.2.2014 12:09

Z84d77e38ň79k74a 13V84e41s19e18l40á 8359785557370

Pane Soukupe, Vy jste vyjádřil nesouhlas s tím, co napsala. A i kdyby to teda podle Vás nebyl nesouhlas, tak ať už by to bylo cokoliv, dalo by se to zcela jistě napsat slušně a ne hned sahat k výrazům, jako je "nevymáchaná huba". Podle použitého smajlíku to navíc bylo - aspoň dle mého názoru - myšleno ne zcela vážně, ale s nadsázkou. Nesmíte brát ty příspěvky tak strašně vážně. ;-)

0/0
23.2.2014 12:31

J62a73n 38S68o41u18k87u74p 1874174616715

Já považuju za velmi, velmi neslušné a hovádské si brát do huby něčí rodiče, zdraví nebo něco podobného, byl jsem vychovaný k respektu k rodičům. Paní Moravcová dle mého zvolila (kašlu na její smajlíky) vrcholně vidláckou cestu a zachovala se v mých očích jako prvotřídní buran. Bavit se se mnou takhle v hospodě, tak skončí s fackou. Ona zvolí cestu inzlutace místo argumentu a pak se diví (divíte se obě), když si to nenechám líbit? Nechápu, proč ji obhajujete, moc dobře víte, že přestřelila a Vy tu za ni žehlíte a děláte ze sebe uplně zbytečně hysterku, když se do toho tak angažujete. Na jednu stranu snižuejte její invektivu tím, že určitě nebyla myšlená vážně a nějakým smajlem, na druhou stranu se jdete zbláznit, když si to nenechám ani v humoru líbit.

+2/−1
23.2.2014 16:28

Z33d16e60ň13k82a 96V49e60s69e62l13á 8519365977330

8-o Myslím, že hysterku tu ze sebe děláte snad jen Vy. Já jsem naprosto klidná. :-) A mám-li být upřímná, tak to tu ve mně budí ten dojem, že vrcholně vidláckou cestu volíte a jako prvotřídní buran (mám-li použít Vaše vlastní slova) se tu chováte (a vyjadřujete) pouze Vy. Z toho důvodu již nebudu dále tuto diskuzi s Vámi více rozvíjet.

+1/0
23.2.2014 17:46

J10a60n 88S71o10u83k30u30p 1144754326955

Teď se chováte přesně, jak popsala výše paní Moravcová - jelikož nemáte co říct, nemáte žádný argument, který by Vás a Vaši výše pitvanou reakci obhájil, rozhodla jste se přejít k urážkám a ýbrpóze ´nebudu tuto diskuzi dále rozvíjet´. Paní Veselá, já jsem jistě buran, ale nejsem to já, kdo tu začal někoho osobně osočovat, nejsem dokonce ani ten, kdo se sem přiřítil nás oblažit panenskou morálkou.

0/−1
23.2.2014 20:15

D38a77n27i35e95l77a 63U33r70b55a14n87o97v80á 2314360125836

A to vše v životě berete takhle osobně? Co kousek nadhledu a smyslu pro humor?

0/0
24.2.2014 11:13

J66a68n 57S86o66u69k21u83p 1654434556885

Ne, většinu věcí neberu vůbec osobně. Když místo smysluplné reakce se někdo otře o Vaši matku, tak se taky budete smát, doufám.

0/0
24.2.2014 14:29

M34o16n15i43k25a 88R23o57l25l52o54v75á 5963972766325

A paní nebo slečna Soukupová vás zná,že by měla vědět a ctít,že vaše matka je již mrtvá?

+3/0
22.2.2014 22:02

J13a51n 95S62o59u91k91u66p 1624824886915

To jí dává nějaké právo se o ní otírat? Vám přijde zcela adekvátní v první řadě zmiňovat v komunikaci s neznámým člověkem jeho rodiče?

+1/−1
23.2.2014 9:34

J28a89n 43S47o43u57k97u88p 1444524156345

Mimochodem mě určitě zná, když ví, že máme v polívce jen vodu a zelí.

+1/−1
23.2.2014 16:30

A37l35e60n63a 27V61e34s17e77l29á 3263131605658

To jste přece napsal hned v prvním příspěvku - že kyselice ja jen voda a zelí. Na to reagovala přece...

+1/0
23.2.2014 19:55

J95a15n 25S71o95u80k41u25p 1684794106495

Paní Veselá, vyjadřujete se jako poměrně inteligentní žena, nechápu tedy, co Vás nutí k vymýšlení si něčeho, co jsem nenapsal. Za žádných okolností jsem nenapsal, že kyselice je JEN voda a zelí. Nicméně je to převládající složka v této pochoutce, krom toho ještě brambory a kus klobásy, případně houby a to, na co je kdo zvyklý do ní přidávat. Výsledný poměr množství/energetická hodnota je poměrně mizerný, určitě to není vhodná volba před deseti hodinama šaškování s pilou v lese, to mi věřte.

0/0
23.2.2014 20:22







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.